Valikko

Nämä ovat upeimmat saaret, joissa viettää kesäpäivää Helsingin edustalla – Vallisaaresta avautuvat kaupungin parhaat näköalat

Vielä ehtii kokea Helsingin kesäisen saariston. Vallisaaressa on yksi Helsingin korkeimmista näköalapaikoista kaupungin ja meren ihasteluun.

Miltä tuntuu vaeltaa Kuolemanlaaksossa?

Tai syödä vohveleita Torpedolahdella? Tai laskea kantakaupungin kirkontornit Helsingin korkeimpiin kuuluvalla paikalla?

Se selviää keväällä yleisölle avatussa Vallisaaressa.

Vallisaari on historiallinen sotilassaari Suomenlinnan ja Santahaminan välissä. Samaan kokonaisuuteen kuuluu myös Kuninkaansaari, joka on kiinni Vallisaaressa kannaksella. Saarten merkittävin rakennus- ja linnoituskanta on peräisin Venäjän vallan (1809–1917) jälkipuoliskolta.

Aurinkoisina viikonloppuina jonot saareen kuljettavan JT-Linen laiturissa Kolera-altaalla kiemurtelevat Kauppatorille asti, eikä ihme – Vallisaari tarjoaa uuden kokemuksen niin turisteille kuin paikallisillekin.

Saarethan olivat pitkään suljettua sotilasaluetta, eli vain harvat ovat päässeet käymään paikan päällä, vaikka niitä on voinut ihastella niin Kustaanmiekalta kuin ohi lipuvista ruotsinlaivoistakin.

Kahdenkymmenen minuutin merimatkan jälkeen vesibussi jättää meidät päälaituriin. Rannassa on 1878 luotseille ja heidän perheilleen valmistunut tiilitalo, joka on tyhjillään. Se on ensimmäinen merkki siitä, että arkinen elämä on kadonnut Vallisaaresta jo hyvä tovi sitten.

Viimeiset ympärivuotiset asukkaat lähtivät saaresta parikymmentä vuotta sitten, kun puolustusvoimat lopetti yhteysliikenteen saareen.

Oppaanamme toimiva tietokirjailija ja sotatieteiden tohtori Ove Enqvist on itse aikoinaan työskennellyt Vallisaaressa ja kirjoittanut saarten historiasta teoksen nimeltä Kruunun jalokivet – Vallisaari ja Kuninkaansaari.

Vallisaaressa liikkuminen ei ole vapaata, osittain koska sen ainutlaatuinen luonto vaatii suojelua ja osittain koska sen maaperässä on edelleen jäänteitä räjähdysaineista 1937 tapahtuneen ammusvaraston räjähdyksen seurauksena.

”Kolmas tärkeä syy on kielletyllä alueella sijaitsevat huonokuntoiset linnoituslaitteet, joihin ei voi päästää turisteja ennen kuin se on turvallista. Ja korjaukset voivat kestää vielä vuosikymmeniä”, Enqvist toteaa.

12 henkeä vaatinut räjähdys on antanut nimensä Kuolemanlaaksolle. Metsähallituksen hiljattain lanseeraama nimi Torpedolahti taas tulee sodanaikana ja pitkään sen jälkeenkin siellä sijainneesta torpedopajasta.

Retki saarelle alkaa seuraamalla runsaan kolmen kilometrin mittaista Aleksanterin kierrosta. Se vie meidät ensin vanhalle kylänraitille, jonka varrella sijaitsivat ennen muun muassa saaren ensimmäinen koulu ja muita kyläläisille tärkeitä rakennuksia. Osa huonokuntoisista rakennuksista on purettu.

Saarta hallinnoiva Metsähallitus on joutunut tekemään paljon työtä saarella, jotta se olisi turvallinen retkeilijöille. Silti saarella on edelleen yleisöltä suljettua alueita, muun muassa koko sen eteläkärki.

Raitilta käännytään Vallisaaren lammelle, joka on alun perin rakennettu luonnonlähteen ympärille makean veden altaaksi, mutta on sittemmin vedenpinnan noustessa laajentunut. Uiminen lammessa on kielletty, koska sen pohjaan upotettiin sodan jälkeen muun muassa metalliromua. Samaa, lähinnä ammusvaraston räjähdyksen jäljiltä syntynyttä jätettä on dumpattu myös saaren lähivesiin, kertoo Enqvist.

Saarelta löytyy myös kaksi pienempää lampea.

Näyttävin Vallisaaren rakennuksista on isokokoinen Aleksanterin patteri eli 1876 valmistunut tykkikasematti, jonka teknologia kuitenkin vanheni nopeasti ja tykit siirrettiin sisältä sen päälle. Samalla sen sisätilat muutettiin tykkimiesten kasarmeiksi. Vallien ja muurien sisälle jäävä tunnelmallinen piha sopisi vaikka konserttien järjestämiseen.

