Valikko

Hilarius Hiiri meni ”rööriin” ja lapset pelkäsivät rukoilevaa hiirtä – Hiiren äiti kertoo, miksi sarja päättyi

Nyt.fi:ssä on kirjoitettu lastenohjelmista, jotka ovat aikoinaan aiheuttaneet lapsikatsojille niin vahvoja ”traumoja”, että ne muistetaan aikuisenakin.

Nyt.fi:ssä on kirjoitettu lastenohjelmista, jotka ovat aikoinaan aiheuttaneet lapsikatsojille niin vahvoja ”traumoja”, että ne muistetaan aikuisenakin.

Tänä kesänä olemme tehneet juttuja jo Alfred J. Kwakista, Kaukametsän pakolaisista, Hopeanuolesta, Sätkyistä ja tärinöistä, Varokaa heikkoa jäätä -animaatiosta, Muumilaakson tarinoista, Matka maailman ympäri 80 päivässä -animaatiosta sekä Olipa kerran elämästä.

Jos 1990-luvun suomalaisista lastensarjoista pitää nimetä mieleenpainuvin, se olisi varmasti Hilarius Hiiri.

Marja-Liisa Huhdan (nyk. Mattila) luoma käsinukke seikkaili 1990-luvulla MTV3-kanavan lauantaiaamuisin kymmenminuuttisissa jaksoissa.

Ensimmäisessä jaksossa Hilarius lähtee kotoaan Sipoon korvesta kohti suurta seikkailua ja päätyy Olli-pojan repussa Katajanokalle kerrostaloon asumaan. Usein se lähtee tutkimusretkelle talon ilmanvaihtoputkea eli sarjan sanoin ”rööriä” pitkin.

Tähän viittaa alkulaulun kohta, jossa lauletaan:

”Putkeen, rööriin / tule kanssani Hilarius-kööriin”

Hilariuksesta on tullut jälkikäteen pienimuotoinen legenda, eikä vähiten siksi, että hahmon ulkomuoto vaihtui useaan otteeseen. Sarjan kirkasotsaisuus ja uskonnollisuus ärsyttivät joitakin.

Olli ja Hilarius kiittivät Jeesusta säännöllisesti iltarukouksessa ja Hilariuksen tärkein kotoa saatu oppi kuului: ”Etsi aina maailmasta kaunista ja hyvää, sillä hyväsydämessä kasvaa kultajyvä”. Monesti Hilarius sai jakson aikana tärkeän opetuksen, kuten ”Älä varasta” tai ”Ole aina kiltti muille”.

Keskustelupalstoilla puretaan Hilariuksen aiheuttamia traumoja:

”Hilarius Hiiri oli mun ykköspelkoni!! Kuulemma pakenin aina toiseen huoneeseen mahollisimman kauas telkkarista ja kurkkisin sitä jostain seinän takaa tai pöydän alta, koska pitihän se nyt kumminkin aina kattoa :-D”

”Hilarius Hiiri, se oli pienenä niin ahistava!”

Me etsimme käsiimme alkuperäiset Hilarius Hiiren seikkailut ja soitimme Hilarius-Hiiren keksijälle, joka ohjasi ja käsikirjoitti myös tv-sarjan.

Paljastui paljon ihmeellisempi tarina kuin olimme luulleet.

Marja-Liisa Mattila vastaa puhelimeen kotoaan Pälkäneeltä. Hän kertoo, ettei yleensä anna haastatteluja, mutta lupaa kertoa Hilariuksen tarinan.

”Se idea tuli kun me asuttiin Eteläisellä Hesperiankadulla niissä vanhoissa taloissa”, Mattila aloittaa.

”Ihmiset puhuivat, että käytävässä rapisee joku.”

Puhe huolestutti Mattilan 7-vuotiasta Satu-tytärtä, jolla oli lemmikkihiiri. Satu tarkasti yhtä mittaa, että hiiri pysyi häkissään eikä ollut rapinan takana.

Toimintaa seurannut Mattila alkoi kehitellä tarinaa hiirestä, joka seikkailisi talon putkistossa ja näkisi, miten eri huoneistossa eletään.

