Valikko

Nuoret harrastavat jatkuvasti vähemmän seksiä, ja syitä siihen pohditaan nyt ympäri maailmaa

Mikseivät nuoret enää harrasta seksiä yhtä paljon kuin ennen? Kyllä, kysymys on ihan oikeasta ja maailmanlaajuisesta ilmiöstä.

Mikseivät nuoret enää harrasta seksiä yhtä paljon kuin ennen?


Kyllä, kysymys on ihan oikeasta ja maailmanlaajuisesta ilmiöstä.


Etenkin Yhdysvalloissa monet isot mediat ovat julkaisseet aiheesta juttuja: Washington Post, Los Angeles Times, CNN, Time.


Elokuun alussa amerikkalaisessa Archives of Sexual Behavior -tiedejulkaisussa ilmestyi tutkimus, jonka mukaan nuorten seksin harrastaminen on vähentynyt huomattavasti aiempiin sukupolviin verrattuna.


Esimerkki: Yhdysvaltojen nykynuorista 15 prosentilla ei ollut yhtäkään seksikokemusta 18 ikävuoteen mennessä.


Heidän vanhemmillaan sama luku oli vain 6 prosenttia.


Psykologian professori Jean Twengen johtamassa tutkimuksessa keskityttiin nimenomaan nuoriin millenniaaleihin eli 1990-luvulla syntyneisiin ihmisiin. Millenniaali-termillä tarkoitetaan laajasti 1980-luvun alun ja 2000-luvun välillä syntyneitä.


Eli suurin osa nuorista aikuisista harrastaa kyllä seksiä, mutta heillä on keskimäärin vähemmän seksikumppaneita tai -kokemuksia kuin vanhempiensa ikäpolvella. Ja yhä useammalla nykypäivän parikymppisellä seksielämää ei ole lainkaan.


Japanissa nuorten seksihaluttomuus on lisääntynyt viime vuosina niin, että maan mediat puhuvat ”selibaattisyndroomasta.” Se aiheuttaa jo yleistä huolta maassa, jossa syntyvyys on yksi maailman alhaisimmista. Sikäläisten tutkimusten mukaan 45 prosenttia japanilaisista 16–24-vuotiaista naisista ja yli neljännes miehistä ei ole kiinnostunut seksistä, tai jopa inhoaa sitä.


Samankaltaisia ilmiöitä on havaittu käytännössä kaikissa länsimaissa. Myös Suomessa.


Täällä asiaa tutkittiin viimeksi vuoden 2015 Finsex-tutkimushankkeessa. Sen mukaan suomalaisten yhdyntämäärät ovat olleet tasaisessa laskussa 1970-luvulta lähtien, ja laskevat yhä. Kun 25–34-vuotiaat naiset olivat vuonna 1971 keskimäärin seitsemässä yhdynnässä kuukaudessa, vuonna 2015 määrä oli 4,5. Miehillä määrä pieneni kahdeksasta viiteen.


Eikö seksi enää kiinnosta?


Tästä ei ainakaan Suomessa ole kyse, sanoo Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula.


”Ihmisten, nuorten ihmisten tai suomalaisten halu seksiä kohtaan ei ole vähentynyt. Se ei siis selitä yhdyntämäärien vähenemistä.”


Mikä sitten selittää?


”Ollaan väsyneitä ja rasittuneita. Ei ole aikaa. On niin paljon muuta tekemistä, liikaa menemistä ja suorittamista elämässä. Kyselyissä tällaisia syitä tulee esille jatkuvasti”, Kontula luettelee.


Yllämainitut perustelut ovat Suomessa yleisimpiä siinä ikäryhmässä, joiden yhdynnät ovat eniten vähentyneetkin: ”ruuhkavuosia” elävissä eli noin 30–40-vuotiaissa.


Samat syyt ovat tulleet esille muissakin maissa. Japanissa työelämän paineet ovat omaa luokkaansa, ja heijastuvat sikäläisten nuorten aikuisten elämään jatkuvasti enemmän.


Amerikkalaistutkimuksen mukaan nuoretkin ovat usein ”liian kiireisiä” seksiin, vaikka kiire ei johtuisi työstressistä tai vastaavista asioista.


