Kohu musliminaisten uima-asuista selitettynä: tällainen on burkini ja tämän vuoksi Ranskassa niitä on kielletty

Juttua on päivitetty perjantaisella oikeuden päätöksellä: Tällä viikolla maailmalle on levinnyt pysäyttävä kuva, joissa poliisit pakottavat ranskalaisilla rannalla olevia naisia riisumaan huivinsa ja muut peittävät asunsa.

Juttua on päivitetty perjantaisella oikeuden päätöksellä:

Tällä viikolla maailmalle on levinnyt pysäyttävä kuva, joissa poliisit pakottavat ranskalaisilla rannalla olevia naisia riisumaan huivinsa ja muut peittävät asunsa.

Kyseessä on burkini-kielto, ja se on leviämässä myös muihin maihin.

Mutta mikä ihme burkini on ja miksi se on kielletty?

1. Burkinilla viitataan musliminaisten pitämään kokovartalouimapukuun, joka peittää hiukset ja ulottuu nilkkoihin:

Monet musliminaiset välttelevät uimarantoja ja uimahalleja, koska he eivät halua esiintyä paljastavissa vaatteissa. Burkiniksi kutsuttu vaatekappale on tarjonnut ratkaisun tähän.

Monikerroksista, osin ihonmyötäistä pukua voi käyttää myös muuten urheillessa.

2. Elokuussa lomailukaupunkina tunnetun Cannesin pormestari julisti kaupungin rannat burkinipannaan. Taustalla oli heinäkuussa naapurikaupunki-Nizzassa rantabulevardilla tapahtunut terrorihyökkäys, joka ajoittui juuri Ranskan kansallispäiväksi.

Cannesin pormestarin David Lisnardin mukaan burkinit ovat iskun edustaman ”islamilaisen ääritoiminnan symboleja” ja siksi ne pitää kieltää.

Turvallisuussyiden lisäksi lakia puolustavat ranskalaispoliitikot ovat vedonneet esimerkiksi hygieniaan: peittävissä vaatteissa lomaileminen helteellä lisää hikoilua, hajuhaittoja ja bakteerien leviämistä.

Burkini-kiellon ovat langettaneet Villeneuve-Loubet sekä Siscon kunta Korsikalla. Mukana on jo 20 eri kylää tai kaupunkia Välimeren alueella.

Nyt kielto on myös todistetusti laitettu käytäntöön: keskiviikkona maailmalle levisi kuvia, joissa poliisit ovat piirittäneet huiviin, tunikaan ja legginseihin sonnustautuneen naisen ja pyytäneet häntä poistumaan. Niin muslimijärjestöt kuin monet yksityiset ihmiset ovat pitäneet toimintaa musliminaisia syrjivänä.

Ranskalaisen L’Obs-lehden mukaan nyt jo kuuluisassa kuvassa esiintyvän musliminaisen nimi on Siam. Hän kertoi lehden toimittajalle järkyttyneensä kyyneliin. Siamin mukaan poliisit sanoivat, etteivät heitä kiinnosta ristien kaltaiset uskonnolliset symbolit vaan ainoastaan islamiin liittyvät.

3. Tämä on olennaista, sillä virallisesti burkini-kieltoa on perusteltu Ranskassa vallitsevalla tunnuksettomuudella.

Ranskassa on jo 1900-luvun alusta saakka vallinnut periaate nimeltä laïcité. Se tarkoittaa tunnuksettomuutta eli valtion ja kirkon erilläänpitämistä.

Periaatteen nojalla kaikkien uskonnollisten symbolien, kuten ristiriipusten tai päähuivien käyttö koulujen tai virastojen kaltaisissa julkisissa tiloissa on nykyisin kielletty. Periaate liittyy vahvasti Ranskan historiaan siirtomaavaltana ja monista eri kulttuurisista taustoista tulevien ihmisten kansakuntana.

Virallinen Ranska siis harjoittaa neutraaliusperiaatetta, mutta se on kulminoitunut nimenomaan kiistaksi muslimityttöjen ja -naisten hunnuttautumisesta.

