Valikko

Bile-Danista tuli Suomen vihatuin tähti provosoimalla ja naisia haukkumalla – ja hän teki sen tahallaan

Naisia haukkuva ja itseään kehuva tosi-tv-tähti Bile-Dani on suomen vihatuimpia ja halveksutuimpia ihmisiä, mutta se on Bile-Danin kannalta vain hyvä asia.

Bile-Dani seisoo kameran edessä ilman paitaa. Hän nostaa kaikki kymmenen sormeaan pystyyn, virnistää ja sanoo:

”Bile-Danin kymmenen käskyä!”

Väliin leikkaus, ja sitten Bile-Danin monologi alkaa:

”Noniin kuolevaiset. Miten saa varmasti pesää? Se on se, että oot täysin – täysin – mulkku naisille. (…) Mä oon baarissa. Siellä on yksi OK:n näköinen, yksi helvetin hyvännäköinen ja yksi sellainen, joka kuuluu navettaan. Sun pitää antaa sille rumimman näköiselle lehmälle sitä huomiota, koska se parhaimman näköinen lehmä menee silloin ihan sekaisin. Se tulee siihen kiehnäämään: ’anna mullekin, anna mullekin”!’ (…) Pokaat ruminta, saat parhaimman, that’s it!”

Kysymys on Nelosen Ruutu-palvelussa olevasta videosarjasta, jossa tv-persoona ja julkkis Bile-Dani eli Daniel Lehtonen, 25, jakaa elämänohjeitaan. Lehtonen tunnetaan tv-sarja Hottiksista, joka oli viime vuoden tv-hittejä.

Sarjassa itsestään suuria luulevat parikymppiset esittelevät itseään ja käyvät treffeillä. Sarjaa seurasivat sadattuhannet, erityisesti nuoret ja erityisesti verkosta. Hottikset on siis juuri sellaisen kohdeyleisön viihdettä, jota mediayhtiöt janoavat.

Lehtosen elämänohjeet tosin koostuvat pääosin naisia halveksivasta puheesta ja itsekehusta.

”Mä oon ihmisdildo, jonka patterit ei koskaan lopu”, hän muun muassa sanoi Hottiksissa.

Nyt hän taas jakaa elämänohjeitaan. Uusi Hottikset-kausi alkoi eilen.

Suosittua törkyä, mutta törkyä. Miksi annamme tällaiselle puheelle lisää huomiota?

Seuraava Lehtosen lausunto valottaa asiaa. Hän tietää, että tätä yleisö haluaa. Niin kannattaa sanoa.

”Jos mä olisin tyhmä, mennyt vahingossa vittuilemaan sinne (televisioon), niin en mä olisi kestänyt kaikkea sitä rummutusta ja myllytystä, mitä sieltä tulee. Mä tiedän, mitä mä teen.”

Lahdessa parkkipaikan editse kävelee nuori, lippispäinen mies.

Ensin tulee mieleen, että onpas tämä alfa-uros yllättävän lyhyt, jossain 170 ja 180 sentin puolivälissä. Mukana on hänen koiransa Eddy. Se on puolivuotias pikkupentu.

Kuten isäntänsä, se on kova haukkumaan.

”Pitäähän mullakin joku kaveri olla”, Lehtonen sanoo ja nauraa.

Sisällä asunnossa Lehtonen alkaa siivoilla.

”Ja partakin on ajamatta.”

Reilun 40 neliön asunto Lahden keskustassa on sisustettu lähinnä mustalla ja valkoisella. Pieni parvekekin löytyy. Olohuoneen seinällä on taulu, jossa lukee:

Do more of what makes you happy.

Se on Lehtosen elämänfilosofian ydintä. Hän on ollut nyt reilut puoli vuotta toiminimiyrittäjä ja puhuu bisneksen tekemisestä innoissaan.

Lehtonen on DJ (haastattelupäivän iltana on keikka Porvoossa), bileisäntä ja tapahtumatuottaja (yökerhokiertue alkaa), artisti (hän on julkaissut beach house -tyyppistä musiikkia), juhlaisännöitsijä (turisti-isännöintiä Kultahietikolla) ja televisiosta tuttu julkkis (Malagassa kuvataan uutta projektia).

Lehtonen on nykyään myös vaatesuunnittelija. Hänellä on BD-niminen vaatemerkki. Sitä käyttävät ihmiset, jotka haluavat viestiä olevansa rohkeita ja itsevarmoja, Lehtonen sanoo.