Kärjistetysti seksi on nykyään vain yksi ajanviete monen muun joukossa.


Kontulan mukaan se onkin yksi syy siihen, että että 1970-luvun alussa keskiverto nuori aikuinen harrasti lähes kaksi kertaa useammin seksiä kuin nykyään.


”Silloin elämässä ei ollut niin paljon fyysisen läheisyyden kanssa kilpailevia asioita kuin nykyään. Ei ollut nettiä somesta puhumattakaan. Muutenkin tuntuu, että ihmisillä oli enemmän aikaa olla kotona ja keskittyä toinen toisiinsa”, hän sanoo.


Kontulan mukaan vilkas seksielämä liittyy myös olennaisesti pysyvään parisuhteeseen. Yksineläjillä tai sinkuilla on paljon vähemmän seksiä kuin niillä, joilla on vakituinen kumppani – vaikka toisinkin voisi nykyään luulla.


”Vakavan seurustelun, avo- ja avioliittojen sekä lastenhankinnan aloittamista lykätään tänä päivänä yhä myöhemmäksi. Koska kaksikymppiset ovat aikaisempaa useammin siinä tilanteessa, että heillä ei ole vakituista kumppania, on seksiäkin harvemmin.”


Seurustelukumppanin löytäminenkään ei ole välttämättä helpottunut, vaikka Tinderin ja vastaavien palveluiden kautta uusia ihmisiä voi periaatteessa tavata aiempaa helpommin.


Washington Postin jutussa haastatellun Jean Twengen mukaan deittisovellusten maailmassa ulkonäöllä on yhä keskeisempi rooli, ja se rajaa suuren osan väestöstä pois.


Jo Tinderin alkuaikoina sovellusta pidettiin merkkinä deittailun muuttumisesta entistä pinnallisemmaksi ja ulkonäkökeskeisemmäksi.


Kontulan mielestä ulkonäkökeskeisyys ei sinänsä ole mikään uusi juttu – ulkonäkö on aina ollut ensimmäinen kriteeri, miksi johonkuhun ihastutaan.


”Mutta toki netin aikakaudella on helppo karsia muita pois ilman että koskaan edes tapaa toista ihmistä. Samalla rima sen suhteen, kenet ’hyväksyisi’ ja tapaisi, on noussut.”


Finsex-tutkimuksia lukiessa tulee väistämättä mieleen, miten seksi ylipäätään käsitetään. Yhdyntämäärien vähenemistä koskevassa koskevassa tekstissä Väestöliiton sivuilla puhutaan kirjaimellisesti vain yhdynnästä.


Mutta onhan seksi paljon muutakin, ja tarkoittaa erilaisille ihmisille erilaisia asioita. Jos yhdynnät vähenevät, kertooko se edes seksin harrastamisen vähenemisestä yleisesti?


Kontulan mukaan muissa Finsex-tutkimuksissa voidaan puhua esimerkiksi seksuaalisesta kanssakäymisestä, jolloin siihen sisältyvät muutkin tavat tyydyttää toista osapuolta.


Hän sanoo, että erilaiset tavat harrastaa seksiä ovatkin lisääntyneet. Mutta perinteinen yhdyntä on silti edelleen ”kantava malli.”


”Se, että rakastellaan ilman yhdyntää, ei ole edelleenkään kovin yleistä. Eli jos yhdyntämäärät laskevat, laskevat muutkin tavat samalla.”


Yhdyntämääriä koskevassa kyselyssä ei Kontulan mukaan tiedusteltu vastaajien seksuaalista suuntautumista tai sitä, harrastaako yhdyntää saman vai muun sukupuolen edustajan kanssa.


”Mutta yhdyntä-sanan käyttö voi tietysti karsia joitain vastauksia.”


New York Timesin haastattelussa myös amerikkalaistutkimuksen vetäjä Twenge toteaa, että kyselyyn osallistuneet saattavat käsittää seksin harrastamisen eri tavoilla. Kokonaistulokseen se ei silti todennäköisesti vaikuta, hän uskoo. Samaa sukupuolta edustavien väliset seksikokemukset ovat Twengen mukaan tuloksissa mukana.


