Valikko

Hilarius Hiiri meni ”rööriin” ja lapset pelkäsivät rukoilevaa hiirtä – Hiiren äiti kertoo, miksi sarja päättyi

Nyt.fi:ssä on kirjoitettu lastenohjelmista, jotka ovat aikoinaan aiheuttaneet lapsikatsojille niin vahvoja ”traumoja”, että ne muistetaan aikuisenakin.

Nyt.fi:ssä on kirjoitettu lastenohjelmista, jotka ovat aikoinaan aiheuttaneet lapsikatsojille niin vahvoja ”traumoja”, että ne muistetaan aikuisenakin.

Tänä kesänä olemme tehneet juttuja jo Alfred J. Kwakista, Kaukametsän pakolaisista, Hopeanuolesta, Sätkyistä ja tärinöistä, Varokaa heikkoa jäätä -animaatiosta, Muumilaakson tarinoista, Matka maailman ympäri 80 päivässä -animaatiosta sekä Olipa kerran elämästä.

Jos 1990-luvun suomalaisista lastensarjoista pitää nimetä mieleenpainuvin, se olisi varmasti Hilarius Hiiri.

Marja-Liisa Huhdan (nyk. Mattila) luoma käsinukke seikkaili 1990-luvulla MTV3-kanavan lauantaiaamuisin kymmenminuuttisissa jaksoissa.

Ensimmäisessä jaksossa Hilarius lähtee kotoaan Sipoon korvesta kohti suurta seikkailua ja päätyy Olli-pojan repussa Katajanokalle kerrostaloon asumaan. Usein se lähtee tutkimusretkelle talon ilmanvaihtoputkea eli sarjan sanoin ”rööriä” pitkin.

Tähän viittaa alkulaulun kohta, jossa lauletaan:

”Putkeen, rööriin / tule kanssani Hilarius-kööriin”

Hilariuksesta on tullut jälkikäteen pienimuotoinen legenda, eikä vähiten siksi, että hahmon ulkomuoto vaihtui useaan otteeseen. Sarjan kirkasotsaisuus ja uskonnollisuus ärsyttivät joitakin.

Olli ja Hilarius kiittivät Jeesusta säännöllisesti iltarukouksessa ja Hilariuksen tärkein kotoa saatu oppi kuului: ”Etsi aina maailmasta kaunista ja hyvää, sillä hyväsydämessä kasvaa kultajyvä”. Monesti Hilarius sai jakson aikana tärkeän opetuksen, kuten ”Älä varasta” tai ”Ole aina kiltti muille”.

Keskustelupalstoilla puretaan Hilariuksen aiheuttamia traumoja:

”Hilarius Hiiri oli mun ykköspelkoni!! Kuulemma pakenin aina toiseen huoneeseen mahollisimman kauas telkkarista ja kurkkisin sitä jostain seinän takaa tai pöydän alta, koska pitihän se nyt kumminkin aina kattoa :-D”

”Hilarius Hiiri, se oli pienenä niin ahistava!”

Me etsimme käsiimme alkuperäiset Hilarius Hiiren seikkailut ja soitimme Hilarius-Hiiren keksijälle, joka ohjasi ja käsikirjoitti myös tv-sarjan.

Paljastui paljon ihmeellisempi tarina kuin olimme luulleet.

Marja-Liisa Mattila vastaa puhelimeen kotoaan Pälkäneeltä. Hän kertoo, ettei yleensä anna haastatteluja, mutta lupaa kertoa Hilariuksen tarinan.

”Se idea tuli kun me asuttiin Eteläisellä Hesperiankadulla niissä vanhoissa taloissa”, Mattila aloittaa.

”Ihmiset puhuivat, että käytävässä rapisee joku.”

Puhe huolestutti Mattilan 7-vuotiasta Satu-tytärtä, jolla oli lemmikkihiiri. Satu tarkasti yhtä mittaa, että hiiri pysyi häkissään eikä ollut rapinan takana.

