Valikko

Näillä neuvoilla onnistut sienimetsällä: Kävimme perusteellisella sieniretkellä asiantuntijan kanssa

Sienestys on nyt erityisen suosittua, kiitos lähiruokabuumin ja sosiaalisen median. Espoolaismetsän huminassa selvisi, mitä aloittelijan täytyy tietää.

Kun julkisilla paikoilla vaeltaa iso joukko ihmisiä saaliinkiilto silmissään, törmäyksiltä ei aina vältytä. Katseet on suunnattu alaviistoon. Ja kun aarre – vaikka himoittu keltainen – sitten löytyy, raportti lähtee kuvan kanssa Facebookiin saman tien.

Ei, nyt ei puhuta hittipeli Pokémon Gosta, vaan sienestyksestä.

Sienikausi on nyt täydessä käynnissä.

Siksi Jarkko Korhonenkin seisoo espoolaisella parkkipaikalla kumisaappaissa pärekori kädessä. Teemme sieniretken Korpilampea ympäröivään maastoon.

Pian paljastuu, millaisilla tiedoilla aloitteleva sienestäjä selviää metsässä.

Mihin sienet kannattaa poimia? Montako sientä pitää tunnistaa, jotta poiminta on turvallista? Missä kasvaa kantarelli, missä viihtyy herkkutatti?

Oppaaksi lähtevä Korhonen on sienikirjailija ja aikaisemmalta ammatiltaan yläkoulun biologian opettaja. Nykyisin hän työskentelee konduktöörinä. Alanvaihtoon vaikutti myös sienestys, se on Korhoselle intohimo.

”Koulusta oli miltei mahdotonta saada lomaa parhaisiin sienestysaikoihin. Konduktöörinä onnistuvat viikonkin mittaiset sieniretket”, hän kertoo.

Niillä retkillä Korhonen käy etsimässä sienilajeja Kasvimuseon kokoelmiin. Nyt metsässä on tarkoitus viettää pari tuntia ja poimia ruokasieniä.

Mukaan tulevat Korhosen puoliso Elisa Kokko ja heidän lapsensa Amanita Kokko, 7.

Amanita on muuten latinaa ja tarkoittaa suomeksi kärpässientä, Korhonen kertoo.

Lähdemme metsään.

Ensimmäiseksi vastaan tulee nurmirousku.

”Tyypillinen tienvarsi- ja pihasieni, jonka voi keittää ja syödä, jos haluaa, mutta makua ei ole kehuttu”, Korhonen selvittää. Hänen mielestään nurmirousku on turhan kirpeä, eikä se pääse koriin.

Korista puheen ollen:

”Sienet jatkavat poiminnan jälkeen elintoimintojaan astiassa, joten ne kostuvat helposti rasioissa ja ämpäreissä. Siksi hengittävä koppa, vaikka pärekori, on sienille paras”, Korhonen sanoo.

Kopan lisäksi metsällä kannattaa olla mukana sieniveitsi. Kotiin ei tarvitse kantaa ylimääräisiä roskia, kun sienet puhdistaa veitsen harjapäällä jo metsässä. Korhonen jopa perkaa sienet ennen kuin panee ne koriin.

Silloin kotiin ei tarvitse kantaa myöskään jalkoja sellaisista sienistä, joista syödään vain lakki. Esimerkiksi mesisienen sitkeää jalkaa ei kannata hyödyntää keittiössä.

Veistä tarvitaan metsällä myös siksi, että joskus sienen kunto paljastuu vasta, kun sen halkaisee. Jos sieni on sisältä täynnä pieniä reikiä, toukat ovat ehtineet paikalle ennen sienestäjää. Vaurioituneet yksilöt kannattaa jättää mättäälle.

”En ole hygieniafriikki, mutta kauhean reikäisiä en kannusta syömään. Niistä voi tulla ruokamyrkytys.”

Muilla välineillä ei ole niin paljon väliä. Kumisaappaat voivat olla tarpeen, jos metsässä on märkää tai jos pelkää törmäävänsä käärmeeseen. Lenkkareillakin tosin pärjää, Korhonen vakuuttaa.

