Valikko

Uusi Harry Potter -kirja tuhoaa sekä hahmot että aikaisemman tarinan – näin se saa sen aikaan

Harry Potter and the Cursed Child julkaistiin puolitoista viikkoa sitten, mutta se ei ole aivan sitä, mitä voisi odottaa.

Uusi Harry Potter -kirja julkaistiin englanniksi 31. heinäkuuta. Suomennos valmistuu lähiaikoina.

Nuo ovat kaksi lausetta, jotka vain harva kirjasarjan faneista uskoi enää koskaan näkevänsä sen jälkeen, kun seitsenosaisen saagan viimeinen osa Harry Potter ja kuoleman varjelukset julkaistiin kesällä 2007.

Olen kasvanut Harry Potter -faniksi siitä lähtien, kun luin ensimmäiset kirjat alle 10-vuotiaana. Muistan hyvin, millaista oli odottaa viimeisen kirjan englanninkielistä versiota ja lukea se kuumeisesti elämäni ensimmäisellä ulkomaanmatkalla. Tänä kesänä kävin, tuhansien muiden fanien tapaan, uudessa Hollywoodin äskettäin avatussa Harry Potter -teemapuistossa.

Sen sijaan tätä heinäkuun loppuun luvattua näytelmäkäsikirjoitusta, uutta Harry Potteria, odotin jännittyneenä, jopa hieman peloissani.

Harry Potter and the Cursed Child -nimen saanut kirja on nimittäin kirjasarjan kahdeksas osa. Niin se kertoo heti takakannessaan. Juuri sen vuoksi se on teos, jota ei koskaan pitänyt ilmestyä.

Vaikka kirjasarjan luoja J. K. Rowling ei ole koskaan julistanut suoraan, ettei Harry Potter -tarina voisi jossain muodossa jatkoa, vielä vuosi sitten hän sanoi haastatteluissa, ettei pidä todennäköisenä ”Harry Potter 8” -teoksen ilmestymistä. Ei ainakaan, jos se tarkoittaa kirjaa, jossa kerrotaan, mitä Harrylle, Ronille ja Hermionelle tapahtui seitsemännen kirjan jälkeen. Ja juuri tuon tarinan Harry Potter and the Cursed Child kertoo.

Kirjan ansiosta Harry Potter -innostus käy todella kuumana. Se ei kuitenkaan ole ainut uusi Harry Potter -tuote. Tämän vuoden marraskuussa ensi-iltansa saa Harry Potter -maailman spinoff Ihmeotukset ja niiden olinpaikat -elokuva. Myöhemmin se saa vielä kaksi jatko-osaa. Rowling on ollut tuottamassa kyseistä leffaa. Viime vuosina on avattu yhteensä neljä Harry Potter -teemapuistoa.

Uuden Harry Potter -huuman kruununjalokivi on kuitenkin Harry Potter and the Cursed Child.

Kirjasta puhuessa on oleellista muistaa, että se on nimenomaan näytelmäkäsikirjoitus. Kirjaa ei olisi ilman näytelmää, jonka suunnittelu aloitettiin jo vuonna 2013 ja joka sai ensi-iltansa päivää ennen kirjan julkaisua, 30. heinäkuuta 2016.

Vähintään yhtä oleellista on muistaa, että näytelmän käsikirjoitus ei ole Rowlingin käsialaa, vaikka J.K. Rowlingin nimi on painettu isoimmalla kirjan kanteen. Varsinaisen näytelmätekstin on kirjoittanut englantilainen käsikirjoittaja Jack Thorne. Tämän Rowling vahvisti jo viime helmikuussa, mutta mainosteksteissä asiasta ei ole haluttu puhua. Yleisin tapa on korostaa sitä, että kirjan tarina on Rowlingin, Thornen ja näytelmän ohjaajan John Tiffanyn yhteistuotos.

Viime vuonna kerrottiin, että näytelmä sijoittuu 19 vuoden päähän Harry Potter ja kuoleman varjelukset -kirjan tapahtumista. Jo pelkästään tämä herätti pelon tunteen, koska koko Harry Potter -kirjasarjan heikoin osa oli seitsemännen kirjan vaivaannuttava epilogi.

Silti liput Potter-näytelmään ovat olleet yksiä halutuimmista teatterilipuista. Tällä hetkellä kaikki elokuun ja syyskuun näytökset ovat loppuunmyytyjä.

