Valikko

Nytin Game of Thrones -teoria: Näin sarja päättyy ja näin suosikkihahmoille käy

Mitä Game of Thronesin kahdella viimeisellä kaudella tapahtuu? Tämä kiinnostaa kaikkia tv-sarjan faneja. GoT-toimittaja Jussi Ahlroth paljastaa oman teoriansa.

Nytin toimittaja Jussi Ahlroth on seurannut jo vuosien ajan HBO:n suosikkisarja Game of Thronesia, kirjoittanut yksityiskohtaisia jaksoraportteja, isännöinyt Nytin useita GoT-aiheisia keskustelutilaisuuksia sekä haastatellut alkuperäiset kirjat kirjoittanutta George R. R. Martinia.

Nyt Ahlroth paljastaa teoriansa siitä, miten koko sarja tulee päättymään:

Mitä Game of Thronesin kahdella viimeisellä kaudella tapahtuu?

Tämä kiinnostaa meitä kaikkia tämän suositun tv-sarjan faneja.

Tällä viikolla netti on viimeistään seonnut kun sarjan näyttelijät ovat vihjailleet tulevien, viimeisten kausien tapahtumista. Ensin Arya Starkia näyttelevä Maisie Williams intoili käsikirjoituksesta Twitterissä:

Sitten Jon Snow’ta näyttelevä Kit Harington kuvaili 7. kautta ”hyvin synkäksi”.

Kaiken päälle Khal Drogoa näytellyt Jason Momoa on saanut jotkut fanit vakuuttuneiksi, että hahmo nähtäisiin tulevilla kausilla:

Spekulaatio tulevista käänteistä on nyt suhteellisen vapaata, sillä tv-sarjan tarina on pitkälti ohittanut Tulen ja jään laulu -kirjasarjan tähän asti ilmestyneet osat.

Kerron tässä jutussa oman spekulaationi yhdestä keskeisestä kysymyksestä. Spoilerivaroitus kaikesta mitä tv-sarjassa on tapahtunut tähän mennessä.

Spekuloin myös kirjojen perusteella.

Ennen kaikkea, spekuloin myös sen perusteella, mitä Tulen ja jään laulun kirjoittaja George R. R. Martin on sanonut julkisuudessa kirjasarjastaan, sen päätöksestä sekä kirjojen ja tv-sarjan eroista.

Sarjassa on monia isoja kysymyksiä, joihin odotamme vastausta. Mielestäni tärkein näistä kysymyksistä on – mikä tulee olemaan Jon Snow’n ja Daenerys Targaryenin suhde.

Vastaukseni on, että Daenerys Targaryen ja Jon Snow päätyvät toistensa vihollisiksi.

Siteeraan teoriani perusteeksi kolmea kommenttia, jotka George R. R. Martin on sanonut haastatteluissa ja joiden perusteella uskon teoriani olevan tosi.

Mutta ensin, hieman taustaa.

Tiedämme nyt, että Jon Snow on oikeasti Targaryen. Tämä pitkäikäinen faniteoria sai vahvistuksensa kuudennen kauden viimeisessä jaksossa. Nyt on käytännössä varmaa, että Jonin isä oli Rhaegar Targaryen. Rhaegar oli Daenerysin veli.

Daenerys Targaryen on siis Jonin täti.

Tv-sarjassa ja kirjoissa on moneen kertaan kerrottu, että Targaryenit naivat sukulaisiaan ”pitääkseen veren puhtaana”.

Melkein yhtä monta kertaa on kerrottu Targaryenien sotineen keskenään siitä, kuka perii kruunun. Äpärien ja puolisoiden risteilevät sukukartat ovat ajoittain olleet kovin mutkikkaita ja perimysjärjestyksestä on oltu montaa mieltä.

Yleensä sekä liitot että sodat on käyty sisarusten välein.

Kirjojen pohjalta tiedämme kuitenkin Targaryenin suvun historiasta tapauksen, jossa suvun sisäinen avioliitto solmittiin sedän ja tämän veljentyttären välillä. Daemon Targaryen nai Veljensä Viserionin tyttären Rhaenyran.

Targaryenin sisarusten tai muiden lähisukulaisten välistä sotaa on kutsuttu Lohikäärmeiden tanssiksi.

On mielestäni aivan selvää, että Jon ja Daenerys tulevat toistamaan sukunsa historiasta jommankumman – joko he jakavat aviovuoteen tai he käyvät sotaa keskenään.