Vanhoihin kasarmeihin puolestaan mahtuisi vaikka panimoravintola, mutta ensin ne on kunnostettava.

Nyt Aleksanterin patterin päälle on rakennettu kevyt metallinen porras- ja näköalatasanne, jonka päältä on turvallista ihailla maisemia. Näkymä kaupunkiin on kieltämättä komea. Suuri yleisö pääsee nyt vasta ensimmäistä kertaa tarkastelemaan Helsinkiä näin korkealta mereltä päin.

Patterin päältä avautuu maisema Suomenlinnan ylitse kohti kaupunkia ja Vallisaaren näköalapaikoilla voikin leikkiä kirkontornien tunnistusleikkiä. Kuusi niitä näkyy paljaalla silmällä.

Matkalla Aleksanterin patterilta Torpedolahden rannassa olevaan vohvelikahvilaan ohitamme Lehmuskujan, jossa paikallisen uskomuksen mukaan kummittelee päätön eversti. Everstiä ei näy ja se lehmus, johon hänet tarinan mukaan ripustettiin, on Enqvistin mukaan kaadettu huonokuntoisena.

Kauhutarinat muuttuvat todellisemmiksi kun tullaan Kuolemanlaaksoon, jossa sijainneet asevarikon ja sen ammusvaraston rakennukset räjähtivät taivaan tuuliin valtavassa sarjaräjähdyksessä 1937.

Kevyt vesisade muuttuu kaatosateeksi ja menemme Torpedolahden kahvilaan suojaan. Sitä pyörittää sama yritys, joka hoitaa ravintolatoiminnan Lonnaan. Vohvelipannut ovat jo jäähtyneet tältä päivältä, mutta kahvitellessa on viihtyisää katsella Torpedolahden retkisatamaa, jossa saa pysähtyä aamukuuden ja iltakymmenen välissä. Yöpyä saarella ei saa ja sitä valvotaan.

Paluumatkalla vaihdamme kokemuksia muiden retkeilijöiden kanssa. Tarja Uolamo ja Jukka Weckman ovat olleet ensimmäistä kertaa Vallisaaressa.

”Olin ihan täpinöissäni, kun löysin jotain uutta Helsingistä. Pidän luonnosta ja oli komeata nähdä kuinka puut muodostivat käytäviä ja korkeuserot olivat isoja. Näkymät Suomenlinnaan, merelle ja erityisesti Stadiin – se oli uusi perspektiivi, josta en ole koskaan ennen kaupunkia nähnyt. Saarihan on käsittämättömän korkea”, Weckman sanoo innostuneena.

Vallisaarta kehitetään myös osana virolais-suomalaista historiallisten matkakohteiden Lights On! -hanketta. Enqvist on konsultoinut projektia ja häntä kiinnostaa mitä lisäyksiä satunnainen matkailija voisi kaivata saarelle.

”No voisihan tuossa satamassa olla joku mesta, jossa voisi odottaa lauttaa sateelta suojassa. Nyt siinä oli kaksi puuta. Mutta ne olivat toki luonnonmukaisia”, vastaa Weckman ja hymyilee leveästi.

Lisätietoja Vallisaaren vesibussiyhteydestä JT-Linen sivulta: www.jt-line.fi/

Älä unohda näitä Helsingin saaria!

Helsingin edustalla on lukuisia saaria kesänviettoon. Listasimme neljä suosikkia ja yhden bonussaaren.

Lonna

Suomenlinnan kaupunginosaan kuuluva Lonna on Helsingin lähisaariston pienimpiä ulkoilusaaria. 1,5 kilometrin päässä mantereesta sijaitseva vanha sotilassaari on vain 150 metrin mittainen. Se aukesi lopullisesti siviileille toukokuussa 2014, mutta jo ennen sitä siellä oli muun muassa kuvattu Nelosen Saari-sarja.

Vesibussi kuljettaa Lonnaan seitsemässä minuutissa ja siitä on osin helppojen yhteyksiensä vuoksi tullut suosittu kesänviettosaari. Siellä on järjestetty Juhannus-festivaali ja sen ravintolasta on tehty livenä Radio Helsingin Jazz kiinnostaa -ohjelmaa.

Vanhat miinavarastot tarjoavat nähtävää myös Helsingin sotilashistoriasta kiinnostuneille. Saarella toimi sodan aikana ja sen jälkeen vuoteen 1955 asti laivojen demagnetisointiasema.

Prosessissa metallirunkoisiin laivoihin johdettiin virtaa niin, että niiden rungoista ja koneistoista poistui magneettisuus ja näin ne muuttuivat mahdollisimman immuuneiksi merimiinoille.

