Valikko

Tubettajat kritisoivat Suomen suurinta Youtube-tapahtumaa: Onko Tubecon tähtikultin mainoskone vai areena uusille tekijöille?

Tubettajien suurtapahtuma Tubecon koittaa viikonloppuna. Kaikki eivät kuitenkaan ole tyytyväisiä.

Ensi viikonloppuna on jälleen se hetki, kun kotimainen suurtapahtuma Tubecon kerää tuhannet suomalaistubettajat ja -tubefanit yhteen Hartwall-areenalla.

Tapahtuman hehkutus on viime päivinä ollut kovaa. Tänään julkaistiin Tubeconin virallinen biisi Seuraa mua, jossa laulavat tubettajat Mikirotta, Annika, MiskaMH, Boheemi ja Kalenterikarju. Viisikko on myös sanoittanut kappaleen itse.

Lopputulos kuulostaa tältä:

Tubeconin historia on vielä varsin lyhyt. Ensimmäisen kerran se järjestettiin vuonna 2014. Tapahtuman kasvu on kuitenkin ollut kovaa: ensimmäisenä vuonna paikalla oli 5 000 henkilöä ja seuraavalla kerralla kävijämäärä tuplaantui.

Tänä vuonna Tubecon laajenee kaksipäiväiseksi. Vaikka tarkka kävijämäärätavoite on vielä avoinna, Tubeconia on etukäteen mainostettu ”suurimmaksi koskaan Pohjoismaissa järjestetyksi Youtube-yhteisön livetapahtumaksi”.

Mukana tapahtumassa on tietenkin kymmeniä tunnettuja tubettajia, jotka osallistuvat keskustelupaneeleihin, ovat ehdolla palkintogaalassa ja ovat muuten vain tavattavina.

Kaikki tubettajat eivät ole kuitenkaan innoissaan Tubeconista.

Heinäkuussa Twitterissä ja Youtubessa puhkesi voimakas Tubecon-kritiikki. Se alkoi, kun tapahtumaan kuuluvan palkintogaalan Tubecon Awardsin ehdokkaat julkistettiin 5. heinäkuuta.

Kritiikin keskeinen sanoma on ollut se, että tapahtuman palkintogaalan ehdokkaat valitaan niin sanottujen vanhojen ja jo vuosia tunnettujen tubettajien keskuudesta ja että uusien tubettajien on lähes mahdotonta saada minkäänlaista varsinaista huomiota tapahtumassa.

Tämä johtaa kriitikoiden mukaan siihen, että suomalainen Youtube ei kehity mihinkään.

Samoin Tubeconin järjestäjiä on kritisoitu ylimielisyydestä ja haluttomuudesta kehittää tapahtumaa jatkuvista parannusehdotuksista huolimatta. Osa kriitikoista on sitä mieltä, että tapahtumaa tehdään vain rahastamisen vuoksi eikä kootakseen tubettajia yhteen.

Osa isoista tubettajista antoi tapahtumasta suorasanaista palautetta. Twitterissä kritiikkiä esitti muun muassa ZoneVD-nimimerkkiä käyttävä Joona Leppälä, jolla on Youtube-kanavallaan yli 100 000 seuraajaa:

”Tubecon. Tuo tapahtuma on kehittyny ihan väärään suuntaan ja se ei todellakaan vastaa sitä, mitä tubettajat siltä aikanaan odotti. Harmittaa”, Leppälä kirjoitti Twitterissä.

Samoin yksi Suomen tunnetuimmista tubettajista, Herbalisti-nimimerkkiä käyttävä Juuso Karikuusi kertoi kieltäytyneensä Tubecon Awards -ehdokkuudesta vuoden pelikanavan kategoriassa, koska ei kokenut kuuluvansa ehdokkaaksi siinä.

Sen jälkeen Karikuusi jatkoi sanomalla, että suurin osa tapahtuman järjestäjille esitetystä palautteesta oli ohitettu.

”Moi! Annoimme porukalla palautetta Tubecon-tuottajille jo 3kk sitten ja 95% evättiin kaikessa hiljaisuudessa”, Karikuusi kertoi twiitissään.

Parin päivän ajan keskustelu jatkui Twitterissä valtoimenaan. Lopulta myös Tubeconin järjestäjät ja Tubeconin virallinen tili osallistuivat keskusteluun yrittämällä korostaa, että kaikki palaute otetaan vastaan.

Sitten kohu päättyi yhtä nopeasti kuin oli alkanutkin, ja nyt siitä on enää vaikea saada selvää kommenttia tubettajilta. Esimerkiksi Joona Leppälä sanoo, ettei ole kiinnostunut puhumaan jutussamme tapauksesta. Myöskään Juuso Karikuusi ei vastannut tavoitteluyritykseemme.

Mistä kiista sitten kertoo? Ainakin siitä, että ”tubettajista” on vähän hassua puhua yhtenä, yhtenäisenä porukkana.

Monelle ”tubettaja” tarkoittaa nuorta ihmistä, joka puhuu omassa huoneessaan suoraan kameralle, yleensä itsestään. Totuus on kuitenkin tätä paljon laajempi: Youtubesta on tullut laaja viihdekanava, jonka sisällöistä ei välttämättä löydä muuta punaista lankaa kuin sen, että kuvassa on yleensä ihminen.

