Valikko

Tämä 20-vuotias laulaja on Suomen musiikin suurin toivo, mutta täällä hänet tunnetaan huonosti – ja syy on Suomi

Alkuviikosta Alman Bonfire-kappale oli Saksan Spotifyn kuudenneksi suosituin: 8,5 miljoonaa kuuntelukertaa

Alma Miettinen, 20, vastaa puhelimeensa kotonaan Helsingissä.

Se on aika harvinainen tilanne, sillä koko kesästä hän on viettänyt vain murto-osan Suomessa, siitä vielä pienemmän palan kotonaan Helsingissä. Eikä Alma-artistinimeä käyttävä muusikko nytkään jää kotisohvalle kovin kauaksi aikaa.

”Kohta lähdetään Los Angelesiin. Siellä aika kuluu studioilla ja eri tyyppejä tavatessa.”

Los Angelesissa vietetään pari viikkoa. Sitten Alma palaa Suomeen esiintyäkseen sunnuntaina Flow-festivaalilla. Sitten on taas kiire – ulkomaille.

Alma on juuri nyt Suomen pop-musiikin suurimpia vientitoivoja, listakelpoinen artisti, jota Elton John on ylistänyt, ja joka käväisi jo Spotify-listoilla Saksassa. Mutta miksi hänet tunnetaan Suomessa niin huonosti?

Ensimmäisen kerran Almasta kuultiin, kun hän osallistui vuonna 2013 Idolsiin ja pääsi finaalilähetyksiin saakka. 17-vuotias jäi ilman voittoa. Sen sijasta hän sai kilpailusta ihmisen, jonka avulla ura lähti nousukiitoon.

Tuo ihminen oli Sini Sabotage, kolmen vuoden takaisen Levikset repee -kesähitin tehnyt artisti, joka nousi myös Idols-tuomariksi. Sabotage näki Almassa jotain ja otti häneen yhteyttä heti kilpailun päättymisen jälkeen. Kesti pari viikkoa, ja Alma kiersi jo ympäri Suomea Sabotagen tuplaajana.

”Olin ihan teini, kun aloin kiertää keikoilla Sinin kanssa. Keikkaillessa oppi itsenäistymään ja esiintymään lavalla. Mulla oli tosi hauskaa, ja Sinistä tuli hyvä ystävä, joka antoi paljon hyviä vinkkejä omaa uraa varten.”

Seuraavat pari vuotta Alman tunnistivat lähinnä Sabotagen keikoilla käyneet fanit. Sitten Sabotagen ura alkoi hiipua, ainakin toistaiseksi.

Sitten Alman kohdalle osui jo toinen onnenpotku, joka siivittää häntä yhä.

Maailman suurimmalle musiikkikustantamolle Sony ATV:lle työskentelevä Pascal Reindhardt bongasi Alman leiriltä, jossa tehtiin biisejä kansainvälisten tuottajien kanssa. Loppuvuodesta Alma teki sopimuksen Saksan Sony ATV:n kanssa – biisinteosta muille. Sitten keväällä 2016 Saksan Universal Music tarjosi jo omaa levytyssopimusta – Almasta alettaisiin siis tehdä tähteä.

Nyt Alma on käynyt neuvottelemassa levy-yhtiöiden kanssa myös New Yorkissa. Siellä kaikki yhtiöt olivat valmiita tekemään sopimuksen.

”Meitä oli etukäteen varoitettu, että Jenkeissä voi tulla paljon kovempaa palautetta kuin Euroopassa. Varauduttiin sen mukaan ja oltiin täysin ymmällään, kun levy-yhtiöt alkoivat kilpailla keskenään mun kanssa tehtävästä sopimuksesta.”

Kesäkuun alussa Alma julkaisi debyyttisinglensä Karma. Sitä on kuunneltu Spotifyssa yli 8,5 miljoonaa kertaa, ja kansainvälistä huomiota se sai viimeistään, kun Elton John valitsi kappaleen soitettavaksi omassa radio-ohjelmassaan.

Heinäkuun puolivälissä julkaistiin erityisesti Saksan markkinoilla tähdännyt Bonfire-kappale, jonka Alma on tehnyt yhdessä saksalaisen tuottajan Felix Jaehnin kanssa. Se oli alkuviikosta Saksan Spotifyn kuudenneksi kuunnelluin kappale, ja sillä oli jo 8,5 miljoonaa kuuntelukertaa.

Kuuntelumäärissä hyvä vertailukohta on esimerkiksi esimerkiksi Suomen suosituimpiin artisteihin kuuluva JVG.

