Sushiekstra: Testasimme kolme klassista sushia tarjoavaa uutta paikkaa, joissa kannattaa käydä

Sushia saa vaikka burritona, mutta perinteistä tarjoavat ravintolat pitävät pintansa. Pikatestasimme kolme uutta Helsingistä ja läheltä.

Sushia saa vaikka burritona, mutta perinteistä tarjoavat ravintolat pitävät pintansa. Pikatestasimme kolme uutta Helsingistä ja läheltä.

Sushin voittokulku jatkuu yhä. Helsingissä on kymmeniä ja taas kymmeniä sushiravintoloita ravintoloita, ja uusia tulee jatkuvasti.

Sushi on vuosien saatossa taipunut uusiin muotoihin. Helsingistäkin saa nykyään esimerkiksi meksikolaisen burriton muotoisia isoja sushipötköjä eli sushiburritoja, joita tekee ravintola Soma. Ruoka­blogeista tuttuja sushiburgereita taas tarjoaa Hietalahden kauppahallin Mr Onigiri.

Eniten Helsinkiin avautuu kuitenkin klassisia sushiravintoloita, jotka tekevät perinteisiä makeja ja nigireitä ilman kikkailua.

Tulokas Roji on Kallion seudun parhaita

Yksi viime aikojen kehutummista tulokkaista on Kolmannen linjan ja Suonionkadun kulmaan kesällä avattu Roji, jota on nimitetty some-arvioissa Kallion parhaaksi sushipaikaksi.

Roji tarkoittaa japanilaista teepuutarhaa tai teehuoneeseen johtavaa kivipolkua. Nimi sopii tälle ravintolalle hyvin. Tunnelma on harmoninen, ja mieli rauhoittuu heti sisään astuessa.

Sisustus on vaaleasävyinen. Isoista ikkunoista tulee tilaan päiväaikaan hyvin valoa. On Artekin lamppuja, pieniä viherkasveja, pastellisävyisiä soijakannuja ja erivärisiä tuoleja. Musiikki soi vaimeasti. Yhdistetyn myyntitiski-sushikeittiön takana työskentelee Japanista kotoisin oleva sushikokki, ja raaka-aineet ovat nähtävissä vitriinissä aivan kuin japanilaisissa sushibaareissa.

Testikerta Rojiin ajoittuu syyskuun alkuun. Nyt lounasaikaan tarjolla on 12 kappaleen sushisetti (10 e). Juomaksi voi tilata teetä (5 e/pannu). Myös kahvia, limuja ja kylmäuutettua oolong-teetä saa, alkoholijuomia ei.

Buffettilinjalle ei ole lähdetty, vaan myös lounas tehdään tilauksesta. Se on hyvä: sushi on tuoretuote. Harmillista silti, että sushimestarin edessä olevalla tiskillä ei ole paikkoja, joissa voisi seurata valmistumista. Täytyy siis tyytyä ikkunapöydän näkymiin Kallion kaduille. Odotellessa voi nauttia misokeiton, mutta nyt ei tarvitse pahemmin odotella.

Paikalla on vain muutama asiakas, ja annos syntyy noin viidessä minuutissa. Sushin kuuluukin olla käden käänteessä valmistuvaa ruokaa. Nyt 12 palan settiin kuuluu kuusi makia ja kuusi nigiriä. Valikoima on klassinen: on muun muassa pari kurkkumakia, pari californiamakia, lohinigiri ja ebi eli katkaravunpyrstönigiri. Hieman erikoisempaa osastoa edustaa esimerkiksi merilevätäytteinen gunkan-maki.

Eksoottisempia vaihtoehtoja olisi ollut menussa lisääkin. Esimerkiksi nigiri grillatun muikun kanssa, parsamaki ja alkuruoista nattō eli hapatetuista pavuista valmistettu japanilainen klassikkoruoka – se näyttää limaiselta papumössöltä ja haisee pitkään kypsyneeltä juustolta.

