Valikko

Ruokabloggarit kävivät broileritilalla ja pitivät näkemästään – Lihayhtiö maksoi bloggareille, yleisöltä sataa kritiikkiä

”Tilavierailun jälkeen tiedän broilereista ja niiden kasvattamisesta enemmän kuin koskaan.

”Tilavierailun jälkeen tiedän broilereista ja niiden kasvattamisesta enemmän kuin koskaan. Kahden tunnin aikana ehdottomuuteni on murentunut pala kerrallaan ja olen alkanut ymmärtää koko prosessin vaikutuksia ihan uudella tavalla.”

Näin kirjoittaa Emmi Nuorgam nimeään kantavassa blogissa tällä viikolla, postauksessa, jonka otsikko on ”Vierailu broilertilalla [sic] pakotti luopumaan ehdottomuudesta”.

Nuorgam ja neljä muuta suomalaista lifestyle- ja ruokabloggaajaa vierailivat Latva-Kiviniemen broileritilalla ja sen jälkeen Nurmon ruokatehtaalla, jonne broilerit viedään teurastettaviksi.

Näistä linkeistä pääset lukemaan kirjoitukset vierailusta Emmi Nuorgam, Peggyn pieni punainen keittiö, Meanwhile in Longfield, White Trash Disease ja Kaikki äitini reseptit .

Bloggaajat kirjoittivat kokemuksistaan. Kaikki olivat yleisesti ottaen positiivisesti yllättyneitä.

Positiivisuus oli tavallaan odotettavissa. Vierailu oli osa Atrian Perhetilat -mainoskampanjaa.

Bloggaajat oli siis palkattu vierailemaan tilalla ja kirjoittamaan vierailusta.

Jokainen bloggaaja mainitsi tämän kirjoituksessaan enemmän tai vähemmän näkyvästi.

Sitten alkoi keskustelu.

Blogien kommenttiketjuissa ja Facebook-sivuilla kysyttiin esimerkiksi miksi bloggaajat ottivat rahaa Atrialta, osallistuivat mainoskampanjaan ja kirjoittivat positiivisia raportteja broilerintuotannosta?

Eläinten oikeuksia ajavat järjestöt pitävät broilerien kasvatusta eettisesti kyseenalaisena liiketoimintana.

Emmi Nuorgam yllättyi kirjoituksensa herättämästä keskustelusta. Hän kirjoitti tästä jatkojutussa, jossa hän vastasi tilavierailusta kertoneen jutun herättämiin kysymyksiin.

Eikä hän ajatellut, että tämä aihe herättäisi keskustelua?

”Odotin kyllä keskustelua, joten teksti oli siinä mielessä vähän väärin muotoiltu”, hän vastaa viitaten siihen jälkimmäiseen kirjoitukseensa.

”Ennen kaikkea odotin keskustelua blogini lukijoiden kanssa. Se yllätti, että keskusteluun osallistuivat ihmiset, jotka eivät ole blogini yleisöä.”

Tuotantoeläinten hyvinvointi, kasvatusolosuhteet ja niiden kohtelu ovat käynnissä olevan yhteiskunnallisen ja eettisen keskustelun aihe. Suhtautuiko Nuorgam tähän tehtävään samalla tavalla kuin muihin yhteistyösopimuksiin?

”En ajatellut, että minun pitäisi tarkastella sitä eri tavalla kuin muita yhteistyökumppaneitani. Minulla on ollut esimerkiksi Invalidiliitto yhteistyökumppanina, enkä näe niissä eroa. Jos blogini perustuisi vain resepteihin, niin silloin tämä olisi erilainen tapaus.”

Elina Lappalainen on journalisti ja tietokirjailija, joka voitti Tieto-Finlandian suomalaista kotieläintuotantoa käsittelevällä kirjallaan Syötäväksi kasvatetut.

Hänen mielestään bloggaajien olisi pitänyt ymmärtää tämän kampanjan olleen poikkeuksellinen tapaus.

”Ruokabloggaajien olisi pitänyt osata ajatella, että tämä on yhteiskunnallisesti kuuma kysymys. Mutta he ovat kirjoittaneet tekstinsä kuin tämä olisi tavallinen sisältöyhteistyökeissi.”

Lappalainen kysyy, onko lihatalossa vierailu bloggaajalle rinnastettavissa vaikka lastenvaatetehtaalla vierailuun.

