Valikko

Nyt puhuu poliisi, joka puolustaa Twitterissä, kun poliisi kaasuttaa mielenosoittajia

Jussi Huhtela työskentelee Helsingin poliisin johtokeskuksen johtajana, mikä ei ole ollut kovin helppo tehtävä viime aikoina.

Kun Helsingin poliisi tekee jotakin, josta joku kohta älähtää, on päätöksessä luultavasti ollut mukana tämä mies, joka nyt piirtää fläppitaululle kuvaa poliisihallinnon rakenteesta.

Kun Helsingin poliisi käyttää pippurisumutetta ja sähkölamautinta puistossa luvatonta keikkaa pitäviä anarkisteja vastaan, hän tietää. Kun mielenosoitus kiristyy (ja voi pojat, viime aikoina ne ovat kiristyneet), hän tietää.

Ylikomisario Jussi Huhtela on ollut yksi taululle piirtämänsä poliisikaavion kiireisimmistä ihmisistä. Hän työskentelee Helsingin poliisilaitoksen johtokeskuksen johtajana – paikassa, jossa tehdään päätökset, joista myöhemmin keskustellaan.

Vuoden aikana on horjunut luottamus moneen instanssiin, ja kritiikin kohteena on ollut myös poliisi. Monia vaikeista päätöksistä on ollut tekemässä Huhtela.

Viime kesänä Suomi muuttui, ainakin hetkeksi. Lähi-idästä alkoi siirtyä valtavasti ihmisiä Eurooppaan, ja osa heistä suuntasi Suomeen. Turvapaikanhakijoita saapui lopulta yli 30 000.

Tämä näkyi myös Helsingissä. Aluksi järjestettiin mielenosoitus tulijoiden toivottamiseksi tervetulleeksi. Sitten aktivoituivat ne, jotka vastustivat maahantuloa.

Huhtela, 42, oli ollut virassaan puoli vuotta. Hän on johtokeskuksen johtaja, ja johtokeskus hoitaa yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvontaa ja johtaa hälytyspartioita. Kesällä poliisikin oli ihmeissään, hän myöntää nyt.

”Olisi kiva voida sanoa jälkiviisaasti, että nämä tapahtumat oli nähtävissä, mutta ei tätä turvapaikanhakijoiden määrän jättimäistä kasvua ja sen seurauksia pystynyt ennakoimaan millään.”

Syntyi muuttoa vastustava Rajat kiinni -liike, sitten aktivoituivat liikettä vastustavat anarkistit. Sitten tulivat Odinin soturit.

”Ihmiset menivät jotenkin sekaisin uudesta tilanteesta”, Huhtela sanoo.

Kesä vaihtui syksyksi, joka jää historiaan. Jännitteet Helsingissä olivat kovia.

”Homma kävi todella kuumana viime syksynä tuolla Narinkkatorilla. Jos oli Rajat kiinni -mielenosoitus, aina paikalle tuli myös vastamielenosoitusporukka, joiden joukossa oli yleensä anarkisteja. Tarvitsimme 100–150 uutta joukkojenhallintapoliisia, ja hommat oli tehtävä ylitöinä, koska niihin ei pystytty varautumaan. Ei se ollut halpaa hommaa.”

Itsenäisyyspäivänä syntyi jo yhteenotto. Eri puolille kaupunkia oli kokoontunut kaksi isoa joukkoa, toiset maahanmuuton vastustajia, toiset muun muassa anarkistien koollekutsumasta Vapaus pelissä -tapahtumasta. Poliisi yritti pitää ryhmiä erillään.

Poliisi joutui kahnaukseen Vapaus pelissä -tapahtuman osallistujien kanssa. Kiviä alkoi lentää.

Sitten poliisi teki jotakin, jota Huhtela saa yhä selittää.

Se ampui mielenosoittajia kohti seitsemän laukausta FN-303 paineilma-aseella. Siis tällä:

Tähänkö Suomi oli tullut? Poliisi käyttämässä mielenosoituksessa uutta välinettä, joka näyttää kovasti kumiluodeilta? Mihin vielä jouduttaisiin?

