Valikko

Kouvola on Suomen karuin kesäkaupunki – tämän vuoksi se on niin rakastettava

Me täällä Nyt.fi:ssä julistimme elokuun alussa virallisen haun Suomen karuimmasta kesäkaupungista.

Nyt on tullut sen aika: paljastaa Suomen karuin kesäkaupunki.

Me täällä Nyt.fi:ssä julistimme elokuun alussa virallisen haun Suomen karuimmasta kesäkaupungista. Ideanamme oli se, että kaikki Suomen kylät, kunnat, kaupungit ja ylipäänsä paikat eivät voi olla ”ihan kivoja kesällä”. Se on nimittäin vakiorepliikki, jolla kuvaillaan jokaista niemennotkoa täällä Suomessa, jos paikasta ei ole mitään muuta sanottavaa. Vaikka ei edes tietäisi koko paikkaa, on se varmaan kiva kesällä, koska mikäpä nyt Suomessa ei olisi kesällä kivaa.

Me päätimme, että nyt saa riittää.

Tahdoimme valita karuimman kesäkaupungin, eli antaa jollekin paikalle tittelin, josta se voi oikeasti olla ylpeä. Karun kesäkaupungin maine osoittaa, että paikkakunta uskaltaa olla jotain muuta kuin geneerinen kesäpaikka, jolla ei ole tarjottavana mitään omaperäistä.

Emme tietenkään alkaneet tehdä päätöstä itse, vaan pyysimme teiltä ehdotuksia karuimmasta kesäkaupungeista. Saimme niitä runsain mitoin muun muassa juttumme kommenttikentässä, Facebookissa ja sovelluksessamme. Tässä listattuna kaikki saamamme ehdotukset:

Raisio, Tervola, Pieksämäki, Vääksy, Kouvola, Heinola, Helsinki, Riihimäki, Kajaani, Kuhmo, Karvia, Puolanka, Ristijärvi, Karkkila, Humppila, Urjala, Kiuruvesi, Forssa, Kolari, Nakkila, Ivalo, Ruovesi, Kerava, Tikkurila, Eura, Parikkala, Sipoo, Savitaipale, Akaa, Harjavalta, Hamina, Karjaa, Lieksa, Seinäjoki, Talvivaara, Lohja, Vekaranjärvi, Laitila, Kerimäki, Suonenjoki, Espoo, Klaukkala, Nurmijärvi, Rovaniemi, Jyväskylä, Tampere, Imatra, Mikkeli ja Lahti.

Eli ehdotuksia oli paljon. Tuntuu siltä, että lähes jokaisesta kaupungista löytyy kivan kuoren alta se konstailematon karuus.

Silti kuusi ehdotusta nousivat esille useimmiten. Ne olivat Pieksämäki, Riihimäki, Kouvola, Heinola, Kajaani ja Forssa. Järjestimme sovelluksessamme (kannattaa ladata se juuri tällaisia tilanteita varten ohjeiden mukaisesti) näiden kuuden välillä äänestyksen siitä, mikä on lopullisesti kaikkein karuin kesäkaupunki.

Kolmen kärkeen ylsivät Riihimäki (19 prosenttia äänistä) ja Forssa (23 prosenttia äänistä), mutta ylivoimainen voittaja oli – ei ehkä niin yllättävästi – Kouvola. Se sai äänistä 35 prosenttia.

Kouvolan valinta oli nähtävissä siksi, että kaupunki on niittänyt vuosien aikana monenlaista mainetta. Esimerkiksi vuoden 2014 Kuntabarometrin mukaan Kouvola oli vähiten houkutteleva paikka asua ja se on saanut myös tittelin Suomen epäromanttisimpina paikkana. Vuosien aikana Kouvolan haukkumisesta on tullut vakiovitsi, joka ei enää naurata.

Ei siis ole ihme, että Kouvolan Sanomien vastaava päätoimittaja Petri Karjalainen kirjoitti äänestyksestämme kuultuaan kolumnin, jossa hän ilmoitti, ettei halua Kouvolan voittavan. Karjalainen kirjoittaa näin:

Kouvolan puolustajat ovat oikeassa ja moittijat väärässä. Kouvola ei ole karu kesäkaupunki.

