Valikko

Tämä nainen kirjoittaa Ensitreffit alttarilla -sarjaan draaman ja kertoo nyt, miten sellaiset sarjat koukuttavat sinut

Helsinkiläinen Jokisalo, 30, opettaa ihmisiä kirjoittamaan tosi-tv:tä ja käsikirjoittaa Ensitreffit alttarilla -sarjaa. Hän kertoo nyt, miten tosi-tv:stä tehdään koukuttavaa.

Hottikset 2.0, Exiä rannalla, Pomo piilossa, Ota rahat ja juokse, Haluatko miljonääriksi, Kauppaneuvos Jethro, Suomen huutokauppakeisari, Ensitreffit alttarilla.

Esimerkiksi yllä mainituista sarjoista on julkaistu parin viikon sisällä ensimmäiset uudet jaksot, ja lisää on tulossa.

Jos syksyn tv-ohjelmakarttaa katselee, se on täynnä tosi-tv:tä. (Katsoimme kokeeksi kolmesta sarjasta ekat jaksot.)

Mikä reality-sarjoissa koukuttaa niin paljon, että niitä kannattaa tehdä koko ajan lisää, uusia kausia ja yhä erilaisempia konsepteja?

Jemina Jokisalo tietää.

Helsinkiläinen Jokisalo, 30, opettaa Metropolia-ammattikorkeakoulussa ihmisiä kirjoittamaan tosi-tv:tä ja on tehnyt tanssikilpailu Dancea, heppatyttöjä seuraavaa Ypäjää ja Suomen MasterChefiä.

Jokisalon tähän asti suurin projekti on Ensitreffit alttarilla, jonka kolmas kausi alkoi viime tiistaina.

Jokisalo on sarjan pääkäsikirjoittaja, mikä tarkoittaa, että hän on mukana alusta loppuun, asiantuntijoiden ja parien valinnasta jaksojen koostamiseen. Se työ palkittiin parhaan reality-ohjelman Kultaisella Venla -patsaalla vuonna 2015.

Mutta miten ja miksi Ensitreffien kaltaista tosi-tv:tä oikein käsikirjoitetaan? Eikö sen pitänyt olla nimensä mukaisesti ”totta”?

Tällaisiin kysymyksiin Jokisalo on tottunut vastaamaan, mutta palataan niihin kohta.

Kun Jokisalolle alun perin soitettiin ja tarjottiin käsikirjoittajan paikkaa Ensitreffeissä, ohjelman idea kuulosti hänestä hurjalta: valikoidut asiantuntijat poimivat ohjelmaan mukaan hakeneiden satojen sinkkujen joukosta kolme paria, jotka tapaavat ensi kerran vain minuutteja ennen avioitumista.

Ventovieraat menevät naimisiin!

”En tiennyt, onko tämä mun juttu”, Jokisalo muistelee.

Sitten hän sai katsottavaksi alun perin Tanskassa keksityn ohjelman tanskalaisia jaksoja ja muutti mielensä.

”Siinä oli tosi tavallisia, urbaaneja ja fiksuja ihmisiä, joista ei voinut ollenkaan tietää, että miksi joku ei ollut löytänyt etsimäänsä rakkautta. Enemmän heräsi kysymys, että miten toi voi olla sinkku”, Jokisalo sanoo.

Ohjelma sopi Jemina Jokisalolle, joka on aina ollut kiinnostunut ihmisistä ja heidän tarinoistaan. Esimerkiksi pariskuntia tavatessaan Jokisalo utelee usein, miten he ovat tavanneet. Vastaus kertoo paljon, millaisista tyypeistä on kyse.

”Tykkään kurkkia ihmisten pinnan alle”, hän sanoo.

Ja niin tykkäävät muutkin suomalaiset.

Vuonna 2015 alkaneen Ensitreffit alttarilla -sarjan ykköskauden avausjaksoa katsoi yhteensä melkein 800 000 katsojaa ja senkin jälkeen monesti 400 000 per jakso.

Se johtui tosin osin sarjan ideasta nousseesta etukäteisäläkästä.

Monien mielestä ohjelmassa pistettiin avioliittoinstituutiota halvalla: ventovieraat ihmiset menevät naimisiin, elävät yhdessä viisi viikkoa ja päättävät sen perusteella, jatkavatko he aviossa vai ottavatko he eron. Esimerkiksi poliitikot Eija-Riitta Korholasta Sari Essayahiin tuomitsivat ohjelman törkeäksi.

Ensimmäisellä kaudella mukana oli vielä evankelisluterialaisen kirkon pappi Kari Kanala, mikä suututti ihmisiä.