Laitetta, josta Suomi kohahti, on ollut tuomassa Suomeen juuri Huhtela.

Me halusimme tavata Huhtelan erityisesti siksi, että hän avaa päätöksiään poikkeuksellisen laajasti Twitterissä. Samalla Huhtela on saanut vihamiehiä, tai ainakin äänekkäitä vastustajia, niin anarkistien kuin Rajat kiinni -liikkeen joukoissakin. Molemmat osapuolet kokevat poliisin olevan toisen puolella, suojelevan tai ylireagoivan toisen puolen tekemisiin.

Erityisen aktiivisesti Huhtela keskustelee Twitterissä anarkistien kanssa – usein siitä, provosoiko poliisi voimankäytöllä vai onko se toiminut vain pitääkseen järjestystä yllä.

”Moni kysyy, miksi keskustelen siellä niin paljon nimenomaan anarkistien kanssa. Se johtuu puhtaasti siitä, että he ovat somessa paljon aktiivisempia kuin Rajat kiinni -ryhmittymä”, Huhtela sanoo.

Itsenäisyyspäivästä lähtien yksi keskeinen keskustelunaihe on ollut FN-303. Jos kiistelty väline Suomessa henkilöityy johonkin ihmiseen, tuo ihminen on Huhtela. Twitterissä Huhtela toistaa samaa, jota hän korostaa nytkin.

”Se ei ole ase, vaan voimankäyttöväline.”

Juridisesti näin onkin, mutta arkikieli on eri asia. Maailmalla FN-303:aa kuvailtaessa puhutaan esimerkiksi ”mellakka-aseesta” ja ”paineilma-aseesta”. Erityisesti anarkistit väittävät poliisin provosoivan aseella ja toiminnallaan ja ohittavan kielipelillä itse asian.

Huhtela sanoo ymmärtävänsä, miksi poliisi on saanut aiheesta voimakasta kritiikkiä.

”FN-303 on kieltämättä provosoivan näköinen. Sille porukalle, jota kohtaan välinettä käytettiin, syntyi sellainen olo, että heitä on ammuttu. Heidän tunnettaan me emme pysty jälkeenpäin mitenkään muuttamaan.”

Huhtelan mukaan suurin ongelma oli se, että poliisi luotti liikaa ennakkotiedotukseen ja oletti ihmisten tietävän itsenäisyyspäivän aikaan, millaisesta välineestä on kyse. Kun se ei ollut selvillä, poliisin olisi pitänyt pystyä vielä paremmin selittämään jälkeenpäin välineen käytön syitä.

Itse käyttöä Huhtela pitää edelleen perusteltuna. Hän näet uskoo, että parempi tekniikka itse asiassa vähentää vahinkoja.

”Vielä 15 vuotta sitten olisimme joutuneet turvautumaan mellakkatilanteessa lähinnä fyysiseen voimaan ja teleskooppipamppuun. Silloin samassa tilanteessa olisi taatusti tullut paljon enemmän vammoja.”

Uutenavuotena tilanne Suomessa oli ehkä kireimmillään. Sosiaalisessa mediassa velloivat huhut turvapaikanhakijoista, moni niistä keksittyjä. Huhtela istui itse yöllä johtokeskuksessa johtamassa tilannetta, jonka poliisi pelkäsi muuttuvan vaikeaksi.

Pelättiin seksuaalista ahdistelua.

Seuraavana päivänä poliisilla oli käsissään uusi itseaiheutettu kohu. Julkisuuteen tiedotettiin, että Helsingissä turvapaikanhakijoista koostunut ryhmä olisi pyrkinyt joukolla häiritsemään naisia seksuaalisesti ja varastamaan heidän omaisuuttaan – samalla tavalla kuin Saksan Kölnissä oli uutenavuotena tapahtunut.

Sitten Helsingin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki kertoi brittilehti The Telegraphin haastattelussa, ettei Suomessa ole koskaan ollut tämän kaltaista seksuaalista häirintää uudenvuoden iltana. Poliisi sai lausunnoista paljon kielteistä huomiota, ja sen epäiltiin toimivan heikoin tiedoin ja liioittelevan tilannetta.

