Valikko

Tämä 20-vuotias laulaja on Suomen musiikin suurin toivo, mutta täällä hänet tunnetaan huonosti – ja syy on Suomi

Alkuviikosta Alman Bonfire-kappale oli Saksan Spotifyn kuudenneksi suosituin: 8,5 miljoonaa kuuntelukertaa

Alma Miettinen, 20, vastaa puhelimeensa kotonaan Helsingissä.

Se on aika harvinainen tilanne, sillä koko kesästä hän on viettänyt vain murto-osan Suomessa, siitä vielä pienemmän palan kotonaan Helsingissä. Eikä Alma-artistinimeä käyttävä muusikko nytkään jää kotisohvalle kovin kauaksi aikaa.

”Kohta lähdetään Los Angelesiin. Siellä aika kuluu studioilla ja eri tyyppejä tavatessa.”

Los Angelesissa vietetään pari viikkoa. Sitten Alma palaa Suomeen esiintyäkseen sunnuntaina Flow-festivaalilla. Sitten on taas kiire – ulkomaille.

Alma on juuri nyt Suomen pop-musiikin suurimpia vientitoivoja, listakelpoinen artisti, jota Elton John on ylistänyt, ja joka käväisi jo Spotify-listoilla Saksassa. Mutta miksi hänet tunnetaan Suomessa niin huonosti?

Ensimmäisen kerran Almasta kuultiin, kun hän osallistui vuonna 2013 Idolsiin ja pääsi finaalilähetyksiin saakka. 17-vuotias jäi ilman voittoa. Sen sijasta hän sai kilpailusta ihmisen, jonka avulla ura lähti nousukiitoon.

Tuo ihminen oli Sini Sabotage, kolmen vuoden takaisen Levikset repee -kesähitin tehnyt artisti, joka nousi myös Idols-tuomariksi. Sabotage näki Almassa jotain ja otti häneen yhteyttä heti kilpailun päättymisen jälkeen. Kesti pari viikkoa, ja Alma kiersi jo ympäri Suomea Sabotagen tuplaajana.

”Olin ihan teini, kun aloin kiertää keikoilla Sinin kanssa. Keikkaillessa oppi itsenäistymään ja esiintymään lavalla. Mulla oli tosi hauskaa, ja Sinistä tuli hyvä ystävä, joka antoi paljon hyviä vinkkejä omaa uraa varten.”

Seuraavat pari vuotta Alman tunnistivat lähinnä Sabotagen keikoilla käyneet fanit. Sitten Sabotagen ura alkoi hiipua, ainakin toistaiseksi.

Sitten Alman kohdalle osui jo toinen onnenpotku, joka siivittää häntä yhä.

Maailman suurimmalle musiikkikustantamolle Sony ATV:lle työskentelevä Pascal Reindhardt bongasi Alman leiriltä, jossa tehtiin biisejä kansainvälisten tuottajien kanssa. Loppuvuodesta Alma teki sopimuksen Saksan Sony ATV:n kanssa – biisinteosta muille. Sitten keväällä 2016 Saksan Universal Music tarjosi jo omaa levytyssopimusta – Almasta alettaisiin siis tehdä tähteä.

Nyt Alma on käynyt neuvottelemassa levy-yhtiöiden kanssa myös New Yorkissa. Siellä kaikki yhtiöt olivat valmiita tekemään sopimuksen.

”Meitä oli etukäteen varoitettu, että Jenkeissä voi tulla paljon kovempaa palautetta kuin Euroopassa. Varauduttiin sen mukaan ja oltiin täysin ymmällään, kun levy-yhtiöt alkoivat kilpailla keskenään mun kanssa tehtävästä sopimuksesta.”

Kesäkuun alussa Alma julkaisi debyyttisinglensä Karma. Sitä on kuunneltu Spotifyssa yli 8,5 miljoonaa kertaa, ja kansainvälistä huomiota se sai viimeistään, kun Elton John valitsi kappaleen soitettavaksi omassa radio-ohjelmassaan.

Heinäkuun puolivälissä julkaistiin erityisesti Saksan markkinoilla tähdännyt Bonfire-kappale, jonka Alma on tehnyt yhdessä saksalaisen tuottajan Felix Jaehnin kanssa. Se oli alkuviikosta Saksan Spotifyn kuudenneksi kuunnelluin kappale, ja sillä oli jo 8,5 miljoonaa kuuntelukertaa.

