Valikko

Nyt puhuu poliisi, joka puolustaa Twitterissä, kun poliisi kaasuttaa mielenosoittajia

Jussi Huhtela työskentelee Helsingin poliisin johtokeskuksen johtajana, mikä ei ole ollut kovin helppo tehtävä viime aikoina.

Kun Helsingin poliisi tekee jotakin, josta joku kohta älähtää, on päätöksessä luultavasti ollut mukana tämä mies, joka nyt piirtää fläppitaululle kuvaa poliisihallinnon rakenteesta.

Kun Helsingin poliisi käyttää pippurisumutetta ja sähkölamautinta puistossa luvatonta keikkaa pitäviä anarkisteja vastaan, hän tietää. Kun mielenosoitus kiristyy (ja voi pojat, viime aikoina ne ovat kiristyneet), hän tietää.

Ylikomisario Jussi Huhtela on ollut yksi taululle piirtämänsä poliisikaavion kiireisimmistä ihmisistä. Hän työskentelee Helsingin poliisilaitoksen johtokeskuksen johtajana – paikassa, jossa tehdään päätökset, joista myöhemmin keskustellaan.

Vuoden aikana on horjunut luottamus moneen instanssiin, ja kritiikin kohteena on ollut myös poliisi. Monia vaikeista päätöksistä on ollut tekemässä Huhtela.

Viime kesänä Suomi muuttui, ainakin hetkeksi. Lähi-idästä alkoi siirtyä valtavasti ihmisiä Eurooppaan, ja osa heistä suuntasi Suomeen. Turvapaikanhakijoita saapui lopulta yli 30 000.

Tämä näkyi myös Helsingissä. Aluksi järjestettiin mielenosoitus tulijoiden toivottamiseksi tervetulleeksi. Sitten aktivoituivat ne, jotka vastustivat maahantuloa.

Huhtela, 42, oli ollut virassaan puoli vuotta. Hän on johtokeskuksen johtaja, ja johtokeskus hoitaa yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvontaa ja johtaa hälytyspartioita. Kesällä poliisikin oli ihmeissään, hän myöntää nyt.

”Olisi kiva voida sanoa jälkiviisaasti, että nämä tapahtumat oli nähtävissä, mutta ei tätä turvapaikanhakijoiden määrän jättimäistä kasvua ja sen seurauksia pystynyt ennakoimaan millään.”

Syntyi muuttoa vastustava Rajat kiinni -liike, sitten aktivoituivat liikettä vastustavat anarkistit. Sitten tulivat Odinin soturit.

”Ihmiset menivät jotenkin sekaisin uudesta tilanteesta”, Huhtela sanoo.

Kesä vaihtui syksyksi, joka jää historiaan. Jännitteet Helsingissä olivat kovia.

”Homma kävi todella kuumana viime syksynä tuolla Narinkkatorilla. Jos oli Rajat kiinni -mielenosoitus, aina paikalle tuli myös vastamielenosoitusporukka, joiden joukossa oli yleensä anarkisteja. Tarvitsimme 100–150 uutta joukkojenhallintapoliisia, ja hommat oli tehtävä ylitöinä, koska niihin ei pystytty varautumaan. Ei se ollut halpaa hommaa.”

Itsenäisyyspäivänä syntyi jo yhteenotto. Eri puolille kaupunkia oli kokoontunut kaksi isoa joukkoa, toiset maahanmuuton vastustajia, toiset muun muassa anarkistien koollekutsumasta Vapaus pelissä -tapahtumasta. Poliisi yritti pitää ryhmiä erillään.

Poliisi joutui kahnaukseen Vapaus pelissä -tapahtuman osallistujien kanssa. Kiviä alkoi lentää.

Sitten poliisi teki jotakin, jota Huhtela saa yhä selittää.

Se ampui mielenosoittajia kohti seitsemän laukausta FN-303 paineilma-aseella. Siis tällä:

Tähänkö Suomi oli tullut? Poliisi käyttämässä mielenosoituksessa uutta välinettä, joka näyttää kovasti kumiluodeilta? Mihin vielä jouduttaisiin?

Laitetta, josta Suomi kohahti, on ollut tuomassa Suomeen juuri Huhtela.