Alman molempia kappaleita on jo nyt kuunneltu enemmän kuin JVG:n koko kesän ajan kotimaisia soittolistoja hallinnutta Hehkuu-kappaletta. Hehkuu on hieman alle 8,5 miljoonassa kuuntelukerrassa. Samoin Alman kappaletta on kuunneltu enemmän kuin yhtään Cheekin Alpha Omega -levyn biisiä.

Vasta uraansa aloittavasta 20-vuotiaasta Almasta on kovaa vauhtia tulossa kansainvälisesti tunnetumpi kuin yksikään kotimaisista tähtiartisteista. Oppilaasta on tullut mestari.

Tämän kaiken vuoksi Alma ei ole ehtinyt monta kertaa pysähtyä paikalleen kesän aikana. Puhelimessa Alma kertoo, että juuri ennen Los Angelesin reissua hän sai pitää viikon loman, kesän ainoan.

Muuten Almaa on pyöritetty ympäri maailmaa. Uusia huomioita, kuuntelurajojen rikkoutumisia ja vastaavia tulee jatkuvalla syötöllä. Useat ihmiset muun muassa Saksassa tekevät koko ajan töitä Alman uran edistämiseksi. Tulevista suunnitelmista kertoessaan Alma puhuu muun muassa Euroopan- ja Amerikan-kiertueesta yhtä luonnollisesti kuin keikoistaan Sabotagen avustajana.

”Ei tätä kaikkea ole vieläkään ehtinyt tajuta. On pitänyt vain yrittää tottua siihen, että mut halutaan Euroopassa ja Amerikassa.”

Alman ura poikkeaa lähes kaikista muista tämän hetken suomalaisista poppareista.

Suomessa näet tehdään tällä hetkellä hämmästyttävän vähän kansainväliseen suosioon tähtäävää englanninkielistä musiikkia.

Saksassa suursuosioon noussut Sunrise Avenue ja muutamat menestyneet hard rock- sekä heviyhtyeet ovat harvinaisia poikkeuksia, joista ei edes kirjoiteta Suomessa mainittavasti.

Koko 2010-luvun ajan suuntaus on ollut, että Suomessa hittimuusikoksi tähtäävän kannattaa keskittyä suomeksi laulamiseen. Esimerkiksi Vain elämää -ohjelmassa on koko sen historian aikana ollut mukana kaksi muusikkoa, jotka ovat tehneet ison osan urastaan kappaleita englanniksi (Jonne Aaron ja Anna Abreu). Nyt heistäkin molemmat ovat vaihtaneet laulukielensä suomeen.

Ja kun Los Angelesissa asuva Paula Vesala teki paluun sooloartistina, hän päätti pitäytyä suomen kielessä ja palata kesän ajaksi kiertämään Suomea debyyttilevynsä kanssa sen sijaan, että olisi vaihtanut kielen englantiin ja yrittänyt kansainvälistä uraa Yhdysvalloista käsin. Suomessa ollaan toki tyytyväisiä. Vesalan isoin hitti Tequila on kerännyt yli 5,5 miljoonaa kuuntelukertaa, mikä on kotimaisilla mittareille oikein hyvä suoritus.

Nimenomaan kotimaisilla mittareilla. Reilun viiden miljoonan henkilön kokoiselle kohdeyleisölle musiikkia tehdessä esimerkiksi 10 miljoonan kuuntelukerran rikkoutuminen on todellinen harvinaisuus. Kansainvälisten suurtähtien kuunteluluvut liikkuvat sen sijaan sadoissa miljoonissa.

Nykyisin suomalainen artisti tyytyy usein kotimaisiin korkeisiin lukuihin, eikä pyrikään tavoittelemaan sen enempää. Kaukana ovat ajat, jolloin Apulannan ja Nylon Beatin tapaiset hittiyhtyeet tekivät englanniksi käännettyjä versioita kappaleistaan. Yhtä lailla kaukana ovat vuodet, joina Him, Bomfunk MCs ja Darude soivat maailmalla.

Muut ovat poikkeuksia, kuten sosiaalisen median kautta suosioon Espanjassa noussut Benjamin Peltonen tai Norjassa suosittu Isaac Elliot.

Myös Alma on poikkeus, vähän kuin käänteinen Paula Vesala. Hän asuu (sen minkä ehtii) Helsingissä mutta tekee ensisijaisesti musiikkia muille kuin suomalaisille.

”Mun levy-yhtiöt on maailmalla ja siellä myös mun musiikki tehdään. Kyllähän se on selvä poikkeus suomalaisessa musiikkimaailmassa”, Alma sanoo.

Enää on selvitettävänä vain yksi kysymys. Miksi se poikkeus on juuri Alma? Miksi juuri tämä 20-vuotias lupaus on tämän hetken suurin toivomme siinä, että suomalainen artisti löisi vihdoin läpi maailmanlaajuisesti?