Jemina Jokisalo kertoo miettineensä itsekin, mitä hän ajatteli koko touhusta.

”Tulin siihen tulokseen, että mulle se ei ole niin epäpyhää tai rienaavaa, etten voisi sitä allekirjoittaa”, hän sanoo.

Erikoisjärjestelyllä on tarkoitus, Jokisalo selittää. Jos toiseen ihmiseen sitoutuu virallisen avioliiton voimalla, on ehkä valmis yrittämään pidemmälle kuin tavallisemmissa olosuhteissa.

”Lisäksi häätilanteesta tulee yhteinen kokemus parien välille, ettei kukaan muu oikeasti voi tietää, miten jännittävä se tilanne on ollut kuin se toinen”, Jokisalo sanoo.

Jokisalo ja muut tekijät siis uskovat, että tarkoitus – elämänkumppanin löytyminen – pyhittää keinot.

Palataan realityn käsikirjoittamiseen. Mikä sen erottaa tavallisten tv-sarjojen, kuten Salattujen elämien tai Kimmon käsikirjoittamisesta?

Tavallisesti ihmisten mielikuva käsikirjoittamisesta on, että käsikirjoittaja keksii tarinan, hahmot ja kirjoittaa hahmoille repliikit.

”Mähän en kirjoita repliikkejä kenenkään suuhun”, Jokisalo sanoo heti.

”Ohjelmiin osallistuvat ihmiset ovat ihan oikeita ihmisiä, joita pitää kunnioittaa.”

Reality-käsikirjoittajan tehtävä on rakentaa ohjelmaan koukuttava tarinan kaari niistä tapahtumista, joita on tallentunut kameralle. Isoin työ on käydä läpi sata tuntia kuvattua materiaalia, ja koostaa niistä koherentit ja tarpeeksi koukuttavat jaksot.

Jokaista jaksoa varten on 8–10 tuntia raakamateriaalia, jonka Jokisalo karsii 42 minuutin jaksoksi.

Tylsä materiaali jää rannalle.

”Ihmiset toivovat realityltä ihan samoja asioita kuin hyvältä draamasarjalta: samastumisen kokemuksia, tunteita, yllätyksiä ja käänteitä. Mun mielestä on tärkeetä, että joka jaksossa olisi sitä koukuttavaa arkea, joka nappaa katsojan mukaansa”, Jokilaakso.

Joskus todellisuutta pitää vähän ”auttaa”, että näitä löytyisi tarpeeksi lopputuloksesta, että katsoja koukuttuu.

”20 prosenttia autetaan ja 80 prosenttia syntyy muuten vaan”, Jokilaakso sanoo.

Esimerkiksi Ensitreffit alttarilla -ohjelmaa tehdessä Jokilaakso on saattanut ehdottaa jotakin, vaikkapa lievästä korkeanpaikan kammosta kärsivälle parille retkeä seikkailupuistoon, jos on vaikuttanut siltä, ettei parin arjessa ole viikkoon tapahtunut mitään, minkä voisi laittaa sarjaan.

Pari saa ihan itse valita, suostuako vai kieltäytyä.

Lisäksi Ensitreffeissä käytetään useita valmiita elementtejä, kuten 1. jaksossa kirjoitettavia rakkauskirjeitä, jotka lupaavat jotain seuraavaan jaksoon (tuleva puoliso saa kirjeen ja lukee sen kameroiden edessä) ja joita parit eivät kirjoittaisi ellei heitä varta vasten käskettäisi.

Myös ensimmäisessä jaksossa asiantuntijat fiilistelevät etukäteen pareja suureen ääneen myös sen takia, että katsojien odotukset hilattaisiin mahdollisimman korkealle.

”Sitten myöhemmin palataan tähän hetkeen ja katsoja näkee, kannattiko niiden olla niin innoissaan tästä parista vai ei”, Jokisalo sanoo.

Parasta draamaa voi silti olla ensimmäinen kauppareissu ja sitä seuraava ruoan laitto. Moni muistaa Ensitreffien 2. kaudelta jakson, jossa Sari ja Antti laittoivat yhdessä spagettia. Kauden viimeisessä jaksossa pari ilmoitti saavansa lapsen.

Myös ensimmäisellä kaudella avioituneet Esa ja Viola vaikuttivat heti harmonisilta yhdessä, ja kas, hekin ovat yhä yhdessä ja yhden lapsen vanhempia.