Tosin tämäkään ei pidä ihan paikkaansa: Tubeconin päälavalla esiintyy perjantaina prässi. Tubecon Awardsien ehdokkaana on maailmanlaajuista mainetta niittänyt suomalainen Hydraulic Press Channel. Sen vetäjät murskaavat yrityksensä laitteilla mitä erilaisempia asioita, hedelmistä nukkeihin ja timantteihin.

Muutenkin tarjonta on kirjavaa. On räppiä, standupia, yhteiskunnallista kommentaaria (joka erityisesti maailmalla on hyvinkin laadukasta), meikkivinkkejä, syväanalyysiä peleistä ja tietysti myös takavuosilta tuttua päiväkirjakerrontaa.

Vähän samaa mieltä on Sonja Hämäläinen – tube-nimeltään Soikku, eräs Suomen pitkäaikaisimpia tubettajia.

Hämäläinen sanoo kuitenkin heti alkuun, ettei nykyisin liiku erityisen paljon tubettajien porukoissa.

”Porukka kasvaa koko ajan, minkä takia tulee toki myös konflikteja.”

Hämäläisen mukaan oleellista on se, että nykyisin yhä useampi tubettaja osaa odottaa paljon katsojia, kun alkuaikoina kukaan ei edes tiennyt, mihin Youtubella voi päästä.

”Eniten vaikuttaa kilpailu. Tähdätään paljon suurempiin katsojamääriin. Myös tekijöistä on tullut nuorempia.”

Tavoitteellisuudesta ja kilpailusta konkreettisena esimerkkinä toimivat Youtube-kanavia ja tubettajia yhteen keräävät Youtube-videoverkostot, joista tubettajat puhuvat ytimekkäästi MCN-lyhenteellä. Ne tähtäävät toiminnallaan kaupalliseen menestykseen. Tällaisia verkostoja ovat muun muassa Splay Suomi ja Töttöröö.

Nämä MCN:t ovat myös vastuussa Tubecon Awards -ehdokkaiden lopullisesta päättämisestä – yhdessä tubettajien kanssa. Lopulliset ehdokkaat päätti Tubeconin nimittämä asiantuntijaraati sen jälkeen, kun kuka tahansa oli saanut ehdottaa omaa suosikkiaan. Raadissa oli kolme MCN:n edustajaa ja kolme tubettajaa. Tubeconin järjestäjät eivät osallistu ehdokkaiden valintaan.

Juuri tämä on yksi joitakin tubettajia ihmetyttävä asia: parhaita kanavia ovat valitsemassa kaupalliset toimijat, joille oleellisinta on huomion muuttaminen rahaksi.

Samalla kun tubettaminen muuttuu ammattimaiseksi, kasvaa myös niiden tubettajien porukka, jotka tekevät videoita puhtaasti harrastukseksi eivätkä edes tähtää mihinkään kaupalliseen menestykseen.

Silti hekin haluaisivat jotain huomioita suurten tekijöiden ohella.

Hämäläisen mielestä siinä, että suositut tubettajat ovat ehdolla, ei ole mitään ihmeellistä.

”Tietenkin ehdolla ovat tunnetuimmat nimet, koska yleisö äänestää niitä, joilla on enemmän seuraajia. Sitä paitsi kaikki tunnetut tubettajat eivät ole silti ehdolla. Esimerkiksi mä olen tehnyt pitkään videoita, mutten ole missään kategoriassa ehdokkaana. Ei tässä ole mitään salaliittoa.”

Tubeconin toimitusjohtaja Risto Kuulasmaa – entinen Yle-johtaja – vakuuttaa tapahtuman haluavan nostaa myös uusia nimiä.

”Mukana on myös tulokas-kategoria, joka on tärkeässä roolissa. Meidän tehtävä on kuitenkin tubettajien tunnettavuuden edistäminen ja auttaminen siinä, että tästä voi tulla joillekin oikea ura”, Kuulasmaa sanoo.

Kuulasmaa myös korostaa, että palkintogaala on vain pieni osa koko Tubecon-tapahtumaa. Hän sanoo, että tapahtuma järjestetään ”tubettajien mandaatilla” mutta että kaikkia ei voi tietenkään miellyttää.

Heinäkuun kiivasta keskustelua hän seurasi tarkasti. Kuulasmaan mukaan vastaavat kohut kuuluvat välillä asiaan uudella alalla.

”Jos koetaan, että pienet tubettajat eivät saa ääntään kuuluviin, meidän on tehtävä työtä edistääksemme heidän näkyvyyttään.”

Kuulasmaa on myös sitä mieltä, että tapahtuma pyrkii nostamaan esille uusia tubettajia. Tästä hän tarjoaa esimerkiksi Arttu Lindemania, joka on nyt paitsi suosikkitubettaja, myös tämän kesän Läikkyy-hittikappaleen esittäjä.