Nytin jutussa korostetaan, ettei kyselyn tarkoitus ole mollata ainuttakaan kaupunkia vaan hakea luonteikasta paikkakuntaa. Silti riepoo, kun Kouvola nousee kielteisesti esiin asuinpaikkoihin liittyvissä kyselyissä. Ja niin tapahtuu usein.

Sekä leikkimielisissä kyselyissä että vakavammissa kaupunkien vetovoimatutkimuksissa pelin ratkaisee hyvin pitkälti mielikuva, jonka kukin kaupunki herättää. Mielikuvat Kouvolasta ovat ainakin tutkimusten perusteella parantuneet, mutta eivät silti vastaa todellisuutta.

Nykyinen Kouvola ei ole karu kesäkaupunki, vaan monipuolisesti viihtyisä paikka. Niin kuin eläkkeelle jäänyt tekninen johtaja Hannu Luotonen lauantain lehdessä kehuu, Kouvola on Suomi pienoiskoossa, ”vain Lappi ja meri puuttuvat”.

Soitimme Karjalaiselle kertoaksemme, että tällä kertaa voitolla ei ole tarkoitus nostaa kaupunkia millään tavalla esiin kielteisessä merkityksessä. Meidän mielestämme on mahtavaa, että Kouvola on nimenomaan Kouvola – sopivan karu eikä mikään geneerisen kiva.

Karjalainen kuulostaa hieman huvittuneelta puhelun alkaessa.

”Ymmärrän kyllä kyselynne ajatuksen siitä, että halusitte etsiä omanarvontuntoista ja erilaista kaupunkia. Kirjoitin kolumnin ennemmin juuri sen takia, että Kouvola on joutunut vuosien aikana kestämään kielteistä julkisuutta.”

Kouvolan seudulla lapsuutensa asunut ja yhdeksän vuotta sitten sinne palannut Karjalainen ei tätä kielteisyyttä sulata.

”Kouvola ei ole enää se 30 000 asukkaan taajama, vaan kuntaliitos on laajentanut sitä paljon ja tehnyt siitä hyvin monipuolisen kaupungin. On Repoveden kansallispuisto, Kymijoen ranta ja Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva Verlan tehdas. Kouvolan Keskustakin on muutakin kuin vain betonia: esimerkiksi paljon puistoja ja liikuntapaikkoja.”

Karjalainen arvelee, että monien mielikuvaan Kouvolasta voi vaikuttaa esimerkiksi se, että Suomen suurimpiin varuskuntiin kuuluva Vekaranjärvi sijaitsee Kouvolan alueella. Siellä asepalveluksensa hoitaville voi jäädä varsin yksipuolinen näkemys kaupungista.

Mutta on Kouvolasta karuja näkemyksiä myös siellä pidempään asuneilla. Heihin kuuluu Viikate-yhtyeen solisti Kaarle Viikate, oikealta nimeltään Kalle Virtanen.

Virtanen ja koko Viikate-yhtye ovat harvoja poikkeuksia, jotka nostavat julkisuudessa selvästi esille Kouvola-taustansa. Yhtyeen sivuilla Kouvolasta puhutaan Kouvostoliittona, ja yhtye on jopa tehnyt Kouvostoliiton laulu -nimisen kappaleen.

Virtanen on myös ainut julkisuudessa tunnettu kouvolalaistaustainen henkilö, joka vastasi haastattelupyyntöömme. Muun muassa juontaja-yritysvalmentaja Henkka Hyppönen ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius ovat lähtöisin Kouvolasta, muttemme tavoittaneet heitä.

Kouvola-taustaisten julkisuuden ihmisten tavoittaminen on senkin takia vaikeaa, että – toisin kuin lähes kaikilla muilla suurilla suomalaisilla kaupungeilla (esimerkiksi Porilla) – Wikipediassa ei ole artikkelia tunnetuista kouvolalaisita henkilöistä.

Mutta Virtanen on Kouvolasta, eikä häpeä myöntää sitä. Häntä naurattaa, kun kerron Kouvolan voittaneen karun kesäkaupungin äänestyksen.

