Valikko

Perimmäisten kysymysten äärellä: Viisi asiantuntijaa kertoo, mikä vaivaa abstraktia taidetta, EU:ta ja yrttejä

Syksyn luentokausi on vauhdissa: pääkaupunkiseudullakin niitä pidetään satoja. Mutta nyt vastauksia. Ai mihin? No, haastaviin kysymyksiin, joihin viisi tulevan viikon luennoitsijaa pyynnöstämme vastaa. Selviää esimerkiksi, miksi EU:lla menee niin huonosti.

Syksyn luentokausi on vauhdissa: pääkaupunkiseudullakin niitä pidetään satoja. Mutta nyt vastauksia. Ai mihin? No, haastaviin kysymyksiin, joihin viisi tulevan viikon luennoitsijaa pyynnöstämme vastaa. Katso myös kymmeniä menovinkkejä tulevan viikon luentoihin osoitteesta Minnenyt.fi.

On syksy ja aika palata koulun penkille! Opiskelu ei ole vain lasten, nuorten ja pääsykokeen läpäisseiden etuoikeus.

Pääkaupunkiseudulla on valtava tarjonta kaikille avoimia luentoja, puhetilaisuuksia, opintokokonaisuuksia ja muita tapahtumia tiedonjanoisille.

Mikä parasta useimmat niistä ovat ihan ilmaisia.

Helsingin Työväenopisto järjestää joka viikko ympäri kaupunkia luentoja, joiden aiheet vaihtelevat Palestiinan nykytilanteesta antiikin sankareiden elämäkertoihin. Eri yliopistojen Studia Generalia -luento­­sarjat ovat kaikille avoimia ja Helsingin yliopiston Tiedekulmassa Aleksanterinkadulla on tapahtumia myös tieteestä kiinnostuneelle yleisölle.

Luentoja tarjoavat usein myös eri maiden kulttuuri-instituutit Goethesta Konfutseen ja monet tahot Martoista Mensaan ja Ursasta Skepsikseen.

Usein sisään saa kävellä ihan ilman ilmoittautumista. Eikä osallistumista tarvitse pelätä. Luennolla voi aina viitata ja kysyä, jos jotain jäi epäselväksi. Teimme sen nyt puolestasi näiden viiden seuraavan aiheen kohdalla.

Aiheet ovat kielitiede, biologia, taidehistoria, kansainvälinen politiikka ja puutarhanhoito.

Ja muista: ei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä.

Me kysymme: Miksi ihmiset pillastuvat kielioppivirheistä?

Vastaajana kielitieteilijä Janne Saarikivi

Ihmisten kielioppiraivossa on kysymys oman sosiaalisen aseman korostamisesta, kielitieteilijä Janne Saarikivi sanoo.

Hän selittää tarkemmin. Vielä 1900-luvulla meillä oli sananvapaus, mutta julkaisemisen monopoli. Isot lehtitalot ja kustantajat päättivät, mikä pääsee julki ja millaista kieltä julkaistaan. Sananvapaus meillä on edelleen, mutta:

”Nyt tilanne on päinvastainen. Raivopäisinkin yksilö saa mielipiteensä julki välittömästi, ilman että tarvitsee osata kielen sääntöjä”, Saarikivi sanoo.

”Siksi nyt perustetaan Facebook-ryhmiä, joissa harmitellaan, kun ihmiset eivät osaa käyttää yhdyssanoja ja pilkkuja. Sitä kautta yritetään luoda omaa sosiaalista asemaa ja erottua sivistyneiksi, ettei noita tarvitse ottaa vakavasti, kun eivät osaa kirjoittaa oikein.”

Kielitieteen näkökulmasta kielioppia ovat kaikki ne rakennesäännöt, joita ihmiset käyttävät puhuessaan, Saarikivi selittää. Koulu­kielioppi puolestaan kuvailee yleiskielen rakennesääntöjä.