”Oon miettinyt sitä itsekin paljon ja kysellyt managereilta ja muilta, mikä juuri mussa viehättää. Ymmärrän, että osaan laulaa ja että mulla on karismaa. Myös suomalaisuus vaikuttaa varmasti: monet ovat maailmalle olleet kiinnostuneet Suomesta, se on jotenkin eksoottinen. Sen yksityiskohtaisemmin en osaa selittää. Ehkä kaltaistani artistia ei vain ole vielä maailmalla.”

Alma kieltämättä poikkeaa jo nyt kuullun musiikkinsa perusteella virkistävästi monista muista valtavirta-artisteista. Alma myöntää myös miettineensä etukäteen, hyväksytäänkö hänet omana itsenään musiikkibisnekseen, jossa edelleen monet kansainväliset naistähdet ovat pitkiä ja vaaleita, lähes kuin malleja.

”Mulle on tullut pelkästään positiivista palautetta siitä, miltä näytän. On ollut hienoa huomata, että levy-yhtiöt tykkäävät musta tällaisenaan.”

Mutta onko Alma se suomalainen artisti, joka opitaan tuntemaan kaikkialla maailmassa?

”Toivon, että olen. Ainakin mä voisin olla se. En silti ajattele, että mun olisi jotenkin pakko lyödä läpi kansainvälisesti. Oon vasta 20-vuotias tyttö ja teen jotain, mikä tuntuu siistiltä. Uskon silti, että mulla on mahdollisuus nousta maailmalla suosituksi. Se me nähdään parin seuraavan vuoden aikana.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Kotimaa

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

 2. 2

  Vihdoin! Pokémon Go -peliin tuli yli 80 uutta pokémonia

 3. 3

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 4. 4

  Sotatanner – raportti Malmön monikulttuurisesta helvetistä

 5. 5

  Pikatestissä terveyskahvila, joka vetää kaikista naruista: vegaanista, gluteenitonta, voikahvia ja nyhtökauraa

 6. 6

  Rap-artisti käski Helsingissä naiset ja vähemmistöt eturiviin ja miehet antamaan tilaa, koska emme itse tajua sitä tehdä

 7. 7

  Lasten Helsinki – katso parhaat koko perheen retkikohteet!

 8. 8

  Morso palasi yllättäen Pikku Kakkosen yhteen jaksoon, kauhistunutta palautetta tuli heti: ”Ilmeisesti hahmo on edelleen tunteita herättävä”

 9. 9

  ”Käänteistä rasismia” tai ”käänteistä syrjintää” ei ole olemassa, filosofi ja yhdenvertaisuusvaltuutettu kertovat miksi

 10. 10

  Blinit ovat suositumpia kuin koskaan – katso lista Helsingin bliniravintoloista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

 2. 2

  Kalsarikännit ”korvaavat Hyggen” – suomalainen kotona juominen viehättää nyt ulkomailla

 3. 3

  Morso palasi yllättäen Pikku Kakkosen yhteen jaksoon, kauhistunutta palautetta tuli heti: ”Ilmeisesti hahmo on edelleen tunteita herättävä”

 4. 4

  Vihdoin! Pokémon Go -peliin tuli yli 80 uutta pokémonia

 5. 5

  Maalattiinko alapään peittävä harso Alastomaan nuoreen mieheen jälkikäteen? Taidekoti Kirpilä aloittaa viikonloppuna queer-kierrokset

 6. 6

  ”Käänteistä rasismia” tai ”käänteistä syrjintää” ei ole olemassa, filosofi ja yhdenvertaisuusvaltuutettu kertovat miksi

 7. 7

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 8. 8

  Kuuntelimme vanhan Muumit-sarjan uudet äänet, tällaisia ne ovat: Myystä katosi terä, Niiskuneiti ei ole enää bimbo

 9. 9

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 10. 10

  Putous jatkuu huomenna: Tällainen on sarjan uusi tähti Ernest Lawson, joka on näyttelijänä itseoppinut – ja jonka ihonväristä vitsaillaan jo sarjan trailerissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

 2. 2

  Rap-artisti käski Helsingissä naiset ja vähemmistöt eturiviin ja miehet antamaan tilaa, koska emme itse tajua sitä tehdä

 3. 3

  16-vuotias Tuure Boelius nousi tähdeksi tubettajana, valittiin Vuoden homoksi – ja pettyi pahasti Suomen mediaan

 4. 4

  ”Käänteistä rasismia” tai ”käänteistä syrjintää” ei ole olemassa, filosofi ja yhdenvertaisuusvaltuutettu kertovat miksi

 5. 5

  Kalsarikännit ”korvaavat Hyggen” – suomalainen kotona juominen viehättää nyt ulkomailla

