Valikko

19-vuotias Ida Paul oli jo Suomessa laulajatähti, mutta sitten hän pääsi opiskelemaan maailman parhaaseen yliopistoon, Harvardiin

Tässä on Ida Paul, 19. Olet ehkä kuullut hänestä.

Tässä on Ida Paul, 19.

Olet ehkä kuullut hänestä.

Laulaja-lauluntekijä oli mukana kirjoittamassa ja laulamassa Roope Salminen & Koirien läpimurtosinkulla Madafakin darra, joka soi taukoamatta kesällä 2015.

Alkuvuodesta ilmestyi Paulin Spotifyssä ahkerasti soinut esikoissingle Laukauksia pimeään, tämä tässä:


Huhtikuussa taas ilmestyi haikea erobiisi Kunhan muut ei tiedä. Ida Paul on myös tehnyt keikkaa duona Kalle Lindrothin kanssa, heidät on voinut bongata esimerkiksi Helsingin uuden keikkapaikan G Livelabin klubilla. Ida Paul oli matkalla listatähdeksi.

Mutta sitten elämä muuttui.

Kolme viikkoa sitten Ida Paul pakkasi tavaransa, muutti Yhdysvaltoihin ja aloitti opiskelut Bostonissa sijaitsevassa Harvardin yliopistossa.

Jos suomalaisia pitäisi pyytää nimeämään yksi amerikkalainen huippuyliopisto, se olisi Harvard. Se tunnetaan presidenttien yliopistona. Siellä ovat opiskelleet USA:n presidenteista esimerkiksi Barack Obama, John F. Kennedy, Franklin D. Roosevelt, George W. Bush ja presidenttiehdokas Al Gore.

Harvardin opiskelukämpillä muuan Mark Zuckerberg keksi Facebookin opiskelukavereidensa algoritmien pohjalta.

Sinne Gilmoren tyttöjen Rory Gilmore haikaili ja Blondin kosto -elokuvan päähenkilö Elle Woods haki innoissaan.

Miten Ida Paul päätyi sinne? Ja mitä hänen lupaavasti alkaneelle musiikkiuralleen käy?

Ida Paulin tie Harvardiin alkoi oikeastaan jo 6-vuotiaana kun Paul asui vuoden Yhdysvalloissa New Hampshiressä. Paulin isä on amerikkalainen ja äiti suomalainen. He tapasivat aikoinaan Helsingin yliopistossa.

”Tiesin, että halusin palata Amerikkaan vielä joskus”, Paul kertoo.

Sattumoisin samoihin aikoihin Paul näki myös ensimmäistä kertaa Grease-musikaalin, jossa rasvis-Danny ja kiltti tyttö Sandy rakastuvat. Hän esitti biisejä innoissaan ympäri perheen olohuonetta. Unelma laulajan urasta syttyi.

10 vuotta myöhemmin Paul allekirjoitti sopimuksen levy-yhtiö Warnerin kanssa.

Viulua musiikkiopistolla soittanut Paul oli opetellut itsekseen soittamaan kitaraa. Helsinkiläisessä Ressun lukiossa kaverit yllyttivät: lataa omia biisejäsi Youtubeen! Paul latasi sinne tämän videon:Vielä saman vuorokauden aikana media ja muutama muukin taho kiinnostuivat.

”En halunnut vielä lupautua mihinkään”, hän sanoo nyt.

Ida Paul oli jo päättänyt alkaa raivata tietään Yhdysvaltoihin opiskelupaikan kautta.

Harvardiin hakeminen on monivaiheinen ja vaativa prosessi. Ida Paul aloitti urakan lukion toisena keväänä.

Hakemusta varten on kirjoitettava useita englanninkielisiä esseitä, joissa on vastattava itsetutkiskelua vaativiin kysymyksiin:

Mikä harrastuksesi on inspiroinut sinua eniten? Mistä epäonnistumisestasi olet oppinut eniten? Mikä lapsuuden tapahtuma on muokannut sinua eniten?

