Valikko

Nämä asiat opin suomalaisten nuorten miesten peloista ja kaipauksesta lukemalla kaksi uutta runokirjaa, toisen Paperi T:ltä

Nuorten suomalaisten runoilijoiden teksteissä muistellaan Rölliä, himoitaan skeittikenkiä ja pelätään raiskausta.

Runous on taas in! Erityisesti nuorten miesten runous.

Ainakin jos katsoo viime aikoina julkaistuja runoteoksia:

Räppäri Paperi T:n eli Henri Pulkkisen odotettu esikoisrunokirja Post-alfa ilmestyi torstaina ja sitä kehutaan tässä arviossa. Runoilija Erkka Filanderin Torso-runokokoelma ilmestyi aiemmin tässä kuussa ja sai kiittävän arvion HS:ssä.

Elmeri Terhon esikoisrunoteos Muistaks ku jotain mut sit ei mitään taas ilmestyi elokuun lopussa.

Luimme Paperi T:n ja Terhon runoja ja tutkimme, millaisen maailman ne eteemme piirtävät.

Mitä sukupolvensa äänet kaipaavat, ihailevat tai pelkäävät?

1. Nostalginen, taaksejäänyt lapsuus

1980- ja 1990-luvuilla syntyneillä on valtava määrä yhdistäviä kulttuurisia kokemuksia, ja näistä kumpikin runoilija ammentaa nostalgisia muistoja.

Omilla tavoillaan.

Otetaan ensiksi Paperi T, joka viittaa heti aloitusrunossaan epäsuorasti lapsuuden klassikkopeli Afrikan tähteen:

aloittaako kairosta vai tangerista ei merkitse mitään

rosvoja on kolme ja tähtiä vain yksi

Selitys: Afrikan tähti on suomalaisen Kari Mannerlan (1930–2006) kehittämä lautapeli. Ensi kertaa vuonna 1951 julkaistu peli on yhä suosittu. Kairosta tai Tangerista liikkeelle lähtevät pelaajat etenevät pelissä pitkin Afrikan karttaa noppaa heittämällä ja pahvisia laattoja kääntämällä ja yrittävät löytää ensimmäisenä Afrikan tähden.

Pahvilaatoista löytyy myös muita arvokiviä sekä runossa mainittuja, pelättyjä rosvoja.

Paperi T ottaa myös esille yhden legendaarisimmista suomalaisista lastenohjelmista eli Röllin, mutta jälleen epäsuorasti:

kasarin lapsille muistutuksena

elefantti antti ja siili suhonen kuolevat

robotti ruttunen ruostuu romukaupan takapihalla

ja mauno mato on täys luuseri

Selitys: Säkeet on osoitettu ”muistutuksena 1980-luvulla syntyneille”, sillä kyseiset Röllin jaksot (Rölli ja Robotti Ruttunen, Rölli ja Elefantti-Antti ja Siili Suhonen sekä Rölli ja Mauno-mato) ensiesitettiin vuosina 1986–87. Niissä Rölli kertoilee tuttavistaan ja laulaa kustakin kertovan laulun.

Ensisilmäyksellä runo siis spoilaa nämä kolme tarinaa. Missä spoilerivaroitus, Papru?

Tarkemmin katsottuna vain yksi säkeistä pitää tarkalleen ottaen paikkansa: Elefantti-Antti ja Siili Suhonen -kappaleessa kumpikin eläin on tahoillaan hyvin onneton, kunnes kumpikin saa ”siivet haltijalta” – selkeä viittaus kuolemaan.

Mauno-mato kertoo kastemadosta, joka haikailee tähdeksi eli näkyvämmälle paikalle. Kun varis antaa sille kyydin yläilmoihin, Maunoa alkaa kyydissä huimata ja se ymmärtääkin olevansa onnellinen entisessä elämässään eli ”ruohonjuuritasolla”. Laulun lopussa Mauno on siis onnellinen, ei luuseri. Laulun opetus on, ettei kaikkia pidäkään tunkea samaan lokeroon.

Voi tietysti olla, että Paperi T tarkastelee Maunon valintoja kuuluisuutta ja menestystä ehdoitta ihailevasta perspektiivistä.

