Valikko

Tällainen on syksyn odotetuin peli No Man’s Sky, jossa pelaajalla on tutkittavanaan 18 446 744 073 709 551 616 planeettaa

Yksi vuoden odotetuimpia pelejä on tänään ilmestynyt avaruusseikkailupeli No Man’s Sky.

Yksi vuoden odotetuimpia pelejä on tänään ilmestynyt avaruusseikkailupeli No Man’s Sky. Siinä louhitaan mineraaleja, käydään kauppaa, rakennetaan yhä parempia aluksia ja välillä taistellaan.

13 työntekijän pikkufirman Hello Gamesin peliä on odotettu jo vuosia.

Miksi juuri tätä peliä on odotettu?

Siihen on monta syytä. Ehkä ilmeisin on, että tekijät ovat luvanneet jotain, mitä ei ole ennen peleissä nähty. Yksinkertaisesti aivan käsittämättömän megaison pelimaailman. No Man’s Sky antaa ”hiekkalaatikkopeli”-käsitteelle ihan uuden merkityksen. Hiekkalaatikko on käytännössä ääretön. Skyrimin ja muiden valtavan suurten roolipelimaailmojen mittasuhteet ovat punaisia kääpiöitä tämän supernovan rinnalla.

Hello Gamesin mukaan pelissä on 18 446 744 073 709 551 616 planeettaa. Siis yli 18 triljoonaa. Jokainen planeetta on erilainen ja jokaisella voi käydä.

Pelin tekijöiden mukaan, jos kävisin joka sekunti uudella planeetalla – mikä on mahdotonta, siinä kestää pelissä kauemmin – saapuisin viimeiselle 585 miljardin vuoden kuluttua. Vertailun vuoksi, aurinkomme eliniän odotus on noin viisi miljardia vuotta.

Planeettoja ei tietenkään ole tehty ja suunniteltu valmiiksi. Tässä on pelin konepellin alla piilevän ohjelmoinnin olennaisin juju. Kaikki rakentuu algoritmillä, joka luo lähes loputtomasti variaatioita peruselementeistä. Tätä kutsutaan ”proseduraaliseksi” pelimaailman luomiseksi. Kaikki rakentuu sitä mukaa, kun pelaaja saapuu uusiin paikkoihin.

Pelasin peliä viitisen tuntia juuri ennen sen ilmestymistä. Tässä ensivaikutelmiani.

Mitä tässä valtavassa kaikkeudessa sitten tehdään?

Kaikkea sitä, mitä optimistisissa vanhan koulun tieteistarinoissa tehtiin. Pelin tekijät kertovat halunneensa palata viattomaan menneen maailman science fictioniin. Asimovin, Clarken ja kumppaneiden visioon tähtienvälisestä tutkimusmatkailusta, kaupankäynnistä ja avaruustaisteluista, jotka ovat lähinnä reipasta kisailua. No Man’s Sky on hyväntuulinen, pastellisävyinen, lapsille sallittu sukellus tuntemattomaan avaruuteen, joka ei koskaan ole kovin vaarallinen.

Kaikki alkaa tutkimusmatkailijan uteliaasta asenteesta. Maailmankaikkeus on varasto täynnä raaka-aineita, joita voi imeä mukaansa niin paljon kuin alukseen mahtuu.

Planeetoilta kerätään mineraaleja ja muita raaka-aineita, joilla tankataan ja ladataan aluksen ja avaruuspuvun kalustoa. Sitten rakennetaan parempaa kalustoa. Raaka-aineista ja kalustosta voi käydä kauppaa erilaisten muukalaisrotujen kanssa. Pelin edetessä pidemmälle voi ryöstellä muukalaisten aluksia ja tehdä valloituksia.

Planeettoja yhdistää yksi asia. Ne kaikki näyttävät hyvin vierailta, mutta silti ne on tehty samalla riemuisalla pastelli-muovailuvaha-tyylillä.

Viiden tunnin ensikokeilussa peliin asettui nopeasti rytmi, joka koostui planeettojen tutkimisesta, raaka-aineiden keräämisestä, muukalaisten lahjomisesta planeettojen etuvartioasemilla, kaupankäynnistä planeettoja kiertävillä avaruusasemilla ja lopulta kaluston kehittämisestä. Miksi sitä kehitetään? Jotta pääsisi kauemmas, löytämään yhä uusia planeettoja, joissa on uusia raaka-aineita, muukalaisten etuvartioita ja avaruusasemia, ja niin edelleen.

Alussa aluksessa on moottori, joka toimii planeetan ilmakehässä. Sen jälkeen rakennetaan moottori, joka vie järjestelmän sisällä muille planeetoille. Varsinainen pelimaailma aukeaa, kun saa rakennettua hypermoottorin, joka vie järjestelmästä toiseen.

