Valikko

Katsoimme Muumilaakson tarinoiden kolme Suomessa sensuroitua jaksoa – tällaisia ne ovat

Muumilaakson tarinoiden jaksoista kolmea ei ole koskaan nähty Suomessa televisiossa, mutta me katsoimme ne silti!

Olemme kirjoittaneet tänä kesänä lastenohjelmista, jotka ovat aikoinaan aiheuttaneet lapsikatsojille niin vahvoja ”traumoja”, että ne muistetaan aikuisenakin.

Yksi käsittelmistämme ohjelmista on ollut Muumilaakson tarinoita. Monet muistavat siitä parhaiten Mörön, Jäärouvan ja aavelaivan.

Mainitsimme myös, että kaikkiaan 104:stä Muumilaakson tarinoiden jaksosta kolme on sensuroitu Suomessa, niitä ei ole siis ikinä esitetty suomalaisille lapsille. Sarjan suomalaisen ohjaajan Jertta Ratia-Kähösen mukaan tämä johtuu siitä, että jaksot olivat liian väkivaltaisia ja outoja.

”Niitä ei edes alettu kääntää suomeksi”, Ratia-Kähönen kertoi.

Ulkomailla (muun muassa sarjan alkuperäismaassa Japanissa) jaksoja on kuitenkin esitetty, ja ne on saatavilla muun muassa ulkomaisista kokoelmabokseista.

Mutta koska meitä kiinnostaa kaikki kielletty (olemme muun muassa kirjoittaneet Pikku Kakkosen punaisesta listasta), hankimme käsiimme nuo alun perin Japanissa animoidut kolme kiellettyä jaksoa ja katsoimme, mistä niissä on todella kyse.

Tässä siis selvitys siitä, mitä Muumilaakson tapahtumia meille ei haluttu näyttää lapsuudessamme:

Muumit ja taistelu merirosvoa vastaan

Kolmesta sensuroidusta jaksosta Ratia-Kähösen mainitseman väkivaltaisuuden kriteerin täyttää nimenomaan jakso, jonka japanista suomeksi käännetty nimi olisi Muumit ja taistelu merirosvoa vastaan. Se oli kaikkiaan 12. Muumilaakson tarinoiden jakso.

Tarina alkaa, kun Muumilaaksossa riehuneen myrskyn vuoksi rannan lähellä on haaksirikkoutunut laiva. Pian selviää, että kyseessä on merirosvolaiva, jonka miehistön Poliisimestari vangitsee.

Samalla Niiskuneiti ja Pikku Myy ovat lähteneet käymään Niiskun verstaalla. Siellä heitä on vastassa laivasta paennut merirosvokapteeni, joka kidnappaa Niiskuneidin. Pikku Myy puree raivokkaasti merirosvoa käteen, mutta tämä ei päästä irti Niiskuneidistä. Sen sijaan hän ottaa esiin puukon ja uhkailee sillä Myytä ja Niiskuneitiä.

Battiksi esittäytyvä merirosvokapteeni käskee Myytä hakemaan viranomaiset paikalle. Batt ilmoittaa päästävänsä Niiskuneidin vapaaksi vasta, kun koko miehistö on vapautettu ja kun heille on hankittu uusi laiva, jolla he voivat purjehtia pois. Hän myös uhkaa tappaa Niiskuneidin, jos ei saa laivaa ja miehistöä. Poliisimestari kiroilee, koska ei keksi ongelmaan ratkaisua. Raivoissaan hän vaatii jopa asetta, jotta voisi tehdä selvää Battista.

Lopulta Nuuskamuikkusen johdolla Muumilaakson asukkaat punovat juonen: Muumipeikko lähtee kiikuttamaan juomaa Battille ja Niiskuneidille, kun Niiskuneiti valittaa janoa. Batt epäilee, että Muumipeikon hänelle tarjoamassa juomassa on myrkkyä tai unilääkettä, ja hän pakottaa Muumipeikon juomaan mehun itse. Kun Muumipeikko on juonut, hän tuupertuu maahan.

