Valikko

Ei, natseja ja turvapaikanhakijoita ei voi rinnastaa niin, että siinä olisi järkeä

Uutisraportti on Tuomas Peltomäen juontama ajankohtaisohjelma, joka kertoo, mitä viikon uutisista pitäisi ajatella.

Uutisraportti on Tuomas Peltomäen juontama ajankohtaisohjelma, joka kertoo, mitä viikon uutisista pitäisi ajatella. Tämä on tekstimuotoinen nosto jaksosta, jonka voit katsoa yltä.

Väkivaltaiseksi tiedetty uusnatsi potkaisi kaksi viikkoa sitten ohikulkijan maahan Helsingin Asema-aukiolla. Maahan kaatunut mies joutui sairaalaan, pääsi sieltä noin viikon päästä pois mutta kuoli seuraavana päivänä. Tarkka kuolinsyy ei ole selvillä.

Poliisi tutkii tapausta kuolemantuottamuksena, ja tapauksesta on vangittu yksi mies. Potku oli järjetön mutta ihmisen kuolema mitä ilmeisimmin vahinko: tarkoituksena ei ilmeisesti ollut tappaa.

Silti asiasta nousi laaja keskustelu, jossa tapaus politisoitiin.

Edelliset uusnatsikohut olivat samaan Suomen vastarintaliikkeeseen liitetyt Jyväskylän kirjastopuukotus vuonna 2013 ja mellakka kauppakeskuksessa vuonna 2015).

Nyt sisäministeri Paula Risikko (kok) ehdotti lisäresursseja nettipoliisille, useat poliitikot vaativat äärijärjestöjen kieltoa tai natsisymbolien muuttamista laittomiksi.

Teko tuomittiin kaikista eduskuntapuolueista.

Tämä ei kuitenkaan estänyt useampia poliitikkoja rinnastamasta toisiinsa uusnatsien mielenosoituksessa tehtyä väkivallantekoa ja ulkomaalaisten tekemiä rikoksia. Jos tämä teko tuomitaan, onhan tuomittava nuo toisetkin, tuntui logiikka kulkevan.

Kyllä niissäkin on vikaa!

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kirjoitti blogiinsa näin:

”Viime viikkoina on tapahtunut väkivallantekoja, jotka huolestuttavat laajalti ihmisiä ja heikentävät turvallisuudentunnettamme. Poliisi tutkii sekä Helsingin Asema-aukion että Kajaanin Otanmäen tapausta.”

Kajaanin Otanmäessä kahta turvapaikanhakijaa epäillään ryöstöstä ja taposta.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) puki asian sanoiksi näin:

Viime päivien tapahtumat sekä Otanmäessä että Helsingissä ovat yksiselitteisesti väärin.

Malliesimerkin rinnastuksesta antoi kansanedustaja Ritva Elomaa (ps) Iltalehdessä:

Se pojan kuolema oli järkyttävä, sitä ei olisi saanut missään tapauksessa tapahtua. Ja kaikki ne raiskaukset ja väkivallanteot, jotka ovat maahanmuuttajien aiheuttamia, tarvitsisi estää.”

Kaikki väkivalta on väärin, se on selvää.

Sen sijaan rinnastukset ovat julkisen keskustelun kannalta, no, yhtä järkeviä kuin söisi palavan kaktuksen (viikon parhaita nettivideioita, suosittelemme).

Katsotaanpa, miksi:

Uusnatsien Svl on järjestäytynyt poliittinen toimija, joka on viime vuosina liitetty useisiin rikoksiin. Järjestöllä on julkilausuttu suunnitelma, jossa se tavoittelee nykyisen yhteiskuntajärjestyksen korvaamista omalla ”autoritaarisemmalla” mallillaan. Malli perustuu menneisyyden vahvuuteen nojaaviin arvoihin, jotka uusnatsit haluavat ”palauttaa”.

Usein natsi-ideologiaan liittyy vahva voimankäytön ihannointi. Järjestöt värväävät erityisesti nuoria miehiä, jotka ovat tippuneet muun yhteiskunnan kelkasta.

