Valikko

Matka maailman ympäri -lastensarja järkytti monia, tässä ovat pelottavimmat kohtaukset

Nyt.fi:ssä on kirjoitettu lastenohjelmista, jotka ovat syöpyneet mieleen pelottavuudensa vuoksi. Vuorossa on Matka maailman ympäri 80 päivässä.

Nyt.fi:ssä on kirjoitettu lastenohjelmista, jotka ovat aikoinaan aiheuttaneet lapsikatsojille niin vahvoja ”traumoja”, että ne muistetaan aikuisenakin.

Tänä kesänä olemme tehneet juttuja jo Alfred J. Kwakista, Kaukametsän pakolaisista, Hopeanuolesta, Sätkyistä ja tärinöistä, Varokaa heikkoa jäätä -animaatiosta sekä Muumilaakson tarinoista. Aikaisemmin olemme käsitelleet muun muassa Morsoa.

Nyt vuorossa on monesti toivottu klassikkosarja, Matka maailman ympäri 80 päivässä.

”Ajattelin kyllä, että tätä ei saa näyttää lapsille, se on liian pelottavaa!”

Näin muistelee suomalainen ääninäyttelijä Kaija Kiiski tekemäänsä kohtausta, joka on syöpynyt tuhansien suomalaislasten mieliin.

Siinä intialaisprinsessa Romy yritetään polttaa elävältä.

Jules Vernen klassikkokirjaan perustuvassa animaatiosarjassa Matka maailman ympäri 80 päivässä (1983) brittiherrasmies Phileas Fogg lyö omaisuudestaan vetoa, että hän pystyy kiertämään maailman 80 päivässä.

Suomessa suursuosioon noussut sarja on esitetty televisiossa moneen otteeseen, dubattu useaan otteeseen, ja julkaistu DVD:llä vuonna 2008. Matka maailman ympäri sai myös kaksi, Vernen muihin kirjoihin perustuvaa jatko-osaa (Matka maailman keskipisteeseen sekä Matka Kapteeni Nemon kanssa), mutta ne eivät aivan yltäneet ensimmäisen tasolle.

Espanjalais-japanilaisen tuotannon hahmot ovat ihmisenkaltaisia, sympaattisia eläimiä: herra Fogg on leijona, hänen palvelijansa Passepartout kissa ja tämän paras ystävä Tico hamsteri. Seurueeseen myöhemmin liittyvä prinsessa Romy on pantteri.

Lontoosta alkava matkareitti kulkee halki Ranskan ja Italian Sueziin, Intian halki Singaporen, Hongkongin, Japanin ja Hawaijin kautta Amerikkaan ja lopulta takaisin Lontooseen. Matkaa tehdään pääosin junalla ja laivalla, mutta myös esimerkiksi kuumailmapallolla, hevosella, kamelilla ja elefantilla.

Matkaa riivaa ainainen kiire: jos sankarit eivät ehdi juuri tiettyyn laivaan tai junaan, koko matka on vaarassa epäonnistua.

Lisäksi Englannin pankki on ryöstetty ja poliisi on vakuuttunut siitä, että maasta juuri sopivasti poistunut ja ryöstäjältä näyttävä Phileas Fogg on ryöstön takana. Scotland Yardin etsiväkoirat Fix ja Bully seuraavat Foggia maailman ympäri ja yrittävät jatkuvasti pidättää hänet tai hänen matkaseurueensa.

Isoimman esteen matkalle asettaa Foggia vastaan vetoa lyönyt Sullivan. Hän on Englannin pankin pääjohtaja ja palkkaa hämärän Transfer-suden sabotoimaan reissua.

Transfer on naamioitumisen mestari, joka pystyy vaihtamaan kasvojaan ja ulkomuotoaan ja muuttumaan hetkessä ihan keneksi tahansa. Transferin ilmiantaa katsojille vain sen kiiluva vasen silmä ja pahanilkinen nauru. Hahmon pahantekoa ryyditti aina pelottava musiikki.

Edesmenneen Heikki Määttäsen ikimuistettavasti dubbaama Transfer järkytti heti Matka maailman ympärin alussa, kuten eräs Nyt.fi:n lukija muistelee:

”Edelleen on yksi kohta, jota en vieläkään kyseessä olevassa sarjassa uskalla katsoa sulkematta korvia musiikeilta: kakkosjaksossa Transferin pukeutuminen peuraneidiksi. Kun hän örisee ja lopulta jännitysmusiikin saattelemana heittää peuranaamarin pois ja kiiluttaa silmäänsä. Kylmät väreet menee, kun kirjoitan tätä...”

Transfer tosiaan pukeutuu jaksossa 2 (”Hyvää matkaa”) peuraksi, menee samaan junahyttiin kuin Fogg ja Passepartout, ja yrittää varastaa heidän laukkunsa. Epäonnistuttuaan Transfer riisuu vessassa naamarinsa ja viskaa sen vihastuneena päin junan ikkunaa. Eloton naamari pelotti monia lapsena.