Mutta ne sushit. Kympin lounassetin hinta-laatusuhde on oiva. Riisi on ilmavaa ja raaka-aineet laadukkaita. Hintaan kuuluu myös kahvi tai tee.

Roji voi hyvinkin olla Kallion paras sushipaikka – joskaan kilpailijoita ei alueella monta ole. Testikerran perusteella paikka pärjää hyvin myös koko Helsingin mittakaavassa.

Missä? Kolmas linja 16, p. 010 315 8111. facebook.com/roji.helsinki

Milloin? Ti–pe klo 11–20 ja la–su 12–20.

Paljonko? Makit 6–8 e / 8 kpl, nigirit 3,50–5 e / 2 kpl, alkuruoat 3–9 e.

Maka Sushi tuli Tampereelta ja tarjoaa nyt Kauniaisissa harvinaista herkkua

Viime keväällä kolme nuorta yrittäjää avasi Tampereelle sushiravintola Maka Sushin, jota on muun muassa Eat.fi:ssä, Facebookissa, Yelpissä ja blogeissa ehditty arvioida kaupungin parhaimmistoon. Kiitosta somessa on tullut raaka-aineiden tuoreudesta ja ystävällisestä palvelusta.

Elokuussa toiminta laajensi Kauniaisiin. Maka Sushi Grani on pienen pieni ravintola kauppakeskus Granin katutasossa. Suoranaisia pöytiä ei asiakkaille ole, ainoastaan kahdeksan istumapaikkaa ikkunaa pitkin kulkevan tiskin luona, joten iltaa tänne ei oikein voi tulla istumaan. Sisustusta hallitsee päätyseinän hauska seinämaalaus.

Puolilta päivin elokuisena lauantaina suurin osa istumapaikoista on varattuna, mutta vaihtuvuus on nopeaa. Pöydissä istuu vanhempia lapsineen, nuoria aikuisia, keski-ikäisiä ja iäkkäitä pariskuntia. Mukaan tilaaminen on silti suositumpaa, ja puhelimitse saapuvia tilauksia tuleekin tasaisin väliajoin.

Maka Sushi vaikuttaa saaneen hyvän vastaanoton granilaisilta. Nytkin vanhempi pariskunta kiittelee ravintolan avaamisesta nimenomaan Kauniaisiin, jossa sushia ei juuri muuten ole tarjolla.

Kiitoksiin on syytä muutenkin.

Palvelu on ystävällistä. Annoksiin kuuluu misokeitto, jonka saa höystää purjolla ja merilevällä. Aivan kuten Tampereella, myös täällä misokeitto kuuluu lajinsa parhaimpiin.

Alkoholia ei toistaiseksi saa, mutta anniskeluoikeuksia ollaan hakemassa tulevaisuudessa.

Lista on virkistävän lyhyt ja kohtuuhintainen. Tilaan lohi-avokadomakin ja kesäkurpitsanigirejä. Sushi saapuu nopeasti ja on hyvää: erityisesti kiinteän ja pehmeän kotimaisen kesäkurpitsan käyttö ilahduttaa. Riisi tosin on jäänyt vähän raa’aksi, eikä koostumus ole aivan täydellinen. Myös kertakäyttöastiat oudoksuttavat.

Kala ja kasvikset ovat kuitenkin juuri niin tuoreita kuin toivoa sopii, ja sushit oikeaoppisesti suupalan kokoisia.

Kun Kauniaisten juna-asemaltakin on vain muutaman minuutin kävelymatka, voi sushille hyvinkin tulla myös kauempaa.

Missä? Kauppakeskus Grani, Tunnelitie 4, Kauniainen, makasushi.fi

Koska? Ma–pe klo 11–22, lounas 11–15, la 12–22.

Paljonko? Lajitelmat 11,50–25,50 e, makit 7,50–15 e, nigirit 3,50–6 e.