Katsotaanpa sitten logiikkaa, jota me ihmiset tuolla netissä usein kutsumme ”yksittäistapauksiksi”.

Tiedämme, että siellä ruudun takana nyt osa ei usko seuraavaa, mutta kuunelkaapa silti:

Maahanmuuttajat tekevät rikoksia, ja kuten kaikissa rikoksissa, osa näistä on kaameita. Järkyttävä on myös Otanmäen rikos, johon Sipilä ja Soini viittasivat.

Näiden rikosten taustalla ei kuitenkaan ole kerrottu olevan järjestäynyttä toimintaa.

Tekijöiden taustalla ei ole kerrottu olevan natsien tapaan ideologiaa, joka olisi johtanut rikoksiin, vaan rikosten syyt ovat niitä, mitä rikosten syyt yleensä ovat – monimutkaisia taustasta, olosuhteista, sekoilusta, päihteistä, kotioloista, vieraantumisesta ja muualta syvältä syntyviä pahuuden purkauksia.

Jo tämän vuoksi rikosten rinnastaminen on ajatuksena omituinen: Ikäänkuin järjestäytynyt natsiliike ja toisilleen vieraat turvapaikanhakijat – yksittäiset ihmiset – muodostaisivat kaksi leiriä, joita vertaillaan.

Tällöin saatamme saada, no ihan pikkuisen vain saimmekin, poliitikot, kuvan, että natseihin kuuluminen ja turvapaikanhakijoihin kuuluminen ovat samanlaisia ilmiöitä ja porukoita, joita tässä nyt punnitaan, ääripäät ja niin edelleen, tiedättehän.

Tässä niputetaan ehkä vain kymmenien henkien kokoiseksi arvioitu Svl-natsiliike ja kymmenet tuhannet eri maista saapuneet ihmiset.

Ja vaikka kaikki rikokset ovat väärin, niin tuo niputushan ei nyt ole kovin fiksu, eihän?

Ja ei, se että vertailu on meistä vähän outo ei tarkoita, että hyväksyisimme yhtään rikosta. Itse asiassa inhoamme suurinta osaa niistä tampioista, jotka niitä tekevät.

Ja tiedämme myös, että ulkomaalaisten osuus joistakin rikoksista – esimerkiksi raiskauksista – on suurempi kuin kantaväestöllä, kuten kansanedustaja Elomaa edellä yritti huomauttaa (valtaosa maahanmuuttajista ei kuten muukaan väestö juuri syyllisty rikoksiin).

Rikollisuuden taso myös vaihtelee Optulan tutkimusten mukaan tulomaan mukaan, ja ero säilyy (pienempänä), vaikka huomioon otetaan köyhyys ja muita muuttujia.

Tässä yleensä joku sanoo uskonto tai kulttuuri. Sen täytyy olla siis syy! Vain ääripää ei tätä myönnä! Ihmisen kulttuurissa tai uskonnossa on jotakin, joka ei toimi!

Tässä astutaan myös alueelle, jossa vastaukset vähenevät: on selvää, että yhteisöjen tavat ja kulttuuri vaikuttavat ihmisten toimintaan. Näin voisi ajatella myös siitä, että esimerkiksi suomenruotsalaisten rikollisuuden taso on Optulan mukaan vakioitunakin suomalaisia alhaisempi.

Tilastoilla ei kuitenkaan voi vastata niihin kysymyksiin, joita nyt kovasti kysytään:

Onko yhteisö vastuussa sen jäsenten teoista? Ohjaako ihmisen toimintaa enemmän tämä itse ihmisenä vai tämän yhteisö, kotikasvatus, ympäristö ja sen tavat?

Vastaus on varmasti siinä välillä.

Filosofi Slavoj Zizek – usein viisas mies – puki asiaa sanoiksi Quartz-lehdessä pari viikkoa sitten näin:

”I never liked this humanitarian approach that if you really talk with them you discover we are all the same people,” he explains. “No, we are not—we have fundamental differences, and true solidarity is in spite of all these differences.”

Eli vaikka ihmisryhmissä on myös eroa, ihmisymmärrys tapahtuu tasolla, joka on näiden erojen takana.

