Valikko

Kalle Freese, 24, teki ennen kahvia Töölössä, nyt hän puuhaa Piilaaksossa kahvi-keksintöä, jota ylistetään jo maailmalla

Kalle Freese, 24, piti aiemmin kahvilaa Helsingissä, kyllästyi sen pienuuteen ja kehittää nyt Piilaaksossa superpikakahvia, joka on noteerattu maailman mediassa.

”Welcome to the UA1991 flight to San Francisco!”

Tuttu merkkiääni kilahtaa turvavyövalon syttymisen merkiksi.

New Yorkissa työmatkalla ollut Kalle Freese, 24, on noussut lentokoneeseen ensimmäisten joukossa, jotta hän voisi vastailla tässä haastattelussa esitettyihin kysymyksiin keskeytyksettä.

Se ei ihan onnistu, koska välillä naisääni kertaa englanniksi turvaohjeita, mutta ei haittaa: asia on sen verran tärkeä.

Kun tämä haastattelu on ohi, Freese ottaa kuuden tunnin nokoset. Hän herää San Franciscosta, johon kone laskeutuu paikallista aikaa aamupäivällä, ja ottaa uberin työpaikalleen.

Se on 300 neliön suuruinen tehdashalli, joka kuului vielä vuosi sitten Myytinmurtajille– niin, sille samalle Suomessakin näytetylle tv-sarjalle, jossa kaksi iloista tosielämän MacGyveria testaa myyttejä, kuten sammaloituuko vierivä kivi ja voiko auton bensatankkia ampumalla räjäyttää auton.

Maaliskuusta lähtien hallissa on valmistettu tuotetta, joka tulee kenties mullistamaan koko maailman kahvimarkkinat. New York Times on jo kirjoittanut siitä ylistävästi, samoin jenkkiuutiskanavat CNCB ja Vice.

Sen nimi on Sudden Coffee, katu-uskottavasti pientä koeputkea muistuttavassa putkilossa myyty pikakahvi.

Tässä vaiheessa monen suuhun nousee festariaamuista ja Lapin vaellukselta muistuttava kitkerä maku.

”Kaikkihan tietää, että pikakahvi on ihan skeidaa aina”, Freese sanoo sovittelevasti. Mutta sen ei tarvitse olla, hän jatkaa.

Miten Freese aikoo tehdä tämän muutoksen ja miten hän päätyi sanfranciscolaiseen halliin jauhamaan kahvia?

Marraskuu 2014, innovaatiotapahtuma Slush, Helsingin Messukeskus. 23-vuotias Kalle Freese on burnoutin partaalla tarjoiltuaan baristatiiminsä kanssa 22 000 kupillista kahvia virkistystä janoaville messuvieraille, joka kupin kahden päivän aikana.

Me teimme Freesestä silloin jutun, jossa hän totesi, ettei ollut ehtinyt syödä tai juoda mitään, ja nukkuneensa kaksi tuntia, koska ”olen ollut täällä rakentamassa kahviloita kahteen asti”.

”Se oli sellainen rykäys, että päätin, että tätä en toiste tee”, Freese kertoo.

Samaan aikaan Freese piti vielä omaa kahvila Freeseä, joka sijaitsi hieman syrjässä Etu-Töölössä Freesenkadulla. Maaliskuussa 2015 Freese, 16-vuotiaana totaalisesti kahviin hurahtanut kaksinkertainen Suomen baristamestari ja MM-tasollakin yhdeksänneksi sijoittunut barista, laittoi putiikin kiinni miettiäkseen, mitä hän ihan oikeasti haluaisi elämällään tehdä.

Vaikka Freese oli vasta 23-vuotias, takana oli jo 8 vuotta kahvialalla. Häntä voisi leikkisästi kutsua Suomen herra Kahviksi. Slushista ja muista seikkailuista on tarttunut Freesen puheeseen kaikenlaisia startup-termejä ja haastatteluissa hän usein vannoo haluavansa parantaa miljoonien ihmisten päivää.

”Jos tätä haluan tehdä seuraavat 50 vuotta, piti keksiä joku missio”, hän sanoo nytkin painokkaasti.

Freeseä harmitti, miten ”epäskaalautuvaa” kahvibisnes on, eli yksi kahvila ei muutu kovin tehokkaasti rahaksi.

Kahvilassa voit tarjota kahvia päivän aikana sadalle ihmiselle, mutta se tuntuu rasittavan pieneltä määrältä, koska Kalle Freese halusi valmistaa kahvia miljoonakertaisen määrän.

Ensimmäiseksi piti tehdä vähän tutkimustyötä.

Ennen kahvilansa perustamista Freese ehti opiskella hetken aikaa Helsingin yliopistolla markkinointia ja elintarviketieteitä. Hän myös vieraili Afrikassa ja Väli-Amerikassa kahvitiloilla ja näki, miten pikakahvia käytännössä valmistetaan.

