Valikko

Kohu musliminaisten uima-asuista selitettynä: tällainen on burkini ja tämän vuoksi Ranskassa niitä on kielletty

Juttua on päivitetty perjantaisella oikeuden päätöksellä: Tällä viikolla maailmalle on levinnyt pysäyttävä kuva, joissa poliisit pakottavat ranskalaisilla rannalla olevia naisia riisumaan huivinsa ja muut peittävät asunsa.

Juttua on päivitetty perjantaisella oikeuden päätöksellä:

Tällä viikolla maailmalle on levinnyt pysäyttävä kuva, joissa poliisit pakottavat ranskalaisilla rannalla olevia naisia riisumaan huivinsa ja muut peittävät asunsa.

Kyseessä on burkini-kielto, ja se on leviämässä myös muihin maihin.

Mutta mikä ihme burkini on ja miksi se on kielletty?

1. Burkinilla viitataan musliminaisten pitämään kokovartalouimapukuun, joka peittää hiukset ja ulottuu nilkkoihin:

Monet musliminaiset välttelevät uimarantoja ja uimahalleja, koska he eivät halua esiintyä paljastavissa vaatteissa. Burkiniksi kutsuttu vaatekappale on tarjonnut ratkaisun tähän.

Monikerroksista, osin ihonmyötäistä pukua voi käyttää myös muuten urheillessa.

2. Elokuussa lomailukaupunkina tunnetun Cannesin pormestari julisti kaupungin rannat burkinipannaan. Taustalla oli heinäkuussa naapurikaupunki-Nizzassa rantabulevardilla tapahtunut terrorihyökkäys, joka ajoittui juuri Ranskan kansallispäiväksi.

Cannesin pormestarin David Lisnardin mukaan burkinit ovat iskun edustaman ”islamilaisen ääritoiminnan symboleja” ja siksi ne pitää kieltää.

Turvallisuussyiden lisäksi lakia puolustavat ranskalaispoliitikot ovat vedonneet esimerkiksi hygieniaan: peittävissä vaatteissa lomaileminen helteellä lisää hikoilua, hajuhaittoja ja bakteerien leviämistä.

Burkini-kiellon ovat langettaneet Villeneuve-Loubet sekä Siscon kunta Korsikalla. Mukana on jo 20 eri kylää tai kaupunkia Välimeren alueella.

Nyt kielto on myös todistetusti laitettu käytäntöön: keskiviikkona maailmalle levisi kuvia, joissa poliisit ovat piirittäneet huiviin, tunikaan ja legginseihin sonnustautuneen naisen ja pyytäneet häntä poistumaan. Niin muslimijärjestöt kuin monet yksityiset ihmiset ovat pitäneet toimintaa musliminaisia syrjivänä.

Ranskalaisen L’Obs-lehden mukaan nyt jo kuuluisassa kuvassa esiintyvän musliminaisen nimi on Siam. Hän kertoi lehden toimittajalle järkyttyneensä kyyneliin. Siamin mukaan poliisit sanoivat, etteivät heitä kiinnosta ristien kaltaiset uskonnolliset symbolit vaan ainoastaan islamiin liittyvät.

3. Tämä on olennaista, sillä virallisesti burkini-kieltoa on perusteltu Ranskassa vallitsevalla tunnuksettomuudella.

Ranskassa on jo 1900-luvun alusta saakka vallinnut periaate nimeltä laïcité. Se tarkoittaa tunnuksettomuutta eli valtion ja kirkon erilläänpitämistä.

Periaatteen nojalla kaikkien uskonnollisten symbolien, kuten ristiriipusten tai päähuivien käyttö koulujen tai virastojen kaltaisissa julkisissa tiloissa on nykyisin kielletty. Periaate liittyy vahvasti Ranskan historiaan siirtomaavaltana ja monista eri kulttuurisista taustoista tulevien ihmisten kansakuntana.

Virallinen Ranska siis harjoittaa neutraaliusperiaatetta, mutta se on kulminoitunut nimenomaan kiistaksi muslimityttöjen ja -naisten hunnuttautumisesta.

Vuonna 2004 laïcité-periaate säädettiin laiksi, mutta se ei vielä riittänyt. Vuonna 2010 Ranska kielsi burkan käytön lailla ja määräsi burkan käyttöön yllyttäjälle kymmenien tuhansien euron sakkorangaistuksen.