Me halusimme tavata Huhtelan erityisesti siksi, että hän avaa päätöksiään poikkeuksellisen laajasti Twitterissä. Samalla Huhtela on saanut vihamiehiä, tai ainakin äänekkäitä vastustajia, niin anarkistien kuin Rajat kiinni -liikkeen joukoissakin. Molemmat osapuolet kokevat poliisin olevan toisen puolella, suojelevan tai ylireagoivan toisen puolen tekemisiin.

Erityisen aktiivisesti Huhtela keskustelee Twitterissä anarkistien kanssa – usein siitä, provosoiko poliisi voimankäytöllä vai onko se toiminut vain pitääkseen järjestystä yllä.

”Moni kysyy, miksi keskustelen siellä niin paljon nimenomaan anarkistien kanssa. Se johtuu puhtaasti siitä, että he ovat somessa paljon aktiivisempia kuin Rajat kiinni -ryhmittymä”, Huhtela sanoo.

Itsenäisyyspäivästä lähtien yksi keskeinen keskustelunaihe on ollut FN-303. Jos kiistelty väline Suomessa henkilöityy johonkin ihmiseen, tuo ihminen on Huhtela. Twitterissä Huhtela toistaa samaa, jota hän korostaa nytkin.

”Se ei ole ase, vaan voimankäyttöväline.”

Juridisesti näin onkin, mutta arkikieli on eri asia. Maailmalla FN-303:aa kuvailtaessa puhutaan esimerkiksi ”mellakka-aseesta” ja ”paineilma-aseesta”. Erityisesti anarkistit väittävät poliisin provosoivan aseella ja toiminnallaan ja ohittavan kielipelillä itse asian.

Huhtela sanoo ymmärtävänsä, miksi poliisi on saanut aiheesta voimakasta kritiikkiä.

”FN-303 on kieltämättä provosoivan näköinen. Sille porukalle, jota kohtaan välinettä käytettiin, syntyi sellainen olo, että heitä on ammuttu. Heidän tunnettaan me emme pysty jälkeenpäin mitenkään muuttamaan.”

Huhtelan mukaan suurin ongelma oli se, että poliisi luotti liikaa ennakkotiedotukseen ja oletti ihmisten tietävän itsenäisyyspäivän aikaan, millaisesta välineestä on kyse. Kun se ei ollut selvillä, poliisin olisi pitänyt pystyä vielä paremmin selittämään jälkeenpäin välineen käytön syitä.

Itse käyttöä Huhtela pitää edelleen perusteltuna. Hän näet uskoo, että parempi tekniikka itse asiassa vähentää vahinkoja.

”Vielä 15 vuotta sitten olisimme joutuneet turvautumaan mellakkatilanteessa lähinnä fyysiseen voimaan ja teleskooppipamppuun. Silloin samassa tilanteessa olisi taatusti tullut paljon enemmän vammoja.”

Uutenavuotena tilanne Suomessa oli ehkä kireimmillään. Sosiaalisessa mediassa velloivat huhut turvapaikanhakijoista, moni niistä keksittyjä. Huhtela istui itse yöllä johtokeskuksessa johtamassa tilannetta, jonka poliisi pelkäsi muuttuvan vaikeaksi.

Pelättiin seksuaalista ahdistelua.

Seuraavana päivänä poliisilla oli käsissään uusi itseaiheutettu kohu. Julkisuuteen tiedotettiin, että Helsingissä turvapaikanhakijoista koostunut ryhmä olisi pyrkinyt joukolla häiritsemään naisia seksuaalisesti ja varastamaan heidän omaisuuttaan – samalla tavalla kuin Saksan Kölnissä oli uutenavuotena tapahtunut.

Sitten Helsingin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki kertoi brittilehti The Telegraphin haastattelussa, ettei Suomessa ole koskaan ollut tämän kaltaista seksuaalista häirintää uudenvuoden iltana. Poliisi sai lausunnoista paljon kielteistä huomiota, ja sen epäiltiin toimivan heikoin tiedoin ja liioittelevan tilannetta.

Lopulta poliisin yhteenvedossa ilmoitettiin, että uudenvuoden tapahtumista oli tehty 15 rikosilmoitusta.

Huhtela muotoilee sanansa tarkkaan, kun muistelee tapausta.

”Miten tämän sanoisi niin, etteivät ihmiset tule sanomaan, että tuo on rasisti. Uudenvuoden tapahtumat olivat tietyllä tavalla herätys sekä viranomaisille että näille miehille [turvapaikanhakijoille]. Tajusimme, että nyt puuttuvat tietyllä tavalla säännöt siitä, mitä Suomessa saa tehdä. Uskon, että tuolloin onnistuimme luomaan ne pelisäännöt. Sen jälkeen tämmöisistä asioista ei ole hirveästi tarvinnut puhua.”

