Valikko

Nuoret harrastavat jatkuvasti vähemmän seksiä, ja syitä siihen pohditaan nyt ympäri maailmaa

Mikseivät nuoret enää harrasta seksiä yhtä paljon kuin ennen? Kyllä, kysymys on ihan oikeasta ja maailmanlaajuisesta ilmiöstä.

Mikseivät nuoret enää harrasta seksiä yhtä paljon kuin ennen?


Kyllä, kysymys on ihan oikeasta ja maailmanlaajuisesta ilmiöstä.


Etenkin Yhdysvalloissa monet isot mediat ovat julkaisseet aiheesta juttuja: Washington Post, Los Angeles Times, CNN, Time.


Elokuun alussa amerikkalaisessa Archives of Sexual Behavior -tiedejulkaisussa ilmestyi tutkimus, jonka mukaan nuorten seksin harrastaminen on vähentynyt huomattavasti aiempiin sukupolviin verrattuna.


Esimerkki: Yhdysvaltojen nykynuorista 15 prosentilla ei ollut yhtäkään seksikokemusta 18 ikävuoteen mennessä.


Heidän vanhemmillaan sama luku oli vain 6 prosenttia.


Psykologian professori Jean Twengen johtamassa tutkimuksessa keskityttiin nimenomaan nuoriin millenniaaleihin eli 1990-luvulla syntyneisiin ihmisiin. Millenniaali-termillä tarkoitetaan laajasti 1980-luvun alun ja 2000-luvun välillä syntyneitä.


Eli suurin osa nuorista aikuisista harrastaa kyllä seksiä, mutta heillä on keskimäärin vähemmän seksikumppaneita tai -kokemuksia kuin vanhempiensa ikäpolvella. Ja yhä useammalla nykypäivän parikymppisellä seksielämää ei ole lainkaan.


Japanissa nuorten seksihaluttomuus on lisääntynyt viime vuosina niin, että maan mediat puhuvat ”selibaattisyndroomasta.” Se aiheuttaa jo yleistä huolta maassa, jossa syntyvyys on yksi maailman alhaisimmista. Sikäläisten tutkimusten mukaan 45 prosenttia japanilaisista 16–24-vuotiaista naisista ja yli neljännes miehistä ei ole kiinnostunut seksistä, tai jopa inhoaa sitä.


Samankaltaisia ilmiöitä on havaittu käytännössä kaikissa länsimaissa. Myös Suomessa.


Täällä asiaa tutkittiin viimeksi vuoden 2015 Finsex-tutkimushankkeessa. Sen mukaan suomalaisten yhdyntämäärät ovat olleet tasaisessa laskussa 1970-luvulta lähtien, ja laskevat yhä. Kun 25–34-vuotiaat naiset olivat vuonna 1971 keskimäärin seitsemässä yhdynnässä kuukaudessa, vuonna 2015 määrä oli 4,5. Miehillä määrä pieneni kahdeksasta viiteen.


Eikö seksi enää kiinnosta?


Tästä ei ainakaan Suomessa ole kyse, sanoo Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula.


”Ihmisten, nuorten ihmisten tai suomalaisten halu seksiä kohtaan ei ole vähentynyt. Se ei siis selitä yhdyntämäärien vähenemistä.”


Mikä sitten selittää?


”Ollaan väsyneitä ja rasittuneita. Ei ole aikaa. On niin paljon muuta tekemistä, liikaa menemistä ja suorittamista elämässä. Kyselyissä tällaisia syitä tulee esille jatkuvasti”, Kontula luettelee.


Yllämainitut perustelut ovat Suomessa yleisimpiä siinä ikäryhmässä, joiden yhdynnät ovat eniten vähentyneetkin: ”ruuhkavuosia” elävissä eli noin 30–40-vuotiaissa.


Samat syyt ovat tulleet esille muissakin maissa. Japanissa työelämän paineet ovat omaa luokkaansa, ja heijastuvat sikäläisten nuorten aikuisten elämään jatkuvasti enemmän.


Amerikkalaistutkimuksen mukaan nuoretkin ovat usein ”liian kiireisiä” seksiin, vaikka kiire ei johtuisi työstressistä tai vastaavista asioista.


Kärjistetysti seksi on nykyään vain yksi ajanviete monen muun joukossa.