Näiden lisäksi on läpäistävä erillinen haastattelu, moniosainen pääsykoe, saatava hyvät suositukset opettajilta ja lähetettävä kaikki kouluarvosanat alakoulusta lähtien. Pääsykokeessa testattiin Paulin matemaattista osaamista, luetunymmärtämistä, esseen kirjoitustaitoja. Lisäksi piti vastata kahteen valinnaiseen aineeseen. Ida Paulilla ne olivat ranska ja matematiikka.

Deadline oli 1. joulukuuta, eli aikaa tehtäviin oli puoli vuotta. Hakemukseen piti lopulta luetella lähes kaikki, mitä Paul oli siihen asti elämässään tehnyt. Hän painotti musiikkia, mutta ei jättänyt mitään muutakaan pois.

”Pelasin tosi pitkään jalkapalloa, joten lähetin niille myös futisvideoita.”

Esseiden kirjoittaminen tökki ja Paul joutui tekemään niistä kymmeniä versioita. Parhaiten taas tuntui menevän haastattelu, jonka teki entinen Harvardin oppilas.

Kun kaikki oli valmiina, hakemus jätettiin nettilomakkeella, jolla pystyi hakemaan samalla kertaa useaan yliopistoon. Ida Paul haki Harvardin lisäksi Stanfordiin, Yaleen, Darthmouthiin, Vanderbiltiin sekä erillisillä skype-laulukokeilla vielä Berklee College of Musiciin.

Maaliskuussa 2015 Ida Paul istui omassa huoneessaan Espoon Soukassa yöllä. Hän oli saanut jo pari viikkoa aiemmin hylkäävän päätöksen Yalesta ja kuullut joutuneensa Vanderbiltiin jonotuslistalle.

Se oli siinä, ajatteli Paul, sillä kuka nyt jättäisi käyttämättä opiskelupaikkansa sellaiseen yliopistoon. Ei hän ainakaan.

Päätöksiä alkoi tulla sähköpostiin ja ensimmäiset kaksi niistä olivat hylkääviä. Ei mennyt ihan putkeen. Hermostuneet vanhemmat istuivat olohuoneessa. Kohta pitäisi mennä kertomaan uutiset.

Kolmelta sähköposti kilahti taas. Ida Paul avasi sen. Se oli Harvardista ja ensimmäisellä rivillä luki ”Congratulations!”.

”Se oli ihan sairasta. Mä menin ihan uskottomaan tilaan, että tää ei voi olla totta”, Ida Paul muistelee. Sillä hetkellä hän tajusi, että lapsuuden unelmasta oli tullut totta.

Seuraavaksi hän meni olohuoneeseen ja kertoi isälleen saamistaan kieltävistä päätöksistä. Isän ilme synkkeni. Ida Paul lisäsi: No, onneksi pääsin Harvardiin.

Loppuyönä kukaan ei nukkunut siinä talossa.

”Meillä oli ihan mielettömät bileet.”

Älytöntä kyllä, edessä olivat vielä ylioppilaskirjoitukset. Vaikka niillä ei ollut enää väliä, Ida Paul teki ne ja kirjoitti lopulta ällän paperit.

Harvardiin pääsyn jälkeinen loppukevät ja kesä olivat ihanaa aikaa, hän muistelee. Tuntui kuin hirveä paino olisi vierähtänyt harteilta. Samalla Paul alkoi miettiä, mitä muuta halusi ehkä tehdä.

Hän päätti siirtää Harvardin aloitusta vuodella ja ottaa yhteyttä paikkoihin, jotka olivat kiinnostuneet hänen musiikistaan aiemmin Youtube-videon myötä.

Sitä kautta hän päätyi biisileirille 15 entuudestaan tuntemattoman ihmisen kanssa, kirjoittamaan ensimmäistä sinkkubiisiä Roope Salminen & Koirat -yhtyeelle.

”Mä lauloin Madafakin darran demolle, Koirat tykkäsi mun äänestä ja kysyi, haluatko tulla fiittaa biisiin”, Paul kertoo.

”Mä sanoin, et joo!”

Ja sehän meni näin, neljän miljoonan Tube-näytön edestä:Ida Paul kiersi bändin kanssa kesällä 2015 keikkalavoilla. Sitten levy-yhtiö Warnerin kotimaisen tuotannon päällikkö Asko Kallonen ehdotti Ida Paulille soolobiisien tekoa. Että jos Paul halusi tehdä sellaista proggista, levy-yhtiöllä ei ole mitään sitä vastaan.