Finsex-tutkimushankkeen muissa osissa on todettu naisten halun toisia naisia kohtaan lisääntyneen sekä itsetyydytyksen kasvaneen kaikissa ikäryhmissä. Jälkimmäinen on Kontulan mukaan yksi esimerkki siitä, että yleinen kiinnostus seksiä kohtaan ei ainakaan Suomessa ole hiipumassa, vaan päinvastoin.


Seksin harrastamisesta pidättäytyminen voi tietenkin olla myös henkilökohtainen valinta. Jos on onnellinen ilman sitä, ongelmaa ei ole. Eikä se tarkoita läheisten ihmissuhteiden tai tunteiden poissulkemista. Pelkkä läheisyys ja hellyys ilman seksiä voi riittää ihan hyvin. Ja esimerkiksi aseksuaalinen henkilö voi tuntea vahvasti toista ihmistä kohtaan, muttei seksuaalista halua.


Mutta jos haluja seksiin on eikä sitä saa, puute kyllä vaikuttaa yleiseen elämänlaatuun, Kontula sanoo.


”Jos kumppania ei ole, tai jos löytää kumppanin mutta seksi ei suju, elämä ei ole niin hyvää ja onnellista. Näin se keskimäärin menee.”


Täytyykö ilmiöstä siis huolestua – lisääntyykö seksittömien ja onnettomien määrä vain vuosi vuodelta, olivat syyt mitkä hyvänsä?


Kontula huomauttaa, että esimerkiksi Finsexin yhdyntätutkimuksessa muutos vuosien 2007 ja 2015 välillä oli jo melko pieni.


”Kukapa sitä varmuudella tietää, mutta voi olla, että tällainen kehitys jossain vaiheessa pysähtyykin.”


Onko oma seksin harrastamisesi vähentynyt tai loppunut? Jos, niin miksi? Kiinnostaako seksi edes? Keskustele aiheesta alla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Seksi
 • Kotimaa
 • Ulkomaat
 • Tutkimukset
 • keskustelu
 • Sanoma Pro
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 2. 2

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 5. 5

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 6. 6

  Pikatestissä Espoon idyllisin museokahvila, jossa saa palvella itseään, mutta myös ihailla upeaa merinäköalaa

 7. 7

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 8. 8

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 9. 9

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 10. 10

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 5. 5

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 6. 6

  Pikatestissä Espoon idyllisin museokahvila, jossa saa palvella itseään, mutta myös ihailla upeaa merinäköalaa

 7. 7

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 8. 8

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 10. 10

  ”Kun ihmiset eivät tiedä, mitä tehdä, juodaan kahvit” – Niskavuori-näytelmien kaikki kahvihetket koostettiin yhdeksi esitykseksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 6. 6

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 7. 7

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 8. 8

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 9. 9

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 10. 10

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 2. 2

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 3. 3

  Kaikki hiestä ja hikoilusta: Helteiden pitäisi viimein tulla – miksi toiset hikoilevat enemmän, miksi kaikkien hiki ei haise, voiko deodoranttien kemikaaleista olla haittaa?

 4. 4

  Voiko päänsärky kertoakin aivoverenvuodosta? Tai aggressiivisesta kasvaimesta? Stressaava elämäntilanne voi altistaa luulotautisuudelle – Näin pääset eroon turhista terveyshuolista

 5. 5

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 6. 6

  Yksin asuva saa yleensä suurempaa toimeentulotukea kuin kimppakämpässä elävä – kannustaako tukijärjestelmä yksin asumiseen?

 7. 7

  IS: Suomen ensimmäinen F1-kuljettaja Leo Kinnunen on kuollut

 8. 8

  Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

 9. 9

  Ruotsinlaivan esiintyjää epäillään matkustajan pahoinpitelystä – Tallink Siljan mukaan tapaus on ”yksittäinen ikävä ylilyönti”

 10. 10

  ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 2. 2

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 3. 3

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 4. 4

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 5. 5

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 6. 6

  Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

 7. 7

  Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

 8. 8

  200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

 9. 9

  Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

 10. 10

  Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 3. 3

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 4. 4

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 11. Näytä lisää