Valikko

Perimmäisten kysymysten äärellä: Viisi asiantuntijaa kertoo, mikä vaivaa abstraktia taidetta, EU:ta ja yrttejä

Syksyn luentokausi on vauhdissa: pääkaupunkiseudullakin niitä pidetään satoja. Mutta nyt vastauksia. Ai mihin? No, haastaviin kysymyksiin, joihin viisi tulevan viikon luennoitsijaa pyynnöstämme vastaa. Selviää esimerkiksi, miksi EU:lla menee niin huonosti.

Syksyn luentokausi on vauhdissa: pääkaupunkiseudullakin niitä pidetään satoja. Mutta nyt vastauksia. Ai mihin? No, haastaviin kysymyksiin, joihin viisi tulevan viikon luennoitsijaa pyynnöstämme vastaa. Katso myös kymmeniä menovinkkejä tulevan viikon luentoihin osoitteesta Minnenyt.fi.

On syksy ja aika palata koulun penkille! Opiskelu ei ole vain lasten, nuorten ja pääsykokeen läpäisseiden etuoikeus.

Pääkaupunkiseudulla on valtava tarjonta kaikille avoimia luentoja, puhetilaisuuksia, opintokokonaisuuksia ja muita tapahtumia tiedonjanoisille.

Mikä parasta useimmat niistä ovat ihan ilmaisia.

Helsingin Työväenopisto järjestää joka viikko ympäri kaupunkia luentoja, joiden aiheet vaihtelevat Palestiinan nykytilanteesta antiikin sankareiden elämäkertoihin. Eri yliopistojen Studia Generalia -luento­­sarjat ovat kaikille avoimia ja Helsingin yliopiston Tiedekulmassa Aleksanterinkadulla on tapahtumia myös tieteestä kiinnostuneelle yleisölle.

Luentoja tarjoavat usein myös eri maiden kulttuuri-instituutit Goethesta Konfutseen ja monet tahot Martoista Mensaan ja Ursasta Skepsikseen.

Usein sisään saa kävellä ihan ilman ilmoittautumista. Eikä osallistumista tarvitse pelätä. Luennolla voi aina viitata ja kysyä, jos jotain jäi epäselväksi. Teimme sen nyt puolestasi näiden viiden seuraavan aiheen kohdalla.

Aiheet ovat kielitiede, biologia, taidehistoria, kansainvälinen politiikka ja puutarhanhoito.

Ja muista: ei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä.

Me kysymme: Miksi ihmiset pillastuvat kielioppivirheistä?

Vastaajana kielitieteilijä Janne Saarikivi

Ihmisten kielioppiraivossa on kysymys oman sosiaalisen aseman korostamisesta, kielitieteilijä Janne Saarikivi sanoo.

Hän selittää tarkemmin. Vielä 1900-luvulla meillä oli sananvapaus, mutta julkaisemisen monopoli. Isot lehtitalot ja kustantajat päättivät, mikä pääsee julki ja millaista kieltä julkaistaan. Sananvapaus meillä on edelleen, mutta:

”Nyt tilanne on päinvastainen. Raivopäisinkin yksilö saa mielipiteensä julki välittömästi, ilman että tarvitsee osata kielen sääntöjä”, Saarikivi sanoo.

”Siksi nyt perustetaan Facebook-ryhmiä, joissa harmitellaan, kun ihmiset eivät osaa käyttää yhdyssanoja ja pilkkuja. Sitä kautta yritetään luoda omaa sosiaalista asemaa ja erottua sivistyneiksi, ettei noita tarvitse ottaa vakavasti, kun eivät osaa kirjoittaa oikein.”

Kielitieteen näkökulmasta kielioppia ovat kaikki ne rakennesäännöt, joita ihmiset käyttävät puhuessaan, Saarikivi selittää. Koulu­kielioppi puolestaan kuvailee yleiskielen rakennesääntöjä.

