Harley Quinnin tarina: tällainen on Jokerin ex-tyttöystävä ja hullu rikollinen, joka riehuu nyt ensi kertaa leffassa

Kesän odotetuin sarjakuvaleffa Suicide Squad esittelee meille Harley Quinnin, Jokerin ex-heilan, jonka tyyli näyttää psyko-Barbielta. Mutta kuka hän on? Tässä tietopaketti.

Perjantaina Suomen teattereihin saapuva Suicide Squad on tämän kesän odotetuimpia isoja ensi-iltoja:

Elokuva kertoo ryhmästä hulluja tappajia, joiden tehtävä on puolustaa ihmiskuntaa tuntematonta vihollista vastaan. Batman-pahiksista koostuvaan joukkoon kuuluvat esimerkiksi tarkka-ampujaekspertti Deadshot (Will Smith) ja pahan hengen kontrolloima arkeologi June Moone (Cara Delevingne).

Voit lukea elokuvan arvion täältä.

Suicide Squad on herättänyt valtavaa etukäteiskiinnostusta, koska mukana on monien suosikkihahmo, kaoottinen psykopaatti Jokeri (Jared Leto).

Mutta ehkä eniten kaikki odottavat sitä, että ensi kertaa yksi DC Comicsin suosituimmista naishahmoista pääsee riehumaan valkokankaalle. Harley Quinnin hahmo on noussut parissa vuosikymmenessä Jokerin pahoinpitelemästä on-off-tyttöystävästä selviytyjäksi, jonka tappavia kepposia kaikkein vaarallisimpienkin superkonnien kannattaa varoa.

Tässä kaikki, mitä sinun kannattaa tietää Harley Quinnista:

1. Harley Quinn on oikealta nimeltään Harleen Frances Quinzel ja ammatiltaan psykiatri.

Quinzelin taustat kerrottiin ensi kertaa The Batman Adventures: Mad Love -sarjakuvassa (1994), joka voitti ilmestyessään sarjakuvamaailman Oscarin eli Eisner-palkinnon:

Quinzel on työharjoittelussa Gotham Cityn Arkham-vankimielisairaalassa kun hän saa hoidettavakseen Jokerin. Pian mestarimanipuloija-Jokeri saa Quinzelin rakastumaan itseensä ja pakenee tämän avustuksella.

Myöhemmin Quinzel yrittää tehdä vaikutuksen ihastukseensa tappamalla tämän verivihollisen Batmanin, ja muuntautuu tätä tehtävää varten Harley Quinniksi. Hän epäonnistuu ja suututtaa Jokerin, joka pitää Batmanin listimistä yksinoikeutenaan.

Yksioikoisen pahiksen sijaan Harley Quinn on siis enemmänkin antisankari; outoon kolmiodraamaan mukaan joutunut altavastaaja, jonka aika on vielä tuleva.

2. Harley Quinnin ensiesiintyminen ei tapahtunut sarjakuvassa vaan televisiosarjassa:

Käsikirjoittaja Paul Dini ja piirtäjä Bruce Timm loivat hahmon ensi kertaa Batman-animaatiosarjan jaksoon nimeltä ”Jokerin palvelus” (1992).

Siinä Harley Quinn oli ainut nainen Jokerin pahisjengissä, ja selvästi ihastunut pomoonsa, jota hän kutsuu ”herra J:ksi”.

Quinnin persoonan isoimpana inspiraationa oli Days of Our Lives -saippuasarjasta tunnettu Aileen Sorkin, jonka käsikirjoittaja Dini tunsi jo opiskeluajoiltaan. Sorkin jopa esiintyi yhdessä saippuasarjan jaksoista Harlekiini-asuisena.

Hauskasti Sorkinista tuli Quinnin ääninäyttelijä vuosien ajaksi.

Sittemmin Quinn on seikkaillut omassa sarjakuvassaan, vieraillut useissa tv-sarjoissa (Batmanin tytär, Arrow), ollut isossa roolissa kehutussa Batman: Arkham Asylum -pelissä ja muutenkin ottanut tilaa itsenäisenä hahmonaan.

3. Harley Quinn edustaa kaikkia päähänpotkittuja ja muottiin sopimattomia naisia

Mieleltään järkkynyt Harley Quinn on älykäs, korkealle koulutettu nainen, joka tappaa ja pahoinpitelee avoimesti, eikä tunne siitä huonoa omaatuntoa. Tällaiset naispuoliset pahantekijät on usein nähty jopa miehiä tuomittavampina.