Muumipeikon pyörryttyä Batt juo tyhjäksi toisen mehulasin. Tuolloin paljastuu, että Muumipeikko on vain esittänyt pyörtyvää ja että unilääke onkin laitettu oikeasti toiseen lasiin. Kun Batt on tuupertunut mehun juomisen jälkeen, Batt pidätetään ja Niiskuneiti pääsee vapaaksi.

Miksi jakso on sensuroitu?

Kuten kaksi muutakin sensuroitua jaksoa, tämä ei perustu mihinkään Tove tai Lars Janssonin teokseen. Luultavasti juuri siksi jakso ei sovi tyyliltään Muumilaakson tarinoihin. Siinä on väkivaltaa, tappouhkailuja, puukkoja ja kiroilua, mitkä eivät lähtökohtaisesti ole suomalaisten lastenohjelmien rakennusaineksia.

Ääni kelon sisällä

Sensuroiduista jaksoista selvästi oudoin on sarjan 50. jakso, jonka nimi olisi suomeksi käännettynä Ääni kelon sisällä.

Jakso alkaa heti erikoisen demoniteemaisesti. Haisuli kiusaa tuttuun tapaansa Hemulia, ja tämä syyttää Haisulia siitä, että Haisulin sisällä lymyilisi demoni. Samaan aikaan Muumipappa kirjoittaa kotonaan muistelmiinsa kappaleen taistelusta demonia vastaan. Hieman myöhemmin Muumipappa lukee tuon tarinan Niiskuneidille ja Pikku Myylle.

Tarinan kuuntelun jälkeen Niiskuneiti, Pikku Myy, Muumipeiko, Nipsu ja Vilijonkan lapset lähtevät metsään leikkimään piilosta. Kun Muumipeikko ja Pikku Myy etsivät piilopaikkaa, he päätyvät kuivuneen kelon luokse. Sen sisältä kuuluu yhtäkkiä erikoinen ääni. Se kertoo, että hänet on pienennetty ja pistetty vangiksi kelon sisälle.

Sen enempää selittelemättä Pikku Myy kysyy ääneltä kelon sisällä, onko tämä demoni. Vastauksena ääni puhkeaa kovaääniseen pelottavaan nauruun ja myöntää olevansa demoni. Samalla myös muut lapset tulevat paikalle ja pelästyvät tilannetta. Demoni kuitenkin vakuuttaa, että 500 vuotta kelon sisällä on tehnyt hänestä kiltin. Hän lupaa kaikille mitä ikinä nämä haluavat, jos he vapauttavat hänet.

Muut ovat valmiita vapauttamaan demonin, mutta Muumipeikko ei usko tätä. Demoni raivostuu tästä, mutta rauhoituu ja anelee vielä vapautusta. Lopulta hän saa suostuteltua lapset työntämään kelon runkoon ruo’on, jota pitkin hän pääsee pois puusta.

Kun ruoko on työnnetty runkoon, taivas muuttuu mustaksi ja alkaa jyristä. Ruo’osta tulee pihalle jättimäinen pinkki savupilvi, joka jylisee naurua. Savupilvestä muotoutuu taivaalla leijuva jättimäinen ja kummallisen näköinen hahmo, demoni. Samalla paljastuu (tietenkin), ettei demoni olekaan kiltti. Se uhkaa muuttaa kaikki lapset eläimiksi.

Viime hetkellä tilanteen pelastaa paikalle saapunut Nuuskamuikkunen, joka saa huijattua demonin takaisin kelon sisälle. Lopuksi kelo heitetään mereen, jottei demoni enää häiritsisi Muumilaakson asukkaita.

Lisäys kello 13.31: Saimme lukijoilta hämmästyneitä kyselyitä siitä, miten Nuuskamuikkunen sai houkuteltua 500 vuotta kelon sisällä olleen demonin menemään takaisin keloon. Tässä selvitys: Nuuskamuikkunen sanoi demonille, ettei usko, että jättiläismäisen kokoinen demoni on koskaan mahtunut ruo'on läpi keloon. Demoni hermostui Nuuskamuikkusen väitteistä ja hetken jankkaamisen jälkeen suostui näyttämään, miten on oikein päässyt ruo'on läpi. Tietenkin kun demoni oli mennyt takaisin keloon, Nuuskamukkuinen nappasi ruo'on pois kelon rungosta.