”Nykyisin on paljon kirjakielen ja puhe­kielen välisiä muotoja. Chat-viestit, Facebook-päivitykset, tekstiviestit ja muut kirjoitetun kielen muodot ovat tulleet puhutun kielen rinnalle.”

Missä tilanteessa siis pitäisi noudattaa vanhan yleiskielen normeja ja missä ei? Pitäisikö kielioppia takoa koulussa nuorten päähän, kun sääntöjä kerran näin näyttävästi rikotaan?

”Itse olen vähän eri mieltä. Kouluopetuksessa pitäisi kiinnittää enemmänkin huomiota kykyyn lukea, ymmärtää ja suvaita eri tavoin tuotettuja tekstejä”, Saarikivi sanoo.

”Aina välillä oikein pahoitan mieleni, kun näen sivistyneiden ihmisten raivoavan yhdyssanavirheistä, aivan kuin tekstissä ei silloin voisi olla jotain sanottavaa.”

Keskusteleva psykologia -klubi: Sanan voima – mitä kielemme kertoo tulevaisuudesta? Kielentutkija Janne Saarikivi ja toimittaja Ville Blåfield. Tilaisuus kulttuuriareena Gloriassa (Pieni Roobertinkatu 12) ma 3.10. klo 19. Liput 5–9 e.

Me kysymme: Koska ihmiselle voidaan kasvattaa uusia elimiä?

Vastaajana dosentti Pekka Katajisto

Nyt perjantaina vietetään Tutkijoiden yötä Helsingissä ja noin 300 kaupungissa ympäri Eurooppaa. Tapahtumassa tieteen tekijät esittäytyvät ja kertovat tutkimusalojensa kuulumisia.

Biologian ja lääketieteen eturintamaa edustaa kantasolututkimus, joka lupaa tehdä ihmisestä sisiliskon. Tavallaan.

Kun sisilisko menettää häntänsä, se kasvattaa tilalle uuden. Mutta jos ihminen menettää raajansa tai juo maksansa piloille, se on sitten siinä. Tähän kantasolututkimus lupaa tuoda muutoksen.

Mutta milloin voidaan kasvattaa kokonainen uusi elin?

”Luulisin, että 20–30 vuoden akselilla päästään tekemään elinsiirtoja kudoksilla, joita on kasvatettu laboratoriossa kantasoluista. Eri kysymys on, onko se siinä vaiheessa rutiinia”, sanoo dosentti Pekka Katajisto, joka esitelmöi kantasolututkimuksesta Tutkijoiden yössä.

Taustalla parinkymmenen vuoden takainen havainto, että melkeinpä mitä tahansa soluja voidaan ohjelmoida uudelleen kantasoluiksi, eräänlaiseen alkutilaan. Kantasolu pystyy jakautumaan loputtomasti ja muodostamaan erilaisia kudoksia.

”Nyt voidaan jo tuottaa yksittäisiä solutyyppejä, mutta kokonaisia kudoksia ei oikeastaan vielä saada aikaiseksi. Esimerkiksi toimivia maksan soluja eli hepatosyyttejä pystytään valmistamaan laboratoriossa, mutta kokonaisen maksan kasvattaminen on vielä mahdotonta”, Katajisto kertoo.

Mutta kokonaista elintä ei välttämättä edes tarvitse rakentaa. Moniin kudoksiin sijoitetut kantasolut osaavat yllättävän hyvin erilaistua sellaisiksi soluiksi, joita vaurioitunut elin tarvitsee.

Entä jos vanhukset alkavat nuorentua – kantasolut kudosten uudistajina – luennoimassa Pekka Katajisto. Tiedekulma (Aleksanterinkatu 7) pe 30.9. klo 20.20. Vapaa pääsy. Tutkijoiden yön ohjelmaa voi seurata suorana: helsinki.fi.

Me kysymme: Miksi jokin abstrakti taideteos on parempi kuin toinen?

Vastaajana taidehistorioitsija Emmi Jäkkö

Amerikkalainen Jackson Pollock nousi taidemaailman huipulle roiskimalla maalia kankaalle. Teoksista maksetaan nykyisin kymmeniä miljoonia, vaikka lähes samannäköisiä (joidenkin mielestä) saa taiteilijayhdistyksen myyjäisistä satasilla.