Tikkurilan Sushilounge tarjoaa laatusushia, jota säestää tvisti muuta japanilaista

Tikkurilan aseman seutu sai Kehäradan rakentamisen yhteydessä liudan uusia kauppoja ja ravintoloita. Yksi uusista paikoista on aseman kylkeen maaliskuun alussa avattu Sushilounge, josta saa japanilaista ruokaa.

Ravintolan suurista ikkunoista aukeaa näkymä Tikkurilan linja-autoterminaaliin, joka sijaitsee ultramodernin kauppakeskus Dixin alla. Teräksisen kolkkoa ympäristöä on pehmennetty onnistuneesti sisustuksella, joka on yhdistelmä lämpimän sävyistä puuta, pehmeitä valoja ja värikkäitä tyynyjä. Tunnelma on kotoisa.

Listalla on kuusi sushilajitelmaa sekä valikoima makirullia ja nigirejä, joista erikoisin on pekonilla täytetty maki. Erityisen kattava valikoima on uramakeja, joita saa esimerkiksi ankeriaalla täytettynä.

Kokki on kotoisin Okinawan saarelta, ja toisinaan tarjolla on myös paikallisia erikoisuuksia kuten nuudelikeittoja.

Japanilaisten juomien ystäville lon sakea sekä luumuviini umeshua. Ravintolassa on a-oikeudet.

Tarjoilija suosittelee tälle elokuiselle testikerralle maistettavaksi Island combo -sushilajitelmaa, jossa on kahdeksan kaliforniamakia, kaksi liekitetyllä lohella ja majoneesilla päällystettyä nigiriä sekä kaksi avokadonigiriä. Ei mitään kevyttä, sillä myös kaliforniamakeissa on avokadon ja ravun lisäksi majoneesia.

Kaikki palat maistuvat siitä huolimatta raikkailta, joskin koko saisi olla hieman pienempi. Jättimäisiä nigireitä on lähes mahdoton saada suuhun kerralla. Kaikki sushit on selkeästi valmistettu tilauksesta, sillä ne ovat oikeaoppisesti noin ruumiinlämpöisiä eivätkä jääkaappikylmiä.

Riisin kypsyys on onnistunut, vaikka riisiviinietikkaa voisi olla enemmänkin.

Alkupalana tai sushin ohessa syötävien pienten annosten valikoima on monipuolinen: misokeiton lisäksi saa esimerkiksi tattarista tehtyjä soba-nuudeleita, jotka nautitaan kylminä soijasta tehdyn dippikastikkeen ja wasabin kanssa. Tätä japanilaisten suosikkiherkkua näkee harvoin suomalaisissa ravintoloissa.

Houkuttelevalta kuulostaa myös havaijilainen lomi lomi -salaatti, jonka saa avokadosta tai lohesta valmistettuna. Valitsen testiin avokadoversion, jossa on salaattisekoitusta, tomaattia sekä reilu kasa avokadoa. Reippaan kokoisen annoksen kastikkeessa maistuu mukavasti paahteinen seesamiöljy sekä soija.

Ravintola on testiarki-iltana lähes tyhjillään, mikä on sääli.

Missä? Ratakuja 1, Vantaa. p. 044 236 4999, sushilounge.fi.

Koska? Ti–to klo 11–21, pe klo 11–22 ja la 13–22.

Paljonko? Lajitelmat 17,90–32 e, nigirit 4,50–7,20 e ja makit 7,50–12,50 e.

Kuin kolme marjaa – tältä näyttävät testipaikkojen lohinigirit ja kurkkumakit:

Ja tässä vielä lopuksi tärkeät sushitermit haltuun!

1. Maki

Merilevään kääritty sushirulla. Lukuisia eri tyyppejä ja täytteitä. Hosomakissa on yleensä vain yksi täyte, esimerkiksi kurkku. Futomaki taas on paksumpi rulla, jossa on useita täytteitä. Uramaki on niin sanottu käänteisrulla, jossa merilevä on keskellä ja riisi ulkopuolella.