Kontulan mukaan se onkin yksi syy siihen, että että 1970-luvun alussa keskiverto nuori aikuinen harrasti lähes kaksi kertaa useammin seksiä kuin nykyään.


”Silloin elämässä ei ollut niin paljon fyysisen läheisyyden kanssa kilpailevia asioita kuin nykyään. Ei ollut nettiä somesta puhumattakaan. Muutenkin tuntuu, että ihmisillä oli enemmän aikaa olla kotona ja keskittyä toinen toisiinsa”, hän sanoo.


Kontulan mukaan vilkas seksielämä liittyy myös olennaisesti pysyvään parisuhteeseen. Yksineläjillä tai sinkuilla on paljon vähemmän seksiä kuin niillä, joilla on vakituinen kumppani – vaikka toisinkin voisi nykyään luulla.


”Vakavan seurustelun, avo- ja avioliittojen sekä lastenhankinnan aloittamista lykätään tänä päivänä yhä myöhemmäksi. Koska kaksikymppiset ovat aikaisempaa useammin siinä tilanteessa, että heillä ei ole vakituista kumppania, on seksiäkin harvemmin.”


Seurustelukumppanin löytäminenkään ei ole välttämättä helpottunut, vaikka Tinderin ja vastaavien palveluiden kautta uusia ihmisiä voi periaatteessa tavata aiempaa helpommin.


Washington Postin jutussa haastatellun Jean Twengen mukaan deittisovellusten maailmassa ulkonäöllä on yhä keskeisempi rooli, ja se rajaa suuren osan väestöstä pois.


Jo Tinderin alkuaikoina sovellusta pidettiin merkkinä deittailun muuttumisesta entistä pinnallisemmaksi ja ulkonäkökeskeisemmäksi.


Kontulan mielestä ulkonäkökeskeisyys ei sinänsä ole mikään uusi juttu – ulkonäkö on aina ollut ensimmäinen kriteeri, miksi johonkuhun ihastutaan.


”Mutta toki netin aikakaudella on helppo karsia muita pois ilman että koskaan edes tapaa toista ihmistä. Samalla rima sen suhteen, kenet ’hyväksyisi’ ja tapaisi, on noussut.”


Finsex-tutkimuksia lukiessa tulee väistämättä mieleen, miten seksi ylipäätään käsitetään. Yhdyntämäärien vähenemistä koskevassa koskevassa tekstissä Väestöliiton sivuilla puhutaan kirjaimellisesti vain yhdynnästä.


Mutta onhan seksi paljon muutakin, ja tarkoittaa erilaisille ihmisille erilaisia asioita. Jos yhdynnät vähenevät, kertooko se edes seksin harrastamisen vähenemisestä yleisesti?


Kontulan mukaan muissa Finsex-tutkimuksissa voidaan puhua esimerkiksi seksuaalisesta kanssakäymisestä, jolloin siihen sisältyvät muutkin tavat tyydyttää toista osapuolta.


Hän sanoo, että erilaiset tavat harrastaa seksiä ovatkin lisääntyneet. Mutta perinteinen yhdyntä on silti edelleen ”kantava malli.”


”Se, että rakastellaan ilman yhdyntää, ei ole edelleenkään kovin yleistä. Eli jos yhdyntämäärät laskevat, laskevat muutkin tavat samalla.”


Yhdyntämääriä koskevassa kyselyssä ei Kontulan mukaan tiedusteltu vastaajien seksuaalista suuntautumista tai sitä, harrastaako yhdyntää saman vai muun sukupuolen edustajan kanssa.


”Mutta yhdyntä-sanan käyttö voi tietysti karsia joitain vastauksia.”


New York Timesin haastattelussa myös amerikkalaistutkimuksen vetäjä Twenge toteaa, että kyselyyn osallistuneet saattavat käsittää seksin harrastamisen eri tavoilla. Kokonaistulokseen se ei silti todennäköisesti vaikuta, hän uskoo. Samaa sukupuolta edustavien väliset seksikokemukset ovat Twengen mukaan tuloksissa mukana.


Finsex-tutkimushankkeen muissa osissa on todettu naisten halun toisia naisia kohtaan lisääntyneen sekä itsetyydytyksen kasvaneen kaikissa ikäryhmissä. Jälkimmäinen on Kontulan mukaan yksi esimerkki siitä, että yleinen kiinnostus seksiä kohtaan ei ainakaan Suomessa ole hiipumassa, vaan päinvastoin.