Hiiri olisi vähän kuin lapsen paras ystävä, jolle lapsi pystyisi kertomaan sellaisiakin asioita, mitä ei omille ystäville tai edes vanhemmille uskaltanut. Mikä tärkeintä, se ratkoisi ongelmia keskustelemalla, ei tappelemalla, kuten television tuolloisissa lastenohjelmissa oli tapana.

Ohjelma siis toimisi vastavoimana ”räiskimiselle ja paiskimiselle.”

”Hilarius oli itse yksi lapsista”, selittää Mattila.

Hän kirjoitti kokeeksi muutaman jakson verran Hilariuksen seikkailuja. Yksi kuvattiin ja sitä näytettiin Helsingin seudun päiväkodeissa ja kouluissa. Vastaanotto oli niin hyvä, että MTV3 otti jakson välittömästi televisioon.

Tämä selittää lapsena monia hämmentäneen epäjatkuvuuden Hilarius-käsinukkien välillä: Ensimmäisen jakson pilottinuken tilalle saatiin jo 2. jaksoon helppokäyttöisempi ja isompi käsinukke, jonka silmiäkin pystyi liikuttelemaan.

”Ne esitti ekan osan vanhalla nukella, vaikka me olisimme halunneet pitää sarjan yhtenäisenä. Aikataulu oli vain niin tiukka.”

Hilariusta tehtiin aluksi pienellä porukalla ja osin talkoovoimin.

Pikkuhiljaa mukaan saatiin houkuteltua eri alojen sponsoreita, joiden kanssa tehtiin siihen alaan liittyvää sisältöä: esimerkiksi MTK tuki Maalaiselämää-nimistä jaksoa, jossa syötettiin karitsoja maalaistalossa Nilsiällä, Invalidiliitto taas jaksoa, jossa vammaisen pojan suurin unelma toteutuu kun hänet viedään laskettelemaan.

Tästä päästään uskontoon. Aivan aluksi Hilarius Hiiren seikkailuja rahoitti Kirkon av-keskus (nykyisin sulautettu osaksi Kirkon tiedotuskeskusta), ja se näkyy.

Esimerkiksi 7. jaksossa (Suojelusenkeli) Olli kysyy Hilariukselta, onko suojelusenkeleitä oikeasti olemassa. Seuraavaksi katsojille näytetään, miten pieni Iiris-tyttö eksyi poikien pilan vuoksi edelliskesänä metsään. Iiris kuitenkin löydetään, koska suojelusenkeli piti hänestä huolta. Taustalla soi tunnettu virsi Maan korvessa.

Marja-Liisa Mattila kieltää, että kirkko olisi vaatinut, että sarjassa rukoillaan. Silti Mattila myöntää, että kun myöhemmillä kausilla rahoitusta tuli toisaalta ja kirkon osuus pieneni, rukoilu loppui.

Tuliko uskonnollisuudesta katsojapalautetta?

”Jonkun verran, mutta ei hirveästi”, Mattila sanoo.

Hänen mukaansa suojelusenkelitarina ei liittynyt rahoittavaan tahoon vaan Iiristä näytelleen tytön omiin kokemuksiin. Tyttö oli eksynyt metsään ja sen jälkeen pohtinut tutun enkelitaulun äärellä enkeleiden olemassaoloa.

Tämä filosofia läpileikkasi koko sarjaa: Mattilan mukaan tekijät lähtivät liikkeelle siitä, että lapsen ei tarvitsisi näytellä vaan hän voisi elää jakson tapahtumat, kuten tosielämässä.

Siksi jaksojen aiheet otettiin usein niissä näyttelevien lasten omasta elämästä.

Esimerkiksi 6. jaksossa (Nooran synttärit) pakistanilaistaustainen Noora yrittää järjestää synttäreitä, mutta kukaan ei tule paikalle. Hilarius Hiiri järjestää Nooralle jakson lopussa yllätyksen ja kutsuu kaikki juhlimaan taloyhtiön kerhotilaan.

