Valikko

Tämä 20-vuotias laulaja on Suomen musiikin suurin toivo, mutta täällä hänet tunnetaan huonosti – ja syy on Suomi

Alkuviikosta Alman Bonfire-kappale oli Saksan Spotifyn kuudenneksi suosituin: 8,5 miljoonaa kuuntelukertaa

Alma Miettinen, 20, vastaa puhelimeensa kotonaan Helsingissä.

Se on aika harvinainen tilanne, sillä koko kesästä hän on viettänyt vain murto-osan Suomessa, siitä vielä pienemmän palan kotonaan Helsingissä. Eikä Alma-artistinimeä käyttävä muusikko nytkään jää kotisohvalle kovin kauaksi aikaa.

”Kohta lähdetään Los Angelesiin. Siellä aika kuluu studioilla ja eri tyyppejä tavatessa.”

Los Angelesissa vietetään pari viikkoa. Sitten Alma palaa Suomeen esiintyäkseen sunnuntaina Flow-festivaalilla. Sitten on taas kiire – ulkomaille.

Alma on juuri nyt Suomen pop-musiikin suurimpia vientitoivoja, listakelpoinen artisti, jota Elton John on ylistänyt, ja joka käväisi jo Spotify-listoilla Saksassa. Mutta miksi hänet tunnetaan Suomessa niin huonosti?

Ensimmäisen kerran Almasta kuultiin, kun hän osallistui vuonna 2013 Idolsiin ja pääsi finaalilähetyksiin saakka. 17-vuotias jäi ilman voittoa. Sen sijasta hän sai kilpailusta ihmisen, jonka avulla ura lähti nousukiitoon.

Tuo ihminen oli Sini Sabotage, kolmen vuoden takaisen Levikset repee -kesähitin tehnyt artisti, joka nousi myös Idols-tuomariksi. Sabotage näki Almassa jotain ja otti häneen yhteyttä heti kilpailun päättymisen jälkeen. Kesti pari viikkoa, ja Alma kiersi jo ympäri Suomea Sabotagen tuplaajana.

”Olin ihan teini, kun aloin kiertää keikoilla Sinin kanssa. Keikkaillessa oppi itsenäistymään ja esiintymään lavalla. Mulla oli tosi hauskaa, ja Sinistä tuli hyvä ystävä, joka antoi paljon hyviä vinkkejä omaa uraa varten.”

Seuraavat pari vuotta Alman tunnistivat lähinnä Sabotagen keikoilla käyneet fanit. Sitten Sabotagen ura alkoi hiipua, ainakin toistaiseksi.

Sitten Alman kohdalle osui jo toinen onnenpotku, joka siivittää häntä yhä.

Maailman suurimmalle musiikkikustantamolle Sony ATV:lle työskentelevä Pascal Reindhardt bongasi Alman leiriltä, jossa tehtiin biisejä kansainvälisten tuottajien kanssa. Loppuvuodesta Alma teki sopimuksen Saksan Sony ATV:n kanssa – biisinteosta muille. Sitten keväällä 2016 Saksan Universal Music tarjosi jo omaa levytyssopimusta – Almasta alettaisiin siis tehdä tähteä.

Nyt Alma on käynyt neuvottelemassa levy-yhtiöiden kanssa myös New Yorkissa. Siellä kaikki yhtiöt olivat valmiita tekemään sopimuksen.

”Meitä oli etukäteen varoitettu, että Jenkeissä voi tulla paljon kovempaa palautetta kuin Euroopassa. Varauduttiin sen mukaan ja oltiin täysin ymmällään, kun levy-yhtiöt alkoivat kilpailla keskenään mun kanssa tehtävästä sopimuksesta.”

Kesäkuun alussa Alma julkaisi debyyttisinglensä Karma. Sitä on kuunneltu Spotifyssa yli 8,5 miljoonaa kertaa, ja kansainvälistä huomiota se sai viimeistään, kun Elton John valitsi kappaleen soitettavaksi omassa radio-ohjelmassaan.

Heinäkuun puolivälissä julkaistiin erityisesti Saksan markkinoilla tähdännyt Bonfire-kappale, jonka Alma on tehnyt yhdessä saksalaisen tuottajan Felix Jaehnin kanssa. Se oli alkuviikosta Saksan Spotifyn kuudenneksi kuunnelluin kappale, ja sillä oli jo 8,5 miljoonaa kuuntelukertaa.

