Valikko

19-vuotias Ida Paul oli jo Suomessa laulajatähti, mutta sitten hän pääsi opiskelemaan maailman parhaaseen yliopistoon, Harvardiin

Tässä on Ida Paul, 19. Olet ehkä kuullut hänestä.

Tässä on Ida Paul, 19.

Olet ehkä kuullut hänestä.

Laulaja-lauluntekijä oli mukana kirjoittamassa ja laulamassa Roope Salminen & Koirien läpimurtosinkulla Madafakin darra, joka soi taukoamatta kesällä 2015.

Alkuvuodesta ilmestyi Paulin Spotifyssä ahkerasti soinut esikoissingle Laukauksia pimeään, tämä tässä:


Huhtikuussa taas ilmestyi haikea erobiisi Kunhan muut ei tiedä. Ida Paul on myös tehnyt keikkaa duona Kalle Lindrothin kanssa, heidät on voinut bongata esimerkiksi Helsingin uuden keikkapaikan G Livelabin klubilla. Ida Paul oli matkalla listatähdeksi.

Mutta sitten elämä muuttui.

Kolme viikkoa sitten Ida Paul pakkasi tavaransa, muutti Yhdysvaltoihin ja aloitti opiskelut Bostonissa sijaitsevassa Harvardin yliopistossa.

Jos suomalaisia pitäisi pyytää nimeämään yksi amerikkalainen huippuyliopisto, se olisi Harvard. Se tunnetaan presidenttien yliopistona. Siellä ovat opiskelleet USA:n presidenteista esimerkiksi Barack Obama, John F. Kennedy, Franklin D. Roosevelt, George W. Bush ja presidenttiehdokas Al Gore.

Harvardin opiskelukämpillä muuan Mark Zuckerberg keksi Facebookin opiskelukavereidensa algoritmien pohjalta.

Sinne Gilmoren tyttöjen Rory Gilmore haikaili ja Blondin kosto -elokuvan päähenkilö Elle Woods haki innoissaan.

Miten Ida Paul päätyi sinne? Ja mitä hänen lupaavasti alkaneelle musiikkiuralleen käy?

Ida Paulin tie Harvardiin alkoi oikeastaan jo 6-vuotiaana kun Paul asui vuoden Yhdysvalloissa New Hampshiressä. Paulin isä on amerikkalainen ja äiti suomalainen. He tapasivat aikoinaan Helsingin yliopistossa.

”Tiesin, että halusin palata Amerikkaan vielä joskus”, Paul kertoo.

Sattumoisin samoihin aikoihin Paul näki myös ensimmäistä kertaa Grease-musikaalin, jossa rasvis-Danny ja kiltti tyttö Sandy rakastuvat. Hän esitti biisejä innoissaan ympäri perheen olohuonetta. Unelma laulajan urasta syttyi.

10 vuotta myöhemmin Paul allekirjoitti sopimuksen levy-yhtiö Warnerin kanssa.

Viulua musiikkiopistolla soittanut Paul oli opetellut itsekseen soittamaan kitaraa. Helsinkiläisessä Ressun lukiossa kaverit yllyttivät: lataa omia biisejäsi Youtubeen! Paul latasi sinne tämän videon:Vielä saman vuorokauden aikana media ja muutama muukin taho kiinnostuivat.

”En halunnut vielä lupautua mihinkään”, hän sanoo nyt.

Ida Paul oli jo päättänyt alkaa raivata tietään Yhdysvaltoihin opiskelupaikan kautta.

Harvardiin hakeminen on monivaiheinen ja vaativa prosessi. Ida Paul aloitti urakan lukion toisena keväänä.

Hakemusta varten on kirjoitettava useita englanninkielisiä esseitä, joissa on vastattava itsetutkiskelua vaativiin kysymyksiin:

Mikä harrastuksesi on inspiroinut sinua eniten? Mistä epäonnistumisestasi olet oppinut eniten? Mikä lapsuuden tapahtuma on muokannut sinua eniten?