Toisaalta Harley Quinn edustaa kaikkia väkivaltaisista tai muuten vain epäterveistä ihmissuhteista toipuvia naisia, rimpuileehan hän toistuvasti irti Jokerin otteesta. Hän on epätoivoisesti rakastunut mieheen, joka käyttää tuota kiintymystä hyväkseen omiin tarkoitusperiinsä. Siksi Harley Quinn on perimmiltään hyvin traaginen hahmo.

New York Timesin mukaan Harley Quinnista onkin vuosien saatossa tullut feministinen ikoni, uhrista selviytyjäksi noussut taistelija.

4. Harley Quinnin rooli tekee näyttelijä Margot Robbiesta lopullisesti ison tähden

Aiemmin australialainen Robbie, 26, on nähty muun muassa veteraaniohjaaja Martin Scorsesen viihdyttävässä pörssikeinottelukuvauksessa Wolf of Wall Streetissä (2013), mutta suuri yleisö ei vielä tunne häntä.

Viime kuukausina Robbie on kuitenkin esiintynyt kaikkien isoimpien muotijulkaisujen, kuten Voguen ja Marie Clairen kansissa. Hän on uuden Tarzan-elokuvan Jane (arvostelun voit lukea täältä) ja nyt sarjakuvafanien märkä uni Harley Quinn.

Näistä syistä elokuva-alaa seuraava Vanity Fair julkisti uusimmassa numerossaan kesän 2016 ”Margot Robbien kesäksi”. Kannessa Robbie poseeraa huippumuotikuvaaja Patrick Demarchelierin valokuvissa.

5. Quinnin tyyli on kokenut vuosien mittaan rajuja muutoksia, monien mielestä seksistisempään suuntaan:

Harley Quinnin alkuperäinen inspiraatio on italialaisesta commedia dell’arte -näytelmäperinteestä tuttu palvelijahahmo Harlekiini, jonka tunnistaa punamustaruudullisesta asusta. Harley Quinnin alkuperäinen puku olikin punamustaruudullinen kokovartalosukka, varustettuna narrin kaksisarvisella huppuhatulla.

Vuonna 2011 DC Comics päätti uudistaa klassikkohahmojensa ulkonäköä ja lisätä samalla niiden suosiota. Harley Quinnin asusta tehtiin huomattavasti paljastavampi. Hupun sijaan Quinnin omat hiukset olivatkin puoliksi mustat, puoliksi punaiset, ja tyttömäisesti kahdella sivuponinhännällä.

Quinnista tehtiin myös kalmankalpea. Ominaisuuden taustalla oli tietysti Jokeri, joka oli upottanut Quinnin happoaltaaseen ja ”valkaissut” tämän ihon.

Suicide Squadissa hahmon ulkonäkö on muunnelma sarjakuvien uudemmasta tyylistä: punasinisissä sivuponnareissa, kimaltelevissa pikkuhousuissa ja baseball-takissa esiintyvä, kalvakka Quinn näyttää jonkinlaiselta tappaja-cheerleaderilta.

Seksikäs pinup-tyttötyyli tietysti myös hämmentää vihollisia ja saa heidät taipumaan Harley Quinnin tahtoon.

6. Jokerin jälkeen Harley Quinn on nähty usein toisen naispahiksen seurassa ja he eivät ole vain kavereita.

Hän on tohtori Pamela Isley alias Myrkkymuratti (eng. Poison Ivy). Kasvimyrkkyihin erikoistunut Myrkkymuratti on jopa tehnyt Harley Quinnista useimmille myrkyille resistantin.

Quinn ja Myrkkymuratti asuivat pitkään yhdessä kunnes DC Comics vahvisti vuosi sitten kesäkuussa huhut: he ovat yhdessä.

7. Harley Quinnin suosiosta kertoo sekin, että kaikki haluavat pukeutua häneksi

Esimerkiksi maailman tärkeimmässä popkulttuuritapahtumassa eli San Diegon Comic Conissa järjestetään joka vuosi Harleypalooza-niminen tapaaminen kaikille Harley Quinniksi pukeutuneille.

Tänä vuonna Harley Quinn -pukuilijoita oli ennätysmäärä, tässä vain pari esimerkkiä:

8. Harley Quinnin piti saada valkokangasdebyyttinsä jo 1990-luvulla, mutta elokuva ei koskaan edennyt käsikirjoitusta pidemmälle

Batman Unchained -nimisessä elokuvassa pääpahiksia olisivat olleet Harley Quinn ja sittemmin Batman Beginsissä esiintynyt Linnunpelätti (eng. Scarecrow). Käsikirjoituksen mukaan Quinn oli Jokerin tytär, joka halusi kostaa isänsä kuoleman.

