Valikko

Matka maailman ympäri -lastensarja järkytti monia, tässä ovat pelottavimmat kohtaukset

Nyt.fi:ssä on kirjoitettu lastenohjelmista, jotka ovat syöpyneet mieleen pelottavuudensa vuoksi. Vuorossa on Matka maailman ympäri 80 päivässä.

Nyt.fi:ssä on kirjoitettu lastenohjelmista, jotka ovat aikoinaan aiheuttaneet lapsikatsojille niin vahvoja ”traumoja”, että ne muistetaan aikuisenakin.

Tänä kesänä olemme tehneet juttuja jo Alfred J. Kwakista, Kaukametsän pakolaisista, Hopeanuolesta, Sätkyistä ja tärinöistä, Varokaa heikkoa jäätä -animaatiosta sekä Muumilaakson tarinoista. Aikaisemmin olemme käsitelleet muun muassa Morsoa.

Nyt vuorossa on monesti toivottu klassikkosarja, Matka maailman ympäri 80 päivässä.

”Ajattelin kyllä, että tätä ei saa näyttää lapsille, se on liian pelottavaa!”

Näin muistelee suomalainen ääninäyttelijä Kaija Kiiski tekemäänsä kohtausta, joka on syöpynyt tuhansien suomalaislasten mieliin.

Siinä intialaisprinsessa Romy yritetään polttaa elävältä.

Jules Vernen klassikkokirjaan perustuvassa animaatiosarjassa Matka maailman ympäri 80 päivässä (1983) brittiherrasmies Phileas Fogg lyö omaisuudestaan vetoa, että hän pystyy kiertämään maailman 80 päivässä.

Suomessa suursuosioon noussut sarja on esitetty televisiossa moneen otteeseen, dubattu useaan otteeseen, ja julkaistu DVD:llä vuonna 2008. Matka maailman ympäri sai myös kaksi, Vernen muihin kirjoihin perustuvaa jatko-osaa (Matka maailman keskipisteeseen sekä Matka Kapteeni Nemon kanssa), mutta ne eivät aivan yltäneet ensimmäisen tasolle.

Espanjalais-japanilaisen tuotannon hahmot ovat ihmisenkaltaisia, sympaattisia eläimiä: herra Fogg on leijona, hänen palvelijansa Passepartout kissa ja tämän paras ystävä Tico hamsteri. Seurueeseen myöhemmin liittyvä prinsessa Romy on pantteri.

Lontoosta alkava matkareitti kulkee halki Ranskan ja Italian Sueziin, Intian halki Singaporen, Hongkongin, Japanin ja Hawaijin kautta Amerikkaan ja lopulta takaisin Lontooseen. Matkaa tehdään pääosin junalla ja laivalla, mutta myös esimerkiksi kuumailmapallolla, hevosella, kamelilla ja elefantilla.

Matkaa riivaa ainainen kiire: jos sankarit eivät ehdi juuri tiettyyn laivaan tai junaan, koko matka on vaarassa epäonnistua.

Lisäksi Englannin pankki on ryöstetty ja poliisi on vakuuttunut siitä, että maasta juuri sopivasti poistunut ja ryöstäjältä näyttävä Phileas Fogg on ryöstön takana. Scotland Yardin etsiväkoirat Fix ja Bully seuraavat Foggia maailman ympäri ja yrittävät jatkuvasti pidättää hänet tai hänen matkaseurueensa.

Isoimman esteen matkalle asettaa Foggia vastaan vetoa lyönyt Sullivan. Hän on Englannin pankin pääjohtaja ja palkkaa hämärän Transfer-suden sabotoimaan reissua.

Transfer on naamioitumisen mestari, joka pystyy vaihtamaan kasvojaan ja ulkomuotoaan ja muuttumaan hetkessä ihan keneksi tahansa. Transferin ilmiantaa katsojille vain sen kiiluva vasen silmä ja pahanilkinen nauru. Hahmon pahantekoa ryyditti aina pelottava musiikki.

Edesmenneen Heikki Määttäsen ikimuistettavasti dubbaama Transfer järkytti heti Matka maailman ympärin alussa, kuten eräs Nyt.fi:n lukija muistelee:

”Edelleen on yksi kohta, jota en vieläkään kyseessä olevassa sarjassa uskalla katsoa sulkematta korvia musiikeilta: kakkosjaksossa Transferin pukeutuminen peuraneidiksi. Kun hän örisee ja lopulta jännitysmusiikin saattelemana heittää peuranaamarin pois ja kiiluttaa silmäänsä. Kylmät väreet menee, kun kirjoitan tätä...”