Transfer ei yritä vain varastaa Foggin seurueen passeja tai rahoja vaan oikeasti tappaa heidät valeasujensa turvin.

Esimerkiksi Intiassa Transfer soutaa seurueen keskelle Ganges-jokea, heittää veneen tulpan yli laidan ja jättää heidät hukkumaan (jakso 12: ”Haaksirikko”).

Japanissa sirkukseen pestatut Passepartout ja Tico melkein kuolevat kun Transfer ensin sabotoi elävä tykinkuula -temppua ja yrittää sen jälkeen tappaa Passepartout’n veitsillä (jakso 15: ”Akitan sirkus”).

Pelottavimpiin jaksoihin kuuluu ehdottomasti Egypti, jossa Foggin passin varastanut Transfer johdattaa sankarit keskellä autiomaata sijaitsevalle temppelille, jossa hän pelottelee heitä (jakso 4: ”Tuomion temppeli”).

Mikään ei silti pelota niin kuin 9. jakso nimeltä ”Romyn pelastaminen”.

Netin keskustelupalstoilla jaksoa muistellaan kauhulla esimerkiksi näin:

”Lapsena sain kauheat painajaiset Intian-jaksosta, jossa prinsessa meinattiin polttaa elävältä kuolleen miehensä arkun viereen. Vaikea kuvitella, että noin raakaa aihetta laitettaisiin nykyään lastenohjelmaan.”

Intian viidakoissa Foggin seurue törmää paikallisen ruhtinaan hautajaissaattueeseen. Ruhtinas on määrä polttohaudata vielä samana yönä Kali-jumalattaren temppelillä. Vanhan hindulaisen sati-perinteen mukaan kuolleen leski uhrataan samassa seremoniassa.

Leski on tietenkin viehättävä nuori prinsessa. Romy esitellään ensi kertaa kohtauksessa, jossa Kalin palvojat raahaavat häntä perässään ja prinsessa anelee: ”En tahdo kuolla!”

Temppelillä kymmenet huppupäiset palvojat seuraavat, miten seremoniaa johtava Ylipapitar ensin pelottelee Romya ja sytyttää sitten hautarovion. Romy pyörtyy kauhusta.

Kun rovio roihuaa, Romy vielä herää, menee paniikkiin ja pyörtyy uudelleen.

Jakso oli hurja kokemus Kaija Kiiskelle, 67, joka suomalaisen dubbauksen eläviä legendoja. Kiiski teki vuonna 1990 dubattuun sarjaan Romyn lisäksi kaikki naisroolit.

Myös Ylipapittaren.

”Kali! Kali! Niin se huusi ja huusi, ja muistan vieläkin, miten huidoin käsillä studiossa!”, Kiiski kertoo puhelimessa.

”Se oli kamalaa. Itseänikin pelotti, vaikka tiesin, että Romy kyllä pelastuu.”

Kiiski teki valtavasti rooleja Ylen kääntämissä lastensarjoissa 1980- ja 1990-luvuilla. Parhaimmillaan hän teki 27 eri ääniroolia samaan sarjaan.

Alfred J. Kwak, Postimies Pate, Vili Vilperi”, Kiiski luettelee töitään.

Näyttelijäksi kouluttautunut Kiiski päätyi dubbaajaksi niin kuin siihen aikaan oli tapana: hän teki yhden roolin ja sen jälkeen niitä riitti.

Ennen dubbaamisessa ajoitus oli tärkeämpää kuin nykyisen digitekniikan aikana. Vielä 1980-luvulla kuva ajettiin usein filmiltä ja äänet nauhoitettiin mankalle niin, että eri ääninäyttelijät puhuivat roolinsa samassa nauhoitussessiossa.

Kiiski sai osaamisensa perusteella lisänimen ”Kahden freimin Kaija”: elokuvassa on 25 ”freimiä” eli kuvaa sekunnissa ja Kiiski pystyi erottamaan 2 kuvan tarkkuudella, milloin hänen kuului sanoa vuorosanansa.

Kiiski teki taustatyönsä huolella ja yritti luoda joka rooliin parhaiten sopivan äänen. Esimerkiksi Romyn heleä, tyttömäinen ääni syntyi tarkkailemalla hahmon liikehdintää.

”Se oli niin huiskalemainen misu, joten loin sen vartalon liikkeiden pohjalta kaikki ne huokaisut.”

Pelottavan roviojakson lisäksi Kiiskeä häiritsi sarjassa sen välittämä naiskuva, jossa Romy esitettiin uhrina, palvonnan kohteena ja tietyssä määrin myös seksiobjektina.

”Onhan se vanha tarina, mutta se on kuitenkin 1980-luvulla tehty animaatio!”, hän sanoo ja antaa esimerkkejä Romylle luonteenomaisista repliikeistä:

”Oih, aah, mieheni, sinä olet niin viisas, oi Phil, olethan varovainen... Tämmöisiä voihkaisuja ja huudahduksia”, Kiiski sanoo ja nauraa.