Korpilammen metsät ovat oppaallemme niin tutut, ettei tarvita edes kännykän karttasovellusta. Elisa ja Amanita Kokko jäävät tuon tuosta jälkeen, kun Korhonen painelee kuin hirvi. Vain kantava ­ääni paljastaa, missä hän menee.

”Lampaankääpää!” kuuluu puiden takaa. ”Lampaankäävän ohi en kulje, jos ei ole pakko.”

Sienestäjien määrä vaihtelee vuosittain, kertoo Luonnonvarakeskuksen ulkoilututkimus. Määrä riippuu paljon siitä, millaista satoa metsiin on ennustettu.

Tänä vuonna sienestäjiä lienee liikkeellä runsaasti, koska satoa harventavia helteitä on ollut niukasti, mutta vesisateita on riittänyt tasaisin väliajoin.

Jarkko Korhosen mukaan sienestyksen suosio liittyy sellaisiin arvoihin, jotka voivat nyt hyvin: lautaselle halutaan lähiruokaa ja elämään yhteisöllisiä harrastuksia.

Kyllä, toisin kuin voisi luulla, yhteisöllisyys on hiipinyt myös sienimetsään – monelle pyhään paikkaan, jonne on perinteisesti menty olemaan hiljaa itsekseen.

Nykyään Facebookissa on puolen tuhannen jäsenen Sienisenssi-ryhmä, jossa voi kysellä uusia tuttavuuksia sienestysseuraksi. Ja Suomen Sieniseuran Facebook-seinällä käy syksyä kohden kunnon kuhina, kun sienestäjät esittelevät kuvia saalistaan – tai pyytävät muilta ryhmäläisiltä apua lajien tunnistukseen jopa kesken sieniretken.

Korhosen mukaan juuri tekniikan kehitys on saattanut houkutella lisää ihmisiä sienimetsään.

”Siitä tulee palkintoefekti, kun saa panna muiden katsottavaksi kuvan saalistaan. Ja aloittelijat ehkä lähtevät rohkeammin metsään, kun nettiryhmään voi postata valokuvan sienestä, jonka lajista on epävarma.”

Huono puoli on se, jos tieto nettiraadin olemassaolosta saa sienestäjän tuudittautumaan uskoon, ettei lajeja tarvitse opetella itse. Korhonen muistuttaa, ettei kuva kerro sienestä kaikkea. Vaikkapa tuoksuvalmuskan tunnistaa helpoimmin sen imelästä tuoksusta.

Ulkonäöltään tuoksuvalmuska muistuttaa erehdyttävän paljon kaulusvalmuskaa.

Erityisesti ylhäältä päin otetut valokuvat antavat turhan yksipuolisen kuvan monista sienistä.

Aivan kirjaimellisesti.

Esimerkiksi koivunkantosieni on suosittu ruokasieni, jonka lakkia on vaikea erottaa myrkyllisen myrkkynääpikän lakista. Sen sijaan sienten jalat eroavat toisistaan paljonkin.

Juuri koivunkantosienen ja myrkkynääpikän ero on Korhosen mukaan yksi tyypillisimmistä sienestäjiä vaivaavista kysymyksistä. Nyt hän pääsee havainnollistamaan eroa, sillä lahokannolta on löytynyt sopiva yksilö.

Korhonen kääntelee löydöstä kädessään ja esittelee:

”Koivunkantosienen jalassa on törröttäviä suomuja. Myrkkynääpikän jalassa olisi suomujen sijasta pitkittäisiä valkoisia säikeitä. Vastuu sienen syömisestä on aina poimijalla itsellään, vaikka neuvoa kysyisikin nettiryhmästä.”

Tämän sienen jalassa on suomut, joten kyse on koivunkantosienestä. Lakit pääsevät koriin, sitkeät jalat jäävät mättäälle.

Mikä on se yksi asia, joka ainakin pitää hallita sieniretkelle lähtiessä? Pitää tunnistaa vaarallisimmat myrkkysienet: tappavan myrkylliset valkokärpässieni ja suippumyrkkyseitikki.