Kuuntelumäärissä hyvä vertailukohta on esimerkiksi esimerkiksi Suomen suosituimpiin artisteihin kuuluva JVG.

Alman molempia kappaleita on jo nyt kuunneltu enemmän kuin JVG:n koko kesän ajan kotimaisia soittolistoja hallinnutta Hehkuu-kappaletta. Hehkuu on hieman alle 8,5 miljoonassa kuuntelukerrassa. Samoin Alman kappaletta on kuunneltu enemmän kuin yhtään Cheekin Alpha Omega -levyn biisiä.

Vasta uraansa aloittavasta 20-vuotiaasta Almasta on kovaa vauhtia tulossa kansainvälisesti tunnetumpi kuin yksikään kotimaisista tähtiartisteista. Oppilaasta on tullut mestari.

Tämän kaiken vuoksi Alma ei ole ehtinyt monta kertaa pysähtyä paikalleen kesän aikana. Puhelimessa Alma kertoo, että juuri ennen Los Angelesin reissua hän sai pitää viikon loman, kesän ainoan.

Muuten Almaa on pyöritetty ympäri maailmaa. Uusia huomioita, kuuntelurajojen rikkoutumisia ja vastaavia tulee jatkuvalla syötöllä. Useat ihmiset muun muassa Saksassa tekevät koko ajan töitä Alman uran edistämiseksi. Tulevista suunnitelmista kertoessaan Alma puhuu muun muassa Euroopan- ja Amerikan-kiertueesta yhtä luonnollisesti kuin keikoistaan Sabotagen avustajana.

”Ei tätä kaikkea ole vieläkään ehtinyt tajuta. On pitänyt vain yrittää tottua siihen, että mut halutaan Euroopassa ja Amerikassa.”

Alman ura poikkeaa lähes kaikista muista tämän hetken suomalaisista poppareista.

Suomessa näet tehdään tällä hetkellä hämmästyttävän vähän kansainväliseen suosioon tähtäävää englanninkielistä musiikkia.

Saksassa suursuosioon noussut Sunrise Avenue ja muutamat menestyneet hard rock- sekä heviyhtyeet ovat harvinaisia poikkeuksia, joista ei edes kirjoiteta Suomessa mainittavasti.

Koko 2010-luvun ajan suuntaus on ollut, että Suomessa hittimuusikoksi tähtäävän kannattaa keskittyä suomeksi laulamiseen. Esimerkiksi Vain elämää -ohjelmassa on koko sen historian aikana ollut mukana kaksi muusikkoa, jotka ovat tehneet ison osan urastaan kappaleita englanniksi (Jonne Aaron ja Anna Abreu). Nyt heistäkin molemmat ovat vaihtaneet laulukielensä suomeen.

Ja kun Los Angelesissa asuva Paula Vesala teki paluun sooloartistina, hän päätti pitäytyä suomen kielessä ja palata kesän ajaksi kiertämään Suomea debyyttilevynsä kanssa sen sijaan, että olisi vaihtanut kielen englantiin ja yrittänyt kansainvälistä uraa Yhdysvalloista käsin. Suomessa ollaan toki tyytyväisiä. Vesalan isoin hitti Tequila on kerännyt yli 5,5 miljoonaa kuuntelukertaa, mikä on kotimaisilla mittareille oikein hyvä suoritus.

Nimenomaan kotimaisilla mittareilla. Reilun viiden miljoonan henkilön kokoiselle kohdeyleisölle musiikkia tehdessä esimerkiksi 10 miljoonan kuuntelukerran rikkoutuminen on todellinen harvinaisuus. Kansainvälisten suurtähtien kuunteluluvut liikkuvat sen sijaan sadoissa miljoonissa.

Nykyisin suomalainen artisti tyytyy usein kotimaisiin korkeisiin lukuihin, eikä pyrikään tavoittelemaan sen enempää. Kaukana ovat ajat, jolloin Apulannan ja Nylon Beatin tapaiset hittiyhtyeet tekivät englanniksi käännettyjä versioita kappaleistaan. Yhtä lailla kaukana ovat vuodet, joina Him, Bomfunk MCs ja Darude soivat maailmalla.

Muut ovat poikkeuksia, kuten sosiaalisen median kautta suosioon Espanjassa noussut Benjamin Peltonen tai Norjassa suosittu Isaac Elliot.

Myös Alma on poikkeus, vähän kuin käänteinen Paula Vesala. Hän asuu (sen minkä ehtii) Helsingissä mutta tekee ensisijaisesti musiikkia muille kuin suomalaisille.

