Valikko

Nytin Game of Thrones -teoria: Näin sarja päättyy ja näin suosikkihahmoille käy

Mitä Game of Thronesin kahdella viimeisellä kaudella tapahtuu? Tämä kiinnostaa kaikkia tv-sarjan faneja. GoT-toimittaja Jussi Ahlroth paljastaa oman teoriansa.

Nytin toimittaja Jussi Ahlroth on seurannut jo vuosien ajan HBO:n suosikkisarja Game of Thronesia, kirjoittanut yksityiskohtaisia jaksoraportteja, isännöinyt Nytin useita GoT-aiheisia keskustelutilaisuuksia sekä haastatellut alkuperäiset kirjat kirjoittanutta George R. R. Martinia.

Nyt Ahlroth paljastaa teoriansa siitä, miten koko sarja tulee päättymään:

Mitä Game of Thronesin kahdella viimeisellä kaudella tapahtuu?

Tämä kiinnostaa meitä kaikkia tämän suositun tv-sarjan faneja.

Tällä viikolla netti on viimeistään seonnut kun sarjan näyttelijät ovat vihjailleet tulevien, viimeisten kausien tapahtumista. Ensin Arya Starkia näyttelevä Maisie Williams intoili käsikirjoituksesta Twitterissä:

Sitten Jon Snow’ta näyttelevä Kit Harington kuvaili 7. kautta ”hyvin synkäksi”.

Kaiken päälle Khal Drogoa näytellyt Jason Momoa on saanut jotkut fanit vakuuttuneiksi, että hahmo nähtäisiin tulevilla kausilla:

Spekulaatio tulevista käänteistä on nyt suhteellisen vapaata, sillä tv-sarjan tarina on pitkälti ohittanut Tulen ja jään laulu -kirjasarjan tähän asti ilmestyneet osat.

Kerron tässä jutussa oman spekulaationi yhdestä keskeisestä kysymyksestä. Spoilerivaroitus kaikesta mitä tv-sarjassa on tapahtunut tähän mennessä.

Spekuloin myös kirjojen perusteella.

Ennen kaikkea, spekuloin myös sen perusteella, mitä Tulen ja jään laulun kirjoittaja George R. R. Martin on sanonut julkisuudessa kirjasarjastaan, sen päätöksestä sekä kirjojen ja tv-sarjan eroista.

Sarjassa on monia isoja kysymyksiä, joihin odotamme vastausta. Mielestäni tärkein näistä kysymyksistä on – mikä tulee olemaan Jon Snow’n ja Daenerys Targaryenin suhde.

Vastaukseni on, että Daenerys Targaryen ja Jon Snow päätyvät toistensa vihollisiksi.

Siteeraan teoriani perusteeksi kolmea kommenttia, jotka George R. R. Martin on sanonut haastatteluissa ja joiden perusteella uskon teoriani olevan tosi.

Mutta ensin, hieman taustaa.

Tiedämme nyt, että Jon Snow on oikeasti Targaryen. Tämä pitkäikäinen faniteoria sai vahvistuksensa kuudennen kauden viimeisessä jaksossa. Nyt on käytännössä varmaa, että Jonin isä oli Rhaegar Targaryen. Rhaegar oli Daenerysin veli.

Daenerys Targaryen on siis Jonin täti.

Tv-sarjassa ja kirjoissa on moneen kertaan kerrottu, että Targaryenit naivat sukulaisiaan ”pitääkseen veren puhtaana”.

Melkein yhtä monta kertaa on kerrottu Targaryenien sotineen keskenään siitä, kuka perii kruunun. Äpärien ja puolisoiden risteilevät sukukartat ovat ajoittain olleet kovin mutkikkaita ja perimysjärjestyksestä on oltu montaa mieltä.

Yleensä sekä liitot että sodat on käyty sisarusten välein.

Kirjojen pohjalta tiedämme kuitenkin Targaryenin suvun historiasta tapauksen, jossa suvun sisäinen avioliitto solmittiin sedän ja tämän veljentyttären välillä. Daemon Targaryen nai Veljensä Viserionin tyttären Rhaenyran.

Targaryenin sisarusten tai muiden lähisukulaisten välistä sotaa on kutsuttu Lohikäärmeiden tanssiksi.

On mielestäni aivan selvää, että Jon ja Daenerys tulevat toistamaan sukunsa historiasta jommankumman – joko he jakavat aviovuoteen tai he käyvät sotaa keskenään.

Väitän, että he käyvät sotaa. Moni on kanssani eri mieltä. Hyvin moni tv-sarjan katsoja ja myös kirjojen lukija on sitä mieltä, että Jon ja Daenerys menevät lopulta naimisiin ja yhdessä voittavat Valkeiden kulkijoiden kuolleiden armeijan. Minusta tämä on toiveajattelua, joka perustuu enemmän fanien tunteisiin näitä kahta rakastettavaa hahmoa kohtaan kuin selkeisiin viesteihin, joita George R. R. Martin on asiasta antanut.

George R. R. Martin on sanonut kolme kommenttia, joihin perustan väitteeni.

