Valikko

Saara Aallon Let it go -lauluvideo leviää maailmalla hurjaa vauhtia: tästä syystä se on niin hyvä Disney-biisi, älytön korvamato ja upea laulu ylipäänsä

Frozenin upea tunnuslaulu Let it go on jo nyt ikivihreä klassikko, vaikka se julkaistiin vasta kolme vuotta sitten. Nyt laulaja Saara Aalto teki biisistä uuden oman videon, joka leviää hulluna.

Oletko kuullut kappaleen Let it go?

Sen sanat menevät näin:

Let it go, let it go,

Can’t hold it back anymore

let it go, let it go,

Turn away and slam that door

Voit myös verestää muistojasi kuuntelemalla biisin alta:

Hyvin luultavasti olet kuullut biisin joskus. Let it go oli viidenneksi suosituin kappale koko maailmassa vuonna 2014 ja saman vuoden parhaan kappaleen Oscar-voittaja.

Biisi on levytetty 41 eri kielellä, eikä sen suosio ole hälvennyt.

Sunnuntaina suomalainen laulaja, brittien X Factorissa parhaillaan kisaava Saara Aalto julkaisi Youtubessa videon, jossa hän esittää Let it gon 15 eri kielellä. Yhden ja saman laulukerran aikana.

Vaikuttavaa videota oli katsottu tiistai-aamuun mennessä liki 400 000 kertaa, ja luku kasvaa kovaa vauhtia.

Voit katsoa videon alta:

Laulu, jonka Aalto esittää, on peräisin Disneyn supersuositusta Frozen-animaatioelokuvasta (2013).

Hans Christian Andersenin Lumikuningatar-satuun pohjaava seikkailu kertoo sisaruksista Annasta ja Elsasta, jotka riitaantuvat ja oppivat lopulta rakastamaan toisiaan ja itseään.

Elokuvasta tuli valtava hitti. 150 miljoonalla dollarilla tehty elokuva on tuottanut tähän päivään mennessä lähes 1,3 miljardia dollaria maailmanlaajuisesti. Se on 9. tuottoisin elokuva koko maailmassa. Suomessakin Frozenin näki elokuvissa yli 190 000 katsojaa.

Frozenin hahmoista on tullut kulttuurisia ikoneja, joilla myydään mitä tahansa repuista ja kynistä prinsessapukuihin, tapetteihin ja karkkeihin. Helsingin Orion-elokuvateatteri on järjestänyt Frozenista useita sing-along-näytöksiä ja ne on myyty hetkessä loppuun.

Vielä Frozenia isommaksi hitiksi on osoittautunut sitä varten sävelletty kappale Let it go.

Laulut ovat olleet keskeisessä osassa Disney-elokuvissa siitä ensimmäisestä eli Lumikista ja seitsemästä kääpiöstä (1937) saakka. Pienestä merenneidosta (1989) alkanut uusi kultakausi tuotti useita kuolemattomia biisejä (mm. A Whole New World Aladdanista, Can You Feel the Love Tonight Leijonakuninkaasta), jotka ovat nousseet hittilistoille.

Tätä taustaa vasten säveltäjät Robert Lopez ja Kristen Anderson-Lopez onnistuivat luomaan Let it gosta jotain uutta: sävelmän, joka koskettaa universaalisti, nostattaa ihokarvat pystyyn ja elää animaatiosta itsenäistä elämäänsä.

Miten he sen tekivät? Ja mikä tekee Let it gosta niin uskomattoman koukuttavan, täydellisen Disney-hitin?

Kysyimme asiantuntijalta:

Aija Puurtinen on blues-yhtye Honey B and the T-Bonesin säveltäjä-solisti, musiikin tohtori ja popjazzlaulun lehtori Sibelius-Akatemiassa. Pyysimme Puurtista kuuntelemaan Let it gon ja paljastamaan, mikä sen salaisuus on.

Pähkinänkuoressa: Let it go on erinomaisen taitava yhdistelmä sävellystä, laulajaa ja sanomaa.

”Tässä biisissä on mielestänyt hienosti vältytty sellaiselta kliseiseltä, liisterimäiseltä Disney-balladilta, koska tässä on valtavasti jännitettä ja hyvä orkesterin ja laulun yhteistyö. Siitä nousee valtava syke”, Puurtinen sanoo.

Let it gossa ei ole lähdetty hakemaan popmusiikin raikkautta, se vaikuttaa emotionaalisesti olematta kuitenkaan raskas. Jokainen voi sen kautta avata omia haavojansa, alkaa korjaamaan niitä ja etsimään uutta suuntaan elämälleen. Se ei ole masentava vaan lohdullisen tumma kappale.”

1. Sävellys

Poplaulu koostuu yleensä säkeistöistä ja monesti toistuvasta kertosäkeestä. Let it gon säkeistö lähtee pelkällä pianosäestyksellä ja vahvasti mollista.

”Aloituksen ja koko kappaleen tunnelma on vähän synkkä, ehkä poikkeuksellisenkin”, Puurtinen aloittaa.

