Valikko

Nämä asiat opin suomalaisten nuorten miesten peloista ja kaipauksesta lukemalla kaksi uutta runokirjaa, toisen Paperi T:ltä

Nuorten suomalaisten runoilijoiden teksteissä muistellaan Rölliä, himoitaan skeittikenkiä ja pelätään raiskausta.

Runous on taas in! Erityisesti nuorten miesten runous.

Ainakin jos katsoo viime aikoina julkaistuja runoteoksia:

Räppäri Paperi T:n eli Henri Pulkkisen odotettu esikoisrunokirja Post-alfa ilmestyi torstaina ja sitä kehutaan tässä arviossa. Runoilija Erkka Filanderin Torso-runokokoelma ilmestyi aiemmin tässä kuussa ja sai kiittävän arvion HS:ssä.

Elmeri Terhon esikoisrunoteos Muistaks ku jotain mut sit ei mitään taas ilmestyi elokuun lopussa.

Luimme Paperi T:n ja Terhon runoja ja tutkimme, millaisen maailman ne eteemme piirtävät.

Mitä sukupolvensa äänet kaipaavat, ihailevat tai pelkäävät?

1. Nostalginen, taaksejäänyt lapsuus

1980- ja 1990-luvuilla syntyneillä on valtava määrä yhdistäviä kulttuurisia kokemuksia, ja näistä kumpikin runoilija ammentaa nostalgisia muistoja.

Omilla tavoillaan.

Otetaan ensiksi Paperi T, joka viittaa heti aloitusrunossaan epäsuorasti lapsuuden klassikkopeli Afrikan tähteen:

aloittaako kairosta vai tangerista ei merkitse mitään

rosvoja on kolme ja tähtiä vain yksi

Selitys: Afrikan tähti on suomalaisen Kari Mannerlan (1930–2006) kehittämä lautapeli. Ensi kertaa vuonna 1951 julkaistu peli on yhä suosittu. Kairosta tai Tangerista liikkeelle lähtevät pelaajat etenevät pelissä pitkin Afrikan karttaa noppaa heittämällä ja pahvisia laattoja kääntämällä ja yrittävät löytää ensimmäisenä Afrikan tähden.

Pahvilaatoista löytyy myös muita arvokiviä sekä runossa mainittuja, pelättyjä rosvoja.

Paperi T ottaa myös esille yhden legendaarisimmista suomalaisista lastenohjelmista eli Röllin, mutta jälleen epäsuorasti:

kasarin lapsille muistutuksena

elefantti antti ja siili suhonen kuolevat

robotti ruttunen ruostuu romukaupan takapihalla

ja mauno mato on täys luuseri

Selitys: Säkeet on osoitettu ”muistutuksena 1980-luvulla syntyneille”, sillä kyseiset Röllin jaksot (Rölli ja Robotti Ruttunen, Rölli ja Elefantti-Antti ja Siili Suhonen sekä Rölli ja Mauno-mato) ensiesitettiin vuosina 1986–87. Niissä Rölli kertoilee tuttavistaan ja laulaa kustakin kertovan laulun.

Ensisilmäyksellä runo siis spoilaa nämä kolme tarinaa. Missä spoilerivaroitus, Papru?

Tarkemmin katsottuna vain yksi säkeistä pitää tarkalleen ottaen paikkansa: Elefantti-Antti ja Siili Suhonen -kappaleessa kumpikin eläin on tahoillaan hyvin onneton, kunnes kumpikin saa ”siivet haltijalta” – selkeä viittaus kuolemaan.

Mauno-mato kertoo kastemadosta, joka haikailee tähdeksi eli näkyvämmälle paikalle. Kun varis antaa sille kyydin yläilmoihin, Maunoa alkaa kyydissä huimata ja se ymmärtääkin olevansa onnellinen entisessä elämässään eli ”ruohonjuuritasolla”. Laulun lopussa Mauno on siis onnellinen, ei luuseri. Laulun opetus on, ettei kaikkia pidäkään tunkea samaan lokeroon.

Voi tietysti olla, että Paperi T tarkastelee Maunon valintoja kuuluisuutta ja menestystä ehdoitta ihailevasta perspektiivistä.

