Valikko

Ei, natseja ja turvapaikanhakijoita ei voi rinnastaa niin, että siinä olisi järkeä

Uutisraportti on Tuomas Peltomäen juontama ajankohtaisohjelma, joka kertoo, mitä viikon uutisista pitäisi ajatella.

Uutisraportti on Tuomas Peltomäen juontama ajankohtaisohjelma, joka kertoo, mitä viikon uutisista pitäisi ajatella. Tämä on tekstimuotoinen nosto jaksosta, jonka voit katsoa yltä.

Väkivaltaiseksi tiedetty uusnatsi potkaisi kaksi viikkoa sitten ohikulkijan maahan Helsingin Asema-aukiolla. Maahan kaatunut mies joutui sairaalaan, pääsi sieltä noin viikon päästä pois mutta kuoli seuraavana päivänä. Tarkka kuolinsyy ei ole selvillä.

Poliisi tutkii tapausta kuolemantuottamuksena, ja tapauksesta on vangittu yksi mies. Potku oli järjetön mutta ihmisen kuolema mitä ilmeisimmin vahinko: tarkoituksena ei ilmeisesti ollut tappaa.

Silti asiasta nousi laaja keskustelu, jossa tapaus politisoitiin.

Edelliset uusnatsikohut olivat samaan Suomen vastarintaliikkeeseen liitetyt Jyväskylän kirjastopuukotus vuonna 2013 ja mellakka kauppakeskuksessa vuonna 2015).

Nyt sisäministeri Paula Risikko (kok) ehdotti lisäresursseja nettipoliisille, useat poliitikot vaativat äärijärjestöjen kieltoa tai natsisymbolien muuttamista laittomiksi.

Teko tuomittiin kaikista eduskuntapuolueista.

Tämä ei kuitenkaan estänyt useampia poliitikkoja rinnastamasta toisiinsa uusnatsien mielenosoituksessa tehtyä väkivallantekoa ja ulkomaalaisten tekemiä rikoksia. Jos tämä teko tuomitaan, onhan tuomittava nuo toisetkin, tuntui logiikka kulkevan.

Kyllä niissäkin on vikaa!

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kirjoitti blogiinsa näin:

”Viime viikkoina on tapahtunut väkivallantekoja, jotka huolestuttavat laajalti ihmisiä ja heikentävät turvallisuudentunnettamme. Poliisi tutkii sekä Helsingin Asema-aukion että Kajaanin Otanmäen tapausta.”

Kajaanin Otanmäessä kahta turvapaikanhakijaa epäillään ryöstöstä ja taposta.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) puki asian sanoiksi näin:

Viime päivien tapahtumat sekä Otanmäessä että Helsingissä ovat yksiselitteisesti väärin.

Malliesimerkin rinnastuksesta antoi kansanedustaja Ritva Elomaa (ps) Iltalehdessä:

Se pojan kuolema oli järkyttävä, sitä ei olisi saanut missään tapauksessa tapahtua. Ja kaikki ne raiskaukset ja väkivallanteot, jotka ovat maahanmuuttajien aiheuttamia, tarvitsisi estää.”

Kaikki väkivalta on väärin, se on selvää.

Sen sijaan rinnastukset ovat julkisen keskustelun kannalta, no, yhtä järkeviä kuin söisi palavan kaktuksen (viikon parhaita nettivideioita, suosittelemme).

Katsotaanpa, miksi:

Uusnatsien Svl on järjestäytynyt poliittinen toimija, joka on viime vuosina liitetty useisiin rikoksiin. Järjestöllä on julkilausuttu suunnitelma, jossa se tavoittelee nykyisen yhteiskuntajärjestyksen korvaamista omalla ”autoritaarisemmalla” mallillaan. Malli perustuu menneisyyden vahvuuteen nojaaviin arvoihin, jotka uusnatsit haluavat ”palauttaa”.