Vähitellen säkeistön ”lauluteemaa kehitellään” eli melodia nousee. Kun ensimmäinen kertosäe tulee, se nostaa koko biisin siivilleen:

”Let it go / let it go / can’t hold it back anymore”

Nostattavan kertosäkeen jälkeen kuulija odottaa isoa iskua, mutta tuleekin yllätys: biisi putoaakin takaisin molliin! Ylipäätään säkeistöjen melodia on aika vaikeahko, samoin rytmi, arvioi Puurtinen.

”Se ei ole sellainen, mitä pystyisi heti lauleskelemaan mukana, koska siinä ei lauleta iskuja vaan iskujen taakse.”

Musiikin teoriassa tästä käytetään nimitystä ”rytmin synkopointi”. Se tarkoittaa yksinkertaisesti, että laulu on takapotkuilla.

Nerokasta Let it gon sävelmässä on Puurtisen mukaan se, miten suhteellisen monimutkaisesta säkeistöstä siirrytään kertosäkeeseen, jossa toistuu äärimmäisen yksinkertaisesti vain kolmen sävelen kulku, joka nousee vain ylemmäksi. Sitä on helppo laulaa mukana:

”Viimeistään kun ihminen kuulee ensi kerran Let it go, let it go -kohdan, biisi jää mieleen. Siitä tulee korvamato, jonka tunnistat aina”, Puurtinen sanoo.

”Kyseessä on mieletön yksinkertaistus, kuten popkappaleessa on tapana, mutta tässä se toimii erityisen tehokkaasti ja koukuttavasti kun se tulee heti tosi vaativan säkeistön jälkeen.”

Koko kappaleen kliimaksi koetaan vasta toiseksi viimeisellä lauseella.

”Let the storm rage oooooooon!”, Puurtinen laulaa puhelimeen.

”Se pitää kaksi tahtia. Se on voimallisin paikka koko laulussa.”

2. Laulaja

Suomeksi Let it go kääntyi Taakse jää ja sen esittää Katja Sirkiä, mutta englanniksi sillä on kaksi pääesittäjää: Broadway-tähti ja Elsan ääninäyttelijä Idina Menzel ja pop-laulaja Demi Lovato.

Menzel laulaa elokuvan aikana esitettävän, virallisen version, kun taas Lovaton popahtavampi, puoli sävelaskelta alempaa laulama versio kuullaan lopputeksteissä. Lovaton kautta biisi on levinnyt myös elokuva- ja animaatiomaailmaa tuntemattomille.

Aija Puurtisen mukaan kappaleen hienoudesta kertoo, että kummastakin versiosta on tullut suosittuja ja niillä on omat faninsa.

”Se taipuu niin moneksi.”

Aija Puurtinen pitää olennaisena, että Let it gon säveltäjillä on hyvin monipuolinen musiikkikoulutus: esimerkiksi Robert Lopez lauloi opiskeluaikanaan a cappella -yhtyeessä. Näin säveltäjät osasivat säveltää kappaleen sellaiselle laulajalle kuin Idina Menzel.

”Idina Menzelhän on tässä kontekstissa laulajana ihan täydellinen”, Puurtinen sanoo.

Menzel (s. 1971) on melko tuntematon nimi Suomessa, mutta Amerikassa hän on suurimpia musikaalimaailman tähtiä.

New Yorkin yliopiston arvostetussa Tisch-taidekoulussa opiskellut Menzel nousi tähteyteen Rent-musikaalin myötä ja hän esitti pääroolia, vihreäihoista Elphaba-noitaa Ihmemaa Ozin esiosassa eli Wicked-musikaalissa.

Puurtinen muistuttaa, että on harvinaista, että nimenomaan animaatioelokuvan aikana lauletusta versiosta tulee se suosituin versio kappaleesta – usein suositut muusikot levyttävät erikseen ne radiohiteiksi tarkoitetut.

Yksi syy on se, että kahden oktaavin alueella liikkuva Let it go sopii niin täydellisesti Menzelin äänialaan.

”Se hänen äänensä toimii kappaleessa valtavan hyvin, laulu on tasalaatuista ja se intensiivisyys kestää kaikki ne matalatkin äänet”, Puurtinen sanoo.

Pitkä, korkein ääni on säästetty ihan loppuun, kuten sävellyskohdassa todettiin. Menzel selviää siitä ilman, että hänen tarvitsee huutaa. Sävellyksen loppuhuipennus on toiseksi viimeinen lause, jonka jälkeen Menzel vielä puhuu viimeiset sanat:

”The cold never bothered me anyway!”

Se on kevennetty kliimaksi. Silti jännite pysyy ihan järisyttävän kovana, kiitos Menzelin tulkinnan.

Puurtisen mukaan Menzelin tulkinta on ajateltu myöskin erityisesti Frozeniin, jossa Menzelin äänellä puhuva Elsa käy läpi muutoksen kiltistä ja ahdistuneesta tytöstä oman tien kulkijaksi.

”Kun biisi lähtee, ollaan jo varmoja siitä muutoksesta. Siinä ei enää pohdita, että pitäiskö mun, vaan että nyt mä olen varma ja nyt mä annan mennä.”