Robotti Ruttusen kohtalosta tiedämme, että se lähtee Röllin laulussa kaupungille vaihtamaan öljyään ja rakastuu sähköhellaan nimeltä Ella. Robotti Ruttusen oikosulku -nimisessä jatkobiisissä Robotti Ruttunen haksahtaa hetkeksi mikroaaltouuniin (se roisto!), mutta palaa jälleen luo sähköhella-Ellan, joka on ihan kyyneleistä ruosteessa.

Se, mitä Robotti Ruttuselle lopulta käy, jää arvoitukseksi – Paperi T:n arvion mukaan se ruostuu käyttämättömänä.

Lapsuudesta puhuttaessa on vielä mainittava kolmas runo:

jos gargamel pääsisi maistamaan smurffia

se tajuis niiden olevan sitkeitä ja pahanmakuisia

Selitys: Gargamel on Smurffien pahis, Suomessa myös Velhona tunnettu outo hiipparimies ja alkemisti, joka haluaa tuhota nuo siniset pikkuolennot. Välillä se haluaa syödä ne, välillä käyttää niitä kokeissaan. Gargamel epäonnistuu aina yrityksissään.

Runon voi tulkita myös Paperi T:n viestinä nuoremmalle minälleen: jos olisit tiennyt, millaista tämä kuuluisuus on, et olisi välttämättä siitä unelmoinut.

Elmeri Terhon runot tuntuvat kuin pikkupoikien hassutteleva puheenparsi ja aikuisten ajoittain pelottavakin maailma olisi laitettu blenderiin ja annettu sekoittua pitkään ja hartaasti.

Terho käyttää lyhyissä, usein ihan hullunkurisissa runoissaan paljon some- ja chattikieltä, isonenäisiä hymiöitä (:OJ) sekä asteriskeja (*kikattaa*, *menee kerälle*). Useissa runoissa seikkailee kana jossakin muodossa: ”kuistikana”, ”maissikana”, ”kanamuori” ja ”Wanha kanaisä” mainitaan.

Niin myös Pringles-purkkiin eli ”kanan sänkyyn” ahtautuva kana – Terholla on selvästi eläintenoikeuksia pohtiva sävy.

Terho kertoi Radio Helsingin haastattelussa kirjoittavansa lapsekkaita runoja, joissa palataan siihen elämän hetkeen, jolloin kaikki kokemukset olivat voimakkaita ja niistä innostui kamalasti.

Viittaukset lapsuudesta tuttuihin kulttuurisiin hahmoihin ovat vielä Paperi T:tä epämääräisempiä ja tulkinnanvaraisempia, kuten tässä runossa:

lannistava ehdotus kiertää maapallo

bumba nöyryyttää sua ulostamalla sun suuhun

säoot 600 vuotias

mä tapan sut

oot hajuvesipullo

löydät vanhan juustopaketin

Selitys: Runossa selvästi haukutaan toista lapsuudesta tutulla, absurdilla tyylillä, jossa mikä tahansa voi olla haukkumasana (”oot hajuvesipullo”, ”säoot 600 vuotias”).

Lannistava ehdotus kiertää maapallo voisi viitata ihan konkreettiseen maailmanympärysmatkaan, Jules Vernen teokseen Maailman ympäri 80 päivässä -kirjaan (1872) tai siihen perustuvaan, Suomen televisiosta tulleeseen animaatiosarjaan (1983), josta olemme Nytissä jo aiemmin kirjoittaneet.

Bumba-niminen lastenhahmo voisi olla belgialaisen nukketaiteilija Jan Maillardin kehittelemä keltamekkoinen klovni, joka puhuu iloista siansaksaa ja seikkailee sirkuksessa. Pikkulapsille suunnattua sarjaa on näytetty myös Suomessa.

Toinen mahdollinen viittauskohde on Leijonakuningas (1994), joka oli ja on edelleen monien suosikkielokuva Disneyltä. Siinä Simba-leijonanpentu karkaa kotoaan ja tutustuu Timon-nelisormimangustiin ja Pumba-pahkasikaan – Terhon runossa Pumba vain kirjoitettaisiin lapsenomaisella hälläväliä-asenteella Bumbana.

