Valikko

Seurasimme fuksisuunnistusta koko päivän – näin uudet opiskelijat remusivat ja puhuivat koulutusleikkausten Suomesta

Anna, Noora, Katja, Roosa, Inka, Juuso, Inga, Julius ja Ulriika aloittivat opiskelun Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Tässä jutussa he laulavat toisiaan suohon, syövät kurkkua ilman käsiä, kaatavat kannuja ja kertovat, millaisena he näkevät tulevaisuutensa Suomessa, jossa leikataan koulutuksesta.

Anna, Noora, Katja, Roosa, Inka, Juuso, Inga, Julius ja Ulriika aloittivat opiskelun Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Tässä jutussa he laulavat toisiaan suohon, syövät kurkkua ilman käsiä, kaatavat kannuja ja kertovat, millaisena he näkevät tulevaisuutensa Suomessa, jossa leikataan koulutuksesta.

Helsingin tuomiokirkon rappusten eteen on asettunut toistasataa ihmistä riviin. Rivi on niin pitkä, että se ulottuu rappusten päästä päähän.

Eräs haalareihin pukeutunut vanhempi opiskelija katsoo rivistöä, ja sanoo.

”Katso tätä kauneutta! Katso tätä siloposkisuutta ja nuoruutta!”

Rivissä seisovista ihmisistä suurin osa on syntynyt 90-luvulla, eli valtaosa on siinä parin kympin korvilla.

Suurin osa heistä ei muista, kun Suomi voitti ensimmäisen kerran jääkiekon maailmanmestaruuden. Harvalla on mielikuvia 90-luvun lamasta, mutta he ovat eläneet koko nuoruus- ja aikuisikänsä uudessa talouskriisissä ja maailmassa, jossa ei ole eläkevirkoja.

Torstaina kello 16:00 rivissä seisovat ihmiset ovat Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan ensimmäisen vuoden opiskelijoita, siis fukseja.

Näitä opiskelijaporukoita on ollut viime viikkoina paljon liikkeellä kaupungilla juhlimassa yhden unelman toteutumista: he ovat päässeet kouluun, mahdollisesti unelmiensa opiskelupaikkaan.

Mitä heillä on sanottavanaan Suomen ja maailman tilasta?

Fuksit ovat kokoontuneet Senaatintorille lähteäkseen suorittamaan opiskelijajärjestö Kannunvalajien fuksisuunnistuksen, jossa kierretään eri puolilla kaupunkia sijaitsevilla rasteilla. Tarkoitus on tutustua toisiin ja opiskelijaelämän rituaaleihin.

On noin parikymmentä astetta lämmintä, ja yksi pilvettömimpiä päiviä pitkään aikaan. Rivissä otetaan luku ryhmäjakoa varten. Yksi myöhästynyt säntää kaikkien edestä rivin toiseen päähän puolijuoksua.

”1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 1, 2, 3, 4…” luku etenee.

Fuksikapteeni Aku antaa ohjeita megafonillaan. Sitten jaetaan kartat ja lähdetään matkaan. Lyöttäydyn valokuvaaja Akselin kanssa ryhmän numero 7 mukaan.

Tässä on jengimme:

Anna (sosiaalipsykologia), Noora (tilastotiede), Katja (yhteiskuntapolitiikka), Roosa (viestintä), Inka (viestintä), Juuso (talous- ja sosiaalihistoria), Inga (Valtio-oppi), Julius (valtio-oppi) ja Ulriika (yhteiskuntapolitiikka).

”Vähän kuumottaa, toimittajat ja kuvaajat mukana…” Sanoo Juuso.

On vasta varsinaisen opetusperiodin toinen viikko, eikä kukaan oikein tunne ketään. Moni on eri paikkakunnilta. Turusta, Vantaalta, Keravalta, Helsingistä, Espoosta…

Mutta kohta tutustutaan paremmin.

Kävelemme kohti Kaisaniemen puistoa, jossa ensimmäinen rasti sijaitsee. Mikä sun nimi oli? Mitä sä opiskelit? Mistä sä olet? Miten on mennyt? Fuksiaiset ovat niitä avainhetkiä – koulun alku, armeija tai siviilipalvelus, rippikoulu tai protuleiri – kun sukupolvi kerääntyy yhteen ja rakentaa itseään. Niin, tällaisia me olemme, erilaisia ja aika samanlaisia.

Ensimmäinen tehtävä on keksiä ryhmälle nimi sekä jonkinlainen näyttävä sisääntulo, joka suoritetaan aina rastille mennessä.

”Onks kellään mitään ideaa?” ”Ei me voida olla Pokemon!” ”En mä edes osaa laulaa! Hahaha!” ”Ei se mitään, kaikki laulaa! Lauletaan täysiä vaan, jotain joikua vaan.”

