Valikko

Weekend Festival: Näin kaoottisesta epäonnistumisesta kasvoi eurooppalainen megatapahtuma, eikä moni ole edes huomannut

Weekend Festival järjestetään tänä vuonna kolmessa maassa. Tulevaisuus voi luvata vielä jotain isompaa.

Vuoden 2012 elokuussa ei ollut keksitty vielä someraivo-sanaa, mutta nettiraivo tunnettiin kyllä. Ja sitä riitti.

Espoossa Luukin ulkoilualueella oli nimittäin järjestetty aivan uusi festari, johon oli hankittu kovia kansainvälisiä artisteja, kuten David Guetta, Skrillex, Hurts ja Donkeyboy.

Ongelma oli se, että moni lipun tapahtumaan ostanut ei ollut koskaan päässyt näkemään kyseisiä esiintyjiä.

Erityisesti ensimmäisenä festaripäivänä reitti Espoon perukoilla (yli 20 kilometriä Helsingin keskustasta) sijaitsevalle alueelle oli ollut loppumatkasta niin ruuhkainen, että liikenne oli useiden tuntien ajan liikkunut täysin madellen.

Nettiraportit kertoivat, kuinka osa oli luovuttanut bussikyydin kanssa ja yrittänyt kulkea kilometrien mittaisen matkan loppuun kävellen. Aika ei ollut riittänyt, ja osa esiintyjistä oli jäänyt näkemättä.

Lehdissä kirjoitettiin ”kohufestarista” päivien ajan.

Myös muita käytännön järjestelyitä moitittiin. Järjestäjät John Rugemalira ja Hardi Loog kommentoivat kohua varsin niukkasanaisesti. Moni oli valmis pistämään rahansa likoon sen puolesta, ettei tapahtumaa järjestettäisi enää koskaan uudestaan.

Sitten kävi, kuten kohuille yleensä käy. Koko juttu unohtui.

Kohufestari oli Weekend Festival. Ja vaikka kukaan sitä ei olisi vuonna 2012 uskonut, nyt neljä vuotta myöhemmin se järjestetään samana viikonloppuna kolmessa maassa: Suomessa, Ruotsissa ja Virossa. Järjestäjät julistivat tällä viikolla tiedotteessa, että festareihin ja niiden oheistapahtumiin odotetaan yhteensä 300 000 ihmistä.

Weekend on kasvanut suomalaisen festarikentän kansainväliseksi vientituotteeksi, eikä kukaan ole oikeastaan ehtinyt edes tajuta sitä.

Osittain Weekendin kasvun vähäinen huomio johtuu siitä, että viime vuonna suomalaisten festareiden suurimmaksi laajentumisuutiseksi nousi Flow-festivaalin järjestäminen Sloveniassa. Hehkutuksesta huolimatta Ljubjanan Flow jäi yhden vuoden yritykseksi, koska lippujen hinnat olivat paikallisten mielestä liian korkeat.

Suomessa Weekendistä puhuttaessa on vuoden 2012 jälkeenkin keskitytty kohuihin.

Kun festari siirtyi inhimillisemmälle sijainnille Helsingin Kyläsaareen, pääongelmaksi nousi tapahtuman äänenvoimakkuus. Se oli liian kova, ainakin lähiasukkaiden ja Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen mukaan.

Järjestäjät tappelivat kolmen vuoden ajan kaupungin kanssa siitä, kuinka kovalla ja kuinka kauan tapahtumassa saa soittaa musiikkia. Viime vuonna Weekend joutui keskeyttämään konserttinsa kello 23, tuntia haluamaansa aiemmin.

Lopulta järjestäjät kyllästyivät ja uhkasivat viedä festarin Suomessa jonnekin toiseen kaupunkiin, esimerkiksi Hämeenlinnaan, jossa oli uusi Kantolan tapahtumapuisto. Tämän vuoden maaliskuussa Weekend näytti lopulta voittaneen ikuisuustappelun, kun se sai luvan jatkaa ohjelmaa kello 24:ään saakka.

Ehkä tänä vuonna, viisivuotisjuhlanaan, festari voi vihdoin keskittyä olennaiseen. Parhaiten tapahtuma on tunnettu Suomessa (ja myös palkittu yleisöäänestyksissä) siitä, että se on maamme paras – ja ainut – EDM-musiikin erikoisfestari.

