Valikko

Haluatko itkeä? Katso tämä maailman surullisin elokuva, joka on nyt Yle Areenassa

Isao Takahatan Tulikärpästen hauta (1988) on hienoimpia sodanvastaisia elokuvia, ja maailman surullisimpia elokuvia, näistä syistä.

Haluaisitko itkeä oikein vuolaasti?

Se onnistuu nyt helposti. Yle Areenassa on nimittäin katsottavana seuraavat 27 päivää maailman surullisin elokuva, Isao Takahatan Tulikärpästen hauta (1988).

Japanilaisen Ghibli-studion animaatioelokuvassa kaksi sisarusta yrittää selviytyä toisen maailmansodan aikaisessa Japanissa. Tulikärpästen hauta perustuu samannimiseen, tositapahtumien pohjalta tehtyyn novelliin, jossa sodan julmuus nähdään lasten silmin.

Tätä kauniisti animoitua elokuvaa ei yksinkertaisesti voi katsoa tulematta äärimmäisen surulliseksi. Se päätyykin vuodesta toiseen erilaisille ”maailman masentavimmat elokuvat” -listoille.

Voit katsoa elokuvan täältä.

Tulikärpästen hauta julkaistiin aikanaan yhdessä Ghibli-studion toisen elokuvan, karvaisesta Totoro-olennosta kertovan Naapurini Totoron kanssa, ja kumpikin elokuva floppasi lippuluukuilla. Vaikka Totoron tarinassakin on surullisia elementtejä, siitä tuli pehmolelujen ja muun keräilytavaran myötä lopulta Ghiblin tunnetuin ja suosituin lastenelokuva.

Tulikärpästen hauta taas on löytänyt oikean yleisönsä varttuneempien joukosta ja se on useaan otteeseen äänestetty maailman parhaimpien elokuvien kärkeen.

Mutta mikä tekee Tulikärpästen haudasta niin surullisen, että sen nähtyään haluaa soittaa kaikille rakkaimmilleen ja mennä suihkuun itkemään?

(Varoitus! Seuraa juonipaljastuksia, eli jos et halua tietää, mitä elokuvassa tapahtuu, älä lue eteenpäin!)

”Minä kuolin illalla 21. syyskuuta 1945.”

Näillä sanoilla alkaa Tulikärpästen hauta, joka kertoo kahden lapsen ja sotaorvon, isoveli-Seitan ja pikkusisko-Setsukon, tarinan.

Katsojilta otetaan heti luulot pois: näemme, miten päähenkilö Seita tulee kuolemaan. Se tapahtuu kaupungin kadulle, kadunlakaisijoiden pilkkaamana.

Yksi miehistä viskaa Seitan kädessä olleen peltipurkin kylmästi pois.

Vasta elokuvan lopussa selviää, että Seita on säilyttänyt purkissa rakkaan pikkusiskonsa tuhkia.

Varsinainen tarina alkaa hypyllä ajassa taaksepäin, hetkeen, jolloin sisarusten kurjuus alkaa. Japanilaista Koben kaupunkia palopommitetaan ja Seita ja Setsuko joutuvat pakenemaan äitinsä kanssa kotoaan – isä sotii Japanin laivastossa.

Talot palavat, joka puolella on mustaa savua, nainen tallautuu väkijoukon alle. Näemme miehen, joka on tulessa.

Sodan täydellinen hulluus kiteytyy hetkeen, jona yksinäinen sotilas mesoaa tulimeren edessä: ”Eläköön, keisari!”

Pommituksen tauottua ja savun laskeuduttua paljastuu täydellinen hävitys: koko kylä on maan tasalla, maasta törröttää kuolleiden jalkoja.

Pikkuinen Setsuko kysyy: ”Onko talomme palanut?”. Seita vastaa, että siltä näyttää.

Sisarusten äiti, joka kärsii sydänviasta, kiirehti aiemmin heidän edellään pommisuojaan. Nyt Seitalle selviää, että palopommi on osunut häneen. Kun Seita näkee äitinsä päästä varpaisiin verisiin siteisiin käärittynä, hän ymmärtää, ettei äiti parane.

