Valikko

Tällainen on salaperäinen miljardööri, joka pakotti kiinni internetin pahamaineisen juorusivun, haluaa Trumpista presidentin ja suunnittelee avomerelle vapaakaupunkeja

Torstaina kerrottiin, että yksi internetin pahamaineisimmista juorusivuista Gawker.

Torstaina kerrottiin, että yksi internetin pahamaineisimmista juorusivuista Gawker.com suljetaan. Vuonna 2003 perustetulla julkkisjuorusivulla oli parikymmentä miljoonaa lukijaa kuukaudessa.

Saitin lopettamisen taustalla on erikoinen tarina, johon liittyy showpainijan seksivideo sekä eksentrinen miljardööri.

Gawker, joka pyörittää nimikkosivustonsa lisäksi esimerkiksi Jezebel-, Gizmodo- sekä io9-sivustoja, tuomittiin 140 miljoonan dollarin korvauksiin Gawker.com-sivuilla julkaistun seksivideon takia.

Videolla seksiä harrasti Terry Gene Bollea. Hänet tunnetaan paremmin taiteilijanimellä Hulk Hogan, 63-vuotiaana show-painijana, joka oli 1980-luvulla lajin suurin nimi.

Mutta Gawker Media -yhtiö ei kaatunut seksivideoon. Se kaatui ajojahtiin, jota kävi eksentrinen ja ristiriitainen miljardöörisijoittaja Peter Thiel.

Thiel kertoi toukokuussa The New York Timesin haastattelussa käyneensä vuosien ajan salattua sotaa Gawkeria vastaan. Sota alkoi, kun Gawker kertoi Thielin homoseksuaalisuudesta vuonna 2007. Jutun otsikko oli “Peter Thiel is totally gay, people”.

Thiel palkkasi joukon juristeja etsimään ihmisiä, joiden yksityisyyttä oli loukattu Gawkerin jutuissa. Sitä kautta hän päätyi rahoittamaan myös Bollean oikeudenkäyntikulut, arviolta noin kymmenen miljoonaa dollaria.

Nyt Thiel on saavuttanut tavoitteensa. Gawker.com suljetaan.

Kuka Peter Thiel on?

Hän on yrittäjä ja sijoittaja, jota pidetään yhtenä maailman menestyneimmistä teknologiasijoittajista. Hän syntyi Saksassa vuonna 1967 ja varttui Yhdysvalloissa. Lapsena hän oli shakkinero, Stanfordin yliopistossa tähtioppilas.

Hän perusti Elon Muskin – kyllä, Teslasta, SpaceX:stä ja Hyperloopista tunnetun Muskin – kanssa Paypalin, koska hän halusi luoda verkkovaluutan, joko kiertäisi valtiollisen kontrollin. Sellaista siitä ei tullut, mutta Thielistä se teki rikkaan.

Jos tämä ei tehnyt Thielistä tähteä, viimeistään se teki, että Thiel oli Facebookin ensimmäinen ulkopuolinen sijoittaja.

Hän sijoitti yritykseen puoli miljoonaa dollaria ja sai 10,2 prosentin osuuden. Hän on sittemmin tienannut satoja miljoonia myymällä Facebookin osakkeitaan. Hän istuu myös Facebookin hallituksessa.

Thiel oli mukana perustamassa tiedustelualan Palantir Technologies -yritystä, johon hän sijoitti 30 miljoonaa. Firman arvo on nyt 2,5 miljardia ja Thiel sen hallituksen puheenjohtaja. Palantiria on pidetty yhtenä Piilaakson lupaavimmista yrityksistä.

Thiel nimeää yrityksiään J.R.R. Tolkienin tarinoiden termeillä – Palantir, Valar, Mithril. Hänen sosiaaliseen piiriinsä kuuluu sellaisia Piilaakson sankareita kuin Elon Musk, Sean Parker ja Patri Friedman.

Hän on supernörtti, startup-unelman henkilöitymä. Tai sellaisena hänet ainakin on tunnettu.

Viime aikoina esiin on astunut uusi Thiel. Mies, joka haluaa sulkea tiedotusvälineitä. Mies, joka haluaa Donald Trumpista presidentin. Mies, jonka mielestä ennen oli paremmin.

Miten tämä on mahdollista, kysytään Piilaaksossa?

Maailmankatsomukseltaan Thiel sanoo olevansa konservatiivinen libertaari. Se tarkoittaa, että hän kannattaa yksilön vapautta ja vastustaa valtiollisten instituutioiden rajoittavaa ja ohjaavaa roolia.

Hän menee tässä ajattelussaan hyvin pitkälle.

Vuonna 2009 libertaristiselle ajatushautomolle Cato Institutelle kirjoittamassaan esseessä Thiel sanoo, ettei enää usko vapauden ja demokratian olevan yhdistettävissä.

