Valikko

Star Trek täyttää 50 vuotta! Nämä kaikki asiat sarja ennusti oikein

Star Trekin ensimmäinen jakso lähetettiin Yhdysvalloissa tasan viisikymmentä vuotta sitten. Nämä kaikki hienot asiat sarja meille antoi.

Star Trekin ensimmäinen jakso lähetettiin Yhdysvalloissa tasan viisikymmentä vuotta sitten, 8. syyskuuta 1966.

Paljon onnea!

Gene Roddenberryn luoma alkuperäinen tv-sarja kesti vain kolme kautta. Siitä on kuitenkin vuosikymmenien aikana kasvanut yksi maailman tunnetuimmista tv- ja elokuva-sarjoista. Erilaisia Star Trek-tv-sarjoja on tehty yhteensä 727 jaksoa. Elokuvia on tehty jo kolmetoista.

Star Trek on antanut meille joukon teknisiä keksintöjä, jotka on sittemmin kehitetty oikeassa maailmassakin. Niitä tärkeämpi on kuitenkin Roddenberryn (1921–1991) henkinen perintö, joka elää Star Trekin sydämessä. Star Trek oli 1960-luvulla utopia maailmasta, jossa ihmiskunta oli yksi kansa ja jossa rodut ja sukupuolet olivat tasa-arvoisia.

Nämä kaikki asiat Star Trek meille antoi:

Rotujen tasa-arvo

Star Trekin visio tulevaisuudesta oli Roddenberryn kannanotto siihen maailmaan, jossa hän eli 1960-luvulla. Se oli Yhdysvaltojen kansalaisoikeusliikkeen aikaa. Liike ajoi voimakkaasti mustien oikeuksia ja syrjinnän lopettamista.

1960-luvulla säädettiin useita kansalaisoikeuslakeja, ensimmäinen niistä vuonna 1964. Samana vuonna Roddenberry sai NBC-kanavan ostamaan hänen tieteissarjansa.

Rotujen tasa-arvo näkyi sarjassa ennen kaikkea Nyota Uhuran hahmossa. Alkuperäisen Star Trekin miehistöön kuulunut Uhura oli mustaihoinen nainen. Häntä näytteli Nichelle Nichols.

Uhura oli merkittävä edistysaskel. Itsekin myöhemmin Star Trekissä näytellyt Whoopi Goldberg on kertonut, kuinka Uhura inspiroi häntä ryhtymään näyttelijäksi, koska tämä oli ” tv:ssä esiintyvä musta nainen, joka ei ollut piika”.

Nichols oli jättämässä sarjan ensimmäisen kauden jälkeen. Hän muutti mieltään kohdattuaan kansalaisoikeusliikkeen suurimman sankarin, Martin Luther Kingin. King oli trekkie, eli Star Trek -fani.

He tapasivat illalliskutsuilla. King halusi päästä tapaamaan Nicholsia, ei toisinpäin. King oli tarttunut Nicholsin käteen ja sanonut olevansa tämän ”kaikkein suurin fani”. Nichols kertoi Kingille suunnitelmastaan jättää sarja. Martin Luther King sanoi, ettei Nichols voisi jättää Star Trekiä. Uhura oli liian tärkeä ihmisille.

Nichols kertoi haastattelussa vuonna 2011, että tapaaminen oli hänen elämänsä tärkeimpiä hetkiä. Sen jälkeen hän myös suhtautui Uhuran rooliin paljon vakavammin. Nicholsin mukaan Martin Luther Kingin henki on vahvasti läsnä Roddenberryn visiossa Star Trekin suvaitsevaisesta yhteiskunnasta.

Yhteiskunta muuttui kuitenkin hitaammin kuin lait. Martin Luther King murhattiin huhtikuussa 1968. Seitsemän kuukautta sen jälkeen nähtiin amerikkalaisen television ensimmäinen todella tunnetuksi tullut mustan ja valkoisen näyttelijän suudelma. Se tapahtui Star Trekin jaksossa Plato’s Stepchildren (Platonin lapsipuolet). Siinä kapteeni James T. Kirk (William Shatner) ja Uhura (Nichelle Nichols) suutelivat.