”Ensimmäiset sata snäbäriä meni kaupaksi ihan vaan tollee”, Lehtonen sanoo ja napsauttaa sormiaan. Eddy alkaa taas haukkua.

”Tulossa on myös sellaisia rentoja hihattomia, rentoja vaatteita. Ostan rojaltivapaita kuvia, käsittelen niitä eteenpäin ja laitan paitaan. Nyt mulla on brändäys menossa, sellainen pieni firma hoitaa mulle verkkosivut ja brändäyksen.”

Pidetään tuo sana mielessä: brändäys.

Puoliksi puolalainen Daniel Lehtonen oli poikana tunnettu siitä, että hän oli nuoreksi kundiksi melkoinen lihaskimppu, koska hän harrasti painia. Joskus Lehtonen sai kuulla tämän takia homottelua. Puolalaisuudestakin kuulemma vähän kiusattiin.

Lehtosen kanssa neljännelle luokalle samassa koulussa ollut lapsuuden kaveri kertoo, että Lehtonen oli melkoisen villi tapaus.

”Mutta mukava tyyppi, ei mikään kiusattu. Muistan, että sillä oli paljon niitä painimitaleja.”

Kotiasiat olivat Lehtosen mukaan kunnossa.

”Sain sellaisen kasvatuksen, että ei oltu välinpitämättömiä. Asiat käsiteltiin, ja tuli rangaistus. Ne halusi minusta kunnon kansalaisen.”

Lehtonen virnistää.

”Ettei pojasta tulisi mitään Bile-Dania.”

Kouluja on jäänyt kesken kaksi: hotelli- ja ravintola-alan ammattikoulu ja merkonomikoulu. Yhden pitkäaikaisen vakavan parisuhteenkin hän kävi läpi näillä vaihein. Se oli ensimmäinen ja tähän mennessä viimeinen.

”Ei koulunkäynnistä saa rahaa. En mä voi elää millään tuella. Mä olen rahanahne.”

Lehtonen teki erilaisia hanttihommia muun muassa baareissa ja laivalla aikuisiällä, kunnes kävi onnenpotku.

Suomen Temptation Island -tosi-tv-ohjelmaan haettiin kisailijoita, ja Lehtonen kertoo, että häneen otettiin yhteyttä. Hän ei tarkalleen tiedä, miksi juuri hän sai puhelun.

Lehtonen lähti leikkiin mukaan, ja yksi tosi-tv poiki toisen: seuraavaksi yhteyttä otettiin Hottikset-sarjasta. Sen kautta Suomi tutustui mieheen, joka mahtaili radiossa avoimesti kaataneensa yli 300 naista.

”Sitten se räjähti. Bile-Dani räjähti. Mä räjäytin vähän sen pankin mun kommenteillani.”

Kun suomalaiset näkivät ensimmäiset hetket Hottikset-sarjasta, Bile-Danista tuli kertaheitolla yksi Suomen vihatuimmista julkisuudenhenkilöistä.

Hän laukoi toinen toistaan sovinistisempia kommentteja, sanoi naisia pelinappuloiksi ja lehmiksi ja kertoi, kuinka on itse alfauros, sinkkujen sinkku ja hottisten hottis, joka saa ihan kenet vaan.

Tätä Hottikset luultavasti haluaakin, koska se toimii: päästää ihmiset kokemaan moraalista raivoa, ylemmyyden tunnetta ja päivittelemään maailman tilaa – tai nauramaan ”mahdottomille” kommenteille:

”Jeesus miten tyhmiä tyyppejä! Ei ne ole edes hyvännäköisiä! Tuo on niin älyttömästi sanottu!”

Tosi-tv on ollut valtavirtaa lähes koko Lehtosen aikuisiän. Suomen Big Brother alkoi vuonna 2005. Lehtonen oli silloin 13-vuotias. Sen jälkeen some on vain lisännyt pelin kierroksia. Hänen täytyy tietää, miten kuvio toimii.

Ja se kelpaa Lehtoselle.

”Mä olen myynyt sieluni sille julkisuudelle. Mun pitää mennä nyt loppuun asti, kutosella kuuhun. Jos mä nyt jätän tämän kesken, koko Suomi vihaa mua turhaan.”

Lehtonen väittää kuitenkin, että pelkän juhlimisen lisäksi hänellä on viesti.

