Valikko

Weekend Festival: Näin kaoottisesta epäonnistumisesta kasvoi eurooppalainen megatapahtuma, eikä moni ole edes huomannut

Weekend Festival järjestetään tänä vuonna kolmessa maassa. Tulevaisuus voi luvata vielä jotain isompaa.

Vuoden 2012 elokuussa ei ollut keksitty vielä someraivo-sanaa, mutta nettiraivo tunnettiin kyllä. Ja sitä riitti.

Espoossa Luukin ulkoilualueella oli nimittäin järjestetty aivan uusi festari, johon oli hankittu kovia kansainvälisiä artisteja, kuten David Guetta, Skrillex, Hurts ja Donkeyboy.

Ongelma oli se, että moni lipun tapahtumaan ostanut ei ollut koskaan päässyt näkemään kyseisiä esiintyjiä.

Erityisesti ensimmäisenä festaripäivänä reitti Espoon perukoilla (yli 20 kilometriä Helsingin keskustasta) sijaitsevalle alueelle oli ollut loppumatkasta niin ruuhkainen, että liikenne oli useiden tuntien ajan liikkunut täysin madellen.

Nettiraportit kertoivat, kuinka osa oli luovuttanut bussikyydin kanssa ja yrittänyt kulkea kilometrien mittaisen matkan loppuun kävellen. Aika ei ollut riittänyt, ja osa esiintyjistä oli jäänyt näkemättä.

Lehdissä kirjoitettiin ”kohufestarista” päivien ajan.

Myös muita käytännön järjestelyitä moitittiin. Järjestäjät John Rugemalira ja Hardi Loog kommentoivat kohua varsin niukkasanaisesti. Moni oli valmis pistämään rahansa likoon sen puolesta, ettei tapahtumaa järjestettäisi enää koskaan uudestaan.

Sitten kävi, kuten kohuille yleensä käy. Koko juttu unohtui.

Kohufestari oli Weekend Festival. Ja vaikka kukaan sitä ei olisi vuonna 2012 uskonut, nyt neljä vuotta myöhemmin se järjestetään samana viikonloppuna kolmessa maassa: Suomessa, Ruotsissa ja Virossa. Järjestäjät julistivat tällä viikolla tiedotteessa, että festareihin ja niiden oheistapahtumiin odotetaan yhteensä 300 000 ihmistä.

Weekend on kasvanut suomalaisen festarikentän kansainväliseksi vientituotteeksi, eikä kukaan ole oikeastaan ehtinyt edes tajuta sitä.

Osittain Weekendin kasvun vähäinen huomio johtuu siitä, että viime vuonna suomalaisten festareiden suurimmaksi laajentumisuutiseksi nousi Flow-festivaalin järjestäminen Sloveniassa. Hehkutuksesta huolimatta Ljubjanan Flow jäi yhden vuoden yritykseksi, koska lippujen hinnat olivat paikallisten mielestä liian korkeat.

Suomessa Weekendistä puhuttaessa on vuoden 2012 jälkeenkin keskitytty kohuihin.

Kun festari siirtyi inhimillisemmälle sijainnille Helsingin Kyläsaareen, pääongelmaksi nousi tapahtuman äänenvoimakkuus. Se oli liian kova, ainakin lähiasukkaiden ja Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen mukaan.

Järjestäjät tappelivat kolmen vuoden ajan kaupungin kanssa siitä, kuinka kovalla ja kuinka kauan tapahtumassa saa soittaa musiikkia. Viime vuonna Weekend joutui keskeyttämään konserttinsa kello 23, tuntia haluamaansa aiemmin.

Lopulta järjestäjät kyllästyivät ja uhkasivat viedä festarin Suomessa jonnekin toiseen kaupunkiin, esimerkiksi Hämeenlinnaan, jossa oli uusi Kantolan tapahtumapuisto. Tämän vuoden maaliskuussa Weekend näytti lopulta voittaneen ikuisuustappelun, kun se sai luvan jatkaa ohjelmaa kello 24:ään saakka.

Ehkä tänä vuonna, viisivuotisjuhlanaan, festari voi vihdoin keskittyä olennaiseen. Parhaiten tapahtuma on tunnettu Suomessa (ja myös palkittu yleisöäänestyksissä) siitä, että se on maamme paras – ja ainut – EDM-musiikin erikoisfestari.

