Valikko

Harley Quinnin tarina: tällainen on Jokerin ex-tyttöystävä ja hullu rikollinen, joka riehuu nyt ensi kertaa leffassa

Kesän odotetuin sarjakuvaleffa Suicide Squad esittelee meille Harley Quinnin, Jokerin ex-heilan, jonka tyyli näyttää psyko-Barbielta. Mutta kuka hän on? Tässä tietopaketti.

Perjantaina Suomen teattereihin saapuva Suicide Squad on tämän kesän odotetuimpia isoja ensi-iltoja:

Elokuva kertoo ryhmästä hulluja tappajia, joiden tehtävä on puolustaa ihmiskuntaa tuntematonta vihollista vastaan. Batman-pahiksista koostuvaan joukkoon kuuluvat esimerkiksi tarkka-ampujaekspertti Deadshot (Will Smith) ja pahan hengen kontrolloima arkeologi June Moone (Cara Delevingne).

Voit lukea elokuvan arvion täältä.

Suicide Squad on herättänyt valtavaa etukäteiskiinnostusta, koska mukana on monien suosikkihahmo, kaoottinen psykopaatti Jokeri (Jared Leto).

Mutta ehkä eniten kaikki odottavat sitä, että ensi kertaa yksi DC Comicsin suosituimmista naishahmoista pääsee riehumaan valkokankaalle. Harley Quinnin hahmo on noussut parissa vuosikymmenessä Jokerin pahoinpitelemästä on-off-tyttöystävästä selviytyjäksi, jonka tappavia kepposia kaikkein vaarallisimpienkin superkonnien kannattaa varoa.

Tässä kaikki, mitä sinun kannattaa tietää Harley Quinnista:

1. Harley Quinn on oikealta nimeltään Harleen Frances Quinzel ja ammatiltaan psykiatri.

Quinzelin taustat kerrottiin ensi kertaa The Batman Adventures: Mad Love -sarjakuvassa (1994), joka voitti ilmestyessään sarjakuvamaailman Oscarin eli Eisner-palkinnon:

Quinzel on työharjoittelussa Gotham Cityn Arkham-vankimielisairaalassa kun hän saa hoidettavakseen Jokerin. Pian mestarimanipuloija-Jokeri saa Quinzelin rakastumaan itseensä ja pakenee tämän avustuksella.

Myöhemmin Quinzel yrittää tehdä vaikutuksen ihastukseensa tappamalla tämän verivihollisen Batmanin, ja muuntautuu tätä tehtävää varten Harley Quinniksi. Hän epäonnistuu ja suututtaa Jokerin, joka pitää Batmanin listimistä yksinoikeutenaan.

Yksioikoisen pahiksen sijaan Harley Quinn on siis enemmänkin antisankari; outoon kolmiodraamaan mukaan joutunut altavastaaja, jonka aika on vielä tuleva.

2. Harley Quinnin ensiesiintyminen ei tapahtunut sarjakuvassa vaan televisiosarjassa:

Käsikirjoittaja Paul Dini ja piirtäjä Bruce Timm loivat hahmon ensi kertaa Batman-animaatiosarjan jaksoon nimeltä ”Jokerin palvelus” (1992).

Siinä Harley Quinn oli ainut nainen Jokerin pahisjengissä, ja selvästi ihastunut pomoonsa, jota hän kutsuu ”herra J:ksi”.

Quinnin persoonan isoimpana inspiraationa oli Days of Our Lives -saippuasarjasta tunnettu Aileen Sorkin, jonka käsikirjoittaja Dini tunsi jo opiskeluajoiltaan. Sorkin jopa esiintyi yhdessä saippuasarjan jaksoista Harlekiini-asuisena.

Hauskasti Sorkinista tuli Quinnin ääninäyttelijä vuosien ajaksi.

Sittemmin Quinn on seikkaillut omassa sarjakuvassaan, vieraillut useissa tv-sarjoissa (Batmanin tytär, Arrow), ollut isossa roolissa kehutussa Batman: Arkham Asylum -pelissä ja muutenkin ottanut tilaa itsenäisenä hahmonaan.