No, emme tiedä.

Mutta jos meiltä kysytään, niin ehkä, ehkä tässäkin kysymyksessä siitä, mikä ihmistä ohjaa, ääripäitä kannattaa välttää.

Ja kun nyt kuulemme siellä keskustelun islamista ja islamismista jo alkaneen, niin katsotaanpa vielä hetki sitä.

Eurooppaa on viime aikoina terrorisoinut julma, tuomittava ja raukkamainen terrorijärjestö Isis, jonka julistamme tässä nyt kakkapöksyiksi. Isisin toiminta perustuu ääritulkintaan islamista, ja tulkintansa varassa se on tappanut Lähi-idässä ja Euroopassa sumeilematta, raa’asti ja järjettömästi tuhansia. Järjestö värvää erityisesti kotikonnuillaan nuoria miehiä, jotka ovat tippuneet yhteiskunnan kelkasta.

Katsotaanpa Isisin ideologiaa: Se on jäykkä ja perustuu voimaan nojaaviin arvoihin, jotka on ammennettu menneisyydestä. Liike on ”autoritaarinen” ja sillä on vahva johtaja. Se haluaa ”palauttaa” näihin arvoihin nojaavan kalifaatin. Tähän pyrkiessään se on valmis käyttämään julmaa voimaa.

Kuulostaako tutulta?

Aivan: tässä on se vertaus, jossa on järkeä.

Suomen vastarintaliike on kuin Isis.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Uutisraportti
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 5. 5

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 6. 6

  Helsingin punasinivihreä kupla, tästä siinä on kyse

 7. 7

  Heippa sushi, nyt tulevat lämpimän ruuan japanilaiset ravintolat

 8. 8

  Raiskaus- ja tappouhkaukset ajavat pelialan naisia kodeistaan – tästä skandaalissa on kyse

 9. 9

  Arviossa Kampin japanilainen ravintola, joka oli ennen yökerho: ruoka paistetaan itse pöydässä, ja se on hyvää

 10. 10

  Tällaista on olla vegaani: Mättöruokaakin saa niin helposti, että kuukauden vegaanihaasteen voi herkutella läpi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 3. 3

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 4. 4

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 5. 5

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 6. 6

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 7. 7

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 8. 8

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 9. 9

  Ravintolauutisia: Siltasen Lie Mi siirtyy Kamppiin, tilalle Onda

 10. 10

  Tästä syystä suomalaispoliitikoiden kauhistelu suurmoskeijasta on tekopyhää

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 5. 5

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 6. 6

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 10. 10

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

 2. 2

  Kommentti: USA:n oikeiston bluffi paljastui

 3. 3

  Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

 4. 4

  HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

 5. 5

  USA:n terveydenhoitolain uudistus epäonnistui – lupauksen pettäminen nöyryytys Trumpille ja republikaaneille

 6. 6

  Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

 7. 7

  Amerikkalaiset kuolevat nuorempina kuin ennen – muissa maissa olisi jo hätätila

 8. 8

  Seksi neandertalilaisten kanssa tartutti papilloomaviruksen nykyihmiseen, osoitti suomalainen paleogeneetikko

 9. 9

  Suomalainen Jeri Sopanen taisteli Kuuban vallankumouksessa, seilasi Jacques Cousteaun kanssa ja teki kansainvälisesti palkitun elokuvauran – kotimaassaan hän jäi täysin tuntemattomaksi

 10. 10

  Suomalaisnainen opettaa Kreikan saarelle päätyneitä pakolaisia kutomaan – ”Shiian on hirveän vaikea antaa sunnille lankaansa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

 3. 3

  Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

 4. 4

  Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

 5. 5

  HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

 6. 6

  Ilmavoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa Raven-joukot – ”korpit” suojelevat vip-matkustajia mahdollisesti vaarallisilla paikoilla

 7. 7

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 8. 8

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 9. 9

  Näin lähtee Jopo hävyttömän varkaan mukaan helsinkiläisnaisen kotipihasta – ”Toivottavasti tämä toimii muille opetuksena”

 10. 10

  Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 8. 8

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 9. 9

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 10. 10

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 11. Näytä lisää