Hän uskoo poikkeusyksilöiden kykyyn muuttaa maailmaa tahtonsa ja älynsä avulla.Tämä on kirjailija Ayn Randilta tuttu ajatus vapaiden erikoisyksilöiden utopiasta – siitä, kuinka parhaat kyvyt omaavat ihmiset muuttavat maailman, ja muut ihmiset ja heitä varten luodut säännöt ovat oikeastaan vain tiellä.

On toki selvää, että näitä erikoisyksilöitä ovat Thiel ja hänen ystävänsä.

Thiel kirjoitti esseessä haluavansa luoda vapauden alueita. Näitä on hänen mielestään internet, ulkoavaruus ja valtameret. Hämmästyttävästi, hän määrittelee vapauden tarkoittavan ennen kaikkea vapautta politiikasta. Miten se voi edes periaatteessa olla mahdollista?

Libertarisessa politiikan vastustamisessa vastustetaan hyvin tietynlaista politiikkaa. Keskusjohtoista valtiollista politiikkaa, joka sääntelee kaupankäyntiä ja rahamarkkinoita, joka säätää lakeja ja verottaa. Joka lyhyesti sanottuna, rajoittaa äärettömän vapauden ja yksilön päätösvallan toteuttamista.

Politiikan sijaan meidän on Thielin mielestä luotettava teknologiaan.

Tähän asti Thielin ajattelua pidettiin teknologiayrittäjän oikkuna – sellaisiahan nyt on.

Nyt hän on kuitenkin alkanut tehdä ajatuksistaan totta.

Heinäkuun lopussa Peter Thiel nousi lavalle puhumaan republikaanisen puolueen puoluekokouksessa. Hän julisti filosofiaansa ja sanoi, että hän ja Donald Trump eivät kumpikaan ole poliitikkoja, vaan tekijöitä.

Thiel kannattaa Trumpia, koska molemmat vastustavat politiikkaa.

Thiel päätti puheensa omituiseen toteamukseen. Kun Donald Trump lupaa tehdä Amerikasta taas suuren, Trump ei esitä paluuta menneeseen.

”Hän pyrkii presidentiksi viedäkseen meidät takaisin kirkkaaseen tulevaisuuteen”, Thiel sanoi.

Takaisin tulevaisuuteen, joka on siis jo mennyt?

Kyllä. Thiel uskoo tulevaisuuteen sellaisena, kuin se nähtiin 1950- ja 1960-luvuilla.

Hän haluaa tehdä todeksi 1950-luvun tieteiskirjallisuuden suositun sadun. Sadun, jossa alukset ja ihmiset ovat kiiltäviä ja solakoita. Energia on loputonta ja siistiä. Sairaudet on voitettu, kaikki ovat kauniita, onnellisia ja tasa-arvoisia. Teknologian onnelliseksi tekemä ihmiskunta leviää suuressa sovussa kaikkeuteen.

Se on tietysti tulevaisuus, jota ei koskaan ole ollut olemassakaan. Tämä on nostalgiaa puhtaimmillaan. Nostalgiaa sellaista kohtaan, joka on menetetty, ennen kuin se edes saatiin.

Thielin maailmassa meitä vaivaa syvä ajattelun ongelma. Tunnettu uuskonservatiivi, Historian loppu ja viimeinen ihminen -teoksen kirjoittanut Francis Fukuyama haastatteli Thieliä vuonna 2012 konservatiiviseen aikakauslehteen The American Interest.

Thielin mielestä keskeinen ongelmamme on, että emme ole enää varmoja. Ennen vanhaan suunniteltiin rationaalisesti varmoista lähtökohdista ja tiedettiin, mitä pitää tehdä, että asiat saadaan toimimaan. Nyt kaikkea määrittävä keskeinen periaate on satunnaisuus ja tärkein tieteenalamme tilastotiede.

”Suhteemme tulevaisuuteen on, että emme tiedä varmasti. Ennen olimme varmoja.”

Thielin mukaan nykyinen asenne ei ole viisaampi ja realistisempi tapa suhtautua todellisuuteen.

Hän näkee asenteen valintana. Valintana, joka hänelle tarkoittaa luovuttamista.

Thielin maailmassa ongelmat johtuvat siitä, että kenelläkään ei enää ole filosofista näkemystä, jonka perusteella voisimme ylipäätään uskoa suunnitelmien olevan mahdollisia toteuttaa.

Randilainen sankari on varma. Hän suunnittelee. Hän tekee.

Mitä Thiel sitten tekee?

Thiel rahoittaa tekoälyn tutkimusta edistävää Machine Intelligence Institutea. Hän uskoo, että koneista tulee vielä meitä älykkäämpiä. Siksi on tärkeää, että tekoälystä tehdään ihmiselel hyväntahtoinen. Tätä ajaa voittoa tavoittelematon OpenAI-yritys, jota Thiel rahoittaa.

