Seurasimme fuksisuunnistusta koko päivän – näin uudet opiskelijat remusivat ja puhuivat koulutusleikkausten Suomesta

Anna, Noora, Katja, Roosa, Inka, Juuso, Inga, Julius ja Ulriika aloittivat opiskelun Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Tässä jutussa he laulavat toisiaan suohon, syövät kurkkua ilman käsiä, kaatavat kannuja ja kertovat, millaisena he näkevät tulevaisuutensa Suomessa, jossa leikataan koulutuksesta.

Anna, Noora, Katja, Roosa, Inka, Juuso, Inga, Julius ja Ulriika aloittivat opiskelun Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Tässä jutussa he laulavat toisiaan suohon, syövät kurkkua ilman käsiä, kaatavat kannuja ja kertovat, millaisena he näkevät tulevaisuutensa Suomessa, jossa leikataan koulutuksesta.

Helsingin tuomiokirkon rappusten eteen on asettunut toistasataa ihmistä riviin. Rivi on niin pitkä, että se ulottuu rappusten päästä päähän.

Eräs haalareihin pukeutunut vanhempi opiskelija katsoo rivistöä, ja sanoo.

”Katso tätä kauneutta! Katso tätä siloposkisuutta ja nuoruutta!”

Rivissä seisovista ihmisistä suurin osa on syntynyt 90-luvulla, eli valtaosa on siinä parin kympin korvilla.

Suurin osa heistä ei muista, kun Suomi voitti ensimmäisen kerran jääkiekon maailmanmestaruuden. Harvalla on mielikuvia 90-luvun lamasta, mutta he ovat eläneet koko nuoruus- ja aikuisikänsä uudessa talouskriisissä ja maailmassa, jossa ei ole eläkevirkoja.

Torstaina kello 16:00 rivissä seisovat ihmiset ovat Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan ensimmäisen vuoden opiskelijoita, siis fukseja.

Näitä opiskelijaporukoita on ollut viime viikkoina paljon liikkeellä kaupungilla juhlimassa yhden unelman toteutumista: he ovat päässeet kouluun, mahdollisesti unelmiensa opiskelupaikkaan.

Mitä heillä on sanottavanaan Suomen ja maailman tilasta?

Fuksit ovat kokoontuneet Senaatintorille lähteäkseen suorittamaan opiskelijajärjestö Kannunvalajien fuksisuunnistuksen, jossa kierretään eri puolilla kaupunkia sijaitsevilla rasteilla. Tarkoitus on tutustua toisiin ja opiskelijaelämän rituaaleihin.

On noin parikymmentä astetta lämmintä, ja yksi pilvettömimpiä päiviä pitkään aikaan. Rivissä otetaan luku ryhmäjakoa varten. Yksi myöhästynyt säntää kaikkien edestä rivin toiseen päähän puolijuoksua.

”1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 1, 2, 3, 4…” luku etenee.

Fuksikapteeni Aku antaa ohjeita megafonillaan. Sitten jaetaan kartat ja lähdetään matkaan. Lyöttäydyn valokuvaaja Akselin kanssa ryhmän numero 7 mukaan.

Tässä on jengimme:

Anna (sosiaalipsykologia), Noora (tilastotiede), Katja (yhteiskuntapolitiikka), Roosa (viestintä), Inka (viestintä), Juuso (talous- ja sosiaalihistoria), Inga (Valtio-oppi), Julius (valtio-oppi) ja Ulriika (yhteiskuntapolitiikka).

”Vähän kuumottaa, toimittajat ja kuvaajat mukana…” Sanoo Juuso.

On vasta varsinaisen opetusperiodin toinen viikko, eikä kukaan oikein tunne ketään. Moni on eri paikkakunnilta. Turusta, Vantaalta, Keravalta, Helsingistä, Espoosta…

Mutta kohta tutustutaan paremmin.

Kävelemme kohti Kaisaniemen puistoa, jossa ensimmäinen rasti sijaitsee. Mikä sun nimi oli? Mitä sä opiskelit? Mistä sä olet? Miten on mennyt? Fuksiaiset ovat niitä avainhetkiä – koulun alku, armeija tai siviilipalvelus, rippikoulu tai protuleiri – kun sukupolvi kerääntyy yhteen ja rakentaa itseään. Niin, tällaisia me olemme, erilaisia ja aika samanlaisia.

