Valikko

Kalle Freese, 24, teki ennen kahvia Töölössä, nyt hän puuhaa Piilaaksossa kahvi-keksintöä, jota ylistetään jo maailmalla

Kalle Freese, 24, piti aiemmin kahvilaa Helsingissä, kyllästyi sen pienuuteen ja kehittää nyt Piilaaksossa superpikakahvia, joka on noteerattu maailman mediassa.

”Welcome to the UA1991 flight to San Francisco!”

Tuttu merkkiääni kilahtaa turvavyövalon syttymisen merkiksi.

New Yorkissa työmatkalla ollut Kalle Freese, 24, on noussut lentokoneeseen ensimmäisten joukossa, jotta hän voisi vastailla tässä haastattelussa esitettyihin kysymyksiin keskeytyksettä.

Se ei ihan onnistu, koska välillä naisääni kertaa englanniksi turvaohjeita, mutta ei haittaa: asia on sen verran tärkeä.

Kun tämä haastattelu on ohi, Freese ottaa kuuden tunnin nokoset. Hän herää San Franciscosta, johon kone laskeutuu paikallista aikaa aamupäivällä, ja ottaa uberin työpaikalleen.

Se on 300 neliön suuruinen tehdashalli, joka kuului vielä vuosi sitten Myytinmurtajille– niin, sille samalle Suomessakin näytetylle tv-sarjalle, jossa kaksi iloista tosielämän MacGyveria testaa myyttejä, kuten sammaloituuko vierivä kivi ja voiko auton bensatankkia ampumalla räjäyttää auton.

Maaliskuusta lähtien hallissa on valmistettu tuotetta, joka tulee kenties mullistamaan koko maailman kahvimarkkinat. New York Times on jo kirjoittanut siitä ylistävästi, samoin jenkkiuutiskanavat CNCB ja Vice.

Sen nimi on Sudden Coffee, katu-uskottavasti pientä koeputkea muistuttavassa putkilossa myyty pikakahvi.

Tässä vaiheessa monen suuhun nousee festariaamuista ja Lapin vaellukselta muistuttava kitkerä maku.

”Kaikkihan tietää, että pikakahvi on ihan skeidaa aina”, Freese sanoo sovittelevasti. Mutta sen ei tarvitse olla, hän jatkaa.

Miten Freese aikoo tehdä tämän muutoksen ja miten hän päätyi sanfranciscolaiseen halliin jauhamaan kahvia?

Marraskuu 2014, innovaatiotapahtuma Slush, Helsingin Messukeskus. 23-vuotias Kalle Freese on burnoutin partaalla tarjoiltuaan baristatiiminsä kanssa 22 000 kupillista kahvia virkistystä janoaville messuvieraille, joka kupin kahden päivän aikana.

Me teimme Freesestä silloin jutun, jossa hän totesi, ettei ollut ehtinyt syödä tai juoda mitään, ja nukkuneensa kaksi tuntia, koska ”olen ollut täällä rakentamassa kahviloita kahteen asti”.

”Se oli sellainen rykäys, että päätin, että tätä en toiste tee”, Freese kertoo.

Samaan aikaan Freese piti vielä omaa kahvila Freeseä, joka sijaitsi hieman syrjässä Etu-Töölössä Freesenkadulla. Maaliskuussa 2015 Freese, 16-vuotiaana totaalisesti kahviin hurahtanut kaksinkertainen Suomen baristamestari ja MM-tasollakin yhdeksänneksi sijoittunut barista, laittoi putiikin kiinni miettiäkseen, mitä hän ihan oikeasti haluaisi elämällään tehdä.

Vaikka Freese oli vasta 23-vuotias, takana oli jo 8 vuotta kahvialalla. Häntä voisi leikkisästi kutsua Suomen herra Kahviksi. Slushista ja muista seikkailuista on tarttunut Freesen puheeseen kaikenlaisia startup-termejä ja haastatteluissa hän usein vannoo haluavansa parantaa miljoonien ihmisten päivää.

”Jos tätä haluan tehdä seuraavat 50 vuotta, piti keksiä joku missio”, hän sanoo nytkin painokkaasti.

Freeseä harmitti, miten ”epäskaalautuvaa” kahvibisnes on, eli yksi kahvila ei muutu kovin tehokkaasti rahaksi.

Kahvilassa voit tarjota kahvia päivän aikana sadalle ihmiselle, mutta se tuntuu rasittavan pieneltä määrältä, koska Kalle Freese halusi valmistaa kahvia miljoonakertaisen määrän.

Ensimmäiseksi piti tehdä vähän tutkimustyötä.