Bile-Danin brändiin kuuluu näet myös asia, jota Lehtonen kuvailee ”miesten lipun kantamiseksi”. Se on kuulemma hänen suuri viestinsä, jota hän haluaa jakaa.

”Sosiaaliset normit on sillä lailla, että miesten pitää näyttää superhyvältä, että ne voi saada superhyvän naisen. Se romuttaa miesten itsetuntoa. Mä haluan tuoda sitä, että näytät miltä tahansa, niin sä voit saada millaisen naisen tahansa.”

Eddy alkaa taas räksyttää, ja Lehtonen antaa sille pureskelutikun. Sitten hän jatkaa.

”Mä lyttään naisia – sehän on fakta. Mä lyttään sen takia, että muutkin äijät lyttäisi. Jos joku muija lyttää äijän sen takia, että sillä on hiukset vinossa ja yksi finni otsassa, niin miehen on oikeus lytätä muija siksi, että sillä on iso perse.”

Lehtosen – tai Bile-Danin – mielestä naisia saa haukkua, koska naiset hänen mielestään haukkuvat miehiä koko ajan.

”Jonkun pitää antaa takaisin. Pitää olla reilu peli. Jos nainen haukkuu miestä, niin se on ihan fine, eikä kukaan siitä mitään kirjoita. Mutta jos mies haukkuu naista, niin se on että ’apua!’. Tätä pitää vähän tasoittaa.”

Niin. Mietitäänpä taas, miksi Bile-Dani saa näille puheilleen alustan – televisiosta, verkosta ja tästäkin jutusta.

Jokin Lehtosessa vetoaa, ei sarja muuten palaisi suurin odotuksin. Olisi helppo sanoa, että Bile-Dani on nykyisen mediamaiseman oire: liian kovalle laukalle lähteneen huomiotalouden tiivistymä, jossa esille päästäkseen on sanottava aina vain älyttömämpiä ja älyttömämpiä asioita.

Joku voisi sanoa, että Lehtosen ja Donald Trumpin suosiossa on jotakin samaa: he sanovat niin raakoja asioita, että se viihdyttää, vaikka asiat pelkkinä asioina ovatkin kaameita. Samaa Trumpissa ja Lehtosessa on myös se, että molempia inhotaan juuri sen vuoksi, että he sättivät naisia. Paradoksaalista kyllä, Hottisten verkkokatsojista yli 80 prosenttia oli Finnpanelin mukaan viime kaudella naisia.

Oikeastaan kyse ei ole Trumpista tai Bile-Danista, vaan siitä, mitä Trump ja Bile-Dani kertovat meistä.

Ja jos sarjaa katsoo, huomaa, että Lehtonen ei ole pelkästään möykkääjä, tai ei ainakaan aina ole ollut. Uho peittää jotain muuta.

”Mä en ole aina ollut itsevarma. Mä tiesin jo poikana, että olen hyvännäköinen, mutta se hyvännäköisyys huokui pois, koska en ollut itsevarma. Itsevarmuus on ainoa asia, jolla on väliä. Mä haluan valaa sitä itsevarmuutta miehiin”, Lehtonen sanoo.

Lehtonen on saanut myös kärsiä Bile-Danin takia. Esimerkiksi aiemmassa asunnossa Porvoossa hänen ovisummeriaan rimputeltiin tämän tästä.

Keväällä hänet pahoinpideltiin Valkeakoskella. Tapaus oli uutinen, ja pahoinpitely vakava.

”Joku hullu on siellä saanut päähänsä, että (Lehtonen muuttaa äänensä sössöttäväksi) ’toi haukkuu läskejä. Mun tyttöystävä on läski. Nyt vittu tapetaan se! Että kyllä vittu kun Bile-Dani tulee kaupunkiin niin avot!’”

Viha ja nyrkiniskut ovat kevyempiä ottaa vastaan, kuin viha kohdistuu Bile-Daniin, joka on roolihahmo, eikä Daniel Lehtoseen, joka on oikea ihminen, eikö?

On pakko kysyä samaa, mitä Trumpilta tivataan: Bile-Dani on varmaankin rooli?

Onhan?

”Joo joo, kyllä mä tiedän, mitä sä tarkoitat. Mutta en mä voi sitä sulle myöntää”, Lehtonen sanoo.

”Allekirjoitanko sen, että Bile-Dani on rooli? No allekirjoitanko ja allekirjoitanko. Sanotaan, että mulla on työ ja vapaa aika. Sen verran mä allekirjoitan.”