Kuuntelumäärissä hyvä vertailukohta on esimerkiksi esimerkiksi Suomen suosituimpiin artisteihin kuuluva JVG.

Alman molempia kappaleita on jo nyt kuunneltu enemmän kuin JVG:n koko kesän ajan kotimaisia soittolistoja hallinnutta Hehkuu-kappaletta. Hehkuu on hieman alle 8,5 miljoonassa kuuntelukerrassa. Samoin Alman kappaletta on kuunneltu enemmän kuin yhtään Cheekin Alpha Omega -levyn biisiä.

Vasta uraansa aloittavasta 20-vuotiaasta Almasta on kovaa vauhtia tulossa kansainvälisesti tunnetumpi kuin yksikään kotimaisista tähtiartisteista. Oppilaasta on tullut mestari.

Tämän kaiken vuoksi Alma ei ole ehtinyt monta kertaa pysähtyä paikalleen kesän aikana. Puhelimessa Alma kertoo, että juuri ennen Los Angelesin reissua hän sai pitää viikon loman, kesän ainoan.

Muuten Almaa on pyöritetty ympäri maailmaa. Uusia huomioita, kuuntelurajojen rikkoutumisia ja vastaavia tulee jatkuvalla syötöllä. Useat ihmiset muun muassa Saksassa tekevät koko ajan töitä Alman uran edistämiseksi. Tulevista suunnitelmista kertoessaan Alma puhuu muun muassa Euroopan- ja Amerikan-kiertueesta yhtä luonnollisesti kuin keikoistaan Sabotagen avustajana.

”Ei tätä kaikkea ole vieläkään ehtinyt tajuta. On pitänyt vain yrittää tottua siihen, että mut halutaan Euroopassa ja Amerikassa.”

Alman ura poikkeaa lähes kaikista muista tämän hetken suomalaisista poppareista.

Suomessa näet tehdään tällä hetkellä hämmästyttävän vähän kansainväliseen suosioon tähtäävää englanninkielistä musiikkia.

Saksassa suursuosioon noussut Sunrise Avenue ja muutamat menestyneet hard rock- sekä heviyhtyeet ovat harvinaisia poikkeuksia, joista ei edes kirjoiteta Suomessa mainittavasti.

Koko 2010-luvun ajan suuntaus on ollut, että Suomessa hittimuusikoksi tähtäävän kannattaa keskittyä suomeksi laulamiseen. Esimerkiksi Vain elämää -ohjelmassa on koko sen historian aikana ollut mukana kaksi muusikkoa, jotka ovat tehneet ison osan urastaan kappaleita englanniksi (Jonne Aaron ja Anna Abreu). Nyt heistäkin molemmat ovat vaihtaneet laulukielensä suomeen.

Ja kun Los Angelesissa asuva Paula Vesala teki paluun sooloartistina, hän päätti pitäytyä suomen kielessä ja palata kesän ajaksi kiertämään Suomea debyyttilevynsä kanssa sen sijaan, että olisi vaihtanut kielen englantiin ja yrittänyt kansainvälistä uraa Yhdysvalloista käsin. Suomessa ollaan toki tyytyväisiä. Vesalan isoin hitti Tequila on kerännyt yli 5,5 miljoonaa kuuntelukertaa, mikä on kotimaisilla mittareille oikein hyvä suoritus.

Nimenomaan kotimaisilla mittareilla. Reilun viiden miljoonan henkilön kokoiselle kohdeyleisölle musiikkia tehdessä esimerkiksi 10 miljoonan kuuntelukerran rikkoutuminen on todellinen harvinaisuus. Kansainvälisten suurtähtien kuunteluluvut liikkuvat sen sijaan sadoissa miljoonissa.

Nykyisin suomalainen artisti tyytyy usein kotimaisiin korkeisiin lukuihin, eikä pyrikään tavoittelemaan sen enempää. Kaukana ovat ajat, jolloin Apulannan ja Nylon Beatin tapaiset hittiyhtyeet tekivät englanniksi käännettyjä versioita kappaleistaan. Yhtä lailla kaukana ovat vuodet, joina Him, Bomfunk MCs ja Darude soivat maailmalla.

Muut ovat poikkeuksia, kuten sosiaalisen median kautta suosioon Espanjassa noussut Benjamin Peltonen tai Norjassa suosittu Isaac Elliot.