Harjoitellaan ensin vähän tunnuslaulua. Sitten on aika mennä rastille, jolla odottelevat vanhemmat opiskelijat.

Kaikki huutavat yhteen ääneen:

”Me ollaan Rakettispagettiryhmä. Woooo!”

(Spagettihan on opiskelijaruokaa, kuuluu nimen selitys. Rakettiryhmä on myös Pokémonin ilkimysjengi.)

Alkaa laulu, joka on versiointi Pokémonin tunnuskappaleesta. Kun sukupolvi etsii itseään, hyvä aloituspiste ovat pienimmät yhteiset nimittäjät – ne jotka, koskettavat kaikkia. Siis ne ohjelmat, joita lapsuudessa katsottiin. Tällaisia me olemme.

”Valtsikka, mä omakseni saan / me yhdessä voitetaan / toinen toistaan opettaa, valtsikkaa / omakseni saan, omakseni saa’a’aan / Valtsikka! / ”Woooooo!”, ryhmä laulaa.

Ensimmäinen rasti on nimeltään kannunkaato.

Yksinkertaistettuna ryhmä jaetaan kahtia, ja sitten tarkoituksena on heittää kannu kumoon toisella kannulla, jonka jälkeen juodaan pillillä kolmannesta kannusta niin kauan, kunnes vastapuoli nostaa toisen kannun pystyyn, ja se ryhmä, joka on juonut vedet ensin loppuun, voittaa.

Näin:

Juojat ovat kyyristyneet tiiviiseen ryhmään polvilleen kannun äärelle ja imevät ankarasti. Juomana on vissyvettä ja rusinoita – kuulemma perinteinen juoma tämäkin. Rastin vetäjä huutaa: ”Juokaa! Stop! Juokaa! Stop!”

Kisa päättyy tasapeliin.

”Jee, hyvä tiimi!” Rakettispagettiryhmä huutaa. Juuso ottaa huikan olutta.

Seuraavaksi mennään Aleksis Kiven patsaalle rautatieaseman läheisyyteen kokeilemaan sananselitystä pantomiimin voimin. Vaikka Roosa yrittää parhaansa, hänen Donald Trump -esitystään ei arvata.

Sitten muiden esityksistä alkaa hyvä sarja: ”Pokemon Go! Usain Bolt! Urho Kekkonen! Teepussi! Tilastotiede!”

Täällä opimme, että hyvä tapa kerätä mahdollisimman paljon pisteitä rasteilta (eniten pisteitä kerännyt joukkue julistetaan yöllä jatkobileissä fuksisuunnistuksen voittajaksi) on lahjoa rastien pitäjiä millä tahansa mahdollisella tavalla, vaikka tarjoamalla juotavaa tai syötävää, kehumalla heitä kauniiksi ja fiksuiksi tai antamalla pieni hieronta.

Seuraava rasti on Uudella ylioppilastalolla, mutta sitä ennen pitää tehdä välipysähdys ja jutella vähän asioista.

Seisomme asematunnelissa Alkon edessä ryppäässä. Muutamat ovat menneet ruokakauppaan, muutamat Alkoon.

Tiedustelen, miksi porukka on tullut opiskelemaan valtiotieteitä – aikana, jona tämäntyyppiset alat ovat tehovaatimusten puristuksessa. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) vaati vuosi sitten avoimessa kirjeessä yliopistoilta ”vahvempia elinkeinoelämäyhteyksiä ja tutkimustulosten parempaa hyödyntämistä ja kaupallistamista”.

Suurin osa Rakettispagettiryhmästä tunnustautuu kuitenkin maailmanparantajiksi.

”Mä tulin oikeastaan ihan oman aineen perässä, joka on siis viestintä. Periaatteessa olisi ollut ihan sama, missä tiedekunnassa se olisi ollut”, Inka sanoo. Hän on 19-vuotiaana ryhmämme kuopus, ja hänestä tulee isona uutisankkuri.

Myös Roosa on viestinnän opiskelija.

”Täällä on viestintään yhteiskunnallinen näkökulma. Ei pelkästään sitä käytännön työtä, vaan koko teoreettinen näkökulma siihen”, hän sanoo.

Viime aikoina on puhuttu paljon hallituksen koulutusleikkauksista. Nyt ne on pantu käytäntöön, ja jäljet näkyvät HS:n taannoisen uutisen mukaan jo opetuksessa. Se on myös fuksien pääpuheenaihe.

”Kaikki valtio-opin linjalla olevat puhuu siitä”, Inga sanoo.

Muuten Rakettispagettien kuva on melko sama kuin Suomessa nyt. Usko systeemiin horjuu, mutta omaan pärjäämiseen uskotaan. Halutaan tutkijoiksi, viestintäjohtajiksi, järjestötoimintaan ja sen sellaista. Usko työllistymiseen on Rakettispageteilla kova.