3. Harley Quinn edustaa kaikkia päähänpotkittuja ja muottiin sopimattomia naisia

Mieleltään järkkynyt Harley Quinn on älykäs, korkealle koulutettu nainen, joka tappaa ja pahoinpitelee avoimesti, eikä tunne siitä huonoa omaatuntoa. Tällaiset naispuoliset pahantekijät on usein nähty jopa miehiä tuomittavampina.

Toisaalta Harley Quinn edustaa kaikkia väkivaltaisista tai muuten vain epäterveistä ihmissuhteista toipuvia naisia, rimpuileehan hän toistuvasti irti Jokerin otteesta. Hän on epätoivoisesti rakastunut mieheen, joka käyttää tuota kiintymystä hyväkseen omiin tarkoitusperiinsä. Siksi Harley Quinn on perimmiltään hyvin traaginen hahmo.

New York Timesin mukaan Harley Quinnista onkin vuosien saatossa tullut feministinen ikoni, uhrista selviytyjäksi noussut taistelija.

4. Harley Quinnin rooli tekee näyttelijä Margot Robbiesta lopullisesti ison tähden

Aiemmin australialainen Robbie, 26, on nähty muun muassa veteraaniohjaaja Martin Scorsesen viihdyttävässä pörssikeinottelukuvauksessa Wolf of Wall Streetissä (2013), mutta suuri yleisö ei vielä tunne häntä.

Viime kuukausina Robbie on kuitenkin esiintynyt kaikkien isoimpien muotijulkaisujen, kuten Voguen ja Marie Clairen kansissa. Hän on uuden Tarzan-elokuvan Jane (arvostelun voit lukea täältä) ja nyt sarjakuvafanien märkä uni Harley Quinn.

Näistä syistä elokuva-alaa seuraava Vanity Fair julkisti uusimmassa numerossaan kesän 2016 ”Margot Robbien kesäksi”. Kannessa Robbie poseeraa huippumuotikuvaaja Patrick Demarchelierin valokuvissa.

5. Quinnin tyyli on kokenut vuosien mittaan rajuja muutoksia, monien mielestä seksistisempään suuntaan:

Harley Quinnin alkuperäinen inspiraatio on italialaisesta commedia dell’arte -näytelmäperinteestä tuttu palvelijahahmo Harlekiini, jonka tunnistaa punamustaruudullisesta asusta. Harley Quinnin alkuperäinen puku olikin punamustaruudullinen kokovartalosukka, varustettuna narrin kaksisarvisella huppuhatulla.

Vuonna 2011 DC Comics päätti uudistaa klassikkohahmojensa ulkonäköä ja lisätä samalla niiden suosiota. Harley Quinnin asusta tehtiin huomattavasti paljastavampi. Hupun sijaan Quinnin omat hiukset olivatkin puoliksi mustat, puoliksi punaiset, ja tyttömäisesti kahdella sivuponinhännällä.

Quinnista tehtiin myös kalmankalpea. Ominaisuuden taustalla oli tietysti Jokeri, joka oli upottanut Quinnin happoaltaaseen ja ”valkaissut” tämän ihon.

Suicide Squadissa hahmon ulkonäkö on muunnelma sarjakuvien uudemmasta tyylistä: punasinisissä sivuponnareissa, kimaltelevissa pikkuhousuissa ja baseball-takissa esiintyvä, kalvakka Quinn näyttää jonkinlaiselta tappaja-cheerleaderilta.

Seksikäs pinup-tyttötyyli tietysti myös hämmentää vihollisia ja saa heidät taipumaan Harley Quinnin tahtoon.

6. Jokerin jälkeen Harley Quinn on nähty usein toisen naispahiksen seurassa ja he eivät ole vain kavereita.

Hän on tohtori Pamela Isley alias Myrkkymuratti (eng. Poison Ivy). Kasvimyrkkyihin erikoistunut Myrkkymuratti on jopa tehnyt Harley Quinnista useimmille myrkyille resistantin.

Quinn ja Myrkkymuratti asuivat pitkään yhdessä kunnes DC Comics vahvisti vuosi sitten kesäkuussa huhut: he ovat yhdessä.

7. Harley Quinnin suosiosta kertoo sekin, että kaikki haluavat pukeutua häneksi

Esimerkiksi maailman tärkeimmässä popkulttuuritapahtumassa eli San Diegon Comic Conissa järjestetään joka vuosi Harleypalooza-niminen tapaaminen kaikille Harley Quinniksi pukeutuneille.

