Valikko

Tämä 20-vuotias laulaja on Suomen musiikin suurin toivo, mutta täällä hänet tunnetaan huonosti – ja syy on Suomi

Alkuviikosta Alman Bonfire-kappale oli Saksan Spotifyn kuudenneksi suosituin: 8,5 miljoonaa kuuntelukertaa

Alma Miettinen, 20, vastaa puhelimeensa kotonaan Helsingissä.

Se on aika harvinainen tilanne, sillä koko kesästä hän on viettänyt vain murto-osan Suomessa, siitä vielä pienemmän palan kotonaan Helsingissä. Eikä Alma-artistinimeä käyttävä muusikko nytkään jää kotisohvalle kovin kauaksi aikaa.

”Kohta lähdetään Los Angelesiin. Siellä aika kuluu studioilla ja eri tyyppejä tavatessa.”

Los Angelesissa vietetään pari viikkoa. Sitten Alma palaa Suomeen esiintyäkseen sunnuntaina Flow-festivaalilla. Sitten on taas kiire – ulkomaille.

Alma on juuri nyt Suomen pop-musiikin suurimpia vientitoivoja, listakelpoinen artisti, jota Elton John on ylistänyt, ja joka käväisi jo Spotify-listoilla Saksassa. Mutta miksi hänet tunnetaan Suomessa niin huonosti?

Ensimmäisen kerran Almasta kuultiin, kun hän osallistui vuonna 2013 Idolsiin ja pääsi finaalilähetyksiin saakka. 17-vuotias jäi ilman voittoa. Sen sijasta hän sai kilpailusta ihmisen, jonka avulla ura lähti nousukiitoon.

Tuo ihminen oli Sini Sabotage, kolmen vuoden takaisen Levikset repee -kesähitin tehnyt artisti, joka nousi myös Idols-tuomariksi. Sabotage näki Almassa jotain ja otti häneen yhteyttä heti kilpailun päättymisen jälkeen. Kesti pari viikkoa, ja Alma kiersi jo ympäri Suomea Sabotagen tuplaajana.

”Olin ihan teini, kun aloin kiertää keikoilla Sinin kanssa. Keikkaillessa oppi itsenäistymään ja esiintymään lavalla. Mulla oli tosi hauskaa, ja Sinistä tuli hyvä ystävä, joka antoi paljon hyviä vinkkejä omaa uraa varten.”

Seuraavat pari vuotta Alman tunnistivat lähinnä Sabotagen keikoilla käyneet fanit. Sitten Sabotagen ura alkoi hiipua, ainakin toistaiseksi.

Sitten Alman kohdalle osui jo toinen onnenpotku, joka siivittää häntä yhä.

Maailman suurimmalle musiikkikustantamolle Sony ATV:lle työskentelevä Pascal Reindhardt bongasi Alman leiriltä, jossa tehtiin biisejä kansainvälisten tuottajien kanssa. Loppuvuodesta Alma teki sopimuksen Saksan Sony ATV:n kanssa – biisinteosta muille. Sitten keväällä 2016 Saksan Universal Music tarjosi jo omaa levytyssopimusta – Almasta alettaisiin siis tehdä tähteä.

Nyt Alma on käynyt neuvottelemassa levy-yhtiöiden kanssa myös New Yorkissa. Siellä kaikki yhtiöt olivat valmiita tekemään sopimuksen.

”Meitä oli etukäteen varoitettu, että Jenkeissä voi tulla paljon kovempaa palautetta kuin Euroopassa. Varauduttiin sen mukaan ja oltiin täysin ymmällään, kun levy-yhtiöt alkoivat kilpailla keskenään mun kanssa tehtävästä sopimuksesta.”

Kesäkuun alussa Alma julkaisi debyyttisinglensä Karma. Sitä on kuunneltu Spotifyssa yli 8,5 miljoonaa kertaa, ja kansainvälistä huomiota se sai viimeistään, kun Elton John valitsi kappaleen soitettavaksi omassa radio-ohjelmassaan.

