Valikko

Näin opiskelet tehokkaasti: Tutkimustieto kertoo, kannattaako alleviivata kirjoja, lukea rykäyksissä tai ottaa torkkuja

Poimimme parikymmentä opiskeluun liittyvää kysymystä ja niistä tehtyjä tutkimuksia ja havaintoja, joista osa on levinnyt vuoden aikana laajalle. Kannattaako niiden neuvoja noudattaa?

Yliopistojen syyslukukausi alkaa toden teolla tällä ja ensi viikolla. Ammattikorkeakouluista suurin osa on jo alkanut aiemmin tässä kuussa. Oppikirjojen lukeminen, luennoilla istuminen ja esseiden kirjoittaminen ovat taas arkipäivää.

Mutta miten opiskelusta saa eniten irti?

Poimimme parikymmentä opiskeluun liittyvää kysymystä ja niistä tehtyjä tutkimuksia ja havaintoja, joista osa on levinnyt vuoden aikana laajalle. Kannattaako niiden neuvoja noudattaa?

Jokaista kohtaa kommentoi tutkimustiedon valossa Helsingin yliopiston kasvatustieteiden professori Markku Niemivirta – eräs oppimisen parhaista asiantuntijoista Suomessa.

Missä kannattaa lukea tenttiin?

Tutkimuksissa on jo usean vuosikymmenen ajan havaittu, että paikan vaihtelu lukiessa on parantanut opiskelijoiden suoritusta kokeissa.

Niemivirta: ”Pääsääntöisesti rauhallinen, häiriövapaa ympäristö on parhaaksi, joskin jotkut kaipaavat esim. musiikkia taustalle. Yhtä lailla, pääsääntöisesti järjestelmällisyys ja toimivat tottumukset ovat hyvästä, vaikka on myös näyttöä siitä, että paikan vaihtelusta voi olla etua.”

Millaisten aikojen välein lukemisesta kannattaa pitää taukoja, ja kuinka pitkiä?

Niemivirta: ”Kannattaa opiskella useina melko lyhyinä rupeamina ja pitää useita pieniä taukoja.”

Kannattaako muistiinpanot tehdä käsin vai koneella?

Princetonin ja Kalifornian yliopistojen viimekeväisessä tutkimuksessa selvisi, että muistiinpanojen kirjoittaminen käsin on paras vaihtoehto: se lisää tarkkaavaisuutta luokkahuoneessa ja parantaa oppimista.

Niemivirta: ”Käsin kirjoittamisesta saattaa olla jonkinlaista lisäetua, joskin evidenssi on melko vaatimatonta. Väline ei liene olennaista, vaan tekeminen: keskittyminen ja itse prosessi.”

Onko jokaisella oma oppimistapa?

Ihmisissä on eroja, mutta ei siten kuin moni luulee. Esimerkiksi oppimistyyliteoria – että jotkut ihmiset oppivat parhaiten näköhavaintojen, jotkut kuulohavaintojen ja jotkut tuntoaistin kautta – on todistettu useissa tutkimuksissa pelkäksi myytiksi. Samaa mieltä on myös Niemivirta.

Kannattaako tentissä syödä?

Niemivirta: ”Energiatasot on hyvä ylläpitää – kuormittava henkinen työ vaatii glukoosia, pienet terveelliset välipalat ovat paikallaan sekä opiskellessa ja miksei tentissäkin, kunhan ei syö liian raskaasti. ”

Entä onko aamiaisella vaikutusta opiskelupäivään?

Niemivirta: ”Joidenkin tutkimusten mukaan aamupalan syöminen on yhteydessä parempiin suorituksiin, ja jopa niin, ettei mikä tahansa aamupala, vaan terveellinen sellainen: hyviä proteiineja, rasvoja ja hiilihydraatteja.”

Kuinka paljon unta on hyvä saada ennen tenttiä, jotta suoriutuu parhaiten?