”Yllättävän pienissä asioissa näkyy se parisuhteen dynamiikka. Osallistujat ovat useimmiten olleet yksin jonkin aikaa ja tehneet asiat aina tietyllä tavalla”, Jokisalo sanoo.

Ensitreffeissä pariskunnat kuvaavat myös itse omia tekemisiään, kuten monissa muissakin sarjoissa. Jemina Jokisalo kertoo, että osallistujien suojeleminen on kaikki kaikessa.

Se tarkoittaa sitä, että jos joku esimerkiksi kuvaa itseään bileissä ja vaikuttaa olevan humalassa, videota ei käytetä.

Ensitreffien idea on niin radikaali ja kuohuttava, että sen varjolla tässä ohjelmassa ei tarvitse olla niin räväkkää, kännäämistä tai panemista.”

Se ei myöskään sopisi sarjan puhtoiseen imagoon, siinä missä moni muu reality, kuten Hottikset 2.0 ja Exiä rannalla, nimenomaan perustuu Jokisalon mainitsemille aktiviteeteille.

Kun Jemina Jokisalolta pyytää mielipidettä näistä sarjoista, hän väistelee ja vastaa diplomaattisesti.

”Ne ovat sisällöltään erilaisia kuin Ensitreffit ja niissä on myös erilaisia ihmisiä. Ei se tarkoita, että ne olisivat parempia tai huonompia sarjoja, koska katsojathan sen päättää, mikä on hyvää ja kiinnostavaa.”

Päästään Jokisalon filosofiaan, joka muodostaa hänen opetuksensa perustan.

Jokisalo kirjoittaa parhaillaan ensimmäistä pitkää elokuvaansa ja aiemmin hän on tehnyt dokumentteja. Häntä ärsyttää nokkimisjärjestys, joka alalla vallitsee.

Se kuuluu näin:

1. Taide-elokuvat

2. Muut elokuvat

3. Tv-draamat

4. Viihdeohjelmat

5. Reality

Tosi-tv on pahnan pohjimmaisena, vaikka sitä katsotaan valtavasti.

Jokisalo uskoo vahvasti siihen, että jos jotain haluaa muuttaa, se pitää tehdä sisältäpäin. Tämän hän haluaa siirtää eteenpäin opiskelijoilleen: tosi-tv:n sisällä on mahdollisuus tehdä vaikka mitä.

”Paljon on sellaista näkemättä paskaa -ilmapiiriä realityn ympärillä. Se on musta kurjaa”, hän sanoo ja muistuttaa, että aiemmin tv-draamaa pidettiin vähäpätöisenä verrattuna esimerkiksi elokuviin.

Nykyisin The Wiren ja Sopranosin kaltaiset tv-sarjat luetaan ylivertaisiksi klassikoiksi ja täysin elokuvien rinnalle.

Tony Sopranon ja Jimmy McNultyn edesottamuksia seuratessa olennaista on nähdä, miten hahmot kasvavat ja kehittyvät (tai esimerkkitapauksissa eivät kehity). Suosituimmat realityt perustuvat samaan:

Esimerkiksi monissa kilpailu-realityissä, kuten vaikka The Voice of Finlandissa, kilpailijat on esiteltävä ja heihin on mentävä kiinni, jotta katsojat alkaisivat välittää siitä, pääsevätkö he jatkoon vai eivät. Ilman tätä elementtiä kiinnostus lopahtaa, Jokisalo sanoo.

Ylen tuottamassa Ypäjä-ratsastuskoulusarjassa, jonka kaltaisesta tosi-tv:stä Jokisalo käyttää nimitystä seuranta-reality, kuvattiin eri elämänvaiheissa olevia opiskelijoita syksystä jouluun. Katsojat pääsivät näin eläytymään kuvattavien tunteisiin ihan samalla tavalla kuin parhaissa elokuvissa keksittyjen henkilöhahmojen tunteisiin.

”Reality on aika mahtava tilaisuus päästä myös sanomaan jotain sadoille tuhansille ihmisille. Jos mä teen taide-elokuvan, se todennäköisesti tavoittaa aika paljon vähemmän ihmisiä.”

Jemina Jokisalon knopit hyvään reality-käsikirjoittamiseen:

1. Yllätä katsoja

”Mä en ikinä voi korostaa opiskelijoille tarpeeksi sitä, että katsoja kaipaa yllätyksiä”, Jokisalo sanoo.

Yllätyksiä pitää vähän pohjustaa etukäteen, jotta katsoja on alitajuisesti niihin varautunut.

”Eihän elokuvassakaan ole kiva sellainen yllätys kuin kirkkaalta taivaalta tipahtanut loppuratkaisu, vaan siitä pitää olla saanut vihiä aiemmin.”