Pikakahvi on oikeasti kertaalleen tehtyä kahvia, josta on poistettu kaikki vesi. Tavallisesti pikakahviksi päätyvät pavut uutetaan kahteen kertaan: ensin 100-asteisessa vedessä, jonka jälkeen niitä vielä liotetaan 180-asteisessa vedessä 15 barin paineessa pari tuntia. Lopputuloksena papujen rakenne muuttuu.

”Sieltä saa näin kolme kertaa enemmän tavaraa irti kuin normaalisti”, Freese selittää.

Tämä laskee valmistuskustannuksia, mutta samalla mukaan tarttuu kaikenlaisia ei-toivottuja, kitkeriä ja puisia makuja. Siksi pikakahvi maistuu yleensä kuralta.

”Mun ajatus oli se, että lähdettäisiin liikkeelle kahvilatason kahvista, uutettaisiin se yhden kerran ja tosi hyvin ja yritettäisiin pitää ne hyvät maut siellä.”

Freese tutustui tarkemmin kahvimarkkinoihin. Pikakahvissa pyörii arviolta 35 miljardia dollaria, erikoiskahveissa pelkästään Yhdysvalloissa 27 miljardia dollaria per vuosi.

Jos onnistuisi luomaan tuotteen, joka asettuisi ikään kuin molempien markkinoille, olisi missä tahansa juotavaa ja vähän luksuksempaa, iskisi kultasuoneen, Freese ajatteli.

Sudden Coffee on todellakin luksusta: yksi kuppia maksaa tällä hetkellä 2,5 dollaria, eli saman verran kuin Starbucksissa take away -kahvi. Dolce Guston kahvikapseleita saisi samalla hinnalla kymmenen.

Toukokuussa 2015 Kalle Freese tapasi Prahassa työkeikalla yhden maailman johtavista kahvitutkijoista, Zürichin yliopiston analyyttisen kemian professorin ja Nespresson entisen tutkimuspäällikön Chahan Yeretzianin.

Jossain vaiheessa iltaa Freese päätyi myymään kehittelemäänsä kahvi-ideaa Yeretzianille.

”Se oli silleen, et joo joo, kyllä se toimisi! Mä olin, että oikeestiko?”

Freese teki Yeretzianin valvonnassa ”pari testibatchia” eli kokeili oman pikakahvin tekemistä Helsingin yliopiston Viikin kampuksella sijaitsevassa laboratoriossa, onnistuneesti.

Enää tarvittiin reitti ulos syrjäisestä Suomesta sinne, missä rahoituksesta ei olisi pulaa.

Se luonnistui kun Freese vietti kesän 2015 kahvikonsulttina Käpylässä kesäisin toimivassa kahvila Siilissä. Sen pitäjät, Googlelle ja Grouponille yrityksiä myynyt Jyri Engeström ja Flikr-kuvapalvelun perustaja Caterina Fake, asuvat 9 kuukautta vuodessa Kalifornian Piilaaksossa missä kumpikin työskentelee.

Syksyllä Freese lähti pariskunnan mukana San Franciscoon ja punkkasi heidän vierashuoneessaan lopulta kuusi viikkoa. Engeström ja Fake auttoivat etsimään alkurahoittajia ja esittelivät Freesen myös Joshua Zloofille, Sudden Coffeen toiselle perustajalle.

Tämän vuoden alussa kaksikko aloitti kahvinvalmistuksen autotallissa. Samalla tavalla alkoi aikanaan myös Piilaakson suurin menestystarina Apple: Hewlett-Packardilla tavanneet Steve Jobs ja Steve Wozniak suunnittelivat ja rakensivat ensimmäiset tietokoneet Jobsin vanhempien autotallissa.

Nykyisessä varastohallissa Freesellä ja Zloofilla on jo kolme kokoaikaista työntekijää, jotka tekevät nyt 10 000 pikakahvikuppia kuussa. Lokakuun loppuun mennessä se nostetaan 30 000:een kuppiin.

Tammikuussa kahvia syntyi vielä parisataa kuppia kuussa.

”Mä uskon, että tulossa on isoin paradigm shift kahvimarkkinoilla kapselikahvin jälkeen”, Freese sanoo.

Paradigm shift, suomeksi paradigman vaihdos, on tieteenfilosofi Thomas Kuhnin keksimä termi. Se kuvaa tilannetta, jossa uusi teoria syrjäyttää vanhan ja laittaa samalla kaikki aiemmin tehdyt havainnot uuteen perspektiiviin.

Näin kävi esimerkiksi kun Albert Einsteinin suhteellisuusteoriat osoittivat Isaac Newtonin mekaniikan lait, joita oli pidetty erehtymättöminä kaksisataa vuotta, vääriksi.