Talvella tilanne Euroopassa tasaantui, ja monet maat alkoivat ottaa käyttöön tarkastuksia rajoillaan. Ihmisten liike Eurooppaan ja myös Suomeen alkoi vähentyä. Helsingissäkin tilanne rauhoittui. Mielenosoituksia on yhä paljon, mutta ne ovat pienempiä.

”Paikalla saattaa olla kymmenkunta ihmistä. Tässä tapauksessa niiden periaatteellinen merkitys on varsinaista tapahtumaa isompi. Meidän pitää tietenkin reagoida jokaiseen mielenilmaukseen”, Huhtela sanoo.

Yksi asia Huhtelaa tapahtumissa yhä vaivaa, ja siihen hän toivoo ratkaisua. Tuo asia on vihapuhe.

”Meillä on vihapuheelle ja rasismille nollatoleranssi”, Huhtela sanoo.

Epäselvempää on kuitenkin, mitä nollatoleranssi – tai edes vihapuhe – tarkoittaa. Viime aikoina on järjestetty mielenosoituksia esimerkiksi kauppakeskus Itiksellä. Ne käynnistyivät, kun kauppakeskus houkutteli muslimiasiakkaita erityisellä ramadanin päätösjuhlan tapahtumalla ja tarjouksilla.

Huhtela ei kerro, missä kohti mielenosoituksissa on menty vihapuheen puolelle, vaan tyytyy sanomaan, että vähintään sen rajalla on käyty usein. Samalla hän myöntää, että poliisin on löydettävä selvä linja vihapuheeseen puuttumiseen.

Huhtela ei kuitenkaan usko, että ratkaisu olisi mielenosoitusten keskeyttäminen.

”Tällä hetkellä on järkevämpää hoitaa nämä tilanteet jälkikäteen. Olemme vielä kaukana siitä pisteestä, että alkaisimme estää kokonaisia mielenosoituksia.”

Vaikka tilanne Helsingissä on rauhoittunut, on joillekin jäänyt tapahtumista jäljelle epäluottamus poliisia kohtaan.

Viimeisin esimerkki nähtiin toissa viikolla, kun poliisi keskeytti Dallapénpuistossa voimakeinoilla konsertin, joka oli osa anarkistien Musta Kallio -tapahtumaa.

”Meille tuli lähistöllä asuvilta ihmisiltä todella paljon valituksia siitä, miten he eivät pysty nukkumaan ollenkaan puistosta tulevan metelin takia”, Huhtela sanoo.

”Siinä eivät olleet perusoikeudet enää ollenkaan balanssissa, joten tapahtuma oli pakko keskeyttää.”

Tilanne kärjistyi niin, että poliisi käytti voimaa: paikallaolijoita vastaan käytettiin paprikasumutetta ja etälamautinta. Ilta-Sanomien haastattelemien silminnäkijöiden mukaan poliisin kaasutuksesta kärsivät monet sivulliset, ja etälamauttimen käytön väitettiin kohdistuneen poistujiin. Poliisin mukaan lamautinta käytettiin, koska poliisin päälle oli tilanteessa hyökätty fyysisesti.

Sosiaalisen median aikakaudella tilanteista tulee heti julkisia, ja poliisin kertomus tapahtumista on usein kovin niukka. Tätä Huhtela yrittää muuttaa, muun muassa Twitterissä.

Mikä sitten on totuus?

Huhtelan mukaan poliisi jää todellisista tapahtumista väännettäessä helposti kakkoseksi, koska paikallaolijat kuvaavat nykyään tapahtumat Youtube-videoille. Niillä tilanne saadaan hänestä esitettyä haluttaessa vain yhdestä näkökulmasta.

Siksi poliisi on ottamassa käyttöön univormuun kiinnitettäviä vartalokameroita, joilla voidaan tulevaisuudessa todentaa tapahtumien kulkua muuten kuin sanallisesti.

”En väitä, etteivätkö ihmiset ole oikeasti voineet kokea sitä, mitä sanovat. Ongelma on se, että me ihmiset näemme sen, mitä haluamme nähdä.”

Toisten mielestä poliisin avoimuus ei ainakaan vielä ole tarkoittanut sitä, että se myöntäisi tekevänsä virheitä. Usein kun kohu syntyy, poliisi vaikenee prosessistaan.