Heinäkuun puolivälissä julkaistiin erityisesti Saksan markkinoilla tähdännyt Bonfire-kappale, jonka Alma on tehnyt yhdessä saksalaisen tuottajan Felix Jaehnin kanssa. Se oli alkuviikosta Saksan Spotifyn kuudenneksi kuunnelluin kappale, ja sillä oli jo 8,5 miljoonaa kuuntelukertaa.

Kuuntelumäärissä hyvä vertailukohta on esimerkiksi esimerkiksi Suomen suosituimpiin artisteihin kuuluva JVG.

Alman molempia kappaleita on jo nyt kuunneltu enemmän kuin JVG:n koko kesän ajan kotimaisia soittolistoja hallinnutta Hehkuu-kappaletta. Hehkuu on hieman alle 8,5 miljoonassa kuuntelukerrassa. Samoin Alman kappaletta on kuunneltu enemmän kuin yhtään Cheekin Alpha Omega -levyn biisiä.

Vasta uraansa aloittavasta 20-vuotiaasta Almasta on kovaa vauhtia tulossa kansainvälisesti tunnetumpi kuin yksikään kotimaisista tähtiartisteista. Oppilaasta on tullut mestari.

Tämän kaiken vuoksi Alma ei ole ehtinyt monta kertaa pysähtyä paikalleen kesän aikana. Puhelimessa Alma kertoo, että juuri ennen Los Angelesin reissua hän sai pitää viikon loman, kesän ainoan.

Muuten Almaa on pyöritetty ympäri maailmaa. Uusia huomioita, kuuntelurajojen rikkoutumisia ja vastaavia tulee jatkuvalla syötöllä. Useat ihmiset muun muassa Saksassa tekevät koko ajan töitä Alman uran edistämiseksi. Tulevista suunnitelmista kertoessaan Alma puhuu muun muassa Euroopan- ja Amerikan-kiertueesta yhtä luonnollisesti kuin keikoistaan Sabotagen avustajana.

”Ei tätä kaikkea ole vieläkään ehtinyt tajuta. On pitänyt vain yrittää tottua siihen, että mut halutaan Euroopassa ja Amerikassa.”

Alman ura poikkeaa lähes kaikista muista tämän hetken suomalaisista poppareista.

Suomessa näet tehdään tällä hetkellä hämmästyttävän vähän kansainväliseen suosioon tähtäävää englanninkielistä musiikkia.

Saksassa suursuosioon noussut Sunrise Avenue ja muutamat menestyneet hard rock- sekä heviyhtyeet ovat harvinaisia poikkeuksia, joista ei edes kirjoiteta Suomessa mainittavasti.

Koko 2010-luvun ajan suuntaus on ollut, että Suomessa hittimuusikoksi tähtäävän kannattaa keskittyä suomeksi laulamiseen. Esimerkiksi Vain elämää -ohjelmassa on koko sen historian aikana ollut mukana kaksi muusikkoa, jotka ovat tehneet ison osan urastaan kappaleita englanniksi (Jonne Aaron ja Anna Abreu). Nyt heistäkin molemmat ovat vaihtaneet laulukielensä suomeen.

Ja kun Los Angelesissa asuva Paula Vesala teki paluun sooloartistina, hän päätti pitäytyä suomen kielessä ja palata kesän ajaksi kiertämään Suomea debyyttilevynsä kanssa sen sijaan, että olisi vaihtanut kielen englantiin ja yrittänyt kansainvälistä uraa Yhdysvalloista käsin. Suomessa ollaan toki tyytyväisiä. Vesalan isoin hitti Tequila on kerännyt yli 5,5 miljoonaa kuuntelukertaa, mikä on kotimaisilla mittareille oikein hyvä suoritus.

Nimenomaan kotimaisilla mittareilla. Reilun viiden miljoonan henkilön kokoiselle kohdeyleisölle musiikkia tehdessä esimerkiksi 10 miljoonan kuuntelukerran rikkoutuminen on todellinen harvinaisuus. Kansainvälisten suurtähtien kuunteluluvut liikkuvat sen sijaan sadoissa miljoonissa.

