Valikko

Veritekoja Lauttasaaren rannassa, Kontulassa ja Kansalliskirjastossa: Tällaisia ovat dekkarit, jotka sijoittuvat Helsinkiin

Tällaisia ovat rikoskirjat, jotka sijoittuvat suoraan Helsinkiin – pahan jäljille on jouduttu ainakin Kontulassa ja Vuosaaren rannassa. Mysteerit ovat puheenaihe myös lauantain Dekkari-festivaalilla.

Tällaisia ovat rikoskirjat, jotka sijoittuvat suoraan Helsinkiin – pahan jäljille on jouduttu ainakin Kontulassa ja Vuosaaren rannassa. Mysteerit ovat puheenaihe myös lauantain Dekkari-festivaalilla.

Yksi helsinkiläisistä.

Sellainen on komisario Frans J. Palmu, joka Mika Waltarin kolmessa Palmu-romaanissa seikkailee Kaivopuiston, Töölön ja ydinkeskustan kaduilla. Kaupunkilaiset ovat ottaneet Palmun niin vahvasti omakseen, että kruununhakalaisen talon seinään on nakutettu fiktiiviselle komisariolle mitä konkreettisin muistolaatta.

Palmun lisäksi Helsingin kartasta tuttuja kortteleita ovat kiertäneet monien muidenkin dekkarien poliisit ja rosvot – yli sadan vuoden ajan.

Niistä puhutaan nyt lauantaina, kun Helsingissä järjestetään Dekkari-festivaali. Siellä teoksistaan kertovat sekä helsinkiläisistä että muiden kaupunkien kauheuksista kirjoittavat dekkarikirjailijat kuten Tapani Bagge, Marko Hautala, Saara Kesävuori ja Salla Simukka.

Mutta nyt! Tässä tärkeitä helsinkiläispaikkoja suomalaisessa rikoskirjallisuudessa.

Kansalliskirjasto – kadonneen työkaverin mysteeri

Ensimmäisiä Helsinkiin sijoittuvia dekkareita on salanimellä Tre Herrar kirjoitettu teos nimeltä Herra Corpwieth, herrasmiessalapoliisi. Se julkaistiin ruotsiksi vuonna 1914 ja suomeksi vasta vuonna 2003.

Päähenkilö, herra Corpwieth, työskentelee silloisessa Helsingin yliopiston kirjastossa, nykyisessä Kansalliskirjastossa, jonka vuonna 1840 valmistunut päärakennus sijaitsee Tuomiokirkkoa vastapäätä Unioninkadulla. Hiljaisissa saleissa alkaa äkkiä tapahtua kummia, ja kirjastossa työskentelevä virkailija Corpwieth saa mysteerin jos toisenkin ratkottavakseen.

”Ne ovat aika viattomia juttuja. Corpwieth selvittelee esimerkiksi sitä, miksi työkaveri ei aamulla ilmaannu töihin”, sanoo Lieven Ameel, kirjallisuustieteen yliopistonlehtori Tampereen yliopistosta.

Mutta rikospaikka – siihen huomio kannattaakin nyt kiinnittää.

Kirjastoon sijoittuva kohtaus on maailman rikoskirjallisuudesta tuttu klassikko. Esimerkiksi Agatha Christie on julkaissut kokonaisen Ruumis kirjastossa -nimisen dekkarin.

Christien tuotanto on käypä esimerkki palapelidekkareista, joiksi erityisesti brittiläisiä 1920- ja 1930-luvuilla julkaistuja salapoliisiromaaneja nimitetään. Niissä rikosta ryhtyy ratkaisemaan pala palalta amatöörietsivä, joka on virallisia tutkijoita nokkelampi. Sellainen on myös Kansalliskirjaston salapoliisi Corpwieth.

”Kirjasto tapahtumapaikkana kertoo aikakauden yleisestä ajatuksesta, että mitä tahansa pulmia voidaan ratkaista järjellä”, Ameel selvittää.

Herra Corpwiethin kirjastotuntemuksesta on tarinassa kiistatonta hyötyä. Hän ratkoo tapaukset neuvokkaasti, eikä ihme. Tre Herrar -nimimerkkiin turvautunut kirjailijakolmikko työskenteli tosielämässä itsekin Kansalliskirjastossa.

Pari vuotta sitten kotimaisten kirjastodekkarien ympyrä sulkeutui. Kirjailija Kai Ekholm, siviiliammatiltaan Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja, sijoitti oman esikoisdekkarinsa niin ikään Kansalliskirjastoon.

