Valikko

Viisi nuorta kertoo, miksi he eivät käytä mitään sosiaalista mediaa

Sosiaaliset mediat ovat erottamaton osa lähes jokaisen nykynuoren elämää – mutta ei kaikkien.

Sosiaaliset mediat ovat erottamaton osa lähes jokaisen nykynuoren elämää. Somen käyttö on kasvanut vuosi vuodelta: Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna suomalaisista 16–24-vuotiaista 96 prosenttia oli rekisteröitynyt jonkin yhteisöpalvelun jäseneksi. Tässä ikäryhmässä somen käyttöprosentti on kaikkein korkein.

Mutta edelleen nuorissakin on se muutama prosentti, joka ei sosiaalisia medioita käytä.

Haastattelimme viittä tällaista 17–24-vuotiasta suomalaista ja kysyimme, miksi he olivat päättäneet jäädä sosiaalisten medioiden ulkopuolelle.

Esimerkkihenkilöiden löytäminen oli yllättävänkin helppoa. Kukaan vastaajista ei ollut erityisen teknologiavastainen ja suurimmalta osalta löytyi esimerkiksi älypuhelin. Suurin osa käytti myös pikaviestipalvelu Whatsappia, mutta se hyväksyttiin tässä tapauksessa. Monelle Whatsappista on tullut lähinnä perinteisten tekstiviestien korvaaja.

Eli tässä viisi suomalaista nuorta kertoo somettomuudestaan omin sanoin:

Iina Tikka, 24, Tampere, työtön

Oli teininä Irc-galleriassa, mutta poistui sieltä 2010. Sen jälkeen ei ole rekisteröitynyt mihinkään sosiaaliseen mediaan.

”Lähdin Irc-galleriasta, kun kaikki kaverit alkoivat siirtyä sieltä Facebookiin. En oikein tykännyt siitä muutoksesta enkä itse liittynyt Facebookiin, enkä ole päätöstäni katunut.

Muihinkaan sosiaalisiin medioihin ei ole ollut sen jälkeen tarvetta mennä. En edes oikeasti tiedä mikä on Snapchat. Instagramia olen joskus miettinyt, koska tykkään valokuvata.

Välillä kaverit valittaa, että elän jollain kivikaudella, kun joutuvat laittamaan tekstiviestejä tai soittamaan. Usein kaverit myös ilmoittelevat juhlista tai vastaavista tapahtumista Facebookissa, ja sitten muistavat tai eivät muista ilmottaa mulle niistä puhelimella.

Mutta se mitä olen olan yli muiden Facebook-juttuja katsellut – rehellisesti sanottuna mua ei edes kiinnosta mitä jotkut mun vanhat koulukaverit tekevät, enkä usko että niitäkään kiinnostaisi mun elämä. Sellainen ’näkymättömien’ ystävien keräily noille tileille ihmetyttää.

Olen ajatellut, että jos olisinkin Facebookissa, ottaisin kaverikseni vaan ne ihmiset keiden kanssa olen päivittäin tekemisissä.

Itsensä korostaminen ei muutenkaan sovi mulle: että luo koko ajan netissä kuvaa kuinka elämä on tosi fantsua, kuinka syö kaikkea hienoa ja tekee kaikkea hienoa. Mä en ole sen tyyppinen ihminen.

Eikä tämä ole multa mikään kannanotto nykyaikaa tai teknologiaa vastaan. Mutta mun mielestä on vain enemmän kontaktissa ihmisten kanssa, kun oikeasti soittaa ja kysyy, mitä kuuluu. Esimerkiksi kun mun kaverit ottavat muhun yhteyttä, tiedän niitä oikeasti kiinnostaa tietää mitä mulle kuuluu, eikä se ole vain jotain pintapuolista tsättäilyä.”

Tuukka Oikarinen, 22, Vantaa, opiskelija

Oli lapsena ja varhaisteininä Irc-galleriassa ja liittyi aluksi myös Facebookiin, mutta poistui sieltä 2011. Sen jälkeen ei ole ollut sosiaalisissa medioissa.

