Valikko

Sushiekstra: Testasimme kolme klassista sushia tarjoavaa uutta paikkaa, joissa kannattaa käydä

Sushia saa vaikka burritona, mutta perinteistä tarjoavat ravintolat pitävät pintansa. Pikatestasimme kolme uutta Helsingistä ja läheltä.

Sushia saa vaikka burritona, mutta perinteistä tarjoavat ravintolat pitävät pintansa. Pikatestasimme kolme uutta Helsingistä ja läheltä.

Sushin voittokulku jatkuu yhä. Helsingissä on kymmeniä ja taas kymmeniä sushiravintoloita ravintoloita, ja uusia tulee jatkuvasti.

Sushi on vuosien saatossa taipunut uusiin muotoihin. Helsingistäkin saa nykyään esimerkiksi meksikolaisen burriton muotoisia isoja sushipötköjä eli sushiburritoja, joita tekee ravintola Soma. Ruoka­blogeista tuttuja sushiburgereita taas tarjoaa Hietalahden kauppahallin Mr Onigiri.

Eniten Helsinkiin avautuu kuitenkin klassisia sushiravintoloita, jotka tekevät perinteisiä makeja ja nigireitä ilman kikkailua.

Tulokas Roji on Kallion seudun parhaita

Yksi viime aikojen kehutummista tulokkaista on Kolmannen linjan ja Suonionkadun kulmaan kesällä avattu Roji, jota on nimitetty some-arvioissa Kallion parhaaksi sushipaikaksi.

Roji tarkoittaa japanilaista teepuutarhaa tai teehuoneeseen johtavaa kivipolkua. Nimi sopii tälle ravintolalle hyvin. Tunnelma on harmoninen, ja mieli rauhoittuu heti sisään astuessa.

Sisustus on vaaleasävyinen. Isoista ikkunoista tulee tilaan päiväaikaan hyvin valoa. On Artekin lamppuja, pieniä viherkasveja, pastellisävyisiä soijakannuja ja erivärisiä tuoleja. Musiikki soi vaimeasti. Yhdistetyn myyntitiski-sushikeittiön takana työskentelee Japanista kotoisin oleva sushikokki, ja raaka-aineet ovat nähtävissä vitriinissä aivan kuin japanilaisissa sushibaareissa.

Testikerta Rojiin ajoittuu syyskuun alkuun. Nyt lounasaikaan tarjolla on 12 kappaleen sushisetti (10 e). Juomaksi voi tilata teetä (5 e/pannu). Myös kahvia, limuja ja kylmäuutettua oolong-teetä saa, alkoholijuomia ei.

Buffettilinjalle ei ole lähdetty, vaan myös lounas tehdään tilauksesta. Se on hyvä: sushi on tuoretuote. Harmillista silti, että sushimestarin edessä olevalla tiskillä ei ole paikkoja, joissa voisi seurata valmistumista. Täytyy siis tyytyä ikkunapöydän näkymiin Kallion kaduille. Odotellessa voi nauttia misokeiton, mutta nyt ei tarvitse pahemmin odotella.

Paikalla on vain muutama asiakas, ja annos syntyy noin viidessä minuutissa. Sushin kuuluukin olla käden käänteessä valmistuvaa ruokaa. Nyt 12 palan settiin kuuluu kuusi makia ja kuusi nigiriä. Valikoima on klassinen: on muun muassa pari kurkkumakia, pari californiamakia, lohinigiri ja ebi eli katkaravunpyrstönigiri. Hieman erikoisempaa osastoa edustaa esimerkiksi merilevätäytteinen gunkan-maki.

Eksoottisempia vaihtoehtoja olisi ollut menussa lisääkin. Esimerkiksi nigiri grillatun muikun kanssa, parsamaki ja alkuruoista nattō eli hapatetuista pavuista valmistettu japanilainen klassikkoruoka – se näyttää limaiselta papumössöltä ja haisee pitkään kypsyneeltä juustolta.

Mutta ne sushit. Kympin lounassetin hinta-laatusuhde on oiva. Riisi on ilmavaa ja raaka-aineet laadukkaita. Hintaan kuuluu myös kahvi tai tee.

Roji voi hyvinkin olla Kallion paras sushipaikka – joskaan kilpailijoita ei alueella monta ole. Testikerran perusteella paikka pärjää hyvin myös koko Helsingin mittakaavassa.

Missä? Kolmas linja 16, p. 010 315 8111. facebook.com/roji.helsinki

Milloin? Ti–pe klo 11–20 ja la–su 12–20.

Paljonko? Makit 6–8 e / 8 kpl, nigirit 3,50–5 e / 2 kpl, alkuruoat 3–9 e.

Maka Sushi tuli Tampereelta ja tarjoaa nyt Kauniaisissa harvinaista herkkua

Viime keväällä kolme nuorta yrittäjää avasi Tampereelle sushiravintola Maka Sushin, jota on muun muassa Eat.fi:ssä, Facebookissa, Yelpissä ja blogeissa ehditty arvioida kaupungin parhaimmistoon. Kiitosta somessa on tullut raaka-aineiden tuoreudesta ja ystävällisestä palvelusta.