Aloitan siitä, josta en ole lukenut kunnon analyysia muualta. Tämä on oman spekulaationi tulosta. En ole lukenut netistä spekulointia näiden kahden asian välisestä yhteydestä – mikä ei tietenkään tarkoita, etteikö sellaista olisi tehty.

1. Missä ovat Tyrellin suvun muut pojat?

George R. R. Martin on kommentoinut haastatteluissa ja blogikirjoituksissaan useaan kertaan oman kirjasarjansa ja tv-sarjan eroja. Yksi konkreettinen asia, johon hän on palannut monta kertaa, ovat kirjoissa esiintyvät henkilöt, joita joko ei ole tv-sarjassa ollenkaan tai jotka ovat kuolleet tv-sarjassa, toisin kuin kirjoissa.

Näissä huomioissa toistuvat Mace Tyrellin pojat. Tv-sarjassa Mace Tyrellilla oli kaksi lasta, Loras ja Margaery Tyrell, jotka nyt ovat kuolleet.

Loras Tyrell oli selkeästi nimetty kuudennen kauden viimeisessä jaksossa Tyrellin suvun perijäksi. Lorasin ja Margaeryn kuoleman jälkeen lady Olenna Tyrell sanoi samassa jaksossa, Martellien luona Dornessa, että hänen sukunsa tulevaisuus on pyyhitty pois. Jäljellä on vain kosto.

Toisin sanoen, Tyrellin perijää ei ole.

Mutta.

Sen sijaan kirjoissa Mace Tyrellilla on kaksi muuta poikaa. Vanhempi heistä on Willas Tyrell, Suurtarhan ja Tyrellin virallinen perijä.

Mitä George R. R. Martin on sanonut näistä veljistä?

“Loras ei ole kirjoissa vanhin veljistä. Hänellä on kaksi vanhempaa veljeä, Willas ja Garlan. En laittanut heitä kirjoihin vain huvikseni, heillä on roolinsa kahdessa seuraavassa kirjassa, mutta heitä ei ole tv-sarjassa.”

Mikä heidän roolinsa voisi olla tulevissa kirjoissa?

Teen nyt rohkean veikkauksen.

Veikkaan, että kirjoissa Daenerys Targaryen menee naimisiin Suurtarhan perillisen, Willas Tyrellin kanssa. Tai vaihtoehtoisesti, hän aikoo mennä tämän kanssa naimisiin, mutta jonkin traagisen käänteen myötä liitto ei toteudu.

Miksi ajattelen näin?

Yksinkertaisesti siksi, että Tyrellit ovat rikkain suku koko Westerosissa. Daenerys tarvitsee liittolaisia voidakseen käydä sotaa Rautavaltaistuimesta. Kirjoissa on paljon tv-sarjaa enemmän vaihtoehtoisia aviokumppaneita Daenerysille. Olen käynyt heidät läpi ja mielestäni Willas on paras vaihtoehto.

Kirjojen aiemmat tapahtumat ainakin jossain määrin tukevat tätä teoriaa. Robertin kapinan aikana Tyrellit olivat vielä Targaryenien puolella.

Mutta miten tähän teoriaan sopii se, että tähän mennessä viimeisimmän kirjan, Lohikäärmetanssin lopussa Tyrellit ovat yhä liittoutuneet Lannisterien kanssa?

Luulen, että tämä liittolaisuus hajoaa seuraavassa kirjassa, mikä avaa tien uudelle liitolle Daenerysin kanssa.

Willas Tyrellille on kirjoissa yritetty järjestää korkeasukuista avioliittoa jo pitkään. Häntä naitettiin ensin Sansa Starkille. Kun Tywin Lannister kuuli tästä suunnitelmasta, hän tarjosi Cersei Lannisteria Willasin vaimoksi. Tyrellit kieltäytyivät. Daenerys olisi sopivan arvokas seuraava vaihtoehto.

Tv-sarjassahan Tywin järjesti Cersein avioliittoon Loras Tyrellin kanssa. Se liitto ei sitten koskaan toteutunut.

Daenerys jätti tv-sarjassa rakastajansa Daario Naharisin Meereeniin. Syyksi Daenerys sanoi, että hänen täytyy olla valmis avioitumaan jonkun kanssa Westerosissa. Avioliitot ovat perinteisesti olleet paras tapa vahvistaa liitto kahden valtasuvun kesken.

Jos tämä spekulaatio toteutuu, tv-sarjan käsikirjoittajat David Benioff ja D.B. Weiss joutuvat nyt keksimään, kenen kanssa Daenerys menee naimisiin tv-sarjassa. On myös mahdollista, että hän ei mene naimisiin kenenkään kanssa.

Joka tapauksessa, jos Daenerys ei kirjoissa mene Jonin kanssa naimisiin, hän ei voi mennä tämän kanssa naimisiin tv-sarjassakaan. Se olisi liian suuri poikkeama.

2. Hyvä ja paha eivät ole mustavalkoisia

Seuraavat kaksi perustetta teorialleni perustuvat siihen, millaiseksi Martin on kuvaillut kirjojensa henkeä sekä sitä tunnetta, jonka hän haluaa koko kirjasarjan lopussa lukijoilleen välittää.