”Nykyisin on paljon kirjakielen ja puhe­kielen välisiä muotoja. Chat-viestit, Facebook-päivitykset, tekstiviestit ja muut kirjoitetun kielen muodot ovat tulleet puhutun kielen rinnalle.”

Missä tilanteessa siis pitäisi noudattaa vanhan yleiskielen normeja ja missä ei? Pitäisikö kielioppia takoa koulussa nuorten päähän, kun sääntöjä kerran näin näyttävästi rikotaan?

”Itse olen vähän eri mieltä. Kouluopetuksessa pitäisi kiinnittää enemmänkin huomiota kykyyn lukea, ymmärtää ja suvaita eri tavoin tuotettuja tekstejä”, Saarikivi sanoo.

”Aina välillä oikein pahoitan mieleni, kun näen sivistyneiden ihmisten raivoavan yhdyssanavirheistä, aivan kuin tekstissä ei silloin voisi olla jotain sanottavaa.”

Keskusteleva psykologia -klubi: Sanan voima – mitä kielemme kertoo tulevaisuudesta? Kielentutkija Janne Saarikivi ja toimittaja Ville Blåfield. Tilaisuus kulttuuriareena Gloriassa (Pieni Roobertinkatu 12) ma 3.10. klo 19. Liput 5–9 e.

Me kysymme: Koska ihmiselle voidaan kasvattaa uusia elimiä?

Vastaajana dosentti Pekka Katajisto

Nyt perjantaina vietetään Tutkijoiden yötä Helsingissä ja noin 300 kaupungissa ympäri Eurooppaa. Tapahtumassa tieteen tekijät esittäytyvät ja kertovat tutkimusalojensa kuulumisia.

Biologian ja lääketieteen eturintamaa edustaa kantasolututkimus, joka lupaa tehdä ihmisestä sisiliskon. Tavallaan.

Kun sisilisko menettää häntänsä, se kasvattaa tilalle uuden. Mutta jos ihminen menettää raajansa tai juo maksansa piloille, se on sitten siinä. Tähän kantasolututkimus lupaa tuoda muutoksen.

Mutta milloin voidaan kasvattaa kokonainen uusi elin?

”Luulisin, että 20–30 vuoden akselilla päästään tekemään elinsiirtoja kudoksilla, joita on kasvatettu laboratoriossa kantasoluista. Eri kysymys on, onko se siinä vaiheessa rutiinia”, sanoo dosentti Pekka Katajisto, joka esitelmöi kantasolututkimuksesta Tutkijoiden yössä.

Taustalla parinkymmenen vuoden takainen havainto, että melkeinpä mitä tahansa soluja voidaan ohjelmoida uudelleen kantasoluiksi, eräänlaiseen alkutilaan. Kantasolu pystyy jakautumaan loputtomasti ja muodostamaan erilaisia kudoksia.

”Nyt voidaan jo tuottaa yksittäisiä solutyyppejä, mutta kokonaisia kudoksia ei oikeastaan vielä saada aikaiseksi. Esimerkiksi toimivia maksan soluja eli hepatosyyttejä pystytään valmistamaan laboratoriossa, mutta kokonaisen maksan kasvattaminen on vielä mahdotonta”, Katajisto kertoo.

Mutta kokonaista elintä ei välttämättä edes tarvitse rakentaa. Moniin kudoksiin sijoitetut kantasolut osaavat yllättävän hyvin erilaistua sellaisiksi soluiksi, joita vaurioitunut elin tarvitsee.

Entä jos vanhukset alkavat nuorentua – kantasolut kudosten uudistajina – luennoimassa Pekka Katajisto. Tiedekulma (Aleksanterinkatu 7) pe 30.9. klo 20.20. Vapaa pääsy. Tutkijoiden yön ohjelmaa voi seurata suorana: helsinki.fi.

Me kysymme: Miksi jokin abstrakti taideteos on parempi kuin toinen?