Tulevaisuuden töiden pätkäluonne huolettaa vähän. Että tehdään yksi projekti, ja sitten joudutaan taas tyhjän päälle ennen seuraava toimeksiantoa.

Sekin kismittää, että tuntuu, että töihin pääsee ensisijaisesti suhteilla. Se ei tunnu reilulta.

Pian kaupassakävijät tulevat takaisin, ja on aika jatkaa matkaa.

Ylioppilastalolla askeleet kaikuvat rappusissa, kun suuntaamme laulurastille.

Idea on, että rastinpitäjät antavat aiheen, josta täytyy keksiä laulu, ja sitten laulaa se laulu porukalla. Rakettispagettiryhmä jaetaan kahteen osaan, ja tarkoitus on ”laulaa suohon” toinen ryhmä.

Vaikka tunnuslaulumme rastille saapuessa alkaa jo sujua aika hyvin, itse rastilla homma on hieman nihkeää. Aiheidenannon väliin mahtuu useita kiusallisia hiljaisuuksia, kun kukaan ei keksi tai uskalla aloittaa laulua.

Ulriika ryhtyy laulamaan jotain, mitä kukaan ei tunnista.

”Ettekö te muka tiedä tätä?”

Mentiin ulos sukupolven yhteisestä rekisteristä.

Sitten Ulriika aloittaa Beatlesin All You Need Is Loven, ja se menee jo ihan hyvin. Rakkaus on lumivalkoinen -laulu vedetään vähän turhan korkealta, ja äänet särkyvät.

Naurattaa.

Vanha kunnon R.A.K.A.S menee jo paremmin.

Seuraavalla rastilla idea on, että ryhmä jakautuu parivaljakoiksi, ja jokainen pari saa tulitikun. Se tulitikku pitäisi sitten saada vaihdettua ohikulkijan kanssa johonkin arvokkaampaan, ja se taas johonkin arvokkaampaan ja niin edespäin.

Ulriika ja Noora yrittävät tehdä vaihtokauppaa kahden nuoren miehen kanssa. Toinen miehistä sanoo:

”Te olette niin nättejä, että mä voisin vaihtaa tikun pusuun molempien kanssa.”

Ulrika sanoo ykskantaan: ”Ei käy.” Mies häkeltyy pahan kerran.

Sitten mennään seuraavalle rastille Esplanadin puistoon ja syödään kurkkua porukalla niin, että käsiä ei saa käyttää (näyttää todella hupaisalta) ja sen jälkeen juodaan vielä yhteisvoimin saavillinen mehua. Juuso osoittaa väkevyytensä ja kulauttaa melkein yksin koko kannun:

Ryhmä riemastuu.

Seuraavalle rastille mennessä seisomme liikennevaloissa. Varjot alkavat käydä pitkiksi, kun aurinko alkaa pikkuhiljaa laskea.

Aiemmin vähän hajanainen Rakettispagettiryhmä alkaa olla aika yhtenäinen porukka. Nyt jutellaan jo vaivattomasti ja sujuvasti asioista kuin asioista.

Tulee mieleen, että meillä on tosi mukava porukka kasassa. Kukaan ei ota besserwissermäistä pomon roolia, kukaan ei ole porukan rasittava pelle eikä toisaalta umpimielinen tylsimys. Kun ollaan valtiotietelijöiden tilaisuudessa, tässä taitaa juuri nyt tapahtua sosiaalistumista. Opettelemme tässä samalla sitä, miten yliopisto-opiskelija käyttäytyy, miten hän liikkuu ja mistä hän puhuu.

Ja hauskaa riittää vielä.

Pelaamme Mölkkyä ohikulkijoiden kengillä:

Leikimme Tuomiokirkolla vähän lisää pantomiimia:

...ja laadimme presentaation:

”Onko ollut kivaa? On, on, mutta ei tätä välttämättä selvin päin tekisi”, Juuso sanoo ja nauraa.

Rakettispagetilla on vielä muutamia rasteja käymättä, mutta he saavat hoitaa ne keskenään, kunnes tapaamme taas uudestaan yöllä Kaikussa Kannunvalajien fuksisuunnistuksen jatkoilla.

Kello on 23:00 ja yö alkaa olla pimeä. Kaikun pihalla hoksaan Akun.

”Vieläkö te olette täällä? Tosi hyvin on mennyt koko päivä!” Aku sanoo. Hänen siivellään pääsee jonon ohi, joka on tässä vaiheessa iltaa jo aika pitkä.