Ensimmäinen tehtävä on keksiä ryhmälle nimi sekä jonkinlainen näyttävä sisääntulo, joka suoritetaan aina rastille mennessä.

”Onks kellään mitään ideaa?” ”Ei me voida olla Pokemon!” ”En mä edes osaa laulaa! Hahaha!” ”Ei se mitään, kaikki laulaa! Lauletaan täysiä vaan, jotain joikua vaan.”

Harjoitellaan ensin vähän tunnuslaulua. Sitten on aika mennä rastille, jolla odottelevat vanhemmat opiskelijat.

Kaikki huutavat yhteen ääneen:

”Me ollaan Rakettispagettiryhmä. Woooo!”

(Spagettihan on opiskelijaruokaa, kuuluu nimen selitys. Rakettiryhmä on myös Pokémonin ilkimysjengi.)

Alkaa laulu, joka on versiointi Pokémonin tunnuskappaleesta. Kun sukupolvi etsii itseään, hyvä aloituspiste ovat pienimmät yhteiset nimittäjät – ne jotka, koskettavat kaikkia. Siis ne ohjelmat, joita lapsuudessa katsottiin. Tällaisia me olemme.

”Valtsikka, mä omakseni saan / me yhdessä voitetaan / toinen toistaan opettaa, valtsikkaa / omakseni saan, omakseni saa’a’aan / Valtsikka! / ”Woooooo!”, ryhmä laulaa.

Ensimmäinen rasti on nimeltään kannunkaato.

Yksinkertaistettuna ryhmä jaetaan kahtia, ja sitten tarkoituksena on heittää kannu kumoon toisella kannulla, jonka jälkeen juodaan pillillä kolmannesta kannusta niin kauan, kunnes vastapuoli nostaa toisen kannun pystyyn, ja se ryhmä, joka on juonut vedet ensin loppuun, voittaa.

Näin:

Juojat ovat kyyristyneet tiiviiseen ryhmään polvilleen kannun äärelle ja imevät ankarasti. Juomana on vissyvettä ja rusinoita – kuulemma perinteinen juoma tämäkin. Rastin vetäjä huutaa: ”Juokaa! Stop! Juokaa! Stop!”

Kisa päättyy tasapeliin.

”Jee, hyvä tiimi!” Rakettispagettiryhmä huutaa. Juuso ottaa huikan olutta.

Seuraavaksi mennään Aleksis Kiven patsaalle rautatieaseman läheisyyteen kokeilemaan sananselitystä pantomiimin voimin. Vaikka Roosa yrittää parhaansa, hänen Donald Trump -esitystään ei arvata.

Sitten muiden esityksistä alkaa hyvä sarja: ”Pokemon Go! Usain Bolt! Urho Kekkonen! Teepussi! Tilastotiede!”

Täällä opimme, että hyvä tapa kerätä mahdollisimman paljon pisteitä rasteilta (eniten pisteitä kerännyt joukkue julistetaan yöllä jatkobileissä fuksisuunnistuksen voittajaksi) on lahjoa rastien pitäjiä millä tahansa mahdollisella tavalla, vaikka tarjoamalla juotavaa tai syötävää, kehumalla heitä kauniiksi ja fiksuiksi tai antamalla pieni hieronta.

Seuraava rasti on Uudella ylioppilastalolla, mutta sitä ennen pitää tehdä välipysähdys ja jutella vähän asioista.

Seisomme asematunnelissa Alkon edessä ryppäässä. Muutamat ovat menneet ruokakauppaan, muutamat Alkoon.

Tiedustelen, miksi porukka on tullut opiskelemaan valtiotieteitä – aikana, jona tämäntyyppiset alat ovat tehovaatimusten puristuksessa. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) vaati vuosi sitten avoimessa kirjeessä yliopistoilta ”vahvempia elinkeinoelämäyhteyksiä ja tutkimustulosten parempaa hyödyntämistä ja kaupallistamista”.

Suurin osa Rakettispagettiryhmästä tunnustautuu kuitenkin maailmanparantajiksi.