Vielä halutumpi on ollut itse kirja. Se on noussut myyntilistojen kärkeen ja rikkonut ennakkotilausennätyksiä. Suomessakin englanninkieliset kappaleet loppuivat heti, ja marraskuussa ilmestyvän suomennoksen oletetaan olevan jopa vuoden myydyin kirja Suomessa.

Uusi Harry Potter on siis kuumaa kamaa. Harmi vain, että se on parhaimmillaan ihan kiva fanifiktio ja huonoimmillaan lähinnä vaivaannuttava.

Varoitus: loppuosa tästä kirjoituksesta spoilaa kirjan ja näytelmän tapahtumia. Jos et halua tietää, älä lue tätä pidemmälle.

Vaikka näytelmä on saanut monilta arvostelijoilta runsaasti ylistystä, kirjana julkaistu näytelmäkäsikirjoitus on joutunut heti julkaisunsa jälkeen rajun kritiikin kohteiksi.

Yksi ilmeisimmistä ongelmista on se, että näytelmäkäsikirjoitus ei muotona millään mahdollista samanlaista kokonaiskuvan luomista kuin Rowlingin kirjoittamissa romaaneissa. Koska koko tarinan kuljettaminen nojautuu puhtaasti roolihahmojen repliikkeihin, oikean tunnelman syntyminen vaatii lukijalta huomattavasti enemmän mielikuvitusta.

Luultavasti juuri tästä syystä näytelmä on ollut yleisesti pidetty, mutta sen käsikirjoitus ei ole vakuuttanut ollenkaan samalla tavalla. Ehkä tämä tarina on pakko nähdä omin silmin, jotta se toimii.

Silti edes tarinan muoto ei millään selitä kaikkia ongelmia, jotka jäävät häiritsemään rajusti kaltaistani Harry Potter -suurfania. Kirjan lukemisen jälkeen olo oli lähinnä järkyttynyt.

Seuraavassa on eritelty suurimmat ongelmat kirjassa.

Kirja tuntuu fanifiktiolta.

Fanifiktiot ovat yksi nykypäivän suurimmista ilmiöistä. Kirja- ja elokuvasarjojen fanit kirjoittavat netissä suosikkisarjoihinsa pohjautuvia tekstejä, joissa tutut hahmot seikkailevat fanien keksimissä kokonaan uusissa tarinoissa. Esimerkiksi jättisuosioon noussut kirjasarja Fifty Shades of Grey alkoi Twilight-fanifiktiona.

Harry Potter on ollut yksi suosituimmista fanifiktiokirjoittajien aiheista. Nyt on kuitenkin tultu siihen pisteeseen, että J. K. Rowlingin nimellä julkaistaan teos, joka tuntuu lähinnä Harry Potter -fanifiktiolta, kohtuulliselta sellaiselta. Lukemattomille kirjan lukeneille ihmisille on tullut täsmälleen sama tunne.

Suurin syy fanifiktiovaikutelmaan on se, että koko kirjan tarina tuntuu etenevän ”Miksi ei?” -ideologian varassa.

Miksi noin 15-vuotiaat teinit voivat tunkeutua ensiyrittämällä ilman minkäänlaista kunnon suunnitelmaa Taikaministeriöön? Miksi Tylypahkaan ajavan junan tarjoilijanoita voi paljastua erikoiseksi hirviöksi, jonka kädet muuttuvat piikeiksi?

Fanifiktiossa vastaus jokaiseen tällaiseen kysymykseen on: ”Miksi ei?” Lopputulos on se, että tarina pomppii ja etenee hetkittäin niin kummallisesti, että lukija ei pysy perässä.

Kirja ei kunnioita aiempien kirjojen tapahtumia tai logiikkaa.

Kahdeksanneksi tarinaksi mainostetussa kokonaisuudessa on hetkiä, jotka suorastaan pilaavat aikaisempien kirjojen kertomat tarinat.

Kaikista suurin käsittämättömyys on koko kirjan ytimessä oleva aikamatkustus. Eikä nyt edes aloiteta siitä, että alun perin ajankääntäjät tuhoutuivat Harry Potter ja Feeniksin kilta -kirjassa, koska tarina edes yrittää tarjota selityksen ajankääntäjien paluulle.