2. Nigiri

Täyte on soikioksi puristetun riisiköntin päällä. Sana nigiri tarkoittaakin ”puristamista”. Shake (lohi), ebi (keitetty ravunpyrstö) ja tamago (munakas) ovat tavallisimpia nigireitä. Riisin ja kalan välissä on yleensä sipaus wasabia.

3. Gunkan, temaki, inari ja muut

Gunkan tarkoittaa suomeksi sotalaivaa, ja kyseinen sushipala onkin veneen muotoinen. Merilevästä tehdyt laidat pitävät päälle asetellut täytteet paikallaan. Temaki on jäätelötötterön muotoinen sushi, jossa täytteet ovat tuutin sisällä. Inari on friteerattu tofutasku, jonka sisällä on riisiä.

4. Gari

Sushin kanssa tarjottava pikkelöity inkivääri. Sen tarkoitus on raikastaa suu sushipalojen välillä.

5. Wasabi

Tulinen tahna, jolla ei yleensä ole mitään tekemistä varsinaisen wasabikasvin kanssa. Aito wasabi maksaa mansikoita, ja monesti käytetäänkin piparjuuresta valmistettua jäljitelmää, johon sekoitetaan sinapinsiementä. Vihreä väri tulee väri­aineesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravintolat
 • Pikatesti
 • Helsinki
 • Kauniainen
 • Tikkurila
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 2. 2

  Kuka voittaa Game of Thronesin ja saa Rautavaltaistuimen? Äänestä suosikkiasi

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 5. 5

  Etsimme Helsingin halvimmat: Kuntosali, kahvi, brunssi...

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 7. 7

  Arnold Schwarzenegger ei olisi mitään ilman hänen elokuvissaan esiintyviä lukemattomia naisia – Testaa, montako heistä tunnistat

 8. 8

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 9. 9

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 10. 10

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 2. 2

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 3. 3

  Arnold Schwarzenegger ei olisi mitään ilman hänen elokuvissaan esiintyviä lukemattomia naisia – Testaa, montako heistä tunnistat

 4. 4

  Kuka voittaa Game of Thronesin ja saa Rautavaltaistuimen? Äänestä suosikkiasi

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 6. 6

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 7. 7

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 8. 8

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 9. 9

  Ensi viikolla Helsingissä nähdään esitys, jonka yleisöltä kerätään heidän Facebook-päivityksiään ja niitä käytetään osana show’ta – tästä on kyse

 10. 10

  Tässä 9 kiinnostavinta pizzeriaa Helsingissä juuri nyt

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 4. 4

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 5. 5

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 6. 6

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 7. 7

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 8. 8

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 9. 9

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 10. 10

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

 2. 2

  Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

 3. 3

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 4. 4

  Helsingillä on kymmeniä rapistuvia arvohuviloita, joita ei saada järkevään käyttöön – Villingin mökkivaltaus kertoo kaupungin hitaudesta

 5. 5

  ”Lapsena silvottu nainen ei välttämättä tiedä, miltä sukuelimien tulisi näyttää” – Britanniassa silpomisesta saa kovan rangaistuksen, Suomessa ei ole edes silpomisen kieltävää lakia

 6. 6

  Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

 7. 7

  Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

 8. 8

  Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

 9. 9

  Britannian prinssi William lopettaa työnsä ambulanssilentäjänä – keskittyy nyt kokonaan kuninkaallisiin tehtäviin

 10. 10

  Venäjä-pakotteet Trumpin pöydälle – Yhdysvaltain senaatti hyväksyi lakipaketin lähes yksimielisesti

 11. Näytä lisää
 1. 1

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 2. 2

  Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

 3. 3

  Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

 4. 4

  Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

 5. 5

  Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

 6. 6

  Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

 7. 7

  Niinistö ja Putin kävivät oopperassa Putinin Suomen-vierailun päätteeksi – faniseurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

 8. 8

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 9. 9

  Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

 10. 10

  Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 2. 2

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 3. 3

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 4. 4

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 7. 7

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 8. 8

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 11. Näytä lisää