Sisään mennessä tapaan Ulriikan ja Katjan. He käyvät viemässä tavarat narikkaan, ja odottelen heitä rappusten alapäässä, jonne musiikki kuuluu kumisevana jumputuksena. Ohi toikkaroi muutama nainen, ja yksi heistä kompuroi jyrkissä portaissa.

Sisällä juttelemme Ulriikan kanssa tulevaisuudesta. Hän kertoo, että häntä kiinnostaa järjestötoiminta.

”Vaikutusmahdollisuuksia on myös tavallisen puoluepolitiikan ulkopuolella”, hän sanoo.

Niin. Perinteinen politiikka on monien mielestä juuri nyt vähän rikki.

Kaikun terassilla näkee pilvettömän taivaan. Joku mies repii toisen miehen paitaa pois. Keskustelu on puolihuutoa ja hälinä kova.

Tapaan Juuson. Hän kertoo olevansa Rakettispagetin seniori, 28-vuotias.

Juuso kertoo, kuinka oli 7 vuotta töissä varastolla, kunnes sai kenkää. Hommat olivat kyllä alkaneet ”vituttaa” jo ennen potkuja, ja Juuso oli hakenut kerran aiemminkin lukemaan valtiotieteitä.

Hän sanoo, ettei tiedä, mikä hänestä tulee isona. Se ei ehkä ole juuri se, mitä esimerkiksi hallitus haluaisi kuulla. Hallitusohjelmassa julistetaan, että työuria on pidennettävä alkupäästä. Lukukausia lisätään kolmeen ja ”tuetaan nopeaa valmistumista ja siirtymistä työelämään”. Pitäisi edetä nopeasti korjaamaan kestävyysvajetta.

Ongelma vain siinä, että juuri nyt on kovin epäselvää, miten se tehdään. Automaatio romuttaa tutkijoiden mukaan lähivuosikymmeninä suuren osan ammateista – varastotyön melko varmasti, mutta entistä enemmän sellaisiakin, joihin valtiotieteilijät ovat tottuneet valmistumaan.

Jotenkin Rakettispagettien pitäisi selvittää – ja hallituksen mukaan nopeasti – mitä tämä juuri itselle tarkoittaa.

”Ei ole mitään erityistä unelma-ammattia. Se unelma oli päästä tänne kouluun sisään”, Juuso sanoo.

”Käsittääkseni aika moni ovi voi olla auki, kun valmistuu täältä. Siellä varastolla ei oikein ollut tulevaisuutta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Opiskelu
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Pikatestissä Kampin pieni salaattiravintola, jossa annoksista saa selville kaiken mahdollisen

 2. 2

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 3. 3

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 4. 4

  Instagram alkoi sumentaa ”arkaluontoista sisältöä” – esimerkiksi eläinsuojelujärjestöjen kuvia tai videoita

 5. 5

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 6. 6

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 7. 7

  Anoreksiaan yllyttävät kuvat saavat rehottaa, koska Instagram tekee niillä rahaa

 8. 8

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 9. 9

  Tässä ovat Helsingin parhaat pizzat

 10. 10

  Baskeri & Basso on harvinaislaatuisen viihtyisä ravintola, jossa ruokakin toimii

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 2. 2

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 3. 3

  Pikatestissä Kampin pieni salaattiravintola, jossa annoksista saa selville kaiken mahdollisen

 4. 4

  Instagram alkoi sumentaa ”arkaluontoista sisältöä” – esimerkiksi eläinsuojelujärjestöjen kuvia tai videoita

 5. 5

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 6. 6

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 7. 7

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 8. 8

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 9. 9

  JVG:n Jare ja VilleGalle täyttävät 30 vuotta – ”synttäribileet” syksyllä Hartwall-areenalla

 10. 10

  Ympäri maailmaa levinnyt Buddha-Bar vierailee Helsingissä huhtikuussa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 6. 6

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 10. 10

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 2. 2

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 3. 3

  Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

 4. 4

  Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

 5. 5

  Trump ryhtyy romuttamaan ilmastopolitiikkaa – Tänään allekirjoitettavan asetuksen ennustetaan elvyttävän kannattamatonta hiilivoimaa

 6. 6

  Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

 7. 7

  Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

 8. 8

  Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”

 9. 9

  C-juniorin seuranvaihto maksoi salibandyssa 5 000 euroa – tässä syy

 10. 10

  Rikkoiko tien kuoppa renkaasi – korvausta ei välttämättä saa, tietää viranomaisten tiukkuuteen törmännyt espoolaisnainen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 2. 2

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 3. 3

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 4. 4

  Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

 5. 5

  Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

 6. 6

  Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

 7. 7

  Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

 8. 8

  Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

 9. 9

  Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

 10. 10

  Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 4. 4

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 5. 5

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 6. 6

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 7. 7

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 8. 8

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 9. 9

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 10. 10

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 11. Näytä lisää