Paitsi ettei ole, jos asiasta kysytään tapahtuman järjestäjiltä. Markkinointijohtaja Jyri Heikkinen keskeyttää heti, kun hänelle mainitsee sanan EDM, joka suomeksi hieman kankeasti käännettynä tarkoittaa siis elektronista tanssimusiikkia. Kuten kesällä käydyssä "rock-festareilla ei kuulla tarpeeksi rock-musiikkia” -keskustelussa on käynyt selville, juuri EDM on tämän hetken kuuminta hittimusiikkia.

Silti Weekend ei halua profiloitua yksinomaan siihen keskittyvänä tapahtumana. Heikkinen puhuu markkinatermein ”mahdollisimman hyvästä tapahtumasta” ja ”yleisesti pop-musiikkifestarista”.

Siksi järjestäjät ovat kommentoineet varsin rauhallisesti, kun tapahtuman Facebook-fanit pöyristyivätAntti Tuiskun nostamisesta yhdeksi päälavan viimeisimmistä esiintyjistä.

”Tuisku on ollut yksi toivotuimmista artisteistamme, joten totta kai haluamme tuoda hänet esiintymään”, Heikkinen sanoo.

Heikkinen myös listaa, kuinka tapahtumassa on ollut vuosien aikana esiintymässä muun muassa Hurts, Cheek ja monia muita EDM-kentän ulkopuolisia artisteja. Ensimmäisenä vuonna oli Haloo Helsinki! Viime vuonna oli Sanni. Virossa esiintyy esimerkiksi Isac Elliot.

Kaikki tämä on totta, mutta suuren yleisön silmissä Weekend näyttäytyy silti ennen kaikkea EDM-tapahtumana, ja juuri siksi se on niin suosittu.

Eikä tapahtuman suosion kasvu ole jäämässä tähän, jos se on järjestäjistä kiinni.

Laajenemisprojekti alkoi viime vuonna, jolloin Weekend Festival järjestettiin Suomen lisäksi Virossa. Molemmissa tapahtumissa oli viikonlopun aikana 60 000 kävijää, 30 000 kumpanakin päivänä. Tänä vuonna Viron tapahtuma järjestetään kolmipäiväisenä, bileet alkavat jo tänään.

Tänä vuonna laajeneminen jatkuu Ruotsiin. Jokaiselle festarille odotetaan viikonlopun aikana 30 000 ihmistä kunakin päivänä (yhteensä yli 200 000). Kun ennakko- ja jatkotapahtumat lasketaan mukaan, saadaan tapahtuman tiedotteessa julistettu luku: yhteensä 300 000 kävijää Weekendiin liittyvissä tapahtumissa.

Vaikka otettaisiin huomioon vain itse festarikävijät, Weekend on jo nyt Suomen mittakaavassa yksi isoimmista tapahtumista. Kesätapahtumista lähinnä vain Ruisrock on pystynyt haalimaan säännöllisesti yli 30 000 päivittäistä kävijää. Suurin osa jää selvästi alapuolelle.

Yhden maan luvuilla Weekend jää toki jättimäisten Ultra Europen, Roskilden ja vastaavien taakse. Parissa vuodessa maailman tunnetuimpien EDM-festareiden joukkoon noussut Ultra kerää Kroatiassa arviolta jopa yli 150 000 kävijää.

Weekendin tiedottaja Tomi Lindblom muistuttaa, että Suomessa kävijämäärän kasvattaminen on lähes mahdotonta, koska massiivisia tapahtuma-alueita ei ole. Ainut keino isommaksi kasvamiseen on siis uusien alueiden valloittaminen. Juuri siksi Weekend järjestetään jo nyt samaan aikaan kolmessa maassa. Niiden yhteisluvuilla Weekend on eurooppalainen megatapahtuma.

Weekendin järjestäjien yrityksessä pyörivät myös isot rahat. Tapahtuman järjestämisestä on vastannut tähän vuoteen saakka RL Concerts Oy, jonka liikevaihto oli viime tilikaudella 7,3 miljoonaa euroa ja joka teki voittoa noin viisi prosenttia. Luvuissa se on muun muassa isompi kuin Ruisrockin järjestäjä Vantaan Festivaalit (liikevaihto 5,9 miljoonaa) tai Flow Festival Oy (liikevaihto 5,8 miljoonaa).