Star Trekin ihmeellisimmät keksinnöt ovat edelleen tieteisfiktiota. Valoa nopeammin ei matkusteta ja tarinankerronnan kannalta kätevää siirtolaitettakin saadaan vielä odotella. Star Trekissä on kuitenkin nähty lukuisia laitteita, jotka ovat olleet aikanaan tieteiskuvitelmaa, mutta joista on sittemmin tullut totta. Osa on jopa saanut innoituksensa suoraan Star Trekistä. Tärkein on matkapuhelin.

Kommunikaattori

Alkuperäisessä sarjassa Tähtilaivasto käytti kommunikaattoria, joka muistutti hyvin paljon kannellisia simpukkapuhelimia. Simpukkapuhelinten suurin suosio oli vuosina 2004–2005. Niiden suosio laski nopeasti, kun kosketusnäytölliset puhelimet tulivat markkinoille.

Alkuperäisen Star Trekin kommunikaattori vaikutti suoraan siihen, että kännykät ylipäätään keksittiin. Maailman ensimmäisen matkapuhelimen vuonna 1973 kehittäneen tiimin johtaja Martin Cooper on kertonut saaneensa idean puhelimeen katsottuaan Star Trekiä.

The Next Generation -sarjassa vanhan mallisesta kommunikaattorista oli luovuttu. Kommunikaattorina toimi sen sijaan Tähtilaivaston tunnus, joka oli jokaisen jäsenen univormussa. Se käynnistettiin koskettamalla tunnusta kevyesti.

Tämä kommunikaattorin versio vuorostaan muistuttaa jonkin verran uusia puettavia teknologioita, joissa mobiililaitteita pidetään esimerkiksi ranteessa.

Tablettitietokoneet

The Next Generation on suosituin Star Trek -sarja tähän mennessä. Patrick Stewart johti sarjaa seitsemän kauden ajan kapteeni Jean-Luc Picardin roolissa. Hän toi sarjaan älyllisemmän, jopa filosofisen otteen.

Tähtilaivaston alusten ohjaimet ja muut käyttöliittymät olivat The Next Generationissa lasipintoja, joita käytettiin koskettamalla. Ihan ensimmäisen kerran ne nähtiin Star Trek IV: The Voyage Home -elokuvassa.

Miehistöllä oli käytössään PADD-nimisiä laitteita (Personal Access Display Device). Versio sellaisesta nähtiin jo alkuperäisessä Star Trek -sarjassa. Ne olivat käytännössä samanlaisia kuin nykyaikaiset tablettitietokoneet. Ensimmäinen todella menestynyt tablettitietokone oli Applen iPad. Nimi on hyvin lähellä Star Trekin laitteen nimeä.

Arstechnica haastatteli Star Trekin laitteiden suunnittelijoita syksyllä 2010, muutama kuukausi sen jälkeen kun ensimmäinen iPad tuli markkinoille huhtikuussa 2010. he kertovat designin keskeisen innoittajan olleen tiukka budjetti. Sen ohjaamina he keksivät lasipinnat, joiden kautta ohjataan tietokoneohjelmia.

iPadiin saa ladattua sovelluksen, joka muuttaa sen klassisen Star Trek -tabletin näköiseksi.

Sukupuolten välinen tasa-arvo

Alkuperäisen Star Trekin Nyota Uhura oli tärkeä hahmo paitsi rotunsa, myös sukupuolensa takia. Hän oli tasavertainen upseeri aluksen komentosillalla miesten kanssa.

Roddenberryn alkuperäinen suunnitelma oli kuitenkin vielä tasa-arvoisempi. Hänen käsikirjoituksessaan aluksen perämies oli nainen. Perämiestä kutsutaan Star Trekissä tittelillä ”Number One”. Käsikirjoituksessa puhutaan vain hahmosta, jonka nimi on Number One ja joka on nainen. Hän esiintyi sarjan ensimmäisessä pilottijaksossa. Häntä esitti Majel Barrett, josta tuli myöhemmin Gene Roddenberryn vaimo.

