Valikko

Uusi Harry Potter -kirja tuhoaa sekä hahmot että aikaisemman tarinan – näin se saa sen aikaan

Harry Potter and the Cursed Child julkaistiin puolitoista viikkoa sitten, mutta se ei ole aivan sitä, mitä voisi odottaa.

Uusi Harry Potter -kirja julkaistiin englanniksi 31. heinäkuuta. Suomennos valmistuu lähiaikoina.

Nuo ovat kaksi lausetta, jotka vain harva kirjasarjan faneista uskoi enää koskaan näkevänsä sen jälkeen, kun seitsenosaisen saagan viimeinen osa Harry Potter ja kuoleman varjelukset julkaistiin kesällä 2007.

Olen kasvanut Harry Potter -faniksi siitä lähtien, kun luin ensimmäiset kirjat alle 10-vuotiaana. Muistan hyvin, millaista oli odottaa viimeisen kirjan englanninkielistä versiota ja lukea se kuumeisesti elämäni ensimmäisellä ulkomaanmatkalla. Tänä kesänä kävin, tuhansien muiden fanien tapaan, uudessa Hollywoodin äskettäin avatussa Harry Potter -teemapuistossa.

Sen sijaan tätä heinäkuun loppuun luvattua näytelmäkäsikirjoitusta, uutta Harry Potteria, odotin jännittyneenä, jopa hieman peloissani.

Harry Potter and the Cursed Child -nimen saanut kirja on nimittäin kirjasarjan kahdeksas osa. Niin se kertoo heti takakannessaan. Juuri sen vuoksi se on teos, jota ei koskaan pitänyt ilmestyä.

Vaikka kirjasarjan luoja J. K. Rowling ei ole koskaan julistanut suoraan, ettei Harry Potter -tarina voisi jossain muodossa jatkoa, vielä vuosi sitten hän sanoi haastatteluissa, ettei pidä todennäköisenä ”Harry Potter 8” -teoksen ilmestymistä. Ei ainakaan, jos se tarkoittaa kirjaa, jossa kerrotaan, mitä Harrylle, Ronille ja Hermionelle tapahtui seitsemännen kirjan jälkeen. Ja juuri tuon tarinan Harry Potter and the Cursed Child kertoo.

Kirjan ansiosta Harry Potter -innostus käy todella kuumana. Se ei kuitenkaan ole ainut uusi Harry Potter -tuote. Tämän vuoden marraskuussa ensi-iltansa saa Harry Potter -maailman spinoff Ihmeotukset ja niiden olinpaikat -elokuva. Myöhemmin se saa vielä kaksi jatko-osaa. Rowling on ollut tuottamassa kyseistä leffaa. Viime vuosina on avattu yhteensä neljä Harry Potter -teemapuistoa.

Uuden Harry Potter -huuman kruununjalokivi on kuitenkin Harry Potter and the Cursed Child.

Kirjasta puhuessa on oleellista muistaa, että se on nimenomaan näytelmäkäsikirjoitus. Kirjaa ei olisi ilman näytelmää, jonka suunnittelu aloitettiin jo vuonna 2013 ja joka sai ensi-iltansa päivää ennen kirjan julkaisua, 30. heinäkuuta 2016.

Vähintään yhtä oleellista on muistaa, että näytelmän käsikirjoitus ei ole Rowlingin käsialaa, vaikka J.K. Rowlingin nimi on painettu isoimmalla kirjan kanteen. Varsinaisen näytelmätekstin on kirjoittanut englantilainen käsikirjoittaja Jack Thorne. Tämän Rowling vahvisti jo viime helmikuussa, mutta mainosteksteissä asiasta ei ole haluttu puhua. Yleisin tapa on korostaa sitä, että kirjan tarina on Rowlingin, Thornen ja näytelmän ohjaajan John Tiffanyn yhteistuotos.

Viime vuonna kerrottiin, että näytelmä sijoittuu 19 vuoden päähän Harry Potter ja kuoleman varjelukset -kirjan tapahtumista. Jo pelkästään tämä herätti pelon tunteen, koska koko Harry Potter -kirjasarjan heikoin osa oli seitsemännen kirjan vaivaannuttava epilogi.