”Mun levy-yhtiöt on maailmalla ja siellä myös mun musiikki tehdään. Kyllähän se on selvä poikkeus suomalaisessa musiikkimaailmassa”, Alma sanoo.

Enää on selvitettävänä vain yksi kysymys. Miksi se poikkeus on juuri Alma? Miksi juuri tämä 20-vuotias lupaus on tämän hetken suurin toivomme siinä, että suomalainen artisti löisi vihdoin läpi maailmanlaajuisesti?

”Oon miettinyt sitä itsekin paljon ja kysellyt managereilta ja muilta, mikä juuri mussa viehättää. Ymmärrän, että osaan laulaa ja että mulla on karismaa. Myös suomalaisuus vaikuttaa varmasti: monet ovat maailmalle olleet kiinnostuneet Suomesta, se on jotenkin eksoottinen. Sen yksityiskohtaisemmin en osaa selittää. Ehkä kaltaistani artistia ei vain ole vielä maailmalla.”

Alma kieltämättä poikkeaa jo nyt kuullun musiikkinsa perusteella virkistävästi monista muista valtavirta-artisteista. Alma myöntää myös miettineensä etukäteen, hyväksytäänkö hänet omana itsenään musiikkibisnekseen, jossa edelleen monet kansainväliset naistähdet ovat pitkiä ja vaaleita, lähes kuin malleja.

”Mulle on tullut pelkästään positiivista palautetta siitä, miltä näytän. On ollut hienoa huomata, että levy-yhtiöt tykkäävät musta tällaisenaan.”

Mutta onko Alma se suomalainen artisti, joka opitaan tuntemaan kaikkialla maailmassa?

”Toivon, että olen. Ainakin mä voisin olla se. En silti ajattele, että mun olisi jotenkin pakko lyödä läpi kansainvälisesti. Oon vasta 20-vuotias tyttö ja teen jotain, mikä tuntuu siistiltä. Uskon silti, että mulla on mahdollisuus nousta maailmalla suosituksi. Se me nähdään parin seuraavan vuoden aikana.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 2. 2

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 3. 3

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 4. 4

  Gilmoren tyttöjen uudet jaksot julkaistiin tänään – katsoimme 153 jaksoa alkuperäistä sarjaa, nämä asiat ihastuttivat ja raivostuttivat

 5. 5

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 6. 6

  Nämä 13 asiaa opin, kun fanina luin vuosien jälkeen kirjan YUP:sta, 90-luvun parhaasta bändistä

 7. 7

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 8. 8

  Kluuviin avataan 300-paikkainen ravintola, joka on sisustettu tippukivillä

 9. 9

  Näin tamperelaisesta Peteristä tuli Amerikan Pete Finland, homopornotähti, tosielämän Tom of Finland – ja parturi

 10. 10

  Kalle Freese, 24, teki ennen kahvia Töölössä, nyt hän puuhaa Piilaaksossa kahvi-keksintöä, jota ylistetään jo maailmalla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 2. 2

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 3. 3

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 4. 4

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 5. 5

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 6. 6

  JVG:n Jare ja VilleGalle täyttävät 30 vuotta – ”synttäribileet” syksyllä Hartwall-areenalla

 7. 7

  Ympäri maailmaa levinnyt Buddha-Bar vierailee Helsingissä huhtikuussa

 8. 8

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 9. 9

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 10. 10

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 6. 6

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 10. 10

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

 2. 2

  Miksi laihduttaminen on niin vaikeaa? Lihavuuden syy voi olla aivoissa

 3. 3

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 4. 4

  Lapsille annetaan nyt uusvanhoja ja raamatullisia nimiä – Frozenin siivittämä Elsa-buumi hiipui, Sofia ja Onni palasivat kärkeen

 5. 5

  Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

 6. 6

  Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

 7. 7

  Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

 8. 8

  Kokoomus johtaa Helsingin vaalitaistoa niukasti, vihreät aivan tuntumassa

 9. 9

  Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

 10. 10

  Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 2. 2

  Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

 3. 3

  Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

 4. 4

  Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

 5. 5

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 6. 6

  Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

 7. 7

  Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

 8. 8

  Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

 9. 9

  Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

 10. 10

  Suurpalon sammutus jatkuu läpi tiistain vastaisen yön Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 4. 4

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 5. 5

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 8. 8

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 9. 9

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 10. 10

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 11. Näytä lisää