Valikko

Uusi Harry Potter -kirja tuhoaa sekä hahmot että aikaisemman tarinan – näin se saa sen aikaan

Harry Potter and the Cursed Child julkaistiin puolitoista viikkoa sitten, mutta se ei ole aivan sitä, mitä voisi odottaa.

Uusi Harry Potter -kirja julkaistiin englanniksi 31. heinäkuuta. Suomennos valmistuu lähiaikoina.

Nuo ovat kaksi lausetta, jotka vain harva kirjasarjan faneista uskoi enää koskaan näkevänsä sen jälkeen, kun seitsenosaisen saagan viimeinen osa Harry Potter ja kuoleman varjelukset julkaistiin kesällä 2007.

Olen kasvanut Harry Potter -faniksi siitä lähtien, kun luin ensimmäiset kirjat alle 10-vuotiaana. Muistan hyvin, millaista oli odottaa viimeisen kirjan englanninkielistä versiota ja lukea se kuumeisesti elämäni ensimmäisellä ulkomaanmatkalla. Tänä kesänä kävin, tuhansien muiden fanien tapaan, uudessa Hollywoodin äskettäin avatussa Harry Potter -teemapuistossa.

Sen sijaan tätä heinäkuun loppuun luvattua näytelmäkäsikirjoitusta, uutta Harry Potteria, odotin jännittyneenä, jopa hieman peloissani.

Harry Potter and the Cursed Child -nimen saanut kirja on nimittäin kirjasarjan kahdeksas osa. Niin se kertoo heti takakannessaan. Juuri sen vuoksi se on teos, jota ei koskaan pitänyt ilmestyä.

Vaikka kirjasarjan luoja J. K. Rowling ei ole koskaan julistanut suoraan, ettei Harry Potter -tarina voisi jossain muodossa jatkoa, vielä vuosi sitten hän sanoi haastatteluissa, ettei pidä todennäköisenä ”Harry Potter 8” -teoksen ilmestymistä. Ei ainakaan, jos se tarkoittaa kirjaa, jossa kerrotaan, mitä Harrylle, Ronille ja Hermionelle tapahtui seitsemännen kirjan jälkeen. Ja juuri tuon tarinan Harry Potter and the Cursed Child kertoo.

Kirjan ansiosta Harry Potter -innostus käy todella kuumana. Se ei kuitenkaan ole ainut uusi Harry Potter -tuote. Tämän vuoden marraskuussa ensi-iltansa saa Harry Potter -maailman spinoff Ihmeotukset ja niiden olinpaikat -elokuva. Myöhemmin se saa vielä kaksi jatko-osaa. Rowling on ollut tuottamassa kyseistä leffaa. Viime vuosina on avattu yhteensä neljä Harry Potter -teemapuistoa.

Uuden Harry Potter -huuman kruununjalokivi on kuitenkin Harry Potter and the Cursed Child.

Kirjasta puhuessa on oleellista muistaa, että se on nimenomaan näytelmäkäsikirjoitus. Kirjaa ei olisi ilman näytelmää, jonka suunnittelu aloitettiin jo vuonna 2013 ja joka sai ensi-iltansa päivää ennen kirjan julkaisua, 30. heinäkuuta 2016.

Vähintään yhtä oleellista on muistaa, että näytelmän käsikirjoitus ei ole Rowlingin käsialaa, vaikka J.K. Rowlingin nimi on painettu isoimmalla kirjan kanteen. Varsinaisen näytelmätekstin on kirjoittanut englantilainen käsikirjoittaja Jack Thorne. Tämän Rowling vahvisti jo viime helmikuussa, mutta mainosteksteissä asiasta ei ole haluttu puhua. Yleisin tapa on korostaa sitä, että kirjan tarina on Rowlingin, Thornen ja näytelmän ohjaajan John Tiffanyn yhteistuotos.