Vastaajana taidehistorioitsija Emmi Jäkkö

Amerikkalainen Jackson Pollock nousi taidemaailman huipulle roiskimalla maalia kankaalle. Teoksista maksetaan nykyisin kymmeniä miljoonia, vaikka lähes samannäköisiä (joidenkin mielestä) saa taiteilijayhdistyksen myyjäisistä satasilla.

Millä perusteella?

”Pollockin teoksista tekee merkittävän se, että ne uudistivat koko taiteen tekemistä”, sanoo taidehistorioitsija Emmi Jäkkö. Hän luennoi keskiviikkona Vantaalla Pollockin ja Frida Kahlon maalausten merkityksistä.

”Tietyt teokset ovat saaneet enemmän huomiota, koska ne ovat olleet uudenlaisia ja muuttaneet käsityksiä taiteesta. Oikeastaan koko nykytaide nousi kyseenalaistamaan sitä, mitä me taiteesta ajattelemme”, Jäkkö selittää.

Realismin ajan maalauksen teknistä taituruutta on helppo arvostaa, mutta abstraktissa taiteessa on usein kyse vaikeasti selittyvistä mielleyhtymistä. Ja ne taas ovat usein kovin henkilökohtaisia.

”Joku nauttii suuresti pelkällä valkoisella maalilla toteutetusta teoksesta, jossa on eri tekstuureja. Toinen arvostaa värikylläisyyttä ja sattumanvaraisuutta. Abstraktin taiteen arvo on paljon kiinni siitä, millaisia tunteita se ihmisessä herättää.

Mitä mestariteokset kertovat? Frida Kahlo: Omakuva & Jackson Pollock: No 5. Luento Galleria K:ssa (Asematie 7, Vantaa) ke 5.10. klo 18–19.45. Vapaa pääsy.

Me kysymme: Miksi EU:lla menee niin huonosti?

Vastaajana filosofian dosentti Thomas Wallgren

Britannia lähtee, eurokriittiset oikeisto­populistit juhlivat vaaleissa ja talous mataa syövereissä. Euroopan unionilla on viime vuodet mennyt surkeasti.

Mistä se oikein johtuu?

Helsingin Työväenopiston Mitä kuuluu Eurooppa -luentosarja tarjonnee vastauksia. Kysytään vaikkapa dosentti Thomas Wallgrenilta, joka esitelmöi aiheesta ”eurooppalaiset arvot”.

”EU on onnistunut oikein hyvin toteuttamaan alkuperäistä ideaansa: siirtää valtaa kansalaisilta byrokraateille ja yhtiöille ja sen seurauksena rahaa köyhiltä rikkaille. Ne, jotka eivät pidä ideaa hyvänä, pitävät myös tätä EU:ta huonona ratkaisuna”, Wallgren vastaa.

Unionia riepottelevat kriisit näyttäytyvät Wallgrenille oireina koko länsimaisen maailmanjärjestyksen horjumisesta.

”Pari sataa vuotta olemme yrittäneet rakentaa teknologiseen edistykseen perustuvaa maailmaa, joka tarjoaisi kaikille pääsyn amerikkalaiseen kulutusparatiisiin. Eriarvoisuus, terrorismi, ympäristökriisit ja tyhjyyden tunne ovat osoituksia siitä, että tämä projekti on tullut tiensä päähän.”

EU:n syöksykierre on vain yksi merkki tästä laajemmasta murroksesta, Wallgren sanoo, eikä unioni siksi voi pysyä entisellään.

”En sulje kokonaan pois, että EU voisi vielä kehittyä kaatumatta, mutta pidän sitä epätodennäköisenä. Joka tapauksessa tarvitsemme uskoa ihmiseen ja sivistykseen tekniikkauskon tilalle.”

Mitä ovat eurooppalaiset arvot? Luento Opistotalossa (Helsingin­katu 26) ma 3.10. klo 17–18.30. Vapaa pääsy.

Me kysymme: Miten tuoreet yrtit saa pidettyä hengissä talvella?

Vastaajana hortonomi Kirsi Tuominen

Ikkunalaudalla rehottava yrttitarha on monen kerrostalogastronomin kesäinen ylpeydenaihe.