Kalle Freese uskoo, että hyvältä maistuva, edullinen pikakahvi voisi aiheuttaa samanlaisen muutoksen. Vähän kuin jos ihminen laittaisi yhtenä aamuna silmilleen erikoissilmälasit ja äkkiä näkisi maailman väreissä ensi kertaa. Silmälasien tilalla vain olisi Freesen yrityksen kehittämää pikakahvia, joka olisi, suureksi yllätykseksi, ihan yhtä hyvää kuin siitä lähikuppilasta haettu aamumokka.

Moni muukin uskoo tähän. Sudden Coffee keräsi vuosi sitten ensimmäisellä rahoituskierroksella 500 000 dollaria. Lisärahoitusta on tarkoitus nostaa lähiaikoina. Sitä Freese ei kerro, kuinka suuren siivun rahoittajat saivat eli mikä yrityksen arvo on.

”Tällä hetkellä isoin ongelma on, ettei me saada tehtyä kahvia tarpeeksi vastaamaan kysyntään”, Freese sanoo. Lokakuun loppuun mennessä tuotanto pitäisi saada kymmenkertaistettua.

Sudden Coffeeta voi tällä hetkellä tilata vain netin välityksellä – Suomeen tilattaessa lähetyskustannukset ovat 10 euroa – ja se ei tule lähiaikoina muuttumaan. Yhdysvalloissa toimii jo useita miljardin arvoisia yrityksiä, jotka toimivat vain netissä, rekisteröinti- ja tilausperustaisesti, kuten silmalaseja myyvä Warby Parker ja Harry’s -partahöylät.

Sellaisten joukkoon Sudden Coffee pitää saada, koska se on tulevaisuutta, uskoo Kalle Freese.

”Meidän ykköstavoite ei ole päästä Whole Foodsiin hyllylle ja se oli sitten siinä”, hän sanoo.

Se on vanhaa maailmaa.

”Enemmän me uskotaan digitaaliseen hommaan ja että me oikeasti tiedetään, keitä meidän asiakkaat on.”

Oikaisu klo 11.30: paradigman vaihdos on Thomas Kuhnin keksimä termi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ulkomaat
 • Kahvi
 • Talous
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 2. 2

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 3. 3

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 4. 4

  Jaajo Linnonmaa puhuu niin rumia kuin voi, ja siksi hän on pian Suomen suurin tähti

 5. 5

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 6. 6

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 7. 7

  15 ihanaa sisustuskauppaa Helsingissä: täältä vintagea, täältä valaisimia

 8. 8

  Game of Thronesin seitsemäs kausi alkaa 16. heinäkuuta – lue kymmenen asiaa, mitä uudella kaudella mahdollisesti tapahtuu

 9. 9

  Hietalahdenrantaan ilmestyneen laivan kannella on valkoista hiekkaa ja palmupuita, mutta se on auki vain tilauksesta

 10. 10

  HS:n ajankohtaissatiiri Uutisraportti: Ylen vastaavalle päätoimittajalle Atte Jääskeläiselle mielikuvat ovat yhdentekeviä – paitsi jos ne liittyvät pääministeri Juha Sipilään

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 3. 3

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 4. 4

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 5. 5

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 6. 6

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 7. 7

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 8. 8

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 9. 9

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 10. 10

  Antti Tuisku, Haloo Helsinki, JVG, Sanni ja Profeetat esiintyvät kaikki viikonloppuna Tikkurila-festivaaleilla: ”Ei tarvitse miettiä, että mikä tuo örzingörzin-bändi on”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 9. 9

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 10. 10

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

 2. 2

  Jalankulkijat kävelevät päin punaisia ja pyöräilijät ajelevat jalkakäytävillä – miksei liikenne­sääntöjen rikkomisesta sakoteta?

 3. 3

  Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

 4. 4

  Räjähtäviä kaasuputkia ja rapistuvia moottoriteitä – edes Trumpin lupailemat tuhat miljardia eivät riitä korjaamaan USA:n rapakuntoon päässyttä infrastruktuuria

 5. 5

  Kun Sakari Paakkisen leski-isä kuoli kesken työpäivän, poika meni heti iltalypsylle ja otti sukutilan hoitaakseen – näin poikamiehen elämä mullistui 30 vuodessa

 6. 6

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 7. 7

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 8. 8

  Lapseton elämä ei ratkaise maapallon ongelmia

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Slush-vaikuttajien mielestä Suomi on tärvännyt liikaa aikaa soteen, kikyyn ja keskioluisiin – ”Meidän pitää rakentaa maailman parhaita yrityksiä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 2. 2

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 3. 3

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 4. 4

  Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

 5. 5

  ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

 6. 6

  Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

 7. 7

  Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

 8. 8

  Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

 9. 9

  Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

 10. 10

  Kehäradan lipunmyynti on ajoittain ruuhkautunut Helsinki-Vantaalla – ”Oli säälittävää nähdä turhautuneet ulkomaalaiset ja kärsimättömät suomalaiset yhden lippuautomaatin edessä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 3. 3

  Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

 4. 4

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 5. 5

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 6. 6

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 7. 7

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 8. 8

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 9. 9

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 10. 10

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 11. Näytä lisää