Saara Aallon Let it go -lauluvideo leviää maailmalla hurjaa vauhtia: tästä syystä se on niin hyvä Disney-biisi, älytön korvamato ja upea laulu ylipäänsä

Frozenin upea tunnuslaulu Let it go on jo nyt ikivihreä klassikko, vaikka se julkaistiin vasta kolme vuotta sitten. Nyt laulaja Saara Aalto teki biisistä uuden oman videon, joka leviää hulluna.

Oletko kuullut kappaleen Let it go?

Sen sanat menevät näin:

Let it go, let it go,

Can’t hold it back anymore

let it go, let it go,

Turn away and slam that door

Voit myös verestää muistojasi kuuntelemalla biisin alta:

Hyvin luultavasti olet kuullut biisin joskus. Let it go oli viidenneksi suosituin kappale koko maailmassa vuonna 2014 ja saman vuoden parhaan kappaleen Oscar-voittaja.

Biisi on levytetty 41 eri kielellä, eikä sen suosio ole hälvennyt.

Sunnuntaina suomalainen laulaja, brittien X Factorissa parhaillaan kisaava Saara Aalto julkaisi Youtubessa videon, jossa hän esittää Let it gon 15 eri kielellä. Yhden ja saman laulukerran aikana.

Vaikuttavaa videota oli katsottu tiistai-aamuun mennessä liki 400 000 kertaa, ja luku kasvaa kovaa vauhtia.

Voit katsoa videon alta:

Laulu, jonka Aalto esittää, on peräisin Disneyn supersuositusta Frozen-animaatioelokuvasta (2013).

Hans Christian Andersenin Lumikuningatar-satuun pohjaava seikkailu kertoo sisaruksista Annasta ja Elsasta, jotka riitaantuvat ja oppivat lopulta rakastamaan toisiaan ja itseään.

Elokuvasta tuli valtava hitti. 150 miljoonalla dollarilla tehty elokuva on tuottanut tähän päivään mennessä lähes 1,3 miljardia dollaria maailmanlaajuisesti. Se on 9. tuottoisin elokuva koko maailmassa. Suomessakin Frozenin näki elokuvissa yli 190 000 katsojaa.

Frozenin hahmoista on tullut kulttuurisia ikoneja, joilla myydään mitä tahansa repuista ja kynistä prinsessapukuihin, tapetteihin ja karkkeihin. Helsingin Orion-elokuvateatteri on järjestänyt Frozenista useita sing-along-näytöksiä ja ne on myyty hetkessä loppuun.

Vielä Frozenia isommaksi hitiksi on osoittautunut sitä varten sävelletty kappale Let it go.

Laulut ovat olleet keskeisessä osassa Disney-elokuvissa siitä ensimmäisestä eli Lumikista ja seitsemästä kääpiöstä (1937) saakka. Pienestä merenneidosta (1989) alkanut uusi kultakausi tuotti useita kuolemattomia biisejä (mm. A Whole New World Aladdanista, Can You Feel the Love Tonight Leijonakuninkaasta), jotka ovat nousseet hittilistoille.

Tätä taustaa vasten säveltäjät Robert Lopez ja Kristen Anderson-Lopez onnistuivat luomaan Let it gosta jotain uutta: sävelmän, joka koskettaa universaalisti, nostattaa ihokarvat pystyyn ja elää animaatiosta itsenäistä elämäänsä.

Miten he sen tekivät? Ja mikä tekee Let it gosta niin uskomattoman koukuttavan, täydellisen Disney-hitin?

Kysyimme asiantuntijalta:

Aija Puurtinen on blues-yhtye Honey B and the T-Bonesin säveltäjä-solisti, musiikin tohtori ja popjazzlaulun lehtori Sibelius-Akatemiassa. Pyysimme Puurtista kuuntelemaan Let it gon ja paljastamaan, mikä sen salaisuus on.

Pähkinänkuoressa: Let it go on erinomaisen taitava yhdistelmä sävellystä, laulajaa ja sanomaa.

”Tässä biisissä on mielestänyt hienosti vältytty sellaiselta kliseiseltä, liisterimäiseltä Disney-balladilta, koska tässä on valtavasti jännitettä ja hyvä orkesterin ja laulun yhteistyö. Siitä nousee valtava syke”, Puurtinen sanoo.

Let it gossa ei ole lähdetty hakemaan popmusiikin raikkautta, se vaikuttaa emotionaalisesti olematta kuitenkaan raskas. Jokainen voi sen kautta avata omia haavojansa, alkaa korjaamaan niitä ja etsimään uutta suuntaan elämälleen. Se ei ole masentava vaan lohdullisen tumma kappale.”