Ennen kahvilansa perustamista Freese ehti opiskella hetken aikaa Helsingin yliopistolla markkinointia ja elintarviketieteitä. Hän myös vieraili Afrikassa ja Väli-Amerikassa kahvitiloilla ja näki, miten pikakahvia käytännössä valmistetaan.

Pikakahvi on oikeasti kertaalleen tehtyä kahvia, josta on poistettu kaikki vesi. Tavallisesti pikakahviksi päätyvät pavut uutetaan kahteen kertaan: ensin 100-asteisessa vedessä, jonka jälkeen niitä vielä liotetaan 180-asteisessa vedessä 15 barin paineessa pari tuntia. Lopputuloksena papujen rakenne muuttuu.

”Sieltä saa näin kolme kertaa enemmän tavaraa irti kuin normaalisti”, Freese selittää.

Tämä laskee valmistuskustannuksia, mutta samalla mukaan tarttuu kaikenlaisia ei-toivottuja, kitkeriä ja puisia makuja. Siksi pikakahvi maistuu yleensä kuralta.

”Mun ajatus oli se, että lähdettäisiin liikkeelle kahvilatason kahvista, uutettaisiin se yhden kerran ja tosi hyvin ja yritettäisiin pitää ne hyvät maut siellä.”

Freese tutustui tarkemmin kahvimarkkinoihin. Pikakahvissa pyörii arviolta 35 miljardia dollaria, erikoiskahveissa pelkästään Yhdysvalloissa 27 miljardia dollaria per vuosi.

Jos onnistuisi luomaan tuotteen, joka asettuisi ikään kuin molempien markkinoille, olisi missä tahansa juotavaa ja vähän luksuksempaa, iskisi kultasuoneen, Freese ajatteli.

Sudden Coffee on todellakin luksusta: yksi kuppia maksaa tällä hetkellä 2,5 dollaria, eli saman verran kuin Starbucksissa take away -kahvi. Dolce Guston kahvikapseleita saisi samalla hinnalla kymmenen.

Toukokuussa 2015 Kalle Freese tapasi Prahassa työkeikalla yhden maailman johtavista kahvitutkijoista, Zürichin yliopiston analyyttisen kemian professorin ja Nespresson entisen tutkimuspäällikön Chahan Yeretzianin.

Jossain vaiheessa iltaa Freese päätyi myymään kehittelemäänsä kahvi-ideaa Yeretzianille.

”Se oli silleen, et joo joo, kyllä se toimisi! Mä olin, että oikeestiko?”

Freese teki Yeretzianin valvonnassa ”pari testibatchia” eli kokeili oman pikakahvin tekemistä Helsingin yliopiston Viikin kampuksella sijaitsevassa laboratoriossa, onnistuneesti.

Enää tarvittiin reitti ulos syrjäisestä Suomesta sinne, missä rahoituksesta ei olisi pulaa.

Se luonnistui kun Freese vietti kesän 2015 kahvikonsulttina Käpylässä kesäisin toimivassa kahvila Siilissä. Sen pitäjät, Googlelle ja Grouponille yrityksiä myynyt Jyri Engeström ja Flikr-kuvapalvelun perustaja Caterina Fake, asuvat 9 kuukautta vuodessa Kalifornian Piilaaksossa missä kumpikin työskentelee.

Syksyllä Freese lähti pariskunnan mukana San Franciscoon ja punkkasi heidän vierashuoneessaan lopulta kuusi viikkoa. Engeström ja Fake auttoivat etsimään alkurahoittajia ja esittelivät Freesen myös Joshua Zloofille, Sudden Coffeen toiselle perustajalle.

Tämän vuoden alussa kaksikko aloitti kahvinvalmistuksen autotallissa. Samalla tavalla alkoi aikanaan myös Piilaakson suurin menestystarina Apple: Hewlett-Packardilla tavanneet Steve Jobs ja Steve Wozniak suunnittelivat ja rakensivat ensimmäiset tietokoneet Jobsin vanhempien autotallissa.

Nykyisessä varastohallissa Freesellä ja Zloofilla on jo kolme kokoaikaista työntekijää, jotka tekevät nyt 10 000 pikakahvikuppia kuussa. Lokakuun loppuun mennessä se nostetaan 30 000:een kuppiin.

Tammikuussa kahvia syntyi vielä parisataa kuppia kuussa.

”Mä uskon, että tulossa on isoin paradigm shift kahvimarkkinoilla kapselikahvin jälkeen”, Freese sanoo.

Paradigm shift, suomeksi paradigman vaihdos, on tieteenfilosofi Thomas Kuhnin keksimä termi. Se kuvaa tilannetta, jossa uusi teoria syrjäyttää vanhan ja laittaa samalla kaikki aiemmin tehdyt havainnot uuteen perspektiiviin.