”Arttu tuli viime kesänä meidän luokse. Hänellä oli noin 10 000 seuraajaa ja vähän rupinen demo, mutta hän toivoi pääsevänsä päälavalle. Nyt hän on yksi isoimmista nimistä Suomessa.”

Kaikesta puolustuksesta huolimatta niin Kuulasmaa kuin Hämäläinenkin ovat sitä mieltä, että Tubeconissa on edelleen kehitettävää.

”Ongelmana on ollut esimerkiksi se, että kaikki eivät ole lyhyissä miiteissä ehtineet tavata suosikkitubettajiaan. Tätä on jo nyt kehitetty”, Hämäläinen sanoo.

Kuulasmaa kertoo, että jo heinäkuisen Twitter-keskustelujen jälkeen kriitikoiden kanssa kehitettiin vielä ratkaisuja ongelmiin. Eikä työ pääty tähän vuoteen.

”Julkistamme toivottavasti jo perjantaina merkittävän uudistuksen, jossa tubettajien valta lisääntyy tapahtuman suunnittelussa tulevaisuudessa entuudestaan”, Kuulasmaa lupaa.

Tubecon Hartwall-areenalla 12.–13. elokuuta. Yhden päivän lippu 23,50e; kahden päivän lippu 33,50e.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • YouTube
 • Tubettaja
 • tubecon
 • Internet
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 2. 2

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 3. 3

  Arviossa Helsingin keskustan uusi tapaspaikka, josta saa loistavia minipurilaisia

 4. 4

  JVG esiintyy ensi kesänä Flow-festareilla – sekä ulkomaiset Goldfrapp, The Afghan Whigs ja Death Grips

 5. 5

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 6. 6

  Keikalla tänään Eero Raittinen – mutta häntä on aivan turha pyytää esittämään enää Vanhaa holvikirkkoa

 7. 7

  Miksi meikkaaminen on pinnallista, mutta mopojen rassaus kehittävää?

 8. 8

  Miesten seksuaalisuus pitää vapauttaa, jotta miehetkin voisivat nauttia seksistä enemmän, sanoo tutkija – ja näin se tapahtuu

 9. 9

  Zombielokuvien klassikko, jota ilman The Walking Deadiakaan ei olisi, näytetään pian Helsingissä valkokankaalla – leffan musiikin tehnyt kulttibändi tulee säestämään esitystä livenä

 10. 10

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 2. 2

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 3. 3

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 4. 4

  Miksi meikkaaminen on pinnallista, mutta mopojen rassaus kehittävää?

 5. 5

  Metallican keikan kallein lippu maksaa 2 400 euroa – vip-liput ovat tulleet jäädäkseen, sanoo tapahtumajärjestäjä

 6. 6

  JVG esiintyy ensi kesänä Flow-festareilla – sekä ulkomaiset Goldfrapp, The Afghan Whigs ja Death Grips

 7. 7

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 8. 8

  Zombielokuvien klassikko, jota ilman The Walking Deadiakaan ei olisi, näytetään pian Helsingissä valkokankaalla – leffan musiikin tehnyt kulttibändi tulee säestämään esitystä livenä

 9. 9

  Hyvää sushia Alppiharjusta, vaikka paloittain: Pikatestasimme kuljetuspalvelussakin suositun ravintolan, jota pyörittää kolme opiskelijaa

 10. 10

  Pikatestissä tapasbaari Kampin Korttelin korkeuksissa: viihtyisät tilat ja, kyllä, hyvät tapakset

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 4. 4

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 5. 5

  Some repesi, kun vaalitilaisuudessa Vihteljärvellä mainostettiin tarjoiluna ”kakkoja” – some ei tiennyt, että kakko on oikeasti satakuntalaista leipää

 6. 6

  Emma Watson petti feminismin paljastamalla rintansa, syyttävät kriitikot – tästä on kyse Kaunotar ja hirviö -tähden kohussa

 7. 7

  Cheekin osaomistama yökerho avataan Makkarataloon parin viikon päästä – nyt paljastettiin nimi Skohan, josta vihjailtiin jo Cheekin ja Elastisen yhteisbiisissä

 8. 8

  Öljymiljonääri käytti unelmiensa kauhuelokuvaan 13 vuotta ja miljoonia dollareita, teki erikoistehosteetkin itse – elokuva julkaistiin nyt, tekijän kuoleman jälkeen

 9. 9

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 10. 10

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 3. 3

  Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

 4. 4

  Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

 5. 5

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 6. 6

  Nigerialaisnainen sai törkeästä ihmiskaupasta yli kolme vuotta vankeutta – uhri myi seksiä Vantaalla, Tampereella ja Oulussa

 7. 7

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 8. 8

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 9. 9

  Suomalaismiljardööri rikkoi kuljettajan suojatiesääntöä Helsingissä: tuomittiin lähes 80 000 euron sakkoihin

 10. 10

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 2. 2

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 3. 3

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 4. 4

  Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

 5. 5

  Neljä kuoli ja 40 loukkaantui terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

 6. 6

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 7. 7

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 8. 8

  Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

 9. 9

  Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

 10. 10

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 2. 2

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 3. 3

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

 6. 6

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 7. 7

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 8. 8

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 9. 9

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 10. 10

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 11. Näytä lisää