Kun pilottijakso näytettiin NBC-yhtiön johtajille, he määräsivät hahmon poistettavaksi. Heidän mielestään yleisö ei pystyisi samaistumaan naiseen, joka on niin vaikutusvaltaisessa asemassa avaruusaluksella.

Perämieheksi tuli lopulta Spock (Leonard Nimoy). Spock on ainoa miehistön jäsen, joka ei ole ihminen. Hän on vulcanilainen. Tässä valinnassa toteutuu tavallaan Roddenberryn ajatus tasa-arvosta. Spock on ulkopuolinen ihmisten yhteisössä.

Neljännessä Star Trek -sarjassa Star Trek: Voyager, päähenkilö ja aluksen kapteeni oli nainen, Kathryn Janeway (Kate Mulgrew). Voyageria tehtiin vuosina 1995–2001.

Litteät kuvaruudut ja videopuhelut

The Next Generation -sarjassa kapteeni Picard toisti usein tuttuja komentoja. Yksi niistä oli ”on screen”. Se tarkoitti, että Picard halusi nähdä käsiteltävänä olevan asian komentosillan isolla ruudulla.

Komentosillan suuri litteä näyttö seinällä oli keskeinen osa jo alkuperäistä Star Trek -sarjaa. Sen kautta miehistö näki aluksen ulkopuolelle.

Kerta toisensa jälkeen Enterprise kohtasi avaruudessa tuttuja tai tuntemattomia aluksia. Picard ja muut aluksen upseerit keskustelivat näiden alusten komentajien kanssa komentosillan ruudun välityksellä.

Käytännössä he soittivat toisilleen videopuheluita.

Litteät televisiot ja videopuhelut ovat nyt arkipäivää.

AR-silmälasit

Star Trek Deep Space 9 -sarjassa nähtiin eräänlaiset AR-silmälasit. Kapteeni Benjamin Sisko (Avery Brooks) – mustaihoinen kapteeni – laittoi silmänsä eteen linssin, joka näytti hänelle näkymää aluksen ulkopuolelta.

AR tulee sanoista augmented reality, suomeksi lisätty todellisuus. Se tarkoittaa ruutuna toimivaa läpinäkyvää pintaa, tai yksinkertaisempana versiona vaikka puhelimen ruutua, jolle syötetään dataa.

AR-laitteita kehitetään koko ajan. Google toi markkinoille Google Glass -lasit vuonna 2014, mutta veti ne pois markkinoilta nopeasti.

Deep Space 9 oli uudenlainen Star Trek -sarja. Aluksen sijaan se keskittyi avaruusasemaan. Keskeisenä teemana olivat kulttuurien kohtaamiset.

Deep Space 9 ei menestynyt yhtä hyvin kuin The Next Generation. Sitäkin huonommin menestyivät seuraavat sarjat Voyager ja Enterprise. Kaksi viimeistä olivat edeltäjiään heikompia sarjoja. Oireellisesti, The Next Generation oli viimeinen Star Trek -sarja, jonka henkilöt esiintyivät elokuvassa. Viime vuosien elokuvissa esiintyvät uudet versiot alkuperäisen sarjan päähenkilöistä.

Universaali tulkki

Star Trekissä Tähtilaivaston käytössä on laite, joka kääntää minkä tahansa vieraan kielen englanniksi ja toisinpäin.

Siihen ei pysty vielä mikään laite. Mutta jos valitaan kaksi tunnettua kieltä, tekniikka on jo olemassa ja reaaliaikainen käännös saatavilla.

Ilmainen Google Translate toimii kohtuullisen hyvin englannin ja muiden paljon puhuttujen kielien välisenä kääntäjänä.

