Uusi Harry Potter -kirja tuhoaa sekä hahmot että aikaisemman tarinan – näin se saa sen aikaan

Harry Potter and the Cursed Child julkaistiin puolitoista viikkoa sitten, mutta se ei ole aivan sitä, mitä voisi odottaa.

Uusi Harry Potter -kirja julkaistiin englanniksi 31. heinäkuuta. Suomennos valmistuu lähiaikoina.

Nuo ovat kaksi lausetta, jotka vain harva kirjasarjan faneista uskoi enää koskaan näkevänsä sen jälkeen, kun seitsenosaisen saagan viimeinen osa Harry Potter ja kuoleman varjelukset julkaistiin kesällä 2007.

Olen kasvanut Harry Potter -faniksi siitä lähtien, kun luin ensimmäiset kirjat alle 10-vuotiaana. Muistan hyvin, millaista oli odottaa viimeisen kirjan englanninkielistä versiota ja lukea se kuumeisesti elämäni ensimmäisellä ulkomaanmatkalla. Tänä kesänä kävin, tuhansien muiden fanien tapaan, uudessa Hollywoodin äskettäin avatussa Harry Potter -teemapuistossa.

Sen sijaan tätä heinäkuun loppuun luvattua näytelmäkäsikirjoitusta, uutta Harry Potteria, odotin jännittyneenä, jopa hieman peloissani.

Harry Potter and the Cursed Child -nimen saanut kirja on nimittäin kirjasarjan kahdeksas osa. Niin se kertoo heti takakannessaan. Juuri sen vuoksi se on teos, jota ei koskaan pitänyt ilmestyä.

Vaikka kirjasarjan luoja J. K. Rowling ei ole koskaan julistanut suoraan, ettei Harry Potter -tarina voisi jossain muodossa jatkoa, vielä vuosi sitten hän sanoi haastatteluissa, ettei pidä todennäköisenä ”Harry Potter 8” -teoksen ilmestymistä. Ei ainakaan, jos se tarkoittaa kirjaa, jossa kerrotaan, mitä Harrylle, Ronille ja Hermionelle tapahtui seitsemännen kirjan jälkeen. Ja juuri tuon tarinan Harry Potter and the Cursed Child kertoo.

Kirjan ansiosta Harry Potter -innostus käy todella kuumana. Se ei kuitenkaan ole ainut uusi Harry Potter -tuote. Tämän vuoden marraskuussa ensi-iltansa saa Harry Potter -maailman spinoff Ihmeotukset ja niiden olinpaikat -elokuva. Myöhemmin se saa vielä kaksi jatko-osaa. Rowling on ollut tuottamassa kyseistä leffaa. Viime vuosina on avattu yhteensä neljä Harry Potter -teemapuistoa.

Uuden Harry Potter -huuman kruununjalokivi on kuitenkin Harry Potter and the Cursed Child.

Kirjasta puhuessa on oleellista muistaa, että se on nimenomaan näytelmäkäsikirjoitus. Kirjaa ei olisi ilman näytelmää, jonka suunnittelu aloitettiin jo vuonna 2013 ja joka sai ensi-iltansa päivää ennen kirjan julkaisua, 30. heinäkuuta 2016.

Vähintään yhtä oleellista on muistaa, että näytelmän käsikirjoitus ei ole Rowlingin käsialaa, vaikka J.K. Rowlingin nimi on painettu isoimmalla kirjan kanteen. Varsinaisen näytelmätekstin on kirjoittanut englantilainen käsikirjoittaja Jack Thorne. Tämän Rowling vahvisti jo viime helmikuussa, mutta mainosteksteissä asiasta ei ole haluttu puhua. Yleisin tapa on korostaa sitä, että kirjan tarina on Rowlingin, Thornen ja näytelmän ohjaajan John Tiffanyn yhteistuotos.

Viime vuonna kerrottiin, että näytelmä sijoittuu 19 vuoden päähän Harry Potter ja kuoleman varjelukset -kirjan tapahtumista. Jo pelkästään tämä herätti pelon tunteen, koska koko Harry Potter -kirjasarjan heikoin osa oli seitsemännen kirjan vaivaannuttava epilogi.

Silti liput Potter-näytelmään ovat olleet yksiä halutuimmista teatterilipuista. Tällä hetkellä kaikki elokuun ja syyskuun näytökset ovat loppuunmyytyjä.

