Valikko

Sunnuntaina Suomessa: legendaarinen ohjaaja-säveltäjä, jolle Stranger Thingskin tekee kunniaa – kuuntele ainakin nämä 5 klassikkobiisiä

Legendaarinen kauhuleffaohjaaja ja -säveltäjä John Carpenter tulee keikalle sunnuntaina Helsinkiin. Soitimme Carpenterille ja listasimme 5 parasta elokuvaa, joihin hän sävelsi myös musiikit.

John Carpenteria (s. 1948) voi huoletta kuvailla mestarilliseksi elokuvantekijäksi.

Kauhuklassikko Halloweenin tuntevat kaikki, ja moni muukin Carpenterin ohjaama kauhu-, scifi- ja toimintaelokuva on noussut klassikkoasemaan tai vähintään kulttimaineeseen: Hyökkäys poliisiasemalle, The Thing, Pako New Yorkista – siinä vain muutama esimerkki.

Ohjaaminen ja käsikirjoittamisen lisäksi monitaituri Carpenter on säveltänyt myös musiikin suurimpaan osaan elokuvistaan. Monista näistä sävellyksistä, kuten Halloweenin hyytävästä pianoteemasta, on tullut yhtä legendaarisia kuin itse elokuvista.

Tänä viikonloppuna Suomessa esiintyvä Carpenter on myös erikoislaatuisen ajankohtainen: perjantaina ensi-iltaan tullut kotimainen slasher-kauhuelokuva Bodom edustaa suoraan sitä veitsimurhaajakauhuelokuvien genreä, jonka Carpenter loi.

Carpenterin atmosfääristen syntetisaattorisoundtrackien vaikutus kuuluu myös tämän kesän suuressa Netflix-menestyksessä Stranger Things (lue lisää täältä), jonka tunnusmusiikkia voi melkein pitää tribuuttina hänen elokuvamusiikilleen. Myös juuri uudelleen julkaistu Cliff Martinezin Drive-soundtrack on velkaa hänelle. Yhtyeet kuten The Chromatics, Zombi ja Umberto ovat ammentaneet vapaasti hänen pimeistä visioistaan.

Carpenter on itse hiljattain julkaissut kaksi levyä (Lost Themes ja Lost Themes II), jotka kuulostavat hyvin samankaltaisilta kuin hänen elokuvascorensakin.

Soitimme maestro Carpenterille, joka vastaa kotoaan Los Angelesista virkeänä ja hyväntuulisena. Hän mainitsee, ettei ole vielä nähnyt Stranger Thingsiä.

”Olen kuullut siitä. Se kuulostaa minusta vähän Stephen King –hommalta”, hän sanoo.

Stephen King, Steven Spielberg

”Ai siinä on vähän kaikkea? No nyt en tunne itseäni yhtään niin tärkeäksi enää”, hän vitsailee.

Kysytään ajankohtaisesta kauhusta. Onko ohjaajalla näkemystä nykykauhuelokuviin?

”Kauhu on aina ollut olemassa ja varmaan aina tulee olemaakin. Elokuvataide alkoi kauhusta. Kauhuelokuvat muuttuvat jatkuvasti ja sopeutuvat aikaansa. Jokainen sukupolvi tekee niistä itsensä näköisiä, joka on minusta aika nastaa”, hän sanoo pohdiskelevasti.

”Olen nähnyt joitakin hyviä, joitakin aika turhia ja joitakin huonoja. Se on aina sama. On todella paljon huonoja, joitakin hyviä ja pari loistavaa, niin se vain menee”, hän lisää.

Esimerkiksi loistavasta uudesta kauhuelokuvasta hän nostaa Tomas Alfredsonin 2008 valmistuneen ruotsalaisen vampyyrielokuvan Ystävät hämärän jälkeen.

”Se mielestäni onnistui keksimään kauhuelokuvan uudestaan hienolla tavalla.”

Mutta mikä meitä nykyään pelottaa?

”Samat asiat kuin aina ennenkin, siinä on kauhuelokuvien kauneus. Se ei muutu. Kaikkia pelottavat aina samat asiat. Elokuvat muuttuvat ajan mukana, mutta kauhun peruslaatu pysyy samana. Yksi aika perustavanlaatuinen pelko on kuolema. Se pysyy aina kanssamme”, Carpenter toteaa.