1. Sävellys

Poplaulu koostuu yleensä säkeistöistä ja monesti toistuvasta kertosäkeestä. Let it gon säkeistö lähtee pelkällä pianosäestyksellä ja vahvasti mollista.

”Aloituksen ja koko kappaleen tunnelma on vähän synkkä, ehkä poikkeuksellisenkin”, Puurtinen aloittaa.

Vähitellen säkeistön ”lauluteemaa kehitellään” eli melodia nousee. Kun ensimmäinen kertosäe tulee, se nostaa koko biisin siivilleen:

”Let it go / let it go / can’t hold it back anymore”

Nostattavan kertosäkeen jälkeen kuulija odottaa isoa iskua, mutta tuleekin yllätys: biisi putoaakin takaisin molliin! Ylipäätään säkeistöjen melodia on aika vaikeahko, samoin rytmi, arvioi Puurtinen.

”Se ei ole sellainen, mitä pystyisi heti lauleskelemaan mukana, koska siinä ei lauleta iskuja vaan iskujen taakse.”

Musiikin teoriassa tästä käytetään nimitystä ”rytmin synkopointi”. Se tarkoittaa yksinkertaisesti, että laulu on takapotkuilla.

Nerokasta Let it gon sävelmässä on Puurtisen mukaan se, miten suhteellisen monimutkaisesta säkeistöstä siirrytään kertosäkeeseen, jossa toistuu äärimmäisen yksinkertaisesti vain kolmen sävelen kulku, joka nousee vain ylemmäksi. Sitä on helppo laulaa mukana:

”Viimeistään kun ihminen kuulee ensi kerran Let it go, let it go -kohdan, biisi jää mieleen. Siitä tulee korvamato, jonka tunnistat aina”, Puurtinen sanoo.

”Kyseessä on mieletön yksinkertaistus, kuten popkappaleessa on tapana, mutta tässä se toimii erityisen tehokkaasti ja koukuttavasti kun se tulee heti tosi vaativan säkeistön jälkeen.”

Koko kappaleen kliimaksi koetaan vasta toiseksi viimeisellä lauseella.

”Let the storm rage oooooooon!”, Puurtinen laulaa puhelimeen.

”Se pitää kaksi tahtia. Se on voimallisin paikka koko laulussa.”

2. Laulaja

Suomeksi Let it go kääntyi Taakse jää ja sen esittää Katja Sirkiä, mutta englanniksi sillä on kaksi pääesittäjää: Broadway-tähti ja Elsan ääninäyttelijä Idina Menzel ja pop-laulaja Demi Lovato.

Menzel laulaa elokuvan aikana esitettävän, virallisen version, kun taas Lovaton popahtavampi, puoli sävelaskelta alempaa laulama versio kuullaan lopputeksteissä. Lovaton kautta biisi on levinnyt myös elokuva- ja animaatiomaailmaa tuntemattomille.

Aija Puurtisen mukaan kappaleen hienoudesta kertoo, että kummastakin versiosta on tullut suosittuja ja niillä on omat faninsa.

”Se taipuu niin moneksi.”

Aija Puurtinen pitää olennaisena, että Let it gon säveltäjillä on hyvin monipuolinen musiikkikoulutus: esimerkiksi Robert Lopez lauloi opiskeluaikanaan a cappella -yhtyeessä. Näin säveltäjät osasivat säveltää kappaleen sellaiselle laulajalle kuin Idina Menzel.

”Idina Menzelhän on tässä kontekstissa laulajana ihan täydellinen”, Puurtinen sanoo.

Menzel (s. 1971) on melko tuntematon nimi Suomessa, mutta Amerikassa hän on suurimpia musikaalimaailman tähtiä.

New Yorkin yliopiston arvostetussa Tisch-taidekoulussa opiskellut Menzel nousi tähteyteen Rent-musikaalin myötä ja hän esitti pääroolia, vihreäihoista Elphaba-noitaa Ihmemaa Ozin esiosassa eli Wicked-musikaalissa.

Puurtinen muistuttaa, että on harvinaista, että nimenomaan animaatioelokuvan aikana lauletusta versiosta tulee se suosituin versio kappaleesta – usein suositut muusikot levyttävät erikseen ne radiohiteiksi tarkoitetut.

Yksi syy on se, että kahden oktaavin alueella liikkuva Let it go sopii niin täydellisesti Menzelin äänialaan.

”Se hänen äänensä toimii kappaleessa valtavan hyvin, laulu on tasalaatuista ja se intensiivisyys kestää kaikki ne matalatkin äänet”, Puurtinen sanoo.