Toimintaa seurannut Mattila alkoi kehitellä tarinaa hiirestä, joka seikkailisi talon putkistossa ja näkisi, miten eri huoneistossa eletään.

Hiiri olisi vähän kuin lapsen paras ystävä, jolle lapsi pystyisi kertomaan sellaisiakin asioita, mitä ei omille ystäville tai edes vanhemmille uskaltanut. Mikä tärkeintä, se ratkoisi ongelmia keskustelemalla, ei tappelemalla, kuten television tuolloisissa lastenohjelmissa oli tapana.

Ohjelma siis toimisi vastavoimana ”räiskimiselle ja paiskimiselle.”

”Hilarius oli itse yksi lapsista”, selittää Mattila.

Hän kirjoitti kokeeksi muutaman jakson verran Hilariuksen seikkailuja. Yksi kuvattiin ja sitä näytettiin Helsingin seudun päiväkodeissa ja kouluissa. Vastaanotto oli niin hyvä, että MTV3 otti jakson välittömästi televisioon.

Tämä selittää lapsena monia hämmentäneen epäjatkuvuuden Hilarius-käsinukkien välillä: Ensimmäisen jakson pilottinuken tilalle saatiin jo 2. jaksoon helppokäyttöisempi ja isompi käsinukke, jonka silmiäkin pystyi liikuttelemaan.

”Ne esitti ekan osan vanhalla nukella, vaikka me olisimme halunneet pitää sarjan yhtenäisenä. Aikataulu oli vain niin tiukka.”

Hilariusta tehtiin aluksi pienellä porukalla ja osin talkoovoimin.

Pikkuhiljaa mukaan saatiin houkuteltua eri alojen sponsoreita, joiden kanssa tehtiin siihen alaan liittyvää sisältöä: esimerkiksi MTK tuki Maalaiselämää-nimistä jaksoa, jossa syötettiin karitsoja maalaistalossa Nilsiällä, Invalidiliitto taas jaksoa, jossa vammaisen pojan suurin unelma toteutuu kun hänet viedään laskettelemaan.

Tästä päästään uskontoon. Aivan aluksi Hilarius Hiiren seikkailuja rahoitti Kirkon av-keskus (nykyisin sulautettu osaksi Kirkon tiedotuskeskusta), ja se näkyy.

Esimerkiksi 7. jaksossa (Suojelusenkeli) Olli kysyy Hilariukselta, onko suojelusenkeleitä oikeasti olemassa. Seuraavaksi katsojille näytetään, miten pieni Iiris-tyttö eksyi poikien pilan vuoksi edelliskesänä metsään. Iiris kuitenkin löydetään, koska suojelusenkeli piti hänestä huolta. Taustalla soi tunnettu virsi Maan korvessa.

Marja-Liisa Mattila kieltää, että kirkko olisi vaatinut, että sarjassa rukoillaan. Silti Mattila myöntää, että kun myöhemmillä kausilla rahoitusta tuli toisaalta ja kirkon osuus pieneni, rukoilu loppui.

Tuliko uskonnollisuudesta katsojapalautetta?

”Jonkun verran, mutta ei hirveästi”, Mattila sanoo.

Hänen mukaansa suojelusenkelitarina ei liittynyt rahoittavaan tahoon vaan Iiristä näytelleen tytön omiin kokemuksiin. Tyttö oli eksynyt metsään ja sen jälkeen pohtinut tutun enkelitaulun äärellä enkeleiden olemassaoloa.

Tämä filosofia läpileikkasi koko sarjaa: Mattilan mukaan tekijät lähtivät liikkeelle siitä, että lapsen ei tarvitsisi näytellä vaan hän voisi elää jakson tapahtumat, kuten tosielämässä.

Siksi jaksojen aiheet otettiin usein niissä näyttelevien lasten omasta elämästä.

Esimerkiksi 6. jaksossa (Nooran synttärit) pakistanilaistaustainen Noora yrittää järjestää synttäreitä, mutta kukaan ei tule paikalle. Hilarius Hiiri järjestää Nooralle jakson lopussa yllätyksen ja kutsuu kaikki juhlimaan taloyhtiön kerhotilaan.

