Valikko

Kouvola on Suomen karuin kesäkaupunki – tämän vuoksi se on niin rakastettava

Me täällä Nyt.fi:ssä julistimme elokuun alussa virallisen haun Suomen karuimmasta kesäkaupungista.

Nyt on tullut sen aika: paljastaa Suomen karuin kesäkaupunki.

Me täällä Nyt.fi:ssä julistimme elokuun alussa virallisen haun Suomen karuimmasta kesäkaupungista. Ideanamme oli se, että kaikki Suomen kylät, kunnat, kaupungit ja ylipäänsä paikat eivät voi olla ”ihan kivoja kesällä”. Se on nimittäin vakiorepliikki, jolla kuvaillaan jokaista niemennotkoa täällä Suomessa, jos paikasta ei ole mitään muuta sanottavaa. Vaikka ei edes tietäisi koko paikkaa, on se varmaan kiva kesällä, koska mikäpä nyt Suomessa ei olisi kesällä kivaa.

Me päätimme, että nyt saa riittää.

Tahdoimme valita karuimman kesäkaupungin, eli antaa jollekin paikalle tittelin, josta se voi oikeasti olla ylpeä. Karun kesäkaupungin maine osoittaa, että paikkakunta uskaltaa olla jotain muuta kuin geneerinen kesäpaikka, jolla ei ole tarjottavana mitään omaperäistä.

Emme tietenkään alkaneet tehdä päätöstä itse, vaan pyysimme teiltä ehdotuksia karuimmasta kesäkaupungeista. Saimme niitä runsain mitoin muun muassa juttumme kommenttikentässä, Facebookissa ja sovelluksessamme. Tässä listattuna kaikki saamamme ehdotukset:

Raisio, Tervola, Pieksämäki, Vääksy, Kouvola, Heinola, Helsinki, Riihimäki, Kajaani, Kuhmo, Karvia, Puolanka, Ristijärvi, Karkkila, Humppila, Urjala, Kiuruvesi, Forssa, Kolari, Nakkila, Ivalo, Ruovesi, Kerava, Tikkurila, Eura, Parikkala, Sipoo, Savitaipale, Akaa, Harjavalta, Hamina, Karjaa, Lieksa, Seinäjoki, Talvivaara, Lohja, Vekaranjärvi, Laitila, Kerimäki, Suonenjoki, Espoo, Klaukkala, Nurmijärvi, Rovaniemi, Jyväskylä, Tampere, Imatra, Mikkeli ja Lahti.

Eli ehdotuksia oli paljon. Tuntuu siltä, että lähes jokaisesta kaupungista löytyy kivan kuoren alta se konstailematon karuus.

Silti kuusi ehdotusta nousivat esille useimmiten. Ne olivat Pieksämäki, Riihimäki, Kouvola, Heinola, Kajaani ja Forssa. Järjestimme sovelluksessamme (kannattaa ladata se juuri tällaisia tilanteita varten ohjeiden mukaisesti) näiden kuuden välillä äänestyksen siitä, mikä on lopullisesti kaikkein karuin kesäkaupunki.

Kolmen kärkeen ylsivät Riihimäki (19 prosenttia äänistä) ja Forssa (23 prosenttia äänistä), mutta ylivoimainen voittaja oli – ei ehkä niin yllättävästi – Kouvola. Se sai äänistä 35 prosenttia.

Kouvolan valinta oli nähtävissä siksi, että kaupunki on niittänyt vuosien aikana monenlaista mainetta. Esimerkiksi vuoden 2014 Kuntabarometrin mukaan Kouvola oli vähiten houkutteleva paikka asua ja se on saanut myös tittelin Suomen epäromanttisimpina paikkana. Vuosien aikana Kouvolan haukkumisesta on tullut vakiovitsi, joka ei enää naurata.

Ei siis ole ihme, että Kouvolan Sanomien vastaava päätoimittaja Petri Karjalainen kirjoitti äänestyksestämme kuultuaan kolumnin, jossa hän ilmoitti, ettei halua Kouvolan voittavan. Karjalainen kirjoittaa näin:

Kouvolan puolustajat ovat oikeassa ja moittijat väärässä. Kouvola ei ole karu kesäkaupunki.