Avaruusaluksen liike ja hallinta on tehty todella mukavasti. Se on pikkuisen haastava, mutta helppo ottaa haltuun. On upea tunne, kun painaa pulssimoottorin päälle ja laukaisee aluksen ulos ilmakehästä. Laskeutumisia voi hioa aina vaan paremmiksi. On pakko virnistää ilosta, kun ajaa lähes täysillä planeetan pinnalle ja viime hetkellä laskeutuu etuvartioaseman viereen.

No Man’s Skyn alkuetapit on taidolla rakennettu. Peli vie kevyesti ja helpon oloisesti sisälle mekaniikkaansa, jossa on monenlaista pientä tehtävää ja paljon muuttujia.

Erilaisia kerättäviä saavutuksia ja asioita ja tehtäviä on pitkä lista. Muun muassa muukalaisten puhumia kieliä oppii sana kerrallaan. Raaka-aineita ei voi uuttaa ja louhia mielin määrin, sillä lentävät vartijarobotit käyvät pelaajan kimppuun, jos on ahne ja huolimaton. Olennaista on, että samaan aikaan kun kaikkea on hyvin paljon, mihinkään ei mennä kovin syvälle. Ja kuten sanottua, kaikki toistaa hyvin selkeästi samoja kaavoja. Tässä saattaa piillä pelin suurin heikkous. Jotain uutta pitäisi tulla lisää tasaisin väliajoin, muuten toisto käy tylsäksi.

No Man’s Skyn perustoiminta, resurssien keräily ja sijoittelu sekä avaruudessa liikkuminen ovat hyvin leppoisaa, jopa eteeristä puuhaa.

Tässä pelissä mieli lepää. Konfliktit ovat lyhyitä ja helppoja. Niissä olennaisinta on asioiden tekeminen oikeassa järjestyksessä, ei räjähtävän nopea toiminta ja tarkkuus.

Kuten aina hienoissa tieteisseikkailuissa, tässäkin pelissä on arvoituksia, jotka johtavat elämän, universumin ja kaiken salaisuuksien äärelle.

Kuka esimerkiksi on asettanut vartijarobotit planeetoille? Pelissä alkaa hitaasti paljastua vihjeitä suuresta päämäärästä. Arvoituksesta, jonka paljastuminen odottaa pelaajaa maailmankaikkeuden keskuksessa. Mutta voiko arvoitus todella olla sinne asti pääsemisen vaivan arvoinen? Ja mitä tapahtuu, kun arvoitus on paljastunut? Tuleeko kuitenkin uusia arvoituksia?

Luulisin, että tulee. Sillä No Man’s Skyssa olennaista on matka, ei päämäärä.

Palataan vielä siihen, miksi juuri tämä peli on yksi viime aikojen odotetuimmista. Mielestäni siihen on useita syitä.

Ensinnäkin, peli on raikkaalla tavalla erilainen. Harmiton hyväntuulinen avaruusseikkailu on kivaa vaihtelua suurille eeppisille tarinoille galaktisista maailmansodista ja avaruushirviöiden teurastukselle.

Toiseksi, tällä pelillä on tarina. Hello Gamesissa on 13 työntekijää. Siihen suhteutettuna pelin saama huomio ja siihen kohdistuvat odotukset ovat yhtä suuressa epäsuhdassa kuin pieni alus äärettömän universumin kanssa. Se viehättää.

Hello Gamesin neljä keskeisintä tekijää näyttävät siltä, että he voisivat työskennellä pienessä brooklynilaisessa panimossa. Ja aivan kuten pikkupanimoiden oluet, tämä pienen tiimin tekemä peli on osoitus nyt niin suositusta käsityöläishengestä.

Kolmanneksi, koko indie-pelikenttä on noussut viime vuosina uudella tavalla pelaamisen valtavirtaan. Tähän on vaikuttanut vuorostaan kaksi asiaa. Ensinnäkin, megaluokan konsolipelien innovatiivisuus on jäänyt muutaman luovan studion varaan, kun isot pelijulkaisijat pelaavat varman päälle ja julkaisevat paljon jatko-osia ja valmiiden konseptien toisintoja. Poikkeuksia on toki aina.

Samaan aikaan pelien verkkokauppa Steam ja konsolivalmistajien omat onlinekaupat ovat vakiinnuttaneet digitaalisen ostamisen pelialalle. Tämän seurauksena hittejä nousee yhä laajemmalta kentältä, ilman pelikaupoista ja netistä ostettua valtavaa määrää markkinointineliömetrejä.

