Valikko

Star Trek täyttää 50 vuotta! Nämä kaikki asiat sarja ennusti oikein

Star Trekin ensimmäinen jakso lähetettiin Yhdysvalloissa tasan viisikymmentä vuotta sitten. Nämä kaikki hienot asiat sarja meille antoi.

Star Trekin ensimmäinen jakso lähetettiin Yhdysvalloissa tasan viisikymmentä vuotta sitten, 8. syyskuuta 1966.

Paljon onnea!

Gene Roddenberryn luoma alkuperäinen tv-sarja kesti vain kolme kautta. Siitä on kuitenkin vuosikymmenien aikana kasvanut yksi maailman tunnetuimmista tv- ja elokuva-sarjoista. Erilaisia Star Trek-tv-sarjoja on tehty yhteensä 727 jaksoa. Elokuvia on tehty jo kolmetoista.

Star Trek on antanut meille joukon teknisiä keksintöjä, jotka on sittemmin kehitetty oikeassa maailmassakin. Niitä tärkeämpi on kuitenkin Roddenberryn (1921–1991) henkinen perintö, joka elää Star Trekin sydämessä. Star Trek oli 1960-luvulla utopia maailmasta, jossa ihmiskunta oli yksi kansa ja jossa rodut ja sukupuolet olivat tasa-arvoisia.

Nämä kaikki asiat Star Trek meille antoi:

Rotujen tasa-arvo

Star Trekin visio tulevaisuudesta oli Roddenberryn kannanotto siihen maailmaan, jossa hän eli 1960-luvulla. Se oli Yhdysvaltojen kansalaisoikeusliikkeen aikaa. Liike ajoi voimakkaasti mustien oikeuksia ja syrjinnän lopettamista.

1960-luvulla säädettiin useita kansalaisoikeuslakeja, ensimmäinen niistä vuonna 1964. Samana vuonna Roddenberry sai NBC-kanavan ostamaan hänen tieteissarjansa.

Rotujen tasa-arvo näkyi sarjassa ennen kaikkea Nyota Uhuran hahmossa. Alkuperäisen Star Trekin miehistöön kuulunut Uhura oli mustaihoinen nainen. Häntä näytteli Nichelle Nichols.

Uhura oli merkittävä edistysaskel. Itsekin myöhemmin Star Trekissä näytellyt Whoopi Goldberg on kertonut, kuinka Uhura inspiroi häntä ryhtymään näyttelijäksi, koska tämä oli ” tv:ssä esiintyvä musta nainen, joka ei ollut piika”.

Nichols oli jättämässä sarjan ensimmäisen kauden jälkeen. Hän muutti mieltään kohdattuaan kansalaisoikeusliikkeen suurimman sankarin, Martin Luther Kingin. King oli trekkie, eli Star Trek -fani.

He tapasivat illalliskutsuilla. King halusi päästä tapaamaan Nicholsia, ei toisinpäin. King oli tarttunut Nicholsin käteen ja sanonut olevansa tämän ”kaikkein suurin fani”. Nichols kertoi Kingille suunnitelmastaan jättää sarja. Martin Luther King sanoi, ettei Nichols voisi jättää Star Trekiä. Uhura oli liian tärkeä ihmisille.

Nichols kertoi haastattelussa vuonna 2011, että tapaaminen oli hänen elämänsä tärkeimpiä hetkiä. Sen jälkeen hän myös suhtautui Uhuran rooliin paljon vakavammin. Nicholsin mukaan Martin Luther Kingin henki on vahvasti läsnä Roddenberryn visiossa Star Trekin suvaitsevaisesta yhteiskunnasta.

Yhteiskunta muuttui kuitenkin hitaammin kuin lait. Martin Luther King murhattiin huhtikuussa 1968. Seitsemän kuukautta sen jälkeen nähtiin amerikkalaisen television ensimmäinen todella tunnetuksi tullut mustan ja valkoisen näyttelijän suudelma. Se tapahtui Star Trekin jaksossa Plato’s Stepchildren (Platonin lapsipuolet). Siinä kapteeni James T. Kirk (William Shatner) ja Uhura (Nichelle Nichols) suutelivat.

Star Trekin ihmeellisimmät keksinnöt ovat edelleen tieteisfiktiota. Valoa nopeammin ei matkusteta ja tarinankerronnan kannalta kätevää siirtolaitettakin saadaan vielä odotella. Star Trekissä on kuitenkin nähty lukuisia laitteita, jotka ovat olleet aikanaan tieteiskuvitelmaa, mutta joista on sittemmin tullut totta. Osa on jopa saanut innoituksensa suoraan Star Trekistä. Tärkein on matkapuhelin.