Miksi bloggaajat sitten oli kutsuttu tilalle ja tehtaalle juuri nyt? Syy on Atrian parhaillaan käynnissä oleva kampanja. Kampanjan nimi on Perhetilat. Kysytään Atrian edustajalta, mistä Perhetilat-kampanjassa on kyse.

”Atria Perhetila on alabrändi, jossa tuottajat ovat vahvasti mukana omilla nimillään. He ovat osittain myös kasvoillaan näkyvissä yhtiön verkkosivuilla ja myymälöissä”, Atrian brändijohtaja Sanna Päällysaho vastaa.

Eli perheet, jotka omistavat tilat, esiintyvät itse tuotteidensa markkinoinnissa. He myös jakavat perhetilat-tägättyä sisältöä eri sosiaalisen median kanavissa.

Elina Lappalainen on kriittinen Perhetila-brändiä kohtaan.

”Koko Perhetila-brändi on mielestäni jossain määrin viherpesua. Perhetila vastakohtana mille? Kaikki maatilat Suomessa ovat käytännössä perheosakeyhtiöiden omistamia.”

Lappalaisen käyttämä termi viherpesu tarkoittaa sitä, että retorisilla tai pinnallisilla teoilla yritetään saada jokin tuote tai yritys vaikuttamaan ympäristöystävällisemmältä ja eettisemmältä kun se todellisuudessa on.

Perhetilasta voi syntyä kuluttajalle mielikuva vanhan ajan maalaistalosta. Atrian kaikki noin 80 broileritilaa ovat Perhetiloja. Yhdellä tilalla kasvatetaan keskimäärin 60 000 broileria yhdellä kertaa. Uusi broilerierä voidaan ottaa kasvatettavaksi noin 10 viikon välein. Nämä luvut ovat peräisin bloggaajien vierailusta kertovista kirjoituksista.

Nopealla laskutoimituksella tämä tarkoittaa noin 24 miljoonaa broileria vuodessa, Atrian tiloilta.

Miten Atria valikoi bloggaajat kampanjaan?

”Valitsimme bloggareita, joiden kohderyhmiä asia kiinnostaa, ja jotka eivät ole minkään näkökulman puolesta, vaan lähestyvät asiaa neutraalisti”, Päällysaho vastaa.

Miksi valitsitte ruokabloggaajia ettekä journalisteja tutustumaan tilaan ja tehtaaseen?

”Koska kohderyhmänä olivat tavalliset suomalaiset, jotka syövät myös lihaa ja jotka ovat näiden ruokabloggaajien seuraajia”, Päällysaho jatkaa.

Emmi Nuorgam kirjoitti Atria-vierailukirjoituksen alussa olevansa ”kroonista huonoa omatuntoa poteva sekasyöjä”, joka on vältellyt broileria vuosia, muun muassa eettisistä syistä.

Hän päättää kirjoituksensa sanoen, että laittaa ensi viikon kauppalistalle kanaa ”HUOM! Atrian kanaa! Sitä syömällä tiedän ainakin mitä saan.”

Vähenikö Nuorgamin huono omatunto vierailun aikana?

”Ei kyse ole siitä. Olen erehtyväinen ihminen ja vaikka tunnen siitä huonoa omaatuntoa, syön lihaa. Loppukaneetti tulee siitä, että ostan mieluummin Atrian broileria, koska nyt tiedän sen tuotantolinjasta ja teurastamosta.”

Keskusteluissa on kritisoitu bloggaajia esimerkiksi siitä, että he eivät miettineet mitä vaiheita tuotantolinjassa heille jätettiin näyttämättä.

Esimerkiksi lintujen kuljetusta ja keräämistä kuljetusta varten ei näytetty. Näitä on pidetty erityisen vaikeina vaiheina.

”Tilalla linnut olivat siinä vaiheessa, että niitä ei vielä kerätty”, Nuorgam vastaa.

Miksi kiinnititte huomiota vain siihen, mitä teille näytettiin, ettekä kysyneet siitä, mitä teille ei näytetty?

”Jos olisin Helsingin Sanomien tai Aamulehden toimittaja, niin ymmärtäisin tämän kritiikin. Mutta tämä oli osa sisältömarkkinointikampanjaa. Se ei tarkoita, ettenkö voisi kirjoittaa joskus postausta vaikka eläinsuojeluyhdistyksen kanssa.”

Journalistin ohjeiden mukaan journalistisessa tekstissä tekstimainonta on kielletty, eikä siinä saa esittää markkinointiviestejä. Lisäksi ristiriitaisissa aiheissa pitää aina kuulla molempia osapuolia.