No Man’s Skyn henkinen esi-isä on avaruuspelien klassikko Elite. Hieman yllättäen, pelaajalle tarjottu suuri määrä vaihtoehtoja, joista mikään ei kuitenkaan pureudu paria toiminnallista askelta syvemmälle pelimaailmaan, tuo mieleen toisen klassikon Sid Meier’s Pirates! -pelin. Pastellinen muovailuvahaestetiikka tuo mieleen Will WrightinSporen.

Vielä on mainittava pelialan viime vuosien ehkä isoin ilmiö Minecraft. No Man’s Sky jakaa sen kanssa joitain peruselementtejä. Resursseja kootaan ja niistä rakennetaan sisältöä pelimaailmaan. Mutta No Man’s Sky on paljon rajallisempi rakentamisen vaihtoehdoissaan. Ainakin vielä. Hello Games on nimittäin vihjaillut laajemmista rakentamismahdollisuuksista tulevissa päivityksissä.

Peli on hieno, poikkeuksellinen ja leppoisan rauhoittava kokemus. Pidempi pelaaminen näyttää, onnistuuko toistuvaksi käyvä toiminta uusintamaan itseään riittävästi, että mielenkiinto pysyy yllä.

Muuten niistä 18 446 744 073 709 551 616 planeetasta jää aika monta tutkimatta.

Korjaus: Pelissä on pelissä on 18 446 744 073 709 551 616 planeettaa, ei 18 446 073 709 551 616.

Lisäys: No Man’s Sky on saatavilla PS4-konsolille sekä Windows-käyttöjärjestelmälle. Peliä testattiin PS4-konsolilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pelit
 • Videopelit
 • Viihde
 • aikuisviihde
 • Playstation
 • Scifi
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Ravintola-arviossa kolmen tähden Sori Taproom, joka on omiaan rentoon oluen hörppimiseen ja ronskiin ruokailuun

 5. 5

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 6. 6

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 7. 7

  ”Olet niin hyvässä kunnossa”, sanoi Trump Ranskan presidentin puolisolle kameroiden edessä, äläkkä seurasi – Neuvomme Trumpille: Älä kommentoi naisten ulkonäköä ollenkaan

 8. 8

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 9. 9

  Timo Soini lähtee Flow-festivaaleille kiskomaan artesaaniseitania! Olli Lindholm lukee Koko Hubaraa!

 10. 10

  15 parasta dokumenttia, jotka voit katsoa nettipalveluista juuri nyt

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 6. 6

  Timo Soini lähtee Flow-festivaaleille kiskomaan artesaaniseitania! Olli Lindholm lukee Koko Hubaraa!

 7. 7

  Ravintola-arviossa kolmen tähden Sori Taproom, joka on omiaan rentoon oluen hörppimiseen ja ronskiin ruokailuun

 8. 8

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 9. 9

  Apple paljasti uudet emoji-hahmot – Tulossa ovat muun muassa hijabiin pukeutunut nainen, zombi ja dinosaurus

 10. 10

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  ”Olet niin hyvässä kunnossa”, sanoi Trump Ranskan presidentin puolisolle kameroiden edessä, äläkkä seurasi – Neuvomme Trumpille: Älä kommentoi naisten ulkonäköä ollenkaan

 3. 3

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 6. 6

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 7. 7

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 8. 8

  Teinitytön anoreksiasta kertovaa Netflix-leffaa on syytetty maailmalla vakavan sairauden romantisoinnista – tästä on kyse

 9. 9

  Parasta internetissä juuri nyt: Andy Serkis lukee Trumpin twiittejä Klonkun äänellä

 10. 10

  Jenkkiopettaja kirjoitti hittijutun suomalaisten tavoista – ja suututti maanmiehensä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Naton Euroopan-joukkojen johtaja: Venäjän suuret sotaharjoitukset Valko-Venäjällä voivat osoittautua ”Troijan hevoseksi”

 2. 2

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 3. 3

  Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

 4. 4

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 5. 5

  Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

 6. 6

  Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla

 7. 7

  Suomi on täynnä kuntia, joissa ulkomaalais­taustaisia on vain kourallinen – kartta osoittaa, että maahanmuutto keskittyy voimakkaasti suuriin kaupunkeihin

 8. 8

  Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

 9. 9

  16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

 10. 10

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 2. 2

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 3. 3

  Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

 4. 4

  Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

 5. 5

  Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

 6. 6

  Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

 7. 7

  Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

 8. 8

  16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

 9. 9

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 10. 10

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

 2. 2

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 3. 3

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 4. 4

  11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

 5. 5

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 6. 6

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 7. 7

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 8. 8

  Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

 9. 9

  Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

 10. 10

  Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

 11. Näytä lisää