Paljon on kirjoissa myös muuttunut matkan varrella. Sata vuotta sitten herra Corpwieth selvitteli viattomia mysteereitä. Ekholmin Niiden kirjojen mukaan teidät on tuomittava -romaanissa (2013) kirjaston komeasta kupolisalista löytyy jo ruumis.

Pahuus piilee Kontulassa – ja Eirassa

Vähitellen dekkarit alkoivat kehittyä kirjastomysteereistä yhteiskunnan tilaa koskevaksi kirjallisuudeksi.

Kirjallisuudentutkija Paula Arvaksen mukaan kehitys alkoi Yhdysvalloista 1920-luvulla ja kulminoitui Ruotsissa 1960- ja 1970-luvuilla, kun Maj Sjöwall ja Per Wahlöö alkoivat kirjoittaa yhteiskuntakriittistä Martin Beck -dekkarisarjaansa.

”Suomessa yhteiskunnallisen dekkarin perinteen aloitti Matti Yrjänä Joensuu Harjunpää-sarjallaan 1970-luvulta alkaen. Kutkuttava yhteensattuma, sillä Joensuu ei tuntenut Sjöwallin ja Wahlöön tuotantoa”, Arvas sanoo.

Harjunpää-sarja kuvaa helsinkiläisen komisarion Timo Harjunpään elämää, joten pääkaupunkiseudun kartasta tuttuja paikkoja suorastaan vilisee. Eivätkä ne jää pelkiksi kulisseiksi. Usein juuri paikkojen kuvauksen avulla dekkareissa käsitellään kysymystä, miten ja miksi pahantekijät lipesivät kaidalta tieltä hämärille poluille. Se on nykydekkareiden suurin mysteeri murhaajan henkilöllisyyden ohella.

Kysymystä pohditaan myös Joensuun toiseksi viimeisessä kirjassa Harjunpää ja pahan pappi (2003). Tarinan keskushenkilö, kirjailija Mikko Moisio, on pakotettu viettämään aikaansa Kontulassa. Elämä lähiössä on tarinassa yhtä sosiaalista helvettiä.

Pahan papissa Kontula on täysin yksi yhteen Kontula-kliseiden kanssa”, tutkija Lieven Ameel sanoo.

Helvettiä on myös Moision oma elämä. Ero tuli, työ ei suju, ja mies istuu päivät pitkät karussa kontulalaisyksiössä, jonka seinien läpi kaikuvat naapurien tappelut.

Eikä elämä ole kirjassa sen helpompaa Helsingin varakkaammilla kulmilla kuten Eirassa Etelä-Helsingissä.

”Joensuun kirjoissa lähiössä tapahtuvan pahuuden syynä on usein henkilöiden tunnekylmä lapsuus Helsingin kantakau­pungissa. Se kuvastaa sitä, kuinka yhteiskunnallinen vastuu pakenee, vaikka murhaaja saataisiinkin kiinni”, Ameel sanoo.

Lauttasaari ja Vuosaari – ranta on rajavyöhyke

Helsingin rannat ovat dekkareissa paikkoja, joista kumpuaa odottamattomia ja ikäviä asioita.

”Monet Helsinkiin sijoittuvat dekkarit alkavat niin, että rannalta löytyy ruumis”, Ameel huomauttaa.

”Rikoskirjoissa ranta merkitsee yhteiskunnallisen järjestyksen rajavyöhykettä, jossa järki ja järjestys murenevat. Ajatus on tuttu jo antiikin kirjallisuudesta.”

Ja televisiosta!

Monen katsojan aivoihin on syöpynyt kulttisarja Twin Peaksin ensimmäinen jakso. Siinä rannalta löytyy murhatun Laura Palmerin ruumis, ja pikkukaupungin arki nytkähtää pahasti raiteiltaan.

Helsingin rantaviiva on pitkä, joten rikoskirjailijoilla riittää valinnanvaraa paikkojen suhteen. Ameel luettelee rannalta alkavia dekkareita ulkomuistista:

Marko Leinon ensimmäinen dekkari, Epäilys, alkaa yksityiskohtaisella kuvauksella siitä, kuinka Lauttasaaren rannassa on tapahtunut murha. Myös Leena Lehtolaisen ensimmäinen rikosromaani Ensimmäinen murhani alkaa siitä, että Vuosaaren rannassa kelluu ruumis.”