Seuraava osa Bile-Danin tarinassa alkaa uuden Hottikset-kauden merkeissä.

Ohjelmaa tekevän tuotantoyhtiö Endemol Shine Finlandin Carita von Rutenhjelm kertoo, että Bile-Danista näkyy uudella kaudella uusi puoli.

”Tällä kaudella Bile-Danista kuoriutuu myös Daniel esiin ja se, miten reipas, sisukas, sydämellinen ja hauska Daniel on kolikon toiselta puolelta”, hän kertoo.

Lehtonenkin – joka puhuu haastattelun aikana Bile-Danista usein kolmannessa persoonassa – sanoo:

”Pakko tuoda jotain uutta, kun on uusi tuotantokausi.”

Ehkä kyseessä siis on klassinen antisankarin tarina: ensin provosoidaan, ollaan halpamaisia ja aiheutetaan vihaa (ja saadaan turpaankin), minkä jälkeen näytetään herkempi puoli – tehdään parannus – ja saadaan ihmiset ihastumaan tähän uudistuneeseen hahmoon.

Vähän kuin Donald Trump: ensin huomio kerätään räävittömällä, huomioyhteiskunnan vaatimalla puheella ja sitten puheista peräännytään tarpeeksi, jotta oma asema ei oikeasti vaarannu.

Näin voi myös syntyä puhdistava kasvutarina, paljon rakastettavampaa, kuin perinteisen hyveellisen sankarin tarina.

Ehkä – iso ehkä – Bile-Daninkin puheet miesten itseluottamuksen parantamisesta otetaan joskus jossakin vakavasti. Niin hän ainakin itse vakaasti uskoo, ja käy asiasta puhuessaan jo melkein runolliseksi.

”Silloin sä voit saavuttamattomankin saavuttaa.”

Nelonen ja Helsingin Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 3. 3

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 4. 4

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 5. 5

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 6. 6

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 7. 7

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 8. 8

  Tässä ovat Helsingin parhaat hampurilaiset

 9. 9

  Emma-voittaja Arttu Lindemanin tarina: Tubettaja päätti, että seuraavaksi hänestä tulee räpin supertähti – ja nyt hän on Suomen kuunnelluin, eikä saa kävellä kadulla rauhassa

 10. 10

  Jazzbasisti eksyi punk-festareille, löysi sisäisen hevarinsa ja ja teki soololevyn – ja tältä se kuulostaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 3. 3

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 4. 4

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 5. 5

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 6. 6

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 7. 7

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 8. 8

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 9. 9

  Ravintolauutisia: Siltasen Lie Mi siirtyy Kamppiin, tilalle Onda

 10. 10

  Tästä syystä suomalaispoliitikoiden kauhistelu suurmoskeijasta on tekopyhää

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 5. 5

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 6. 6

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 10. 10

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

 2. 2

  Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

 3. 3

  Kommentti: USA:n oikeiston bluffi paljastui

 4. 4

  HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

 5. 5

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 6. 6

  Suomalaisnainen opettaa Kreikan saarelle päätyneitä pakolaisia kutomaan – ”Shiian on hirveän vaikea antaa sunnille lankaansa”

 7. 7

  USA:n terveydenhoitolain uudistus epäonnistui – lupauksen pettäminen nöyryytys Trumpille ja republikaaneille

 8. 8

  Suomalainen Jeri Sopanen taisteli Kuuban vallankumouksessa, seilasi Jacques Cousteaun kanssa ja teki kansainvälisesti palkitun elokuvauran – kotimaassaan hän jäi täysin tuntemattomaksi

 9. 9

  Selfieiden käsittelystä on tullut valtava bisnes – ja samalla aitous etääntyy arjestamme nopeammin kuin koskaan

 10. 10

  Amerikkalaiset kuolevat nuorempina kuin ennen – muissa maissa olisi jo hätätila

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

 3. 3

  Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

 4. 4

  Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

 5. 5

  HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

 6. 6

  Ilmavoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa Raven-joukot – ”korpit” suojelevat vip-matkustajia mahdollisesti vaarallisilla paikoilla

 7. 7

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 8. 8

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 9. 9

  Näin lähtee Jopo hävyttömän varkaan mukaan helsinkiläisnaisen kotipihasta – ”Toivottavasti tämä toimii muille opetuksena”

 10. 10

  Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 8. 8

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 9. 9

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 10. 10

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 11. Näytä lisää