Seksin harrastamisesta pidättäytyminen voi tietenkin olla myös henkilökohtainen valinta. Jos on onnellinen ilman sitä, ongelmaa ei ole. Eikä se tarkoita läheisten ihmissuhteiden tai tunteiden poissulkemista. Pelkkä läheisyys ja hellyys ilman seksiä voi riittää ihan hyvin. Ja esimerkiksi aseksuaalinen henkilö voi tuntea vahvasti toista ihmistä kohtaan, muttei seksuaalista halua.


Mutta jos haluja seksiin on eikä sitä saa, puute kyllä vaikuttaa yleiseen elämänlaatuun, Kontula sanoo.


”Jos kumppania ei ole, tai jos löytää kumppanin mutta seksi ei suju, elämä ei ole niin hyvää ja onnellista. Näin se keskimäärin menee.”


Täytyykö ilmiöstä siis huolestua – lisääntyykö seksittömien ja onnettomien määrä vain vuosi vuodelta, olivat syyt mitkä hyvänsä?


Kontula huomauttaa, että esimerkiksi Finsexin yhdyntätutkimuksessa muutos vuosien 2007 ja 2015 välillä oli jo melko pieni.


”Kukapa sitä varmuudella tietää, mutta voi olla, että tällainen kehitys jossain vaiheessa pysähtyykin.”


Onko oma seksin harrastamisesi vähentynyt tai loppunut? Jos, niin miksi? Kiinnostaako seksi edes? Keskustele aiheesta alla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Seksi
 • Kotimaa
 • Ulkomaat
 • Tutkimukset
 • keskustelu
 • Sanoma Pro
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 2. 2

  Nämä asiat voisimme oppia keppihevosia harrastavilta tytöiltä, jotka tsemppaavat toisiaan ja taistelevat latistamista vastaan, psykologi kertoo

 3. 3

  David Beckhamin kiinalaiset fanit suuttuivat jalkapallotähden some-päivityksestä – editoi päivitystä ja suututti lisää faneja

 4. 4

  Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

 5. 5

  New York Times vieraili Helsingin Teurastamossa ja innostui suomalaisesta viskistä ja shampoosta

 6. 6

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 7. 7

  Haastateltava nukahti ruoka suussa: Henkilökuvassa laiskiaisnaaras Coco Korkeasaaresta

 8. 8

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 9. 9

  ”Kotona ei tehdä töitä”, kertoo Sonja Sorvola sopimuksestaan tanssija Sami Saikkosen kanssa – kun pariskunta näyttelee yhdessä, ei kipinöiltä säästytä

 10. 10

  Huippukokit kertovat, missä Helsingin ravintoloissa käyvät syömässä ja juomassa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 2. 2

  Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

 3. 3

  New York Times vieraili Helsingin Teurastamossa ja innostui suomalaisesta viskistä ja shampoosta

 4. 4

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 5. 5

  Nämä asiat voisimme oppia keppihevosia harrastavilta tytöiltä, jotka tsemppaavat toisiaan ja taistelevat latistamista vastaan, psykologi kertoo

 6. 6

  Haastateltava nukahti ruoka suussa: Henkilökuvassa laiskiaisnaaras Coco Korkeasaaresta

 7. 7

  David Beckhamin kiinalaiset fanit suuttuivat jalkapallotähden some-päivityksestä – editoi päivitystä ja suututti lisää faneja

 8. 8

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 9. 9

  Pikatestissä Kampin pieni salaattiravintola, jossa annoksista saa selville kaiken mahdollisen

 10. 10

  ”Kotona ei tehdä töitä”, kertoo Sonja Sorvola sopimuksestaan tanssija Sami Saikkosen kanssa – kun pariskunta näyttelee yhdessä, ei kipinöiltä säästytä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 6. 6

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 7. 7

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 8. 8

  Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 9. 9

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 10. 10

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

 2. 2

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 3. 3

  Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

 4. 4

  Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

 5. 5

  Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

 6. 6

  Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

 7. 7

  Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 8. 8

  Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

 9. 9

  Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

 10. 10

  NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

 3. 3

  Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

 4. 4

  Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

 5. 5

  Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

 6. 6

  Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

 7. 7

  Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

 8. 8

  Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

 9. 9

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 10. 10

  Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 3. 3

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 4. 4

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 5. 5

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 6. 6

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 7. 7

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 8. 8

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 9. 9

  Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

 10. 10

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 11. Näytä lisää