Kaikkiaan Suomen metsissä kasvaa noin 5 400 sienilajia. Kuinka monta lajia tunnistaa konkarisienestäjä?

”Ehkäpä noin tuhat, jos harvinaisemman sienen saa viedä kotiin ja tarkistaa pari juttua mikroskoopilla tai kirjoista”, Korhonen vastaa.

7-vuotiaalla Amanitalla on paremmat tiedot kuin monella aloittelijalla: hän tunnistaa sieniä kymmenkunta. Yksi niistä on punakärpässieni, jollainen nököttää kaatuneen puunrungon alla.

”Hei, mä löysin täältä itseni!” Amanita huudahtaa.

Vaikka sieniryhmien suosio on kasvussa, monet jättävät ryhmät väliin, koska haluavat säilyttää parhaat apajat aivan omana salaisuutenaan.

Ainakin täällä Korpilammen maastossa salaisuudet säilyvät ja rauhassa saa olla. Heinäkuisena keskiviikkona vastaan on parin tunnin samoilun aikana tullut vain yksi ihminen.

Kun auringonvalo siivilöityy oksiston välistä mannuille ja mättäille, maisema näyttää postikortilta. Terveisiä Suomesta, Euroopan metsäisimmästä maasta!

Elisa Kokolle, Jarkko Korhosen puolisolle, metsässä samoilu on iso osa sienestyksen pointtia.

”En itse edes tunnista hirveästi sieniä, vaikka tykkäänkin käydä metsällä”, Kokko tunnustaa.

Jarkko Korhosen mielestä tuoksut, äänet ja kosteus vaihtelevat metsässä eri tavalla kuin ihmisten ilmoilla kaupungissa.

”Sienet ovat parempia saaliita kuin Pokémonit, koska niistä saa konkreettista kotiin vietävää”, hän sanoo.

Kaikki kerätään, niin lauletaan Pokémon-laulussa, mutta sienimetsällä ei haittaa, jos saalis jää niukaksi.

”Metsään jäävät sienet toimivat muun luonnon ravintona.”

Laihan saaliin saanut poimija voi lohduttautua sillä, että metsä kasvaa pian entistä rehevämpänä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkaupunkiseutu
 • Espoo
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 3. 3

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 4. 4

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 5. 5

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 6. 6

  Tässä ovat Helsingin parhaat hampurilaiset

 7. 7

  Ravintolauutisia: Siltasen Lie Mi siirtyy Kamppiin, tilalle Onda

 8. 8

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 9. 9

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 10. 10

  Sunnuntaina Suomessa: Sia on yhden naisen hittitehdas, joka peittää kasvonsa – koska vain musiikilla pitäisi olla väliä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 3. 3

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 4. 4

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 5. 5

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 6. 6

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 7. 7

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 8. 8

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 9. 9

  Ravintolauutisia: Siltasen Lie Mi siirtyy Kamppiin, tilalle Onda

 10. 10

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 5. 5

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 6. 6

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 9. 9

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 10. 10

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

 2. 2

  Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

 3. 3

  Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

 4. 4

  Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

 5. 5

  Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

 6. 6

  Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

 7. 7

  Valot sammuivat jälleen ilmaston puolesta – Earth Houria vietettiin niin tuomiokirkossa kuin Eiffel-tornissakin

 8. 8

  IFK:ta häiriköitiin Turkuhallissa, nuoret ryntäsivät joukkueen pukukoppi­käytävälle

 9. 9

  Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

 10. 10

  HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

 2. 2

  USA:n oikeiston bluffi paljastui

 3. 3

  Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

 4. 4

  Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

 5. 5

  Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

 6. 6

  HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

 7. 7

  Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

 8. 8

  Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

 9. 9

  USA:n terveydenhoitolain uudistus epäonnistui – lupauksen pettäminen nöyryytys Trumpille ja republikaaneille

 10. 10

  Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 6. 6

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 7. 7

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 8. 8

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 9. 9

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 10. 10

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 11. Näytä lisää