Kun äidin ruumis nähdään seuraavan kerran, se on jo täynnä toukkia.

Tässä vaiheessa Seita päättää valehdella siskolleen, että äiti on viety sairaalaan toiseen kaupunkiin, jotta he voivat matkustaa sinne tätinsä luo.

Aluksi tavanomaiselta vaikuttava täti osoittautuu nopeasti julmaksi ja itsekkääksi ihmiseksi, joka pitää Seitaa ja Setsukoa laiskoina elätteinä. Hän vaatii, että Seita menisi töihin tai edes kouluun, vaikka kumpikin on tuhoutunut pommituksissa.

Tädin käytökseen vaikuttaa muusta maailmasta syrjässä olevassa saarivaltiossa alkava ruokapula. Täti vaatii sisaruksia myymään kuolleen äitinsä kimonon ja antaa puolet riisistä omalle perheelleen.

Tädin hahmo kuvastaa sitä, mitä sota ja puute voivat tehdä ihmisen moraalille: ihminen käpertyy sisäänpäin ja alkaa ajatella yhä itsekkäämmin.

Koko ajan Seita yrittää olla mahdollisimman hyvä isoveli, yhtä aikaa veli, äiti ja isä pikkusiskolleen Setsukolle.

Sydäntäsärkevässä kohtauksessa hän täyttää tyhjän karkkirasian vedessä ja antaa Setsukon juoda veden, johon on liuennut viimeinenkin rasian pohjalle jäänyt makeus, jotta sisko piristyisi. Läpi elokuvan Seita kannattelee heitä kumpaakin ja leikkii siskonsa kanssa aina kun vain voi.

Tädin käytös käy yhä törkeämmäksi. Lopulta Setsukon kiukuteltua aamupuurolla täti haukkuu sisaruksia loisiksi ja karkottaa heidät asumaan läheiseen luolaan.

Tässä vaiheessa pala on jo kurkussa: Miten he tästä selviävät? No, huonosti.

Ensin Seita kerjää ruokaa ja lopulta alkaa varastella sitä öisin. Sisarusten tukassa on täitä ja selät täynnä punaisia paukamia. Ainoana lohtuna ovat yössä loistavat tulikärpäset.

”Miksi tulikärpäset kuolevat niin pian?”, kysyy pieni Setsuko, kuin arvaten oman kohtalonsa.

Olennaista on, että kaikilla eivät ole asiat todellakaan näin huonosti: lyhyessä kohtauksessa poikajoukko eksyy luolalle ja pilkkaa sieltä löytämäänsä ravinneköyhää ruokaa.

Sota ei vaikuta kaikkiin tasavertaisesti, kuuluu elokuvan viesti.

Kun Seita jää kiinni varastamisesta, hänet hakataan, mutta ymmärtäväinen poliisi armahtaa hänet. Lääkäri tutkii Setsukon, jolla on aliravitsemuksesta johtuva ripuli, mutta ei tarjoa mitään apua, toteaa vain, että ruoalla asia korjaantuu.

Seita puree huultaan, koska mitään ei ole tehtävissä kun ruokaa ei ole.

Lopulta Seita kuulee, että sota on päättynyt ja Japani on antautunut ehdoitta. Hän ymmärtää, että merellä sotinut isä on kuollut ja menettää viimeisenkin toivonsa.

Kotona pieni Setsuko makaa lattialla nukke sylissään, lähes elottomana ja kiveä imeskellen. Seita syöttää siskoaan viimeisen kerran ja antaa tälle vesimelonin. Se kädessä Setsuko viimein kuolee.

Mieleen tulee tässä vaiheessa Turkin rannikolle toukokuussa 2015 ajautuneen syyrialaispojan ruumis. Maailmaa järkyttäneestä kuvasta tuli koko pakolaiskriisin ja sodan järjettömyyden symboli.