Viime vuonna kerrottiin, että näytelmä sijoittuu 19 vuoden päähän Harry Potter ja kuoleman varjelukset -kirjan tapahtumista. Jo pelkästään tämä herätti pelon tunteen, koska koko Harry Potter -kirjasarjan heikoin osa oli seitsemännen kirjan vaivaannuttava epilogi.

Silti liput Potter-näytelmään ovat olleet yksiä halutuimmista teatterilipuista. Tällä hetkellä kaikki elokuun ja syyskuun näytökset ovat loppuunmyytyjä.

Vielä halutumpi on ollut itse kirja. Se on noussut myyntilistojen kärkeen ja rikkonut ennakkotilausennätyksiä. Suomessakin englanninkieliset kappaleet loppuivat heti, ja marraskuussa ilmestyvän suomennoksen oletetaan olevan jopa vuoden myydyin kirja Suomessa.

Uusi Harry Potter on siis kuumaa kamaa. Harmi vain, että se on parhaimmillaan ihan kiva fanifiktio ja huonoimmillaan lähinnä vaivaannuttava.

Varoitus: loppuosa tästä kirjoituksesta spoilaa kirjan ja näytelmän tapahtumia. Jos et halua tietää, älä lue tätä pidemmälle.

Vaikka näytelmä on saanut monilta arvostelijoilta runsaasti ylistystä, kirjana julkaistu näytelmäkäsikirjoitus on joutunut heti julkaisunsa jälkeen rajun kritiikin kohteiksi.

Yksi ilmeisimmistä ongelmista on se, että näytelmäkäsikirjoitus ei muotona millään mahdollista samanlaista kokonaiskuvan luomista kuin Rowlingin kirjoittamissa romaaneissa. Koska koko tarinan kuljettaminen nojautuu puhtaasti roolihahmojen repliikkeihin, oikean tunnelman syntyminen vaatii lukijalta huomattavasti enemmän mielikuvitusta.

Luultavasti juuri tästä syystä näytelmä on ollut yleisesti pidetty, mutta sen käsikirjoitus ei ole vakuuttanut ollenkaan samalla tavalla. Ehkä tämä tarina on pakko nähdä omin silmin, jotta se toimii.

Silti edes tarinan muoto ei millään selitä kaikkia ongelmia, jotka jäävät häiritsemään rajusti kaltaistani Harry Potter -suurfania. Kirjan lukemisen jälkeen olo oli lähinnä järkyttynyt.

Seuraavassa on eritelty suurimmat ongelmat kirjassa.

Kirja tuntuu fanifiktiolta.

Fanifiktiot ovat yksi nykypäivän suurimmista ilmiöistä. Kirja- ja elokuvasarjojen fanit kirjoittavat netissä suosikkisarjoihinsa pohjautuvia tekstejä, joissa tutut hahmot seikkailevat fanien keksimissä kokonaan uusissa tarinoissa. Esimerkiksi jättisuosioon noussut kirjasarja Fifty Shades of Grey alkoi Twilight-fanifiktiona.

Harry Potter on ollut yksi suosituimmista fanifiktiokirjoittajien aiheista. Nyt on kuitenkin tultu siihen pisteeseen, että J. K. Rowlingin nimellä julkaistaan teos, joka tuntuu lähinnä Harry Potter -fanifiktiolta, kohtuulliselta sellaiselta. Lukemattomille kirjan lukeneille ihmisille on tullut täsmälleen sama tunne.

Suurin syy fanifiktiovaikutelmaan on se, että koko kirjan tarina tuntuu etenevän ”Miksi ei?” -ideologian varassa.

Miksi noin 15-vuotiaat teinit voivat tunkeutua ensiyrittämällä ilman minkäänlaista kunnon suunnitelmaa Taikaministeriöön? Miksi Tylypahkaan ajavan junan tarjoilijanoita voi paljastua erikoiseksi hirviöksi, jonka kädet muuttuvat piikeiksi?