Niemivirta: ”Unen saannista on hyvä pitää huolta kaiken kaikkiaan intensiivisen opiskelun aikana. Olennainen osa oppimisesta (muistiin tallentuminen) tapahtuu nukkuessa. Eli vähintään normaalit unet sekä opiskellessa että ennen tenttiä.”

Mihin kellonaikoihin tentteihin kannattaa lukea?

Niemivirta: ”Vaihtelee vireystilan mukaan – lue silloin, kun olet virkeä. Se, että nukkuessa tapahtuu paljon oppimisen ja muistamisen kannalta välttämätöntä, ei tarkoita sitä, että pitäisi lukea juuri ennen nukkumaanmenoa.”

Kannattaako lukea yhdessä rykäyksessä vai vähitellen?

Yön kestävät lukumaratonit on todettu tehottomiksi monissa tutkimuksissa. Unella on huomattavan tärkeä merkitys muistin ja oppimisen kannalta. Myös säännöllinen liikunta parantaa aivotoimintaa ja sitä kautta oppimista.

Niemivirta: ”Hajautettu opiskelu on tehokkainta. Kertarykäys ei tuota minkäänlaista lisäetua, päinvastoin.”

Jos oma vakiintunut tapa on tehdä tehtävät tai lukea tentteihin viime tingassa, voiko tuollaista tapaa edes muuttaa?

Niemivirta: ”Kaikkia tapoja voi muuttaa, jos kokee sen tarpeelliseksi tai jos se on muuten välttämätöntä. Se vaatii mentaalia työtä ja itsekontrollia, mutta se voi palkita ja sen myötä itse opiskelustakin voi tulla mielekkäämpää.”

Onko väliä, lukeeko tenttiin paperisesta kirjasta tai monisteista vai läppärin ruudulta?

Brittitutkimuksen mukaan suuria eroja ei ole, mutta tulokset puhuivat jonkin verran printin puolesta. Testit osoittivat, että ruudulta tiedon välittyminen vaati useampaa lukukertaa. Lisäksi opiskelijat vaikuttivat omaksuvan asiat kokonaisvaltaisemmin.

Niemivirta: ”Olennaisempaa kuin mistä laitteelta lukee on se miten lukee. Jyvitetty ja hajautettu opiskelu ja itsensä testaaminen toimivat parhaiten, ja ovat aika lailla välineistä riippumatonta.”

Kannattaako lukiessa alleviivata?

Ei kannata, todetaan amerikkalaispsykologien vuoden 2013 tutkimuksessa. Sen mukaan alleviivaus tai korostus ei tuo oppikirjan lukemiseen mitään lisähyötyä, vaan mahdollisesti jopa haittaa – alleviivaamalla huomio voi kiinnittyä liiaksi yksittäisiin faktoihin kokonaisuuden sijaan.

Niemivirta: ”Alleviivaus on tutkimuksen mukaan melko onneton opiskelutekniikka. Toki sen voi yhdistää johonkin muuhun, mutta yksistään varsin tehotonta.”

Kannattaako ylipäätään mitään opetella ulkoa?

Niemivirta: ”Riippuu tietysti opiskelutavoitteesta ja sen asettamista vaatimuksista: joskus se on tarpeen. Muistiinpainaminen sinänsä on välttämätöntä, mutta usein yksityiskohtiakin muistetaan paremmin, jos pyritään ymmärtämään sisältö kokonaisvaltaisesti.”

Kannattaako ensimmäisenä vuonna opiskella mahdollisimman paljon, siis haalia mahdollisimman paljon kursseja?

Joidenkin mielestä opintojen alkupäässä kannattaa suorittaa mahdollisimman paljon kursseja, jos tai kun motivaatio myöhemmin laskee.

Niemivirta: ”En oikein tiedä miksi ihmeessä kannattaisi.”

Kannattaako opiskella toisen kanssa vai yksin?