Jaksoa varten luotiin siis oikeat syntymäpäiväjuhlat.

Aivan oma lukunsa on 4. jakso (Anna anteeksi, Veikko!), jossa kerrotaan kolmasluokkalaisen Veikon tarina. Veikkoa kiusataan koulussa. Kun Hilarius matkaa rööriä pitkin Veikon huoneeseen, hän päättää lähteä Veikon mukana kouluun.

Koulun pihalla kiusaajat käyvät Veikon kimppuun. He tönivät Veikkoa ja heittelevät Veikon reppua. Repun avonaisesta taskusta retkottava Hilarius huutaa kauhuissaan.

Kun Marja-Liisa Mattila kuuli kiusaamistapauksesta tuttavansa kautta, hän meni käymään Veikon koulussa ja ehdotti opettajalle, että kiusattu ja kiusaajat esittäisivät itseään Hilarius Hiiren seikkailujen jaksossa. Ehkä se ratkaisisi tilanteen.

Jälkikäteen Mattila sai opettajalta tiedon, että jakson kuvaamisen jälkeen kiusaaminen oli loppunut.

”Se oli muuttanut luokkahenkeä”, Mattila sanoo.

Me otimme yhteyttä Veikkoa näytelleeseen Veikko Erantiin ja kysyimme häneltä, loppuiko kiusaaminen.

”Ei se muutos välttämättä valitettavasti niin suuri ollut”, vastaa Eranti.

Kun Hilarius Hiiren seikkailuja uusittiin televisiossa ja niiden suosio vain kasvoi, hahmolle rakennettiin uuden kauden kuvauksia varten kotitalo Jyväskylään. Kun jaksot oli saatu purkkiin, Jyväskylän kaupunki teki ehdotuksen:

Eikö kuvauspaikan ympärille voisi rakentaa perhepuiston?

Hilarius Hiiren oma Viherlaakso-huvipuisto avautui 1990-luvun lopulla. Puistossa käyneet muistavat Hilariuksen ihmisenkokoisena asuna, johon vaihtuvat näyttelijät pukeutuivat.

Marja-Liisa Mattilan veli Jorma Kihnula hoiti yhtiökumppanina muun muassa hahmojen tuotteistusta, Mattila taas sisältöä. Samalla Hilarius-imperiumi alkoi kasvaa:

⚫Jouluna vuonna 1997 tuli ensi-iltaan Mattilan käsikirjoittama ja ohjaama 62-minuuttinen tv-elokuva Hilarius ja Loru-Liisa. Se kertoi pienestä tytöstä, joka ei suostu hyväksymään äitinsä kuolemaa ja joka löytää Hilariuksesta ystävän. Emma Korpi esitti Loru-Liisaa, iskelmälaulaja Arja Koriseva hänen jumppamaikkaansa ja jo edesmennyt Simo Salminen koulun rehtoria.

⚫MTV3 tilasi heti perään Mattilalta kanavalle joulukalenterin nimeltä Hilarius Hiiren hyvät teot, joka uusittiin parina jouluna.

⚫Tämän ohella Mattila kirjoitti yhteensä kuusi Hilarius-lastenkirjaa, joista viimeisin, Hilarius Hiiri ja rööriputken salaisuus ilmestyi vuonna 2005.

⚫Hilariuksella myytiin kaikkea kelloja ja koulureppuja. Yhteistyösopimus ABC-ketjun kanssa toi huoltoasemille Hilarius-lastenaterioita sekä nurkkaukset, joissa pyöri Hilarius-videoita.

⚫2000-luvun taitteessa sarjasta suunniteltiin jo pilottia lastenkanaville Japaniin, missä oli ilmennyt kiinnostusta.

Sitten vuonna 2002 kaikki pysähtyi. Marja-Liisa Mattilalla todettiin aivokasvain vasemmassa aivolohkossa.

”En pystynyt jatkamaan, joten koko Hilarius-juttu loppui siihen”, Mattila kertoo haikeutta äänessään.

Hän oli ollut kaikkien hankkeiden takana.

