Valikko

Tällainen on salaperäinen miljardööri, joka pakotti kiinni internetin pahamaineisen juorusivun, haluaa Trumpista presidentin ja suunnittelee avomerelle vapaakaupunkeja

Torstaina kerrottiin, että yksi internetin pahamaineisimmista juorusivuista Gawker.

Torstaina kerrottiin, että yksi internetin pahamaineisimmista juorusivuista Gawker.com suljetaan. Vuonna 2003 perustetulla julkkisjuorusivulla oli parikymmentä miljoonaa lukijaa kuukaudessa.

Saitin lopettamisen taustalla on erikoinen tarina, johon liittyy showpainijan seksivideo sekä eksentrinen miljardööri.

Gawker, joka pyörittää nimikkosivustonsa lisäksi esimerkiksi Jezebel-, Gizmodo- sekä io9-sivustoja, tuomittiin 140 miljoonan dollarin korvauksiin Gawker.com-sivuilla julkaistun seksivideon takia.

Videolla seksiä harrasti Terry Gene Bollea. Hänet tunnetaan paremmin taiteilijanimellä Hulk Hogan, 63-vuotiaana show-painijana, joka oli 1980-luvulla lajin suurin nimi.

Mutta Gawker Media -yhtiö ei kaatunut seksivideoon. Se kaatui ajojahtiin, jota kävi eksentrinen ja ristiriitainen miljardöörisijoittaja Peter Thiel.

Thiel kertoi toukokuussa The New York Timesin haastattelussa käyneensä vuosien ajan salattua sotaa Gawkeria vastaan. Sota alkoi, kun Gawker kertoi Thielin homoseksuaalisuudesta vuonna 2007. Jutun otsikko oli “Peter Thiel is totally gay, people”.

Thiel palkkasi joukon juristeja etsimään ihmisiä, joiden yksityisyyttä oli loukattu Gawkerin jutuissa. Sitä kautta hän päätyi rahoittamaan myös Bollean oikeudenkäyntikulut, arviolta noin kymmenen miljoonaa dollaria.

Nyt Thiel on saavuttanut tavoitteensa. Gawker.com suljetaan.

Kuka Peter Thiel on?

Hän on yrittäjä ja sijoittaja, jota pidetään yhtenä maailman menestyneimmistä teknologiasijoittajista. Hän syntyi Saksassa vuonna 1967 ja varttui Yhdysvalloissa. Lapsena hän oli shakkinero, Stanfordin yliopistossa tähtioppilas.

Hän perusti Elon Muskin – kyllä, Teslasta, SpaceX:stä ja Hyperloopista tunnetun Muskin – kanssa Paypalin, koska hän halusi luoda verkkovaluutan, joko kiertäisi valtiollisen kontrollin. Sellaista siitä ei tullut, mutta Thielistä se teki rikkaan.

Jos tämä ei tehnyt Thielistä tähteä, viimeistään se teki, että Thiel oli Facebookin ensimmäinen ulkopuolinen sijoittaja.

Hän sijoitti yritykseen puoli miljoonaa dollaria ja sai 10,2 prosentin osuuden. Hän on sittemmin tienannut satoja miljoonia myymällä Facebookin osakkeitaan. Hän istuu myös Facebookin hallituksessa.

Thiel oli mukana perustamassa tiedustelualan Palantir Technologies -yritystä, johon hän sijoitti 30 miljoonaa. Firman arvo on nyt 2,5 miljardia ja Thiel sen hallituksen puheenjohtaja. Palantiria on pidetty yhtenä Piilaakson lupaavimmista yrityksistä.

Thiel nimeää yrityksiään J.R.R. Tolkienin tarinoiden termeillä – Palantir, Valar, Mithril. Hänen sosiaaliseen piiriinsä kuuluu sellaisia Piilaakson sankareita kuin Elon Musk, Sean Parker ja Patri Friedman.

Hän on supernörtti, startup-unelman henkilöitymä. Tai sellaisena hänet ainakin on tunnettu.

Viime aikoina esiin on astunut uusi Thiel. Mies, joka haluaa sulkea tiedotusvälineitä. Mies, joka haluaa Donald Trumpista presidentin. Mies, jonka mielestä ennen oli paremmin.

Miten tämä on mahdollista, kysytään Piilaaksossa?

Maailmankatsomukseltaan Thiel sanoo olevansa konservatiivinen libertaari. Se tarkoittaa, että hän kannattaa yksilön vapautta ja vastustaa valtiollisten instituutioiden rajoittavaa ja ohjaavaa roolia.