9. Vaikka Harley Quinn esiintyy vasta nyt ensimmäistä kertaa valkokankaalla, jatkoa on jo luvassa:

Warner Bros. ilmoitti toukokuussa tekevänsä elokuvaa DC:n naispuolisista hyvis- ja pahishahmoista, ja Harley Quinnin on vahvistettu olevan yksi heistä.

Quinnia esittävä Margot Robbie on myös yksi tulevan elokuvan tuottajista.

Kävi Suicide Squadille mitä tahansa, Harley Quinn on selvästi tullut jäädäkseen.

Lisäys 3.8. klo 10.21: Lisätty maininta Quinnin esikuvana toimineesta Arleen Sorkinista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Sarjakuvat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  ”Hyvänä hetkenä voi tienata 160 euroa tunnissa” – Kiersimme Helsingin parhaat katusoittopaikat ja kysyimme muusikoilta, miten saa seteleitä kolikoiden sijaan

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 4. 4

  Kuka voittaa Game of Thronesin ja saa Rautavaltaistuimen? Äänestä suosikkiasi

 5. 5

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 6. 6

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 7. 7

  Arnold Schwarzenegger ei olisi mitään ilman hänen elokuvissaan esiintyviä lukemattomia naisia – Testaa, montako heistä tunnistat

 8. 8

  Pelottavan pellen paluu: Stephen Kingin Se-kirjasta tulee uusi elokuva, ensimmäinen traileri nyt julki

 9. 9

  Näin teet Helsinki-kierroksen Uuno Turhapuron jalanjäljissä

 10. 10

  Nettisivu paljastaa, onko tuttusi Tinderissä – käyttäjät järkyttyivät

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 2. 2

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 3. 3

  Kuka voittaa Game of Thronesin ja saa Rautavaltaistuimen? Äänestä suosikkiasi

 4. 4

  Arnold Schwarzenegger ei olisi mitään ilman hänen elokuvissaan esiintyviä lukemattomia naisia – Testaa, montako heistä tunnistat

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 6. 6

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 7. 7

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 8. 8

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 9. 9

  Ensi viikolla Helsingissä nähdään esitys, jonka yleisöltä kerätään heidän Facebook-päivityksiään ja niitä käytetään osana show’ta – tästä on kyse

 10. 10

  Tässä 9 kiinnostavinta pizzeriaa Helsingissä juuri nyt

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 4. 4

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 5. 5

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 6. 6

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 7. 7

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 8. 8

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 9. 9

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 10. 10

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Yhdysvaltain senaatti kaatoi yhdellä äänellä Obamacaren ”laihan kumouksen” – McCain taas ratkaisijoiden joukossa

 2. 2

  Trumpin uuden viestintäjohtajan alatyylinen vuodatus vei Valkoisen talon sisäiset riidat uudelle tasolle – haukkui kansliapäällikköä ”skitsoksi” ja uhkasi erottaa kaikki alaisensa

 3. 3

  Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

 4. 4

  Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

 5. 5

  Kymmenet arvokkaat huvilat rapistuvat Helsingin käsiin, koska kaupunki ei ole pystynyt kunnostamaan tai myymään niitä

 6. 6

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 7. 7

  ”Lapsena silvottu nainen ei välttämättä tiedä, miltä sukuelimien tulisi näyttää” – Britanniassa silpomisesta saa kovan rangaistuksen, Suomessa ei ole edes silpomista koskevaa lakia

 8. 8

  Suomalaislapsilta vaaditaan liikaa itsenäisyyttä – Ranskassa pikku koululaisten ei tarvitse viettää iltapäiviään yksin

 9. 9

  Vuoden parhaassa nuortenelokuvassa on muskeleita, räjähtäviä taloja ja feministinen sankari, jollaista satavuotias Suomi kipeästi kaipaa

 10. 10

  Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 2. 2

  Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

 3. 3

  Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

 4. 4

  Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

 5. 5

  Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

 6. 6

  Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

 7. 7

  Niinistö ja Putin kävivät oopperassa Putinin Suomen-vierailun päätteeksi – faniseurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

 8. 8

  Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

 9. 9

  Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

 10. 10

  Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 2. 2

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 3. 3

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 4. 4

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 7. 7

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 8. 8

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 11. Näytä lisää