Pitkä, korkein ääni on säästetty ihan loppuun, kuten sävellyskohdassa todettiin. Menzel selviää siitä ilman, että hänen tarvitsee huutaa. Sävellyksen loppuhuipennus on toiseksi viimeinen lause, jonka jälkeen Menzel vielä puhuu viimeiset sanat:

”The cold never bothered me anyway!”

Se on kevennetty kliimaksi. Silti jännite pysyy ihan järisyttävän kovana, kiitos Menzelin tulkinnan.

Puurtisen mukaan Menzelin tulkinta on ajateltu myöskin erityisesti Frozeniin, jossa Menzelin äänellä puhuva Elsa käy läpi muutoksen kiltistä ja ahdistuneesta tytöstä oman tien kulkijaksi.

”Kun biisi lähtee, ollaan jo varmoja siitä muutoksesta. Siinä ei enää pohdita, että pitäiskö mun, vaan että nyt mä olen varma ja nyt mä annan mennä.”

”Se on niin latautunutta, että se tempaa kuulijan varmasti mukaansa. Ei tarvitse pitää musikaaleista tai animaatioelokuvista, Menzelin esitys ei jätä ketään kylmäksi”, Puurtinen sanoo.

3. Sanoma

Let it go on emotionaalisesti ihan valtavan iso juttu”. Puurtinen sanoo ja vetää henkeä.

”Tietenkin tässä tapauksessa erityisesti tytöille ja naisille, joille kappaleessa lauletaan. Mutta se koskettaa valtavan laajaa ikähaarukkaa.”

Frozenin tekijät ovat paljastaneet, että Let it go muutti koko elokuvan juonta ja päähahmoa: varhaisissa tarinaversioissa Elsa muistutti enemmän tarinallista esikuvaansa, pahaa Lumikuningatarta. Tässä hahmosuunnitelmavaiheessa Elsalla oli siniset kasvot, piikikäs tukka ja valtava lumikkoturkki.

Kun säveltäjät saivat Let it gon valmiiksi, se kertoikin nuoren, ulkomaailman paineista vapautuvan naisen tarinan. Juoni kirjoitettiin uusiksi.

Elsasta ei tullutkaan mitään sininaamaista elokuvan pahista, kuten oli kaavailtu, vaan sen sankari. Toinen säveltäjistä Kristen Anderson-Lopez on sanonut kohtauksesta, jossa Elsa laulaa Let it gon:

”Hän päästää irti kaikesta, minkä hän tiesi, kaikesta, mitä hän rakasti ja jonka eteen hän oli uhrannut. Mutta samalla Elsa riemastuu kun hän voi viimein päästää irti kaiken, mitä hän on pitänyt sisällään.”

”Kappale toimii tarinallisesti kauhean hyvin. Sen voi yksinkertaistaa kertovan vapautumisesta ja itsensä hyväksymisestä. Se koskettaa niin lapsia ja nuoria kuin aikuisia, jotka ovat peitelleet omaa itseään ja joutuneet tekemään elämässään vaikeita valintoja. Let it go voimaannuttaa tosi monenlaisia ihmisiä”, Puurtinen arvioi.

Kappaleen suosioon vaikuttaa myös sanoman kannustavuus, joka on tätä päivää ihan eri tavalla kuin menneet Disney-hitit. Ei mikään ihme, että biisi on nähty kaapista ulostulemisen metaforana, ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat ottaneet sen omakseen.

”Vaikket olisi ymmärtänyt, mitä säkeistössä lauletaan, Let it go on ymmärrettävä. Se vähän niin kuin Beatlesien Let it be, mutta tässä mennään voimaannuttamisen kautta. Nyt halutaan nostaa, kohottaa ihmisiä ja rohkaista uusille poluille”, Puurtinen sanoo.

”Kappale on tavallaan auki ihan kaikille.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Elokuvat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  ”Hyvänä hetkenä voi tienata 160 euroa tunnissa” – Kiersimme Helsingin parhaat katusoittopaikat ja kysyimme muusikoilta, miten saa seteleitä kolikoiden sijaan

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 4. 4

  Kuka voittaa Game of Thronesin ja saa Rautavaltaistuimen? Äänestä suosikkiasi

 5. 5

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 6. 6

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 7. 7

  Arnold Schwarzenegger ei olisi mitään ilman hänen elokuvissaan esiintyviä lukemattomia naisia – Testaa, montako heistä tunnistat