Väitän, että he käyvät sotaa. Moni on kanssani eri mieltä. Hyvin moni tv-sarjan katsoja ja myös kirjojen lukija on sitä mieltä, että Jon ja Daenerys menevät lopulta naimisiin ja yhdessä voittavat Valkeiden kulkijoiden kuolleiden armeijan. Minusta tämä on toiveajattelua, joka perustuu enemmän fanien tunteisiin näitä kahta rakastettavaa hahmoa kohtaan kuin selkeisiin viesteihin, joita George R. R. Martin on asiasta antanut.

George R. R. Martin on sanonut kolme kommenttia, joihin perustan väitteeni.

Aloitan siitä, josta en ole lukenut kunnon analyysia muualta. Tämä on oman spekulaationi tulosta. En ole lukenut netistä spekulointia näiden kahden asian välisestä yhteydestä – mikä ei tietenkään tarkoita, etteikö sellaista olisi tehty.

1. Missä ovat Tyrellin suvun muut pojat?

George R. R. Martin on kommentoinut haastatteluissa ja blogikirjoituksissaan useaan kertaan oman kirjasarjansa ja tv-sarjan eroja. Yksi konkreettinen asia, johon hän on palannut monta kertaa, ovat kirjoissa esiintyvät henkilöt, joita joko ei ole tv-sarjassa ollenkaan tai jotka ovat kuolleet tv-sarjassa, toisin kuin kirjoissa.

Näissä huomioissa toistuvat Mace Tyrellin pojat. Tv-sarjassa Mace Tyrellilla oli kaksi lasta, Loras ja Margaery Tyrell, jotka nyt ovat kuolleet.

Loras Tyrell oli selkeästi nimetty kuudennen kauden viimeisessä jaksossa Tyrellin suvun perijäksi. Lorasin ja Margaeryn kuoleman jälkeen lady Olenna Tyrell sanoi samassa jaksossa, Martellien luona Dornessa, että hänen sukunsa tulevaisuus on pyyhitty pois. Jäljellä on vain kosto.

Toisin sanoen, Tyrellin perijää ei ole.

Mutta.

Sen sijaan kirjoissa Mace Tyrellilla on kaksi muuta poikaa. Vanhempi heistä on Willas Tyrell, Suurtarhan ja Tyrellin virallinen perijä.

Mitä George R. R. Martin on sanonut näistä veljistä?

“Loras ei ole kirjoissa vanhin veljistä. Hänellä on kaksi vanhempaa veljeä, Willas ja Garlan. En laittanut heitä kirjoihin vain huvikseni, heillä on roolinsa kahdessa seuraavassa kirjassa, mutta heitä ei ole tv-sarjassa.”

Mikä heidän roolinsa voisi olla tulevissa kirjoissa?

Teen nyt rohkean veikkauksen.

Veikkaan, että kirjoissa Daenerys Targaryen menee naimisiin Suurtarhan perillisen, Willas Tyrellin kanssa. Tai vaihtoehtoisesti, hän aikoo mennä tämän kanssa naimisiin, mutta jonkin traagisen käänteen myötä liitto ei toteudu.

Miksi ajattelen näin?

Yksinkertaisesti siksi, että Tyrellit ovat rikkain suku koko Westerosissa. Daenerys tarvitsee liittolaisia voidakseen käydä sotaa Rautavaltaistuimesta. Kirjoissa on paljon tv-sarjaa enemmän vaihtoehtoisia aviokumppaneita Daenerysille. Olen käynyt heidät läpi ja mielestäni Willas on paras vaihtoehto.

Kirjojen aiemmat tapahtumat ainakin jossain määrin tukevat tätä teoriaa. Robertin kapinan aikana Tyrellit olivat vielä Targaryenien puolella.

Mutta miten tähän teoriaan sopii se, että tähän mennessä viimeisimmän kirjan, Lohikäärmetanssin lopussa Tyrellit ovat yhä liittoutuneet Lannisterien kanssa?

Luulen, että tämä liittolaisuus hajoaa seuraavassa kirjassa, mikä avaa tien uudelle liitolle Daenerysin kanssa.

Willas Tyrellille on kirjoissa yritetty järjestää korkeasukuista avioliittoa jo pitkään. Häntä naitettiin ensin Sansa Starkille. Kun Tywin Lannister kuuli tästä suunnitelmasta, hän tarjosi Cersei Lannisteria Willasin vaimoksi. Tyrellit kieltäytyivät. Daenerys olisi sopivan arvokas seuraava vaihtoehto.

