Valikko

Veritekoja Lauttasaaren rannassa, Kontulassa ja Kansalliskirjastossa: Tällaisia ovat dekkarit, jotka sijoittuvat Helsinkiin

Tällaisia ovat rikoskirjat, jotka sijoittuvat suoraan Helsinkiin – pahan jäljille on jouduttu ainakin Kontulassa ja Vuosaaren rannassa. Mysteerit ovat puheenaihe myös lauantain Dekkari-festivaalilla.

Tällaisia ovat rikoskirjat, jotka sijoittuvat suoraan Helsinkiin – pahan jäljille on jouduttu ainakin Kontulassa ja Vuosaaren rannassa. Mysteerit ovat puheenaihe myös lauantain Dekkari-festivaalilla.

Yksi helsinkiläisistä.

Sellainen on komisario Frans J. Palmu, joka Mika Waltarin kolmessa Palmu-romaanissa seikkailee Kaivopuiston, Töölön ja ydinkeskustan kaduilla. Kaupunkilaiset ovat ottaneet Palmun niin vahvasti omakseen, että kruununhakalaisen talon seinään on nakutettu fiktiiviselle komisariolle mitä konkreettisin muistolaatta.

Palmun lisäksi Helsingin kartasta tuttuja kortteleita ovat kiertäneet monien muidenkin dekkarien poliisit ja rosvot – yli sadan vuoden ajan.

Niistä puhutaan nyt lauantaina, kun Helsingissä järjestetään Dekkari-festivaali. Siellä teoksistaan kertovat sekä helsinkiläisistä että muiden kaupunkien kauheuksista kirjoittavat dekkarikirjailijat kuten Tapani Bagge, Marko Hautala, Saara Kesävuori ja Salla Simukka.

Mutta nyt! Tässä tärkeitä helsinkiläispaikkoja suomalaisessa rikoskirjallisuudessa.

Kansalliskirjasto – kadonneen työkaverin mysteeri

Ensimmäisiä Helsinkiin sijoittuvia dekkareita on salanimellä Tre Herrar kirjoitettu teos nimeltä Herra Corpwieth, herrasmiessalapoliisi. Se julkaistiin ruotsiksi vuonna 1914 ja suomeksi vasta vuonna 2003.

Päähenkilö, herra Corpwieth, työskentelee silloisessa Helsingin yliopiston kirjastossa, nykyisessä Kansalliskirjastossa, jonka vuonna 1840 valmistunut päärakennus sijaitsee Tuomiokirkkoa vastapäätä Unioninkadulla. Hiljaisissa saleissa alkaa äkkiä tapahtua kummia, ja kirjastossa työskentelevä virkailija Corpwieth saa mysteerin jos toisenkin ratkottavakseen.

”Ne ovat aika viattomia juttuja. Corpwieth selvittelee esimerkiksi sitä, miksi työkaveri ei aamulla ilmaannu töihin”, sanoo Lieven Ameel, kirjallisuustieteen yliopistonlehtori Tampereen yliopistosta.

Mutta rikospaikka – siihen huomio kannattaakin nyt kiinnittää.

Kirjastoon sijoittuva kohtaus on maailman rikoskirjallisuudesta tuttu klassikko. Esimerkiksi Agatha Christie on julkaissut kokonaisen Ruumis kirjastossa -nimisen dekkarin.

Christien tuotanto on käypä esimerkki palapelidekkareista, joiksi erityisesti brittiläisiä 1920- ja 1930-luvuilla julkaistuja salapoliisiromaaneja nimitetään. Niissä rikosta ryhtyy ratkaisemaan pala palalta amatöörietsivä, joka on virallisia tutkijoita nokkelampi. Sellainen on myös Kansalliskirjaston salapoliisi Corpwieth.

”Kirjasto tapahtumapaikkana kertoo aikakauden yleisestä ajatuksesta, että mitä tahansa pulmia voidaan ratkaista järjellä”, Ameel selvittää.

Herra Corpwiethin kirjastotuntemuksesta on tarinassa kiistatonta hyötyä. Hän ratkoo tapaukset neuvokkaasti, eikä ihme. Tre Herrar -nimimerkkiin turvautunut kirjailijakolmikko työskenteli tosielämässä itsekin Kansalliskirjastossa.