Elokuussa toiminta laajensi Kauniaisiin. Maka Sushi Grani on pienen pieni ravintola kauppakeskus Granin katutasossa. Suoranaisia pöytiä ei asiakkaille ole, ainoastaan kahdeksan istumapaikkaa ikkunaa pitkin kulkevan tiskin luona, joten iltaa tänne ei oikein voi tulla istumaan. Sisustusta hallitsee päätyseinän hauska seinämaalaus.

Puolilta päivin elokuisena lauantaina suurin osa istumapaikoista on varattuna, mutta vaihtuvuus on nopeaa. Pöydissä istuu vanhempia lapsineen, nuoria aikuisia, keski-ikäisiä ja iäkkäitä pariskuntia. Mukaan tilaaminen on silti suositumpaa, ja puhelimitse saapuvia tilauksia tuleekin tasaisin väliajoin.

Maka Sushi vaikuttaa saaneen hyvän vastaanoton granilaisilta. Nytkin vanhempi pariskunta kiittelee ravintolan avaamisesta nimenomaan Kauniaisiin, jossa sushia ei juuri muuten ole tarjolla.

Kiitoksiin on syytä muutenkin.

Palvelu on ystävällistä. Annoksiin kuuluu misokeitto, jonka saa höystää purjolla ja merilevällä. Aivan kuten Tampereella, myös täällä misokeitto kuuluu lajinsa parhaimpiin.

Alkoholia ei toistaiseksi saa, mutta anniskeluoikeuksia ollaan hakemassa tulevaisuudessa.

Lista on virkistävän lyhyt ja kohtuuhintainen. Tilaan lohi-avokadomakin ja kesäkurpitsanigirejä. Sushi saapuu nopeasti ja on hyvää: erityisesti kiinteän ja pehmeän kotimaisen kesäkurpitsan käyttö ilahduttaa. Riisi tosin on jäänyt vähän raa’aksi, eikä koostumus ole aivan täydellinen. Myös kertakäyttöastiat oudoksuttavat.

Kala ja kasvikset ovat kuitenkin juuri niin tuoreita kuin toivoa sopii, ja sushit oikeaoppisesti suupalan kokoisia.

Kun Kauniaisten juna-asemaltakin on vain muutaman minuutin kävelymatka, voi sushille hyvinkin tulla myös kauempaa.

Missä? Kauppakeskus Grani, Tunnelitie 4, Kauniainen, makasushi.fi

Koska? Ma–pe klo 11–22, lounas 11–15, la 12–22.

Paljonko? Lajitelmat 11,50–25,50 e, makit 7,50–15 e, nigirit 3,50–6 e.

Tikkurilan Sushilounge tarjoaa laatusushia, jota säestää tvisti muuta japanilaista

Tikkurilan aseman seutu sai Kehäradan rakentamisen yhteydessä liudan uusia kauppoja ja ravintoloita. Yksi uusista paikoista on aseman kylkeen maaliskuun alussa avattu Sushilounge, josta saa japanilaista ruokaa.

Ravintolan suurista ikkunoista aukeaa näkymä Tikkurilan linja-autoterminaaliin, joka sijaitsee ultramodernin kauppakeskus Dixin alla. Teräksisen kolkkoa ympäristöä on pehmennetty onnistuneesti sisustuksella, joka on yhdistelmä lämpimän sävyistä puuta, pehmeitä valoja ja värikkäitä tyynyjä. Tunnelma on kotoisa.

Listalla on kuusi sushilajitelmaa sekä valikoima makirullia ja nigirejä, joista erikoisin on pekonilla täytetty maki. Erityisen kattava valikoima on uramakeja, joita saa esimerkiksi ankeriaalla täytettynä.

Kokki on kotoisin Okinawan saarelta, ja toisinaan tarjolla on myös paikallisia erikoisuuksia kuten nuudelikeittoja.

Japanilaisten juomien ystäville lon sakea sekä luumuviini umeshua. Ravintolassa on a-oikeudet.

Tarjoilija suosittelee tälle elokuiselle testikerralle maistettavaksi Island combo -sushilajitelmaa, jossa on kahdeksan kaliforniamakia, kaksi liekitetyllä lohella ja majoneesilla päällystettyä nigiriä sekä kaksi avokadonigiriä. Ei mitään kevyttä, sillä myös kaliforniamakeissa on avokadon ja ravun lisäksi majoneesia.

Kaikki palat maistuvat siitä huolimatta raikkailta, joskin koko saisi olla hieman pienempi. Jättimäisiä nigireitä on lähes mahdoton saada suuhun kerralla. Kaikki sushit on selkeästi valmistettu tilauksesta, sillä ne ovat oikeaoppisesti noin ruumiinlämpöisiä eivätkä jääkaappikylmiä.

Riisin kypsyys on onnistunut, vaikka riisiviinietikkaa voisi olla enemmänkin.

Alkupalana tai sushin ohessa syötävien pienten annosten valikoima on monipuolinen: misokeiton lisäksi saa esimerkiksi tattarista tehtyjä soba-nuudeleita, jotka nautitaan kylminä soijasta tehdyn dippikastikkeen ja wasabin kanssa. Tätä japanilaisten suosikkiherkkua näkee harvoin suomalaisissa ravintoloissa.