Transfer tosiaan pukeutuu jaksossa 2 (”Hyvää matkaa”) peuraksi, menee samaan junahyttiin kuin Fogg ja Passepartout, ja yrittää varastaa heidän laukkunsa. Epäonnistuttuaan Transfer riisuu vessassa naamarinsa ja viskaa sen vihastuneena päin junan ikkunaa. Eloton naamari pelotti monia lapsena.

Transfer ei yritä vain varastaa Foggin seurueen passeja tai rahoja vaan oikeasti tappaa heidät valeasujensa turvin.

Esimerkiksi Intiassa Transfer soutaa seurueen keskelle Ganges-jokea, heittää veneen tulpan yli laidan ja jättää heidät hukkumaan (jakso 12: ”Haaksirikko”).

Japanissa sirkukseen pestatut Passepartout ja Tico melkein kuolevat kun Transfer ensin sabotoi elävä tykinkuula -temppua ja yrittää sen jälkeen tappaa Passepartout’n veitsillä (jakso 15: ”Akitan sirkus”).

Pelottavimpiin jaksoihin kuuluu ehdottomasti Egypti, jossa Foggin passin varastanut Transfer johdattaa sankarit keskellä autiomaata sijaitsevalle temppelille, jossa hän pelottelee heitä (jakso 4: ”Tuomion temppeli”).

Mikään ei silti pelota niin kuin 9. jakso nimeltä ”Romyn pelastaminen”.

Netin keskustelupalstoilla jaksoa muistellaan kauhulla esimerkiksi näin:

”Lapsena sain kauheat painajaiset Intian-jaksosta, jossa prinsessa meinattiin polttaa elävältä kuolleen miehensä arkun viereen. Vaikea kuvitella, että noin raakaa aihetta laitettaisiin nykyään lastenohjelmaan.”

Intian viidakoissa Foggin seurue törmää paikallisen ruhtinaan hautajaissaattueeseen. Ruhtinas on määrä polttohaudata vielä samana yönä Kali-jumalattaren temppelillä. Vanhan hindulaisen sati-perinteen mukaan kuolleen leski uhrataan samassa seremoniassa.

Leski on tietenkin viehättävä nuori prinsessa. Romy esitellään ensi kertaa kohtauksessa, jossa Kalin palvojat raahaavat häntä perässään ja prinsessa anelee: ”En tahdo kuolla!”

Temppelillä kymmenet huppupäiset palvojat seuraavat, miten seremoniaa johtava Ylipapitar ensin pelottelee Romya ja sytyttää sitten hautarovion. Romy pyörtyy kauhusta.

Kun rovio roihuaa, Romy vielä herää, menee paniikkiin ja pyörtyy uudelleen.

Jakso oli hurja kokemus Kaija Kiiskelle, 67, joka suomalaisen dubbauksen eläviä legendoja. Kiiski teki vuonna 1990 dubattuun sarjaan Romyn lisäksi kaikki naisroolit.

Myös Ylipapittaren.

”Kali! Kali! Niin se huusi ja huusi, ja muistan vieläkin, miten huidoin käsillä studiossa!”, Kiiski kertoo puhelimessa.

”Se oli kamalaa. Itseänikin pelotti, vaikka tiesin, että Romy kyllä pelastuu.”

Kiiski teki valtavasti rooleja Ylen kääntämissä lastensarjoissa 1980- ja 1990-luvuilla. Parhaimmillaan hän teki 27 eri ääniroolia samaan sarjaan.

Alfred J. Kwak, Postimies Pate, Vili Vilperi”, Kiiski luettelee töitään.

Näyttelijäksi kouluttautunut Kiiski päätyi dubbaajaksi niin kuin siihen aikaan oli tapana: hän teki yhden roolin ja sen jälkeen niitä riitti.

Ennen dubbaamisessa ajoitus oli tärkeämpää kuin nykyisen digitekniikan aikana. Vielä 1980-luvulla kuva ajettiin usein filmiltä ja äänet nauhoitettiin mankalle niin, että eri ääninäyttelijät puhuivat roolinsa samassa nauhoitussessiossa.

Kiiski sai osaamisensa perusteella lisänimen ”Kahden freimin Kaija”: elokuvassa on 25 ”freimiä” eli kuvaa sekunnissa ja Kiiski pystyi erottamaan 2 kuvan tarkkuudella, milloin hänen kuului sanoa vuorosanansa.