Nytin jutussa korostetaan, ettei kyselyn tarkoitus ole mollata ainuttakaan kaupunkia vaan hakea luonteikasta paikkakuntaa. Silti riepoo, kun Kouvola nousee kielteisesti esiin asuinpaikkoihin liittyvissä kyselyissä. Ja niin tapahtuu usein.

Sekä leikkimielisissä kyselyissä että vakavammissa kaupunkien vetovoimatutkimuksissa pelin ratkaisee hyvin pitkälti mielikuva, jonka kukin kaupunki herättää. Mielikuvat Kouvolasta ovat ainakin tutkimusten perusteella parantuneet, mutta eivät silti vastaa todellisuutta.

Nykyinen Kouvola ei ole karu kesäkaupunki, vaan monipuolisesti viihtyisä paikka. Niin kuin eläkkeelle jäänyt tekninen johtaja Hannu Luotonen lauantain lehdessä kehuu, Kouvola on Suomi pienoiskoossa, ”vain Lappi ja meri puuttuvat”.

Soitimme Karjalaiselle kertoaksemme, että tällä kertaa voitolla ei ole tarkoitus nostaa kaupunkia millään tavalla esiin kielteisessä merkityksessä. Meidän mielestämme on mahtavaa, että Kouvola on nimenomaan Kouvola – sopivan karu eikä mikään geneerisen kiva.

Karjalainen kuulostaa hieman huvittuneelta puhelun alkaessa.

”Ymmärrän kyllä kyselynne ajatuksen siitä, että halusitte etsiä omanarvontuntoista ja erilaista kaupunkia. Kirjoitin kolumnin ennemmin juuri sen takia, että Kouvola on joutunut vuosien aikana kestämään kielteistä julkisuutta.”

Kouvolan seudulla lapsuutensa asunut ja yhdeksän vuotta sitten sinne palannut Karjalainen ei tätä kielteisyyttä sulata.

”Kouvola ei ole enää se 30 000 asukkaan taajama, vaan kuntaliitos on laajentanut sitä paljon ja tehnyt siitä hyvin monipuolisen kaupungin. On Repoveden kansallispuisto, Kymijoen ranta ja Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva Verlan tehdas. Kouvolan Keskustakin on muutakin kuin vain betonia: esimerkiksi paljon puistoja ja liikuntapaikkoja.”

Karjalainen arvelee, että monien mielikuvaan Kouvolasta voi vaikuttaa esimerkiksi se, että Suomen suurimpiin varuskuntiin kuuluva Vekaranjärvi sijaitsee Kouvolan alueella. Siellä asepalveluksensa hoitaville voi jäädä varsin yksipuolinen näkemys kaupungista.

Mutta on Kouvolasta karuja näkemyksiä myös siellä pidempään asuneilla. Heihin kuuluu Viikate-yhtyeen solisti Kaarle Viikate, oikealta nimeltään Kalle Virtanen.

Virtanen ja koko Viikate-yhtye ovat harvoja poikkeuksia, jotka nostavat julkisuudessa selvästi esille Kouvola-taustansa. Yhtyeen sivuilla Kouvolasta puhutaan Kouvostoliittona, ja yhtye on jopa tehnyt Kouvostoliiton laulu -nimisen kappaleen.

Virtanen on myös ainut julkisuudessa tunnettu kouvolalaistaustainen henkilö, joka vastasi haastattelupyyntöömme. Muun muassa juontaja-yritysvalmentaja Henkka Hyppönen ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius ovat lähtöisin Kouvolasta, muttemme tavoittaneet heitä.

Kouvola-taustaisten julkisuuden ihmisten tavoittaminen on senkin takia vaikeaa, että – toisin kuin lähes kaikilla muilla suurilla suomalaisilla kaupungeilla (esimerkiksi Porilla) – Wikipediassa ei ole artikkelia tunnetuista kouvolalaisita henkilöistä.

Mutta Virtanen on Kouvolasta, eikä häpeä myöntää sitä. Häntä naurattaa, kun kerron Kouvolan voittaneen karun kesäkaupungin äänestyksen.

”Ei se ole mikään ihme. Kun kaupunkiin tulee mistä suunnasta tahansa, betoniharmaus iskee nopeasti kasvoille. Ulkopaikkakuntalaiselle tulee varmasti sellainen olo, että millaiseen kaupunkiin on tullut.”