”Ei se ole mikään ihme. Kun kaupunkiin tulee mistä suunnasta tahansa, betoniharmaus iskee nopeasti kasvoille. Ulkopaikkakuntalaiselle tulee varmasti sellainen olo, että millaiseen kaupunkiin on tullut.”

Samaa toteavat monet Kouvolaa äänestäneet: paljon betonia, ei vesistöä tai suuria kesätapahtumia. Kuulostaa karulta, kuten asiaan kuuluu. Samaan hengenvetoon Virtanen jatkaa, että hänellä on (juuri tästä syystä) Kouvolasta paljon hyvää sanottavaa.

”Kaupunki itse ei kehota tekemään mitään, mutta se tarjoaa valmiudet alkaa itse luomaan itselleen haluamaansa ohjelmaa.”

Perinteisen kivassa kesäkaupungissa saattaa turtua perinteisiin juttuihin, mutta karu paikka pistää kehittelemään jotain muuta. Esimerkiksi 20 vuotta pystyssä olleen metallibändin. Virtasen musiikki-innostus ei olisi herännyt välttämättä ollenkaan ilman Kouvolaa.

”Kun olin teini-ikäinen, Kouvolan kirjaston musiikkiosasto oli törkeän kova. Samoin siihen aikaan täällä oli pari aivan ässää levykauppaa.”

Entä mitä Virtanen itse tekee kesäisin Kouvolassa, jos haluaa pitää hauskaa?

”Mun mielikuvitus riittää terassille istumiseen ja karaoken laulamiseen”, Virtanen sanoo ja nauraa kovaa.

Terassilla istuminen ja karaoken laulaminen eivät kuitenkaan ole ainoita mahtavia asioita Kouvolassa. Rakkaudestamme Kouvolaa kohtaan poimimme lopuksi pari upeaa asiaa, jotka Kouvolasta kannattaa tietää.

1. Kauneimmat liikenneympyrät. Sopivasti tässä kuussa Kouvolan Sanomat järjesti nettisivuillaan äänestyksen kaupungin kauneimmasta liikenneympyrästä. Vaihtoehtoina oli huimat 23 eri liikenneympyrää, jotka oli kaikki kuvattu äänestystä varten luontaisessa tilassaan. Vastaavaan ei taatusti päästä missään muussa kaupungissa. Voiton vei Kotkankallionkadun ja Suomenkadun liikenneympyrä, jota koristaa muun muassa upea kilpikonnataideteos.

2. Vihiksen kotikaupunki. Mättövegaanibuumista innostuneet ovat erittäin paljon velkaa, ehkä tietämättään, Kouvolalle. Koko ilmiön symboliksi noussut vihis, lihapiirakan kasvisversio, on kouvolalaisen HoviRuoka-yrityksen tuote. Eikä vihis ole ainut kaupungista viime aikoina noussut hittielintarvike. Viime syksynä uutisoitiin Kouvolan huonoa imagoa vastaan taistelevasta Kouvola-kahvista, jonka kysyntä ylitti hetkessä tarjonnan.

3. Legendaarinen lakritsi. Uusien hittituotteiden ohella Kouvolassa on tuotettu jo myös vanhoja klassikkosuosikkeja, joista ylivoimaisesti tunnetuin on Kouvolan lakritsi, joka on yksi kotimaamme tunnetuimmista ja perinteisimmistä karkeista.

Keväällä 2015 Kouvolan Lakritsin lakutehtailija Timo Nisula haastoi Kouvolasta lähtöisin olevan Henkka Hyppösen tunnustamaan, että ”Kouvolassa on jotain hyvää”. Vastalahjaksi Nisula lupasi lahjoittaa Hyppöselle kymmenen kiloa lakritsaa. Hyppönen kieltäytyi lahjasta, mutta totesi, ”ettei ole mitään epäselvyyttä, että Kouvolan laku on Suomen parasta”.