”Kun olin Facebookissa, kontrolloin tosi tarkasti sitä, mitä mun Facebook-seinällä on. Yhdessä vaiheessa esimerkiksi tyhjensin oman seinäni kaikkien vuosien ajalta ja jätin siihen vaan muutamia juttuja, esimerkiksi joitain linkkaamiani videoita. Koko ajan piti miettiä, minkä kuvan haluan itsestäni antaa.

Sitten kesällä 2011 totesin, että ei tässä ole mitään järkeä: että pitää huolehtia yhdestä imagosta oikeassa elämässä ja toisesta Facebookissa. Poistin tilini ja siitä tuli sellainen voimakas vapauden tunne – nyt voi vain keskittyä elämiseen!

Opiskelen muusikoksi ja näissä hommissa sosiaalisessa mediassa oleminen olisi melkein elinehto, koska se on käytännössä markkinointiväline. Mutta vielä en ole kokenut, että olisin saanut mistään somesta niin paljon hyötyä, että mihinkään olisi kannattanut liittyä. Whatsappin hankittuani olen todennut, että siinä pystyn hoitamaan kaikki keskustelut ja sosiaaliset verkostot mitä tarvitsen.

Koulussa esimerkiksi bändien treeniajat saatetaan sopia Facebook-ryhmissä ja jos siellä ei ole, saattaa välillä tuntea itsensä riippakiveksi: että muut miettivät ’äh, nyt sille yhdelle pitää laittaa tekstiviesti.’ Ja välillä minulle ilmoitetaan että hei Tuukka, lisäsin sut Facebook-kaveriksi. Ilmeisesti Helsingin yliopistossa opiskeleva täyskaimani on saanut minulle tarkoitettuja yhteydenottoja, kun meissä on vähän samaa näköäkin.

En ole mikään sosiaalisen median vastustaja. Se voi olla ihan hyväkin juttu, mutta ei vain mua varten. Olen myös miettinyt näin: jos tapaan ystävän jota en ole nähnyt vuoteen, niin hänen kanssaan on kiva mennä kahville ja vaihtaa kuulumiset. Mutta jos oltaisiin Facebook-kavereita ja nähty toistemme päivitykset vuoden ajalta, tiedettäisiin jo mitä toisille kuuluu tavattaessa. Ehkä koen jotenkin romanttisena asiana tavata joku ja oikeasti kuulla ensimmäistä kertaa sen kuulumiset.

Jostain voi tietysti jäädä paitsi, jos somessa ei ole. Ylipäätään silloin saa vähemmän informaatiota, mikä voi olla hyvä tai huono asia. Mä olen kallistunut siihen suuntaan että se on hyvä juttu – että tekee hyvää ihmiselle.”

Noora Kivelä, 23, Helsinki, opiskelija

Ei ole koskaan ollut missään sosiaalisessa mediassa.

”Irc-gallerian aikaan ei ollut hirveästi edes laitteita ottaa itsestä kuvia, saati sitten halua jakaa niitä johonkin kun otti. Kaikki kaverit, joiden kanssa silloin pyörin, oli myös samassa koulussa: ei ollut tarvetta tavata niitä netissä, kun niitä näki muutenkin.

Ja kun Facebook tuli, tilanne oli yhä sama eli näin yhä samoja kavereita päivittäin. Ei tuntunut tarpeelliselta liittyä sinnekään.

Muutenkaan musta ei tuntuisi hyvältä repostella tekemisiäni kaikille. En tiedä mitä haluaisin itsestäni jakaa. Jos jotain yksittäistä kuvaa haluaa näyttää, sen voi lähettää jollekin Whatsapilla tai vaikka näyttää ihan livenä.

