Valikko

Raportti areenan täyttäneestä Tubeconista: Tubettajat saivat lahjaksi valtavan kasan osakkeita – ja se voi muuttaa Suomen nettikulttuuria

Tubeconissa kuultiin uutinen, joka voi vaikutta nettikulttuuriin laajasti, kirjoittaa Jussi Pullinen.

Suomen tubettajilla on nyt mahdollisuus, joka tulee eteen aika harvoin: He saavat tuotantovälineet käytännössä kokonaan omaan haltuunsa.

Tubettajat pääsevät päättämään, mitä he haluavat valtavaksi kasvaneella julkisuudellaan todella tehdä.

Tube-videoiden harrastajien vuosittaisessa tapahtumassa Tubeconissa kerrottiin näet perjantaina, että Hartwall-areenan täyttävän jättitapahtuman omistuksesta merkittävä osa siirtyy tubettajille itselleen.

Näin käy, kun Tubeconia pari vuotta pyörittänyt Elise Pietarila lahjoittaa kaikki osakkeensa uudelle yhdistykselle, jonka on perustanut joukko Suomen tunnetuimpia tubettajia.

”Ne ovat minusta aina olleet tubettajien osakkeita, ja nyt aika oli kypsä”, Pietarila sanoo.

Pietarila työskentelee helsinkiläisen tuotantoyhtiö GimmeYaWalletin toimitusjohtajana, ja on pyörittänyt Tubeconia hallituksen puheenjohtajana pari vuotta käytännössä vapaaehtoisena.

Yhdistyksessä mukana ovat Sonja Hämäläinen eli tube-nimeltään Soikkuu, Juuso Karikuusi eli Herbalisti, Jonna Paananen eli Wildeem, Joona Leppälä eli ZoneVD, nettiguru Toni Nummela, Biisonimafian Kaitsu Rinkinen, Veronica Verho eli Mariieveronica ja Sami Harmaala Justimusfilmsistä

Tubettajien yhdistys saa Pietarilalta haltuunsa kaikkiaan 40 prosenttia koko tapahtumasta, ja on näin sen suurin yksittäinen omistaja. Yhdistys kutsuu mukaan toimintaan ”kaikki tubettajat”, jotka ovat halukkaita kehittämään Tubeconia.

Yhdistyksen tarkoitus on myös ehkäistä kiusaamista: siitä suunnitellaan siis yleisempää uutta nuorisojärjestöä.

Uutinen kuulostaa hallinnolliselta, mutta saattaa olla merkittävä. Se antaa tubettajille mahdollisuuden vaikuttaa siihen, mihin he asemaansa nuorisokulttuurissa haluavat käyttää.

Viime aikoina tässä asemassa on ollut korostumassa kaupallisuus.

Otsikoissa ihaillaan yleensä tubettajien suuria seuraajamääriä ja sitä, kuinka harvat suosituimmat videoiden tekijät saavat mainosesiintymisistä jo myös merkittäviä tuloja. Koko tube-kulttuurista on alkanut piirtyä kuva isona mainoskasvoja luovana koneistona, ja siinäpä se.

Tämä on yliyksinkertaistus.

Tubettajien ja heidän kulttuuriinsa sisään pyrkivien voimien välillä on aina vallinnut ristiriita, joka viime aikoina on oikeastaan vain korostunut.

Heinäkuussa joukko tubettajia kritisoi voimakkaasti Tubeconia, muun muassa siksi, että se keskittyy esittelemään ja palkitsemaan vain tiettyjä tähtitekijöitä.

Tubeconissa nähdäänkin tänä vuonna päälavalla suosituimpien tubettajien esiintymisiä, joihin fanit ovat voineet päästä mukaan liittymällä tapahtuman yhteisöön ennalta.

Areenalla tubettajat seisoivat päälavalla, ja fanit tulivat vuorotellen heidän luokseen ottamaan kaverikuvaa tai vain juttelemaan. Iso joukko muita seurasi lavan edustalta.

Tällaiset fanitapaamiset ovat tubemiittien eli Tubeconin esikuvatapahtumien ydin.

Miitit ovat digikulttuurista ja muista harrastuksista tuttuja vapaamuotoisia tapahtumia, joissa saman asian harrastajat kokoontuvat yhteen paikkaan vaihtamaan kokemuksia ja tapaamaan toisiaan. Niissä pohjalla on kuitenkin usein eräänlainen sosiaalinen tasavertaisuus, jossa ketään ei nosteta jalustalle.

Tätä kuviota on murtanut viime aikoina erityisesti kaupallisuus. Suosituimmista tubettajista on tullut omia vaatemallistojaan myyviä tähtiä, jotka myös esiintyvät laajasti esimerkiksi eri tuotteiden kauppamiehinä. Tässä ei ole mitään pahaa, mutta yhteisöä se muuttaa.

Jännite näkyi Tubeconissa hyvin.

Tubettajien paneelissa heidän takanaan oli mainoslakana, jossa oli 41 sponsorilogoa.