”Mä tulin oikeastaan ihan oman aineen perässä, joka on siis viestintä. Periaatteessa olisi ollut ihan sama, missä tiedekunnassa se olisi ollut”, Inka sanoo. Hän on 19-vuotiaana ryhmämme kuopus, ja hänestä tulee isona uutisankkuri.

Myös Roosa on viestinnän opiskelija.

”Täällä on viestintään yhteiskunnallinen näkökulma. Ei pelkästään sitä käytännön työtä, vaan koko teoreettinen näkökulma siihen”, hän sanoo.

Viime aikoina on puhuttu paljon hallituksen koulutusleikkauksista. Nyt ne on pantu käytäntöön, ja jäljet näkyvät HS:n taannoisen uutisen mukaan jo opetuksessa. Se on myös fuksien pääpuheenaihe.

”Kaikki valtio-opin linjalla olevat puhuu siitä”, Inga sanoo.

Muuten Rakettispagettien kuva on melko sama kuin Suomessa nyt. Usko systeemiin horjuu, mutta omaan pärjäämiseen uskotaan. Halutaan tutkijoiksi, viestintäjohtajiksi, järjestötoimintaan ja sen sellaista. Usko työllistymiseen on Rakettispageteilla kova.

Tulevaisuuden töiden pätkäluonne huolettaa vähän. Että tehdään yksi projekti, ja sitten joudutaan taas tyhjän päälle ennen seuraava toimeksiantoa.

Sekin kismittää, että tuntuu, että töihin pääsee ensisijaisesti suhteilla. Se ei tunnu reilulta.

Pian kaupassakävijät tulevat takaisin, ja on aika jatkaa matkaa.

Ylioppilastalolla askeleet kaikuvat rappusissa, kun suuntaamme laulurastille.

Idea on, että rastinpitäjät antavat aiheen, josta täytyy keksiä laulu, ja sitten laulaa se laulu porukalla. Rakettispagettiryhmä jaetaan kahteen osaan, ja tarkoitus on ”laulaa suohon” toinen ryhmä.

Vaikka tunnuslaulumme rastille saapuessa alkaa jo sujua aika hyvin, itse rastilla homma on hieman nihkeää. Aiheidenannon väliin mahtuu useita kiusallisia hiljaisuuksia, kun kukaan ei keksi tai uskalla aloittaa laulua.

Ulriika ryhtyy laulamaan jotain, mitä kukaan ei tunnista.

”Ettekö te muka tiedä tätä?”

Mentiin ulos sukupolven yhteisestä rekisteristä.

Sitten Ulriika aloittaa Beatlesin All You Need Is Loven, ja se menee jo ihan hyvin. Rakkaus on lumivalkoinen -laulu vedetään vähän turhan korkealta, ja äänet särkyvät.

Naurattaa.

Vanha kunnon R.A.K.A.S menee jo paremmin.

Seuraavalla rastilla idea on, että ryhmä jakautuu parivaljakoiksi, ja jokainen pari saa tulitikun. Se tulitikku pitäisi sitten saada vaihdettua ohikulkijan kanssa johonkin arvokkaampaan, ja se taas johonkin arvokkaampaan ja niin edespäin.

Ulriika ja Noora yrittävät tehdä vaihtokauppaa kahden nuoren miehen kanssa. Toinen miehistä sanoo:

”Te olette niin nättejä, että mä voisin vaihtaa tikun pusuun molempien kanssa.”

Ulrika sanoo ykskantaan: ”Ei käy.” Mies häkeltyy pahan kerran.

Sitten mennään seuraavalle rastille Esplanadin puistoon ja syödään kurkkua porukalla niin, että käsiä ei saa käyttää (näyttää todella hupaisalta) ja sen jälkeen juodaan vielä yhteisvoimin saavillinen mehua. Juuso osoittaa väkevyytensä ja kulauttaa melkein yksin koko kannun:

Ryhmä riemastuu.

Seuraavalle rastille mennessä seisomme liikennevaloissa. Varjot alkavat käydä pitkiksi, kun aurinko alkaa pikkuhiljaa laskea.

Aiemmin vähän hajanainen Rakettispagettiryhmä alkaa olla aika yhtenäinen porukka. Nyt jutellaan jo vaivattomasti ja sujuvasti asioista kuin asioista.