Samalla tavalla Setsukon kuolema symboloi Tulikärpästen haudassa sodan kauheutta, ja sitä, etteivät sisarukset pysty selviämään sen keskellä yksin, ilman apua tai mitään tukiverkkoja.

Isoveli pitelee kuolleen siskonsa ruumista sylissä koko yön. Seuraavana aamuna temppelillä oleva mies neuvoo häntä polttohautaamaan siskonsa ja sytyttämään ruumiin soijapavunvarsilla. Hän huikkaa vielä: ”Kaunis päivä tänään!”

Musertunut Seita pistää Setsukon puiseen koriin, laittaa mukaan tämän tavaroita ja empii hetken.

Tässä kohtaa lopulta murruin ja vollotin täyttä kurkkua.

Seita sulkee kannen, sytyttää soijapavunvarret ja muistelee läpi yön siskoaan, joka kuoli tulikärpästen lailla liian pian. Musertavan kaunis panhuilusävellys soi.

Aamulla hän kerää siskonsa jäänteet karkkirasiaan.

Me tiedämme jo, miten sille lopulta käy.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 3. 3

  22-vuotias Topi lopetti amiksen neljästi, mutta sitten hänestä tuli Tippa-T, jolle seksikin on työsuhde-etu

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  HS:n satiirinen Uutisraportti: Aseita kauppaavalle Suomelle Helsingin suurmoskeija on tekopyhä kuperkeikka

 6. 6

  Miesten seksuaalisuus pitää vapauttaa, jotta miehetkin voisivat nauttia seksistä enemmän, sanoo tutkija – ja näin se tapahtuu

 7. 7

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 8. 8

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 9. 9

  Syksyn ensimmäinen Uutisraportti: Suomessa on vaarallinen nuorten miesten joukko, joka pian muuttaa maamme heimoyhteiskunnaksi

 10. 10

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 2. 2

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 3. 3

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 4. 4

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 5. 5

  Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 6. 6

  Arviossa Helsingin keskustan uusi tapaspaikka, josta saa loistavia minipurilaisia

 7. 7

  JVG esiintyy ensi kesänä Flow-festareilla – sekä ulkomaiset Goldfrapp, The Afghan Whigs ja Death Grips

 8. 8

  HS:n satiirinen Uutisraportti: Aseita kauppaavalle Suomelle Helsingin suurmoskeija on tekopyhä kuperkeikka

 9. 9

  Zombielokuvien klassikko, jota ilman The Walking Deadiakaan ei olisi, näytetään pian Helsingissä valkokankaalla – leffan musiikin tehnyt kulttibändi tulee säestämään esitystä livenä

 10. 10

  Miksi meikkaaminen on pinnallista, mutta mopojen rassaus kehittävää?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 2. 2

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 3. 3

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 6. 6

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 7. 7

  Cheekin osaomistama yökerho avataan Makkarataloon parin viikon päästä – nyt paljastettiin nimi Skohan, josta vihjailtiin jo Cheekin ja Elastisen yhteisbiisissä

 8. 8

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 9. 9

  Tässä 9 oikeasti hyödyllistä ja elämää helpottavaa pyöräilyniksiä tavispyöräilijöille

 10. 10

  Ensi-iltaan tulevan Chips-elokuvan suomenkielinen nimi on Paskalakit pyörillä, kysyimme miksi

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

 3. 3

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 4. 4

  Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

 5. 5

  Trump on rakennellut itselleen ansoja – voiko niistä seurata jotain todella dramaattista?

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  Alkoholiin, huumeisiin ja itsemurhiin liittyvät ”epätoivon kuolemat” tappavat USA:n valkoisia ennätystahtiin

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 10. 10

  Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 3. 3

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 4. 4

  Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

 5. 5

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 6. 6

  Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

 7. 7

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 8. 8

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 9. 9

  Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen poliittiseen painostukseen taipumisesta

 10. 10

  Isis ilmoittautui Lontoon terrori-iskun tekijäksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 6. 6

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 7. 7

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 8. 8

  Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

 9. 9

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 10. 10

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 11. Näytä lisää