Tv-sarjassahan Tywin järjesti Cersein avioliittoon Loras Tyrellin kanssa. Se liitto ei sitten koskaan toteutunut.

Daenerys jätti tv-sarjassa rakastajansa Daario Naharisin Meereeniin. Syyksi Daenerys sanoi, että hänen täytyy olla valmis avioitumaan jonkun kanssa Westerosissa. Avioliitot ovat perinteisesti olleet paras tapa vahvistaa liitto kahden valtasuvun kesken.

Jos tämä spekulaatio toteutuu, tv-sarjan käsikirjoittajat David Benioff ja D.B. Weiss joutuvat nyt keksimään, kenen kanssa Daenerys menee naimisiin tv-sarjassa. On myös mahdollista, että hän ei mene naimisiin kenenkään kanssa.

Joka tapauksessa, jos Daenerys ei kirjoissa mene Jonin kanssa naimisiin, hän ei voi mennä tämän kanssa naimisiin tv-sarjassakaan. Se olisi liian suuri poikkeama.

2. Hyvä ja paha eivät ole mustavalkoisia

Seuraavat kaksi perustetta teorialleni perustuvat siihen, millaiseksi Martin on kuvaillut kirjojensa henkeä sekä sitä tunnetta, jonka hän haluaa koko kirjasarjan lopussa lukijoilleen välittää.

George R. R. Martin on sanonut useita kertoja, että hänen kirjojensa maailmassa hyvä ja paha eivät ole absoluuttisia. Tämä näkyy myös tv-sarjassa. Hyvinä pidetyt hahmot tekevät pahoja asioita ja pahoina pidetyt hahmot tekevät hyviä asioita.

Todellinen, elävä ja kiinnostava paha vastustaja on sellainen, joka omasta mielestään tekee oikein. Joka on omasta mielestään hyvä.

Sellainen, joka taistelee periaatteidensa puolesta ja joka on valmis uhraamaan kenet tahansa ja kuinka monta tahansa niiden vuoksi.

Juuri sellainen Daenerys Targaryenista on koko ajan enemmän ja enemmän kasvamassa.

Pitää muistaa, että Daenerys Targaryen tulee Westerosiin valloittajana, ei vapahtajana. Hän tuo mukanaan – Targaryenin suvun moton mukaisesti – tulta ja verta.

Jos katsomme suurta tarinaa Westerosin kansan näkökulmasta, Jon on hyvä ja Daenerys on paha.

Danysta ei kuitenkaan tule ihan samanlaista "hullua" hallitsijaa kuin isästään.

3. Koko tarinan loppu tulee olemaan ”katkeransuloinen”

Martin on kommentoinut haastattelussa koko kirjasarjansa päätöstä.

Hän ei tietenkään kertonut, mitä lopussa tapahtuu. Sen sijaan hän kuvaili sitä tunnetta, jonka hän haluaa lopussa lukijalle antaa.

Hän käytti sanaa ”bittersweet”, joka kääntyy yleensä suomeksi ”katkeransuloinen”.

Se tarkoittaa loppua, joka on samaan aikaan onnellinen sekä surullinen.

Martin mainitsi myös vertailukohdan oman tarinansa lopulle, sellaisen jossa tämä hänen kuvailemansa katkeransuloinen tunnelma toteutuu.

Taru sormusten herrasta.

Taru sormusten herrasta päättyy pinnallisesti katsoen iloisesti. Sormus tuhoutuu ja Sauron sen mukana. Alkaa uusi rauhan ja onnen aikakausi.

Mutta koko tarinan päähenkilö, Frodo, lähtee Kuolemattomille maille. Tolkienin tarinoiden maailmassa tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Frodo kuolee. Toiseksi, haltiat jättävät Keski-Maan. Kolmanneksi, kun Sauron on tuhottu, saamme lukea omituisen jatkotarinan lopun jälkeen – Konnun puhdistuksen.

Martin on sanonut, kuinka kirjan lopetus hämmensi häntä nuorena. Myöhemmin hän oppi arvostamaan sitä suuresti. Paha pikkusieluisuus, itsekkyys ja katkeruus eivät katoa maailmasta mihinkään, vaikka Suuri Paha voitettaisiinkin.

Joku kuolee, jotain rikkoutuu niin, ettei sitä voi enää korjata. Tämä on edessä myös Tulen ja jään laulun lopussa.