Fanifiktiossa vastaus jokaiseen tällaiseen kysymykseen on: ”Miksi ei?” Lopputulos on se, että tarina pomppii ja etenee hetkittäin niin kummallisesti, että lukija ei pysy perässä.

Kirja ei kunnioita aiempien kirjojen tapahtumia tai logiikkaa.

Kahdeksanneksi tarinaksi mainostetussa kokonaisuudessa on hetkiä, jotka suorastaan pilaavat aikaisempien kirjojen kertomat tarinat.

Kaikista suurin käsittämättömyys on koko kirjan ytimessä oleva aikamatkustus. Eikä nyt edes aloiteta siitä, että alun perin ajankääntäjät tuhoutuivat Harry Potter ja Feeniksin kilta -kirjassa, koska tarina edes yrittää tarjota selityksen ajankääntäjien paluulle.

Sen sijaan on todella vaikeaa sulattaa sitä, että tällä kertaa ajankääntäjät toimivat aivan toisella tavalla kuin aiemmin Harry Pottereissa. Aikaisemmin ajankääntäjien idea oli nimenomaan se, että niillä ei periaatteessa voinut muuttaa tulevaisuutta, koska kaikki ajankääntäjillä tehdyt muutokset olivat jo tapahtuneet tulevaisuudessa, jossa elimme.

Nyt kirjassa pyritään ajankääntäjillä herättämään kuolleita hengistä ja päädytään vaihtoehtoisiin tulevaisuuksiin. Kun vain ajankääntäjä olisi korvattu De Loreanilla, olisi oltu jo lähempänä Paluu tulevaisuuteen -trilogiaa kuin Harry Potter -maailmaa.

Ajankääntäjäongelmien lisäksi kirja tylysti myös muuttaa aikaisempien kirjojen tapahtumia. Tarinassa päähahmot palaavat ajankääntäjän avulla Godrickin notkoon katsomaan, kun Voldemort murhaa Harryn vanhemmat. Aiemmissa kirjoissa on aina kerrottu, että Sirius Musta oli paikalla auttamassa Harryn pelastanutta Hagridia, mikä on oleellinen hetki tuleville tapahtumille. Nyt kuitenkin Hagrid saapuu paikalle Harryn vanhempien kuoltua, eikä lähistöllä ole ketään muuta. On vaikea ymmärtää, ketä tällaiset muutokset palvelevat.

Kirja ei piittaa hahmojen aikaisemmista luonteista.

Jos Harry Potter and the Cursed Child onnistuu jossain, siinä tavattavat uudet hahmot ovat suurimmaksi osaksi hyviä. Esimerkiksi Draco Malfoyn sankarimaiseksi paljastuva poika Scorpius on hyvin rakennettu hahmo, eikä Harry Potterin ja Ginny Weasleyn vaikeuksista kärsivä Albus-poika ole myöskään huono.

Sen sijaan tuttujen hahmojen luonteenpiirteiden kanssa kirjalla on todella suuria vaikeuksia. Kaikkein karuin kohtalo on Ron Weasleylla, joka on ilman mitään syytä alennettu pelkäksi herkkuja himoavaksi, typeräksi pelleksi, jolla ei ole mitään merkitystä tehtävän kannalta.

Kokonaan toinen tarinansa on se, miten hahmojen luonteet tuntuvat muuttuvan täysin ilman mitään selityksiä vaihtoehtoisissa todellisuuksissa. Harry Potter ja liekehtivä pikari -kirjassa alun perin kuoleva hyväsydäminen ja rehti Cedric Diggory muuttuu vaihtoehtoisessa todellisuudessa julmaksi kuolonsyöjäksi vain sen takia, että hänet nolataan lyhyesti Tylypahkan oppilaiden edessä.

Kirja tuntuu nauttivan vaivaannuksen aiheuttamisesta.

Loppujen lopuksi kaikkein hämmentävintä on se, miten paljon koko kirja tuntuu aiheuttavan hetkiä, joiden päällimmäisin tunne on vaivaantuneisuus.