Thiel on yksi Seasteading Instituten rahoittajista ja aktiiveista. Seasteading-hankkeen tarkoituksena on rakentaa kelluvia asutuksia tai jopa kaupunkeja. Koska valtamerillä on alueita, joilla kansallinen lainsäädäntö ei ole voimassa, nämä kaupungit olisivat Ayn Randin vision mukaisia lakien ja moraalin tuolla puolen olevia utopioita.

Sean Parkerin kanssa Thiel johtaa Founders Fundia, jonka sijoittamisperiaatteena ei ole voiton tuottaminen vaan erilaisten utopiahankkeiden toteuttaminen.

Thiel on lahjoittanut 3,5 miljoonaa dollaria Methuselah Foundationille, joka etsii parannuskeinoa vanhenemiseen.

Tämä viimeinen on Thielille erityisen tärkeä. ”Pitkän iän tutkimusprojekti kokonaisuudessaan on koko länsimaisen tieteen projektin huipentuma.”

Tällä viikolla Thielin unelmasta oli esillä yksi pala, kun Gawkerin kerrottiin sulkeutuvan. New York Timesiin hän kirjoitti mielipidekirjoituksen, jossa vaati lisää rajoja yksityisyyttä, erityisesti seksuaalisuutta koskeviin paljastuksiin.

Hänen mielestään Gawker-tapauksessa ei ollut kyse vain Thielistä ja tämän kostosta vaan siitä, miten julkisuus ja koko Yhdysvallat on ajautunut harhateille.

”Meidän on ratkaistava aitoja ongelmia eikä käydä keksittyjä kulttuurisotia”, Thiel kirjoitti.

Thielin maailmassa Gawkerin sulkeminen on vasta pieni muutos.

Isoista saatamme kuulla vielä lisää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 5. 5

  Pikatestissä Espoon idyllisin museokahvila, jossa saa palvella itseään, mutta myös ihailla upeaa merinäköalaa

 6. 6

  ”Kun ihmiset eivät tiedä, mitä tehdä, juodaan kahvit” – Niskavuori-näytelmien kaikki kahvihetket koostettiin yhdeksi esitykseksi

 7. 7

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 8. 8

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 9. 9

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 10. 10

  7 taidenäyttelyä, joissa kannattaa nyt käydä Helsingissä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 4. 4

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 5. 5

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 6. 6

  Microsoft vastasi Paintin lopettamisesta seuranneeseen äläkkään: piirrosohjelma pidetäänkin hengissä ja se tulee ladattavaksi Windows Storeen

 7. 7

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 8. 8

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 9. 9

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 10. 10

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 7. 7

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 8. 8

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 9. 9

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 10. 10

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 2. 2

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 3. 3

  Niinistö ja Putin ovat lähes kaikesta eri mieltä – Nyt Yhdysvaltain ärtyisä senaatti puskee Niinistöä ja Putinia yhteen

 4. 4

  200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

 5. 5

  Alkoholin kohtuukäyttö on riskikäyttöä

 6. 6

  Aivosyöpää sairastava senaattori McCain pelasti Trumpin lentämällä äänestykseen, joka avasi tien Obamacaren kaatamiseen – Näin mutkikas prosessi etenee

 7. 7

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 8. 8

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 9. 9

  Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

 10. 10

  Eskimot metsästävät mursuja ja ryyppäävät rajusti, mutta kärsivätkö he koskaan krapulasta? Saska Saarikosken reportaasi Alaskasta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 2. 2

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 3. 3

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 4. 4

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 5. 5

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 6. 6

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 7. 7

  Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

 8. 8

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 9. 9

  Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

 10. 10

  Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 3. 3

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 4. 4

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Vanhempiensa Malesiaan hylkäämästä Evon Söderlundista kasvoi Suomessa menestyvä yrittäjä – ”Suomessa ei ole korruptiota vaan kilpailu on reilua”
 3. Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen
 4. Niinistö ja Putin ovat lähes kaikesta eri mieltä – Nyt Yhdysvaltain ärtyisä senaatti puskee Niinistöä ja Putinia yhteen
 5. Suomalaistislaamoille voittoja kansainvälisessä viinakilpailussa
 6. Ruotsissa kolmen ministerin paikka uhattuna – porvarioppositio äänestyttää epäluottamuslauseesta tietovuotoskandaalin takia
 7. NYT: Patologi tutki 111 kuolleen amerikkalaisen jalkapallon pelaajan aivot ja löysi aivorappeumatautia 110 aivoista – yksi pelaajista oli Helsingin olympialaisten mitalisti
 8. Yhä useampi alkaa pelätä muistisairautta tai syöpää, kun googlaa pieniä vaivojaan – Näin pääset eroon turhista terveyshuolista
 9. 1990-luvun alussa Ilpo Okkonen toi elämäntapa­intiaanit Suomeen – hanke traumatisoi ja vei maineen sekä rahat: ”Toipuminen vei vuosia”
 10. ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä
 11. Japani pyrkii vähentämään itsemurhia 30 prosenttia – Yritykset teettävät yhä yli sadan tunnin ylitöitä kielloista huolimatta
 12. Näytä lisää