Tänä vuonna Harley Quinn -pukuilijoita oli ennätysmäärä, tässä vain pari esimerkkiä:

8. Harley Quinnin piti saada valkokangasdebyyttinsä jo 1990-luvulla, mutta elokuva ei koskaan edennyt käsikirjoitusta pidemmälle

Batman Unchained -nimisessä elokuvassa pääpahiksia olisivat olleet Harley Quinn ja sittemmin Batman Beginsissä esiintynyt Linnunpelätti (eng. Scarecrow). Käsikirjoituksen mukaan Quinn oli Jokerin tytär, joka halusi kostaa isänsä kuoleman.

9. Vaikka Harley Quinn esiintyy vasta nyt ensimmäistä kertaa valkokankaalla, jatkoa on jo luvassa:

Warner Bros. ilmoitti toukokuussa tekevänsä elokuvaa DC:n naispuolisista hyvis- ja pahishahmoista, ja Harley Quinnin on vahvistettu olevan yksi heistä.

Quinnia esittävä Margot Robbie on myös yksi tulevan elokuvan tuottajista.

Kävi Suicide Squadille mitä tahansa, Harley Quinn on selvästi tullut jäädäkseen.

Lisäys 3.8. klo 10.21: Lisätty maininta Quinnin esikuvana toimineesta Arleen Sorkinista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Sarjakuvat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Pikatestissä Kampin pieni salaattiravintola, jossa annoksista saa selville kaiken mahdollisen

 4. 4

  Anoreksiaan yllyttävät kuvat saavat rehottaa, koska Instagram tekee niillä rahaa

 5. 5

  Helsinkiin pystytettiin päiväksi K-18-kauhutalo, jossa klovnit sitoivat tuoliin ja teurastaja uhkaili – testasimme

 6. 6

  Näin ostat taidetta: Lenkkarit jalkaan ja nopeasti kiinni teokseen, kertoo ammattiostaja

 7. 7

  JVG:n Jare ja VilleGalle täyttävät 30 vuotta – ”synttäribileet” syksyllä Hartwall-areenalla

 8. 8

  11 Helsingin teepaikkaa, jotka sinun pitää tietää

 9. 9

  Nämä 5 helsinkiläisravintolaa saivat parhaat arviot vuonna 2016 – mukana yksi viiden tähden paikka

 10. 10

  Instagram alkoi sumentaa ”arkaluontoista sisältöä” – esimerkiksi eläinsuojelujärjestöjen kuvia tai videoita

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Pikatestissä Kampin pieni salaattiravintola, jossa annoksista saa selville kaiken mahdollisen

 4. 4

  Instagram alkoi sumentaa ”arkaluontoista sisältöä” – esimerkiksi eläinsuojelujärjestöjen kuvia tai videoita

 5. 5

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 6. 6

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 7. 7

  Anoreksiaan yllyttävät kuvat saavat rehottaa, koska Instagram tekee niillä rahaa

 8. 8

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 9. 9

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 10. 10

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 6. 6

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 10. 10

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 2. 2

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 3. 3

  Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

 4. 4

  Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

 5. 5

  Kasvukivut sekoittivat Finnairin – tässä selitys Miamin-lentojen perumiselle

 6. 6

  Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

 7. 7

  Vladimir Putinille osoitettu kirje päätyi ruotsalaismiehen postilaatikkoon Skåneen – postilaitoskin ihmeissään

 8. 8

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 9. 9

  Trump ryhtyi romuttamaan ilmastopolitiikkaa – Tiistaina allekirjoitetun asetuksen ennustetaan elvyttävän kannattamatonta hiilivoimaa

 10. 10

  Junioriurheilijan seuranvaihto maksoi peräti 5 000 euroa – tässä syy

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 2. 2

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 3. 3

  Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

 4. 4

  Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

 5. 5

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 6. 6

  Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

 7. 7

  Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

 8. 8

  Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

 9. 9

  Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

 10. 10

  Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 4. 4

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 5. 5

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 6. 6

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 7. 7

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 8. 8

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 9. 9

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 10. 10

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 11. Näytä lisää