Pari vuotta sitten kotimaisten kirjastodekkarien ympyrä sulkeutui. Kirjailija Kai Ekholm, siviiliammatiltaan Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja, sijoitti oman esikoisdekkarinsa niin ikään Kansalliskirjastoon.

Paljon on kirjoissa myös muuttunut matkan varrella. Sata vuotta sitten herra Corpwieth selvitteli viattomia mysteereitä. Ekholmin Niiden kirjojen mukaan teidät on tuomittava -romaanissa (2013) kirjaston komeasta kupolisalista löytyy jo ruumis.

Pahuus piilee Kontulassa – ja Eirassa

Vähitellen dekkarit alkoivat kehittyä kirjastomysteereistä yhteiskunnan tilaa koskevaksi kirjallisuudeksi.

Kirjallisuudentutkija Paula Arvaksen mukaan kehitys alkoi Yhdysvalloista 1920-luvulla ja kulminoitui Ruotsissa 1960- ja 1970-luvuilla, kun Maj Sjöwall ja Per Wahlöö alkoivat kirjoittaa yhteiskuntakriittistä Martin Beck -dekkarisarjaansa.

”Suomessa yhteiskunnallisen dekkarin perinteen aloitti Matti Yrjänä Joensuu Harjunpää-sarjallaan 1970-luvulta alkaen. Kutkuttava yhteensattuma, sillä Joensuu ei tuntenut Sjöwallin ja Wahlöön tuotantoa”, Arvas sanoo.

Harjunpää-sarja kuvaa helsinkiläisen komisarion Timo Harjunpään elämää, joten pääkaupunkiseudun kartasta tuttuja paikkoja suorastaan vilisee. Eivätkä ne jää pelkiksi kulisseiksi. Usein juuri paikkojen kuvauksen avulla dekkareissa käsitellään kysymystä, miten ja miksi pahantekijät lipesivät kaidalta tieltä hämärille poluille. Se on nykydekkareiden suurin mysteeri murhaajan henkilöllisyyden ohella.

Kysymystä pohditaan myös Joensuun toiseksi viimeisessä kirjassa Harjunpää ja pahan pappi (2003). Tarinan keskushenkilö, kirjailija Mikko Moisio, on pakotettu viettämään aikaansa Kontulassa. Elämä lähiössä on tarinassa yhtä sosiaalista helvettiä.

Pahan papissa Kontula on täysin yksi yhteen Kontula-kliseiden kanssa”, tutkija Lieven Ameel sanoo.

Helvettiä on myös Moision oma elämä. Ero tuli, työ ei suju, ja mies istuu päivät pitkät karussa kontulalaisyksiössä, jonka seinien läpi kaikuvat naapurien tappelut.

Eikä elämä ole kirjassa sen helpompaa Helsingin varakkaammilla kulmilla kuten Eirassa Etelä-Helsingissä.

”Joensuun kirjoissa lähiössä tapahtuvan pahuuden syynä on usein henkilöiden tunnekylmä lapsuus Helsingin kantakau­pungissa. Se kuvastaa sitä, kuinka yhteiskunnallinen vastuu pakenee, vaikka murhaaja saataisiinkin kiinni”, Ameel sanoo.

Lauttasaari ja Vuosaari – ranta on rajavyöhyke

Helsingin rannat ovat dekkareissa paikkoja, joista kumpuaa odottamattomia ja ikäviä asioita.

”Monet Helsinkiin sijoittuvat dekkarit alkavat niin, että rannalta löytyy ruumis”, Ameel huomauttaa.

”Rikoskirjoissa ranta merkitsee yhteiskunnallisen järjestyksen rajavyöhykettä, jossa järki ja järjestys murenevat. Ajatus on tuttu jo antiikin kirjallisuudesta.”

Ja televisiosta!

Monen katsojan aivoihin on syöpynyt kulttisarja Twin Peaksin ensimmäinen jakso. Siinä rannalta löytyy murhatun Laura Palmerin ruumis, ja pikkukaupungin arki nytkähtää pahasti raiteiltaan.