Paitsi ettei ole, jos asiasta kysytään tapahtuman järjestäjiltä. Markkinointijohtaja Jyri Heikkinen keskeyttää heti, kun hänelle mainitsee sanan EDM, joka suomeksi hieman kankeasti käännettynä tarkoittaa siis elektronista tanssimusiikkia. Kuten kesällä käydyssä "rock-festareilla ei kuulla tarpeeksi rock-musiikkia” -keskustelussa on käynyt selville, juuri EDM on tämän hetken kuuminta hittimusiikkia.

Silti Weekend ei halua profiloitua yksinomaan siihen keskittyvänä tapahtumana. Heikkinen puhuu markkinatermein ”mahdollisimman hyvästä tapahtumasta” ja ”yleisesti pop-musiikkifestarista”.

Siksi järjestäjät ovat kommentoineet varsin rauhallisesti, kun tapahtuman Facebook-fanit pöyristyivätAntti Tuiskun nostamisesta yhdeksi päälavan viimeisimmistä esiintyjistä.

”Tuisku on ollut yksi toivotuimmista artisteistamme, joten totta kai haluamme tuoda hänet esiintymään”, Heikkinen sanoo.

Heikkinen myös listaa, kuinka tapahtumassa on ollut vuosien aikana esiintymässä muun muassa Hurts, Cheek ja monia muita EDM-kentän ulkopuolisia artisteja. Ensimmäisenä vuonna oli Haloo Helsinki! Viime vuonna oli Sanni. Virossa esiintyy esimerkiksi Isac Elliot.

Kaikki tämä on totta, mutta suuren yleisön silmissä Weekend näyttäytyy silti ennen kaikkea EDM-tapahtumana, ja juuri siksi se on niin suosittu.

Eikä tapahtuman suosion kasvu ole jäämässä tähän, jos se on järjestäjistä kiinni.

Laajenemisprojekti alkoi viime vuonna, jolloin Weekend Festival järjestettiin Suomen lisäksi Virossa. Molemmissa tapahtumissa oli viikonlopun aikana 60 000 kävijää, 30 000 kumpanakin päivänä. Tänä vuonna Viron tapahtuma järjestetään kolmipäiväisenä, bileet alkavat jo tänään.

Tänä vuonna laajeneminen jatkuu Ruotsiin. Jokaiselle festarille odotetaan viikonlopun aikana 30 000 ihmistä kunakin päivänä (yhteensä yli 200 000). Kun ennakko- ja jatkotapahtumat lasketaan mukaan, saadaan tapahtuman tiedotteessa julistettu luku: yhteensä 300 000 kävijää Weekendiin liittyvissä tapahtumissa.

Vaikka otettaisiin huomioon vain itse festarikävijät, Weekend on jo nyt Suomen mittakaavassa yksi isoimmista tapahtumista. Kesätapahtumista lähinnä vain Ruisrock on pystynyt haalimaan säännöllisesti yli 30 000 päivittäistä kävijää. Suurin osa jää selvästi alapuolelle.

Yhden maan luvuilla Weekend jää toki jättimäisten Ultra Europen, Roskilden ja vastaavien taakse. Parissa vuodessa maailman tunnetuimpien EDM-festareiden joukkoon noussut Ultra kerää Kroatiassa arviolta jopa yli 150 000 kävijää.

Weekendin tiedottaja Tomi Lindblom muistuttaa, että Suomessa kävijämäärän kasvattaminen on lähes mahdotonta, koska massiivisia tapahtuma-alueita ei ole. Ainut keino isommaksi kasvamiseen on siis uusien alueiden valloittaminen. Juuri siksi Weekend järjestetään jo nyt samaan aikaan kolmessa maassa. Niiden yhteisluvuilla Weekend on eurooppalainen megatapahtuma.

Weekendin järjestäjien yrityksessä pyörivät myös isot rahat. Tapahtuman järjestämisestä on vastannut tähän vuoteen saakka RL Concerts Oy, jonka liikevaihto oli viime tilikaudella 7,3 miljoonaa euroa ja joka teki voittoa noin viisi prosenttia. Luvuissa se on muun muassa isompi kuin Ruisrockin järjestäjä Vantaan Festivaalit (liikevaihto 5,9 miljoonaa) tai Flow Festival Oy (liikevaihto 5,8 miljoonaa).