Lehtolaisen pitkälti pääkaupunkiseudulle sijoittuvista Maria Kallio -kirjoista pääsee kuulemaan lisää Dekkari-festivaalilla, jossa Lehtolainen vierailee.

Täysin keksityt paikat: valmis Länsimetro

Dekkarikirjailija jos kuka voi milloin tahansa vetää hihastaan yllätyksen. Jopa tapahtumapaikkojen suhteen.

Vaikka fiktiiviset rosvot ja poliisit usein tallaavat kirjoissa oikeista kartoista tuttuja katuja, kuvitteellisetkin kaupungit elävät rikoskirjallisuudessa. Esimerkiksi Matti Yrjänä Joensuun Harjunpää ja pahan pappi -romaanissa Itä- ja Länsi-Pasilan välissä sijaitsee Kyöpelinvuori, jonka perimmäinen olemus jää tarinassa arvoitukseksi.

Antti Tuomaisen Parantaja (2010) on synkkä tarina tuhoutuvasta Helsingistä ja iso menestys maailmalla. Sen tapahtumat sijoittuvat lähitulevaisuuteen. Länsimetro, jota nykytodellisuudessa ei millään saada valmiiksi, on kirjassa jo vanha juttu.

Kertaalleen avattu linja on kirjassa jo suljettu, koska metrotunneli Sörnäisistä Keilaniemeen on veden vallassa.

”Uudet hienot hankkeet ovat ensimmäisiä, jotka tuhoutuvat ekokatastrofin iskiessä kaupunkiin”, Lieven Ameel huomauttaa.

”Tulkitsen teosta niin, että taas kerran yksi dekkarikirjailija on osannut aistia, mikä tällä hetkellä on kiinnostavin Helsinki-tarina.”

Se on se, millaiseksi Helsinki on muuttumassa: ”Kaupunki ei ole ikinä valmis.”

Dekkari-festivaali Casino Helsingissä (Mikonkatu 19) la 17.9. K-18. Päivälippu 10 e, päiväohjelma ja illallinen 69 e.

+4 Helsingin paikkaa, jossa on tehty dekkarissa rikos

Lauantaina Dekkari-festivaalilla esiintyvä kirjallisuudentutkija Paula Arvas vinkkaa lisää paikkoja Helsinkiin sijoittuvissa rikoskirjoissa.

1. Kuivasaari

Seurasaari, Pihlajasaari, Lonna. Tuttuja helsinkiläisiä saaria kesän piknikeiltä.

Mutta tiesitkö, että Helsingin edustalla, noin kahdeksan kilometrin päässä rannasta, sijaitsee puolustusvoimien hallinnassa oleva Kuivasaari? Ihan oikeassakin elämässä.

Sinne sijoittuu Jarkko Sipilän esikoisteos Koukku (1996). Tarinassa rikolliset ottavat Kuivasaaren haltuunsa ja uhkaavat räjäyttää armeijan tykillä Helsingin keskustan.

Myös Jarkko Sipilä kuuluu Dekkari-festivaalin esiintyjiin.

2. Hartwall-areenaa muistuttava Helsinki-areena

Tero Sompin Tuomion konsertissa (2006) amerikkalainen hevimetalliyhtye saapuu Suomeen konsertoidakseen Hartwall-areenaa muistuttavassa Helsinki-areenassa. Ennen kuin sointuakaan on soitettu, terroristit ovat ottaneet yhtyeen panttivangikseen.

Kirja on mukavaa vaihtelua Ilkka Remeksen tuotannolle. Huippusuositun Remeksen 6/12-romaanissa (2006) terroristit iskevät presidentinlinnan itsenäisyyspäivän vastaanotolle.

Joukko poliitikkoja panttivankeina – niin tavanomaista hevibändiin verrattuna.

3. Kampin hämärät kadut

Kamppi on monessa Helsinkiin sijoittuvassa dekkarissa ratkaiseva paikka. Ehkä koska se on liikenneyhteyksien solmukohta, jossa sattuu ja tapahtuu oikeassakin elämässä.

Marianne Peltomaan Ei valoa tunnelissa -romaanissa (2005) Kampin vanhalta linja-autoasemalta löytyy ruumis, ja Outi Pakkasen Punaisen pallotuolin (2004) päähenkilön Nooran arjen sekoittaa samassa talossa Fredrikinkadulla asuva naapuri.

