Valikko

Tubettajat kritisoivat Suomen suurinta Youtube-tapahtumaa: Onko Tubecon tähtikultin mainoskone vai areena uusille tekijöille?

Tubettajien suurtapahtuma Tubecon koittaa viikonloppuna. Kaikki eivät kuitenkaan ole tyytyväisiä.

Ensi viikonloppuna on jälleen se hetki, kun kotimainen suurtapahtuma Tubecon kerää tuhannet suomalaistubettajat ja -tubefanit yhteen Hartwall-areenalla.

Tapahtuman hehkutus on viime päivinä ollut kovaa. Tänään julkaistiin Tubeconin virallinen biisi Seuraa mua, jossa laulavat tubettajat Mikirotta, Annika, MiskaMH, Boheemi ja Kalenterikarju. Viisikko on myös sanoittanut kappaleen itse.

Lopputulos kuulostaa tältä:

Tubeconin historia on vielä varsin lyhyt. Ensimmäisen kerran se järjestettiin vuonna 2014. Tapahtuman kasvu on kuitenkin ollut kovaa: ensimmäisenä vuonna paikalla oli 5 000 henkilöä ja seuraavalla kerralla kävijämäärä tuplaantui.

Tänä vuonna Tubecon laajenee kaksipäiväiseksi. Vaikka tarkka kävijämäärätavoite on vielä avoinna, Tubeconia on etukäteen mainostettu ”suurimmaksi koskaan Pohjoismaissa järjestetyksi Youtube-yhteisön livetapahtumaksi”.

Mukana tapahtumassa on tietenkin kymmeniä tunnettuja tubettajia, jotka osallistuvat keskustelupaneeleihin, ovat ehdolla palkintogaalassa ja ovat muuten vain tavattavina.

Kaikki tubettajat eivät ole kuitenkaan innoissaan Tubeconista.

Heinäkuussa Twitterissä ja Youtubessa puhkesi voimakas Tubecon-kritiikki. Se alkoi, kun tapahtumaan kuuluvan palkintogaalan Tubecon Awardsin ehdokkaat julkistettiin 5. heinäkuuta.

Kritiikin keskeinen sanoma on ollut se, että tapahtuman palkintogaalan ehdokkaat valitaan niin sanottujen vanhojen ja jo vuosia tunnettujen tubettajien keskuudesta ja että uusien tubettajien on lähes mahdotonta saada minkäänlaista varsinaista huomiota tapahtumassa.

Tämä johtaa kriitikoiden mukaan siihen, että suomalainen Youtube ei kehity mihinkään.

Samoin Tubeconin järjestäjiä on kritisoitu ylimielisyydestä ja haluttomuudesta kehittää tapahtumaa jatkuvista parannusehdotuksista huolimatta. Osa kriitikoista on sitä mieltä, että tapahtumaa tehdään vain rahastamisen vuoksi eikä kootakseen tubettajia yhteen.

Osa isoista tubettajista antoi tapahtumasta suorasanaista palautetta. Twitterissä kritiikkiä esitti muun muassa ZoneVD-nimimerkkiä käyttävä Joona Leppälä, jolla on Youtube-kanavallaan yli 100 000 seuraajaa:

”Tubecon. Tuo tapahtuma on kehittyny ihan väärään suuntaan ja se ei todellakaan vastaa sitä, mitä tubettajat siltä aikanaan odotti. Harmittaa”, Leppälä kirjoitti Twitterissä.

Samoin yksi Suomen tunnetuimmista tubettajista, Herbalisti-nimimerkkiä käyttävä Juuso Karikuusi kertoi kieltäytyneensä Tubecon Awards -ehdokkuudesta vuoden pelikanavan kategoriassa, koska ei kokenut kuuluvansa ehdokkaaksi siinä.

Sen jälkeen Karikuusi jatkoi sanomalla, että suurin osa tapahtuman järjestäjille esitetystä palautteesta oli ohitettu.

”Moi! Annoimme porukalla palautetta Tubecon-tuottajille jo 3kk sitten ja 95% evättiin kaikessa hiljaisuudessa”, Karikuusi kertoi twiitissään.

Parin päivän ajan keskustelu jatkui Twitterissä valtoimenaan. Lopulta myös Tubeconin järjestäjät ja Tubeconin virallinen tili osallistuivat keskusteluun yrittämällä korostaa, että kaikki palaute otetaan vastaan.

Sitten kohu päättyi yhtä nopeasti kuin oli alkanutkin, ja nyt siitä on enää vaikea saada selvää kommenttia tubettajilta. Esimerkiksi Joona Leppälä sanoo, ettei ole kiinnostunut puhumaan jutussamme tapauksesta. Myöskään Juuso Karikuusi ei vastannut tavoitteluyritykseemme.