Burka tarkoittaa muslimien päänpeittävän hijab-huivin peittävintä muotoa, täyshuntua, jonka läpi näkee vain silmien kohdalla olevan verkon avulla.

Ennen Ranskaa esimerkiksi Turkki kielsi 1990-luvulla päähuivit sairaaloissa, oikeudessa, virastoissa ja yliopistoissa, vedoten Turkin perustaneen Mustafa Kemal Ataturkin maalliseen ideologiaan. Huivikiellon purkaminen oli islamistisen Oikeus ja kehitys -puolueen johtajan ja nykyisen Turkin presidentin Recep Tayip Erdoganin kampanjoinnin keskipisteitä.

Kielto purettiin lopulta Turkin korkeimmassa oikeudessa vuonna 2008.

4. Mistä huivikiellossa ja näin burkini-kiellossakin oikeasti kiistellään:

Lain laatijoiden mukaan sen tarkoitus on suojella musliminaisten itsemääräämisoikeutta ja estää esimerkiksi miespuolisia sukulaisia pakottamasta naista käyttämään huivia. Myös monet länsimaiset feministit ovat tätä mieltä.

Vastustajien mielestä ranskalaisen yhteiskunnan ylhäältä päin asettama kielto kohtelee musliminaisia tahdottomina esineinä, uskontonsa ja miehiensä vankeina. Sen sijaan, että se olisi tehnyt Ranskasta tasavertaisemman maan, jossa kaikkien on helpompi elää, se on tehnyt musliminaisten olosta entistä tukalampaa ja ajanut monet pysyttelemään neljän seinän sisällä kotona. Burkini-kiellon katsotaan jatkavan samaa seksististä tapaa.

Lisäksi kieltoa pidetään käytännössä erittäin vaikeana perustella. Miten esimerkiksi erotellaan ihonmyötäiseen märkäpukuun ja uimalakkiin pukeutuneet naisuimarit burkinin käyttäjistä? Tuleeko poliisin kysyä uijan uskontoa tai pukeutumisen motiivia? Entä mikä määrä näkyvää ihoa riittää? Vastaavien vaatetuslakien valvonta on eri vuosikymmenillä osoittautunut vaikeaksi – tosin näissä on useammin ollut kyse naisten liian paljastavana, ei liian peittävänä pidetystä vaatetuksesta.

Pilapiirroksissa kieltoa on verrattu muun muassa Saudi-Arabian siveellisyyslakeihin:

5. Nyt myös burkinin keksijä on ottanut osaa keskusteluun:

Guardian-lehti julkaisi australialaisen vaatesuunnittelija kirjoituksen otsikolla: ”Loin burkinin antaakseni naisille vapauden, en viedäkseni sitä pois”. Myös burkinin nimi on herättänyt keskustelua, koska asuste ei peitä kasvoja. Nimi on Zanettin antama.

Zanetti kertoo kehittäneensä burkinin, jotta muslimitytöt voisivat liikkua kuten muutkin tytöt – Zanettin siskontyttö halusi paikalliseen haavipallojoukkueeseen mutta se ei näyttänyt todennäköiseltä kuumassa ja epäkäytännöllisessä hijab-huivissa.

Feministiksi itseään kutsuva Zanetti kertoo uineensa itse ensi kertaa julkisesti burkinin ansiosta ja tunteneensa itsensä onnelliseksi ja vapaaksi. Vaikka burkhan käyttöä ei vaadita Koraanissa, Zanetti kirjoittaa, se on niille, jotka haluavat peittää itsensä omasta tahdosta.

Burkinin kieltäjät ovat yksinkertaisesti ymmärtäneet vaatteen merkityksen väärin, ja tällaisilla kielloilla on seurauksia.

”Se [burkini] symboloi vapaa-aikaa, onnellisuutta, hauskuutta, kuntoilua, terveyttä, ja nyt he vaativat naiset pois rannoilta takaisin keittiöön?”