 8. 8

  Nettisivu paljastaa, onko tuttusi Tinderissä – käyttäjät järkyttyivät

 9. 9

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 10. 10

  Helsinki saa jo toisen retropelihallin – Pitäjänmäelle 70-luvun klassikoita ja flippereitä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 2. 2

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 3. 3

  Kuka voittaa Game of Thronesin ja saa Rautavaltaistuimen? Äänestä suosikkiasi

 4. 4

  Arnold Schwarzenegger ei olisi mitään ilman hänen elokuvissaan esiintyviä lukemattomia naisia – Testaa, montako heistä tunnistat

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 6. 6

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 7. 7

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 8. 8

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 9. 9

  Ensi viikolla Helsingissä nähdään esitys, jonka yleisöltä kerätään heidän Facebook-päivityksiään ja niitä käytetään osana show’ta – tästä on kyse

 10. 10

  Tässä 9 kiinnostavinta pizzeriaa Helsingissä juuri nyt

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 4. 4

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 5. 5

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 6. 6

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 7. 7

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 8. 8

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 9. 9

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 10. 10

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Yhdysvaltain senaatti kaatoi yhdellä äänellä Obamacaren ”laihan kumouksen” – McCain taas ratkaisijoiden joukossa

 2. 2

  Trumpin uuden viestintäjohtajan alatyylinen vuodatus vei Valkoisen talon sisäiset riidat uudelle tasolle – haukkui kansliapäällikköä ”skitsoksi” ja uhkasi erottaa kaikki alaisensa

 3. 3

  Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

 4. 4

  Kymmenet arvokkaat huvilat rapistuvat Helsingin käsiin, koska kaupunki ei ole pystynyt kunnostamaan tai myymään niitä

 5. 5

  Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

 6. 6

  ”Lapsena silvottu nainen ei välttämättä tiedä, miltä sukuelimien tulisi näyttää” – Britanniassa silpomisesta saa kovan rangaistuksen, Suomessa ei ole edes silpomista koskevaa lakia

 7. 7

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 8. 8

  Suomalaislapsilta vaaditaan liikaa itsenäisyyttä – Ranskassa pikku koululaisten ei tarvitse viettää iltapäiviään yksin

 9. 9

  Vuoden parhaassa nuortenelokuvassa on muskeleita, räjähtäviä taloja ja feministinen sankari, jollaista satavuotias Suomi kipeästi kaipaa

 10. 10

  Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 2. 2

  Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

 3. 3

  Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

 4. 4

  Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

 5. 5

  Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

 6. 6

  Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

 7. 7

  Niinistö ja Putin kävivät oopperassa Putinin Suomen-vierailun päätteeksi – faniseurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

 8. 8

  Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

 9. 9

  Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

 10. 10

  Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 2. 2

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 3. 3

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 4. 4

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 7. 7

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 8. 8

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Wayne Rooneylla voittoisa paluu Goodison Parkille: ”Se oli jotain, mitä olin odottanut viime viikkoina”
 3. ”Hyvänä hetkenä voi tienata 160 euroa tunnissa” – Kiersimme Helsingin parhaat katusoittopaikat ja kysyimme muusikoilta, miten saa seteleitä kolikoiden sijaan
 4. ”Lapsena silvottu nainen ei välttämättä tiedä, miltä sukuelimien tulisi näyttää” – Britanniassa silpomisesta saa kovan rangaistuksen, Suomessa ei ole edes silpomista koskevaa lakia
 5. Trumpin uuden viestintäjohtajan alatyylinen vuodatus vei Valkoisen talon sisäiset riidat uudelle tasolle – haukkui kansliapäällikköä ”skitsoksi” ja uhkasi erottaa kaikki alaisensa
 6. Rallidraamaa Keuruun metsässä – monta kärkikuljettajaa ulos samalla erikoiskokeella
 7. Stressi tai kuume voi saada aikuisenkin kävelemään unissaan – Unissakävelijä voi lähteä ulos, ajaa autoa tai jopa vahingoittaa jotakuta
 8. Seitsemän vuoden kirous päättyi – Kroatia kaatoi viimein Serbian maiden menestyslajissa
 9. Poliisisaattue ja utelias yleisö seurasivat Vladimir Putinin vierailua Savonlinnan maisemissa – katso kuvat presidenttien päivästä
 10. Amazonin perustaja Jeff Bezos ehti olla maailman rikkain ihminen puoli päivää – kunnes Amazon julkisti tuloksensa
 11. Yhdysvaltain senaatti kaatoi yhdellä äänellä Obamacaren ”laihan kumouksen” – McCain taas ratkaisijoiden joukossa
 12. Näytä lisää