Usein natsi-ideologiaan liittyy vahva voimankäytön ihannointi. Järjestöt värväävät erityisesti nuoria miehiä, jotka ovat tippuneet muun yhteiskunnan kelkasta.

Katsotaanpa sitten logiikkaa, jota me ihmiset tuolla netissä usein kutsumme ”yksittäistapauksiksi”.

Tiedämme, että siellä ruudun takana nyt osa ei usko seuraavaa, mutta kuunelkaapa silti:

Maahanmuuttajat tekevät rikoksia, ja kuten kaikissa rikoksissa, osa näistä on kaameita. Järkyttävä on myös Otanmäen rikos, johon Sipilä ja Soini viittasivat.

Näiden rikosten taustalla ei kuitenkaan ole kerrottu olevan järjestäynyttä toimintaa.

Tekijöiden taustalla ei ole kerrottu olevan natsien tapaan ideologiaa, joka olisi johtanut rikoksiin, vaan rikosten syyt ovat niitä, mitä rikosten syyt yleensä ovat – monimutkaisia taustasta, olosuhteista, sekoilusta, päihteistä, kotioloista, vieraantumisesta ja muualta syvältä syntyviä pahuuden purkauksia.

Jo tämän vuoksi rikosten rinnastaminen on ajatuksena omituinen: Ikäänkuin järjestäytynyt natsiliike ja toisilleen vieraat turvapaikanhakijat – yksittäiset ihmiset – muodostaisivat kaksi leiriä, joita vertaillaan.

Tällöin saatamme saada, no ihan pikkuisen vain saimmekin, poliitikot, kuvan, että natseihin kuuluminen ja turvapaikanhakijoihin kuuluminen ovat samanlaisia ilmiöitä ja porukoita, joita tässä nyt punnitaan, ääripäät ja niin edelleen, tiedättehän.

Tässä niputetaan ehkä vain kymmenien henkien kokoiseksi arvioitu Svl-natsiliike ja kymmenet tuhannet eri maista saapuneet ihmiset.

Ja vaikka kaikki rikokset ovat väärin, niin tuo niputushan ei nyt ole kovin fiksu, eihän?

Ja ei, se että vertailu on meistä vähän outo ei tarkoita, että hyväksyisimme yhtään rikosta. Itse asiassa inhoamme suurinta osaa niistä tampioista, jotka niitä tekevät.

Ja tiedämme myös, että ulkomaalaisten osuus joistakin rikoksista – esimerkiksi raiskauksista – on suurempi kuin kantaväestöllä, kuten kansanedustaja Elomaa edellä yritti huomauttaa (valtaosa maahanmuuttajista ei kuten muukaan väestö juuri syyllisty rikoksiin).

Rikollisuuden taso myös vaihtelee Optulan tutkimusten mukaan tulomaan mukaan, ja ero säilyy (pienempänä), vaikka huomioon otetaan köyhyys ja muita muuttujia.

Tässä yleensä joku sanoo uskonto tai kulttuuri. Sen täytyy olla siis syy! Vain ääripää ei tätä myönnä! Ihmisen kulttuurissa tai uskonnossa on jotakin, joka ei toimi!

Tässä astutaan myös alueelle, jossa vastaukset vähenevät: on selvää, että yhteisöjen tavat ja kulttuuri vaikuttavat ihmisten toimintaan. Näin voisi ajatella myös siitä, että esimerkiksi suomenruotsalaisten rikollisuuden taso on Optulan mukaan vakioitunakin suomalaisia alhaisempi.

Tilastoilla ei kuitenkaan voi vastata niihin kysymyksiin, joita nyt kovasti kysytään:

Onko yhteisö vastuussa sen jäsenten teoista? Ohjaako ihmisen toimintaa enemmän tämä itse ihmisenä vai tämän yhteisö, kotikasvatus, ympäristö ja sen tavat?

Vastaus on varmasti siinä välillä.