Sen sijaan on todella vaikeaa sulattaa sitä, että tällä kertaa ajankääntäjät toimivat aivan toisella tavalla kuin aiemmin Harry Pottereissa. Aikaisemmin ajankääntäjien idea oli nimenomaan se, että niillä ei periaatteessa voinut muuttaa tulevaisuutta, koska kaikki ajankääntäjillä tehdyt muutokset olivat jo tapahtuneet tulevaisuudessa, jossa elimme.

Nyt kirjassa pyritään ajankääntäjillä herättämään kuolleita hengistä ja päädytään vaihtoehtoisiin tulevaisuuksiin. Kun vain ajankääntäjä olisi korvattu De Loreanilla, olisi oltu jo lähempänä Paluu tulevaisuuteen -trilogiaa kuin Harry Potter -maailmaa.

Ajankääntäjäongelmien lisäksi kirja tylysti myös muuttaa aikaisempien kirjojen tapahtumia. Tarinassa päähahmot palaavat ajankääntäjän avulla Godrickin notkoon katsomaan, kun Voldemort murhaa Harryn vanhemmat. Aiemmissa kirjoissa on aina kerrottu, että Sirius Musta oli paikalla auttamassa Harryn pelastanutta Hagridia, mikä on oleellinen hetki tuleville tapahtumille. Nyt kuitenkin Hagrid saapuu paikalle Harryn vanhempien kuoltua, eikä lähistöllä ole ketään muuta. On vaikea ymmärtää, ketä tällaiset muutokset palvelevat.

Kirja ei piittaa hahmojen aikaisemmista luonteista.

Jos Harry Potter and the Cursed Child onnistuu jossain, siinä tavattavat uudet hahmot ovat suurimmaksi osaksi hyviä. Esimerkiksi Draco Malfoyn sankarimaiseksi paljastuva poika Scorpius on hyvin rakennettu hahmo, eikä Harry Potterin ja Ginny Weasleyn vaikeuksista kärsivä Albus-poika ole myöskään huono.

Sen sijaan tuttujen hahmojen luonteenpiirteiden kanssa kirjalla on todella suuria vaikeuksia. Kaikkein karuin kohtalo on Ron Weasleylla, joka on ilman mitään syytä alennettu pelkäksi herkkuja himoavaksi, typeräksi pelleksi, jolla ei ole mitään merkitystä tehtävän kannalta.

Kokonaan toinen tarinansa on se, miten hahmojen luonteet tuntuvat muuttuvan täysin ilman mitään selityksiä vaihtoehtoisissa todellisuuksissa. Harry Potter ja liekehtivä pikari -kirjassa alun perin kuoleva hyväsydäminen ja rehti Cedric Diggory muuttuu vaihtoehtoisessa todellisuudessa julmaksi kuolonsyöjäksi vain sen takia, että hänet nolataan lyhyesti Tylypahkan oppilaiden edessä.

Kirja tuntuu nauttivan vaivaannuksen aiheuttamisesta.

Loppujen lopuksi kaikkein hämmentävintä on se, miten paljon koko kirja tuntuu aiheuttavan hetkiä, joiden päällimmäisin tunne on vaivaantuneisuus.

Pienempiä vaivaantuneisuuden tunteita tulee jatkuvasti omituisista repliikeistä ja kummallisista tapahtumista. Suuremmista vaivaantumisen hetkistä puolestaan joutuu kärsimään esimerkiksi, kun Harryn oma poika suutelee Hermionea.

Lopullinen niitti kaikelle on kuitenkin kirjan suureksi loppuyllätykseksi tarkoitettu käänne.

Maailman vaarallisin velho Voldemort on ennen kuolemaansa saanut lapsen seuraajansa Bellatrix Lestrangen kanssa. Lapsi itse sai tietää taustansa, kun velhovankila Azkabanista jossain vaiheessa ilman mitään selitystä vapautunut vaarallinen kuolonsyöjä ja Bellatrix Lestrangen aviomies Rodolphus kertoi tapahtumasta tälle.