Sinänsä runossa kuvattu Bumban nöyryyttävä temppu eli suuhun ulostaminen mukailisi kaukaisesti Leijonakuninkaassa esitellyn Pumban ominaisuuksia: sillä on tapana piereskellä niin, että ympärillä olevat eläimet pyörtyvät hajusta.

Terhon runoissa viitataan myös Aku Ankkaan, muun muassa tässä runossa:

joskus 23 kiloa voi tuntua paljolta,

hannu nauraa koiran silmistä katsottuna.

pulivari nauraa hannun pussin alta muruset

hiekkaa pois

pulivari ottaa paketin:

hän huijasi hannua :---D

Selitys: ”Pulivari” ja ”hannu” viittaavat selvästi Aku Ankan lemmikkinä ajoittain esiintyvään Pulivari-koiraan sekä Hannu Hanheen, Akun onnekkaaseen serkkuun.

2. Siistit, ihailtavat jutut

Elmeri Terhon useissa runoissa kuvaillaan skeittaukseen liittyvää muotia. Niissä seikkailee sankari nimeltä Hullupelle, kuten tässä runossa:

hullupelle kirkuu ja nuolee DC shoesseja

kuin saisi neonkeltaista sähköä päähänsä unessa...

silmä kiinnittyy ohi bleidaavaan skedekundiin...

se menee nuolee skedejäbän dc shoessej’...

kaipaan kyllä hullupelleä kaikesta huolimatta,

kaipaan miten hullupellen kiharat laskeutuivat sen harteille...

viinerikasoja...

Selitys: Hullupelle voi joko olla ihan vain seonnut sirkuspelle, kaduilla asuva sekakäyttäjä tai sitten hän on joku, joka on niin kova tekemään skeittitemppuja, että hän on ”hullun pelle” siinä.

DC shoessit viittaa DC Shoes -merkkisiin skeitti- ja lautailukenkiin, bleidaus taas rullaluisteluun. Ollaan ehkä skeittirampilla, jossa kaikki ihailevat yhden skedejäbän hienoja kenkiä.

Toisessa runossa mainitaan myös toiset kengät, katkelma:

leipuri nuolee bubblefilojaan

diddy nuolee dc shoessejaan

hän nuolee etnies skedekenkäänsä

lompakossa on nolla euroa,

diddy ostaa dc shoessit

hän nuolee niitä jo SIELLÄ kaupassa.

hän maistaa skeitin....

Selitys: Diddy on yhdysvaltalainen räppäri Sean Combs. ”Bubblefilat” viittaavat Fila-urheilumerkin vuonna 1997 lanseeraamiin korokepohjaisiin korislenkkareihin, jotka Fila julkaisi uudelleen. Alkuperäiset ”Bubblet” ovat tietyissä piireissä haluttua keräilytavaraa – siksi runon Diddy nuolee niitä jo siellä kaupassa.

Paperi T tuli jo Malarian pelko -levyllään ulos kaapista ahkerana namedroppaajana. Post-alfassakin jo ensimmäisillä sivuilla mainitaan näyttelijä Henry Fonda, elokuvantekijä Woody Allen, Jeesus, laulaja Morrissey ja edesmennyt räppäri 2Pac.

Helsingin baareista ja ravintoloista ”Papru” mainitsee ainakin Bar Molotowin, ”Juttarin” eli Juttutuvan, Eliten ja Ateljé Finnen.

Kuten jo aiemmin, Paperi T ironisoi namedroppailuaan, kuten tässä runon katkelmassa:

kun hyväksyt ettet tule koskaan kirjoittamaan mitään

yhtä kaunista kuin daven pieni ja hento ote

voit lakata stressaamasta ja jatkaa namedroppailua

Selitys: Pieni ja hento ote on lauluntekijä Dave Lindholmin vuonna 1982 julkaisema biisi, jota Paperi T selvästi ihailee – tai sitten päinvastoin, sarkasmi on aina mahdollista.

Post-alfan kautta Paperi T piirtää meille kuvan, millainen häntä kuunnelleilla tekijästä jo olikin: tykkää ranskalaiselokuva Pierrot le fousta (suomeksi Hullu Pierrot, 1965), inhoaa Steven Spielbergin elokuvia.