Kaikista äänirooleista Romy on ollut Kiiskelle yksi merkittävin ja hänet siitä myös tunnistetaan. Viimeksi kaksi viikkoa sitten Kiiski oli Kuhmoisissa ravintolassa kun nuori ravintolatyöntekijä ihmetteli, miksi Kiisken ääni oli hänelle niin tuttu.

”Vastasin, että sä oot luultavasti kasvanut mun äänen tahdissa.”

Oma-aloitteisesti Kiiski ei ole paljastanut henkilöllisyyttään pienimmille faneilleen sen jälkeen kun hän yritti lapsenvahtina tehdä vaikutusta vahdittaviin ja kertoi olevansa Prinsessa Romy.

”Pikkutytöt olivat niin pettyneitä! Heille Romy oli tietenkin upea kissaprinsessa ja sitten he näkivät tällaisen lihallisen ihmisen.”

Onko sinulla muistoja Matka maailman ympäristä? Kerro ne kommenteissa!

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Lapsuuden traumat
 • keskustelu
 • Tv-sarjat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 2. 2

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 3. 3

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 4. 4

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 5. 5

  Arviossa Helsingin keskustan uusi tapaspaikka, josta saa loistavia minipurilaisia

 6. 6

  JVG esiintyy ensi kesänä Flow-festareilla – sekä ulkomaiset Goldfrapp, The Afghan Whigs ja Death Grips

 7. 7

  Miesten seksuaalisuus pitää vapauttaa, jotta miehetkin voisivat nauttia seksistä enemmän, sanoo tutkija – ja näin se tapahtuu

 8. 8

  Zombielokuvien klassikko, jota ilman The Walking Deadiakaan ei olisi, näytetään pian Helsingissä valkokankaalla – leffan musiikin tehnyt kulttibändi tulee säestämään esitystä livenä

 9. 9

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 10. 10

  Metallican keikan kallein lippu maksaa 2 400 euroa – vip-liput ovat tulleet jäädäkseen, sanoo tapahtumajärjestäjä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 2. 2

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 3. 3

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 4. 4

  JVG esiintyy ensi kesänä Flow-festareilla – sekä ulkomaiset Goldfrapp, The Afghan Whigs ja Death Grips

 5. 5

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 6. 6

  Arviossa Helsingin keskustan uusi tapaspaikka, josta saa loistavia minipurilaisia

 7. 7

  Miksi meikkaaminen on pinnallista, mutta mopojen rassaus kehittävää?

 8. 8

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 9. 9

  Metallican keikan kallein lippu maksaa 2 400 euroa – vip-liput ovat tulleet jäädäkseen, sanoo tapahtumajärjestäjä

 10. 10

  Zombielokuvien klassikko, jota ilman The Walking Deadiakaan ei olisi, näytetään pian Helsingissä valkokankaalla – leffan musiikin tehnyt kulttibändi tulee säestämään esitystä livenä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 4. 4

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 5. 5

  Some repesi, kun vaalitilaisuudessa Vihteljärvellä mainostettiin tarjoiluna ”kakkoja” – some ei tiennyt, että kakko on oikeasti satakuntalaista leipää

 6. 6

  Emma Watson petti feminismin paljastamalla rintansa, syyttävät kriitikot – tästä on kyse Kaunotar ja hirviö -tähden kohussa

 7. 7

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 8. 8

  Cheekin osaomistama yökerho avataan Makkarataloon parin viikon päästä – nyt paljastettiin nimi Skohan, josta vihjailtiin jo Cheekin ja Elastisen yhteisbiisissä

 9. 9

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 10. 10

  Öljymiljonääri käytti unelmiensa kauhuelokuvaan 13 vuotta ja miljoonia dollareita, teki erikoistehosteetkin itse – elokuva julkaistiin nyt, tekijän kuoleman jälkeen

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen ulkopuoliseen painostukseen taipumisesta

 3. 3

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 4. 4

  Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

 5. 5

  Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

 6. 6

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 7. 7

  Entiseltä tennistähdeltä mahtava reaktio yllättävään eläinvieraaseen kesken pelin: ”En usko, että tällaista tapahtuu enää koskaan”

 8. 8

  Pääministeri May: Lontoon iskujen tekijä oli syntynyt Britanniassa ja turvallisuupalvelun ennalta tuntema

 9. 9

  JSN: ”Pääministerin toiminta tulkittavissa painostusyritykseksi”

 10. 10

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 2. 2

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 3. 3

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 4. 4

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 5. 5

  Neljä kuoli ja 40 loukkaantui terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

 6. 6

  Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

 7. 7

  Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

 8. 8

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 9. 9

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 10. 10

  Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 2. 2

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 3. 3

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 6. 6

  Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

 7. 7

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 8. 8

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 9. 9

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 10. 10

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 11. Näytä lisää