Valikko

Näillä neuvoilla onnistut sienimetsällä: Kävimme perusteellisella sieniretkellä asiantuntijan kanssa

Sienestys on nyt erityisen suosittua, kiitos lähiruokabuumin ja sosiaalisen median. Espoolaismetsän huminassa selvisi, mitä aloittelijan täytyy tietää.

Kun julkisilla paikoilla vaeltaa iso joukko ihmisiä saaliinkiilto silmissään, törmäyksiltä ei aina vältytä. Katseet on suunnattu alaviistoon. Ja kun aarre – vaikka himoittu keltainen – sitten löytyy, raportti lähtee kuvan kanssa Facebookiin saman tien.

Ei, nyt ei puhuta hittipeli Pokémon Gosta, vaan sienestyksestä.

Sienikausi on nyt täydessä käynnissä.

Siksi Jarkko Korhonenkin seisoo espoolaisella parkkipaikalla kumisaappaissa pärekori kädessä. Teemme sieniretken Korpilampea ympäröivään maastoon.

Pian paljastuu, millaisilla tiedoilla aloitteleva sienestäjä selviää metsässä.

Mihin sienet kannattaa poimia? Montako sientä pitää tunnistaa, jotta poiminta on turvallista? Missä kasvaa kantarelli, missä viihtyy herkkutatti?

Oppaaksi lähtevä Korhonen on sienikirjailija ja aikaisemmalta ammatiltaan yläkoulun biologian opettaja. Nykyisin hän työskentelee konduktöörinä. Alanvaihtoon vaikutti myös sienestys, se on Korhoselle intohimo.

”Koulusta oli miltei mahdotonta saada lomaa parhaisiin sienestysaikoihin. Konduktöörinä onnistuvat viikonkin mittaiset sieniretket”, hän kertoo.

Niillä retkillä Korhonen käy etsimässä sienilajeja Kasvimuseon kokoelmiin. Nyt metsässä on tarkoitus viettää pari tuntia ja poimia ruokasieniä.

Mukaan tulevat Korhosen puoliso Elisa Kokko ja heidän lapsensa Amanita Kokko, 7.

Amanita on muuten latinaa ja tarkoittaa suomeksi kärpässientä, Korhonen kertoo.

Lähdemme metsään.

Ensimmäiseksi vastaan tulee nurmirousku.

”Tyypillinen tienvarsi- ja pihasieni, jonka voi keittää ja syödä, jos haluaa, mutta makua ei ole kehuttu”, Korhonen selvittää. Hänen mielestään nurmirousku on turhan kirpeä, eikä se pääse koriin.

Korista puheen ollen:

”Sienet jatkavat poiminnan jälkeen elintoimintojaan astiassa, joten ne kostuvat helposti rasioissa ja ämpäreissä. Siksi hengittävä koppa, vaikka pärekori, on sienille paras”, Korhonen sanoo.

Kopan lisäksi metsällä kannattaa olla mukana sieniveitsi. Kotiin ei tarvitse kantaa ylimääräisiä roskia, kun sienet puhdistaa veitsen harjapäällä jo metsässä. Korhonen jopa perkaa sienet ennen kuin panee ne koriin.

Silloin kotiin ei tarvitse kantaa myöskään jalkoja sellaisista sienistä, joista syödään vain lakki. Esimerkiksi mesisienen sitkeää jalkaa ei kannata hyödyntää keittiössä.

Veistä tarvitaan metsällä myös siksi, että joskus sienen kunto paljastuu vasta, kun sen halkaisee. Jos sieni on sisältä täynnä pieniä reikiä, toukat ovat ehtineet paikalle ennen sienestäjää. Vaurioituneet yksilöt kannattaa jättää mättäälle.

”En ole hygieniafriikki, mutta kauhean reikäisiä en kannusta syömään. Niistä voi tulla ruokamyrkytys.”

Muilla välineillä ei ole niin paljon väliä. Kumisaappaat voivat olla tarpeen, jos metsässä on märkää tai jos pelkää törmäävänsä käärmeeseen. Lenkkareillakin tosin pärjää, Korhonen vakuuttaa.