Näiden lisäksi on läpäistävä erillinen haastattelu, moniosainen pääsykoe, saatava hyvät suositukset opettajilta ja lähetettävä kaikki kouluarvosanat alakoulusta lähtien. Pääsykokeessa testattiin Paulin matemaattista osaamista, luetunymmärtämistä, esseen kirjoitustaitoja. Lisäksi piti vastata kahteen valinnaiseen aineeseen. Ida Paulilla ne olivat ranska ja matematiikka.

Deadline oli 1. joulukuuta, eli aikaa tehtäviin oli puoli vuotta. Hakemukseen piti lopulta luetella lähes kaikki, mitä Paul oli siihen asti elämässään tehnyt. Hän painotti musiikkia, mutta ei jättänyt mitään muutakaan pois.

”Pelasin tosi pitkään jalkapalloa, joten lähetin niille myös futisvideoita.”

Esseiden kirjoittaminen tökki ja Paul joutui tekemään niistä kymmeniä versioita. Parhaiten taas tuntui menevän haastattelu, jonka teki entinen Harvardin oppilas.

Kun kaikki oli valmiina, hakemus jätettiin nettilomakkeella, jolla pystyi hakemaan samalla kertaa useaan yliopistoon. Ida Paul haki Harvardin lisäksi Stanfordiin, Yaleen, Darthmouthiin, Vanderbiltiin sekä erillisillä skype-laulukokeilla vielä Berklee College of Musiciin.

Maaliskuussa 2015 Ida Paul istui omassa huoneessaan Espoon Soukassa yöllä. Hän oli saanut jo pari viikkoa aiemmin hylkäävän päätöksen Yalesta ja kuullut joutuneensa Vanderbiltiin jonotuslistalle.

Se oli siinä, ajatteli Paul, sillä kuka nyt jättäisi käyttämättä opiskelupaikkansa sellaiseen yliopistoon. Ei hän ainakaan.

Päätöksiä alkoi tulla sähköpostiin ja ensimmäiset kaksi niistä olivat hylkääviä. Ei mennyt ihan putkeen. Hermostuneet vanhemmat istuivat olohuoneessa. Kohta pitäisi mennä kertomaan uutiset.

Kolmelta sähköposti kilahti taas. Ida Paul avasi sen. Se oli Harvardista ja ensimmäisellä rivillä luki ”Congratulations!”.

”Se oli ihan sairasta. Mä menin ihan uskottomaan tilaan, että tää ei voi olla totta”, Ida Paul muistelee. Sillä hetkellä hän tajusi, että lapsuuden unelmasta oli tullut totta.

Seuraavaksi hän meni olohuoneeseen ja kertoi isälleen saamistaan kieltävistä päätöksistä. Isän ilme synkkeni. Ida Paul lisäsi: No, onneksi pääsin Harvardiin.

Loppuyönä kukaan ei nukkunut siinä talossa.

”Meillä oli ihan mielettömät bileet.”

Älytöntä kyllä, edessä olivat vielä ylioppilaskirjoitukset. Vaikka niillä ei ollut enää väliä, Ida Paul teki ne ja kirjoitti lopulta ällän paperit.

Harvardiin pääsyn jälkeinen loppukevät ja kesä olivat ihanaa aikaa, hän muistelee. Tuntui kuin hirveä paino olisi vierähtänyt harteilta. Samalla Paul alkoi miettiä, mitä muuta halusi ehkä tehdä.

Hän päätti siirtää Harvardin aloitusta vuodella ja ottaa yhteyttä paikkoihin, jotka olivat kiinnostuneet hänen musiikistaan aiemmin Youtube-videon myötä.

Sitä kautta hän päätyi biisileirille 15 entuudestaan tuntemattoman ihmisen kanssa, kirjoittamaan ensimmäistä sinkkubiisiä Roope Salminen & Koirat -yhtyeelle.

”Mä lauloin Madafakin darran demolle, Koirat tykkäsi mun äänestä ja kysyi, haluatko tulla fiittaa biisiin”, Paul kertoo.

”Mä sanoin, et joo!”