Erikoisimpia Kamppi-miljöitä esittelee Samuel Davidkinin tänä vuonna ilmestynyt trilleri Esikoisten lunastus, jonka loppuhuipennus tapahtuu Kampin juutalaisessa synagogassa.

4. Ravintola Raffaello Aleksanterinkadulla

Outi Pakkasen Julma kuu -dekkarin (2012) päähenkilö, kosmetologi Johanna Lind, työskentelee Stockmannin meikkiosastolla. Kaupunkien kaljakuppilat ovat tärkeitä paikkoja monissa dekkareissa, mutta Johannan elämän muuttaa sateinen iltapäivä ruokaravintola Raffellon terassilla melko tavallisen työpäivän jälkeen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjat
 • Dekkarit
 • Helsinki
 • Kansalliskirjasto
 • Murha
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 3. 3

  Vegaanin Helsinki – tässä yli 25 tsekkaamisen arvoista paikkaa, joista saa vegaanituotteita

 4. 4

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Antti Tuisku, Haloo Helsinki, JVG, Sanni ja Profeetat esiintyvät kaikki viikonloppuna Tikkurila-festivaaleilla: ”Ei tarvitse miettiä, että mikä tuo örzingörzin-bändi on”

 7. 7

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 8. 8

  Parasta internetissä juuri nyt: Andy Serkis lukee Trumpin twiittejä Klonkun äänellä

 9. 9

  8 ihanaa espoolaista kahvilaa, joihin kannattaa tehdä kesäretki

 10. 10

  Tästä scifisarjasta puhutaan kaikkialla, koska sen ennustukset tuntuvat toteutuvan – vaalien jälkeen tekijät muistuttivat, että elämme todellisuudessa emmekä sarjassa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Näin Trumpin tiedottaja mokaili minuutti minuutilta itsensä syvemmälle Hitler-möläytyksen suohon, koonti tapahtumista

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 4. 4

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 9. 9

  Helsingissä järjestetään lauantaina retropelimyyjäiset: fiilistelyyn kuuluvat Zelda, Donkey Kong ja Mario Bros

 10. 10

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 9. 9

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 10. 10

  Video irlantilaisista maistelemassa suomalaisia ruokia trendaa netissä, karjalanpiirakoiden ulkomuoto kuohuttaa: ”Tuon piirakan tekijän ei kannattaisi tulla Suomeen ikinä”

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 2. 2

  Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

 3. 3

  Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

 4. 4

  Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

 5. 5

  Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

 6. 6

  Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

 7. 7

  Maapallo lämminnyt ennätyskuumaksi – Suomen pitäisi tehdä muutakin kuin kiukutella hiilinielujen laskentatavasta

 8. 8

  Jos alamme tuomita ihmisiä vastenmielisten mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 9. 9

  Leena Mörttinen alkaa vartioida rahoitus­markkinoita ja toivoo, ettei euro koskaan hajoa – ”Kriisit vain työntävät meitä oikeaan suuntaan”

 10. 10

  Ilmainen itse jonotettu ämpäri on suomalainen unelma, ja niitä valmistetaan Vanttilassa – ”Me olemme syypäitä tähän hullutukseen”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 2. 2

  Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

 3. 3

  Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

 4. 4

  Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

 5. 5

  Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

 6. 6

  Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

 7. 7

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 8. 8

  Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

 9. 9

  Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

 10. 10

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

 2. 2

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 3. 3

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 4. 4

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 5. 5

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 6. 6

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 7. 7

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 8. 8

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 9. 9

  Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

 10. 10

  Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista
 3. Leena Mörttinen alkaa vartioida rahoitus­markkinoita ja toivoo, ettei euro koskaan hajoa – ”Kriisit vain työntävät meitä oikeaan suuntaan”
 4. Puutavarajuna törmäsi kiskoille jumittuneeseen autoon Pieksämäellä
 5. Tunti sitten
 6. Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”
 7. Ilmainen itse jonotettu ämpäri on suomalainen unelma, ja niitä valmistetaan Vanttilassa – ”Me olemme syypäitä tähän hullutukseen”
 8. Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?
 9. Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille
 10. Rasvakattilassa posahtanut keitos toi tulipalloja helsinkiläisen pariskunnan asuntoon – Paineisku hajotti ikkunat ja oven
 11. 2 tuntia sitten
 12. Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen
 13. Maapallo lämminnyt ennätyskuumaksi – Suomen pitäisi tehdä muutakin kuin kiukutella hiilinielujen laskentatavasta
 14. Näytä lisää