Helsingin rantaviiva on pitkä, joten rikoskirjailijoilla riittää valinnanvaraa paikkojen suhteen. Ameel luettelee rannalta alkavia dekkareita ulkomuistista:

Marko Leinon ensimmäinen dekkari, Epäilys, alkaa yksityiskohtaisella kuvauksella siitä, kuinka Lauttasaaren rannassa on tapahtunut murha. Myös Leena Lehtolaisen ensimmäinen rikosromaani Ensimmäinen murhani alkaa siitä, että Vuosaaren rannassa kelluu ruumis.”

Lehtolaisen pitkälti pääkaupunkiseudulle sijoittuvista Maria Kallio -kirjoista pääsee kuulemaan lisää Dekkari-festivaalilla, jossa Lehtolainen vierailee.

Täysin keksityt paikat: valmis Länsimetro

Dekkarikirjailija jos kuka voi milloin tahansa vetää hihastaan yllätyksen. Jopa tapahtumapaikkojen suhteen.

Vaikka fiktiiviset rosvot ja poliisit usein tallaavat kirjoissa oikeista kartoista tuttuja katuja, kuvitteellisetkin kaupungit elävät rikoskirjallisuudessa. Esimerkiksi Matti Yrjänä Joensuun Harjunpää ja pahan pappi -romaanissa Itä- ja Länsi-Pasilan välissä sijaitsee Kyöpelinvuori, jonka perimmäinen olemus jää tarinassa arvoitukseksi.

Antti Tuomaisen Parantaja (2010) on synkkä tarina tuhoutuvasta Helsingistä ja iso menestys maailmalla. Sen tapahtumat sijoittuvat lähitulevaisuuteen. Länsimetro, jota nykytodellisuudessa ei millään saada valmiiksi, on kirjassa jo vanha juttu.

Kertaalleen avattu linja on kirjassa jo suljettu, koska metrotunneli Sörnäisistä Keilaniemeen on veden vallassa.

”Uudet hienot hankkeet ovat ensimmäisiä, jotka tuhoutuvat ekokatastrofin iskiessä kaupunkiin”, Lieven Ameel huomauttaa.

”Tulkitsen teosta niin, että taas kerran yksi dekkarikirjailija on osannut aistia, mikä tällä hetkellä on kiinnostavin Helsinki-tarina.”

Se on se, millaiseksi Helsinki on muuttumassa: ”Kaupunki ei ole ikinä valmis.”

Dekkari-festivaali Casino Helsingissä (Mikonkatu 19) la 17.9. K-18. Päivälippu 10 e, päiväohjelma ja illallinen 69 e.

+4 Helsingin paikkaa, jossa on tehty dekkarissa rikos

Lauantaina Dekkari-festivaalilla esiintyvä kirjallisuudentutkija Paula Arvas vinkkaa lisää paikkoja Helsinkiin sijoittuvissa rikoskirjoissa.

1. Kuivasaari

Seurasaari, Pihlajasaari, Lonna. Tuttuja helsinkiläisiä saaria kesän piknikeiltä.

Mutta tiesitkö, että Helsingin edustalla, noin kahdeksan kilometrin päässä rannasta, sijaitsee puolustusvoimien hallinnassa oleva Kuivasaari? Ihan oikeassakin elämässä.

Sinne sijoittuu Jarkko Sipilän esikoisteos Koukku (1996). Tarinassa rikolliset ottavat Kuivasaaren haltuunsa ja uhkaavat räjäyttää armeijan tykillä Helsingin keskustan.

Myös Jarkko Sipilä kuuluu Dekkari-festivaalin esiintyjiin.

2. Hartwall-areenaa muistuttava Helsinki-areena

Tero Sompin Tuomion konsertissa (2006) amerikkalainen hevimetalliyhtye saapuu Suomeen konsertoidakseen Hartwall-areenaa muistuttavassa Helsinki-areenassa. Ennen kuin sointuakaan on soitettu, terroristit ovat ottaneet yhtyeen panttivangikseen.