Vaikka kaikki kaverit menivät Facebookiin, ne oppivat tosi nopeasti että mulla ei sitä ole. Välillä joudun ’kiusaamaan’ niitä kyselemällä jostain tapahtumista ja kyllä ne välillä siitä kitisee, mutta aika hyvin ovat hyväksyneet sen että mulla ei Facebookia ole. Eikä se enää olekaan niin ihmeellistä kuin vielä pari vuotta sitten.

Snapchatin latasin joskus puhelimeen, mutten päässyt niin pitkälle että olisin tehnyt itselleni tilin. Aloin miettiä, että miksi tekisinkään, kun en todennäkoisesti olisi siellä koskaan paikalla.

En ole koskaan kokenut jääväni mistään paitsi. Vaihtoehtoisia väyliä saada tietoa on niin paljon. Ja jotain Twitteriäkin pääsee seuraamaan vaikkei olisi omaa tiliä. Kun olen pärjännyt tähänkin asti näin, niin enköhän pärjää jatkossakin.”

Jonatan Kanervo, 21, Helsinki, opiskelija

Ei ole koskaan ollut missään sosiaalisessa mediassa.

”Näin vaan on päässyt käymään. Enkä ole vieläkään kiinnostunut mistään somekanavasta sen vertaa, että jaksaisin mennä liittymään. Ja nyt alkaa mukana olla jääräpäisyyttäkin.

Mulla on aina ollut henkilökohtainen vastenmielisyys itsestäni kuvien ottamista kohtaan. Sellainen itsensä mainostaminen on kuitenkin aika iso osa näitä palveluita, ja se ei mua oikein huvita.

Tiedon saaminen esimerkiksi jostain tapahtumista on välillä vaikeaa, mutta se on sellanen asia mikä muiden pitää sitten ottaa huomioon, jos minut jonnekin haluavat. Jos siihen ei jaksa nähdä vaivaa, tuskin minunkaan tarvitsee nähdä sitä vaivaa että paikalle ilmestyisin.

En tunne, että olisin jäänyt mistään paitsi. Lisäksi ydinkaveriporukastani varmaan puolet on sellaisia, jotka eivät käytä somea. Uusilta tuttavuuksilta voi tulla vähän ihmettelyä, mutta onneksi ihmiset yleensä hallitsevat muitakin tapoja kommunikoida.

Myöhemmän työnhaun kannalta jostain ’someläsnäolosta’ olisi varmasti hyötyä. En tiedä, miten mairittelevaa se on, että jos mut googlaa, ainoa mitä löytyy on joku kolmannen luokan hiihtokilpailu. Mutta toisaalta tuntuu myös hyvältä tietää, että musta ei löydy netistä juuri mitään, mitä en itse tiedä sinne laittaneeni.

Ja jos joskus tulee sellainen tilanne, että sosiaalisessa mediassa on pakko olla, niin kyllähän sinne pääsee. Toistaiseksi ei ole sellaista tilannetta tullut.”

Helmi Neuvonen, 17, Kauniainen, lukiolainen

Ei ole koskaan ollut missään sosiaalisessa mediassa.

”Kun kaverit menivät yläasteen aikana sosiaaliseen mediaan, esimerkiksi Facebookiin, kaikki alkoivat olla välitunnillakin kännykässä kiinni. Siitä tuli mulle huono fiilis, ja päätin etten mene mukaan. En halunnut, että korvaisin ihmissuhteet sen kautta.

Tässä on hyötyjä ja haittoja. Hyödyllistä on se että ehtii tehdä kaikkea muuta, kun somessa olo vie niin paljon aikaa. Haittana voi olla, että jotain informaatiota jää saavuttamatta – esimerkiksi koulun viestitkin kulkevat usein Facebookin kautta. Mutta kyllä muitakin kanavia tiedonsaantiin löytyy, vaikka niiden etsiminen voikin vaatia nykyään vähän vaivaa.