Kun tubettajilta sitten kysyttiin, millaiset yhteistyökuviot ovat jääneet mieleen, yksi puhui Setan kanssa tehdystä ihmisoikeusvideosta, toinen bloggaajia yhteen keränneestä purjehdusmatkasta, jolla syntyi yhteyksiä muihin. Yksi halusi tehdä videoita asioista, jotka vaivaavat muita nuoria, kuten suhteesta vanhempiin, kavereihin tai itsetunnon kehittymisestä.

Usein unohtuu, että tubessa on kyse yhteisöstä, kaverisuhteista ja monelle myös halusta tehdä maailmasta sellainen, että se omasta mielestä on hyvä.

Sitten väliin tulee aikuisten maailma. Tästä antoi esimerkiksi Suomen poliisi, joka Tubeconin alla julkaisi videon, jolla se kertoi etsivänsä tubettajia ”tuomaan #poliisi tälle vuosituhannelle”.

Tubettajia viedään siis aivan kaikkialle.

Samalla lisääntyy riski siitä, että yhteisöstä tulee markkinoijien tai muiden toimijoiden silmissä vain väline, jolla toteutetaan jokin tavoite.

Tubettajat ovat olleet pitkään tässä maailmassa melko yksin, ja moni on ollut asetelmasta myös hämmentynyt, Pietarila sanoo.

Tämä on helppo uskoa.

Hartwall-areenan käytävillä kulkee tuhansia nuoria, joista moni haaveilee pääsevänsä seuraavaksi Mmiisasiksi tai Lakoksi.

Moni on aina halunnut päästä idolinsa asemaan. Nuorena melkein jokainen haluaa olla suosittu tai kuulua jengiin. Tubessa siihen on helppo pyrkiä. Kun suosiota ja katsojia sitten alkaa tulla, voi moni yllättyä ison yleisön tuomasta paineesta. Ja kun aikuisten maailma sitten esittää pyynnön, jää moni yksin.

Juuri tämän vuoksi Tubeconin siirtyminen tubettajien omiin käsiin on merkittävää.

Siirto luo Suomeen verkon käyttäjien yhteisön, joka joutuu nyt määrittelemään omat arvonsa. Samalla se tarjoaa mahdollisuuden järjestäytyä ja tukea uusia tekijöitä, jotka joutuvat kysymysten eteen, oli kyseessä sitten hankaus toisen tubettajan kanssa tai kaupallinen yhteistyö.

Parhaimmillaan yhdistyksestä voi muodostua ensimmäinen oikea merkittävä netinkäyttäjistä itsestään nouseva voima. Suuri osa tähänastisesta tube-työstä kun on tullut ulkopuolelta ja jäänyt monesti, no, setämäiseksi. Yhdistys alkaa myös pyörittää Helsingissä tubettajien omaa tilaa, jota voi käyttää esimerkiksi videoiden tekoon ja tapaamisiin.

Tärkeintä kuitenkin on, että tubettajien yhdistys joutuu määrittelemään sen, mitä Tubeconin ympärille ryhmittyvä nuorisokulttuuri haluaa suosiollaan tehdä – rahaa, jotakin suurempaa vai molempia?

Se selviää myöhemmin. Mutta oikeastakin vallasta iso annos on nyt ainakin periaatteessa annettu niille nuorille, jotka seisovat kameran edessä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • tubecon
 • Internet
 • YouTube
 • Tubettaja
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 3. 3

  Miesten seksuaalisuus pitää vapauttaa, jotta miehetkin voisivat nauttia seksistä enemmän, sanoo tutkija – ja näin se tapahtuu

 4. 4

  Festarien silmiinpistävät: Subway-yrittäjä, jota naiset juoksevat karkuun

 5. 5

  Kahdeksan paikkaa Helsingissä, jotka ovat aivan kuin Amerikassa

 6. 6

  Prince soitti kitarasoolon, joka jää maailmanhistoriaan

 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 3. 3

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 4. 4

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 5. 5

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 6. 6

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 7. 7

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 10. 10

  16-vuotias Tuure Boelius nousi tähdeksi tubettajana, valittiin Vuoden homoksi – ja pettyi pahasti Suomen mediaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 5. 5

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 6. 6

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 7. 7

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 8. 8

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 9. 9

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 10. 10

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

 2. 2

  Suurpalo Jumbon lähellä Vantaalla – savu haittaa Tuusulanväylän liikennettä

 3. 3

  Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

 4. 4

  Kananmuna on nyt trendiruokaa – tutkimukset korostavat terveellisyyttä, ja suomalaisia vaivaavan kolesteroli­herkkyyden voi testata helposti

 5. 5

  Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

 6. 6

  Työaikoihin pitää saada lisää joustavuutta

 7. 7

  George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

 8. 8

  Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

 9. 9

  Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

 10. 10

  Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 2. 2

  George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

 3. 3

  Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

 4. 4

  Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

 5. 5

  Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

 6. 6

  Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

 7. 7

  Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

 8. 8

  Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

 9. 9

  Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

 10. 10

  Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 4. 4

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 5. 5

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 8. 8

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 9. 9

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 10. 10

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 11. Näytä lisää