3. Pelottavat, aggressiiviset alfamiehet

Paperi T:n runokokoelman nimi Post-alfa viittaa tietyn perinteisen, fyysiseen voimaan ja kovuuteen perustuvan miehisyyden hylkäämisen.

Yhdellä aukeamalla Paperi T pohtii suhdettaan perinteiseen suomalaiseen miesihanteeseen, joka rakentaa perheelleen talon. Tätä mieheyden ihannetta ja sen ahdistavuutta on käsitelty läpi vuosien useissa kulttuuriteoksissa Leevi & The Leavingsin biisistä Vasara ja nauloja Kari Hotakaisen Juoksuhaudantiehen:

haluaisin olla mies joka rakentaa asioita

rakentaisin talon

puisen

tukevan

kaksikerroksisen omakotitalon

kolisevan peltikaton

nirskuvan lattian

jopa kompostin takapihalla

Runoilija kuitenkin toteaa olevansa ihan toisenlainen mies, peilaten Juoksuhaudantien päähenkilön Matti Virtasen kohtaloa: hän tuhoaa seuraavalla sivulla saman taloihanteen.

Paperi T ei silti uhriudu, vaan ironisoi stereotyyppistä miestä, jota itsekin namedroppailullaan osaltaan edustaa. Miestä joka päällepäsmäröi, on kaikkitietävä ja vaatii huomiota ja myötätuntoa osakseen, näin (katkelma):

mansplainaan sulle david foster wallacea

ja ihmettelen miksi nait mieluummin jonkun lenkkeilijän

eikö kukaan enää halua panna woody allenia

älkää unohtako valkoista heteromiestä

ja hänen hätäänsä

Elmeri Terhon naivistisissa, vilpittömyydellä leikkivissä runoissa tavataan fyysisesti uhkaavia, pelottaviakin miehiä. Heidän asuinpaikkansa on vankila, tietenkin, koska sinne lapsuudenleikeissäkin kaikki rosvot viedään.

Raiskauksen pelko nousee esiin esimerkiksi tässä runossa:

Kaksi bodattua vankia katselevat sinua.

He katselevat sinua.

Erilaiset vangit ovat kerääntyneet katselemaan sinua.

He ovat kerääntyneet katselemaan sinua.

Vankien hampaista tippuu limaa.

Heidän hampaistaan tippuu limaa.

Yksi vangeista on pahoin loukkaantunut.

Kolme mutanttivankia on jo tositouhussa...

Selitys: Hampaista tippuva lima viittaa kuolaan, jota voi erittyä innostuessa tai esimerkiksi kiihottuessa. ”Tositouhu” voisi olla aktiivista tekemisen meininkiä kuvaava termi, mutta tässä mieleen nousevat tappelu tai seksuaalinen väkivalta, nuo vankiloihin liitetyt pelottavat asiat.

Toisessa runossa palataan vankilaan. Nyt peloilla jo vähän mässäillään ja lyödään leikiksi. Vangeillakin on nimet, jotka ovat kuin suoraan Teini-ikäisistä mutanttininjakilpikonnista tai Prätkähiiristä, kumpikin kasarin ja ysärin lasten suosikkisarjoja.

Poskettomat lempinimet luovat turvallisen etäisyyden tapahtumiin:

Marok, Mixman, D.E.A.D., Pizzadace ja Mutato

tekevät törkeyksiä sellissä

Heillä on hirvittävät juhla vankilassa

Maniac, Pizzaface ja Kiss-My-Ass

suunnittelevat karmaisevaa vankilapakoa.

Tietyllä tavalla rajuin runo Terhon kokoelmissa on tämä:

menet aikakoneella kivikaudelle.

luolamies raiskaa sinut siellä

Selitys: Kivikausi on pitkä ajanjakso. Esi-ihmiset oppivat valmistamaan työkaluja varhaisimmalla kivikaudella eli noin 2,6–2,0 miljoonaa vuotta sitten. Kivikauden loppu ulottuu noin vuoteen 3 000 eaa.