Kiiski teki taustatyönsä huolella ja yritti luoda joka rooliin parhaiten sopivan äänen. Esimerkiksi Romyn heleä, tyttömäinen ääni syntyi tarkkailemalla hahmon liikehdintää.

”Se oli niin huiskalemainen misu, joten loin sen vartalon liikkeiden pohjalta kaikki ne huokaisut.”

Pelottavan roviojakson lisäksi Kiiskeä häiritsi sarjassa sen välittämä naiskuva, jossa Romy esitettiin uhrina, palvonnan kohteena ja tietyssä määrin myös seksiobjektina.

”Onhan se vanha tarina, mutta se on kuitenkin 1980-luvulla tehty animaatio!”, hän sanoo ja antaa esimerkkejä Romylle luonteenomaisista repliikeistä:

”Oih, aah, mieheni, sinä olet niin viisas, oi Phil, olethan varovainen... Tämmöisiä voihkaisuja ja huudahduksia”, Kiiski sanoo ja nauraa.

Kaikista äänirooleista Romy on ollut Kiiskelle yksi merkittävin ja hänet siitä myös tunnistetaan. Viimeksi kaksi viikkoa sitten Kiiski oli Kuhmoisissa ravintolassa kun nuori ravintolatyöntekijä ihmetteli, miksi Kiisken ääni oli hänelle niin tuttu.

”Vastasin, että sä oot luultavasti kasvanut mun äänen tahdissa.”

Oma-aloitteisesti Kiiski ei ole paljastanut henkilöllisyyttään pienimmille faneilleen sen jälkeen kun hän yritti lapsenvahtina tehdä vaikutusta vahdittaviin ja kertoi olevansa Prinsessa Romy.

”Pikkutytöt olivat niin pettyneitä! Heille Romy oli tietenkin upea kissaprinsessa ja sitten he näkivät tällaisen lihallisen ihmisen.”

Onko sinulla muistoja Matka maailman ympäristä? Kerro ne kommenteissa!

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Lapsuuden traumat
 • keskustelu
 • Tv-sarjat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 2. 2

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 5. 5

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 6. 6

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 7. 7

  Pikatestissä Espoon idyllisin museokahvila, jossa saa palvella itseään, mutta myös ihailla upeaa merinäköalaa

 8. 8

  Näin teet vegaaniruokaa, joka on rasvaista ja hyvää – mättöveganismista tuli vuoden kovin ruokatrendi

 9. 9

  Kännykän ”luomuehkäisysovellus” hyväksyttiin viralliseksi ehkäisykeinoksi Euroopassa ja Suomessa – Tätä se oikeasti tarkoittaa

 10. 10

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 5. 5

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 6. 6

  Pikatestissä Espoon idyllisin museokahvila, jossa saa palvella itseään, mutta myös ihailla upeaa merinäköalaa

 7. 7

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 8. 8

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 10. 10

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 6. 6

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 7. 7

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 8. 8

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 9. 9

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 10. 10

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 2. 2

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 3. 3

  Ruotsinlaivan esiintyjää epäillään matkustajan pahoinpitelystä – Tallink Siljan mukaan tapaus on ”yksittäinen ikävä ylilyönti”

 4. 4

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 5. 5

  Voiko päänsärky kertoakin aivoverenvuodosta? Tai aggressiivisesta kasvaimesta? Stressaava elämäntilanne voi altistaa luulotautisuudelle – Näin pääset eroon turhista terveyshuolista

 6. 6

  Kaikki hiestä ja hikoilusta: Helteiden pitäisi viimein tulla – miksi toiset hikoilevat enemmän, miksi kaikkien hiki ei haise, voiko deodoranttien kemikaaleista olla haittaa?

 7. 7

  ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

 8. 8

  Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

 9. 9

  Trump Twitterissä: Transsukupuoliset eivät voi palvella Yhdysvaltain armeijassa

 10. 10

  Pitääkö Putin Jeltsinin lupauksen? Unto Hämäläinen uskoo, ettei Venäjä vehkeile Suomen presidentinvaalissa, ja siihen on syy

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 2. 2

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 3. 3

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 4. 4

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 5. 5

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 6. 6

  Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

 7. 7

  Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

 8. 8

  200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

 9. 9

  Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

 10. 10

  Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 3. 3

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 4. 4

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 11. Näytä lisää