Robotti Ruttusen kohtalosta tiedämme, että se lähtee Röllin laulussa kaupungille vaihtamaan öljyään ja rakastuu sähköhellaan nimeltä Ella. Robotti Ruttusen oikosulku -nimisessä jatkobiisissä Robotti Ruttunen haksahtaa hetkeksi mikroaaltouuniin (se roisto!), mutta palaa jälleen luo sähköhella-Ellan, joka on ihan kyyneleistä ruosteessa.

Se, mitä Robotti Ruttuselle lopulta käy, jää arvoitukseksi – Paperi T:n arvion mukaan se ruostuu käyttämättömänä.

Lapsuudesta puhuttaessa on vielä mainittava kolmas runo:

jos gargamel pääsisi maistamaan smurffia

se tajuis niiden olevan sitkeitä ja pahanmakuisia

Selitys: Gargamel on Smurffien pahis, Suomessa myös Velhona tunnettu outo hiipparimies ja alkemisti, joka haluaa tuhota nuo siniset pikkuolennot. Välillä se haluaa syödä ne, välillä käyttää niitä kokeissaan. Gargamel epäonnistuu aina yrityksissään.

Runon voi tulkita myös Paperi T:n viestinä nuoremmalle minälleen: jos olisit tiennyt, millaista tämä kuuluisuus on, et olisi välttämättä siitä unelmoinut.

Elmeri Terhon runot tuntuvat kuin pikkupoikien hassutteleva puheenparsi ja aikuisten ajoittain pelottavakin maailma olisi laitettu blenderiin ja annettu sekoittua pitkään ja hartaasti.

Terho käyttää lyhyissä, usein ihan hullunkurisissa runoissaan paljon some- ja chattikieltä, isonenäisiä hymiöitä (:OJ) sekä asteriskeja (*kikattaa*, *menee kerälle*). Useissa runoissa seikkailee kana jossakin muodossa: ”kuistikana”, ”maissikana”, ”kanamuori” ja ”Wanha kanaisä” mainitaan.

Niin myös Pringles-purkkiin eli ”kanan sänkyyn” ahtautuva kana – Terholla on selvästi eläintenoikeuksia pohtiva sävy.

Terho kertoi Radio Helsingin haastattelussa kirjoittavansa lapsekkaita runoja, joissa palataan siihen elämän hetkeen, jolloin kaikki kokemukset olivat voimakkaita ja niistä innostui kamalasti.

Viittaukset lapsuudesta tuttuihin kulttuurisiin hahmoihin ovat vielä Paperi T:tä epämääräisempiä ja tulkinnanvaraisempia, kuten tässä runossa:

lannistava ehdotus kiertää maapallo

bumba nöyryyttää sua ulostamalla sun suuhun

säoot 600 vuotias

mä tapan sut

oot hajuvesipullo

löydät vanhan juustopaketin

Selitys: Runossa selvästi haukutaan toista lapsuudesta tutulla, absurdilla tyylillä, jossa mikä tahansa voi olla haukkumasana (”oot hajuvesipullo”, ”säoot 600 vuotias”).

Lannistava ehdotus kiertää maapallo voisi viitata ihan konkreettiseen maailmanympärysmatkaan, Jules Vernen teokseen Maailman ympäri 80 päivässä -kirjaan (1872) tai siihen perustuvaan, Suomen televisiosta tulleeseen animaatiosarjaan (1983), josta olemme Nytissä jo aiemmin kirjoittaneet.

Bumba-niminen lastenhahmo voisi olla belgialaisen nukketaiteilija Jan Maillardin kehittelemä keltamekkoinen klovni, joka puhuu iloista siansaksaa ja seikkailee sirkuksessa. Pikkulapsille suunnattua sarjaa on näytetty myös Suomessa.

Toinen mahdollinen viittauskohde on Leijonakuningas (1994), joka oli ja on edelleen monien suosikkielokuva Disneyltä. Siinä Simba-leijonanpentu karkaa kotoaan ja tutustuu Timon-nelisormimangustiin ja Pumba-pahkasikaan – Terhon runossa Pumba vain kirjoitettaisiin lapsenomaisella hälläväliä-asenteella Bumbana.

Sinänsä runossa kuvattu Bumban nöyryyttävä temppu eli suuhun ulostaminen mukailisi kaukaisesti Leijonakuninkaassa esitellyn Pumban ominaisuuksia: sillä on tapana piereskellä niin, että ympärillä olevat eläimet pyörtyvät hajusta.