Jaksoa varten luotiin siis oikeat syntymäpäiväjuhlat.

Aivan oma lukunsa on 4. jakso (Anna anteeksi, Veikko!), jossa kerrotaan kolmasluokkalaisen Veikon tarina. Veikkoa kiusataan koulussa. Kun Hilarius matkaa rööriä pitkin Veikon huoneeseen, hän päättää lähteä Veikon mukana kouluun.

Koulun pihalla kiusaajat käyvät Veikon kimppuun. He tönivät Veikkoa ja heittelevät Veikon reppua. Repun avonaisesta taskusta retkottava Hilarius huutaa kauhuissaan.

Kun Marja-Liisa Mattila kuuli kiusaamistapauksesta tuttavansa kautta, hän meni käymään Veikon koulussa ja ehdotti opettajalle, että kiusattu ja kiusaajat esittäisivät itseään Hilarius Hiiren seikkailujen jaksossa. Ehkä se ratkaisisi tilanteen.

Jälkikäteen Mattila sai opettajalta tiedon, että jakson kuvaamisen jälkeen kiusaaminen oli loppunut.

”Se oli muuttanut luokkahenkeä”, Mattila sanoo.

Me otimme yhteyttä Veikkoa näytelleeseen Veikko Erantiin ja kysyimme häneltä, loppuiko kiusaaminen.

”Ei se muutos välttämättä valitettavasti niin suuri ollut”, vastaa Eranti.

Kun Hilarius Hiiren seikkailuja uusittiin televisiossa ja niiden suosio vain kasvoi, hahmolle rakennettiin uuden kauden kuvauksia varten kotitalo Jyväskylään. Kun jaksot oli saatu purkkiin, Jyväskylän kaupunki teki ehdotuksen:

Eikö kuvauspaikan ympärille voisi rakentaa perhepuiston?

Hilarius Hiiren oma Viherlaakso-huvipuisto avautui 1990-luvun lopulla. Puistossa käyneet muistavat Hilariuksen ihmisenkokoisena asuna, johon vaihtuvat näyttelijät pukeutuivat.

Marja-Liisa Mattilan veli Jorma Kihnula hoiti yhtiökumppanina muun muassa hahmojen tuotteistusta, Mattila taas sisältöä. Samalla Hilarius-imperiumi alkoi kasvaa:

⚫Jouluna vuonna 1997 tuli ensi-iltaan Mattilan käsikirjoittama ja ohjaama 62-minuuttinen tv-elokuva Hilarius ja Loru-Liisa. Se kertoi pienestä tytöstä, joka ei suostu hyväksymään äitinsä kuolemaa ja joka löytää Hilariuksesta ystävän. Emma Korpi esitti Loru-Liisaa, iskelmälaulaja Arja Koriseva hänen jumppamaikkaansa ja jo edesmennyt Simo Salminen koulun rehtoria.

⚫MTV3 tilasi heti perään Mattilalta kanavalle joulukalenterin nimeltä Hilarius Hiiren hyvät teot, joka uusittiin parina jouluna.

⚫Tämän ohella Mattila kirjoitti yhteensä kuusi Hilarius-lastenkirjaa, joista viimeisin, Hilarius Hiiri ja rööriputken salaisuus ilmestyi vuonna 2005.

⚫Hilariuksella myytiin kaikkea kelloja ja koulureppuja. Yhteistyösopimus ABC-ketjun kanssa toi huoltoasemille Hilarius-lastenaterioita sekä nurkkaukset, joissa pyöri Hilarius-videoita.

⚫2000-luvun taitteessa sarjasta suunniteltiin jo pilottia lastenkanaville Japaniin, missä oli ilmennyt kiinnostusta.

Sitten vuonna 2002 kaikki pysähtyi. Marja-Liisa Mattilalla todettiin aivokasvain vasemmassa aivolohkossa.

”En pystynyt jatkamaan, joten koko Hilarius-juttu loppui siihen”, Mattila kertoo haikeutta äänessään.