Korpilammen metsät ovat oppaallemme niin tutut, ettei tarvita edes kännykän karttasovellusta. Elisa ja Amanita Kokko jäävät tuon tuosta jälkeen, kun Korhonen painelee kuin hirvi. Vain kantava ­ääni paljastaa, missä hän menee.

”Lampaankääpää!” kuuluu puiden takaa. ”Lampaankäävän ohi en kulje, jos ei ole pakko.”

Sienestäjien määrä vaihtelee vuosittain, kertoo Luonnonvarakeskuksen ulkoilututkimus. Määrä riippuu paljon siitä, millaista satoa metsiin on ennustettu.

Tänä vuonna sienestäjiä lienee liikkeellä runsaasti, koska satoa harventavia helteitä on ollut niukasti, mutta vesisateita on riittänyt tasaisin väliajoin.

Jarkko Korhosen mukaan sienestyksen suosio liittyy sellaisiin arvoihin, jotka voivat nyt hyvin: lautaselle halutaan lähiruokaa ja elämään yhteisöllisiä harrastuksia.

Kyllä, toisin kuin voisi luulla, yhteisöllisyys on hiipinyt myös sienimetsään – monelle pyhään paikkaan, jonne on perinteisesti menty olemaan hiljaa itsekseen.

Nykyään Facebookissa on puolen tuhannen jäsenen Sienisenssi-ryhmä, jossa voi kysellä uusia tuttavuuksia sienestysseuraksi. Ja Suomen Sieniseuran Facebook-seinällä käy syksyä kohden kunnon kuhina, kun sienestäjät esittelevät kuvia saalistaan – tai pyytävät muilta ryhmäläisiltä apua lajien tunnistukseen jopa kesken sieniretken.

Korhosen mukaan juuri tekniikan kehitys on saattanut houkutella lisää ihmisiä sienimetsään.

”Siitä tulee palkintoefekti, kun saa panna muiden katsottavaksi kuvan saalistaan. Ja aloittelijat ehkä lähtevät rohkeammin metsään, kun nettiryhmään voi postata valokuvan sienestä, jonka lajista on epävarma.”

Huono puoli on se, jos tieto nettiraadin olemassaolosta saa sienestäjän tuudittautumaan uskoon, ettei lajeja tarvitse opetella itse. Korhonen muistuttaa, ettei kuva kerro sienestä kaikkea. Vaikkapa tuoksuvalmuskan tunnistaa helpoimmin sen imelästä tuoksusta.

Ulkonäöltään tuoksuvalmuska muistuttaa erehdyttävän paljon kaulusvalmuskaa.

Erityisesti ylhäältä päin otetut valokuvat antavat turhan yksipuolisen kuvan monista sienistä.

Aivan kirjaimellisesti.

Esimerkiksi koivunkantosieni on suosittu ruokasieni, jonka lakkia on vaikea erottaa myrkyllisen myrkkynääpikän lakista. Sen sijaan sienten jalat eroavat toisistaan paljonkin.

Juuri koivunkantosienen ja myrkkynääpikän ero on Korhosen mukaan yksi tyypillisimmistä sienestäjiä vaivaavista kysymyksistä. Nyt hän pääsee havainnollistamaan eroa, sillä lahokannolta on löytynyt sopiva yksilö.

Korhonen kääntelee löydöstä kädessään ja esittelee:

”Koivunkantosienen jalassa on törröttäviä suomuja. Myrkkynääpikän jalassa olisi suomujen sijasta pitkittäisiä valkoisia säikeitä. Vastuu sienen syömisestä on aina poimijalla itsellään, vaikka neuvoa kysyisikin nettiryhmästä.”

Tämän sienen jalassa on suomut, joten kyse on koivunkantosienestä. Lakit pääsevät koriin, sitkeät jalat jäävät mättäälle.

Mikä on se yksi asia, joka ainakin pitää hallita sieniretkelle lähtiessä? Pitää tunnistaa vaarallisimmat myrkkysienet: tappavan myrkylliset valkokärpässieni ja suippumyrkkyseitikki.