Niemivirta: ”Riippuu siitä mitä yhdessä tehdään. Tutkimuksen mukaan yhdessä opiskelu toisia tentaten on esimerkiksi erittäin hyvä keino. Keskustelu ja leikillinen väittely voivat hyvinkin edesauttaa sekä asioiden ymmärtämistä että mieleen painamista.”

Kannattaako korkeakoulussa aloittaa opiskelemaan kokonaan uutta kieltä? Vai panostaa ennemminkin niihin joita, on jo lukioaikana opiskellut?

Niemivirta: ”Kielenopiskelusta on tuskin koskaan haittaa. Se aktivoi hyvin, ja aiheuttaa aivoissa mukavaa pöhinää. Käytettävissä olevan ajan ja kuormituksen mukaan tietenkin.”

Kannattaako lukulomilla ja vastaavilla noudattaa omaa vuorokausirytmiä, esimerkiksi valvoa yöt ja nukkua päivät, jos se on itselle luontaista?

Päiväunien on todettu tehokkaasti muistia ja oppimista. Jo puolen tunnin torkut torjuvat muitakin terveyshaittoja.

Niemivirta: ”Omaa vuorokausirytmiä on aina hyvä yrittää seurata, jos vain on käytännössä mahdollista. Omaa vireydenvaihtelua kannattaa siis seurata, joskin on hyvä ottaa huomioon minkälaisella aikataululla ympäröivä maailma operoi.”

”Vartin torkut usemmankin kerran päivässä ovat hyvästä: se resetoi ja auttaa jaksamaan.”

Voiko kofeiinipillerien kaltaisista piristeistä tai muista ”älylääkkeistä” olla oikeaa hyötyä opiskelussa?

Niemivirta: ”Kyllä niistä saattaa olla pientä hyötyä, mutta myös sivu- ja haittavaikutukset kannattaa pitää mielessä. Voi myös kysyä, kannattaisiko ensin miettiä keinoja opiskelun ja tulosten parantamiseksi, jos ylipäätään tuntuu, että piristeet tai vastaavat olisivat tarpeen.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Opiskelu
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 5. 5

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 6. 6

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 7. 7

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 8. 8

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 9. 9

  Microsoft vastasi Paintin lopettamisesta seuranneeseen äläkkään: piirrosohjelma pidetäänkin hengissä ja se tulee ladattavaksi Windows Storeen

 10. 10

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 4. 4

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 5. 5

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 6. 6

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 7. 7

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 8. 8

  Jos haet koko kesän huippufiiliksiä, suosittelen jazzkeikkaa Teurastamolla

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 10. 10

  Pikatestissä Jätkäsaaren cocktailkeidas, joka sijaitsee vanhassa huutokonttorissa: juomat ovat kaupungin kärkitasoa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 7. 7

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 8. 8

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 9. 9

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 3. 3

  Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

 4. 4

  Sompasauna saa jatkaa ainakin kolme vuotta, sen jälkeen saunan on joko siistiydyttävä tai muutettava – ”Se ei voi olla tuollainen kuin se nyt on”

 5. 5

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 6. 6

  Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

 7. 7

  Klas Mattson asuu perheensä kanssa ulkosaaristossa yhdeksän muun vakituisen asukkaan kanssa, eikä kaipaa sinne mitään

 8. 8

  Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

 9. 9

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 10. 10

  Raiskauksia ilmoitettu yli viidennes viimevuotista enemmän – ”Avoin keskustelu madaltanut kynnystä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 2. 2

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 3. 3

  Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

 4. 4

  Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

 5. 5

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 6. 6

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 7. 7

  ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

 8. 8

  Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

 9. 9

  Vasta joka kolmannella on eurooppalainen sairaanhoitokortti – moni myös ajattelee virheellisesti, että Suomen valtio järjestää kotiinkuljetuksen vakavan sairastumisen jälkeen

 10. 10

  Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 3. 3

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 4. 4

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 6. 6

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 9. 9

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 10. 10

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 11. Näytä lisää