Vielä halutumpi on ollut itse kirja. Se on noussut myyntilistojen kärkeen ja rikkonut ennakkotilausennätyksiä. Suomessakin englanninkieliset kappaleet loppuivat heti, ja marraskuussa ilmestyvän suomennoksen oletetaan olevan jopa vuoden myydyin kirja Suomessa.

Uusi Harry Potter on siis kuumaa kamaa. Harmi vain, että se on parhaimmillaan ihan kiva fanifiktio ja huonoimmillaan lähinnä vaivaannuttava.

Varoitus: loppuosa tästä kirjoituksesta spoilaa kirjan ja näytelmän tapahtumia. Jos et halua tietää, älä lue tätä pidemmälle.

Vaikka näytelmä on saanut monilta arvostelijoilta runsaasti ylistystä, kirjana julkaistu näytelmäkäsikirjoitus on joutunut heti julkaisunsa jälkeen rajun kritiikin kohteiksi.

Yksi ilmeisimmistä ongelmista on se, että näytelmäkäsikirjoitus ei muotona millään mahdollista samanlaista kokonaiskuvan luomista kuin Rowlingin kirjoittamissa romaaneissa. Koska koko tarinan kuljettaminen nojautuu puhtaasti roolihahmojen repliikkeihin, oikean tunnelman syntyminen vaatii lukijalta huomattavasti enemmän mielikuvitusta.

Luultavasti juuri tästä syystä näytelmä on ollut yleisesti pidetty, mutta sen käsikirjoitus ei ole vakuuttanut ollenkaan samalla tavalla. Ehkä tämä tarina on pakko nähdä omin silmin, jotta se toimii.

Silti edes tarinan muoto ei millään selitä kaikkia ongelmia, jotka jäävät häiritsemään rajusti kaltaistani Harry Potter -suurfania. Kirjan lukemisen jälkeen olo oli lähinnä järkyttynyt.

Seuraavassa on eritelty suurimmat ongelmat kirjassa.

Kirja tuntuu fanifiktiolta.

Fanifiktiot ovat yksi nykypäivän suurimmista ilmiöistä. Kirja- ja elokuvasarjojen fanit kirjoittavat netissä suosikkisarjoihinsa pohjautuvia tekstejä, joissa tutut hahmot seikkailevat fanien keksimissä kokonaan uusissa tarinoissa. Esimerkiksi jättisuosioon noussut kirjasarja Fifty Shades of Grey alkoi Twilight-fanifiktiona.

Harry Potter on ollut yksi suosituimmista fanifiktiokirjoittajien aiheista. Nyt on kuitenkin tultu siihen pisteeseen, että J. K. Rowlingin nimellä julkaistaan teos, joka tuntuu lähinnä Harry Potter -fanifiktiolta, kohtuulliselta sellaiselta. Lukemattomille kirjan lukeneille ihmisille on tullut täsmälleen sama tunne.

Suurin syy fanifiktiovaikutelmaan on se, että koko kirjan tarina tuntuu etenevän ”Miksi ei?” -ideologian varassa.

Miksi noin 15-vuotiaat teinit voivat tunkeutua ensiyrittämällä ilman minkäänlaista kunnon suunnitelmaa Taikaministeriöön? Miksi Tylypahkaan ajavan junan tarjoilijanoita voi paljastua erikoiseksi hirviöksi, jonka kädet muuttuvat piikeiksi?

Fanifiktiossa vastaus jokaiseen tällaiseen kysymykseen on: ”Miksi ei?” Lopputulos on se, että tarina pomppii ja etenee hetkittäin niin kummallisesti, että lukija ei pysy perässä.

Kirja ei kunnioita aiempien kirjojen tapahtumia tai logiikkaa.

Kahdeksanneksi tarinaksi mainostetussa kokonaisuudessa on hetkiä, jotka suorastaan pilaavat aikaisempien kirjojen kertomat tarinat.

Kaikista suurin käsittämättömyys on koko kirjan ytimessä oleva aikamatkustus. Eikä nyt edes aloiteta siitä, että alun perin ajankääntäjät tuhoutuivat Harry Potter ja Feeniksin kilta -kirjassa, koska tarina edes yrittää tarjota selityksen ajankääntäjien paluulle.