Lopulta poliisin yhteenvedossa ilmoitettiin, että uudenvuoden tapahtumista oli tehty 15 rikosilmoitusta.

Huhtela muotoilee sanansa tarkkaan, kun muistelee tapausta.

”Miten tämän sanoisi niin, etteivät ihmiset tule sanomaan, että tuo on rasisti. Uudenvuoden tapahtumat olivat tietyllä tavalla herätys sekä viranomaisille että näille miehille [turvapaikanhakijoille]. Tajusimme, että nyt puuttuvat tietyllä tavalla säännöt siitä, mitä Suomessa saa tehdä. Uskon, että tuolloin onnistuimme luomaan ne pelisäännöt. Sen jälkeen tämmöisistä asioista ei ole hirveästi tarvinnut puhua.”

Talvella tilanne Euroopassa tasaantui, ja monet maat alkoivat ottaa käyttöön tarkastuksia rajoillaan. Ihmisten liike Eurooppaan ja myös Suomeen alkoi vähentyä. Helsingissäkin tilanne rauhoittui. Mielenosoituksia on yhä paljon, mutta ne ovat pienempiä.

”Paikalla saattaa olla kymmenkunta ihmistä. Tässä tapauksessa niiden periaatteellinen merkitys on varsinaista tapahtumaa isompi. Meidän pitää tietenkin reagoida jokaiseen mielenilmaukseen”, Huhtela sanoo.

Yksi asia Huhtelaa tapahtumissa yhä vaivaa, ja siihen hän toivoo ratkaisua. Tuo asia on vihapuhe.

”Meillä on vihapuheelle ja rasismille nollatoleranssi”, Huhtela sanoo.

Epäselvempää on kuitenkin, mitä nollatoleranssi – tai edes vihapuhe – tarkoittaa. Viime aikoina on järjestetty mielenosoituksia esimerkiksi kauppakeskus Itiksellä. Ne käynnistyivät, kun kauppakeskus houkutteli muslimiasiakkaita erityisellä ramadanin päätösjuhlan tapahtumalla ja tarjouksilla.

Huhtela ei kerro, missä kohti mielenosoituksissa on menty vihapuheen puolelle, vaan tyytyy sanomaan, että vähintään sen rajalla on käyty usein. Samalla hän myöntää, että poliisin on löydettävä selvä linja vihapuheeseen puuttumiseen.

Huhtela ei kuitenkaan usko, että ratkaisu olisi mielenosoitusten keskeyttäminen.

”Tällä hetkellä on järkevämpää hoitaa nämä tilanteet jälkikäteen. Olemme vielä kaukana siitä pisteestä, että alkaisimme estää kokonaisia mielenosoituksia.”

Vaikka tilanne Helsingissä on rauhoittunut, on joillekin jäänyt tapahtumista jäljelle epäluottamus poliisia kohtaan.

Viimeisin esimerkki nähtiin toissa viikolla, kun poliisi keskeytti Dallapénpuistossa voimakeinoilla konsertin, joka oli osa anarkistien Musta Kallio -tapahtumaa.

”Meille tuli lähistöllä asuvilta ihmisiltä todella paljon valituksia siitä, miten he eivät pysty nukkumaan ollenkaan puistosta tulevan metelin takia”, Huhtela sanoo.

”Siinä eivät olleet perusoikeudet enää ollenkaan balanssissa, joten tapahtuma oli pakko keskeyttää.”

Tilanne kärjistyi niin, että poliisi käytti voimaa: paikallaolijoita vastaan käytettiin paprikasumutetta ja etälamautinta. Ilta-Sanomien haastattelemien silminnäkijöiden mukaan poliisin kaasutuksesta kärsivät monet sivulliset, ja etälamauttimen käytön väitettiin kohdistuneen poistujiin. Poliisin mukaan lamautinta käytettiin, koska poliisin päälle oli tilanteessa hyökätty fyysisesti.