Millä perusteella?

”Pollockin teoksista tekee merkittävän se, että ne uudistivat koko taiteen tekemistä”, sanoo taidehistorioitsija Emmi Jäkkö. Hän luennoi keskiviikkona Vantaalla Pollockin ja Frida Kahlon maalausten merkityksistä.

”Tietyt teokset ovat saaneet enemmän huomiota, koska ne ovat olleet uudenlaisia ja muuttaneet käsityksiä taiteesta. Oikeastaan koko nykytaide nousi kyseenalaistamaan sitä, mitä me taiteesta ajattelemme”, Jäkkö selittää.

Realismin ajan maalauksen teknistä taituruutta on helppo arvostaa, mutta abstraktissa taiteessa on usein kyse vaikeasti selittyvistä mielleyhtymistä. Ja ne taas ovat usein kovin henkilökohtaisia.

”Joku nauttii suuresti pelkällä valkoisella maalilla toteutetusta teoksesta, jossa on eri tekstuureja. Toinen arvostaa värikylläisyyttä ja sattumanvaraisuutta. Abstraktin taiteen arvo on paljon kiinni siitä, millaisia tunteita se ihmisessä herättää.

Mitä mestariteokset kertovat? Frida Kahlo: Omakuva & Jackson Pollock: No 5. Luento Galleria K:ssa (Asematie 7, Vantaa) ke 5.10. klo 18–19.45. Vapaa pääsy.

Me kysymme: Miksi EU:lla menee niin huonosti?

Vastaajana filosofian dosentti Thomas Wallgren

Britannia lähtee, eurokriittiset oikeisto­populistit juhlivat vaaleissa ja talous mataa syövereissä. Euroopan unionilla on viime vuodet mennyt surkeasti.

Mistä se oikein johtuu?

Helsingin Työväenopiston Mitä kuuluu Eurooppa -luentosarja tarjonnee vastauksia. Kysytään vaikkapa dosentti Thomas Wallgrenilta, joka esitelmöi aiheesta ”eurooppalaiset arvot”.

”EU on onnistunut oikein hyvin toteuttamaan alkuperäistä ideaansa: siirtää valtaa kansalaisilta byrokraateille ja yhtiöille ja sen seurauksena rahaa köyhiltä rikkaille. Ne, jotka eivät pidä ideaa hyvänä, pitävät myös tätä EU:ta huonona ratkaisuna”, Wallgren vastaa.

Unionia riepottelevat kriisit näyttäytyvät Wallgrenille oireina koko länsimaisen maailmanjärjestyksen horjumisesta.

”Pari sataa vuotta olemme yrittäneet rakentaa teknologiseen edistykseen perustuvaa maailmaa, joka tarjoaisi kaikille pääsyn amerikkalaiseen kulutusparatiisiin. Eriarvoisuus, terrorismi, ympäristökriisit ja tyhjyyden tunne ovat osoituksia siitä, että tämä projekti on tullut tiensä päähän.”

EU:n syöksykierre on vain yksi merkki tästä laajemmasta murroksesta, Wallgren sanoo, eikä unioni siksi voi pysyä entisellään.

”En sulje kokonaan pois, että EU voisi vielä kehittyä kaatumatta, mutta pidän sitä epätodennäköisenä. Joka tapauksessa tarvitsemme uskoa ihmiseen ja sivistykseen tekniikkauskon tilalle.”

Mitä ovat eurooppalaiset arvot? Luento Opistotalossa (Helsingin­katu 26) ma 3.10. klo 17–18.30. Vapaa pääsy.

Me kysymme: Miten tuoreet yrtit saa pidettyä hengissä talvella?

Vastaajana hortonomi Kirsi Tuominen

Ikkunalaudalla rehottava yrttitarha on monen kerrostalogastronomin kesäinen ylpeydenaihe.