”No sit mä rupesin”, Paul sanoo ja virnistää. Samaan aikaan hän jatkoi biisileireille osallistumista ja biisien kirjoittamista muillekin artisteille, kuten Kaija Koolle ja Mikael Gabrielille. Biisit ilmestyvät sitten joskus jos ilmestyvät. Sellaista alalla on.

Ida Paul on tyytyväinen.

”Mä vieläkin yritän vähän sulatella tota välivuotta. Pääsin tekemään just sitä, mitä halusinkin tehdä.”

Nyt Ida Paul istuu Harvardissa kimppakämppänsä sängyllä ja näyttää läppäriltään näkymää ulos: siellä näkyy aurinkoinen Harvard Yardin viheralue, kampuksen tunnetuin ja vanhin keskus. Ja sen kuulee: Skype-haastattelumme aikana ambulanssin sireeni ajaa ohi kolmesti.

”Täällä ihan hirveän näköistä, kaikki on levällään”, hän pahoittelee. Neljä nuorta naista asuu aika ahtaasti. Osa Paulin tavaroista on pitänyt tunkea sängyn alle.

Ensimmäisellä viikolla Paul otti osaa orientaatioon, jossa olivat mukana kaikki taideaineiden uudet opiskelijat: tanssijat, laulajat, näyttelijät, kuvataiteilijat. Kun muut opiskelijat saapuivat kampuksella, alkoivat bileet, jotka kuulostavat aika samanlaisilta kuin suomalaisissa opiskelijabileissä.

Oluttakin oli, vaikka alkoholia saavatkin virallisesti osaa vain 21 vuotta täyttäneet.

”Kelaa sitä! Se on ollut jännä kun Suomessa ehti jo tottua siihen, ettei se ollut mikään juttu.”

Fuksiviikolla otettiin myös yhteiskuva koko vuosiluokasta kirjaston portailla. ”Vuosiluokka” tarkoittaa tuhatta uutta opiskelijaa. Vuonna 2015 Ida Paul oli toinen suomalainen, joka pääsi sisään.

”Oon törmännyt täällä yhteensä neljään muuhun suomalaiseen. On ollut kiva, että saa vertaistukea”, hän sanoo.

Harvard on maailman yliopistoja tulosten mukaan paremmuusjärjestykseen laittavan Shanghain listauksen mukaan maailman paras yliopisto juuri nyt. Yliopiston omien nettisivujen mukaan lukuvuosi 2016–2017 maksaa 66 900 – 72 100 dollaria. Lisäksi on otettava sairausvakuutus, joka maksaa 2 630 dollaria per lukuvuosi.

Ida Paulin kaverit ovat kyselleet, miten hänellä on varaa opiskella. Paul ei halua kertoa enempää, mutta vakuuttaa, että jos Harvardiin pääsee, raha-asiat järjestyvät.

”Kouluilla on täällä need blind -haku, joka tarkoittaa, että ne tarjoaa rahallista apua sisäänpäässeille. Joskus siihen liittyy ehto, että sun pitää tehdä vähän töitä. Mut jos sut hyväksytään, raha ei tule olemaan este opinnoille”, hän sanoo ympäripyöreästi.

”Oon yrittänyt itse säästää rahaa täällä ostamalla käytettyjä kirjoja.”

Kuluneiden kolmen viikon aikana Paulin opinnot ovat alkaneet täydellä teholla. Lukujärjestyksestä löytyy viisi kurssia, joista neljä on taideaineita, tanssia, näyttelemistä, musiikinteoriaa ja syksystä kevääseen kestävä Harvard Dance Project, jossa valmistetaan tanssiesitys, jota esitetään pitkin vuotta kampuksella ja sen ulkopuolella.

Ida Paul valitsi myös yhden kurssin musiikinteoriaa, ihan tulevan uran varalta.

”Mä olen niin surkea siinä ja biisintekijänä se olisi hyvä oppia. Vaikka popmusiikin tekoon ei välttämättä sitä tarvita yhtä paljon kuin klassisen musiikin säveltämiseen, musta on hyvä olla perustavanlaatuinen ymmärrys teoriasta.”