Terhon runoissa viitataan myös Aku Ankkaan, muun muassa tässä runossa:

joskus 23 kiloa voi tuntua paljolta,

hannu nauraa koiran silmistä katsottuna.

pulivari nauraa hannun pussin alta muruset

hiekkaa pois

pulivari ottaa paketin:

hän huijasi hannua :---D

Selitys: ”Pulivari” ja ”hannu” viittaavat selvästi Aku Ankan lemmikkinä ajoittain esiintyvään Pulivari-koiraan sekä Hannu Hanheen, Akun onnekkaaseen serkkuun.

2. Siistit, ihailtavat jutut

Elmeri Terhon useissa runoissa kuvaillaan skeittaukseen liittyvää muotia. Niissä seikkailee sankari nimeltä Hullupelle, kuten tässä runossa:

hullupelle kirkuu ja nuolee DC shoesseja

kuin saisi neonkeltaista sähköä päähänsä unessa...

silmä kiinnittyy ohi bleidaavaan skedekundiin...

se menee nuolee skedejäbän dc shoessej’...

kaipaan kyllä hullupelleä kaikesta huolimatta,

kaipaan miten hullupellen kiharat laskeutuivat sen harteille...

viinerikasoja...

Selitys: Hullupelle voi joko olla ihan vain seonnut sirkuspelle, kaduilla asuva sekakäyttäjä tai sitten hän on joku, joka on niin kova tekemään skeittitemppuja, että hän on ”hullun pelle” siinä.

DC shoessit viittaa DC Shoes -merkkisiin skeitti- ja lautailukenkiin, bleidaus taas rullaluisteluun. Ollaan ehkä skeittirampilla, jossa kaikki ihailevat yhden skedejäbän hienoja kenkiä.

Toisessa runossa mainitaan myös toiset kengät, katkelma:

leipuri nuolee bubblefilojaan

diddy nuolee dc shoessejaan

hän nuolee etnies skedekenkäänsä

lompakossa on nolla euroa,

diddy ostaa dc shoessit

hän nuolee niitä jo SIELLÄ kaupassa.

hän maistaa skeitin....

Selitys: Diddy on yhdysvaltalainen räppäri Sean Combs. ”Bubblefilat” viittaavat Fila-urheilumerkin vuonna 1997 lanseeraamiin korokepohjaisiin korislenkkareihin, jotka Fila julkaisi uudelleen. Alkuperäiset ”Bubblet” ovat tietyissä piireissä haluttua keräilytavaraa – siksi runon Diddy nuolee niitä jo siellä kaupassa.

Paperi T tuli jo Malarian pelko -levyllään ulos kaapista ahkerana namedroppaajana. Post-alfassakin jo ensimmäisillä sivuilla mainitaan näyttelijä Henry Fonda, elokuvantekijä Woody Allen, Jeesus, laulaja Morrissey ja edesmennyt räppäri 2Pac.

Helsingin baareista ja ravintoloista ”Papru” mainitsee ainakin Bar Molotowin, ”Juttarin” eli Juttutuvan, Eliten ja Ateljé Finnen.

Kuten jo aiemmin, Paperi T ironisoi namedroppailuaan, kuten tässä runon katkelmassa:

kun hyväksyt ettet tule koskaan kirjoittamaan mitään

yhtä kaunista kuin daven pieni ja hento ote

voit lakata stressaamasta ja jatkaa namedroppailua

Selitys: Pieni ja hento ote on lauluntekijä Dave Lindholmin vuonna 1982 julkaisema biisi, jota Paperi T selvästi ihailee – tai sitten päinvastoin, sarkasmi on aina mahdollista.

Post-alfan kautta Paperi T piirtää meille kuvan, millainen häntä kuunnelleilla tekijästä jo olikin: tykkää ranskalaiselokuva Pierrot le fousta (suomeksi Hullu Pierrot, 1965), inhoaa Steven Spielbergin elokuvia.

3. Pelottavat, aggressiiviset alfamiehet

Paperi T:n runokokoelman nimi Post-alfa viittaa tietyn perinteisen, fyysiseen voimaan ja kovuuteen perustuvan miehisyyden hylkäämisen.