Puheentunnistusteknologia kehittyy koko ajan kovaa vauhtia. Tietokone voi hyvin tunnistaa puheen, kääntää sen toiselle kielelle ja sen jälkeen puhesyntetisoijalla puhua sen ääneen.

Esimerkiksi Voice Translator -sovellus kääntää puhetta. Sovelluksen kehittäjän mukaan se toimii 71 kielellä.

Google alkoi vuonna 2011 kehittää äänihausta kokonaisvaltaista henkilökohtaista avustajaa Androidille. Sitä kutsutaan nyt nimellä Google Now. Aluksi projektin nimi oli Majel. Se nimettiin Majel Barrettin mukaan. Hänen äänensä oli Stark Trekin tietokoneen ääni, rooli, jonka hän teki vielä vuoden 2009 Star Trek -elokuvaan.

Kansojen yhteys

Roddenberryn Star Trek oli 1960-luvulla utopia, jossa kylmä sota oli loppunut. Star Trek kertoo vuosikymmenestä toiseen suurta tarinaa ihmiskunnan yhteisestä matkasta osaksi galaktista perhettä.

Roddenberry halusi kuvitella tulevaisuuden, jossa ihmiskunta oli jättänyt keskinäisen riitelyn taakseen. Ensimmäinen kohtaaminen maapallon ulkopuolisen älykkään lajin kanssa yhdisti ihmiskunnan. Tuloksena oli suvaitsevainen ateistinen kansojen yhteisö.

Alkuperäisen sarjan päähenkilöissä oli edustettuna monia kulttuureja. Musta nainen Uhura oli yksi. Hikaru Sulun näyttelijä George Takei oli amerikkalais-japanilainen, Pavel Chekov (Walter Koenig) oli venäläinen ja Montgomery ”Scotty” Scott (James Doohan) oli skotlantilainen. Venäläisen upseerin mukanaolo oli kylmän sodan aikana iso asia.

Kylmää sotaa käytiin myös avaruudessa. Star Trekin alkuperäisen sarjan aikaan Yhdysvallat laittoi valtavia määriä rahaa Apollo-ohjelmaan. Neuvostoliitto oli lähettänyt ensimmäisenä ihmisen avaruuteen vuonna 1961. Yhdysvallat tähtäsi Kuuhun. Sinne laskeuduttiin lopulta heinäkuussa 1969. Alkuperäisen Star Trekin viimeinen jakso oli lähetetty pari kuukautta aikaisemmin, kesäkuun alussa.

Todellisuus näytti jatkavan siitä, mihin kuvitelma jäi. 1960-luvulla oli vielä mahdollista uskoa, että Kuun jälkeen ihmiskunta etenisi vääjäämättömästi taivaankappale kerrallaan kohti ulkoavaruutta.

Star Trekissä avaruuden kansat ovat liittyneet yhteen Yhdistyneiden planeettojen liitoksi (United Federation of Planets). 2300-luvulla siihen kuuluu yli 150 planeettaa.

Liiton alaisuudessa toimii Tähtilaivasto (Star Fleet), joka turvaa rauhaa Liiton alueella. Tähtilaivasto myös tutkii avaruuden ”käymättömiä korpimaita” ja etsii ”uutta elämää ja uusia sivilisaatioita”. Star Trek kertoo ennen kaikkea Tähtilaivaston miehistön seikkailuista.

Yhdistyneiden planeettojen liitto on käytännössä avaruuden YK ja Tähtilaivasto tavallaan sen yhdistetty Rauhanturvajoukot sekä Unesco.

Star Trekin idealistisen kansojen yhteisön koossapitävä voima on usko tieteelliseen maailmankuvaan hyvinvoinnin ja yhteisymmärryksen takaajana. Roddenberry omaksui tämän monilta tieteiskirjallisuuden ns. kultakauden kirjailijoilta.

Eikä Star Trekin saaga ole iloksemme vielä ohi:

Star Trek matkustaa avaruuteen taas televisiossa ensi vuonna.