Tuntien lisäksi harvardilaiset käyvät tietysti eri kerhoissa ja klubeissa. Paul osallistuu yhteen ylimääräiseen musikaaliprojektiin ja on hakenut lisäksi kirjoittajaksi komedialehteen, sillä standup kiinnostaa myös. Popkulttuurista tuttuihin sisarus- ja veljeskuntiin (sorority/fraternity) liitytään vasta ensimmäisen vuoden keväällä tai toisen syksyllä.

Paul ei vielä tiedä, riittääkö sellaiseen aikaa.

Sillä yhdestä asiasta hän on varma: laulajan ja lauluntekijät urat jatkuvat, vaikka Harvardissa ollaankin. Ida Paul haaveilee monialaisen taiteilijan urasta; sellaisesta millaisen Paula Vesala on tehnyt itselleen.

PMMP:n bändin jälkeen Vesala on opiskellut Los Angelesissa UCLA-yliopistossa näytelmäkirjailijalinjalla, näytellyt pääosaa Tyttö nimeltä Varpu –elokuvassa, aloittanut menestyvän soolouran Vesala-nimellä. Heinäkuussa hän sai Juha Vainio –sanoituspalkinnon.

”Ultimate dream olisi, että pystyisin tekemään artistihommia vielä tosi pitkään.”

Oikaisu 11.13: Ida Paul haki Berklee College of Musiciin, aiemmin jutussa luki virheellisesti Berkeley College of Music. Oikaisu 19.14: Ida Paulin lisäksi vuonna 2015 Harvardiin pääsi sisään toinenkin suomalainen kandiohjelmaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Opiskelu
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 4. 4

  Viisi annosta, joita pitää syödä Vuosaaressa ja lähialueilla

 5. 5

  "EU:ssa on kyse Antikristuksen vallasta" – Jouko Piho perustaa puoluetta ja uskoo olevansa profeetta

 6. 6

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 7. 7

  Parisuhteessa olemme kaikki apinoita – testaa, mikä apina sinun kumppanisi on!

 8. 8

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 9. 9

  Sarkasmia ei ymmärretä netissä eikä juuri muuallakaan – tutkija selittää, miksi

 10. 10

  Microsoft vastasi Paintin lopettamisesta seuranneeseen äläkkään: piirrosohjelma pidetäänkin hengissä ja se tulee ladattavaksi Windows Storeen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 4. 4

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 5. 5

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 7. 7

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 8. 8

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 9. 9

  Microsoft vastasi Paintin lopettamisesta seuranneeseen äläkkään: piirrosohjelma pidetäänkin hengissä ja se tulee ladattavaksi Windows Storeen

 10. 10

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 7. 7

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 8. 8

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 10. 10

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 2. 2

  Varo näitä ruokia, jos syöt lääkkeitä – ruoka-aineilla on oudoilta kuulostavia vaikutuksia lääkkeiden kanssa

 3. 3

  Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamissuunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

 4. 4

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 5. 5

  Suomen EU-politiikkaa pyörittävä mies on palvellut viittä pääministeriä, mutta hänestä ei ole edes Wikipedia-artikkelia – haastattelussa arvostettu, karu ja vähän pelättykin Kare Halonen

 6. 6

  Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

 7. 7

  Yhdysvaltain senaatti päätti täpärästi aloittaa poikkeusmenettelyn Obamacaren kumoamiseksi

 8. 8

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 9. 9

  Suomeen ensimmäistä kertaa saapuva suorapuheinen laulaja Beth Ditto: ”Amerikassa empatia on vaihtunut täydelliseen sosiopatiaan”

 10. 10

  Parantumattomasti sairaan Charlie-vauvan vanhemmat ajautuivat taas erimielisyyksiin sairaalan kanssa – vanhemmat haluavat vauvan kotiin kuolemaan, mutta sairaala ei suostu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 2. 2

  Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

 3. 3

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 4. 4

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 5. 5

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 6. 6

  Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

 7. 7

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 8. 8

  Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

 9. 9

  Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

 10. 10

  Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 3. 3

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 4. 4

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 11. Näytä lisää