Hän menee tässä ajattelussaan hyvin pitkälle.

Vuonna 2009 libertaristiselle ajatushautomolle Cato Institutelle kirjoittamassaan esseessä Thiel sanoo, ettei enää usko vapauden ja demokratian olevan yhdistettävissä.

Hän uskoo poikkeusyksilöiden kykyyn muuttaa maailmaa tahtonsa ja älynsä avulla.Tämä on kirjailija Ayn Randilta tuttu ajatus vapaiden erikoisyksilöiden utopiasta – siitä, kuinka parhaat kyvyt omaavat ihmiset muuttavat maailman, ja muut ihmiset ja heitä varten luodut säännöt ovat oikeastaan vain tiellä.

On toki selvää, että näitä erikoisyksilöitä ovat Thiel ja hänen ystävänsä.

Thiel kirjoitti esseessä haluavansa luoda vapauden alueita. Näitä on hänen mielestään internet, ulkoavaruus ja valtameret. Hämmästyttävästi, hän määrittelee vapauden tarkoittavan ennen kaikkea vapautta politiikasta. Miten se voi edes periaatteessa olla mahdollista?

Libertarisessa politiikan vastustamisessa vastustetaan hyvin tietynlaista politiikkaa. Keskusjohtoista valtiollista politiikkaa, joka sääntelee kaupankäyntiä ja rahamarkkinoita, joka säätää lakeja ja verottaa. Joka lyhyesti sanottuna, rajoittaa äärettömän vapauden ja yksilön päätösvallan toteuttamista.

Politiikan sijaan meidän on Thielin mielestä luotettava teknologiaan.

Tähän asti Thielin ajattelua pidettiin teknologiayrittäjän oikkuna – sellaisiahan nyt on.

Nyt hän on kuitenkin alkanut tehdä ajatuksistaan totta.

Heinäkuun lopussa Peter Thiel nousi lavalle puhumaan republikaanisen puolueen puoluekokouksessa. Hän julisti filosofiaansa ja sanoi, että hän ja Donald Trump eivät kumpikaan ole poliitikkoja, vaan tekijöitä.

Thiel kannattaa Trumpia, koska molemmat vastustavat politiikkaa.

Thiel päätti puheensa omituiseen toteamukseen. Kun Donald Trump lupaa tehdä Amerikasta taas suuren, Trump ei esitä paluuta menneeseen.

”Hän pyrkii presidentiksi viedäkseen meidät takaisin kirkkaaseen tulevaisuuteen”, Thiel sanoi.

Takaisin tulevaisuuteen, joka on siis jo mennyt?

Kyllä. Thiel uskoo tulevaisuuteen sellaisena, kuin se nähtiin 1950- ja 1960-luvuilla.

Hän haluaa tehdä todeksi 1950-luvun tieteiskirjallisuuden suositun sadun. Sadun, jossa alukset ja ihmiset ovat kiiltäviä ja solakoita. Energia on loputonta ja siistiä. Sairaudet on voitettu, kaikki ovat kauniita, onnellisia ja tasa-arvoisia. Teknologian onnelliseksi tekemä ihmiskunta leviää suuressa sovussa kaikkeuteen.

Se on tietysti tulevaisuus, jota ei koskaan ole ollut olemassakaan. Tämä on nostalgiaa puhtaimmillaan. Nostalgiaa sellaista kohtaan, joka on menetetty, ennen kuin se edes saatiin.

Thielin maailmassa meitä vaivaa syvä ajattelun ongelma. Tunnettu uuskonservatiivi, Historian loppu ja viimeinen ihminen -teoksen kirjoittanut Francis Fukuyama haastatteli Thieliä vuonna 2012 konservatiiviseen aikakauslehteen The American Interest.

Thielin mielestä keskeinen ongelmamme on, että emme ole enää varmoja. Ennen vanhaan suunniteltiin rationaalisesti varmoista lähtökohdista ja tiedettiin, mitä pitää tehdä, että asiat saadaan toimimaan. Nyt kaikkea määrittävä keskeinen periaate on satunnaisuus ja tärkein tieteenalamme tilastotiede.

”Suhteemme tulevaisuuteen on, että emme tiedä varmasti. Ennen olimme varmoja.”

Thielin mukaan nykyinen asenne ei ole viisaampi ja realistisempi tapa suhtautua todellisuuteen.

Hän näkee asenteen valintana. Valintana, joka hänelle tarkoittaa luovuttamista.