Pienempiä vaivaantuneisuuden tunteita tulee jatkuvasti omituisista repliikeistä ja kummallisista tapahtumista. Suuremmista vaivaantumisen hetkistä puolestaan joutuu kärsimään esimerkiksi, kun Harryn oma poika suutelee Hermionea.

Lopullinen niitti kaikelle on kuitenkin kirjan suureksi loppuyllätykseksi tarkoitettu käänne.

Maailman vaarallisin velho Voldemort on ennen kuolemaansa saanut lapsen seuraajansa Bellatrix Lestrangen kanssa. Lapsi itse sai tietää taustansa, kun velhovankila Azkabanista jossain vaiheessa ilman mitään selitystä vapautunut vaarallinen kuolonsyöjä ja Bellatrix Lestrangen aviomies Rodolphus kertoi tapahtumasta tälle.

Koska: ”Miksi ei?”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Elokuvat
 • Ulkomaat
 • Harry Potter
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 2. 2

  Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

 3. 3

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 4. 4

  New York Times vieraili Helsingin Teurastamossa ja innostui suomalaisesta viskistä ja shampoosta

 5. 5

  David Beckhamin kiinalaiset fanit suuttuivat jalkapallotähden some-päivityksestä – editoi päivitystä ja suututti lisää faneja

 6. 6

  Haastateltava nukahti ruoka suussa: Henkilökuvassa laiskiaisnaaras Coco Korkeasaaresta

 7. 7

  Nämä asiat voisimme oppia keppihevosia harrastavilta tytöiltä, jotka tsemppaavat toisiaan ja taistelevat latistamista vastaan, psykologi kertoo

 8. 8

  Pikatestissä Kampin pieni salaattiravintola, jossa annoksista saa selville kaiken mahdollisen

 9. 9

  ”Kotona ei tehdä töitä”, kertoo Sonja Sorvola sopimuksestaan tanssija Sami Saikkosen kanssa – kun pariskunta näyttelee yhdessä, ei kipinöiltä säästytä

 10. 10

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 2. 2

  Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

 3. 3

  New York Times vieraili Helsingin Teurastamossa ja innostui suomalaisesta viskistä ja shampoosta

 4. 4

  Nämä asiat voisimme oppia keppihevosia harrastavilta tytöiltä, jotka tsemppaavat toisiaan ja taistelevat latistamista vastaan, psykologi kertoo

 5. 5

  Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 6. 6

  Pikatestissä Kampin pieni salaattiravintola, jossa annoksista saa selville kaiken mahdollisen

 7. 7

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 8. 8

  Haastateltava nukahti ruoka suussa: Henkilökuvassa laiskiaisnaaras Coco Korkeasaaresta

 9. 9

  David Beckhamin kiinalaiset fanit suuttuivat jalkapallotähden some-päivityksestä – editoi päivitystä ja suututti lisää faneja

 10. 10

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 6. 6

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 10. 10

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

 3. 3

  Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

 4. 4

  Trump ryhtyi kumoamaan Obaman ilmasto­politiikkaa – Mutta mitä on Trumpin mainitsema ”puhdas hiili”?

 5. 5

  Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

 6. 6

  Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

 7. 7

  Paavo Väyrysen Terve Helsinki -liike irtisanoutui yhteistyöstä kristillis­demokraattien kanssa

 8. 8

  Katastrofista toipuva Samsung julkisti uuden puhelinmallin, jonka etupuoli on käytännössä pelkkää näyttöä

 9. 9

  Nokian Renkaiden uusi johtaja vietti seitsemän vuotta kotiäitinä – Näin huolehdit, ettei urasi kärsi lapsia hoitaessa

 10. 10

  Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

 3. 3

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 4. 4

  Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

 5. 5

  Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

 6. 6

  Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

 7. 7

  Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

 8. 8

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 9. 9

  Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

 10. 10

  Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 3. 3

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 4. 4

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 5. 5

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 8. 8

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 9. 9

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 10. 10

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 11. Näytä lisää