Kommunikaattori

Alkuperäisessä sarjassa Tähtilaivasto käytti kommunikaattoria, joka muistutti hyvin paljon kannellisia simpukkapuhelimia. Simpukkapuhelinten suurin suosio oli vuosina 2004–2005. Niiden suosio laski nopeasti, kun kosketusnäytölliset puhelimet tulivat markkinoille.

Alkuperäisen Star Trekin kommunikaattori vaikutti suoraan siihen, että kännykät ylipäätään keksittiin. Maailman ensimmäisen matkapuhelimen vuonna 1973 kehittäneen tiimin johtaja Martin Cooper on kertonut saaneensa idean puhelimeen katsottuaan Star Trekiä.

The Next Generation -sarjassa vanhan mallisesta kommunikaattorista oli luovuttu. Kommunikaattorina toimi sen sijaan Tähtilaivaston tunnus, joka oli jokaisen jäsenen univormussa. Se käynnistettiin koskettamalla tunnusta kevyesti.

Tämä kommunikaattorin versio vuorostaan muistuttaa jonkin verran uusia puettavia teknologioita, joissa mobiililaitteita pidetään esimerkiksi ranteessa.

Tablettitietokoneet

The Next Generation on suosituin Star Trek -sarja tähän mennessä. Patrick Stewart johti sarjaa seitsemän kauden ajan kapteeni Jean-Luc Picardin roolissa. Hän toi sarjaan älyllisemmän, jopa filosofisen otteen.

Tähtilaivaston alusten ohjaimet ja muut käyttöliittymät olivat The Next Generationissa lasipintoja, joita käytettiin koskettamalla. Ihan ensimmäisen kerran ne nähtiin Star Trek IV: The Voyage Home -elokuvassa.

Miehistöllä oli käytössään PADD-nimisiä laitteita (Personal Access Display Device). Versio sellaisesta nähtiin jo alkuperäisessä Star Trek -sarjassa. Ne olivat käytännössä samanlaisia kuin nykyaikaiset tablettitietokoneet. Ensimmäinen todella menestynyt tablettitietokone oli Applen iPad. Nimi on hyvin lähellä Star Trekin laitteen nimeä.

Arstechnica haastatteli Star Trekin laitteiden suunnittelijoita syksyllä 2010, muutama kuukausi sen jälkeen kun ensimmäinen iPad tuli markkinoille huhtikuussa 2010. he kertovat designin keskeisen innoittajan olleen tiukka budjetti. Sen ohjaamina he keksivät lasipinnat, joiden kautta ohjataan tietokoneohjelmia.

iPadiin saa ladattua sovelluksen, joka muuttaa sen klassisen Star Trek -tabletin näköiseksi.

Sukupuolten välinen tasa-arvo

Alkuperäisen Star Trekin Nyota Uhura oli tärkeä hahmo paitsi rotunsa, myös sukupuolensa takia. Hän oli tasavertainen upseeri aluksen komentosillalla miesten kanssa.

Roddenberryn alkuperäinen suunnitelma oli kuitenkin vielä tasa-arvoisempi. Hänen käsikirjoituksessaan aluksen perämies oli nainen. Perämiestä kutsutaan Star Trekissä tittelillä ”Number One”. Käsikirjoituksessa puhutaan vain hahmosta, jonka nimi on Number One ja joka on nainen. Hän esiintyi sarjan ensimmäisessä pilottijaksossa. Häntä esitti Majel Barrett, josta tuli myöhemmin Gene Roddenberryn vaimo.

Kun pilottijakso näytettiin NBC-yhtiön johtajille, he määräsivät hahmon poistettavaksi. Heidän mielestään yleisö ei pystyisi samaistumaan naiseen, joka on niin vaikutusvaltaisessa asemassa avaruusaluksella.

Perämieheksi tuli lopulta Spock (Leonard Nimoy). Spock on ainoa miehistön jäsen, joka ei ole ihminen. Hän on vulcanilainen. Tässä valinnassa toteutuu tavallaan Roddenberryn ajatus tasa-arvosta. Spock on ulkopuolinen ihmisten yhteisössä.

Neljännessä Star Trek -sarjassa Star Trek: Voyager, päähenkilö ja aluksen kapteeni oli nainen, Kathryn Janeway (Kate Mulgrew). Voyageria tehtiin vuosina 1995–2001.

Litteät kuvaruudut ja videopuhelut

The Next Generation -sarjassa kapteeni Picard toisti usein tuttuja komentoja. Yksi niistä oli ”on screen”. Se tarkoitti, että Picard halusi nähdä käsiteltävänä olevan asian komentosillan isolla ruudulla.

Komentosillan suuri litteä näyttö seinällä oli keskeinen osa jo alkuperäistä Star Trek -sarjaa. Sen kautta miehistö näki aluksen ulkopuolelle.