Sen sijaan on todella vaikeaa sulattaa sitä, että tällä kertaa ajankääntäjät toimivat aivan toisella tavalla kuin aiemmin Harry Pottereissa. Aikaisemmin ajankääntäjien idea oli nimenomaan se, että niillä ei periaatteessa voinut muuttaa tulevaisuutta, koska kaikki ajankääntäjillä tehdyt muutokset olivat jo tapahtuneet tulevaisuudessa, jossa elimme.

Nyt kirjassa pyritään ajankääntäjillä herättämään kuolleita hengistä ja päädytään vaihtoehtoisiin tulevaisuuksiin. Kun vain ajankääntäjä olisi korvattu De Loreanilla, olisi oltu jo lähempänä Paluu tulevaisuuteen -trilogiaa kuin Harry Potter -maailmaa.

Ajankääntäjäongelmien lisäksi kirja tylysti myös muuttaa aikaisempien kirjojen tapahtumia. Tarinassa päähahmot palaavat ajankääntäjän avulla Godrickin notkoon katsomaan, kun Voldemort murhaa Harryn vanhemmat. Aiemmissa kirjoissa on aina kerrottu, että Sirius Musta oli paikalla auttamassa Harryn pelastanutta Hagridia, mikä on oleellinen hetki tuleville tapahtumille. Nyt kuitenkin Hagrid saapuu paikalle Harryn vanhempien kuoltua, eikä lähistöllä ole ketään muuta. On vaikea ymmärtää, ketä tällaiset muutokset palvelevat.

Kirja ei piittaa hahmojen aikaisemmista luonteista.

Jos Harry Potter and the Cursed Child onnistuu jossain, siinä tavattavat uudet hahmot ovat suurimmaksi osaksi hyviä. Esimerkiksi Draco Malfoyn sankarimaiseksi paljastuva poika Scorpius on hyvin rakennettu hahmo, eikä Harry Potterin ja Ginny Weasleyn vaikeuksista kärsivä Albus-poika ole myöskään huono.

Sen sijaan tuttujen hahmojen luonteenpiirteiden kanssa kirjalla on todella suuria vaikeuksia. Kaikkein karuin kohtalo on Ron Weasleylla, joka on ilman mitään syytä alennettu pelkäksi herkkuja himoavaksi, typeräksi pelleksi, jolla ei ole mitään merkitystä tehtävän kannalta.

Kokonaan toinen tarinansa on se, miten hahmojen luonteet tuntuvat muuttuvan täysin ilman mitään selityksiä vaihtoehtoisissa todellisuuksissa. Harry Potter ja liekehtivä pikari -kirjassa alun perin kuoleva hyväsydäminen ja rehti Cedric Diggory muuttuu vaihtoehtoisessa todellisuudessa julmaksi kuolonsyöjäksi vain sen takia, että hänet nolataan lyhyesti Tylypahkan oppilaiden edessä.

Kirja tuntuu nauttivan vaivaannuksen aiheuttamisesta.

Loppujen lopuksi kaikkein hämmentävintä on se, miten paljon koko kirja tuntuu aiheuttavan hetkiä, joiden päällimmäisin tunne on vaivaantuneisuus.

Pienempiä vaivaantuneisuuden tunteita tulee jatkuvasti omituisista repliikeistä ja kummallisista tapahtumista. Suuremmista vaivaantumisen hetkistä puolestaan joutuu kärsimään esimerkiksi, kun Harryn oma poika suutelee Hermionea.

Lopullinen niitti kaikelle on kuitenkin kirjan suureksi loppuyllätykseksi tarkoitettu käänne.

Maailman vaarallisin velho Voldemort on ennen kuolemaansa saanut lapsen seuraajansa Bellatrix Lestrangen kanssa. Lapsi itse sai tietää taustansa, kun velhovankila Azkabanista jossain vaiheessa ilman mitään selitystä vapautunut vaarallinen kuolonsyöjä ja Bellatrix Lestrangen aviomies Rodolphus kertoi tapahtumasta tälle.