Uusi Star Trek -sarja alkaa 12 vuoden tauon jälkeen tammikuussa.

Star Trek: Discoveryn pääosassa on naisupseeri, jota kutsutaan nimellä ”Number One”. Tämä on kunnianosoitus Majel Barrettin aikanaan yhden jakson verran esittämää saman nimistä henkilöä kohtaan.

Sarja näytetään CBS-kanavalla Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Netflix lähettää sen 188 maassa, myös Suomessa.

Nähtäväksi jää, kuinka suosittu uudesta sarjasta tulee. Viime vuosina tehdyt uudet Star Trek -elokuvat ovat olleet suositumpia kuin mitkään Star Trek -elokuvat ennen niitä.

Saattaa silti käydä niin, että katsojia kiinnostaa enemmän ne yhteensä 727 tähän asti tehtyä Star Trekin jaksoa.

Netflix on ilmoittanut julkaisevansa kaikki katsottaviksi ennen uuden sarjan alkua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Star Trek
 • Scifi
 • Tv-sarjat
 • Televisio
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Ravintola-arviossa kolmen tähden Sori Taproom, joka on omiaan rentoon oluen hörppimiseen ja ronskiin ruokailuun

 5. 5

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 6. 6

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 7. 7

  ”Olet niin hyvässä kunnossa”, sanoi Trump Ranskan presidentin puolisolle kameroiden edessä, äläkkä seurasi – Neuvomme Trumpille: Älä kommentoi naisten ulkonäköä ollenkaan

 8. 8

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 9. 9

  Timo Soini lähtee Flow-festivaaleille kiskomaan artesaaniseitania! Olli Lindholm lukee Koko Hubaraa!

 10. 10

  15 parasta dokumenttia, jotka voit katsoa nettipalveluista juuri nyt

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 6. 6

  Timo Soini lähtee Flow-festivaaleille kiskomaan artesaaniseitania! Olli Lindholm lukee Koko Hubaraa!

 7. 7

  Ravintola-arviossa kolmen tähden Sori Taproom, joka on omiaan rentoon oluen hörppimiseen ja ronskiin ruokailuun

 8. 8

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 9. 9

  Apple paljasti uudet emoji-hahmot – Tulossa ovat muun muassa hijabiin pukeutunut nainen, zombi ja dinosaurus

 10. 10

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  ”Olet niin hyvässä kunnossa”, sanoi Trump Ranskan presidentin puolisolle kameroiden edessä, äläkkä seurasi – Neuvomme Trumpille: Älä kommentoi naisten ulkonäköä ollenkaan

 3. 3

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 6. 6

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 7. 7

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 8. 8

  Teinitytön anoreksiasta kertovaa Netflix-leffaa on syytetty maailmalla vakavan sairauden romantisoinnista – tästä on kyse

 9. 9

  Parasta internetissä juuri nyt: Andy Serkis lukee Trumpin twiittejä Klonkun äänellä

 10. 10

  Jenkkiopettaja kirjoitti hittijutun suomalaisten tavoista – ja suututti maanmiehensä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Naton Euroopan-joukkojen johtaja: Venäjän suuret sotaharjoitukset Valko-Venäjällä voivat osoittautua ”Troijan hevoseksi”

 2. 2

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 3. 3

  Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

 4. 4

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 5. 5

  Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

 6. 6

  Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla

 7. 7

  Suomi on täynnä kuntia, joissa ulkomaalais­taustaisia on vain kourallinen – kartta osoittaa, että maahanmuutto keskittyy voimakkaasti suuriin kaupunkeihin

 8. 8

  Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

 9. 9

  16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

 10. 10

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 2. 2

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 3. 3

  Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

 4. 4

  Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

 5. 5

  Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

 6. 6

  Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

 7. 7

  Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

 8. 8

  16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

 9. 9

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 10. 10

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

 2. 2

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 3. 3

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 4. 4

  11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

 5. 5

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 6. 6

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 7. 7

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 8. 8

  Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

 9. 9

  Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

 10. 10

  Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

 11. Näytä lisää