Lisätietoja vesibussien aikatauluista löytyy JT-Linen verkkosivulta: www.jt-line.fi/

Suomenlinna

Viidelle saarelle rakennettu Suomenlinna on Helsingin merkittävin historiallinen nähtävyys ja kansainvälisestikin huomattava historiallinen merilinnoitus, joka houkuttelee vuosittain yli 700 000 kävijää. Siitä tuli siviilialue 1972 ja 1991 Unesco liitti sen maailmanperintöluetteloonsa.

Arkkitehtuurin, museoiden ja muiden historiallisten nähtävyyksien lisäksi Suomenlinna on Helsingin suosituin piknikkohde, jonne kulkee Kauppatorilta niin HSL:n kuin JT-Linenkin lautta. Matka HSL:n lautalla kestää vartin, JT-Line koukkaa vuoroin Lonnan, vuoroin Vallisaaren kautta, joten kyyti kestää hiukan kauemmin.

Suomenlinnassa asuu noin 800 ihmistä ja saarilla on myös sen mukaisesti palveluita: kauppa, kioskit, kahvilat ja ravintolat huolehtivat myös vierailijoiden tarpeista. Veneilijöille Suomenlinnasta löytyy vierasvenesatama, oluen ystäville panimoravintola ja vesipedoille uimaranta.

Suomenlinnaan pääsee sekä HSL:n lautalla että JT-Linen vesibussilla.

Pihlajasaari

Kahdesta vanhasta huvilasaaresta muodostuva Pihlajasaari Hernesaaren edustalla, noin kolmen kilometrin päässä Helsingin keskustasta, on Helsingin viehättävimpiä virkistyssaaria. Sen metsät, lehdot ja kalliot tarjoavat retkeilijöille suojaisia kesänviettopaikkoja ja sen uimarannoilla on mukava makailla ja uida.

Pihlajasaaren vierasvenesatamassa voi yöpyä kohtuulliseen 15 euron hintaan ja päivisin laiturissa voi pysähtyä maksutta. Itäisessä Pihlajasaaressa on sallittua telttailla perjantaista maanantaihin samaan 15 euron hintaan per yö.

JT-Linen vesibussit kuljettavat saareen Carusell-kahvilan takaa Merisatamasta ja Ruoholahdesta. Lauttamatka kestää kymmenisen minuuttia.

Pihlajasaaresta löytyy myös nudistiranta, vanhassa huvilassa toimiva Ravintola Pihlajasaari sekä kaksi vuokrasaunaa.

Pihlajasaaren vesibussien aikataulut löytyvät JT-Linen kotisivulta.

Vasikkasaari

Helsingin Vasikkasaari – jota ei pidä sekoittaa Espoon Isoon Vasikkasaareen – sijaitsee Kruunuvuorenselällä keskellä Katajanokan, Laajasalon, Santahaminan ja Vallisaaren muodostamaa neliönmuotoista vesialuetta.

Noin 18 hehtaarin kallioinen saari on Helsingin kaupungin omistamaa ulkoilu- ja virkistysaluetta. Saarelle liikennöi City Cruisers, jonka vesibussi M/S Lotta lähtee Kauppatorilta Kauppahallin vierestä. Matka kestää noin 20 minuuttia. Saarella on jonkin verran yksityisiä kesämajoja, joiden historia nivoutuu sodanjälkeisiin poliittisiin sopimuksiin.

Vasikkasaaren vesibussien aikataulut löytyvät City Cruisersin kotisivulta: http://citycruisers.blogspot.fi

Bonussaari Sipoosta: Kaunissaari

Helsingin kaupungin Sipoossa omistamaan sadan hehtaarin Kaunissaareen on perustettu ulkoilupuisto jo 1959.

22 kilometrin päässä Helsingistä sijaitseva saari on perinteinen helsinkiläisten ulkoilusaari, jonka maine on ollut menneinä vuosina varsin kyseenalainen, kun mellastavat ryyppyjengit ovat pitäneet muita retkeilijöitä hereillä mekastuksellaan. Meno on kaiketi sittemmin hiukan siistiytynyt. Saaressa on ravintola sekä tilaussaunoja.

Saaressa on kolme vuokramökkiä, jotka on tämän kesän osalta jo varattu. Telttailu on sallittu tietyin rajoituksin saaressa varsin kohtuulliseen hintaan (15 e/vrk, 100 e/kk ja 300 e/kausi). Venesatamassa on 80 venepaikkaa, jotka maksavat 13 e/vene, 150 e/kausi (joka ei kuitenkaan oikeuta vakituiseen satamapaikkaan).

Saareen kulkee toukokuusta syyskuuhun laivayhteys Vuosaaresta ja matka kestää noin tunnin.

