Valikko

Tällainen on syksyn odotetuin peli No Man’s Sky, jossa pelaajalla on tutkittavanaan 18 446 744 073 709 551 616 planeettaa

Yksi vuoden odotetuimpia pelejä on tänään ilmestynyt avaruusseikkailupeli No Man’s Sky.

Yksi vuoden odotetuimpia pelejä on tänään ilmestynyt avaruusseikkailupeli No Man’s Sky. Siinä louhitaan mineraaleja, käydään kauppaa, rakennetaan yhä parempia aluksia ja välillä taistellaan.

13 työntekijän pikkufirman Hello Gamesin peliä on odotettu jo vuosia.

Miksi juuri tätä peliä on odotettu?

Siihen on monta syytä. Ehkä ilmeisin on, että tekijät ovat luvanneet jotain, mitä ei ole ennen peleissä nähty. Yksinkertaisesti aivan käsittämättömän megaison pelimaailman. No Man’s Sky antaa ”hiekkalaatikkopeli”-käsitteelle ihan uuden merkityksen. Hiekkalaatikko on käytännössä ääretön. Skyrimin ja muiden valtavan suurten roolipelimaailmojen mittasuhteet ovat punaisia kääpiöitä tämän supernovan rinnalla.

Hello Gamesin mukaan pelissä on 18 446 744 073 709 551 616 planeettaa. Siis yli 18 triljoonaa. Jokainen planeetta on erilainen ja jokaisella voi käydä.

Pelin tekijöiden mukaan, jos kävisin joka sekunti uudella planeetalla – mikä on mahdotonta, siinä kestää pelissä kauemmin – saapuisin viimeiselle 585 miljardin vuoden kuluttua. Vertailun vuoksi, aurinkomme eliniän odotus on noin viisi miljardia vuotta.

Planeettoja ei tietenkään ole tehty ja suunniteltu valmiiksi. Tässä on pelin konepellin alla piilevän ohjelmoinnin olennaisin juju. Kaikki rakentuu algoritmillä, joka luo lähes loputtomasti variaatioita peruselementeistä. Tätä kutsutaan ”proseduraaliseksi” pelimaailman luomiseksi. Kaikki rakentuu sitä mukaa, kun pelaaja saapuu uusiin paikkoihin.

Pelasin peliä viitisen tuntia juuri ennen sen ilmestymistä. Tässä ensivaikutelmiani.

Mitä tässä valtavassa kaikkeudessa sitten tehdään?

Kaikkea sitä, mitä optimistisissa vanhan koulun tieteistarinoissa tehtiin. Pelin tekijät kertovat halunneensa palata viattomaan menneen maailman science fictioniin. Asimovin, Clarken ja kumppaneiden visioon tähtienvälisestä tutkimusmatkailusta, kaupankäynnistä ja avaruustaisteluista, jotka ovat lähinnä reipasta kisailua. No Man’s Sky on hyväntuulinen, pastellisävyinen, lapsille sallittu sukellus tuntemattomaan avaruuteen, joka ei koskaan ole kovin vaarallinen.

Kaikki alkaa tutkimusmatkailijan uteliaasta asenteesta. Maailmankaikkeus on varasto täynnä raaka-aineita, joita voi imeä mukaansa niin paljon kuin alukseen mahtuu.

Planeetoilta kerätään mineraaleja ja muita raaka-aineita, joilla tankataan ja ladataan aluksen ja avaruuspuvun kalustoa. Sitten rakennetaan parempaa kalustoa. Raaka-aineista ja kalustosta voi käydä kauppaa erilaisten muukalaisrotujen kanssa. Pelin edetessä pidemmälle voi ryöstellä muukalaisten aluksia ja tehdä valloituksia.

Planeettoja yhdistää yksi asia. Ne kaikki näyttävät hyvin vierailta, mutta silti ne on tehty samalla riemuisalla pastelli-muovailuvaha-tyylillä.

Viiden tunnin ensikokeilussa peliin asettui nopeasti rytmi, joka koostui planeettojen tutkimisesta, raaka-aineiden keräämisestä, muukalaisten lahjomisesta planeettojen etuvartioasemilla, kaupankäynnistä planeettoja kiertävillä avaruusasemilla ja lopulta kaluston kehittämisestä. Miksi sitä kehitetään? Jotta pääsisi kauemmas, löytämään yhä uusia planeettoja, joissa on uusia raaka-aineita, muukalaisten etuvartioita ja avaruusasemia, ja niin edelleen.