Silti liput Potter-näytelmään ovat olleet yksiä halutuimmista teatterilipuista. Tällä hetkellä kaikki elokuun ja syyskuun näytökset ovat loppuunmyytyjä.

Vielä halutumpi on ollut itse kirja. Se on noussut myyntilistojen kärkeen ja rikkonut ennakkotilausennätyksiä. Suomessakin englanninkieliset kappaleet loppuivat heti, ja marraskuussa ilmestyvän suomennoksen oletetaan olevan jopa vuoden myydyin kirja Suomessa.

Uusi Harry Potter on siis kuumaa kamaa. Harmi vain, että se on parhaimmillaan ihan kiva fanifiktio ja huonoimmillaan lähinnä vaivaannuttava.

Varoitus: loppuosa tästä kirjoituksesta spoilaa kirjan ja näytelmän tapahtumia. Jos et halua tietää, älä lue tätä pidemmälle.

Vaikka näytelmä on saanut monilta arvostelijoilta runsaasti ylistystä, kirjana julkaistu näytelmäkäsikirjoitus on joutunut heti julkaisunsa jälkeen rajun kritiikin kohteiksi.

Yksi ilmeisimmistä ongelmista on se, että näytelmäkäsikirjoitus ei muotona millään mahdollista samanlaista kokonaiskuvan luomista kuin Rowlingin kirjoittamissa romaaneissa. Koska koko tarinan kuljettaminen nojautuu puhtaasti roolihahmojen repliikkeihin, oikean tunnelman syntyminen vaatii lukijalta huomattavasti enemmän mielikuvitusta.

Luultavasti juuri tästä syystä näytelmä on ollut yleisesti pidetty, mutta sen käsikirjoitus ei ole vakuuttanut ollenkaan samalla tavalla. Ehkä tämä tarina on pakko nähdä omin silmin, jotta se toimii.

Silti edes tarinan muoto ei millään selitä kaikkia ongelmia, jotka jäävät häiritsemään rajusti kaltaistani Harry Potter -suurfania. Kirjan lukemisen jälkeen olo oli lähinnä järkyttynyt.

Seuraavassa on eritelty suurimmat ongelmat kirjassa.

Kirja tuntuu fanifiktiolta.

Fanifiktiot ovat yksi nykypäivän suurimmista ilmiöistä. Kirja- ja elokuvasarjojen fanit kirjoittavat netissä suosikkisarjoihinsa pohjautuvia tekstejä, joissa tutut hahmot seikkailevat fanien keksimissä kokonaan uusissa tarinoissa. Esimerkiksi jättisuosioon noussut kirjasarja Fifty Shades of Grey alkoi Twilight-fanifiktiona.

Harry Potter on ollut yksi suosituimmista fanifiktiokirjoittajien aiheista. Nyt on kuitenkin tultu siihen pisteeseen, että J. K. Rowlingin nimellä julkaistaan teos, joka tuntuu lähinnä Harry Potter -fanifiktiolta, kohtuulliselta sellaiselta. Lukemattomille kirjan lukeneille ihmisille on tullut täsmälleen sama tunne.

Suurin syy fanifiktiovaikutelmaan on se, että koko kirjan tarina tuntuu etenevän ”Miksi ei?” -ideologian varassa.

Miksi noin 15-vuotiaat teinit voivat tunkeutua ensiyrittämällä ilman minkäänlaista kunnon suunnitelmaa Taikaministeriöön? Miksi Tylypahkaan ajavan junan tarjoilijanoita voi paljastua erikoiseksi hirviöksi, jonka kädet muuttuvat piikeiksi?

Fanifiktiossa vastaus jokaiseen tällaiseen kysymykseen on: ”Miksi ei?” Lopputulos on se, että tarina pomppii ja etenee hetkittäin niin kummallisesti, että lukija ei pysy perässä.

Kirja ei kunnioita aiempien kirjojen tapahtumia tai logiikkaa.

Kahdeksanneksi tarinaksi mainostetussa kokonaisuudessa on hetkiä, jotka suorastaan pilaavat aikaisempien kirjojen kertomat tarinat.

Kaikista suurin käsittämättömyys on koko kirjan ytimessä oleva aikamatkustus. Eikä nyt edes aloiteta siitä, että alun perin ajankääntäjät tuhoutuivat Harry Potter ja Feeniksin kilta -kirjassa, koska tarina edes yrittää tarjota selityksen ajankääntäjien paluulle.