Yhdellä aukeamalla Paperi T pohtii suhdettaan perinteiseen suomalaiseen miesihanteeseen, joka rakentaa perheelleen talon. Tätä mieheyden ihannetta ja sen ahdistavuutta on käsitelty läpi vuosien useissa kulttuuriteoksissa Leevi & The Leavingsin biisistä Vasara ja nauloja Kari Hotakaisen Juoksuhaudantiehen:

haluaisin olla mies joka rakentaa asioita

rakentaisin talon

puisen

tukevan

kaksikerroksisen omakotitalon

kolisevan peltikaton

nirskuvan lattian

jopa kompostin takapihalla

Runoilija kuitenkin toteaa olevansa ihan toisenlainen mies, peilaten Juoksuhaudantien päähenkilön Matti Virtasen kohtaloa: hän tuhoaa seuraavalla sivulla saman taloihanteen.

Paperi T ei silti uhriudu, vaan ironisoi stereotyyppistä miestä, jota itsekin namedroppailullaan osaltaan edustaa. Miestä joka päällepäsmäröi, on kaikkitietävä ja vaatii huomiota ja myötätuntoa osakseen, näin (katkelma):

mansplainaan sulle david foster wallacea

ja ihmettelen miksi nait mieluummin jonkun lenkkeilijän

eikö kukaan enää halua panna woody allenia

älkää unohtako valkoista heteromiestä

ja hänen hätäänsä

Elmeri Terhon naivistisissa, vilpittömyydellä leikkivissä runoissa tavataan fyysisesti uhkaavia, pelottaviakin miehiä. Heidän asuinpaikkansa on vankila, tietenkin, koska sinne lapsuudenleikeissäkin kaikki rosvot viedään.

Raiskauksen pelko nousee esiin esimerkiksi tässä runossa:

Kaksi bodattua vankia katselevat sinua.

He katselevat sinua.

Erilaiset vangit ovat kerääntyneet katselemaan sinua.

He ovat kerääntyneet katselemaan sinua.

Vankien hampaista tippuu limaa.

Heidän hampaistaan tippuu limaa.

Yksi vangeista on pahoin loukkaantunut.

Kolme mutanttivankia on jo tositouhussa...

Selitys: Hampaista tippuva lima viittaa kuolaan, jota voi erittyä innostuessa tai esimerkiksi kiihottuessa. ”Tositouhu” voisi olla aktiivista tekemisen meininkiä kuvaava termi, mutta tässä mieleen nousevat tappelu tai seksuaalinen väkivalta, nuo vankiloihin liitetyt pelottavat asiat.

Toisessa runossa palataan vankilaan. Nyt peloilla jo vähän mässäillään ja lyödään leikiksi. Vangeillakin on nimet, jotka ovat kuin suoraan Teini-ikäisistä mutanttininjakilpikonnista tai Prätkähiiristä, kumpikin kasarin ja ysärin lasten suosikkisarjoja.

Poskettomat lempinimet luovat turvallisen etäisyyden tapahtumiin:

Marok, Mixman, D.E.A.D., Pizzadace ja Mutato

tekevät törkeyksiä sellissä

Heillä on hirvittävät juhla vankilassa

Maniac, Pizzaface ja Kiss-My-Ass

suunnittelevat karmaisevaa vankilapakoa.

Tietyllä tavalla rajuin runo Terhon kokoelmissa on tämä:

menet aikakoneella kivikaudelle.

luolamies raiskaa sinut siellä

Selitys: Kivikausi on pitkä ajanjakso. Esi-ihmiset oppivat valmistamaan työkaluja varhaisimmalla kivikaudella eli noin 2,6–2,0 miljoonaa vuotta sitten. Kivikauden loppu ulottuu noin vuoteen 3 000 eaa.

Jos nykyihminen pystyisi menemään aikakoneella johonkin kohtaa kivikautta ja kohtaisi siellä esi-ihmisen eli kansankielisesti runon ”luolamiehen”, voisi hyvinkin käydä niin, että hänet raiskattaisiin. Näin ajattelin kun runon luin, mutta miksi?