Alussa aluksessa on moottori, joka toimii planeetan ilmakehässä. Sen jälkeen rakennetaan moottori, joka vie järjestelmän sisällä muille planeetoille. Varsinainen pelimaailma aukeaa, kun saa rakennettua hypermoottorin, joka vie järjestelmästä toiseen.

Avaruusaluksen liike ja hallinta on tehty todella mukavasti. Se on pikkuisen haastava, mutta helppo ottaa haltuun. On upea tunne, kun painaa pulssimoottorin päälle ja laukaisee aluksen ulos ilmakehästä. Laskeutumisia voi hioa aina vaan paremmiksi. On pakko virnistää ilosta, kun ajaa lähes täysillä planeetan pinnalle ja viime hetkellä laskeutuu etuvartioaseman viereen.

No Man’s Skyn alkuetapit on taidolla rakennettu. Peli vie kevyesti ja helpon oloisesti sisälle mekaniikkaansa, jossa on monenlaista pientä tehtävää ja paljon muuttujia.

Erilaisia kerättäviä saavutuksia ja asioita ja tehtäviä on pitkä lista. Muun muassa muukalaisten puhumia kieliä oppii sana kerrallaan. Raaka-aineita ei voi uuttaa ja louhia mielin määrin, sillä lentävät vartijarobotit käyvät pelaajan kimppuun, jos on ahne ja huolimaton. Olennaista on, että samaan aikaan kun kaikkea on hyvin paljon, mihinkään ei mennä kovin syvälle. Ja kuten sanottua, kaikki toistaa hyvin selkeästi samoja kaavoja. Tässä saattaa piillä pelin suurin heikkous. Jotain uutta pitäisi tulla lisää tasaisin väliajoin, muuten toisto käy tylsäksi.

No Man’s Skyn perustoiminta, resurssien keräily ja sijoittelu sekä avaruudessa liikkuminen ovat hyvin leppoisaa, jopa eteeristä puuhaa.

Tässä pelissä mieli lepää. Konfliktit ovat lyhyitä ja helppoja. Niissä olennaisinta on asioiden tekeminen oikeassa järjestyksessä, ei räjähtävän nopea toiminta ja tarkkuus.

Kuten aina hienoissa tieteisseikkailuissa, tässäkin pelissä on arvoituksia, jotka johtavat elämän, universumin ja kaiken salaisuuksien äärelle.

Kuka esimerkiksi on asettanut vartijarobotit planeetoille? Pelissä alkaa hitaasti paljastua vihjeitä suuresta päämäärästä. Arvoituksesta, jonka paljastuminen odottaa pelaajaa maailmankaikkeuden keskuksessa. Mutta voiko arvoitus todella olla sinne asti pääsemisen vaivan arvoinen? Ja mitä tapahtuu, kun arvoitus on paljastunut? Tuleeko kuitenkin uusia arvoituksia?

Luulisin, että tulee. Sillä No Man’s Skyssa olennaista on matka, ei päämäärä.

Palataan vielä siihen, miksi juuri tämä peli on yksi viime aikojen odotetuimmista. Mielestäni siihen on useita syitä.

Ensinnäkin, peli on raikkaalla tavalla erilainen. Harmiton hyväntuulinen avaruusseikkailu on kivaa vaihtelua suurille eeppisille tarinoille galaktisista maailmansodista ja avaruushirviöiden teurastukselle.

Toiseksi, tällä pelillä on tarina. Hello Gamesissa on 13 työntekijää. Siihen suhteutettuna pelin saama huomio ja siihen kohdistuvat odotukset ovat yhtä suuressa epäsuhdassa kuin pieni alus äärettömän universumin kanssa. Se viehättää.

Hello Gamesin neljä keskeisintä tekijää näyttävät siltä, että he voisivat työskennellä pienessä brooklynilaisessa panimossa. Ja aivan kuten pikkupanimoiden oluet, tämä pienen tiimin tekemä peli on osoitus nyt niin suositusta käsityöläishengestä.

Kolmanneksi, koko indie-pelikenttä on noussut viime vuosina uudella tavalla pelaamisen valtavirtaan. Tähän on vaikuttanut vuorostaan kaksi asiaa. Ensinnäkin, megaluokan konsolipelien innovatiivisuus on jäänyt muutaman luovan studion varaan, kun isot pelijulkaisijat pelaavat varman päälle ja julkaisevat paljon jatko-osia ja valmiiden konseptien toisintoja. Poikkeuksia on toki aina.