2. Ole aidosti kiinnostunut

Reality-käsikirjoittajan tehtäviin kuuluu myös haastatella kuvattavia. Siinä tilanteessa käsikirjoittajan on pistettävä itseään peliin.

”Ketään ei kiinnosta kertoa omaa tarinaansa tai henkilökohtaisia asioitaan ihmiselle, joka on kauhean flegmaattinen tai joka ei selvästi välitä.”

3. Kysy olennaiset kysymykset

Tosi-tv:n kuvauksissa paikan päällä on yleensä yksi toimittaja, jonka tehtävänä on muun muassa kysyä haastateltavilta kuvauksissa oikeat kysymykset, käsikirjoittajan ohjeistuksen pohjalta.

”Jos pariskunta menee Ikeaan, ei siinä tarvitse mennä syvällisesti siihen, minkälaisia lakanoita tai lamppuja he ostivat, vaan kysellä ennemmin, millaista oli olla tuoreen vaimon kanssa kaupoilla ja olitteko samaa vai eri mieltä valinnoista”, Jokisalo sanoo.

”Fokuksen täytyy olla ihmisissä, heidän kokemuksissaan ja tunteissa.”

4. Opeta kuvattavat puhumaan

Yksi käytännön seikka, mitä katsojat eivät usein tiedä, on se, että tv:tä tehdessä kuvattavat on usein opetettava puhumaan.

”Jos kysyn ihmiseltä, millainen sää ulkona on tänään ja vastaus on ”hyvä”, sitä ei voi käyttää, koska se kysymys leikataan itse ohjelmasta pois.”

Siksi ennen varsinaisia kuvauksia on varattava aikaa siihen, että kuvattavat opetetaan vastaamaan kysymyksiin kokonaisilla lauseilla. Tämä rutiini pitää harjoitella ihan katsojien kannalta.

Lopulta kuvattava osaa vastata aina kysyttäessä kokonaisella lauseella, kuten: ”Tänään on hyvä sää.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 2. 2

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 3. 3

  Tästä syystä suomalaispoliitikoiden kauhistelu suurmoskeijasta on tekopyhää

 4. 4

  Olisiko metro parempi, jos liukuportaissa pitäisi seistä rinnakkain? Lontoossa kokeillaan

 5. 5

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 6. 6

  Vietnamin kansallisruoka löysi tiensä Helsinkiin – testissä 10 pho-keittoa tarjoavaa ravintolaa

 7. 7

  JVG:n Jare ja VilleGalle täyttävät 30 vuotta – ”synttäribileet” syksyllä Hartwall-areenalla

 8. 8

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 9. 9

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 10. 10

  Ympäri maailmaa levinnyt Buddha-Bar vierailee Helsingissä huhtikuussa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 2. 2

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 3. 3

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 4. 4

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 5. 5

  JVG:n Jare ja VilleGalle täyttävät 30 vuotta – ”synttäribileet” syksyllä Hartwall-areenalla

 6. 6

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 7. 7

  Ympäri maailmaa levinnyt Buddha-Bar vierailee Helsingissä huhtikuussa

 8. 8

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 9. 9

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 10. 10

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 6. 6

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 10. 10

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 2. 2

  Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

 3. 3

  Helsingin opetusviraston korruptio­tutkinnassa selvitetään yhdeksän miljoonan euron epäselvyyksiä – ”Suurin osa laitteista myyty eteenpäin”

 4. 4

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 5. 5

  Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

 6. 6

  Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

 7. 7

  Ruotsin Alko varoittaa Suomen alkoholilain löysäämisestä: Lisäisi suomalaisten ennestäänkin rankkaa juomista – Lue koko EU-komissiolle lähetetty kirje

 8. 8

  Kahvi uhkaa loppua, jos ilmastonmuutos etenee – ”Tämä on dramaattisen vakavaa”

 9. 9

  Lapsille annetaan nyt uusvanhoja ja raamatullisia nimiä – Frozenin siivittämä Elsa-buumi hiipui, Sofia ja Onni palasivat kärkeen

 10. 10

  Kiinassa iskee päiväkoti-ikävä Suomeen – kuinkakohan nopeasti kolmevuotias omaksuu kommunistisia oppeja?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 2. 2

  Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

 3. 3

  Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

 4. 4

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 5. 5

  Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

 6. 6

  Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

 7. 7

  Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

 8. 8

  Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

 9. 9

  Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

 10. 10

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 4. 4

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 5. 5

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 8. 8

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 9. 9

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 10. 10

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 11. Näytä lisää