Ja sehän meni näin, neljän miljoonan Tube-näytön edestä:Ida Paul kiersi bändin kanssa kesällä 2015 keikkalavoilla. Sitten levy-yhtiö Warnerin kotimaisen tuotannon päällikkö Asko Kallonen ehdotti Ida Paulille soolobiisien tekoa. Että jos Paul halusi tehdä sellaista proggista, levy-yhtiöllä ei ole mitään sitä vastaan.

”No sit mä rupesin”, Paul sanoo ja virnistää. Samaan aikaan hän jatkoi biisileireille osallistumista ja biisien kirjoittamista muillekin artisteille, kuten Kaija Koolle ja Mikael Gabrielille. Biisit ilmestyvät sitten joskus jos ilmestyvät. Sellaista alalla on.

Ida Paul on tyytyväinen.

”Mä vieläkin yritän vähän sulatella tota välivuotta. Pääsin tekemään just sitä, mitä halusinkin tehdä.”

Nyt Ida Paul istuu Harvardissa kimppakämppänsä sängyllä ja näyttää läppäriltään näkymää ulos: siellä näkyy aurinkoinen Harvard Yardin viheralue, kampuksen tunnetuin ja vanhin keskus. Ja sen kuulee: Skype-haastattelumme aikana ambulanssin sireeni ajaa ohi kolmesti.

”Täällä ihan hirveän näköistä, kaikki on levällään”, hän pahoittelee. Neljä nuorta naista asuu aika ahtaasti. Osa Paulin tavaroista on pitänyt tunkea sängyn alle.

Ensimmäisellä viikolla Paul otti osaa orientaatioon, jossa olivat mukana kaikki taideaineiden uudet opiskelijat: tanssijat, laulajat, näyttelijät, kuvataiteilijat. Kun muut opiskelijat saapuivat kampuksella, alkoivat bileet, jotka kuulostavat aika samanlaisilta kuin suomalaisissa opiskelijabileissä.

Oluttakin oli, vaikka alkoholia saavatkin virallisesti osaa vain 21 vuotta täyttäneet.

”Kelaa sitä! Se on ollut jännä kun Suomessa ehti jo tottua siihen, ettei se ollut mikään juttu.”

Fuksiviikolla otettiin myös yhteiskuva koko vuosiluokasta kirjaston portailla. ”Vuosiluokka” tarkoittaa tuhatta uutta opiskelijaa. Vuonna 2015 Ida Paul oli toinen suomalainen, joka pääsi sisään.

”Oon törmännyt täällä yhteensä neljään muuhun suomalaiseen. On ollut kiva, että saa vertaistukea”, hän sanoo.

Harvard on maailman yliopistoja tulosten mukaan paremmuusjärjestykseen laittavan Shanghain listauksen mukaan maailman paras yliopisto juuri nyt. Yliopiston omien nettisivujen mukaan lukuvuosi 2016–2017 maksaa 66 900 – 72 100 dollaria. Lisäksi on otettava sairausvakuutus, joka maksaa 2 630 dollaria per lukuvuosi.

Ida Paulin kaverit ovat kyselleet, miten hänellä on varaa opiskella. Paul ei halua kertoa enempää, mutta vakuuttaa, että jos Harvardiin pääsee, raha-asiat järjestyvät.

”Kouluilla on täällä need blind -haku, joka tarkoittaa, että ne tarjoaa rahallista apua sisäänpäässeille. Joskus siihen liittyy ehto, että sun pitää tehdä vähän töitä. Mut jos sut hyväksytään, raha ei tule olemaan este opinnoille”, hän sanoo ympäripyöreästi.

”Oon yrittänyt itse säästää rahaa täällä ostamalla käytettyjä kirjoja.”

Kuluneiden kolmen viikon aikana Paulin opinnot ovat alkaneet täydellä teholla. Lukujärjestyksestä löytyy viisi kurssia, joista neljä on taideaineita, tanssia, näyttelemistä, musiikinteoriaa ja syksystä kevääseen kestävä Harvard Dance Project, jossa valmistetaan tanssiesitys, jota esitetään pitkin vuotta kampuksella ja sen ulkopuolella.

Ida Paul valitsi myös yhden kurssin musiikinteoriaa, ihan tulevan uran varalta.