Samaan aikaan pelien verkkokauppa Steam ja konsolivalmistajien omat onlinekaupat ovat vakiinnuttaneet digitaalisen ostamisen pelialalle. Tämän seurauksena hittejä nousee yhä laajemmalta kentältä, ilman pelikaupoista ja netistä ostettua valtavaa määrää markkinointineliömetrejä.

No Man’s Skyn henkinen esi-isä on avaruuspelien klassikko Elite. Hieman yllättäen, pelaajalle tarjottu suuri määrä vaihtoehtoja, joista mikään ei kuitenkaan pureudu paria toiminnallista askelta syvemmälle pelimaailmaan, tuo mieleen toisen klassikon Sid Meier’s Pirates! -pelin. Pastellinen muovailuvahaestetiikka tuo mieleen Will WrightinSporen.

Vielä on mainittava pelialan viime vuosien ehkä isoin ilmiö Minecraft. No Man’s Sky jakaa sen kanssa joitain peruselementtejä. Resursseja kootaan ja niistä rakennetaan sisältöä pelimaailmaan. Mutta No Man’s Sky on paljon rajallisempi rakentamisen vaihtoehdoissaan. Ainakin vielä. Hello Games on nimittäin vihjaillut laajemmista rakentamismahdollisuuksista tulevissa päivityksissä.

Peli on hieno, poikkeuksellinen ja leppoisan rauhoittava kokemus. Pidempi pelaaminen näyttää, onnistuuko toistuvaksi käyvä toiminta uusintamaan itseään riittävästi, että mielenkiinto pysyy yllä.

Muuten niistä 18 446 744 073 709 551 616 planeetasta jää aika monta tutkimatta.

Korjaus: Pelissä on pelissä on 18 446 744 073 709 551 616 planeettaa, ei 18 446 073 709 551 616.

Lisäys: No Man’s Sky on saatavilla PS4-konsolille sekä Windows-käyttöjärjestelmälle. Peliä testattiin PS4-konsolilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pelit
 • Videopelit
 • Viihde
 • aikuisviihde
 • Playstation
 • Scifi
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 3. 3

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 4. 4

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 5. 5

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 6. 6

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 7. 7

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 8. 8

  Ravintolauutisia: Siltasen Lie Mi siirtyy Kamppiin, tilalle Onda

 9. 9

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 10. 10

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 3. 3

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 4. 4

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 5. 5

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 6. 6

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 7. 7

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 8. 8

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 9. 9

  Ravintolauutisia: Siltasen Lie Mi siirtyy Kamppiin, tilalle Onda

 10. 10

  Tästä syystä suomalaispoliitikoiden kauhistelu suurmoskeijasta on tekopyhää

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 5. 5

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 6. 6

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 10. 10

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

 2. 2

  USA:n oikeiston bluffi paljastui

 3. 3

  Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

 4. 4

  HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

 5. 5

  USA:n terveydenhoitolain uudistus epäonnistui – lupauksen pettäminen nöyryytys Trumpille ja republikaaneille

 6. 6

  Nuori mies kuoli kaahattuaan poliisia karkuun yli kahta sataa Pohjois-Karjalassa

 7. 7

  Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

 8. 8

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 9. 9

  Sote-uudistuksessa piilee iso riski

 10. 10

  Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

 3. 3

  Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

 4. 4

  HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

 5. 5

  Ilmavoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa Raven-joukot – ”korpit” suojelevat vip-matkustajia mahdollisesti vaarallisilla paikoilla

 6. 6

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 7. 7

  Näin lähtee Jopo hävyttömän varkaan mukaan helsinkiläisnaisen kotipihasta – ”Toivottavasti tämä toimii muille opetuksena”

 8. 8

  Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

 9. 9

  Yli sata laskua ilman kauppakuitteja – Helsingissä vanhuksia ilman ruokaa jättänyt Servea lähetti edunvalvojalle epäselviä laskuja

 10. 10

  Herätkää poliittiset päättäjät – Suomi on sairastunut, ja taudin nimi on avoin rasismi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 6. 6

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 7. 7

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 8. 8

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 9. 9

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 10. 10

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 11. Näytä lisää