Kirja on mukavaa vaihtelua Ilkka Remeksen tuotannolle. Huippusuositun Remeksen 6/12-romaanissa (2006) terroristit iskevät presidentinlinnan itsenäisyyspäivän vastaanotolle.

Joukko poliitikkoja panttivankeina – niin tavanomaista hevibändiin verrattuna.

3. Kampin hämärät kadut

Kamppi on monessa Helsinkiin sijoittuvassa dekkarissa ratkaiseva paikka. Ehkä koska se on liikenneyhteyksien solmukohta, jossa sattuu ja tapahtuu oikeassakin elämässä.

Marianne Peltomaan Ei valoa tunnelissa -romaanissa (2005) Kampin vanhalta linja-autoasemalta löytyy ruumis, ja Outi Pakkasen Punaisen pallotuolin (2004) päähenkilön Nooran arjen sekoittaa samassa talossa Fredrikinkadulla asuva naapuri.

Erikoisimpia Kamppi-miljöitä esittelee Samuel Davidkinin tänä vuonna ilmestynyt trilleri Esikoisten lunastus, jonka loppuhuipennus tapahtuu Kampin juutalaisessa synagogassa.

4. Ravintola Raffaello Aleksanterinkadulla

Outi Pakkasen Julma kuu -dekkarin (2012) päähenkilö, kosmetologi Johanna Lind, työskentelee Stockmannin meikkiosastolla. Kaupunkien kaljakuppilat ovat tärkeitä paikkoja monissa dekkareissa, mutta Johannan elämän muuttaa sateinen iltapäivä ruokaravintola Raffellon terassilla melko tavallisen työpäivän jälkeen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjat
 • Dekkarit
 • Helsinki
 • Kansalliskirjasto
 • Murha
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Pikatestissä Kampin pieni salaattiravintola, jossa annoksista saa selville kaiken mahdollisen

 2. 2

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 3. 3

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 4. 4

  Instagram alkoi sumentaa ”arkaluontoista sisältöä” – esimerkiksi eläinsuojelujärjestöjen kuvia tai videoita

 5. 5

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 6. 6

  Tänään tv:ssä: V#tun puhelinmyyjät -realitysarjasta tehtiin jännityselokuva, joka on roskaa tekijöidenkin mielestä

 7. 7

  Helsinkiin avautuu ”aitoihin siidereihin” erikoistunut siideribaari, jossa pääsee kaatamaan oman juomansa metrin korkeudelta

 8. 8

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 9. 9

  Tässä ovat Helsingin parhaat pizzat

 10. 10

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 2. 2

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 3. 3

  Pikatestissä Kampin pieni salaattiravintola, jossa annoksista saa selville kaiken mahdollisen

 4. 4

  Instagram alkoi sumentaa ”arkaluontoista sisältöä” – esimerkiksi eläinsuojelujärjestöjen kuvia tai videoita

 5. 5

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 6. 6

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 7. 7

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 8. 8

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 9. 9

  JVG:n Jare ja VilleGalle täyttävät 30 vuotta – ”synttäribileet” syksyllä Hartwall-areenalla

 10. 10

  Ympäri maailmaa levinnyt Buddha-Bar vierailee Helsingissä huhtikuussa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 6. 6

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 10. 10

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 2. 2

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 3. 3

  Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

 4. 4

  Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

 5. 5

  Trump ryhtyy romuttamaan ilmastopolitiikkaa – Tänään allekirjoitettavan asetuksen ennustetaan elvyttävän kannattamatonta hiilivoimaa

 6. 6

  Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”

 7. 7

  Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

 8. 8

  Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

 9. 9

  Rikkoiko tien kuoppa renkaasi – korvausta ei välttämättä saa, tietää viranomaisten tiukkuuteen törmännyt espoolaisnainen

 10. 10

  C-juniorin seuranvaihto maksoi salibandyssa 5 000 euroa – tässä syy

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 2. 2

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 3. 3

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 4. 4

  Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

 5. 5

  Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

 6. 6

  Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

 7. 7

  Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

 8. 8

  Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

 9. 9

  Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

 10. 10

  Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 4. 4

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 5. 5

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 6. 6

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 7. 7

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 8. 8

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 9. 9

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 10. 10

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 11. Näytä lisää