4. Retroin huvipuisto. Usein perinteisessä Kouvolan kesätiedotuksessa nostetaan esille Tykkimäki. Sehän on huvipuisto, ja mikä olisi tyypillisempi kesäkaupungin merkki kuin huvipuisto? Viikatteen Kalle Virtanen tarjoaa kuitenkin Tykkimäestä näkemyksen, mikä tukee jälleen sitä, että edes huvipuisto ei tee Kouvolasta perinteistä kesäkaupunkia.

”Tykkimäki on se huvipuisto, jonne Linnanmäen vanhat laitteet tulevat eläkepäiville. Siellä esimerkiksi se entinen Helsinki-pyörä nitisee nyt Kouvola-pyöränä”, Virtanen sanoo.

Voiko oikeastaan mahtavampaa olla? Kouvola tarjoaa Suomelle aidon retrohuvipuiston, jonne pääsee nauttimaan vielä kerran vanhoista kunnon lapsuudenmuistoista.

5. Kouvolalaisten rakkaus Kouvolaa kohtaan. Tärkeintä kuitenkin Kouvolasta puhuttaessa on kouvolalaisten (heitä on kuntaliitosten ansiosta jo noin 85 000) palava rakkaus kaupunkiaan kohtaan ja valmius puolustaa sitä viimeiseen asti. Kouvolan Sanomien päätoimittaja Petri Karjalainen ei ollut suinkaan ainut, joka saapui puolustamaan kaupunkia, kun se alkoi nousta esille ensimmäisen juttumme ehdotuksissa.

”Kuntaliitosten jälkeen Kouvolaan kuuluvat mm osa Repoveden kansallispuistot, Verlan tehdasmuseo, Jaala. Ankkapruha. Keskustan kupeessa on vanha kasarmialue ja laadukas museotoiminta. Kouvolassa on paljon nähtävää varsinkin kesällä, ei karu kaupunki”, kirjoittaa nimimerkki Kesäkouvolainen.

Kirjoituksesta on tykätty melkein yhtä paljon kuin niistä, joissa on ehdotettu Kouvolaa karuksi kesäkaupungiksi.

Tässä äänestyksessä Kouvola kuitenkin vie voiton. Ja juuri siksi me rakastamme sinua, Kouvola.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kotimaa
 • Kesä
 • Kouvola
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 2. 2

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 3. 3

  Uusi tapahtuma Hietalahden kauppahallissa – lauantai-iltaisin tarjolla dj-musaa ja pieniä maisteluannoksia

 4. 4

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 5. 5

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 6. 6

  Fleminginkadulle aukeaa lokakuussa viinibaari, joka erikoistuu luomu- ja alkuviineihin

 7. 7

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 8. 8

  Ravintolauutisia: Siltasen Lie Mi siirtyy Kamppiin, tilalle Onda

 9. 9

  Piirteletkö paperille puhelimessa puhuessasi tai luennolla? Erittäin hyvä, sillä se parantaa keskittymistä, sanoo aivotutkija

 10. 10

  Tänne Tallinnassa oikeasti kannattaa mennä: 37 vinkkiä urbaaniin reissuun

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 3. 3

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 4. 4

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 5. 5

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 6. 6

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 7. 7

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 8. 8

  Ravintolauutisia: Siltasen Lie Mi siirtyy Kamppiin, tilalle Onda

 9. 9

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 10. 10

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 5. 5

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 6. 6

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 9. 9

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 10. 10

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 2. 2

  Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

 3. 3

  Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

 4. 4

  Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

 5. 5

  Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

 6. 6

  ”Tilanne on osittain lähtenyt lapasesta Helsingin kouluissa” – Lisää kuria kouluihin, vaativat oikean laidan ehdokkaat

 7. 7

  Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

 8. 8

  Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

 9. 9

  Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

 10. 10

  ”Suolisto oli hajalla, mutta olin koko ajan tajuissani” – aleppolaiset kertovat HS:lle, millaista on elää murskaksi pommitetussa kaupungissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

 2. 2

  Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

 3. 3

  Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

 4. 4

  Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

 5. 5

  Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

 6. 6

  USA:n oikeiston bluffi paljastui

 7. 7

  Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

 8. 8

  Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

 9. 9

  HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

 10. 10

  Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 4. 4

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 5. 5

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 6. 6

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 7. 7

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 8. 8

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 9. 9

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 10. 10

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 11. Näytä lisää