Mikä olisi koskettavampi lopetus tässä samassa hengessä, kuin se että joko Jon Snow tai Daenerys Targaryen kuolee heidän keskinäisen taistelunsa päätteeksi?

Ei mikään.

Samaa vai eri mieltä? Kerrothan kommenteissa!

Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 2. 2

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 3. 3

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 4. 4

  Metallican keikan kallein lippu maksaa 2 400 euroa – vip-liput ovat tulleet jäädäkseen, sanoo tapahtumajärjestäjä

 5. 5

  Uutiset kuin Whatsappissa: Nytin sovellus kertoo, mitä pitää tietää

 6. 6

  Ensi-iltaan tulevan Chips-elokuvan suomenkielinen nimi on Paskalakit pyörillä, kysyimme miksi

 7. 7

  105 annosta, joita pitää syödä Helsingissä

 8. 8

  Päivän trendi: Miehen kulmakarvat pitää nyt trimmata – ja kunnolla maskuliinisen tuuheiksi

 9. 9

  Metallica tulee Suomeen ensi vuonna kahdelle keikalle

 10. 10

  Mitä sinä bongaat tästä taulusta? Me löysimme Emma Ainalan, 28, maalauksesta ainakin Spyro-lohikäärmeen, Titanicin Jackin ja Rosen sekä Sailor Moonin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 2. 2

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 3. 3

  Metallican keikan kallein lippu maksaa 2 400 euroa – vip-liput ovat tulleet jäädäkseen, sanoo tapahtumajärjestäjä

 4. 4

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 5. 5

  Hyvää sushia Alppiharjusta, vaikka paloittain: Pikatestasimme kuljetuspalvelussakin suositun ravintolan, jota pyörittää kolme opiskelijaa

 6. 6

  Miksi meikkaaminen on pinnallista, mutta mopojen rassaus kehittävää?

 7. 7

  Pikatestissä tapasbaari Kampin Korttelin korkeuksissa: viihtyisät tilat ja, kyllä, hyvät tapakset

 8. 8

  Ensi-iltaan tulevan Chips-elokuvan suomenkielinen nimi on Paskalakit pyörillä, kysyimme miksi

 9. 9

  Arkistoherkku Ylellä: 9-vuotias Li Andersson sanoo suorat sanat isästään

 10. 10

  Yksi uusista Power Rangerseista on homoseksuaali – ensimmäinen kerta koskaan isossa supersankarileffassa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 4. 4

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 5. 5

  Some repesi, kun vaalitilaisuudessa Vihteljärvellä mainostettiin tarjoiluna ”kakkoja” – some ei tiennyt, että kakko on oikeasti satakuntalaista leipää

 6. 6

  Emma Watson petti feminismin paljastamalla rintansa, syyttävät kriitikot – tästä on kyse Kaunotar ja hirviö -tähden kohussa

 7. 7

  Cheekin osaomistama yökerho avataan Makkarataloon parin viikon päästä – nyt paljastettiin nimi Skohan, josta vihjailtiin jo Cheekin ja Elastisen yhteisbiisissä

 8. 8

  Öljymiljonääri käytti unelmiensa kauhuelokuvaan 13 vuotta ja miljoonia dollareita, teki erikoistehosteetkin itse – elokuva julkaistiin nyt, tekijän kuoleman jälkeen

 9. 9

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 10. 10

  Halla-aho valitti, miten häneltä ei kysytä kuin maahanmuutosta, sitten käytti kampanjapuheensa puhuakseen pelkästään siitä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 2. 2

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 3. 3

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

 6. 6

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 7. 7

  Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

 8. 8

  ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

 9. 9

  Euroopan kovimmat reissaajat asuvat Suomessa – ”Opimme rakastamaan maita, joihin pääsee helposti”

 10. 10

  Peruskoulu tuottaa passiivisia poikia – liian moni valinnaisaine on suunnattu tytöille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 2. 2

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 3. 3

  Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

 4. 4

  ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

 5. 5

  Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

 6. 6

  Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

 7. 7

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 8. 8

  Espoossa avattiin ruokakauppa, jossa ei ole yhtään myyjää – ”Oikeastaan tämä on kuin valtava automaatti”

 9. 9

  Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

 10. 10

  Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 2. 2

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 3. 3

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 4. 4

  Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

 5. 5

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 6. 6

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 7. 7

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 8. 8

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 9. 9

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 10. 10

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 11. Näytä lisää