Kerta toisensa jälkeen Enterprise kohtasi avaruudessa tuttuja tai tuntemattomia aluksia. Picard ja muut aluksen upseerit keskustelivat näiden alusten komentajien kanssa komentosillan ruudun välityksellä.

Käytännössä he soittivat toisilleen videopuheluita.

Litteät televisiot ja videopuhelut ovat nyt arkipäivää.

AR-silmälasit

Star Trek Deep Space 9 -sarjassa nähtiin eräänlaiset AR-silmälasit. Kapteeni Benjamin Sisko (Avery Brooks) – mustaihoinen kapteeni – laittoi silmänsä eteen linssin, joka näytti hänelle näkymää aluksen ulkopuolelta.

AR tulee sanoista augmented reality, suomeksi lisätty todellisuus. Se tarkoittaa ruutuna toimivaa läpinäkyvää pintaa, tai yksinkertaisempana versiona vaikka puhelimen ruutua, jolle syötetään dataa.

AR-laitteita kehitetään koko ajan. Google toi markkinoille Google Glass -lasit vuonna 2014, mutta veti ne pois markkinoilta nopeasti.

Deep Space 9 oli uudenlainen Star Trek -sarja. Aluksen sijaan se keskittyi avaruusasemaan. Keskeisenä teemana olivat kulttuurien kohtaamiset.

Deep Space 9 ei menestynyt yhtä hyvin kuin The Next Generation. Sitäkin huonommin menestyivät seuraavat sarjat Voyager ja Enterprise. Kaksi viimeistä olivat edeltäjiään heikompia sarjoja. Oireellisesti, The Next Generation oli viimeinen Star Trek -sarja, jonka henkilöt esiintyivät elokuvassa. Viime vuosien elokuvissa esiintyvät uudet versiot alkuperäisen sarjan päähenkilöistä.

Universaali tulkki

Star Trekissä Tähtilaivaston käytössä on laite, joka kääntää minkä tahansa vieraan kielen englanniksi ja toisinpäin.

Siihen ei pysty vielä mikään laite. Mutta jos valitaan kaksi tunnettua kieltä, tekniikka on jo olemassa ja reaaliaikainen käännös saatavilla.

Ilmainen Google Translate toimii kohtuullisen hyvin englannin ja muiden paljon puhuttujen kielien välisenä kääntäjänä.

Puheentunnistusteknologia kehittyy koko ajan kovaa vauhtia. Tietokone voi hyvin tunnistaa puheen, kääntää sen toiselle kielelle ja sen jälkeen puhesyntetisoijalla puhua sen ääneen.

Esimerkiksi Voice Translator -sovellus kääntää puhetta. Sovelluksen kehittäjän mukaan se toimii 71 kielellä.

Google alkoi vuonna 2011 kehittää äänihausta kokonaisvaltaista henkilökohtaista avustajaa Androidille. Sitä kutsutaan nyt nimellä Google Now. Aluksi projektin nimi oli Majel. Se nimettiin Majel Barrettin mukaan. Hänen äänensä oli Stark Trekin tietokoneen ääni, rooli, jonka hän teki vielä vuoden 2009 Star Trek -elokuvaan.

Kansojen yhteys

Roddenberryn Star Trek oli 1960-luvulla utopia, jossa kylmä sota oli loppunut. Star Trek kertoo vuosikymmenestä toiseen suurta tarinaa ihmiskunnan yhteisestä matkasta osaksi galaktista perhettä.

Roddenberry halusi kuvitella tulevaisuuden, jossa ihmiskunta oli jättänyt keskinäisen riitelyn taakseen. Ensimmäinen kohtaaminen maapallon ulkopuolisen älykkään lajin kanssa yhdisti ihmiskunnan. Tuloksena oli suvaitsevainen ateistinen kansojen yhteisö.

Alkuperäisen sarjan päähenkilöissä oli edustettuna monia kulttuureja. Musta nainen Uhura oli yksi. Hikaru Sulun näyttelijä George Takei oli amerikkalais-japanilainen, Pavel Chekov (Walter Koenig) oli venäläinen ja Montgomery ”Scotty” Scott (James Doohan) oli skotlantilainen. Venäläisen upseerin mukanaolo oli kylmän sodan aikana iso asia.

Kylmää sotaa käytiin myös avaruudessa. Star Trekin alkuperäisen sarjan aikaan Yhdysvallat laittoi valtavia määriä rahaa Apollo-ohjelmaan. Neuvostoliitto oli lähettänyt ensimmäisenä ihmisen avaruuteen vuonna 1961. Yhdysvallat tähtäsi Kuuhun. Sinne laskeuduttiin lopulta heinäkuussa 1969. Alkuperäisen Star Trekin viimeinen jakso oli lähetetty pari kuukautta aikaisemmin, kesäkuun alussa.