”Se on niin latautunutta, että se tempaa kuulijan varmasti mukaansa. Ei tarvitse pitää musikaaleista tai animaatioelokuvista, Menzelin esitys ei jätä ketään kylmäksi”, Puurtinen sanoo.

3. Sanoma

Let it go on emotionaalisesti ihan valtavan iso juttu”. Puurtinen sanoo ja vetää henkeä.

”Tietenkin tässä tapauksessa erityisesti tytöille ja naisille, joille kappaleessa lauletaan. Mutta se koskettaa valtavan laajaa ikähaarukkaa.”

Frozenin tekijät ovat paljastaneet, että Let it go muutti koko elokuvan juonta ja päähahmoa: varhaisissa tarinaversioissa Elsa muistutti enemmän tarinallista esikuvaansa, pahaa Lumikuningatarta. Tässä hahmosuunnitelmavaiheessa Elsalla oli siniset kasvot, piikikäs tukka ja valtava lumikkoturkki.

Kun säveltäjät saivat Let it gon valmiiksi, se kertoikin nuoren, ulkomaailman paineista vapautuvan naisen tarinan. Juoni kirjoitettiin uusiksi.

Elsasta ei tullutkaan mitään sininaamaista elokuvan pahista, kuten oli kaavailtu, vaan sen sankari. Toinen säveltäjistä Kristen Anderson-Lopez on sanonut kohtauksesta, jossa Elsa laulaa Let it gon:

”Hän päästää irti kaikesta, minkä hän tiesi, kaikesta, mitä hän rakasti ja jonka eteen hän oli uhrannut. Mutta samalla Elsa riemastuu kun hän voi viimein päästää irti kaiken, mitä hän on pitänyt sisällään.”

”Kappale toimii tarinallisesti kauhean hyvin. Sen voi yksinkertaistaa kertovan vapautumisesta ja itsensä hyväksymisestä. Se koskettaa niin lapsia ja nuoria kuin aikuisia, jotka ovat peitelleet omaa itseään ja joutuneet tekemään elämässään vaikeita valintoja. Let it go voimaannuttaa tosi monenlaisia ihmisiä”, Puurtinen arvioi.

Kappaleen suosioon vaikuttaa myös sanoman kannustavuus, joka on tätä päivää ihan eri tavalla kuin menneet Disney-hitit. Ei mikään ihme, että biisi on nähty kaapista ulostulemisen metaforana, ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat ottaneet sen omakseen.

”Vaikket olisi ymmärtänyt, mitä säkeistössä lauletaan, Let it go on ymmärrettävä. Se vähän niin kuin Beatlesien Let it be, mutta tässä mennään voimaannuttamisen kautta. Nyt halutaan nostaa, kohottaa ihmisiä ja rohkaista uusille poluille”, Puurtinen sanoo.

”Kappale on tavallaan auki ihan kaikille.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Elokuvat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 2. 2

  Pikatestissä Kampin pieni salaattiravintola, jossa annoksista saa selville kaiken mahdollisen

 3. 3

  Instagram alkoi sumentaa ”arkaluontoista sisältöä” – esimerkiksi eläinsuojelujärjestöjen kuvia tai videoita

 4. 4

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 5. 5

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 6. 6

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 7. 7

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 8. 8

  Helsinki on täynnä erikoiskampaamoja, tässä niistä 14

 9. 9

  Anoreksiaan yllyttävät kuvat saavat rehottaa, koska Instagram tekee niillä rahaa

 10. 10

  Etelärannan ravintola Bystro tarjoaa neukkunostalgiaa ja hyviä venäläisiä makuja

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 2. 2

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 3. 3

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 4. 4

  Instagram alkoi sumentaa ”arkaluontoista sisältöä” – esimerkiksi eläinsuojelujärjestöjen kuvia tai videoita

 5. 5

  Pikatestissä Kampin pieni salaattiravintola, jossa annoksista saa selville kaiken mahdollisen

 6. 6

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 7. 7

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 8. 8

  JVG:n Jare ja VilleGalle täyttävät 30 vuotta – ”synttäribileet” syksyllä Hartwall-areenalla

 9. 9

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 10. 10

  Ympäri maailmaa levinnyt Buddha-Bar vierailee Helsingissä huhtikuussa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 6. 6

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 10. 10

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 2. 2

  Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

 3. 3

  Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

 4. 4

  Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

 5. 5

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 6. 6

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 7. 7

  Haloo Helsinki! toi tuhannet faninsa juhlimaan Tallinnaan – katso kuvakooste ”koko Suomen bändin” paluukeikalta

 8. 8

  Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet takaisin raaka-aineeksi

 9. 9

  Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”

 10. 10

  Espoon piti rakentaa Finnoosta ympäristö­ystävällinen asuinalue, mutta toisin näyttää käyvän

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 2. 2

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 3. 3

  Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

 4. 4

  Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

 5. 5

  Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

 6. 6

  Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

 7. 7

  Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

 8. 8

  Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

 9. 9

  Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

 10. 10

  Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 4. 4

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 5. 5

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 8. 8

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 9. 9

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 10. 10

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 11. Näytä lisää