Vuonna 2004 laïcité-periaate säädettiin laiksi, mutta se ei vielä riittänyt. Vuonna 2010 Ranska kielsi burkan käytön lailla ja määräsi burkan käyttöön yllyttäjälle kymmenien tuhansien euron sakkorangaistuksen.

Burka tarkoittaa muslimien päänpeittävän hijab-huivin peittävintä muotoa, täyshuntua, jonka läpi näkee vain silmien kohdalla olevan verkon avulla.

Ennen Ranskaa esimerkiksi Turkki kielsi 1990-luvulla päähuivit sairaaloissa, oikeudessa, virastoissa ja yliopistoissa, vedoten Turkin perustaneen Mustafa Kemal Ataturkin maalliseen ideologiaan. Huivikiellon purkaminen oli islamistisen Oikeus ja kehitys -puolueen johtajan ja nykyisen Turkin presidentin Recep Tayip Erdoganin kampanjoinnin keskipisteitä.

Kielto purettiin lopulta Turkin korkeimmassa oikeudessa vuonna 2008.

4. Mistä huivikiellossa ja näin burkini-kiellossakin oikeasti kiistellään:

Lain laatijoiden mukaan sen tarkoitus on suojella musliminaisten itsemääräämisoikeutta ja estää esimerkiksi miespuolisia sukulaisia pakottamasta naista käyttämään huivia. Myös monet länsimaiset feministit ovat tätä mieltä.

Vastustajien mielestä ranskalaisen yhteiskunnan ylhäältä päin asettama kielto kohtelee musliminaisia tahdottomina esineinä, uskontonsa ja miehiensä vankeina. Sen sijaan, että se olisi tehnyt Ranskasta tasavertaisemman maan, jossa kaikkien on helpompi elää, se on tehnyt musliminaisten olosta entistä tukalampaa ja ajanut monet pysyttelemään neljän seinän sisällä kotona. Burkini-kiellon katsotaan jatkavan samaa seksististä tapaa.

Lisäksi kieltoa pidetään käytännössä erittäin vaikeana perustella. Miten esimerkiksi erotellaan ihonmyötäiseen märkäpukuun ja uimalakkiin pukeutuneet naisuimarit burkinin käyttäjistä? Tuleeko poliisin kysyä uijan uskontoa tai pukeutumisen motiivia? Entä mikä määrä näkyvää ihoa riittää? Vastaavien vaatetuslakien valvonta on eri vuosikymmenillä osoittautunut vaikeaksi – tosin näissä on useammin ollut kyse naisten liian paljastavana, ei liian peittävänä pidetystä vaatetuksesta.

Pilapiirroksissa kieltoa on verrattu muun muassa Saudi-Arabian siveellisyyslakeihin:

5. Nyt myös burkinin keksijä on ottanut osaa keskusteluun:

Guardian-lehti julkaisi australialaisen vaatesuunnittelija kirjoituksen otsikolla: ”Loin burkinin antaakseni naisille vapauden, en viedäkseni sitä pois”. Myös burkinin nimi on herättänyt keskustelua, koska asuste ei peitä kasvoja. Nimi on Zanettin antama.

Zanetti kertoo kehittäneensä burkinin, jotta muslimitytöt voisivat liikkua kuten muutkin tytöt – Zanettin siskontyttö halusi paikalliseen haavipallojoukkueeseen mutta se ei näyttänyt todennäköiseltä kuumassa ja epäkäytännöllisessä hijab-huivissa.

Feministiksi itseään kutsuva Zanetti kertoo uineensa itse ensi kertaa julkisesti burkinin ansiosta ja tunteneensa itsensä onnelliseksi ja vapaaksi. Vaikka burkhan käyttöä ei vaadita Koraanissa, Zanetti kirjoittaa, se on niille, jotka haluavat peittää itsensä omasta tahdosta.

Burkinin kieltäjät ovat yksinkertaisesti ymmärtäneet vaatteen merkityksen väärin, ja tällaisilla kielloilla on seurauksia.

”Se [burkini] symboloi vapaa-aikaa, onnellisuutta, hauskuutta, kuntoilua, terveyttä, ja nyt he vaativat naiset pois rannoilta takaisin keittiöön?”