Miksi jakso on sensuroitu?

Tarinat demoneista ovat varsin yleisiä japanilaisessa kulttuurissa, joten demonijakson luominen sarjan alkuperäismaassa ei ole ihme. Suomalaiseen kulttuuriin niin sanottu ”ruumiillistunut paholainen” kuitenkin sopii varsin heikosti. Demoni on myös ääniltään ja olemukseltaan yksi pelottavimpia Muumeissa nähtyjä ilmestyksiä, joten sen sensuroiminen on sinänsä ymmärrettävää.

Pikku-Myyn epätoivoinen syntymäpäivä

Kolmas sensuroitu jakso on yksi Muumilaakson tarinoiden viimeisistä. Sen suomeksi käännetty nimi olisi Pikku Myyn epätoivoinen syntymäpäivä.

Kuten jakson nimestä voi päätellä, tarina kertoo Pikku Myyn syntymäpäivästä. Heti herätessään Myy odottaa juhlia, mutta kukaan Muumitalon asukkaista ei tunnu muistavan hänen juhlapäiväänsä. Pikku Myy lähtee kiertämään Muumilaksoa, mutta myös Hemuli, Nuuskamuikkunen ja Vilijonkka suhtautuvat häneen todella tylysti, vaikka hän kertoo, että hänellä on syntymäpäivä.

Viimeisenä toivonaan Pikku Myy menee siskonsa Mymmelin luokse tämän kotiin, mutta Mymmelikin lähtee vain kotoa pois ja jättää Myyn vahtimaan taloa. Katkeroitunut Myy alkaa kokata itselleen syntymäpäiväillallista ja sotkee vahingossa koko keittiön.

Palatessaan Mymmeli huomaa kauhean sotkun, mutta Pikku Myy teeskentelee nukkuvaa. Kun Mymmeli herättää hänet, Muu väittää, että sotkun on aiheuttanut hiiri. Silloin Mymmeli sanoo, että yksi keittiön lattialla lojuvista tyhjistä purkeista sisälsi ”karvankasvulääkettä”, jota syödessä muuttuu yhtä karvaiseksi kuin Haisuli. Myy kauhistuu (koska laittoi purkin sisällön ruokaansa), mutta Mymmeli sanoo, ettei tällä ole hätää, koska sotkunhan aiheutti hiiri.

Pelosta sekaisin oleva Pikku Myy menee takaisin Muumitaloon, jossa hän nukahtaa huolissaan. Nukkuessaan hän näkee unta, että on yltä päältä karvainen ja että kaikki pilkkaavat häntä siitä, miltä hän näyttää. Kun Myy herää, hän huomaa olevansa oikeasti karvaisen otuksen näköinen olio.

Samalla kaikki ilmestyvät paikalle, ja Myy pelkää, että he alkavat nauraa hänelle. Sen sijaan joku kiskaisee kovaa Myyn naamasta, jolloin paljastuu, että karvaiset kasvot olivatkin vain naamari. Koko juttu oli pilaa, jonka oli tarkoitus antaa Myylle opetus siitä, kun tämä oli sotkenut keittiön. Lisäksi kaikki kertovat vain teeskennelleensä, etteivät he muista Myyn syntymäpäiviä, koska tarkoituksena oli järjestää yllätysjuhlat. Jakso päättyy, kun Myy saa lahjoja ja onnittelulaulun.

Miksi jakso on sensuroitu?

Tähän kysymykseen vastaaminen on selvästi vaikeampaa kuin kahden muun jakson tapauksessa. Jaksossa ei tapahdu paljoakaan mitään, mitä ei aika tavallisessakin lastenohjelmassa voitaisi nähdä.