Mistä kiista sitten kertoo? Ainakin siitä, että ”tubettajista” on vähän hassua puhua yhtenä, yhtenäisenä porukkana.

Monelle ”tubettaja” tarkoittaa nuorta ihmistä, joka puhuu omassa huoneessaan suoraan kameralle, yleensä itsestään. Totuus on kuitenkin tätä paljon laajempi: Youtubesta on tullut laaja viihdekanava, jonka sisällöistä ei välttämättä löydä muuta punaista lankaa kuin sen, että kuvassa on yleensä ihminen.

Tosin tämäkään ei pidä ihan paikkaansa: Tubeconin päälavalla esiintyy perjantaina prässi. Tubecon Awardsien ehdokkaana on maailmanlaajuista mainetta niittänyt suomalainen Hydraulic Press Channel. Sen vetäjät murskaavat yrityksensä laitteilla mitä erilaisempia asioita, hedelmistä nukkeihin ja timantteihin.

Muutenkin tarjonta on kirjavaa. On räppiä, standupia, yhteiskunnallista kommentaaria (joka erityisesti maailmalla on hyvinkin laadukasta), meikkivinkkejä, syväanalyysiä peleistä ja tietysti myös takavuosilta tuttua päiväkirjakerrontaa.

Vähän samaa mieltä on Sonja Hämäläinen – tube-nimeltään Soikku, eräs Suomen pitkäaikaisimpia tubettajia.

Hämäläinen sanoo kuitenkin heti alkuun, ettei nykyisin liiku erityisen paljon tubettajien porukoissa.

”Porukka kasvaa koko ajan, minkä takia tulee toki myös konflikteja.”

Hämäläisen mukaan oleellista on se, että nykyisin yhä useampi tubettaja osaa odottaa paljon katsojia, kun alkuaikoina kukaan ei edes tiennyt, mihin Youtubella voi päästä.

”Eniten vaikuttaa kilpailu. Tähdätään paljon suurempiin katsojamääriin. Myös tekijöistä on tullut nuorempia.”

Tavoitteellisuudesta ja kilpailusta konkreettisena esimerkkinä toimivat Youtube-kanavia ja tubettajia yhteen keräävät Youtube-videoverkostot, joista tubettajat puhuvat ytimekkäästi MCN-lyhenteellä. Ne tähtäävät toiminnallaan kaupalliseen menestykseen. Tällaisia verkostoja ovat muun muassa Splay Suomi ja Töttöröö.

Nämä MCN:t ovat myös vastuussa Tubecon Awards -ehdokkaiden lopullisesta päättämisestä – yhdessä tubettajien kanssa. Lopulliset ehdokkaat päätti Tubeconin nimittämä asiantuntijaraati sen jälkeen, kun kuka tahansa oli saanut ehdottaa omaa suosikkiaan. Raadissa oli kolme MCN:n edustajaa ja kolme tubettajaa. Tubeconin järjestäjät eivät osallistu ehdokkaiden valintaan.

Juuri tämä on yksi joitakin tubettajia ihmetyttävä asia: parhaita kanavia ovat valitsemassa kaupalliset toimijat, joille oleellisinta on huomion muuttaminen rahaksi.

Samalla kun tubettaminen muuttuu ammattimaiseksi, kasvaa myös niiden tubettajien porukka, jotka tekevät videoita puhtaasti harrastukseksi eivätkä edes tähtää mihinkään kaupalliseen menestykseen.

Silti hekin haluaisivat jotain huomioita suurten tekijöiden ohella.

Hämäläisen mielestä siinä, että suositut tubettajat ovat ehdolla, ei ole mitään ihmeellistä.

”Tietenkin ehdolla ovat tunnetuimmat nimet, koska yleisö äänestää niitä, joilla on enemmän seuraajia. Sitä paitsi kaikki tunnetut tubettajat eivät ole silti ehdolla. Esimerkiksi mä olen tehnyt pitkään videoita, mutten ole missään kategoriassa ehdokkaana. Ei tässä ole mitään salaliittoa.”

Tubeconin toimitusjohtaja Risto Kuulasmaa – entinen Yle-johtaja – vakuuttaa tapahtuman haluavan nostaa myös uusia nimiä.

”Mukana on myös tulokas-kategoria, joka on tärkeässä roolissa. Meidän tehtävä on kuitenkin tubettajien tunnettavuuden edistäminen ja auttaminen siinä, että tästä voi tulla joillekin oikea ura”, Kuulasmaa sanoo.