Myös Alma on poikkeus, vähän kuin käänteinen Paula Vesala. Hän asuu (sen minkä ehtii) Helsingissä mutta tekee ensisijaisesti musiikkia muille kuin suomalaisille.

”Mun levy-yhtiöt on maailmalla ja siellä myös mun musiikki tehdään. Kyllähän se on selvä poikkeus suomalaisessa musiikkimaailmassa”, Alma sanoo.

Enää on selvitettävänä vain yksi kysymys. Miksi se poikkeus on juuri Alma? Miksi juuri tämä 20-vuotias lupaus on tämän hetken suurin toivomme siinä, että suomalainen artisti löisi vihdoin läpi maailmanlaajuisesti?

”Oon miettinyt sitä itsekin paljon ja kysellyt managereilta ja muilta, mikä juuri mussa viehättää. Ymmärrän, että osaan laulaa ja että mulla on karismaa. Myös suomalaisuus vaikuttaa varmasti: monet ovat maailmalle olleet kiinnostuneet Suomesta, se on jotenkin eksoottinen. Sen yksityiskohtaisemmin en osaa selittää. Ehkä kaltaistani artistia ei vain ole vielä maailmalla.”

Alma kieltämättä poikkeaa jo nyt kuullun musiikkinsa perusteella virkistävästi monista muista valtavirta-artisteista. Alma myöntää myös miettineensä etukäteen, hyväksytäänkö hänet omana itsenään musiikkibisnekseen, jossa edelleen monet kansainväliset naistähdet ovat pitkiä ja vaaleita, lähes kuin malleja.

”Mulle on tullut pelkästään positiivista palautetta siitä, miltä näytän. On ollut hienoa huomata, että levy-yhtiöt tykkäävät musta tällaisenaan.”

Mutta onko Alma se suomalainen artisti, joka opitaan tuntemaan kaikkialla maailmassa?

”Toivon, että olen. Ainakin mä voisin olla se. En silti ajattele, että mun olisi jotenkin pakko lyödä läpi kansainvälisesti. Oon vasta 20-vuotias tyttö ja teen jotain, mikä tuntuu siistiltä. Uskon silti, että mulla on mahdollisuus nousta maailmalla suosituksi. Se me nähdään parin seuraavan vuoden aikana.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 3. 3

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 4. 4

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 5. 5

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 6. 6

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 7. 7

  Tässä ovat Helsingin parhaat hampurilaiset

 8. 8

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 9. 9

  Satavuotiaan Kalastajatorpan ravintola pelaa varman päälle, mutta ei säväytä

 10. 10

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 5. 5

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 6. 6

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 7. 7

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 8. 8

  Ravintolauutisia: Siltasen Lie Mi siirtyy Kamppiin, tilalle Onda

 9. 9

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 10. 10

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 5. 5

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 6. 6

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 10. 10

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

 2. 2

  Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

 3. 3

  Tutkija: Republikaanien epäonnistuminen Obamacaren romuttamisessa vaikeuttaa muitakin uudistuksia – ”Tyssääminen on merkki syvistä vaikeuksista”

 4. 4

  Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

 5. 5

  Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

 6. 6

  Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

 7. 7

  USA:n oikeiston bluffi paljastui

 8. 8

  Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

 9. 9

  HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

 10. 10

  Kerrostalo ahdistaa omakoti­asukkaita Vantaalla – ”Jos kyseessä olisi perheasuntoja, asukkaat eivät varmaankaan vastustaisi niin paljon”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

 2. 2

  Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

 3. 3

  HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

 4. 4

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 5. 5

  USA:n oikeiston bluffi paljastui

 6. 6

  Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

 7. 7

  Yli sata laskua ilman kauppakuitteja – Helsingissä vanhuksia ilman ruokaa jättänyt Servea lähetti edunvalvojalle epäselviä laskuja

 8. 8

  Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

 9. 9

  USA:n terveydenhoitolain uudistus epäonnistui – lupauksen pettäminen nöyryytys Trumpille ja republikaaneille

 10. 10

  Ilmavoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa Raven-joukot – ”korpit” suojelevat vip-matkustajia mahdollisesti vaarallisilla paikoilla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 4. 4

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 5. 5

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 6. 6

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 7. 7

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 8. 8

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 9. 9

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 10. 10

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 11. Näytä lisää