Sosiaalisen median aikakaudella tilanteista tulee heti julkisia, ja poliisin kertomus tapahtumista on usein kovin niukka. Tätä Huhtela yrittää muuttaa, muun muassa Twitterissä.

Mikä sitten on totuus?

Huhtelan mukaan poliisi jää todellisista tapahtumista väännettäessä helposti kakkoseksi, koska paikallaolijat kuvaavat nykyään tapahtumat Youtube-videoille. Niillä tilanne saadaan hänestä esitettyä haluttaessa vain yhdestä näkökulmasta.

Siksi poliisi on ottamassa käyttöön univormuun kiinnitettäviä vartalokameroita, joilla voidaan tulevaisuudessa todentaa tapahtumien kulkua muuten kuin sanallisesti.

”En väitä, etteivätkö ihmiset ole oikeasti voineet kokea sitä, mitä sanovat. Ongelma on se, että me ihmiset näemme sen, mitä haluamme nähdä.”

Toisten mielestä poliisin avoimuus ei ainakaan vielä ole tarkoittanut sitä, että se myöntäisi tekevänsä virheitä. Usein kun kohu syntyy, poliisi vaikenee prosessistaan.

Huhtelan mukaan poliisin pitää pystyä olemaan entistä avoimempi ja kertoa myös mahdollisista virheistä. Muutoksen hitaudesta hän syyttää sitä, että poliisilaitoksen kaltainen vanha ja kankea organisaatio ei muutu hetkessä.

”Kyllä me oikeasti haluamme olla avoimia”, hän vakuuttaa.

Lopulta kohuista saattaa olla myös jotain hyötyä, kuten Huhtelan mukaan uudenvuoden tapauksessa kävi.

”Näin jälkeenpäin mun mielestä oli hyvä, että se kohu tapahtui. Se oli varmasti osaltaan luomassa turvallisempaa kaupunkia, kun pöly oli laantunut.”

Juttua korjattu 9.48: Dallapénpuiston tapahtumat olivat toissa viikolla, eivät viime viikolla, kuten jutussa aluksi luki.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Poliisi
 • Kotimaa
 • Mielenosoitukset
 • Anarkistit
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 3. 3

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 4. 4

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 5. 5

  16-vuotias Tuure Boelius nousi tähdeksi tubettajana, valittiin Vuoden homoksi – ja pettyi pahasti Suomen mediaan

 6. 6

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 7. 7

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 8. 8

  ”Monen miehen mielestä unelmakroppa naiselle” – uusi suomalaisdokumentti näyttää bikini fitness -lajin arjen, jossa naiset treenaavat miehisen katseen alla

 9. 9

  Sörnäisiin avataan uusi olutravintola, johon koirat ja kissatkin pääsevät

 10. 10

  Steven Seagal ratsasti keskiaikaisessa haarniskassa ja söi diktaattorin porkkanaa: tässä toimintatähden kootut seikkailut entisissä neuvostomaissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 3. 3

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 4. 4

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 5. 5

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 6. 6

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 7. 7

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 10. 10

  Tästä syystä suomalaispoliitikoiden kauhistelu suurmoskeijasta on tekopyhää

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 5. 5

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 6. 6

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 7. 7

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 8. 8

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 9. 9

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 10. 10

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

 2. 2

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 3. 3

  George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

 4. 4

  Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

 5. 5

  Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

 6. 6

  Muuttaako Nordea Suomeen? Pääkonttorista voisi olla enemmän haittaa kuin imagohyötyä

 7. 7

  Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

 8. 8

  Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

 9. 9

  Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

 10. 10

  ”Tilanne on osittain lähtenyt lapasesta Helsingin kouluissa” – Lisää kuria kouluihin, vaativat oikean laidan ehdokkaat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 2. 2

  Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

 3. 3

  Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

 4. 4

  George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

 5. 5

  Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

 6. 6

  Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

 7. 7

  Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

 8. 8

  Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

 9. 9

  Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

 10. 10

  Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 6. 6

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 7. 7

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 8. 8

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 9. 9

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 10. 10

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 11. Näytä lisää