6. Mitä seuraavaksi?

Ranskan korkein hallinto-oikeus pui parhaillaan burkini-kieltoja ja kielto on puhuttanut Yhdysvaltoja myöten. Toisaalla Nizzassa on vaadittu burkini-kieltoa toimeenpanevia poliiseja kuvaavia ihmisiä rangaistavaksi, koska nämä ”vaarantavat poliisin”, jotka joutuvat uhkausten kohteeksi.

Nyt myös Saksassa on leimahtanut iso keskustelu siitä, pitäisikö kasvot peittävät hunnut kieltää sielläkin lailla. Sellainen laki tosin olisi perustuslakiin kuuluvan uskonnollisen vapauden vastainen.

Toisaalta uskonnollista vapautta voitaisiin joidenkin asiantuntijoiden mukaan rajoittaa, jos esimerkiksi työpaikan tai yhteiskunnan ”yleinen turvallisuus” sitä vaatisi.

7. Perjantaina 26. elokuuta Ranskan korkein hallinto-oikeus päätti kumota burkinikiellon. Oikeuden kumoava päätös koskee Villeneuve-Loubet’n kylän langettamaa burkinikieltoa. Guardian-lehden mukaan päätös tulee luultavasti toimimaan esimerkkinä jos ja kun muiden paikkojen kieltoja käydään läpi oikeudessa.

Korjattu 26.8. klo 10.51: Aheda Zanetti on libanonilaissyntyinen australialainen. Jutussa häntä kutsuttiin aiemmin virheellisesti itävaltalaiseksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ulkomaat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Suomalainen elokuva keppihevosharrastajista saa huomiota ulkomaita myöten – nämä 13 asiaa voisimme oppia toisiaan tsemppaavilta kepparistitytöiltä, psykologi kertoo

 2. 2

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 3. 3

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 4. 4

  Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

 5. 5

  Pikatestissä Kampin pieni salaattiravintola, jossa annoksista saa selville kaiken mahdollisen

 6. 6

  Instagram alkoi sumentaa ”arkaluontoista sisältöä” – esimerkiksi eläinsuojelujärjestöjen kuvia tai videoita

 7. 7

  Ysäriviikko: Tällaista oli 90-luvun muoti – olkatoppauksia, grungea ja vyölaukkuja

 8. 8

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 9. 9

  Näillä pöllöillä on vaikeampi maanantai kuin sinulla

 10. 10

  Tässä 20 kivaa paikkaa Kalliossa ja yksi uutinen: On The Rocks laajentaa Fleminginkadulle, luvassa keikkojakin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 2. 2

  Pikatestissä Kampin pieni salaattiravintola, jossa annoksista saa selville kaiken mahdollisen

 3. 3

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 4. 4

  Instagram alkoi sumentaa ”arkaluontoista sisältöä” – esimerkiksi eläinsuojelujärjestöjen kuvia tai videoita

 5. 5

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 6. 6

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 7. 7

  Anoreksiaan yllyttävät kuvat saavat rehottaa, koska Instagram tekee niillä rahaa

 8. 8

  Näin ostat taidetta: Lenkkarit jalkaan ja nopeasti kiinni teokseen, kertoo ammattiostaja

 9. 9

  Helsinkiin pystytettiin päiväksi K-18-kauhutalo, jossa klovnit sitoivat tuoliin ja teurastaja uhkaili – testasimme

 10. 10

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 6. 6

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 7. 7

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 10. 10

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

 3. 3

  Supo: Iskujen uhka Suomessa on kohonnut

 4. 4

  Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

 5. 5

  Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

 6. 6

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 7. 7

  Selänne harmittelee ystävänsä katkeruutta jääkiekkoa kohtaan: ”Todella surullista, hänellä olisi niin paljon annettavaa”

 8. 8

  Jopa yli 20 prosenttia koululaisista oireilee psyykkisesti – opettajat ovat usein neuvottomia, kertoo tutkija

 9. 9

  Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

 10. 10

  Salibandy vajosi tavallisten kuolevaisten tasolle – nyt haisee viime vuosituhannen järjestöpolitiikka

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 2. 2

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 3. 3

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 4. 4

  Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

 5. 5

  Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

 6. 6

  Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

 7. 7

  Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

 8. 8

  Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

 9. 9

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 10. 10

  Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 3. 3

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 4. 4

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 5. 5

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 6. 6

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 7. 7

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 8. 8

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 9. 9

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 10. 10

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 11. Näytä lisää