Nuorgamin mielestä edelleen pitää keskustella, mitä järkeä broilerissa on.

”Se elää vain päästäkseen ihmisen lautaselle.”

Nuorgam ei kerro, miten paljon Atria maksoi hänelle.

”Minulla on sopimus, jonka yksityiskohdista minulla on vaitiolovelvollisuus.”

Muuttaako nyt käyty keskustelu hänen suhtautumistaan tällaisiin tarjouksiin tulevaisuudessa?

”Ei.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • bloggaajat
 • blogit
 • Internet
 • Maatalous
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 2. 2

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 3. 3

  Miksi meikkaaminen on pinnallista, mutta mopojen rassaus kehittävää?

 4. 4

  Kaksi tapaa otsikoida uutinen, jossa on ansioitunut nainen

 5. 5

  Miten olla isänmaallinen olematta rasisti? Uutuuskomedia näyttää mallia

 6. 6

  Helsinkiin avattiin paikka, johon kuka tahansa pääsee silitettäväksi, halattavaksi ja paijattavaksi maksusta – testasimme

 7. 7

  Miksi ero tuntuu niin pahalta? Sydänlääkäri ja psykiatrian professori kertovat

 8. 8

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 9. 9

  Metallican keikan kallein lippu maksaa 2 400 euroa – vip-liput ovat tulleet jäädäkseen, sanoo tapahtumajärjestäjä

 10. 10

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 2. 2

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 3. 3

  Metallican keikan kallein lippu maksaa 2 400 euroa – vip-liput ovat tulleet jäädäkseen, sanoo tapahtumajärjestäjä

 4. 4

  Hyvää sushia Alppiharjusta, vaikka paloittain: Pikatestasimme kuljetuspalvelussakin suositun ravintolan, jota pyörittää kolme opiskelijaa

 5. 5

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 6. 6

  Miksi meikkaaminen on pinnallista, mutta mopojen rassaus kehittävää?

 7. 7

  Pikatestissä tapasbaari Kampin Korttelin korkeuksissa: viihtyisät tilat ja, kyllä, hyvät tapakset

 8. 8

  Ensi-iltaan tulevan Chips-elokuvan suomenkielinen nimi on Paskalakit pyörillä, kysyimme miksi

 9. 9

  Arkistoherkku Ylellä: 9-vuotias Li Andersson sanoo suorat sanat isästään

 10. 10

  Yksi uusista Power Rangerseista on homoseksuaali – ensimmäinen kerta koskaan isossa supersankarileffassa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 4. 4

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 5. 5

  Some repesi, kun vaalitilaisuudessa Vihteljärvellä mainostettiin tarjoiluna ”kakkoja” – some ei tiennyt, että kakko on oikeasti satakuntalaista leipää

 6. 6

  Emma Watson petti feminismin paljastamalla rintansa, syyttävät kriitikot – tästä on kyse Kaunotar ja hirviö -tähden kohussa

 7. 7

  Cheekin osaomistama yökerho avataan Makkarataloon parin viikon päästä – nyt paljastettiin nimi Skohan, josta vihjailtiin jo Cheekin ja Elastisen yhteisbiisissä

 8. 8

  Öljymiljonääri käytti unelmiensa kauhuelokuvaan 13 vuotta ja miljoonia dollareita, teki erikoistehosteetkin itse – elokuva julkaistiin nyt, tekijän kuoleman jälkeen

 9. 9

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 10. 10

  Halla-aho valitti, miten häneltä ei kysytä kuin maahanmuutosta, sitten käytti kampanjapuheensa puhuakseen pelkästään siitä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 2. 2

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 3. 3

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

 6. 6

  Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

 7. 7

  Helsingissä on huutava pula pienistä asunnoista – kuntavaali­ehdokkaat täysin eri mieltä ratkaisukeinoista

 8. 8

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 9. 9

  ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

 10. 10

  Euroopan kovimmat reissaajat asuvat Suomessa – ”Opimme rakastamaan maita, joihin pääsee helposti”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 2. 2

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 3. 3

  Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

 4. 4

  ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

 5. 5

  Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

 6. 6

  Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

 7. 7

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 8. 8

  Espoossa avattiin ruokakauppa, jossa ei ole yhtään myyjää – ”Oikeastaan tämä on kuin valtava automaatti”

 9. 9

  Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

 10. 10

  Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 2. 2

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 3. 3

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 4. 4

  Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

 5. 5

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 6. 6

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 7. 7

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 8. 8

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 9. 9

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 10. 10

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 11. Näytä lisää