Seuraa häiritseviä ja piinaaviakin ajatuspolkuja:

Onko väliä sillä, kuka aikakoneella matkustaa, kenet raiskataan eli ketä runossa puhutellaan? Mitä jos sinne matkustaisi Terho tai tämän jutun kirjoittaja tai joku vähemmistöjen edustaja?

Miksi luolamies raiskaa runon aikamatkaajan? Siksikö, että luolamies toteuttaa evolutiivista lisääntymisviettiään? Puolustaa reviiriään? Yrittää tuhota kilpailijansa?

Runossa lukee nimenomaan, että luolamies raiskaa sinut siellä. Se on kylmäävä ennustus: näin tulee tapahtumaan, etkä voi sille mitään.

Siellä voi viitata myös poissulkevasti aikaan. Luolamies raiskaa omassa ajassaan, kivikaudella, eikä esimerkiksi nyt vuonna 2016, jona raiskaus on Suomessa laissa rangaistava teko.

Onko raiskaus yhä moraalisesti väärin jos se tehdään ajassa, jolloin ei vallitse mitään ihmisten tekemiä lakeja ja jos sen tekee luolamies, joka ei ymmärrä, mitä raiskaus tarkoittaa ja jolla ei ole oletetusti samanlaista moraalia kuin runon lukijoilla?

Kivikausi voi edustaa runossa myös mitä tahansa menneisyyden hetkeä, joka on barbaarinen ja väkivaltainen ja toisen halusta piittaamaton. Se on kovempia arvoja kannattava ja turvaton aika. Luolamies ei siis ole erityisesti yksi mies vaan koko ihmiskunta.

Olemme tottuneet siihen, että lait, moraali ja muiden ihmisten käytös suojelevat meitä. Jos me nykyhetkessä elävät joutuisimme yhtäkkiä ajassa eli kehityksessä taaksepäin, emme pärjäisi.

Tai sitten kyseessä on aikamatkustus-tv-sarjoja parodioiva ”vitsi”. Ei aina tiedä, onko uusvilpitön mies ironisempi kuin Paperi T:n ironia vai ihan vain sitä mitä se on, hassua ja aivan kammottavaa samaan aikaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Runous
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 2. 2

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 3. 3

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 5. 5

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 7. 7

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 8. 8

  Pikatestissä Espoon idyllisin museokahvila, jossa saa palvella itseään, mutta myös ihailla upeaa merinäköalaa

 9. 9

  Miksei tätä ole kerrottu aiemmin? Invavessaa saa käyttää häpeilemättä, vaikkei olisi vammainen

 10. 10

  Suomen Nepal-ihme alkoi 90-luvulla Helsingin Himalaya-ravintolasta, josta saa yhä parhaimmillaan oikein hyvää ruokaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 2. 2

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 3. 3

  Miksei tätä ole kerrottu aiemmin? Invavessaa saa käyttää häpeilemättä, vaikkei olisi vammainen

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 5. 5

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 6. 6

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 7. 7

  Pikatestissä Espoon idyllisin museokahvila, jossa saa palvella itseään, mutta myös ihailla upeaa merinäköalaa

 8. 8

  ”Kun ihmiset eivät tiedä, mitä tehdä, juodaan kahvit” – Niskavuori-näytelmien kaikki kahvihetket koostettiin yhdeksi esitykseksi

 9. 9

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 5. 5

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 6. 6

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 7. 7

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 8. 8

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 9. 9

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 2. 2

  Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

 3. 3

  Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

 4. 4

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 5. 5

  Miksi ihminen pitää luomua ylivertaisena tai uskoo Jumalaan? Marjaana Lindeman tutkii työkseen ihmisten ajattelua ja uskomuksia, jotka voivat johtaa vaarallisiinkin tekoihin

 6. 6

  Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

 7. 7

  Nokia teki huipputuloksen – liikevoitto kasvoi yli 200 miljoonaa euroa

 8. 8

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 9. 9

  Pankit haluavat tietää, oletko ottanut kulutusluottoja – positiivinen luottorekisteri voisi estää suomalaista saamasta pankista lainaa

 10. 10

  Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 2. 2

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 3. 3

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 4. 4

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 5. 5

  Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

 6. 6

  Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

 7. 7

  Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

 8. 8

  200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

 9. 9

  ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

 10. 10

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 2. 2

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 3. 3

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 4. 4

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 5. 5

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 6. 6

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 11. Näytä lisää