Koska: ”Miksi ei?”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Elokuvat
 • Ulkomaat
 • Harry Potter
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Netflixin uutuus The Keepers on hätkähdyttävä rikosdokkarisarja, parempi kuin Making a Murderer

 2. 2

  Tampereelle avataan pian Suomen ensimmäinen virtuaalileffateatteri, tällainen se on

 3. 3

  Game of Thronesin seitsemännen kauden traileri ilmestyi – analysoimme, mitä siitä voi päätellä

 4. 4

  Yhdysvalloissa ammuttiin poikaa retuuttanut gorilla – kuolema synnytti nettisurun – nyt netti pilkkaa surijoita

 5. 5

  Päivän trendi: Naiset ajavat partaansa, suomalainen asiantuntija tyrmää

 6. 6

  Kerava Jazz oli jälleen ajan hermolla – näitä neljää naista haluaisin kuulla uudelleen

 7. 7

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 8. 8

  Supersankarileffa Wonder Womanista järjestetään näytös vain naisille, osa miesfaneista suuttui: ”Ilmoitattehan kun teillä on miesnäytöksiä Thorista ja Star Warsista”

 9. 9

  Miksi Pekka Rinteen komeudesta vaietaan?

 10. 10

  Näin teet vegaaniruokaa, joka on rasvaista ja hyvää – mättöveganismista tuli vuoden kovin ruokatrendi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Game of Thronesin seitsemännen kauden traileri ilmestyi – analysoimme, mitä siitä voi päätellä

 2. 2

  Netflixin uutuus The Keepers on hätkähdyttävä rikosdokkarisarja, parempi kuin Making a Murderer

 3. 3

  Tampereelle avataan pian Suomen ensimmäinen virtuaalileffateatteri, tällainen se on

 4. 4

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 5. 5

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 6. 6

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 7. 7

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 8. 8

  Kerava Jazz oli jälleen ajan hermolla – näitä neljää naista haluaisin kuulla uudelleen

 9. 9

  Yhdysvalloissa ammuttiin poikaa retuuttanut gorilla – kuolema synnytti nettisurun – nyt netti pilkkaa surijoita

 10. 10

  Kampin Tivolin tilalle avataan uusi 21-45-vuotiaille suunnattu yökerho

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 3. 3

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 4. 4

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 5. 5

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 6. 6

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 7. 7

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 8. 8

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 9. 9

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 10. 10

  Game of Thronesin seitsemännen kauden traileri ilmestyi – analysoimme, mitä siitä voi päätellä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

 2. 2

  Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

 3. 3

  Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

 4. 4

  Littoistenjärven ”välimerellinen” aika päättyi ja vesi muuttui taas sameaksi – ”Kirkkaudessa radikaali ero”

 5. 5

  Saksan johto jatkoi Trumpin moittimista – USA:n presidentin toimet ”heikentäneet länttä”

 6. 6

  ”Jääskeläinen meni jonkin rajan ylitse”, ”Raskasta aikaa”, ”Menetimme hyvän pomon” – Näin yleläiset kommentoivat Atte Jääskeläisen lähtöä

 7. 7

  Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

 8. 8

  S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

 9. 9

  Golfin supertähti Tiger Woods pidätettiin epäiltynä rattijuopumuksesta – poliisin ottama kuva on paljon puhuva

 10. 10

  ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

 2. 2

  Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

 3. 3

  Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

 4. 4

  Trump sätti Pohjois-Koreaa ohjuksen ampumisesta: ”Osoittaa suurta epäkunnioitusta Kiinaa kohtaan”

 5. 5

  Päätoimittaja Atte Jääskeläinen lähtee Ylestä – ”Edellytyksiä tehtävän menestykselliseen hoitamiseen ei enää ollut”

 6. 6

  Pohjois-Korean vakavin uhka ei ole ydinase – maailma ei mahda diktatuurille mitään, koska sen tykistö muuttaisi Etelä-Korean pääkaupungin tulimereksi sekunneissa

 7. 7

  Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

 8. 8

  Littoistenjärven ”välimerellinen” aika päättyi ja vesi muuttui taas sameaksi – ”Kirkkaudessa radikaali ero”

 9. 9

  S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

 10. 10

  ”Jääskeläinen meni jonkin rajan ylitse”, ”Raskasta aikaa”, ”Menetimme hyvän pomon” – Näin yleläiset kommentoivat Atte Jääskeläisen lähtöä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 2. 2

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 3. 3

  Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

 4. 4

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 5. 5

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 6. 6

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 7. 7

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 8. 8

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 9. 9

  Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

 10. 10

  Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

 11. Näytä lisää