Kuulasmaa myös korostaa, että palkintogaala on vain pieni osa koko Tubecon-tapahtumaa. Hän sanoo, että tapahtuma järjestetään ”tubettajien mandaatilla” mutta että kaikkia ei voi tietenkään miellyttää.

Heinäkuun kiivasta keskustelua hän seurasi tarkasti. Kuulasmaan mukaan vastaavat kohut kuuluvat välillä asiaan uudella alalla.

”Jos koetaan, että pienet tubettajat eivät saa ääntään kuuluviin, meidän on tehtävä työtä edistääksemme heidän näkyvyyttään.”

Kuulasmaa on myös sitä mieltä, että tapahtuma pyrkii nostamaan esille uusia tubettajia. Tästä hän tarjoaa esimerkiksi Arttu Lindemania, joka on nyt paitsi suosikkitubettaja, myös tämän kesän Läikkyy-hittikappaleen esittäjä.

”Arttu tuli viime kesänä meidän luokse. Hänellä oli noin 10 000 seuraajaa ja vähän rupinen demo, mutta hän toivoi pääsevänsä päälavalle. Nyt hän on yksi isoimmista nimistä Suomessa.”

Kaikesta puolustuksesta huolimatta niin Kuulasmaa kuin Hämäläinenkin ovat sitä mieltä, että Tubeconissa on edelleen kehitettävää.

”Ongelmana on ollut esimerkiksi se, että kaikki eivät ole lyhyissä miiteissä ehtineet tavata suosikkitubettajiaan. Tätä on jo nyt kehitetty”, Hämäläinen sanoo.

Kuulasmaa kertoo, että jo heinäkuisen Twitter-keskustelujen jälkeen kriitikoiden kanssa kehitettiin vielä ratkaisuja ongelmiin. Eikä työ pääty tähän vuoteen.

”Julkistamme toivottavasti jo perjantaina merkittävän uudistuksen, jossa tubettajien valta lisääntyy tapahtuman suunnittelussa tulevaisuudessa entuudestaan”, Kuulasmaa lupaa.

Tubecon Hartwall-areenalla 12.–13. elokuuta. Yhden päivän lippu 23,50e; kahden päivän lippu 33,50e.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • YouTube
 • Tubettaja
 • tubecon
 • Internet
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 2. 2

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 5. 5

  Pikatestissä Espoon idyllisin museokahvila, jossa saa palvella itseään, mutta myös ihailla upeaa merinäköalaa

 6. 6

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 7. 7

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 8. 8

  Viisi annosta, joita pitää syödä Kontulassa

 9. 9

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 10. 10

  Tällaisia ovat Helsingin kolme saksalaiskahvilaa – ja tällaisia herkkuja Saksassa syödään

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 5. 5

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 6. 6

  Pikatestissä Espoon idyllisin museokahvila, jossa saa palvella itseään, mutta myös ihailla upeaa merinäköalaa

 7. 7

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 8. 8

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 10. 10

  ”Kun ihmiset eivät tiedä, mitä tehdä, juodaan kahvit” – Niskavuori-näytelmien kaikki kahvihetket koostettiin yhdeksi esitykseksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 6. 6

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 7. 7

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 8. 8

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 9. 9

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 10. 10

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 2. 2

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 3. 3

  Kaikki hiestä ja hikoilusta: Helteiden pitäisi viimein tulla – miksi toiset hikoilevat enemmän, miksi kaikkien hiki ei haise, voiko deodoranttien kemikaaleista olla haittaa?

 4. 4

  Voiko päänsärky kertoakin aivoverenvuodosta? Tai aggressiivisesta kasvaimesta? Stressaava elämäntilanne voi altistaa luulotautisuudelle – Näin pääset eroon turhista terveyshuolista

 5. 5

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 6. 6

  Yksin asuva saa yleensä suurempaa toimeentulotukea kuin kimppakämpässä elävä – kannustaako tukijärjestelmä yksin asumiseen?

 7. 7

  Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

 8. 8

  ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

 9. 9

  The Guardian: Liberaalissa Hollannissa ihmetellään Trumpin suurlähettilässuosikkia – Pete Hoekstra vastustaa samaa sukupuolta olevien avioliittoja ja kannattaa kuolemantuomiota

 10. 10

  Ruotsinlaivan esiintyjää epäillään matkustajan pahoinpitelystä – Tallink Siljan mukaan tapaus on ”yksittäinen ikävä ylilyönti”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 2. 2

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 3. 3

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 4. 4

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 5. 5

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 6. 6

  Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

 7. 7

  Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

 8. 8

  200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

 9. 9

  Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

 10. 10

  Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 3. 3

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 4. 4

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 11. Näytä lisää