Mutta kuinka varmistaa omavaraisuus, kun kaamos iskee? Vastaus on yllättävän yksinkertainen: valot päälle. Tosin ei ihan mitkä tahansa valot.

”Marraskuun alusta maaliskuuhun luonnonvalo ei riitä kasvuun, vaikka olisikin kirkkaita talvipäiviä. Vaikka vanhanaikainen hehkulamppu näyttää meistä valolta, kasville se ei tarjoa mitään. Loistelamput, halogeenit ja ledit ovat valoa, jonka kasvikin ymmärtää”, selittää Kirsi Tuominen.

Hänen puutarhaneuvojaan voi kuulla ilmaiseksi Työväenopiston luentosarjassa Kodin ja parvekkeen kasveja.

Vihreät yrtit kasvavat talvella tietenkin vain sisätiloissa. Parhaiten talvella selviävät Tuomisen mukaan esimerkiksi timjami ja ruohosipuli, miksei myös rosmariini.

”Ongelmia aiheuttaa lähinnä basilika, joka on hirveän suosittu, mutta niin kylmänarka kasvi, ettei se kestä alle 10 asteen lämpötiloja. Se vaatii vähän enemmän huolenpitoa.”

Talvinen parveke kukoistamaan. Hortonomi Kirsi Tuomisen luento Kaapelitehtaalla (Tallberginkatu 1) pe 30.9. klo 17–18.30. Vapaa pääsy.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Helsinki
 • Kotimaa
 • Kielitiede
 • Politiikka
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Menotärpit 27.12. Tutustu entisajan joulunviettoon Kino Engelissä

 2. 2

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 3. 3

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 4. 4

  Miksei tätä ole kerrottu aiemmin? Invavessaa saa käyttää häpeilemättä, vaikkei olisi vammainen

 5. 5

  Lapset viihtyvät näissä ravintoloissa ja kahviloissa: Esittelyssä 7 Helsingissä sijaitsevaa paikkaa – sekä HopLopin pop-up-rafla, joka avataan pian

 6. 6

  Nyt.fi seuraa Game of Thronesia uudessa Westerosin kirjeenvaihtaja -blogissa, näin se toimii

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Veromiljardeihin kiinni päässyt terveysbisnespomo lipsautti Facebookissa – ”Tehdään yhdessä suomalaisesta terveydenhuollosta vieläkin pahempaa”

 1. 1

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 5. 5

  Miksei tätä ole kerrottu aiemmin? Invavessaa saa käyttää häpeilemättä, vaikkei olisi vammainen

 6. 6

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 7. 7

  Pikatestissä Espoon idyllisin museokahvila, jossa saa palvella itseään, mutta myös ihailla upeaa merinäköalaa

 8. 8

  ”Kun ihmiset eivät tiedä, mitä tehdä, juodaan kahvit” – Niskavuori-näytelmien kaikki kahvihetket koostettiin yhdeksi esitykseksi

 9. 9

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 5. 5

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 6. 6

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 7. 7

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 8. 8

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 9. 9

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 2. 2

  Washington hyytyi Trumpin sotkuihin

 3. 3

  Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

 4. 4

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 5. 5

  Palkittu eliittisotilas Trumpille: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

 6. 6

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 7. 7

  Miksi presidentin pitää olla syntyperältään Suomen kansalainen?

 8. 8

  Suomen juomavesi on maailman parasta – Miksi tänne silti tuodaan vettä moninkertaisesti enemmän kuin täältä viedään?

 9. 9

  Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

 10. 10

  ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 2. 2

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 3. 3

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 4. 4

  Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

 5. 5

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 6. 6

  Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

 7. 7

  Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

 8. 8

  200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

 9. 9

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 10. 10

  Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 2. 2

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 3. 3

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 4. 4

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 5. 5

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 6. 6

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 7. 7

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 8. 8

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 9. 9

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 10. 10

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 11. Näytä lisää