Samaa toteavat monet Kouvolaa äänestäneet: paljon betonia, ei vesistöä tai suuria kesätapahtumia. Kuulostaa karulta, kuten asiaan kuuluu. Samaan hengenvetoon Virtanen jatkaa, että hänellä on (juuri tästä syystä) Kouvolasta paljon hyvää sanottavaa.

”Kaupunki itse ei kehota tekemään mitään, mutta se tarjoaa valmiudet alkaa itse luomaan itselleen haluamaansa ohjelmaa.”

Perinteisen kivassa kesäkaupungissa saattaa turtua perinteisiin juttuihin, mutta karu paikka pistää kehittelemään jotain muuta. Esimerkiksi 20 vuotta pystyssä olleen metallibändin. Virtasen musiikki-innostus ei olisi herännyt välttämättä ollenkaan ilman Kouvolaa.

”Kun olin teini-ikäinen, Kouvolan kirjaston musiikkiosasto oli törkeän kova. Samoin siihen aikaan täällä oli pari aivan ässää levykauppaa.”

Entä mitä Virtanen itse tekee kesäisin Kouvolassa, jos haluaa pitää hauskaa?

”Mun mielikuvitus riittää terassille istumiseen ja karaoken laulamiseen”, Virtanen sanoo ja nauraa kovaa.

Terassilla istuminen ja karaoken laulaminen eivät kuitenkaan ole ainoita mahtavia asioita Kouvolassa. Rakkaudestamme Kouvolaa kohtaan poimimme lopuksi pari upeaa asiaa, jotka Kouvolasta kannattaa tietää.

1. Kauneimmat liikenneympyrät. Sopivasti tässä kuussa Kouvolan Sanomat järjesti nettisivuillaan äänestyksen kaupungin kauneimmasta liikenneympyrästä. Vaihtoehtoina oli huimat 23 eri liikenneympyrää, jotka oli kaikki kuvattu äänestystä varten luontaisessa tilassaan. Vastaavaan ei taatusti päästä missään muussa kaupungissa. Voiton vei Kotkankallionkadun ja Suomenkadun liikenneympyrä, jota koristaa muun muassa upea kilpikonnataideteos.

2. Vihiksen kotikaupunki. Mättövegaanibuumista innostuneet ovat erittäin paljon velkaa, ehkä tietämättään, Kouvolalle. Koko ilmiön symboliksi noussut vihis, lihapiirakan kasvisversio, on kouvolalaisen HoviRuoka-yrityksen tuote. Eikä vihis ole ainut kaupungista viime aikoina noussut hittielintarvike. Viime syksynä uutisoitiin Kouvolan huonoa imagoa vastaan taistelevasta Kouvola-kahvista, jonka kysyntä ylitti hetkessä tarjonnan.

3. Legendaarinen lakritsi. Uusien hittituotteiden ohella Kouvolassa on tuotettu jo myös vanhoja klassikkosuosikkeja, joista ylivoimaisesti tunnetuin on Kouvolan lakritsi, joka on yksi kotimaamme tunnetuimmista ja perinteisimmistä karkeista.

Keväällä 2015 Kouvolan Lakritsin lakutehtailija Timo Nisula haastoi Kouvolasta lähtöisin olevan Henkka Hyppösen tunnustamaan, että ”Kouvolassa on jotain hyvää”. Vastalahjaksi Nisula lupasi lahjoittaa Hyppöselle kymmenen kiloa lakritsaa. Hyppönen kieltäytyi lahjasta, mutta totesi, ”ettei ole mitään epäselvyyttä, että Kouvolan laku on Suomen parasta”.

4. Retroin huvipuisto. Usein perinteisessä Kouvolan kesätiedotuksessa nostetaan esille Tykkimäki. Sehän on huvipuisto, ja mikä olisi tyypillisempi kesäkaupungin merkki kuin huvipuisto? Viikatteen Kalle Virtanen tarjoaa kuitenkin Tykkimäestä näkemyksen, mikä tukee jälleen sitä, että edes huvipuisto ei tee Kouvolasta perinteistä kesäkaupunkia.

”Tykkimäki on se huvipuisto, jonne Linnanmäen vanhat laitteet tulevat eläkepäiville. Siellä esimerkiksi se entinen Helsinki-pyörä nitisee nyt Kouvola-pyöränä”, Virtanen sanoo.