Mattila vetäytyi ja muutti miehensä kanssa Pälkäneelle. Kasvain on niin vaikeassa paikassa, ettei sitä voi leikata, mutta sen kanssa voi onneksi elää.

Kun uusia Hilarius Hiiren seikkailuja ei enää tullut televisiosta, lapset unohtivat pikku hiljaa Hilariuksen ja Viherlaakso-huvipuisto suljettiin. Mattila myi osakeosuutensa Hilarius Hiiri Oy:stä musiikkiteatterille, joka on pyörittänyt vuodesta 2010 lähtien Hilarius Hiiren musikaaliseikkailua Peurungalla.

”Pikkuisen mua on surettanut, mutta ei voi mitään.”

Kun kerron Mattilalle, että netissä jotkut ovat käyneet läpi Hilarius-pelkojaan, hän ei usko, että pelot koskisivat televisiosarjan hiirtä.

Sen sijaan Mattila on kuullut monilta vanhemmilta, miten heidän lapsensa pelästyivät teemapuistossa näkemäänsä, ihmisenkokoista Hilariusta.

”Tottakai sitä säikähti kun se oli yhtäkkiä niin iso! Tiesin, että siinä oli se riski, mutta kaikkeni tein, että siitä tulisi mahdollisimman samanlainen”, Mattila kertoo.

”Hilarius oli kuitenkin aina lasten puolella.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Lapsuuden traumat
 • Tv-sarjat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 2. 2

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 3. 3

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 4. 4

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 5. 5

  Suomalainen jätkätrio alkoi tehdä itse biisejä, nousi suosioon rälläysvideoillaan ja jyrää nyt listoilla

 6. 6

  Nainen kertoi Facebookin Kallio kierrättää -ryhmässä olevansa yksinäinen, sai satoja vastauksia – nyt koossa on jo pikkujouluporukka

 7. 7

  Sometähti Sini Laitinen, 25, otti ensin animesöpöselfieitä, sitten muotifiilisteli – ja tekee nyt ”viiden euron räkäistä herutusta”

 8. 8

  Tämä nainen valmistaa Vallilassa puudildoja ja aikoo valloittaa niillä maailman

 9. 9

  Kauanko kestää, että erosta pääsee yli? Maaret Kallio vastaa

 10. 10

  Pianisti Kari Ikonen löysi sielunkumppanin Belgiasta ja tulokset ovat fantastisia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Näin Trumpin tiedottaja mokaili minuutti minuutilta itsensä syvemmälle Hitler-möläytyksen suohon, koonti tapahtumista

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 4. 4

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 5. 5

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 6. 6

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 7. 7

  Helsingissä järjestetään lauantaina retropelimyyjäiset: fiilistelyyn kuuluvat Zelda, Donkey Kong ja Mario Bros

 8. 8

  Laulaja Chester Benningtonin kuolema koskettaa faneja ympäri maailmaa – Keräsimme netistä koskettavimpia muistoja siitä, kuinka Linkin Parkin musiikki auttoi vaikeiden aikojen yli

 9. 9

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 10. 10

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 9. 9

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 10. 10

  Video irlantilaisista maistelemassa suomalaisia ruokia trendaa netissä, karjalanpiirakoiden ulkomuoto kuohuttaa: ”Tuon piirakan tekijän ei kannattaisi tulla Suomeen ikinä”

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

 2. 2

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 3. 3

  Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

 4. 4

  Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

 5. 5

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 6. 6

  Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

 7. 7

  Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

 8. 8

  Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

 9. 9

  Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

 10. 10

  Kun turisti kysyy Helsingin nähtävyyksistä, on vaikea vastata

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 2. 2

  Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

 3. 3

  Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

 4. 4

  Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

 5. 5

  CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

 6. 6

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 7. 7

  Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

 8. 8

  Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

 9. 9

  ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

 10. 10

  Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

 2. 2

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 3. 3

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 4. 4

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 5. 5

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 6. 6

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 7. 7

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 8. 8

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 9. 9

  Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

 10. 10

  Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

 11. Näytä lisää