6. Mitä seuraavaksi?

Ranskan korkein hallinto-oikeus pui parhaillaan burkini-kieltoja ja kielto on puhuttanut Yhdysvaltoja myöten. Toisaalla Nizzassa on vaadittu burkini-kieltoa toimeenpanevia poliiseja kuvaavia ihmisiä rangaistavaksi, koska nämä ”vaarantavat poliisin”, jotka joutuvat uhkausten kohteeksi.

Nyt myös Saksassa on leimahtanut iso keskustelu siitä, pitäisikö kasvot peittävät hunnut kieltää sielläkin lailla. Sellainen laki tosin olisi perustuslakiin kuuluvan uskonnollisen vapauden vastainen.

Toisaalta uskonnollista vapautta voitaisiin joidenkin asiantuntijoiden mukaan rajoittaa, jos esimerkiksi työpaikan tai yhteiskunnan ”yleinen turvallisuus” sitä vaatisi.

7. Perjantaina 26. elokuuta Ranskan korkein hallinto-oikeus päätti kumota burkinikiellon. Oikeuden kumoava päätös koskee Villeneuve-Loubet’n kylän langettamaa burkinikieltoa. Guardian-lehden mukaan päätös tulee luultavasti toimimaan esimerkkinä jos ja kun muiden paikkojen kieltoja käydään läpi oikeudessa.

Korjattu 26.8. klo 10.51: Aheda Zanetti on libanonilaissyntyinen australialainen. Jutussa häntä kutsuttiin aiemmin virheellisesti itävaltalaiseksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ulkomaat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 2. 2

  Kuka voittaa Game of Thronesin ja saa Rautavaltaistuimen? Äänestä suosikkiasi

 3. 3

  Arnold Schwarzenegger ei olisi mitään ilman hänen elokuvissaan esiintyviä lukemattomia naisia – Testaa, montako heistä tunnistat

 4. 4

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 6. 6

  Tässä 9 kiinnostavinta pizzeriaa Helsingissä juuri nyt

 7. 7

  Ensi viikolla Helsingissä nähdään esitys, jonka yleisöltä kerätään heidän Facebook-päivityksiään ja niitä käytetään osana show’ta – tästä on kyse

 8. 8

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 9. 9

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 10. 10

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 2. 2

  Miksei tätä ole kerrottu aiemmin? Invavessaa saa käyttää häpeilemättä, vaikkei olisi vammainen

 3. 3

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 4. 4

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 6. 6

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 7. 7

  Arnold Schwarzenegger ei olisi mitään ilman hänen elokuvissaan esiintyviä lukemattomia naisia – Testaa, montako heistä tunnistat

 8. 8

  Kuka voittaa Game of Thronesin ja saa Rautavaltaistuimen? Äänestä suosikkiasi

 9. 9

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 10. 10

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 5. 5

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 6. 6

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 9. 9

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 10. 10

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

 2. 2

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 3. 3

  Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

 4. 4

  Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

 5. 5

  Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

 6. 6

  Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

 7. 7

  Tutkijat: Antibioottikuuria ei aina tarvitsekaan syödä loppuun – liian pitkistä kuureista voi olla jopa haittaa

 8. 8

  Venäjän mediassa on hämmästelty Suomen ja Venäjän hyviä suhteita Putinin Savonlinnan-vierailun alla – ”Miksi välit ovat niin läheiset?”

 9. 9

  HS seuraa: Niinistö ja Putin ovat oopperassa – 11-vuotias Ellen Strandholm: ”Jolanta on hyvä, mutta tänään tulen tänne vain presidenttien vuoksi”

 10. 10

  Talousmediat: Amazonin perustaja Jeff Bezos on nyt maailman rikkain ihminen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 2. 2

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 3. 3

  Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

 4. 4

  Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

 5. 5

  Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

 6. 6

  Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

 7. 7

  Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

 8. 8

  Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

 9. 9

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 10. 10

  Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 2. 2

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 3. 3

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 4. 4

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 7. 7

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 8. 8

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 9. 9

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 10. 10

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 11. Näytä lisää