Näin kävi esimerkiksi kun Albert Einsteinin suhteellisuusteoriat osoittivat Isaac Newtonin mekaniikan lait, joita oli pidetty erehtymättöminä kaksisataa vuotta, vääriksi.

Kalle Freese uskoo, että hyvältä maistuva, edullinen pikakahvi voisi aiheuttaa samanlaisen muutoksen. Vähän kuin jos ihminen laittaisi yhtenä aamuna silmilleen erikoissilmälasit ja äkkiä näkisi maailman väreissä ensi kertaa. Silmälasien tilalla vain olisi Freesen yrityksen kehittämää pikakahvia, joka olisi, suureksi yllätykseksi, ihan yhtä hyvää kuin siitä lähikuppilasta haettu aamumokka.

Moni muukin uskoo tähän. Sudden Coffee keräsi vuosi sitten ensimmäisellä rahoituskierroksella 500 000 dollaria. Lisärahoitusta on tarkoitus nostaa lähiaikoina. Sitä Freese ei kerro, kuinka suuren siivun rahoittajat saivat eli mikä yrityksen arvo on.

”Tällä hetkellä isoin ongelma on, ettei me saada tehtyä kahvia tarpeeksi vastaamaan kysyntään”, Freese sanoo. Lokakuun loppuun mennessä tuotanto pitäisi saada kymmenkertaistettua.

Sudden Coffeeta voi tällä hetkellä tilata vain netin välityksellä – Suomeen tilattaessa lähetyskustannukset ovat 10 euroa – ja se ei tule lähiaikoina muuttumaan. Yhdysvalloissa toimii jo useita miljardin arvoisia yrityksiä, jotka toimivat vain netissä, rekisteröinti- ja tilausperustaisesti, kuten silmalaseja myyvä Warby Parker ja Harry’s -partahöylät.

Sellaisten joukkoon Sudden Coffee pitää saada, koska se on tulevaisuutta, uskoo Kalle Freese.

”Meidän ykköstavoite ei ole päästä Whole Foodsiin hyllylle ja se oli sitten siinä”, hän sanoo.

Se on vanhaa maailmaa.

”Enemmän me uskotaan digitaaliseen hommaan ja että me oikeasti tiedetään, keitä meidän asiakkaat on.”

Oikaisu klo 11.30: paradigman vaihdos on Thomas Kuhnin keksimä termi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ulkomaat
 • Kahvi
 • Talous
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Pikatestissä Kampin pieni salaattiravintola, jossa annoksista saa selville kaiken mahdollisen

 2. 2

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 3. 3

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 4. 4

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 5. 5

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 6. 6

  Tässä 20 kivaa paikkaa Kalliossa ja yksi uutinen: On The Rocks laajentaa Fleminginkadulle, luvassa keikkojakin

 7. 7

  Sörnäisissä sijaitsee mystinen huone, josta on tunti aikaa paeta

 8. 8

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 9. 9

  JVG:n Jare ja VilleGalle täyttävät 30 vuotta – ”synttäribileet” syksyllä Hartwall-areenalla

 10. 10

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Pikatestissä Kampin pieni salaattiravintola, jossa annoksista saa selville kaiken mahdollisen

 4. 4

  Instagram alkoi sumentaa ”arkaluontoista sisältöä” – esimerkiksi eläinsuojelujärjestöjen kuvia tai videoita

 5. 5

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 6. 6

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 7. 7

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 8. 8

  Anoreksiaan yllyttävät kuvat saavat rehottaa, koska Instagram tekee niillä rahaa

 9. 9

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 10. 10

  Ympäri maailmaa levinnyt Buddha-Bar vierailee Helsingissä huhtikuussa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 6. 6

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 10. 10

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 2. 2

  Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

 3. 3

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 4. 4

  Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

 5. 5

  Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

 6. 6

  Junioriurheilijan seuranvaihto maksoi peräti 5 000 euroa – tässä syy

 7. 7

  Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

 8. 8

  Kasvukivut sekoittivat Finnairin – tässä selitys Miamin-lentojen perumiselle

 9. 9

  Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”

 10. 10

  Skotlannin parlamentti puoltaa uutta kansanäänestystä itsenäisyydestä – Britannian hallitus tyrmäsi heti suunnitelman

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 2. 2

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 3. 3

  Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

 4. 4

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 5. 5

  Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

 6. 6

  Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

 7. 7

  Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

 8. 8

  Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

 9. 9

  Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

 10. 10

  Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 4. 4

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 5. 5

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 6. 6

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 7. 7

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 8. 8

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 9. 9

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 10. 10

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 11. Näytä lisää