Carpenter on varsin vähäsanainen omista soundtrackeistaan. Hän ei edes halua valita omaa suosikkiaan niistä, vaan puhuu mieluummin Bebe ja Louis Barronin käänteentekevästä varhaisesta elektronisesta musiikista Fred M. Wilcoxin Kielletty planeetta –tieteiselokuvaan vuodelta 1956.

”Olin kahdeksanvuotias, kun näin sen. Se muutti elämäni. Se musiikki oli vain niin uskomatonta”, hän muistelee.

Sen verran hän kuitenkin raottaa taiteellista prosessiaan, ettei hän koe ohjaajan säveltämää elokuvamusiikkia välttämättä parempana kuin ulkopuolisen säveltäjän.

”Elokuvamusiikin säveltäminen on niin kovaa hommaa. Minä jouduin tekemään sitä käytännön syistä ja myöhemmin aloin tehdä sitä itseilmaisun muotona, mutta se on uuvuttavaa ja raskasta. Kukaan ei tiedä kuinka raskasta se on. On luultavasti, mutta ei välttämättä, parasta, että joku ulkopuolelta tekee sen. Vaikea sanoa”, hän miettii.

Hän kertoo, että suunnitellessaan uutta kappaletta, hän pohtii esimerkiksi instrumentin sijaan soundia ja sitä miltä se tuntuu. Lost Themes –levyjen kappaleet ovatkin vahvan atmosfäärisiä pienoissävellyksiä Carpenterin kuvittelemiin elokuviin. Siinä on jotain viehättävää. Menestynyt elokuvaohjaaja luomassa kuviteltuja soundtrackejä.

”Teimme ne poikani kanssa, enkä osaa eritellä mitä mielessäni oli kun teimme niitä. Se oli jami. Lopputuloshan on kuin soundtrackkokoelma, mutta elokuvista, joita ei ole olemassakaan. Niitä pitäisi ajatella musiikkina elokuviin, jotka ovat sinun pääsi sisäpuolella”, hän sanoo.

Voisivatko ne kuitenkin olla musiikkia projekteihin, joita Carpenter tahtoo vielä tehdä?

”No miksei, onhan sitä kaikenlaista mitä haluaisin vielä tehdä. Mutta elämä on lyhyt. Haluan nauttia siitä niin paljon kuin mahdollista. On minulla pari elokuvaprojektia, mutta ei mitään mistä voisin kertoa. Nyt haluan vain hengailla ja pitää hauskaa.”

Tässä vielä Top 5 Carpenterin elokuvat, joissa kuuluvat Carpenterin omat sävellykset:

1. Hyökkäys poliisiasemalle (Assault on Precinct 13, 1976)

Carpenterin toinen ohjaustyö oli tiukka pienen budjetin toimintatrilleri, joka sisälsi jo monia hänen tavaramerkkejään – muun muassa äärimmäisen iskevän ja yksinkertaisen syntetisaattoritunnusbiisin.

2. Halloween (1978)

Vaikkei edes katsoisi kauhuelokuvia, tämän hyytävän pianomelodian on todennäköisesti jossain vaiheessa elämäänsä kuullut.

3. Pako New Yorkista (Escape from New York, 1981)

Scifi-toimintaklassikon teemabiisi on jälleen sitä aidointa Carpenteria: nerokkaan tarttuva syntikkateema, joka on samalla niin yksinkertainen, että sen voi soittaa helposti yhdellä sormella.

4. Säpinää Chinatownissa (Big Trouble in Little China, 1986)

Itämaisten fantasialeffojen inspiroima seikkailukomedia, ja teemabiisi letkeän mukaansatempaavaa ZZ Top -vaikutteista rokkia? Kyllä. Keitos toimii täysillä, sekä elokuva että kappale suorastaan huokuvat hyvää fiilistä.

5. Hulluuden syövereissä (In the Mouth of Madness, 1994)

Omaperäisessä kauhufilmissä todellisuuden ja painajaisen rajat sekoittuvat mieleenpainuvasti. Tunnarina kuullaan pirullisen tarttuva hard rock -instrumentaali, joka ei voisi sopia outoon kokonaisuuteen paremmin.