Tulee mieleen, että meillä on tosi mukava porukka kasassa. Kukaan ei ota besserwissermäistä pomon roolia, kukaan ei ole porukan rasittava pelle eikä toisaalta umpimielinen tylsimys. Kun ollaan valtiotietelijöiden tilaisuudessa, tässä taitaa juuri nyt tapahtua sosiaalistumista. Opettelemme tässä samalla sitä, miten yliopisto-opiskelija käyttäytyy, miten hän liikkuu ja mistä hän puhuu.

Ja hauskaa riittää vielä.

Pelaamme Mölkkyä ohikulkijoiden kengillä:

Leikimme Tuomiokirkolla vähän lisää pantomiimia:

...ja laadimme presentaation:

”Onko ollut kivaa? On, on, mutta ei tätä välttämättä selvin päin tekisi”, Juuso sanoo ja nauraa.

Rakettispagetilla on vielä muutamia rasteja käymättä, mutta he saavat hoitaa ne keskenään, kunnes tapaamme taas uudestaan yöllä Kaikussa Kannunvalajien fuksisuunnistuksen jatkoilla.

Kello on 23:00 ja yö alkaa olla pimeä. Kaikun pihalla hoksaan Akun.

”Vieläkö te olette täällä? Tosi hyvin on mennyt koko päivä!” Aku sanoo. Hänen siivellään pääsee jonon ohi, joka on tässä vaiheessa iltaa jo aika pitkä.

Sisään mennessä tapaan Ulriikan ja Katjan. He käyvät viemässä tavarat narikkaan, ja odottelen heitä rappusten alapäässä, jonne musiikki kuuluu kumisevana jumputuksena. Ohi toikkaroi muutama nainen, ja yksi heistä kompuroi jyrkissä portaissa.

Sisällä juttelemme Ulriikan kanssa tulevaisuudesta. Hän kertoo, että häntä kiinnostaa järjestötoiminta.

”Vaikutusmahdollisuuksia on myös tavallisen puoluepolitiikan ulkopuolella”, hän sanoo.

Niin. Perinteinen politiikka on monien mielestä juuri nyt vähän rikki.

Kaikun terassilla näkee pilvettömän taivaan. Joku mies repii toisen miehen paitaa pois. Keskustelu on puolihuutoa ja hälinä kova.

Tapaan Juuson. Hän kertoo olevansa Rakettispagetin seniori, 28-vuotias.

Juuso kertoo, kuinka oli 7 vuotta töissä varastolla, kunnes sai kenkää. Hommat olivat kyllä alkaneet ”vituttaa” jo ennen potkuja, ja Juuso oli hakenut kerran aiemminkin lukemaan valtiotieteitä.

Hän sanoo, ettei tiedä, mikä hänestä tulee isona. Se ei ehkä ole juuri se, mitä esimerkiksi hallitus haluaisi kuulla. Hallitusohjelmassa julistetaan, että työuria on pidennettävä alkupäästä. Lukukausia lisätään kolmeen ja ”tuetaan nopeaa valmistumista ja siirtymistä työelämään”. Pitäisi edetä nopeasti korjaamaan kestävyysvajetta.

Ongelma vain siinä, että juuri nyt on kovin epäselvää, miten se tehdään. Automaatio romuttaa tutkijoiden mukaan lähivuosikymmeninä suuren osan ammateista – varastotyön melko varmasti, mutta entistä enemmän sellaisiakin, joihin valtiotieteilijät ovat tottuneet valmistumaan.

Jotenkin Rakettispagettien pitäisi selvittää – ja hallituksen mukaan nopeasti – mitä tämä juuri itselle tarkoittaa.

”Ei ole mitään erityistä unelma-ammattia. Se unelma oli päästä tänne kouluun sisään”, Juuso sanoo.