Nykyisin suomalainen artisti tyytyy usein kotimaisiin korkeisiin lukuihin, eikä pyrikään tavoittelemaan sen enempää. Kaukana ovat ajat, jolloin Apulannan ja Nylon Beatin tapaiset hittiyhtyeet tekivät englanniksi käännettyjä versioita kappaleistaan. Yhtä lailla kaukana ovat vuodet, joina Him, Bomfunk MCs ja Darude soivat maailmalla.

Muut ovat poikkeuksia, kuten sosiaalisen median kautta suosioon Espanjassa noussut Benjamin Peltonen tai Norjassa suosittu Isaac Elliot.

Myös Alma on poikkeus, vähän kuin käänteinen Paula Vesala. Hän asuu (sen minkä ehtii) Helsingissä mutta tekee ensisijaisesti musiikkia muille kuin suomalaisille.

”Mun levy-yhtiöt on maailmalla ja siellä myös mun musiikki tehdään. Kyllähän se on selvä poikkeus suomalaisessa musiikkimaailmassa”, Alma sanoo.

Enää on selvitettävänä vain yksi kysymys. Miksi se poikkeus on juuri Alma? Miksi juuri tämä 20-vuotias lupaus on tämän hetken suurin toivomme siinä, että suomalainen artisti löisi vihdoin läpi maailmanlaajuisesti?

”Oon miettinyt sitä itsekin paljon ja kysellyt managereilta ja muilta, mikä juuri mussa viehättää. Ymmärrän, että osaan laulaa ja että mulla on karismaa. Myös suomalaisuus vaikuttaa varmasti: monet ovat maailmalle olleet kiinnostuneet Suomesta, se on jotenkin eksoottinen. Sen yksityiskohtaisemmin en osaa selittää. Ehkä kaltaistani artistia ei vain ole vielä maailmalla.”

Alma kieltämättä poikkeaa jo nyt kuullun musiikkinsa perusteella virkistävästi monista muista valtavirta-artisteista. Alma myöntää myös miettineensä etukäteen, hyväksytäänkö hänet omana itsenään musiikkibisnekseen, jossa edelleen monet kansainväliset naistähdet ovat pitkiä ja vaaleita, lähes kuin malleja.

”Mulle on tullut pelkästään positiivista palautetta siitä, miltä näytän. On ollut hienoa huomata, että levy-yhtiöt tykkäävät musta tällaisenaan.”

Mutta onko Alma se suomalainen artisti, joka opitaan tuntemaan kaikkialla maailmassa?

”Toivon, että olen. Ainakin mä voisin olla se. En silti ajattele, että mun olisi jotenkin pakko lyödä läpi kansainvälisesti. Oon vasta 20-vuotias tyttö ja teen jotain, mikä tuntuu siistiltä. Uskon silti, että mulla on mahdollisuus nousta maailmalla suosituksi. Se me nähdään parin seuraavan vuoden aikana.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 2. 2

  Pikatestissä munaan keskittyvä pikaruokaravintola, josta saa myös vegaanisia munakkaita – ja jälkiruoaksi pavlovaa

 3. 3

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 4. 4

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 5. 5

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 6. 6

  Helsinkiin tulee uusi baari, jossa voi lyödä vetoa urheilusta

 7. 7

  Suomalainen jätkätrio alkoi tehdä itse biisejä, nousi suosioon rälläysvideoillaan ja jyrää nyt listoilla

 8. 8

  Chelsea Manning pääsi vapaaksi, liittyi heti Instagramiin ja julkaisi ihan parhaan selfien: ”Tässä minä nyt olen”