Thielin maailmassa ongelmat johtuvat siitä, että kenelläkään ei enää ole filosofista näkemystä, jonka perusteella voisimme ylipäätään uskoa suunnitelmien olevan mahdollisia toteuttaa.

Randilainen sankari on varma. Hän suunnittelee. Hän tekee.

Mitä Thiel sitten tekee?

Thiel rahoittaa tekoälyn tutkimusta edistävää Machine Intelligence Institutea. Hän uskoo, että koneista tulee vielä meitä älykkäämpiä. Siksi on tärkeää, että tekoälystä tehdään ihmiselel hyväntahtoinen. Tätä ajaa voittoa tavoittelematon OpenAI-yritys, jota Thiel rahoittaa.

Thiel on yksi Seasteading Instituten rahoittajista ja aktiiveista. Seasteading-hankkeen tarkoituksena on rakentaa kelluvia asutuksia tai jopa kaupunkeja. Koska valtamerillä on alueita, joilla kansallinen lainsäädäntö ei ole voimassa, nämä kaupungit olisivat Ayn Randin vision mukaisia lakien ja moraalin tuolla puolen olevia utopioita.

Sean Parkerin kanssa Thiel johtaa Founders Fundia, jonka sijoittamisperiaatteena ei ole voiton tuottaminen vaan erilaisten utopiahankkeiden toteuttaminen.

Thiel on lahjoittanut 3,5 miljoonaa dollaria Methuselah Foundationille, joka etsii parannuskeinoa vanhenemiseen.

Tämä viimeinen on Thielille erityisen tärkeä. ”Pitkän iän tutkimusprojekti kokonaisuudessaan on koko länsimaisen tieteen projektin huipentuma.”

Tällä viikolla Thielin unelmasta oli esillä yksi pala, kun Gawkerin kerrottiin sulkeutuvan. New York Timesiin hän kirjoitti mielipidekirjoituksen, jossa vaati lisää rajoja yksityisyyttä, erityisesti seksuaalisuutta koskeviin paljastuksiin.

Hänen mielestään Gawker-tapauksessa ei ollut kyse vain Thielistä ja tämän kostosta vaan siitä, miten julkisuus ja koko Yhdysvallat on ajautunut harhateille.

”Meidän on ratkaistava aitoja ongelmia eikä käydä keksittyjä kulttuurisotia”, Thiel kirjoitti.

Thielin maailmassa Gawkerin sulkeminen on vasta pieni muutos.

Isoista saatamme kuulla vielä lisää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Ei, paavi ei sanonut lemmikkien pääsevän taivaaseen

 2. 2

  Miksi meikkaaminen on pinnallista, mutta mopojen rassaus kehittävää?

 3. 3

  Kiitos, hallitus! Kallion baarit saavat pian olla auki neljään

 4. 4

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 5. 5

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 6. 6

  JVG esiintyy ensi kesänä Flow-festareilla – sekä ulkomaiset Goldfrapp, The Afghan Whigs ja Death Grips

 7. 7

  Suomalainen jätkätrio alkoi tehdä itse biisejä, nousi suosioon rälläysvideoillaan ja jyrää nyt listoilla

 8. 8

  Helsingissä aloittaa perjantaina uusi elokuvateatteri, jonka näytöksissä voi syödä ravintolaruokaa

 9. 9

  Suomen ensimmäinen kapselihotelli tulee Lahteen – myös Helsingistä etsitään sopivia kiinteistöjä

 10. 10

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 3. 3

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 4. 4

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 5. 5

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 6. 6

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 7. 7

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 8. 8

  Ravintolauutisia: Siltasen Lie Mi siirtyy Kamppiin, tilalle Onda

 9. 9

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 10. 10

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 5. 5

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 6. 6

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 9. 9

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 10. 10

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

 2. 2

  Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

 3. 3

  Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

 4. 4

  Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

 5. 5

  Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

 6. 6

  Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

 7. 7

  USA:n oikeiston bluffi paljastui

 8. 8

  Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

 9. 9

  Haloo Helsinki! toi tuhannet faninsa juhlimaan Tallinnaan – katso kuvakooste ”koko Suomen bändin” paluukeikalta

 10. 10

  HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

 2. 2

  Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

 3. 3

  Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

 4. 4

  USA:n oikeiston bluffi paljastui

 5. 5

  Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

 6. 6

  Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

 7. 7

  Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

 8. 8

  HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

 9. 9

  Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

 10. 10

  Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 4. 4

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 5. 5

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 6. 6

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 7. 7

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 8. 8

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 9. 9

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 10. 10

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 11. Näytä lisää