RL Concertsin kirjanpidossa on kuitenkin mukana myös muut yhtiön järjestämät konsertit, ja sen edellinen tilikausi kesti yli vuoden, eli pidempään kuin tavallisesti yrityksillä.

Weekendin järjestäjillä on myös toinen yhtiö, WKND Festival Oy, johon on tähän mennessä kirjattu lähinnä tapahtuman juomamyynti. Tänä vuonna kaikki festariin liittyvä kirjanpito siirretään kuitenkin kyseiseen yhtiöön, joten ensi vuonna julkistettavat luvut kertovat entistä enemmän toiminnan kannattavuudesta.

Entä kuinka iso Weekend Festival voi olla tulevaisuudessa?

Jyri Heikkinen ja Tomi Lindblom eivät kerro tarkkoja suunnitelmia, mutta molemmat myöntävät, että laajeneminen uusiin maihin on mahdollista. Esimerkiksi muissakin pohjoisen Euroopan maissa voisi olla kysyntää Weekendin tapaiselle tapahtumalle. Rivien välistä on tulkittavissa, että 300 000 kävijää ja kolme maata ei ole vielä lopullinen määränpää.

”Lähtökohta ei ole se, että on 30 maassa festari samaan aikaan, vaan tapahtumalle pitää jokaisessa paikassa olla tarvetta. Sellainen huomattiin sekä Baltiassa että Ruotsissa”, Lindblom sanoo.

Silti festarin pitää pystyä tarjoamaan alkuperäisessä kotimaassaan joka vuosi jotain uutta. Kuten Lindblom sanoo, tapahtuman kohdeyleisö tottuu nopeasti erikoisuuksiin ja haluaa seuraavana vuonna jälleen jotain aivan uutta. Tänä vuonna se ”jokin aivan uusi” on tapahtuman paljon etukäteen mainostama Suomen historian isoin esiintymislava.

Ennen tarkempaa tulevaisuuden suunnittelua pitää selvitä tämän vuoden tapahtumista, joiden pyörittäminen samaan aikaan kolmessa maassa on aikamoinen puristus.

”Kyllä tätä viikonloppua miettiessä on vietetty muutama uneton yö”, Heikkinen sanoo ja naurahtaa hermostuneesti.

Juttua muokattu 12.02: Tarkennettu tieto RL Concerts Oy:n tilikauden pituudesta. Juttua tarkennettu 13.00: Viron Weekend Festival alkaa jo tänään torstaina ja on yhteensä kolmipäiväinen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Festivaalit
 • Kotimaa
 • Weekend-festivaali
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 2. 2

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 3. 3

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 4. 4

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 5. 5

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 6. 6

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 7. 7

  Tässä ovat Helsingin parhaat kasvisruoat

 8. 8

  Ysäriviikko: Tällaista oli 90-luvun muoti – olkatoppauksia, grungea ja vyölaukkuja

 9. 9

  Arviossa Helsingin keskustan uusi tapaspaikka, josta saa loistavia minipurilaisia

 10. 10

  Sushiekstra: Testasimme kolme klassista sushia tarjoavaa uutta paikkaa, joissa kannattaa käydä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 3. 3

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 4. 4

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 5. 5

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 6. 6

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 7. 7

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 10. 10

  Ravintolauutisia: Siltasen Lie Mi siirtyy Kamppiin, tilalle Onda

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 5. 5

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 6. 6

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 9. 9

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 10. 10

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 2. 2

  Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

 3. 3

  Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

 4. 4

  Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

 5. 5

  George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

 6. 6

  Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

 7. 7

  Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

 8. 8

  Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

 9. 9

  Gerbiili peräaukossa ja muita syitä, miksi mielipiteet eivät muutu, vaikka faktat muuttuvat

 10. 10

  Poliisi: Cincinnatin yökerhoammuskelussa ei toistaiseksi viitteitä terrorismista – yksi kuollut, 14 loukkaantunut

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

 2. 2

  Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

 3. 3

  Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

 4. 4

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 5. 5

  Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

 6. 6

  Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

 7. 7

  Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

 8. 8

  Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

 9. 9

  Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

 10. 10

  Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 4. 4

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 5. 5

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 6. 6

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 7. 7

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 8. 8

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 9. 9

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 10. 10

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 11. Näytä lisää