”Mä olen niin surkea siinä ja biisintekijänä se olisi hyvä oppia. Vaikka popmusiikin tekoon ei välttämättä sitä tarvita yhtä paljon kuin klassisen musiikin säveltämiseen, musta on hyvä olla perustavanlaatuinen ymmärrys teoriasta.”

Tuntien lisäksi harvardilaiset käyvät tietysti eri kerhoissa ja klubeissa. Paul osallistuu yhteen ylimääräiseen musikaaliprojektiin ja on hakenut lisäksi kirjoittajaksi komedialehteen, sillä standup kiinnostaa myös. Popkulttuurista tuttuihin sisarus- ja veljeskuntiin (sorority/fraternity) liitytään vasta ensimmäisen vuoden keväällä tai toisen syksyllä.

Paul ei vielä tiedä, riittääkö sellaiseen aikaa.

Sillä yhdestä asiasta hän on varma: laulajan ja lauluntekijät urat jatkuvat, vaikka Harvardissa ollaankin. Ida Paul haaveilee monialaisen taiteilijan urasta; sellaisesta millaisen Paula Vesala on tehnyt itselleen.

PMMP:n bändin jälkeen Vesala on opiskellut Los Angelesissa UCLA-yliopistossa näytelmäkirjailijalinjalla, näytellyt pääosaa Tyttö nimeltä Varpu –elokuvassa, aloittanut menestyvän soolouran Vesala-nimellä. Heinäkuussa hän sai Juha Vainio –sanoituspalkinnon.

”Ultimate dream olisi, että pystyisin tekemään artistihommia vielä tosi pitkään.”

Oikaisu 11.13: Ida Paul haki Berklee College of Musiciin, aiemmin jutussa luki virheellisesti Berkeley College of Music. Oikaisu 19.14: Ida Paulin lisäksi vuonna 2015 Harvardiin pääsi sisään toinenkin suomalainen kandiohjelmaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Opiskelu
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 2. 2

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 3. 3

  JVG:n Jare ja VilleGalle täyttävät 30 vuotta – ”synttäribileet” syksyllä Hartwall-areenalla

 4. 4

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 5. 5

  Kun Hollywood-tähti huutaa oudolla videolla "Just do it!", taustalla on tämä suomalaisnainen

 6. 6

  Ravintolauutisia: Siltasen Lie Mi siirtyy Kamppiin, tilalle Onda

 7. 7

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 8. 8

  Näyttelijä Niko Saarela kelpuuttaa ihailijoiden tarjoamat drinkit muttei keskustele heidän kanssaan

 9. 9

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 10. 10

  Arviossa Helsingin keskustan uusi tapaspaikka, josta saa loistavia minipurilaisia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 2. 2

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 3. 3

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 4. 4

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 5. 5

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 6. 6

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 7. 7

  JVG:n Jare ja VilleGalle täyttävät 30 vuotta – ”synttäribileet” syksyllä Hartwall-areenalla

 8. 8

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 9. 9

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 10. 10

  16-vuotias Tuure Boelius nousi tähdeksi tubettajana, valittiin Vuoden homoksi – ja pettyi pahasti Suomen mediaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 5. 5

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 6. 6

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 7. 7

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 8. 8

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 9. 9

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 10. 10

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 2. 2

  Työntekijän terveyden tuhonneen vantaalaiskoulun lattian alta löytyi silkkaa vettä – myös ilkivalta on pahentanut tilannetta

 3. 3

  Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

 4. 4

  Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

 5. 5

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 6. 6

  Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

 7. 7

  Mielenosoitukset lietsonut Aleksei Navalnyi on vaikea pala Putinille

 8. 8

  Lapsille annetaan nyt uusvanhoja ja raamatullisia nimiä – Frozenin siivittämä Elsa-buumi hiipui, Sofia ja Onni palasivat kärkeen

 9. 9

  Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

 10. 10

  Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

 2. 2

  Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

 3. 3

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 4. 4

  Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

 5. 5

  George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

 6. 6

  Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

 7. 7

  Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

 8. 8

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 9. 9

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 10. 10

  Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 8. 8

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 9. 9

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 10. 10

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 11. Näytä lisää