Jos nykyihminen pystyisi menemään aikakoneella johonkin kohtaa kivikautta ja kohtaisi siellä esi-ihmisen eli kansankielisesti runon ”luolamiehen”, voisi hyvinkin käydä niin, että hänet raiskattaisiin. Näin ajattelin kun runon luin, mutta miksi?

Seuraa häiritseviä ja piinaaviakin ajatuspolkuja:

Onko väliä sillä, kuka aikakoneella matkustaa, kenet raiskataan eli ketä runossa puhutellaan? Mitä jos sinne matkustaisi Terho tai tämän jutun kirjoittaja tai joku vähemmistöjen edustaja?

Miksi luolamies raiskaa runon aikamatkaajan? Siksikö, että luolamies toteuttaa evolutiivista lisääntymisviettiään? Puolustaa reviiriään? Yrittää tuhota kilpailijansa?

Runossa lukee nimenomaan, että luolamies raiskaa sinut siellä. Se on kylmäävä ennustus: näin tulee tapahtumaan, etkä voi sille mitään.

Siellä voi viitata myös poissulkevasti aikaan. Luolamies raiskaa omassa ajassaan, kivikaudella, eikä esimerkiksi nyt vuonna 2016, jona raiskaus on Suomessa laissa rangaistava teko.

Onko raiskaus yhä moraalisesti väärin jos se tehdään ajassa, jolloin ei vallitse mitään ihmisten tekemiä lakeja ja jos sen tekee luolamies, joka ei ymmärrä, mitä raiskaus tarkoittaa ja jolla ei ole oletetusti samanlaista moraalia kuin runon lukijoilla?

Kivikausi voi edustaa runossa myös mitä tahansa menneisyyden hetkeä, joka on barbaarinen ja väkivaltainen ja toisen halusta piittaamaton. Se on kovempia arvoja kannattava ja turvaton aika. Luolamies ei siis ole erityisesti yksi mies vaan koko ihmiskunta.

Olemme tottuneet siihen, että lait, moraali ja muiden ihmisten käytös suojelevat meitä. Jos me nykyhetkessä elävät joutuisimme yhtäkkiä ajassa eli kehityksessä taaksepäin, emme pärjäisi.

Tai sitten kyseessä on aikamatkustus-tv-sarjoja parodioiva ”vitsi”. Ei aina tiedä, onko uusvilpitön mies ironisempi kuin Paperi T:n ironia vai ihan vain sitä mitä se on, hassua ja aivan kammottavaa samaan aikaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Runous
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 5. 5

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 6. 6

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 7. 7

  Tästä scifisarjasta puhutaan kaikkialla, koska sen ennustukset tuntuvat toteutuvan – vaalien jälkeen tekijät muistuttivat, että elämme todellisuudessa emmekä sarjassa

 8. 8

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 9. 9

  Lukiolaisten kiusaamisen vastainen haaste leviää netissä

 10. 10

  Hyvää sushia Alppiharjusta, vaikka paloittain: Pikatestasimme kuljetuspalvelussakin suositun ravintolan, jota pyörittää kolme opiskelijaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 5. 5

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 6. 6

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 7. 7

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 8. 8

  Ravintolauutisia: Siltasen Lie Mi siirtyy Kamppiin, tilalle Onda

 9. 9

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 10. 10

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 5. 5

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 6. 6

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 9. 9

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 10. 10

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

 2. 2

  Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

 3. 3

  Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

 4. 4

  Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

 5. 5

  Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

 6. 6

  Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

 7. 7

  Valot sammuivat jälleen ilmaston puolesta – Earth Houria vietettiin niin tuomiokirkossa kuin Eiffel-tornissakin

 8. 8

  Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

 9. 9

  IFK:ta häiriköitiin Turkuhallissa, nuoret ryntäsivät joukkueen pukukoppi­käytävälle

 10. 10

  HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

 2. 2

  USA:n oikeiston bluffi paljastui

 3. 3

  Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

 4. 4

  Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

 5. 5

  HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

 6. 6

  Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

 7. 7

  Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

 8. 8

  Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

 9. 9

  USA:n terveydenhoitolain uudistus epäonnistui – lupauksen pettäminen nöyryytys Trumpille ja republikaaneille

 10. 10

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 6. 6

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 7. 7

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 8. 8

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 9. 9

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 10. 10

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 11. Näytä lisää