Mutta kuinka varmistaa omavaraisuus, kun kaamos iskee? Vastaus on yllättävän yksinkertainen: valot päälle. Tosin ei ihan mitkä tahansa valot.

”Marraskuun alusta maaliskuuhun luonnonvalo ei riitä kasvuun, vaikka olisikin kirkkaita talvipäiviä. Vaikka vanhanaikainen hehkulamppu näyttää meistä valolta, kasville se ei tarjoa mitään. Loistelamput, halogeenit ja ledit ovat valoa, jonka kasvikin ymmärtää”, selittää Kirsi Tuominen.

Hänen puutarhaneuvojaan voi kuulla ilmaiseksi Työväenopiston luentosarjassa Kodin ja parvekkeen kasveja.

Vihreät yrtit kasvavat talvella tietenkin vain sisätiloissa. Parhaiten talvella selviävät Tuomisen mukaan esimerkiksi timjami ja ruohosipuli, miksei myös rosmariini.

”Ongelmia aiheuttaa lähinnä basilika, joka on hirveän suosittu, mutta niin kylmänarka kasvi, ettei se kestä alle 10 asteen lämpötiloja. Se vaatii vähän enemmän huolenpitoa.”

Talvinen parveke kukoistamaan. Hortonomi Kirsi Tuomisen luento Kaapelitehtaalla (Tallberginkatu 1) pe 30.9. klo 17–18.30. Vapaa pääsy.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Helsinki
 • Kotimaa
 • Kielitiede
 • Politiikka
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 2. 2

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 3. 3

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Miesten seksuaalisuus pitää vapauttaa, jotta miehetkin voisivat nauttia seksistä enemmän, sanoo tutkija – ja näin se tapahtuu

 6. 6

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 7. 7

  Tästä syystä suomalaispoliitikoiden kauhistelu suurmoskeijasta on tekopyhää

 8. 8

  Miksi meikkaaminen on pinnallista, mutta mopojen rassaus kehittävää?

 9. 9

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 10. 10

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 3. 3

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 4. 4

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 5. 5

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 6. 6

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Tästä syystä suomalaispoliitikoiden kauhistelu suurmoskeijasta on tekopyhää

 9. 9

  Arviossa Helsingin keskustan uusi tapaspaikka, josta saa loistavia minipurilaisia

 10. 10

  JVG esiintyy ensi kesänä Flow-festareilla – sekä ulkomaiset Goldfrapp, The Afghan Whigs ja Death Grips

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 2. 2

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 3. 3

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 4. 4

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 5. 5

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 6. 6

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Cheekin osaomistama yökerho avataan Makkarataloon parin viikon päästä – nyt paljastettiin nimi Skohan, josta vihjailtiin jo Cheekin ja Elastisen yhteisbiisissä

 9. 9

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 10. 10

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 2. 2

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 3. 3

  Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

 4. 4

  Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

 5. 5

  Herätkää poliittiset päättäjät – Suomi on sairastunut, ja taudin nimi on avoin rasismi

 6. 6

  Kakussa listeriaa, jyvien joukossa jyrsijän papanoita – EU:n palvelu varoittaa kytevistä ruokaskandaaleista

 7. 7

  Jean-Claude Juncker BBC:lle: Britannia joutuu maksamaan brexitistä suunnilleen 50 miljardia puntaa – ”Emme ole naiiveja”

 8. 8

  Intialainen kansanedustaja suuttui paikasta turistiluokassa – löi matkustamo­työntekijää sandaalilla 25 kertaa

 9. 9

  Rikosepäily ylimmän syyttäjän toimista on kiinnostava, mutta niin ovat tapauksen taustatkin – näin ne linkittyvät Jari Aarnioon

 10. 10

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 3. 3

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 4. 4

  Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

 5. 5

  Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

 6. 6

  Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

 7. 7

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 8. 8

  Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

 9. 9

  Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen poliittiseen painostukseen taipumisesta

 10. 10

  Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 8. 8

  Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

 9. 9

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 10. 10

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 11. Näytä lisää