Sen sijaan on todella vaikeaa sulattaa sitä, että tällä kertaa ajankääntäjät toimivat aivan toisella tavalla kuin aiemmin Harry Pottereissa. Aikaisemmin ajankääntäjien idea oli nimenomaan se, että niillä ei periaatteessa voinut muuttaa tulevaisuutta, koska kaikki ajankääntäjillä tehdyt muutokset olivat jo tapahtuneet tulevaisuudessa, jossa elimme.

Nyt kirjassa pyritään ajankääntäjillä herättämään kuolleita hengistä ja päädytään vaihtoehtoisiin tulevaisuuksiin. Kun vain ajankääntäjä olisi korvattu De Loreanilla, olisi oltu jo lähempänä Paluu tulevaisuuteen -trilogiaa kuin Harry Potter -maailmaa.

Ajankääntäjäongelmien lisäksi kirja tylysti myös muuttaa aikaisempien kirjojen tapahtumia. Tarinassa päähahmot palaavat ajankääntäjän avulla Godrickin notkoon katsomaan, kun Voldemort murhaa Harryn vanhemmat. Aiemmissa kirjoissa on aina kerrottu, että Sirius Musta oli paikalla auttamassa Harryn pelastanutta Hagridia, mikä on oleellinen hetki tuleville tapahtumille. Nyt kuitenkin Hagrid saapuu paikalle Harryn vanhempien kuoltua, eikä lähistöllä ole ketään muuta. On vaikea ymmärtää, ketä tällaiset muutokset palvelevat.

Kirja ei piittaa hahmojen aikaisemmista luonteista.

Jos Harry Potter and the Cursed Child onnistuu jossain, siinä tavattavat uudet hahmot ovat suurimmaksi osaksi hyviä. Esimerkiksi Draco Malfoyn sankarimaiseksi paljastuva poika Scorpius on hyvin rakennettu hahmo, eikä Harry Potterin ja Ginny Weasleyn vaikeuksista kärsivä Albus-poika ole myöskään huono.

Sen sijaan tuttujen hahmojen luonteenpiirteiden kanssa kirjalla on todella suuria vaikeuksia. Kaikkein karuin kohtalo on Ron Weasleylla, joka on ilman mitään syytä alennettu pelkäksi herkkuja himoavaksi, typeräksi pelleksi, jolla ei ole mitään merkitystä tehtävän kannalta.

Kokonaan toinen tarinansa on se, miten hahmojen luonteet tuntuvat muuttuvan täysin ilman mitään selityksiä vaihtoehtoisissa todellisuuksissa. Harry Potter ja liekehtivä pikari -kirjassa alun perin kuoleva hyväsydäminen ja rehti Cedric Diggory muuttuu vaihtoehtoisessa todellisuudessa julmaksi kuolonsyöjäksi vain sen takia, että hänet nolataan lyhyesti Tylypahkan oppilaiden edessä.

Kirja tuntuu nauttivan vaivaannuksen aiheuttamisesta.

Loppujen lopuksi kaikkein hämmentävintä on se, miten paljon koko kirja tuntuu aiheuttavan hetkiä, joiden päällimmäisin tunne on vaivaantuneisuus.

Pienempiä vaivaantuneisuuden tunteita tulee jatkuvasti omituisista repliikeistä ja kummallisista tapahtumista. Suuremmista vaivaantumisen hetkistä puolestaan joutuu kärsimään esimerkiksi, kun Harryn oma poika suutelee Hermionea.

Lopullinen niitti kaikelle on kuitenkin kirjan suureksi loppuyllätykseksi tarkoitettu käänne.

Maailman vaarallisin velho Voldemort on ennen kuolemaansa saanut lapsen seuraajansa Bellatrix Lestrangen kanssa. Lapsi itse sai tietää taustansa, kun velhovankila Azkabanista jossain vaiheessa ilman mitään selitystä vapautunut vaarallinen kuolonsyöjä ja Bellatrix Lestrangen aviomies Rodolphus kertoi tapahtumasta tälle.

Koska: ”Miksi ei?”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Elokuvat
 • Ulkomaat
 • Harry Potter
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 2. 2

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 3. 3

  Lausutko sinäkin tämän suomen kielen kirjaimen väärin? Lopeta!