 6. 6

  Maailman suosituin tubettaja teki natsivitsejä videoillaan, Disney sanoi sopimuksensa irti, Youtube perui sarjan

 7. 7

  Kuuntelimme vanhan Muumit-sarjan uudet äänet, tällaisia ne ovat: Myystä katosi terä, Niiskuneiti ei ole enää bimbo

 8. 8

  Morso palasi yllättäen Pikku Kakkosen yhteen jaksoon, kauhistunutta palautetta tuli heti: ”Ilmeisesti hahmo on edelleen tunteita herättävä”

 9. 9

  Adele jyräsi Grammyissä, mutta todellinen helmi olivat nämä asut: Arvostamme kultamiestä, scifi-menoa ja Trump-mekkoa

 10. 10

  Nokian legendaarisen 3310-puhelimen huhutusta paluusta kohistaan ympäri maailmaa, tästä on kyse

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  Sastamalan kuolonkolaria epäillään tahalliseksi: Poliisi oli saanut jo aikaisemmin yleisövinkkejä tapoista epäillyn liikkumisesta

 2. 2

  Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

 3. 3

  Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

 4. 4

  Rintamamiestalot tulevat takaisin – Helsingissä uusi talo voi maksaa tontteineen jo 700 000 euroa

 5. 5

  Toivo Sukari ajoi vuosien ajan Suomen suurinta kauppakeskusta vihtiläiselle pellolle – sitten hän tuli kaupunkiuskoon

 6. 6

  Yliopistojen korruptio on akateemista vehkeilyä – monet opetus- ja tutkimustehtävät täytetään hyvä veli -verkostoissa

 7. 7

  213-senttisestä Lauri Markkasesta on tulossa suomalaisen urheilun suurin tähti – HS seurasi, millaista suurlupauksen elämä on yliopistokoripallon maailmassa

 8. 8

  Miksi rautakaupassa ei ikinä tapaa avuliasta henkilökuntaa?

 9. 9

  Maailman etsityin mies nukkuu pommiliivissä voidakseen tarvittaessa räjäyttää itsensä – näin Isis-johtajaa jahdataan

 10. 10

  Aki Kaurismäki palkittiin Berliinissä parhaana ohjaajana – ei tullut lavalle hakemaan palkintoaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

 2. 2

  Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

 3. 3

  Masennuksesta selvinnyt Elina kertoo, miten mielenterveyshäiriöitä pitäisi oikeasti hoitaa – ja vielä ilman lisärahaa

 4. 4

  Aki Kaurismäki palkittiin Berliinissä parhaana ohjaajana – ei tullut lavalle hakemaan palkintoaan

 5. 5

  Tältä näytti 1 500 abin valtaamassa Viru-hotellissa – ”Täällä on spesiaalimeininki”

 6. 6

  ”Pelasin yöt ja aamulla näyttelin, että kaikki on normaalisti” – Jussi Nummi menetti pelaamisen takia parisuhteen, rahat ja työpaikan

 7. 7

  Maailman etsityin mies nukkuu pommiliivissä voidakseen tarvittaessa räjäyttää itsensä – näin Isis-johtajaa jahdataan

 8. 8

  Ero avomiehestä paransi stressin ja pahan olon – ”Oli vaikeaa hyväksyä, että perhe voi aiheuttaa pahoinvointia”

 9. 9

  Sokkotreffit johtivat miljoonabisnekseen – Noora Fagerströmin mehubaarit valloittivat ostarit ja leviävät seuraavaksi ulkomaille

 10. 10

  Yliopistojen korruptio on akateemista vehkeilyä – monet opetus- ja tutkimustehtävät täytetään hyvä veli -verkostoissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

 2. 2

  Persoonallisuus vaikuttaa ystävyyssuhteisiin – Tee ystävyystesti, joka kertoo millainen olet itse

 3. 3

  USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

 4. 4

  Rap-artisti käski Helsingissä naiset ja vähemmistöt eturiviin ja miehet antamaan tilaa, koska emme itse tajua sitä tehdä

 5. 5

  Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

 6. 6

  16-vuotias Tuure Boelius nousi tähdeksi tubettajana, valittiin Vuoden homoksi – ja pettyi pahasti Suomen mediaan

 7. 7

  Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

 8. 8

  Pohjois-Korean naisagentit diktaattorin palveluksessa: Kim Hyon-hui pudotti matkustajakoneen, ei ehtinyt nielaista syanidikapselia ja jäi kiinni

 9. 9

  Suomalaisten suosikkitaloja odottaa purku tai täysremontti – nämä asiat kannattaa huomioida rintamamiestalon remontissa

 10. 10

  Yli neljännes suomalaisista tyydyttää itsensä monta kertaa viikossa – ”Masturboinnista on tullut trendiseksiä”

 11. Näytä lisää