Filosofi Slavoj Zizek – usein viisas mies – puki asiaa sanoiksi Quartz-lehdessä pari viikkoa sitten näin:

”I never liked this humanitarian approach that if you really talk with them you discover we are all the same people,” he explains. “No, we are not—we have fundamental differences, and true solidarity is in spite of all these differences.”

Eli vaikka ihmisryhmissä on myös eroa, ihmisymmärrys tapahtuu tasolla, joka on näiden erojen takana.

No, emme tiedä.

Mutta jos meiltä kysytään, niin ehkä, ehkä tässäkin kysymyksessä siitä, mikä ihmistä ohjaa, ääripäitä kannattaa välttää.

Ja kun nyt kuulemme siellä keskustelun islamista ja islamismista jo alkaneen, niin katsotaanpa vielä hetki sitä.

Eurooppaa on viime aikoina terrorisoinut julma, tuomittava ja raukkamainen terrorijärjestö Isis, jonka julistamme tässä nyt kakkapöksyiksi. Isisin toiminta perustuu ääritulkintaan islamista, ja tulkintansa varassa se on tappanut Lähi-idässä ja Euroopassa sumeilematta, raa’asti ja järjettömästi tuhansia. Järjestö värvää erityisesti kotikonnuillaan nuoria miehiä, jotka ovat tippuneet yhteiskunnan kelkasta.

Katsotaanpa Isisin ideologiaa: Se on jäykkä ja perustuu voimaan nojaaviin arvoihin, jotka on ammennettu menneisyydestä. Liike on ”autoritaarinen” ja sillä on vahva johtaja. Se haluaa ”palauttaa” näihin arvoihin nojaavan kalifaatin. Tähän pyrkiessään se on valmis käyttämään julmaa voimaa.

Kuulostaako tutulta?

Aivan: tässä on se vertaus, jossa on järkeä.

Suomen vastarintaliike on kuin Isis.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Uutisraportti
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 4. 4

  Pikatesti: Naughty Brgrin piti olla kaupungin paras hampurilaisravintola, mutta siihen on vielä matkaa

 5. 5

  "EU:ssa on kyse Antikristuksen vallasta" – Jouko Piho perustaa puoluetta ja uskoo olevansa profeetta

 6. 6

  Sotatanner – raportti Malmön monikulttuurisesta helvetistä

 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 4. 4

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 5. 5

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 7. 7

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 8. 8

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 9. 9

  Microsoft vastasi Paintin lopettamisesta seuranneeseen äläkkään: piirrosohjelma pidetäänkin hengissä ja se tulee ladattavaksi Windows Storeen

 10. 10

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 7. 7

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 8. 8

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 10. 10

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 2. 2

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 3. 3

  Varo näitä ruokia, jos syöt lääkkeitä – ruoka-aineilla on oudoilta kuulostavia vaikutuksia lääkkeiden kanssa

 4. 4

  Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamissuunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

 5. 5

  Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

 6. 6

  Suomen EU-politiikkaa pyörittävä mies on palvellut viittä pääministeriä, mutta hänestä ei ole edes Wikipedia-artikkelia – haastattelussa arvostettu, karu ja vähän pelättykin Kare Halonen

 7. 7

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 8. 8

  Parantumattomasti sairaan Charlie-vauvan vanhemmat ajautuivat taas erimielisyyksiin sairaalan kanssa – vanhemmat haluavat vauvan kotiin kuolemaan, mutta sairaala ei suostu

 9. 9

  Yhdysvaltain senaatti päätti täpärästi aloittaa poikkeusmenettelyn Obamacaren kumoamiseksi

 10. 10

  Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 2. 2

  Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

 3. 3

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 4. 4

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 5. 5

  Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

 6. 6

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 7. 7

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 8. 8

  Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

 9. 9

  Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

 10. 10

  Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 3. 3

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 4. 4

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 11. Näytä lisää