Todellisuus näytti jatkavan siitä, mihin kuvitelma jäi. 1960-luvulla oli vielä mahdollista uskoa, että Kuun jälkeen ihmiskunta etenisi vääjäämättömästi taivaankappale kerrallaan kohti ulkoavaruutta.

Star Trekissä avaruuden kansat ovat liittyneet yhteen Yhdistyneiden planeettojen liitoksi (United Federation of Planets). 2300-luvulla siihen kuuluu yli 150 planeettaa.

Liiton alaisuudessa toimii Tähtilaivasto (Star Fleet), joka turvaa rauhaa Liiton alueella. Tähtilaivasto myös tutkii avaruuden ”käymättömiä korpimaita” ja etsii ”uutta elämää ja uusia sivilisaatioita”. Star Trek kertoo ennen kaikkea Tähtilaivaston miehistön seikkailuista.

Yhdistyneiden planeettojen liitto on käytännössä avaruuden YK ja Tähtilaivasto tavallaan sen yhdistetty Rauhanturvajoukot sekä Unesco.

Star Trekin idealistisen kansojen yhteisön koossapitävä voima on usko tieteelliseen maailmankuvaan hyvinvoinnin ja yhteisymmärryksen takaajana. Roddenberry omaksui tämän monilta tieteiskirjallisuuden ns. kultakauden kirjailijoilta.

Eikä Star Trekin saaga ole iloksemme vielä ohi:

Star Trek matkustaa avaruuteen taas televisiossa ensi vuonna.

Uusi Star Trek -sarja alkaa 12 vuoden tauon jälkeen tammikuussa.

Star Trek: Discoveryn pääosassa on naisupseeri, jota kutsutaan nimellä ”Number One”. Tämä on kunnianosoitus Majel Barrettin aikanaan yhden jakson verran esittämää saman nimistä henkilöä kohtaan.

Sarja näytetään CBS-kanavalla Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Netflix lähettää sen 188 maassa, myös Suomessa.

Nähtäväksi jää, kuinka suosittu uudesta sarjasta tulee. Viime vuosina tehdyt uudet Star Trek -elokuvat ovat olleet suositumpia kuin mitkään Star Trek -elokuvat ennen niitä.

Saattaa silti käydä niin, että katsojia kiinnostaa enemmän ne yhteensä 727 tähän asti tehtyä Star Trekin jaksoa.

Netflix on ilmoittanut julkaisevansa kaikki katsottaviksi ennen uuden sarjan alkua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Star Trek
 • Scifi
 • Tv-sarjat
 • Televisio
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Instagram alkoi sumentaa ”arkaluontoista sisältöä” – esimerkiksi eläinsuojelujärjestöjen kuvia tai videoita

 2. 2

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 3. 3

  Anoreksiaan yllyttävät kuvat saavat rehottaa, koska Instagram tekee niillä rahaa

 4. 4

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 5. 5

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 6. 6

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 7. 7

  Tiisun uudella videolla nettimöyhääjät saavat viimein mitä halusivat ja ihan kaikki viedään saunan taakse – Erkki Tuomiojaa myöten

 8. 8

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 9. 9

  Tästä syystä suomalaispoliitikoiden kauhistelu suurmoskeijasta on tekopyhää

 10. 10

  Ysäriviikko: Tällaista oli 90-luvun muoti – olkatoppauksia, grungea ja vyölaukkuja

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 2. 2

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 3. 3

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 4. 4

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 5. 5

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 6. 6

  JVG:n Jare ja VilleGalle täyttävät 30 vuotta – ”synttäribileet” syksyllä Hartwall-areenalla

 7. 7

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 8. 8

  Ympäri maailmaa levinnyt Buddha-Bar vierailee Helsingissä huhtikuussa

 9. 9

  Instagram alkoi sumentaa ”arkaluontoista sisältöä” – esimerkiksi eläinsuojelujärjestöjen kuvia tai videoita

 10. 10

  Kun Hollywood-tähti huutaa oudolla videolla "Just do it!", taustalla on tämä suomalaisnainen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 6. 6

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 10. 10

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet takaisin raaka-aineeksi

 2. 2

  Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

 3. 3

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 4. 4

  Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

 5. 5

  Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

 6. 6

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 7. 7

  Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”

 8. 8

  Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

 9. 9

  Sukupuolten välillä on meneillään kilpailu lisääntymismenestyksessä, eikä kumpikaan voi voittaa

 10. 10

  Huono omatunto treenaamisesta ja jatkuva aikapula – Lue asiantuntijoiden täsmävinkit siihen, miten liikunta onnistuu ruuhkavuosien keskellä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 2. 2

  Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

 3. 3

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 4. 4

  Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

 5. 5

  Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

 6. 6

  Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

 7. 7

  Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

 8. 8

  Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

 9. 9

  Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

 10. 10

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 4. 4

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 5. 5

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 8. 8

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 9. 9

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 10. 10

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 11. Näytä lisää