RL Concertsin kirjanpidossa on kuitenkin mukana myös muut yhtiön järjestämät konsertit, ja sen edellinen tilikausi kesti yli vuoden, eli pidempään kuin tavallisesti yrityksillä.

Weekendin järjestäjillä on myös toinen yhtiö, WKND Festival Oy, johon on tähän mennessä kirjattu lähinnä tapahtuman juomamyynti. Tänä vuonna kaikki festariin liittyvä kirjanpito siirretään kuitenkin kyseiseen yhtiöön, joten ensi vuonna julkistettavat luvut kertovat entistä enemmän toiminnan kannattavuudesta.

Entä kuinka iso Weekend Festival voi olla tulevaisuudessa?

Jyri Heikkinen ja Tomi Lindblom eivät kerro tarkkoja suunnitelmia, mutta molemmat myöntävät, että laajeneminen uusiin maihin on mahdollista. Esimerkiksi muissakin pohjoisen Euroopan maissa voisi olla kysyntää Weekendin tapaiselle tapahtumalle. Rivien välistä on tulkittavissa, että 300 000 kävijää ja kolme maata ei ole vielä lopullinen määränpää.

”Lähtökohta ei ole se, että on 30 maassa festari samaan aikaan, vaan tapahtumalle pitää jokaisessa paikassa olla tarvetta. Sellainen huomattiin sekä Baltiassa että Ruotsissa”, Lindblom sanoo.

Silti festarin pitää pystyä tarjoamaan alkuperäisessä kotimaassaan joka vuosi jotain uutta. Kuten Lindblom sanoo, tapahtuman kohdeyleisö tottuu nopeasti erikoisuuksiin ja haluaa seuraavana vuonna jälleen jotain aivan uutta. Tänä vuonna se ”jokin aivan uusi” on tapahtuman paljon etukäteen mainostama Suomen historian isoin esiintymislava.

Ennen tarkempaa tulevaisuuden suunnittelua pitää selvitä tämän vuoden tapahtumista, joiden pyörittäminen samaan aikaan kolmessa maassa on aikamoinen puristus.

”Kyllä tätä viikonloppua miettiessä on vietetty muutama uneton yö”, Heikkinen sanoo ja naurahtaa hermostuneesti.

Juttua muokattu 12.02: Tarkennettu tieto RL Concerts Oy:n tilikauden pituudesta. Juttua tarkennettu 13.00: Viron Weekend Festival alkaa jo tänään torstaina ja on yhteensä kolmipäiväinen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Festivaalit
 • Kotimaa
 • Weekend-festivaali
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 4. 4

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 5. 5

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 6. 6

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 7. 7

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 8. 8

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 10. 10

  Hittisarja Stranger Thingsin toisen tuotantokauden traileri julkaistiin ja se on upea – Ainakin näitä asioita uusilta jaksoilta voi odottaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 4. 4

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 5. 5

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 6. 6

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 7. 7

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 8. 8

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 9. 9

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 10. 10

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 6. 6

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 7. 7

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 8. 8

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 10. 10

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 2. 2

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 3. 3

  Adobe luopuu Flashista – ohjelmistoa käyttävillä kolme vuotta aikaa siirtää sisältönsä toiseen muotoon

 4. 4

  Mitä postinjakajat tekevät tiistaisin, kun kirjeposti ei kulje? Luottamusmies pelkää, että keskiviikot venyvät ja posti myöhästyy

 5. 5

  Uudet ministerit kiersivät lakia vannoessaan tuomarinvalan – Apulaisoikeuskansleri: Ei vaikuta ministerien toimivaltaan

 6. 6

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 7. 7

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 8. 8

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 9. 9

  Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki kaksinkertaisti vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

 10. 10

  Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 2. 2

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 3. 3

  Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

 4. 4

  Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

 5. 5

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 6. 6

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 7. 7

  Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

 8. 8

  Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

 9. 9

  Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

 10. 10

  Vasta joka kolmannella on eurooppalainen sairaanhoitokortti – moni myös ajattelee virheellisesti, että Suomen valtio järjestää kotiinkuljetuksen vakavan sairastumisen jälkeen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 3. 3

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 4. 4

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 6. 6

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 9. 9

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 10. 10

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 11. Näytä lisää