En koe jääväni mistään paitsi. Joskus koulussa oli joku raitapaitapäivä josta en saanut tietoa kun en ole Facebookissa. Ja kun tapaa uusia ihmisiä, olen huomannut että monilla on isompi kynnys pyytää puhelinnumeroa kuin pyytää seuraamaan vaikka Instassa.

Monet kaverit arvostavat tätä mun päätöstäni, koska ne tajuavat itsekin kuinka paljon some vie aikaa. Tosin kyllä mua usein yritetään houkutella vaikka Snapchatiin, koska monen mielestä siellä olisi niin paljon helpompaa jutella. Instagramin idea on mustakin sinänsä kiva, mutta loppujen lopuksi olen ajatellut, että siitäkin olisi enemmän haittaa kuin hyötyä.

Jos tulisi joku sosiaalisen median sovellus, josta kokisin olevan jotain hyötyä, niin sellaista voisin harkita. Mutta en menisi mihinkään someen pelkän huvikäytön vuoksi.”

Keskustele aiheesta alla!

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Sosiaalinen media
 • keskustelu
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 3. 3

  Nämä ovat upeimmat saaret, joissa viettää kesäpäivää Helsingin edustalla – Vallisaaresta avautuvat kaupungin parhaat näköalat

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 6. 6

  Lehtori halusi houkutella opiskelijoita kvanttifysiikan tunnille: teki trailerin, jolla robotit räjäyttävät kirjat

 7. 7

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 8. 8

  Näyttelijä Niko Saarela kelpuuttaa ihailijoiden tarjoamat drinkit muttei keskustele heidän kanssaan

 9. 9

  Tämä nainen valmistaa Vallilassa puudildoja ja aikoo valloittaa niillä maailman

 10. 10

  Tuntuvatko X-Men-elokuvat sekavilta? Tästä se johtuu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 3. 3

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 4. 4

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 5. 5

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 6. 6

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 7. 7

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 8. 8

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 9. 9

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 10. 10

  Antti Tuisku, Haloo Helsinki, JVG, Sanni ja Profeetat esiintyvät kaikki viikonloppuna Tikkurila-festivaaleilla: ”Ei tarvitse miettiä, että mikä tuo örzingörzin-bändi on”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 9. 9

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 10. 10

  Video irlantilaisista maistelemassa suomalaisia ruokia trendaa netissä, karjalanpiirakoiden ulkomuoto kuohuttaa: ”Tuon piirakan tekijän ei kannattaisi tulla Suomeen ikinä”

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 2. 2

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 3. 3

  Kehäradan lipunmyynti on ajoittain ruuhkautunut Helsinki-Vantaalla – ”Oli säälittävää nähdä turhautuneet ulkomaalaiset ja kärsimättömät suomalaiset yhden lippuautomaatin edessä”

 4. 4

  Macronin ja ranskalaisten kuherruskuukausi on ohi – suosio hiipuu, tyytymättömät moittivat kivikasvoiseksi muuttunutta presidenttiä ylimieliseksi ja itsevaltaiseksi

 5. 5

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 6. 6

  ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

 7. 7

  Verottaja on tutkinut Panaman papereiden perusteella kymmeniä suomalaisia – veroparatiisivuodon tutkinta on ottanut kesän aikana ison harppauksen eteenpäin

 8. 8

  Lihavuus lisääntyy joka puolella maailmaa – Suomessa on lihavia Ruotsia enemmän, mutta maailmassa olemme vain keskitasoa, kertoo 195 maan vertailu

 9. 9

  Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

 10. 10

  Suunnitteletko budjettimatkaa? Hintavertailu kertoo, missä on nyt edullista lomailla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 2. 2

  Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

 3. 3

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 4. 4

  Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

 5. 5

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 6. 6

  Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

 7. 7

  Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

 8. 8

  ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

 9. 9

  Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

 10. 10

  Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

 2. 2

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 3. 3

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 4. 4

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 5. 5

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 6. 6

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 7. 7

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 8. 8

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 9. 9

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 10. 10

  Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

 11. Näytä lisää