Koska: ”Miksi ei?”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Elokuvat
 • Ulkomaat
 • Harry Potter
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Arnold Schwarzenegger oli maailman isoin toimintatähti, joka nousi kuvernööriksi kuin Donald Trump presidentiksi – olemalla menestynyt mies, joka ahdistelee ja kourii naisia häpeilemättä

 2. 2

  Helsingissä liftataan nyt ilman autoa kulkevien ohikulkijoiden matkaan – Näin toimii suomalaiskaverusten kehittelemä Urban Hitchhiking

 3. 3

  Festareiden silmiinpistävät: Hippi-Arto, 65, joka tanssii, vaikka ystävät ovat kuolleet huumeisiin

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 5. 5

  Kuka voittaa Game of Thronesin ja saa Rautavaltaistuimen? Äänestä suosikkiasi

 6. 6

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 7. 7

  Arnold Schwarzenegger ei olisi mitään ilman hänen elokuvissaan esiintyviä lukemattomia naisia – Testaa, montako heistä tunnistat

 8. 8

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 9. 9

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 10. 10

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsingissä liftataan nyt ilman autoa kulkevien ohikulkijoiden matkaan – Näin toimii suomalaiskaverusten kehittelemä Urban Hitchhiking

 2. 2

  Festareiden silmiinpistävät: Hippi-Arto, 65, joka tanssii, vaikka ystävät ovat kuolleet huumeisiin

 3. 3

  Arnold Schwarzenegger oli maailman isoin toimintatähti, joka nousi kuvernööriksi kuin Donald Trump presidentiksi – olemalla menestynyt mies, joka ahdistelee ja kourii naisia häpeilemättä

 4. 4

  ”Hyvänä hetkenä voi tienata 160 euroa tunnissa” – Kiersimme Helsingin parhaat katusoittopaikat ja kysyimme muusikoilta, miten saa seteleitä kolikoiden sijaan

 5. 5

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 6. 6

  Kuka voittaa Game of Thronesin ja saa Rautavaltaistuimen? Äänestä suosikkiasi

 7. 7

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 8. 8

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 9. 9

  Arnold Schwarzenegger ei olisi mitään ilman hänen elokuvissaan esiintyviä lukemattomia naisia – Testaa, montako heistä tunnistat

 10. 10

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 4. 4

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 5. 5

  Helsingissä liftataan nyt ilman autoa kulkevien ohikulkijoiden matkaan – Näin toimii suomalaiskaverusten kehittelemä Urban Hitchhiking

 6. 6

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 9. 9

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 10. 10

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Mies ajoi päin väkijoukkoa Annankadulla Helsingin keskustassa – Poliisi: Yksi kuollut, neljä sairaalahoitoon

 2. 2

  Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

 3. 3

  Leikki-ikäinen lapsi putosi viitisentoista metriä kerrostalon ikkunasta Pitäjänmäessä – poliisi ei epäile rikosta

 4. 4

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 5. 5

  Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset ajokortit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

 6. 6

  USA ja Japani: Pohjois-Korea laukaisi ballistisen ohjuksen

 7. 7

  Helsinkiin muuttavien opiskelijoiden asuntohakemukset myöhästyivät Postin virheen vuoksi – ”Minä vain oletin, että kirje olisi perillä kolmessa päivässä”

 8. 8

  Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

 9. 9

  Melkein toivon, ettei Ultra Bra tee enää lisää konsertteja – mutta sellaisista nyt vihjaillaan

 10. 10

  Veitsihyökkäys supermarketissa Hampurissa – yksi kuoli ja viisi haavoittui

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

 2. 2

  Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset ajokortit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

 3. 3

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 4. 4

  Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

 5. 5

  Mies ajoi päin väkijoukkoa Annankadulla Helsingin keskustassa – Poliisi: Yksi kuollut, neljä sairaalahoitoon

 6. 6

  Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

 7. 7

  Yhdysvaltain senaatti kaatoi yhdellä äänellä Obamacaren ”laihan kumouksen” – McCain taas ratkaisijoiden joukossa

 8. 8

  Trumpin uuden viestintäjohtajan alatyylinen vuodatus vei Valkoisen talon sisäiset riidat uudelle tasolle – haukkui kansliapäällikköä ”skitsoksi” ja uhkasi erottaa kaikki alaisensa

 9. 9

  Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

 10. 10

  ”Lapsena silvottu nainen ei välttämättä tiedä, miltä sukuelimien tulisi näyttää” – Britanniassa silpomisesta saa kovan rangaistuksen, Suomessa ei ole edes silpomista koskevaa lakia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 2. 2

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 3. 3

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 4. 4

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 7. 7

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 8. 8

  Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

 9. 9

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 10. 10

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 11. Näytä lisää