John Carpenter – Live Retrospective Circusissa (Salomonkatu 1–3) su 21. 8. klo 19. K-18. Liput 58,50 e.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuva
 • Helsinki
 • halloween
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 2. 2

  Miten olla isänmaallinen olematta rasisti? Uutuuskomedia näyttää mallia

 3. 3

  Miksi meikkaaminen on pinnallista, mutta mopojen rassaus kehittävää?

 4. 4

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 5. 5

  Kaksi tapaa otsikoida uutinen, jossa on ansioitunut nainen

 6. 6

  Ympäri maailmaa levinnyt Buddha-Bar vierailee Helsingissä huhtikuussa

 7. 7

  Miksi ero tuntuu niin pahalta? Sydänlääkäri ja psykiatrian professori kertovat

 8. 8

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 9. 9

  Tänään vietetään kansainvälistä onnellisuuspäivää – YK ja Pharrell Williams esittävät parhaat tanssivideot

 10. 10

  Metallican keikan kallein lippu maksaa 2 400 euroa – vip-liput ovat tulleet jäädäkseen, sanoo tapahtumajärjestäjä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 2. 2

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 3. 3

  Metallican keikan kallein lippu maksaa 2 400 euroa – vip-liput ovat tulleet jäädäkseen, sanoo tapahtumajärjestäjä

 4. 4

  Hyvää sushia Alppiharjusta, vaikka paloittain: Pikatestasimme kuljetuspalvelussakin suositun ravintolan, jota pyörittää kolme opiskelijaa

 5. 5

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 6. 6

  Miksi meikkaaminen on pinnallista, mutta mopojen rassaus kehittävää?

 7. 7

  Pikatestissä tapasbaari Kampin Korttelin korkeuksissa: viihtyisät tilat ja, kyllä, hyvät tapakset

 8. 8

  Ensi-iltaan tulevan Chips-elokuvan suomenkielinen nimi on Paskalakit pyörillä, kysyimme miksi

 9. 9

  Arkistoherkku Ylellä: 9-vuotias Li Andersson sanoo suorat sanat isästään

 10. 10

  Yksi uusista Power Rangerseista on homoseksuaali – ensimmäinen kerta koskaan isossa supersankarileffassa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 4. 4

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 5. 5

  Some repesi, kun vaalitilaisuudessa Vihteljärvellä mainostettiin tarjoiluna ”kakkoja” – some ei tiennyt, että kakko on oikeasti satakuntalaista leipää

 6. 6

  Emma Watson petti feminismin paljastamalla rintansa, syyttävät kriitikot – tästä on kyse Kaunotar ja hirviö -tähden kohussa

 7. 7

  Cheekin osaomistama yökerho avataan Makkarataloon parin viikon päästä – nyt paljastettiin nimi Skohan, josta vihjailtiin jo Cheekin ja Elastisen yhteisbiisissä

 8. 8

  Öljymiljonääri käytti unelmiensa kauhuelokuvaan 13 vuotta ja miljoonia dollareita, teki erikoistehosteetkin itse – elokuva julkaistiin nyt, tekijän kuoleman jälkeen

 9. 9

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 10. 10

  Halla-aho valitti, miten häneltä ei kysytä kuin maahanmuutosta, sitten käytti kampanjapuheensa puhuakseen pelkästään siitä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 2. 2

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 3. 3

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

 6. 6

  Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

 7. 7

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 8. 8

  Euroopan kovimmat reissaajat asuvat Suomessa – ”Opimme rakastamaan maita, joihin pääsee helposti”

 9. 9

  Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

 10. 10

  Helsingissä on huutava pula pienistä asunnoista – kuntavaali­ehdokkaat täysin eri mieltä ratkaisukeinoista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 2. 2

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 3. 3

  Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

 4. 4

  ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

 5. 5

  Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

 6. 6

  Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

 7. 7

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 8. 8

  Espoossa avattiin ruokakauppa, jossa ei ole yhtään myyjää – ”Oikeastaan tämä on kuin valtava automaatti”

 9. 9

  Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

 10. 10

  Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 2. 2

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 3. 3

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 4. 4

  Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

 5. 5

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 6. 6

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 7. 7

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 8. 8

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 9. 9

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 10. 10

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 11. Näytä lisää