 9. 9

  Käpylän pieni kahvila-kasvisravintola hurmaa lähiruoallaan ja tunnelmallaan

 10. 10

  Nettisivu paljastaa, onko tuttusi Tinderissä – käyttäjät järkyttyivät

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 2. 2

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 3. 3

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 4. 4

  Helsinkiin tulee uusi baari, jossa voi lyödä vetoa urheilusta

 5. 5

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 6. 6

  Naiset alistetaan synnytyskoneiksi, homoja silvotaan ja tapetaan: HBO:n The Handmaid’s Tale on pelottavin ja vaikuttavin tv-sarja juuri nyt, koska se voisi olla täyttä totta

 7. 7

  Sometähti Sini Laitinen, 25, otti ensin animesöpöselfieitä, sitten muotifiilisteli – ja tekee nyt ”viiden euron räkäistä herutusta”

 8. 8

  McDonald’s-mainoksessa isän kuolemaa sureva poika löytää lohdun hampurilaisesta, katsojat tyrmistyivät – mainos hyllytettiin

 9. 9

  44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

 10. 10

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

 2. 2

  Some repesi taas BBC:n haastattelusta: Toimittaja työnsi naisen rinnasta pidellen syrjään, sai läimäytyksen, kaikki nähtiin suorana televisiossa

 3. 3

  Naiset alistetaan synnytyskoneiksi, homoja silvotaan ja tapetaan: HBO:n The Handmaid’s Tale on pelottavin ja vaikuttavin tv-sarja juuri nyt, koska se voisi olla täyttä totta

 4. 4

  Vaihdoin poikatukan polkkatukkaan ja ihmisten suhtautuminen muuttui hetkessä: Ulkonäkö panee ihmiset naurettavan ahtaisiin rooleihin

 5. 5

  Sometähti Sini Laitinen, 25, otti ensin animesöpöselfieitä, sitten muotifiilisteli – ja tekee nyt ”viiden euron räkäistä herutusta”

 6. 6

  Conan O’Brien joutuu oikeuteen, suosikkijuontajaa syytetään vitsien varastamisesta toisen koomikon blogista – tästä on kyse

 7. 7

  Chelsea Manning pääsi vapaaksi, liittyi heti Instagramiin ja julkaisi ihan parhaan selfien: ”Tässä minä nyt olen”

 8. 8

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 9. 9

  McDonald’s-mainoksessa isän kuolemaa sureva poika löytää lohdun hampurilaisesta, katsojat tyrmistyivät – mainos hyllytettiin

 10. 10

  Prometheus tuhosi Alienin – Nyt kysymys on, voiko Alien: Covenant enää pelastaa kaikkien aikojen parhaan leffahirviön

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Tämä tiedetään Manchesterin iskusta – HS:n yhteenveto popkonserttiin tehdystä hyökkäyksestä, jonka uhreista osa on lapsia

 2. 2

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 3. 3

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 4. 4

  Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

 5. 5

  Pahantekijät tietävät, miten kauhun ruuvia väännetään yhä kireämmälle

 6. 6

  Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

 7. 7

  Raitiovaunun kuljettajat eivät kohta enää myy lippuja – HSL piiskaa raitiovaunuliikenteeseen lisää vauhtia

 8. 8

  Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

 9. 9

  Nokia ja Apple sopivat suuren patenttiriitansa, aloittavat entistä syvemmän yhteistyön – Nokian osake heti kovassa nousussa

 10. 10

  Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tämä tiedetään Manchesterin iskusta – HS:n yhteenveto popkonserttiin tehdystä hyökkäyksestä, jonka uhreista osa on lapsia

 2. 2

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 3. 3

  Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

 4. 4

  Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

 5. 5

  Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

 6. 6

  Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

 7. 7

  Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

 8. 8

  Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

 9. 9

  ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

 10. 10

  Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

 11. Näytä lisää
 1. 1

  200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

 2. 2

  Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

 3. 3

  Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

 4. 4

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 5. 5

  Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

 6. 6

  Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

 7. 7

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 8. 8

  Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

 9. 9

  Tämä tiedetään Manchesterin iskusta – HS:n yhteenveto popkonserttiin tehdystä hyökkäyksestä, jonka uhreista osa on lapsia

 10. 10

  Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

 11. Näytä lisää