Hän oli ollut kaikkien hankkeiden takana.

Mattila vetäytyi ja muutti miehensä kanssa Pälkäneelle. Kasvain on niin vaikeassa paikassa, ettei sitä voi leikata, mutta sen kanssa voi onneksi elää.

Kun uusia Hilarius Hiiren seikkailuja ei enää tullut televisiosta, lapset unohtivat pikku hiljaa Hilariuksen ja Viherlaakso-huvipuisto suljettiin. Mattila myi osakeosuutensa Hilarius Hiiri Oy:stä musiikkiteatterille, joka on pyörittänyt vuodesta 2010 lähtien Hilarius Hiiren musikaaliseikkailua Peurungalla.

”Pikkuisen mua on surettanut, mutta ei voi mitään.”

Kun kerron Mattilalle, että netissä jotkut ovat käyneet läpi Hilarius-pelkojaan, hän ei usko, että pelot koskisivat televisiosarjan hiirtä.

Sen sijaan Mattila on kuullut monilta vanhemmilta, miten heidän lapsensa pelästyivät teemapuistossa näkemäänsä, ihmisenkokoista Hilariusta.

”Tottakai sitä säikähti kun se oli yhtäkkiä niin iso! Tiesin, että siinä oli se riski, mutta kaikkeni tein, että siitä tulisi mahdollisimman samanlainen”, Mattila kertoo.

”Hilarius oli kuitenkin aina lasten puolella.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Lapsuuden traumat
 • Tv-sarjat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 2. 2

  Sotatanner – raportti Malmön monikulttuurisesta helvetistä

 3. 3

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 4. 4

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 5. 5

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 6. 6

  JVG esiintyy ensi kesänä Flow-festareilla – sekä ulkomaiset Goldfrapp, The Afghan Whigs ja Death Grips

 7. 7

  Näin lapset traumatisoinut Alfred J. Kwak -sarja näytti, miten perheen kuolemasta selviää – ja 11 muuta kipeää totuutta maailmasta

 8. 8

  Agapio Racing Teamin tarina: Tämä mies oli luomassa Digimonia ja muita legendaarisia dubbauksia

 9. 9

  Pikaruokajätti Kentucky Fried Chicken teki trollausmainoksen, jossa pilkataan terveysruokaa – Suomikin mainittiin

 10. 10

  Kannabis kauppoihin: Näin Suomi sen laillistaisi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 2. 2

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 3. 3

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 4. 4

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 5. 5

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 6. 6

  JVG:n Jare ja VilleGalle täyttävät 30 vuotta – ”synttäribileet” syksyllä Hartwall-areenalla

 7. 7

  Ympäri maailmaa levinnyt Buddha-Bar vierailee Helsingissä huhtikuussa

 8. 8

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 9. 9

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 10. 10

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 6. 6

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 10. 10

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 2. 2

  Lapsille annetaan nyt uusvanhoja ja raamatullisia nimiä – Frozenin siivittämä Elsa-buumi hiipui, Sofia ja Onni palasivat kärkeen

 3. 3

  Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

 4. 4

  Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

 5. 5

  Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

 6. 6

  Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

 7. 7

  Louhimies eri mieltä tv-johtaja Sairasen tiukasta kritiikistä – kiista Suomen elokuvahistorian muistettavimpia

 8. 8

  Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

 9. 9

  Tesla alkaa myydä aurinkoenergiaa sähköksi muuttavia kattotiiliä

 10. 10

  Selvitys: Putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla kaksi kertaa niin paljon kuin muualla – mutta syy ei ole remonttifirmojen kiskonta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 2. 2

  Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

 3. 3

  Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

 4. 4

  Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

 5. 5

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 6. 6

  Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

 7. 7

  Suurpalon sammutus jatkuu läpi tiistain vastaisen yön Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

 8. 8

  Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

 9. 9

  Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

 10. 10

  Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 4. 4

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 5. 5

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 8. 8

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 9. 9

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 10. 10

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 11. Näytä lisää