George R. R. Martin on sanonut useita kertoja, että hänen kirjojensa maailmassa hyvä ja paha eivät ole absoluuttisia. Tämä näkyy myös tv-sarjassa. Hyvinä pidetyt hahmot tekevät pahoja asioita ja pahoina pidetyt hahmot tekevät hyviä asioita.

Todellinen, elävä ja kiinnostava paha vastustaja on sellainen, joka omasta mielestään tekee oikein. Joka on omasta mielestään hyvä.

Sellainen, joka taistelee periaatteidensa puolesta ja joka on valmis uhraamaan kenet tahansa ja kuinka monta tahansa niiden vuoksi.

Juuri sellainen Daenerys Targaryenista on koko ajan enemmän ja enemmän kasvamassa.

Pitää muistaa, että Daenerys Targaryen tulee Westerosiin valloittajana, ei vapahtajana. Hän tuo mukanaan – Targaryenin suvun moton mukaisesti – tulta ja verta.

Jos katsomme suurta tarinaa Westerosin kansan näkökulmasta, Jon on hyvä ja Daenerys on paha.

Danysta ei kuitenkaan tule ihan samanlaista "hullua" hallitsijaa kuin isästään.

3. Koko tarinan loppu tulee olemaan ”katkeransuloinen”

Martin on kommentoinut haastattelussa koko kirjasarjansa päätöstä.

Hän ei tietenkään kertonut, mitä lopussa tapahtuu. Sen sijaan hän kuvaili sitä tunnetta, jonka hän haluaa lopussa lukijalle antaa.

Hän käytti sanaa ”bittersweet”, joka kääntyy yleensä suomeksi ”katkeransuloinen”.

Se tarkoittaa loppua, joka on samaan aikaan onnellinen sekä surullinen.

Martin mainitsi myös vertailukohdan oman tarinansa lopulle, sellaisen jossa tämä hänen kuvailemansa katkeransuloinen tunnelma toteutuu.

Taru sormusten herrasta.

Taru sormusten herrasta päättyy pinnallisesti katsoen iloisesti. Sormus tuhoutuu ja Sauron sen mukana. Alkaa uusi rauhan ja onnen aikakausi.

Mutta koko tarinan päähenkilö, Frodo, lähtee Kuolemattomille maille. Tolkienin tarinoiden maailmassa tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Frodo kuolee. Toiseksi, haltiat jättävät Keski-Maan. Kolmanneksi, kun Sauron on tuhottu, saamme lukea omituisen jatkotarinan lopun jälkeen – Konnun puhdistuksen.

Martin on sanonut, kuinka kirjan lopetus hämmensi häntä nuorena. Myöhemmin hän oppi arvostamaan sitä suuresti. Paha pikkusieluisuus, itsekkyys ja katkeruus eivät katoa maailmasta mihinkään, vaikka Suuri Paha voitettaisiinkin.

Joku kuolee, jotain rikkoutuu niin, ettei sitä voi enää korjata. Tämä on edessä myös Tulen ja jään laulun lopussa.

Mikä olisi koskettavampi lopetus tässä samassa hengessä, kuin se että joko Jon Snow tai Daenerys Targaryen kuolee heidän keskinäisen taistelunsa päätteeksi?

Ei mikään.

Samaa vai eri mieltä? Kerrothan kommenteissa!

Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 5. 5

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 6. 6

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 7. 7

  Kävimme yhden Pasin ja yhden Tiinan saunassa, koska lauantaina kymmenet helsinkiläiset avaavat saunansa tuntemattomille

 8. 8

  Malmille avattiin marokkolaishenkinen ravintola-basaari, taustalla Sandron ja Ruplan perustajat

 9. 9

  Tänne Tallinnassa oikeasti kannattaa mennä: 37 vinkkiä urbaaniin reissuun

 10. 10

  Nyt.fi seuraa Game of Thronesia uudessa Westerosin kirjeenvaihtaja -blogissa, näin se toimii

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 4. 4

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 5. 5

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 7. 7

  Microsoft vastasi Paintin lopettamisesta seuranneeseen äläkkään: piirrosohjelma pidetäänkin hengissä ja se tulee ladattavaksi Windows Storeen

 8. 8

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 9. 9

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 10. 10

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 7. 7

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 8. 8

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 9. 9

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 10. 10

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 2. 2

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 3. 3

  Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

 4. 4

  Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

 5. 5

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 6. 6

  Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

 7. 7

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 8. 8

  Trumpin entinen kampanja­päällikkö yhteistyöhön Venäjä-tutkinnan kanssa – Valkoisen talon viestintä­johtaja: ”Jos vuodot jatkuvat, minun on annettava potkut kaikille”

 9. 9

  Suomalainen sosiaaliturva kannustaa asumaan yksin vaikka se on kimppa-asumista kalliimpaa – Samalla järjestelmä ruokkii syrjäytymistä

 10. 10

  Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 4. 4

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

 7. 7

  Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

 8. 8

  Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

 9. 9

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 10. 10

  Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 3. 3

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 4. 4

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 11. Näytä lisää
Uusimmat