Huhtelan mukaan poliisin pitää pystyä olemaan entistä avoimempi ja kertoa myös mahdollisista virheistä. Muutoksen hitaudesta hän syyttää sitä, että poliisilaitoksen kaltainen vanha ja kankea organisaatio ei muutu hetkessä.

”Kyllä me oikeasti haluamme olla avoimia”, hän vakuuttaa.

Lopulta kohuista saattaa olla myös jotain hyötyä, kuten Huhtelan mukaan uudenvuoden tapauksessa kävi.

”Näin jälkeenpäin mun mielestä oli hyvä, että se kohu tapahtui. Se oli varmasti osaltaan luomassa turvallisempaa kaupunkia, kun pöly oli laantunut.”

Juttua korjattu 9.48: Dallapénpuiston tapahtumat olivat toissa viikolla, eivät viime viikolla, kuten jutussa aluksi luki.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Poliisi
 • Kotimaa
 • Mielenosoitukset
 • Anarkistit
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Linkin Park Suomeen elokuussa

 5. 5

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 6. 6

  Ravintola-arviossa kolmen tähden Sori Taproom, joka on omiaan rentoon oluen hörppimiseen ja ronskiin ruokailuun

 7. 7

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 8. 8

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 9. 9

  Timo Soini lähtee Flow-festivaaleille kiskomaan artesaaniseitania! Olli Lindholm lukee Koko Hubaraa!

 10. 10

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 6. 6

  Ravintola-arviossa kolmen tähden Sori Taproom, joka on omiaan rentoon oluen hörppimiseen ja ronskiin ruokailuun

 7. 7

  Timo Soini lähtee Flow-festivaaleille kiskomaan artesaaniseitania! Olli Lindholm lukee Koko Hubaraa!

 8. 8

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 9. 9

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 10. 10

  Apple paljasti uudet emoji-hahmot – Tulossa ovat muun muassa hijabiin pukeutunut nainen, zombi ja dinosaurus

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Parasta internetissä juuri nyt: Andy Serkis lukee Trumpin twiittejä Klonkun äänellä

 3. 3

  ”Olet niin hyvässä kunnossa”, sanoi Trump Ranskan presidentin puolisolle kameroiden edessä, äläkkä seurasi – Neuvomme Trumpille: Älä kommentoi naisten ulkonäköä ollenkaan

 4. 4

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 5. 5

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 7. 7

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 8. 8

  Jenkkiopettaja kirjoitti hittijutun suomalaisten tavoista – ja suututti maanmiehensä

 9. 9

  Trump puhuu usein ystävästään Jimistä, joka ei enää käy Pariisissa, koska siellä on terroristeja – uusimpien tietojen mukaan ”Jim” on mielikuvitusystävä

 10. 10

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 2. 2

  16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

 3. 3

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 4. 4

  Nyt se on laskettu: Maailmassa on tuotettu 8,3 miljardia tonnia muovia ja peräti puolet siitä viimeisen 13 vuoden aikana – silti tuotanto vain lisääntyy entisestään

 5. 5

  Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

 6. 6

  Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

 7. 7

  Parisuhdekriisissä suku voi olla paras tai pahin – Ethän lietso aikuisen lapsesi kriisiä

 8. 8

  Venäjä riitelee 1940-luvun historiasta sekä Puolan että Baltian kanssa –  kutsuu Viron metsäveljiä natseiksi ja Puolan miehittämistä ilouutiseksi

 9. 9

  Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

 10. 10

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 2. 2

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 3. 3

  Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

 4. 4

  Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

 5. 5

  Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

 6. 6

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 7. 7

  Helsingin ratikkahankinta epäonnistui surkeasti – nyt HKL tyrkyttää rämiseviä vaunuja Saksaan

 8. 8

  Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

 9. 9

  Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

 10. 10

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

 2. 2

  11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

 3. 3

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 4. 4

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 5. 5

  Miksi Helsingin paraatipaikalla on autio kerrostalo? Ympäriltä myydään asuinneliöitä yli 7 000 eurolla, mutta tämä talo on rapistunut jo vuosikymmeniä

 6. 6

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 7. 7

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 8. 8

  Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

 9. 9

  Uusi tutkimus: Kuudes sukupuuttoaalto on jo täällä – Ja olemme tulkinneet lajien joukkotuhon laajuuden aivan väärin

 10. 10

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 11. Näytä lisää