Houkuttelevalta kuulostaa myös havaijilainen lomi lomi -salaatti, jonka saa avokadosta tai lohesta valmistettuna. Valitsen testiin avokadoversion, jossa on salaattisekoitusta, tomaattia sekä reilu kasa avokadoa. Reippaan kokoisen annoksen kastikkeessa maistuu mukavasti paahteinen seesamiöljy sekä soija.

Ravintola on testiarki-iltana lähes tyhjillään, mikä on sääli.

Missä? Ratakuja 1, Vantaa. p. 044 236 4999, sushilounge.fi.

Koska? Ti–to klo 11–21, pe klo 11–22 ja la 13–22.

Paljonko? Lajitelmat 17,90–32 e, nigirit 4,50–7,20 e ja makit 7,50–12,50 e.

Kuin kolme marjaa – tältä näyttävät testipaikkojen lohinigirit ja kurkkumakit:

Ja tässä vielä lopuksi tärkeät sushitermit haltuun!

1. Maki

Merilevään kääritty sushirulla. Lukuisia eri tyyppejä ja täytteitä. Hosomakissa on yleensä vain yksi täyte, esimerkiksi kurkku. Futomaki taas on paksumpi rulla, jossa on useita täytteitä. Uramaki on niin sanottu käänteisrulla, jossa merilevä on keskellä ja riisi ulkopuolella.

2. Nigiri

Täyte on soikioksi puristetun riisiköntin päällä. Sana nigiri tarkoittaakin ”puristamista”. Shake (lohi), ebi (keitetty ravunpyrstö) ja tamago (munakas) ovat tavallisimpia nigireitä. Riisin ja kalan välissä on yleensä sipaus wasabia.

3. Gunkan, temaki, inari ja muut

Gunkan tarkoittaa suomeksi sotalaivaa, ja kyseinen sushipala onkin veneen muotoinen. Merilevästä tehdyt laidat pitävät päälle asetellut täytteet paikallaan. Temaki on jäätelötötterön muotoinen sushi, jossa täytteet ovat tuutin sisällä. Inari on friteerattu tofutasku, jonka sisällä on riisiä.

4. Gari

Sushin kanssa tarjottava pikkelöity inkivääri. Sen tarkoitus on raikastaa suu sushipalojen välillä.

5. Wasabi

Tulinen tahna, jolla ei yleensä ole mitään tekemistä varsinaisen wasabikasvin kanssa. Aito wasabi maksaa mansikoita, ja monesti käytetäänkin piparjuuresta valmistettua jäljitelmää, johon sekoitetaan sinapinsiementä. Vihreä väri tulee väri­aineesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravintolat
 • Pikatesti
 • Helsinki
 • Kauniainen
 • Tikkurila
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 2. 2

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 3. 3

  Arnold Schwarzenegger ryhtyy kasvissyöjäksi – mutta Bull Mentula tyrmää hömpötyksen

 4. 4

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 5. 5

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 6. 6

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 7. 7

  JVG:n Jare ja VilleGalle täyttävät 30 vuotta – ”synttäribileet” syksyllä Hartwall-areenalla

 8. 8

  11 Helsingin brunssia: Näin valitset itsellesi sopivimman

 9. 9

  Brexit selitettynä: Britannian äänestys, mahdollinen EU-ero ja sen seuraukset – tästä on kyse ja näin tähän tultiin

 10. 10

  Yhdysvalloissa ammuttiin poikaa retuuttanut gorilla – kuolema synnytti nettisurun – nyt netti pilkkaa surijoita

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 2. 2

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 3. 3

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 4. 4

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 5. 5

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 6. 6

  JVG:n Jare ja VilleGalle täyttävät 30 vuotta – ”synttäribileet” syksyllä Hartwall-areenalla

 7. 7

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 8. 8

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 9. 9

  Ympäri maailmaa levinnyt Buddha-Bar vierailee Helsingissä huhtikuussa

 10. 10

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 4. 4

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 5. 5

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 6. 6

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 7. 7

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 8. 8

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 9. 9

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 10. 10

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

 2. 2

  Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

 3. 3

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 4. 4

  Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

 5. 5

  Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

 6. 6

  Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

 7. 7

  Selvitys: Putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla kaksi kertaa niin paljon kuin muualla – mutta syy ei ole remonttifirmojen kiskonta

 8. 8

  Kovat tuulenpuuskat kurittavat Keski- ja Etelä-Suomea – 25 000 talouttaon yhä sähköttä

 9. 9

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 10. 10

  Tästä Brasilian lihaskandaalissa on kyse – maailman suurimpien lihantuottajien synnit voivat kulkeutua suomalaistenkin lautasille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 2. 2

  Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

 3. 3

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 4. 4

  Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

 5. 5

  Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

 6. 6

  Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

 7. 7

  Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

 8. 8

  Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

 9. 9

  Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

 10. 10

  Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 8. 8

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 9. 9

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 10. 10

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 11. Näytä lisää