Voiko oikeastaan mahtavampaa olla? Kouvola tarjoaa Suomelle aidon retrohuvipuiston, jonne pääsee nauttimaan vielä kerran vanhoista kunnon lapsuudenmuistoista.

5. Kouvolalaisten rakkaus Kouvolaa kohtaan. Tärkeintä kuitenkin Kouvolasta puhuttaessa on kouvolalaisten (heitä on kuntaliitosten ansiosta jo noin 85 000) palava rakkaus kaupunkiaan kohtaan ja valmius puolustaa sitä viimeiseen asti. Kouvolan Sanomien päätoimittaja Petri Karjalainen ei ollut suinkaan ainut, joka saapui puolustamaan kaupunkia, kun se alkoi nousta esille ensimmäisen juttumme ehdotuksissa.

”Kuntaliitosten jälkeen Kouvolaan kuuluvat mm osa Repoveden kansallispuistot, Verlan tehdasmuseo, Jaala. Ankkapruha. Keskustan kupeessa on vanha kasarmialue ja laadukas museotoiminta. Kouvolassa on paljon nähtävää varsinkin kesällä, ei karu kaupunki”, kirjoittaa nimimerkki Kesäkouvolainen.

Kirjoituksesta on tykätty melkein yhtä paljon kuin niistä, joissa on ehdotettu Kouvolaa karuksi kesäkaupungiksi.

Tässä äänestyksessä Kouvola kuitenkin vie voiton. Ja juuri siksi me rakastamme sinua, Kouvola.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kotimaa
 • Kesä
 • Kouvola
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 2. 2

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 3. 3

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 4. 4

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 5. 5

  Jos haet koko kesän huippufiiliksiä, suosittelen jazzkeikkaa Teurastamolla

 6. 6

  Pikatestissä Jätkäsaaren cocktailkeidas, joka sijaitsee vanhassa huutokonttorissa: juomat ovat kaupungin kärkitasoa

 7. 7

  Hittisarja Stranger Thingsin toisen tuotantokauden traileri julkaistiin ja se on upea – Ainakin näitä asioita uusilta jaksoilta voi odottaa

 8. 8

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 9. 9

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 2. 2

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 3. 3

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 4. 4

  Hittisarja Stranger Thingsin toisen tuotantokauden traileri julkaistiin ja se on upea – Ainakin näitä asioita uusilta jaksoilta voi odottaa

 5. 5

  Pikatestissä Jätkäsaaren cocktailkeidas, joka sijaitsee vanhassa huutokonttorissa: juomat ovat kaupungin kärkitasoa

 6. 6

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 7. 7

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 8. 8

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 9. 9

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 10. 10

  Tässä 9 kiinnostavinta pizzeriaa Helsingissä juuri nyt

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 9. 9

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 10. 10

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsinki vuokrasi tilat yksityishenkilölle, uudet lukot rikottiin heti

 2. 2

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 3. 3

  Matkailijat jonottivat automaatille iäisyyden – HSL joutui lähettämään Helsinki-Vantaalle ihmisen junalippuja myymään

 4. 4

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 5. 5

  Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

 6. 6

  Käpylässä sekakäyttäjillä on valikoiva maku: vain lonkero katosi hyllyistä – ”Perinteinen viinajuoppo on näissä tapauksissa harvassa”

 7. 7

  Vene upposi kovassa merenkäynnissä Mustasaaressa – matkustajat onnistuivat pelastautumaan lautalla

 8. 8

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 9. 9

  Valtavat venäläiset sota-alukset saapuivat Suomenlahdelle ja sivuuttivat Helsingin – ”Tämä on pullistelua ja voimannäyttö”, arvioi HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja

 10. 10

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 2. 2

  Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

 3. 3

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 4. 4

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 5. 5

  Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

 6. 6

  Räjähtäviä kaasuputkia ja rapistuvia moottoriteitä – edes Trumpin lupailemat tuhat miljardia eivät riitä korjaamaan USA:n rapakuntoon päässyttä infrastruktuuria

 7. 7

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 8. 8

  Jalankulkijat kävelevät päin punaisia ja pyöräilijät ajelevat jalkakäytävillä – miksei liikenne­sääntöjen rikkomisesta sakoteta?

 9. 9

  Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

 10. 10

  ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 3. 3

  Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

 4. 4

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 5. 5

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 6. 6

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 7. 7

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 8. 8

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 11. Näytä lisää