”Käsittääkseni aika moni ovi voi olla auki, kun valmistuu täältä. Siellä varastolla ei oikein ollut tulevaisuutta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Opiskelu
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Helsingissä liftataan nyt ilman autoa kulkevien ohikulkijoiden matkaan – Näin toimii suomalaiskaverusten kehittelemä Urban Hitchhiking

 2. 2

  Arnold Schwarzenegger oli maailman isoin toimintatähti, joka nousi kuvernööriksi kuin Donald Trump presidentiksi – olemalla menestynyt mies, joka ahdistelee ja kourii naisia häpeilemättä

 3. 3

  Festareiden silmiinpistävät: Hippi-Arto, 65, joka tanssii, vaikka ystävät ovat kuolleet huumeisiin

 4. 4

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 5. 5

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 7. 7

  ”Hyvänä hetkenä voi tienata 160 euroa tunnissa” – Kiersimme Helsingin parhaat katusoittopaikat ja kysyimme muusikoilta, miten saa seteleitä kolikoiden sijaan

 8. 8

  Arnold Schwarzenegger ei olisi mitään ilman hänen elokuvissaan esiintyviä lukemattomia naisia – Testaa, montako heistä tunnistat

 9. 9

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 10. 10

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsingissä liftataan nyt ilman autoa kulkevien ohikulkijoiden matkaan – Näin toimii suomalaiskaverusten kehittelemä Urban Hitchhiking

 2. 2

  Festareiden silmiinpistävät: Hippi-Arto, 65, joka tanssii, vaikka ystävät ovat kuolleet huumeisiin

 3. 3

  Arnold Schwarzenegger oli maailman isoin toimintatähti, joka nousi kuvernööriksi kuin Donald Trump presidentiksi – olemalla menestynyt mies, joka ahdistelee ja kourii naisia häpeilemättä

 4. 4

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 5. 5

  ”Hyvänä hetkenä voi tienata 160 euroa tunnissa” – Kiersimme Helsingin parhaat katusoittopaikat ja kysyimme muusikoilta, miten saa seteleitä kolikoiden sijaan

 6. 6

  Kuka voittaa Game of Thronesin ja saa Rautavaltaistuimen? Äänestä suosikkiasi

 7. 7

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 8. 8

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 9. 9

  Arnold Schwarzenegger ei olisi mitään ilman hänen elokuvissaan esiintyviä lukemattomia naisia – Testaa, montako heistä tunnistat

 10. 10

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 4. 4

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 5. 5

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 6. 6

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 7. 7

  Helsingissä liftataan nyt ilman autoa kulkevien ohikulkijoiden matkaan – Näin toimii suomalaiskaverusten kehittelemä Urban Hitchhiking

 8. 8

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 9. 9

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 10. 10

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

 2. 2

  Helsinkiin muuttavien opiskelijoiden asuntohakemukset myöhästyivät Postin virheen vuoksi – ”Minä vain oletin, että kirje olisi perillä kolmessa päivässä”

 3. 3

  Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset ajokortit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

 4. 4

  Veitsihyökkäys supermarketissa Hampurissa – yksi kuollut ja useita haavoittunut

 5. 5

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 6. 6

  Tämä oli nyt tässä, tai sitten ei – Trump vihjasi, että Obamacare voisi vielä kaatua likaisen tempun avulla

 7. 7

  Helsingissä liftataan nyt ilman autoa kulkevien ohikulkijoiden matkaan – Näin toimii suomalaiskaverusten kehittelemä Urban Hitchhiking

 8. 8

  Melkein toivon, ettei Ultra Bra tee enää lisää konsertteja – mutta sellaisista nyt vihjaillaan

 9. 9

  Suomalaislapsilta vaaditaan liikaa itsenäisyyttä – Ranskassa pikku koululaisten ei tarvitse viettää iltapäiviään yksin

 10. 10

  Arnold Schwarzenegger oli maailman isoin toimintatähti, joka nousi kuvernööriksi kuin Donald Trump presidentiksi – olemalla menestynyt mies, joka ahdistelee ja kourii naisia häpeilemättä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

 2. 2

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 3. 3

  Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset ajokortit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

 4. 4

  Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

 5. 5

  Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

 6. 6

  Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

 7. 7

  Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

 8. 8

  Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

 9. 9

  Yhdysvaltain senaatti kaatoi yhdellä äänellä Obamacaren ”laihan kumouksen” – McCain taas ratkaisijoiden joukossa

 10. 10

  Trumpin uuden viestintäjohtajan alatyylinen vuodatus vei Valkoisen talon sisäiset riidat uudelle tasolle – haukkui kansliapäällikköä ”skitsoksi” ja uhkasi erottaa kaikki alaisensa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 2. 2

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 3. 3

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 4. 4

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 7. 7

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 8. 8

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 9. 9

  Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

 10. 10

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 11. Näytä lisää