Sensuroinnin voisi selittää Myyn karvainen ulkomuoto unessa ja heräämisen jälkeen, mutta se ei kuulosta sinänsä loogiselta, koska Suomessa sensuroinnin on välttänyt Muumilaakson tarinoiden jakso, jossa Muumipeikko (oikeasti) muuttuu karvaiseksi ja vielä pelottavamman näköiseksi kummituseläimeksi.

Faniteorioissa on myös epäilty sensuroinnin syyksi sitä, että Myyn unessa muut lapset käyttäytyvät poikkeuksellisen ilkeästi ja julmasti Myytä kohtaan. Se voi hyvin olla myös oikea syy, koska toiminta antaa tarjoaa aika huonon käytösmallin lapsikatsojille.

Lopullista syytä sensuroinnille ei välttämättä tässä tapauksessa saada koskaan selville.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lapsuuden traumat
 • Televisio
 • Muumit
 • tv-ohjelmat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 2. 2

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 3. 3

  Tässä 9 kiinnostavinta pizzeriaa Helsingissä juuri nyt

 4. 4

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 5. 5

  Laulaja Chester Benningtonin kuolema koskettaa faneja ympäri maailmaa – Keräsimme netistä koskettavimpia muistoja siitä, kuinka Linkin Parkin musiikki auttoi vaikeiden aikojen yli

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 9. 9

  Vaikeuksien kautta voitoon: Napolilaisen pizzerian piti avautua Helsinkiin viime kesänä, syksynä ja viimeksi eilen – erikoisvalmisteinen uuni hyväksyttiin hetki sitten

 10. 10

  Helsingissä järjestetään lauantaina retropelimyyjäiset: fiilistelyyn kuuluvat Zelda, Donkey Kong ja Mario Bros

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 2. 2

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 3. 3

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 4. 4

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 6. 6

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 9. 9

  Antti Tuisku, Haloo Helsinki, JVG, Sanni ja Profeetat esiintyvät kaikki viikonloppuna Tikkurila-festivaaleilla: ”Ei tarvitse miettiä, että mikä tuo örzingörzin-bändi on”

 10. 10

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 9. 9

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 10. 10

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

 2. 2

  Isis-taistelijaksi epäilty 16-vuotias saksalaistyttö haluaa palata kotiin – kertoo saaneensa tarpeekseen sodasta ja kärsimyksestä

 3. 3

  Feissarit koputtelevat nyt kotioville ja kiertävät pikkukaupunkeja – video näyttää, kuinka varain­hankkijaa kartettiin Vaasan keskustassa

 4. 4

  Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

 5. 5

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 6. 6

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 7. 7

  Kun Sakari Paakkisen leski-isä kuoli kesken työpäivän, poika meni heti iltalypsylle ja otti sukutilan hoitaakseen – näin poikamiehen elämä mullistui 30 vuodessa

 8. 8

  Slush-vaikuttajien mielestä Suomi on tärvännyt liikaa aikaa soteen, kikyyn ja keskioluisiin – ”Meidän pitää rakentaa maailman parhaita yrityksiä”

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Tyttö pääsi brittikirjailijan romaanihahmoksi 38 000 eurolla – soitimme dekkaristi Reijo Mäelle ja kysyimme, mihin hintaan oman nimensä saa hänen kirjaansa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 2. 2

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 3. 3

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 4. 4

  Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

 5. 5

  ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

 6. 6

  Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

 7. 7

  Kehäradan lipunmyynti on ajoittain ruuhkautunut Helsinki-Vantaalla – ”Oli säälittävää nähdä turhautuneet ulkomaalaiset ja kärsimättömät suomalaiset yhden lippuautomaatin edessä”

 8. 8

  Räjähtäviä kaasuputkia ja rapistuvia moottoriteitä – edes Trumpin lupailemat tuhat miljardia eivät riitä korjaamaan USA:n rapakuntoon päässyttä infrastruktuuria

 9. 9

  Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

 10. 10

  Trump: Minulla on tarvittaessa ”täydelliset armahdusvaltuudet” – tutkijat kyseenalaistavat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 3. 3

  Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

 4. 4

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 5. 5

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 6. 6

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 7. 7

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 8. 8

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 11. Näytä lisää