Lisätietoja Kaunissaaren laivayhteydestä sinne liikennöivän Norsölinen verkkosivulta: www.norsoline.com/kaunissaari.html

Juttua korjattu 1.8. kello 16.48: Vasikkasaareen liikennöi City Cruisers. Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että Vasikkasaareen ei ole vesibussiyhteyttä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Helsinkiläinen rakennusalan opiskelija kuvaa kerrostaloja Instagramiin, brittien The Guardian -lehti ihastui

 2. 2

  Sörnäisten rantatien kupeeseen tulossa ravintola- ja vapaa-ajan keskittymä – Tarkoitus avata jo tänä kesänä

 3. 3

  Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

 4. 4

  Räppäri Kevin Tandun elämästä oli suunta kadoksissa, nyt se on taas löytynyt – ja siitä hän kiittää Suomen armeijaa

 5. 5

  Pelottavan pellen paluu: Stephen Kingin Se-kirjasta tulee uusi elokuva, ensimmäinen traileri nyt julki

 6. 6

  Kännykän näprääminen meni yli, tarvitset siis askeesiharjoituksia, sanoo teologi

 7. 7

  Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

 8. 8

  Pikatestissä Kampin pieni salaattiravintola, jossa annoksista saa selville kaiken mahdollisen

 9. 9

  New York Times vieraili Helsingin Teurastamossa ja innostui suomalaisesta viskistä ja shampoosta

 10. 10

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

 2. 2

  Sörnäisten rantatien kupeeseen tulossa ravintola- ja vapaa-ajan keskittymä – Tarkoitus avata jo tänä kesänä

 3. 3

  Facebookiin tuli suurin muutos vuosikausiin, nyt Suomessakin: Ruutuun ilmestyivät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 4. 4

  Helsinkiläinen rakennusalan opiskelija kuvaa kerrostaloja Instagramiin, brittien The Guardian -lehti ihastui

 5. 5

  Räppäri Kevin Tandun elämästä oli suunta kadoksissa, nyt se on taas löytynyt – ja siitä hän kiittää Suomen armeijaa

 6. 6

  Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

 7. 7

  Pelottavan pellen paluu: Stephen Kingin Se-kirjasta tulee uusi elokuva, ensimmäinen traileri nyt julki

 8. 8

  New York Times vieraili Helsingin Teurastamossa ja innostui suomalaisesta viskistä ja shampoosta

 9. 9

  Nämä asiat voisimme oppia keppihevosia harrastavilta tytöiltä, jotka tsemppaavat toisiaan ja taistelevat latistamista vastaan, psykologi kertoo

 10. 10

  Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

 5. 5

  Facebookiin tuli suurin muutos vuosikausiin, nyt Suomessakin: Ruutuun ilmestyivät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 6. 6

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 7. 7

  Sörnäisten rantatien kupeeseen tulossa ravintola- ja vapaa-ajan keskittymä – Tarkoitus avata jo tänä kesänä

 8. 8

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 9. 9

  Helsinkiläinen rakennusalan opiskelija kuvaa kerrostaloja Instagramiin, brittien The Guardian -lehti ihastui

 10. 10

  Räppäri Kevin Tandun elämästä oli suunta kadoksissa, nyt se on taas löytynyt – ja siitä hän kiittää Suomen armeijaa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Suuren urheilusponsorin perijä välttelee oikeudenkäyntiä kuolonkolarista – ja viettää yhä ylellistä elämää

 2. 2

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 3. 3

  Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

 4. 4

  Tanskan maahanmuutto­ministeri: Jos pizzeriassa ei puhuta tanskaa, ilmiantakaa se viranomaisille

 5. 5

  ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

 6. 6

  Helsinkiläinen rakennusalan opiskelija kuvaa kerrostaloja Instagramiin, brittien The Guardian -lehti ihastui

 7. 7

  Sörnäisten rantatien kupeeseen tulossa ravintola- ja vapaa-ajan keskittymä – Tarkoitus avata jo tänä kesänä

 8. 8

  Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

 9. 9

  Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

 10. 10

  Tampereen teknillinen yliopisto halusi tehdä etiopialaisesta tyrannista kunniatohtorin – yliopistolta vaaditaan anteeksipyyntöä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

 2. 2

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 3. 3

  ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

 4. 4

  Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

 5. 5

  Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

 6. 6

  Radikaali rehellisyys voi muuttaa elämäsi ja tuhota parisuhteesi, mutta on sen arvoista, sanoo Tuuli Syvänen: ”Vaihtoehto on elää feikkaamalla”

 7. 7

  Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

 8. 8

  Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

 9. 9

  Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

 10. 10

  Putin on valmis tapaamaan Trumpin Suomessa – Niinistö: ”Isännöimme ilomielin, mutta pitää olla myös jotain sanottavaa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 3. 3

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 4. 4

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 5. 5

  Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

 6. 6

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 7. 7

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 8. 8

  Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

 9. 9

  Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

 10. 10

  Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

 11. Näytä lisää