 4. 4

  Näin ostat taidetta: Lenkkarit jalkaan ja nopeasti kiinni teokseen, kertoo ammattiostaja

 5. 5

  Kymmeniä videoita ydinkokeiden räjähdyksistä ladattiin Youtubeen – tutkijat pelastivat elokuvat arkistoista

 6. 6

  Tinder paljastaa, ovatko Facebook-kaverisi deittisovelluksessa – käyttäjät tyrmistyivät

 7. 7

  ”Oletko ENFP vai INTJ?” Armottoman vanhentunutta persoonatestiä käytetään jatkuvasti työelämässä ja deittiprofiileissa – psykologi kertoo, miksi se ei toimi

 8. 8

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 9. 9

  Mitä sinä bongaat tästä taulusta? Me löysimme Emma Ainalan, 28, maalauksesta ainakin Spyro-lohikäärmeen, Titanicin Jackin ja Rosen sekä Sailor Moonin

 10. 10

  Kortteliralli: Tiksin munkkia on ajeltu viikonloppuisin 80-luvulta lähtien, ja tällaista siellä on nyt

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 2. 2

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 3. 3

  Metallican keikan kallein lippu maksaa 2 400 euroa – vip-liput ovat tulleet jäädäkseen, sanoo tapahtumajärjestäjä

 4. 4

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 5. 5

  Hyvää sushia Alppiharjusta, vaikka paloittain: Pikatestasimme kuljetuspalvelussakin suositun ravintolan, jota pyörittää kolme opiskelijaa

 6. 6

  Miksi meikkaaminen on pinnallista, mutta mopojen rassaus kehittävää?

 7. 7

  Pikatestissä tapasbaari Kampin Korttelin korkeuksissa: viihtyisät tilat ja, kyllä, hyvät tapakset

 8. 8

  Ensi-iltaan tulevan Chips-elokuvan suomenkielinen nimi on Paskalakit pyörillä, kysyimme miksi

 9. 9

  Arkistoherkku Ylellä: 9-vuotias Li Andersson sanoo suorat sanat isästään

 10. 10

  Yksi uusista Power Rangerseista on homoseksuaali – ensimmäinen kerta koskaan isossa supersankarileffassa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 4. 4

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 5. 5

  Some repesi, kun vaalitilaisuudessa Vihteljärvellä mainostettiin tarjoiluna ”kakkoja” – some ei tiennyt, että kakko on oikeasti satakuntalaista leipää

 6. 6

  Emma Watson petti feminismin paljastamalla rintansa, syyttävät kriitikot – tästä on kyse Kaunotar ja hirviö -tähden kohussa

 7. 7

  Cheekin osaomistama yökerho avataan Makkarataloon parin viikon päästä – nyt paljastettiin nimi Skohan, josta vihjailtiin jo Cheekin ja Elastisen yhteisbiisissä

 8. 8

  Öljymiljonääri käytti unelmiensa kauhuelokuvaan 13 vuotta ja miljoonia dollareita, teki erikoistehosteetkin itse – elokuva julkaistiin nyt, tekijän kuoleman jälkeen

 9. 9

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 10. 10

  Halla-aho valitti, miten häneltä ei kysytä kuin maahanmuutosta, sitten käytti kampanjapuheensa puhuakseen pelkästään siitä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 2. 2

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 3. 3

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

 6. 6

  ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

 7. 7

  Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

 8. 8

  Lontoon terrori-iskujen uhriluku nousee –poliisi uskoo tunnistaneensa hyökkääjän

 9. 9

  Euroopan kovimmat reissaajat asuvat Suomessa – ”Opimme rakastamaan maita, joihin pääsee helposti”

 10. 10

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 2. 2

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 3. 3

  Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

 4. 4

  ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

 5. 5

  Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

 6. 6

  Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

 7. 7

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 8. 8

  Espoossa avattiin ruokakauppa, jossa ei ole yhtään myyjää – ”Oikeastaan tämä on kuin valtava automaatti”

 9. 9

  Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

 10. 10

  Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 2. 2

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 3. 3

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 4. 4

  Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

 5. 5

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 6. 6

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 7. 7

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 8. 8

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 9. 9

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 10. 10

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 11. Näytä lisää