Kaikkiaan Suomen metsissä kasvaa noin 5 400 sienilajia. Kuinka monta lajia tunnistaa konkarisienestäjä?

”Ehkäpä noin tuhat, jos harvinaisemman sienen saa viedä kotiin ja tarkistaa pari juttua mikroskoopilla tai kirjoista”, Korhonen vastaa.

7-vuotiaalla Amanitalla on paremmat tiedot kuin monella aloittelijalla: hän tunnistaa sieniä kymmenkunta. Yksi niistä on punakärpässieni, jollainen nököttää kaatuneen puunrungon alla.

”Hei, mä löysin täältä itseni!” Amanita huudahtaa.

Vaikka sieniryhmien suosio on kasvussa, monet jättävät ryhmät väliin, koska haluavat säilyttää parhaat apajat aivan omana salaisuutenaan.

Ainakin täällä Korpilammen maastossa salaisuudet säilyvät ja rauhassa saa olla. Heinäkuisena keskiviikkona vastaan on parin tunnin samoilun aikana tullut vain yksi ihminen.

Kun auringonvalo siivilöityy oksiston välistä mannuille ja mättäille, maisema näyttää postikortilta. Terveisiä Suomesta, Euroopan metsäisimmästä maasta!

Elisa Kokolle, Jarkko Korhosen puolisolle, metsässä samoilu on iso osa sienestyksen pointtia.

”En itse edes tunnista hirveästi sieniä, vaikka tykkäänkin käydä metsällä”, Kokko tunnustaa.

Jarkko Korhosen mielestä tuoksut, äänet ja kosteus vaihtelevat metsässä eri tavalla kuin ihmisten ilmoilla kaupungissa.

”Sienet ovat parempia saaliita kuin Pokémonit, koska niistä saa konkreettista kotiin vietävää”, hän sanoo.

Kaikki kerätään, niin lauletaan Pokémon-laulussa, mutta sienimetsällä ei haittaa, jos saalis jää niukaksi.

”Metsään jäävät sienet toimivat muun luonnon ravintona.”

Laihan saaliin saanut poimija voi lohduttautua sillä, että metsä kasvaa pian entistä rehevämpänä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkaupunkiseutu
 • Espoo
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 5. 5

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 6. 6

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 7. 7

  Microsoft vastasi Paintin lopettamisesta seuranneeseen äläkkään: piirrosohjelma pidetäänkin hengissä ja se tulee ladattavaksi Windows Storeen

 8. 8

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 10. 10

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 4. 4

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 5. 5

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 6. 6

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 7. 7

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 8. 8

  Jos haet koko kesän huippufiiliksiä, suosittelen jazzkeikkaa Teurastamolla

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 10. 10

  Pikatestissä Jätkäsaaren cocktailkeidas, joka sijaitsee vanhassa huutokonttorissa: juomat ovat kaupungin kärkitasoa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 7. 7

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 8. 8

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 9. 9

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 3. 3

  Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

 4. 4

  Sompasauna saa jatkaa ainakin kolme vuotta, sen jälkeen saunan on joko siistiydyttävä tai muutettava – ”Se ei voi olla tuollainen kuin se nyt on”

 5. 5

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 6. 6

  Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

 7. 7

  Klas Mattson asuu perheensä kanssa ulkosaaristossa yhdeksän muun vakituisen asukkaan kanssa, eikä kaipaa sinne mitään

 8. 8

  Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

 9. 9

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 10. 10

  Raiskauksia ilmoitettu yli viidennes viimevuotista enemmän – ”Avoin keskustelu madaltanut kynnystä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 2. 2

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 3. 3

  Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

 4. 4

  Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

 5. 5

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 6. 6

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 7. 7

  ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

 8. 8

  Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

 9. 9

  Vasta joka kolmannella on eurooppalainen sairaanhoitokortti – moni myös ajattelee virheellisesti, että Suomen valtio järjestää kotiinkuljetuksen vakavan sairastumisen jälkeen

 10. 10

  Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 3. 3

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 4. 4

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 6. 6

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 9. 9

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 10. 10

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 11. Näytä lisää