Valikko

Viisi nuorta kertoo, miksi he eivät käytä mitään sosiaalista mediaa

Sosiaaliset mediat ovat erottamaton osa lähes jokaisen nykynuoren elämää – mutta ei kaikkien.

Sosiaaliset mediat ovat erottamaton osa lähes jokaisen nykynuoren elämää. Somen käyttö on kasvanut vuosi vuodelta: Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna suomalaisista 16–24-vuotiaista 96 prosenttia oli rekisteröitynyt jonkin yhteisöpalvelun jäseneksi. Tässä ikäryhmässä somen käyttöprosentti on kaikkein korkein.

Mutta edelleen nuorissakin on se muutama prosentti, joka ei sosiaalisia medioita käytä.

Haastattelimme viittä tällaista 17–24-vuotiasta suomalaista ja kysyimme, miksi he olivat päättäneet jäädä sosiaalisten medioiden ulkopuolelle.

Esimerkkihenkilöiden löytäminen oli yllättävänkin helppoa. Kukaan vastaajista ei ollut erityisen teknologiavastainen ja suurimmalta osalta löytyi esimerkiksi älypuhelin. Suurin osa käytti myös pikaviestipalvelu Whatsappia, mutta se hyväksyttiin tässä tapauksessa. Monelle Whatsappista on tullut lähinnä perinteisten tekstiviestien korvaaja.

Eli tässä viisi suomalaista nuorta kertoo somettomuudestaan omin sanoin:

Iina Tikka, 24, Tampere, työtön

Oli teininä Irc-galleriassa, mutta poistui sieltä 2010. Sen jälkeen ei ole rekisteröitynyt mihinkään sosiaaliseen mediaan.

”Lähdin Irc-galleriasta, kun kaikki kaverit alkoivat siirtyä sieltä Facebookiin. En oikein tykännyt siitä muutoksesta enkä itse liittynyt Facebookiin, enkä ole päätöstäni katunut.

Muihinkaan sosiaalisiin medioihin ei ole ollut sen jälkeen tarvetta mennä. En edes oikeasti tiedä mikä on Snapchat. Instagramia olen joskus miettinyt, koska tykkään valokuvata.

Välillä kaverit valittaa, että elän jollain kivikaudella, kun joutuvat laittamaan tekstiviestejä tai soittamaan. Usein kaverit myös ilmoittelevat juhlista tai vastaavista tapahtumista Facebookissa, ja sitten muistavat tai eivät muista ilmottaa mulle niistä puhelimella.

Mutta se mitä olen olan yli muiden Facebook-juttuja katsellut – rehellisesti sanottuna mua ei edes kiinnosta mitä jotkut mun vanhat koulukaverit tekevät, enkä usko että niitäkään kiinnostaisi mun elämä. Sellainen ’näkymättömien’ ystävien keräily noille tileille ihmetyttää.

Olen ajatellut, että jos olisinkin Facebookissa, ottaisin kaverikseni vaan ne ihmiset keiden kanssa olen päivittäin tekemisissä.

Itsensä korostaminen ei muutenkaan sovi mulle: että luo koko ajan netissä kuvaa kuinka elämä on tosi fantsua, kuinka syö kaikkea hienoa ja tekee kaikkea hienoa. Mä en ole sen tyyppinen ihminen.

Eikä tämä ole multa mikään kannanotto nykyaikaa tai teknologiaa vastaan. Mutta mun mielestä on vain enemmän kontaktissa ihmisten kanssa, kun oikeasti soittaa ja kysyy, mitä kuuluu. Esimerkiksi kun mun kaverit ottavat muhun yhteyttä, tiedän niitä oikeasti kiinnostaa tietää mitä mulle kuuluu, eikä se ole vain jotain pintapuolista tsättäilyä.”

Tuukka Oikarinen, 22, Vantaa, opiskelija

Oli lapsena ja varhaisteininä Irc-galleriassa ja liittyi aluksi myös Facebookiin, mutta poistui sieltä 2011. Sen jälkeen ei ole ollut sosiaalisissa medioissa.

”Kun olin Facebookissa, kontrolloin tosi tarkasti sitä, mitä mun Facebook-seinällä on. Yhdessä vaiheessa esimerkiksi tyhjensin oman seinäni kaikkien vuosien ajalta ja jätin siihen vaan muutamia juttuja, esimerkiksi joitain linkkaamiani videoita. Koko ajan piti miettiä, minkä kuvan haluan itsestäni antaa.

Sitten kesällä 2011 totesin, että ei tässä ole mitään järkeä: että pitää huolehtia yhdestä imagosta oikeassa elämässä ja toisesta Facebookissa. Poistin tilini ja siitä tuli sellainen voimakas vapauden tunne – nyt voi vain keskittyä elämiseen!

Opiskelen muusikoksi ja näissä hommissa sosiaalisessa mediassa oleminen olisi melkein elinehto, koska se on käytännössä markkinointiväline. Mutta vielä en ole kokenut, että olisin saanut mistään somesta niin paljon hyötyä, että mihinkään olisi kannattanut liittyä. Whatsappin hankittuani olen todennut, että siinä pystyn hoitamaan kaikki keskustelut ja sosiaaliset verkostot mitä tarvitsen.

Koulussa esimerkiksi bändien treeniajat saatetaan sopia Facebook-ryhmissä ja jos siellä ei ole, saattaa välillä tuntea itsensä riippakiveksi: että muut miettivät ’äh, nyt sille yhdelle pitää laittaa tekstiviesti.’ Ja välillä minulle ilmoitetaan että hei Tuukka, lisäsin sut Facebook-kaveriksi. Ilmeisesti Helsingin yliopistossa opiskeleva täyskaimani on saanut minulle tarkoitettuja yhteydenottoja, kun meissä on vähän samaa näköäkin.

En ole mikään sosiaalisen median vastustaja. Se voi olla ihan hyväkin juttu, mutta ei vain mua varten. Olen myös miettinyt näin: jos tapaan ystävän jota en ole nähnyt vuoteen, niin hänen kanssaan on kiva mennä kahville ja vaihtaa kuulumiset. Mutta jos oltaisiin Facebook-kavereita ja nähty toistemme päivitykset vuoden ajalta, tiedettäisiin jo mitä toisille kuuluu tavattaessa. Ehkä koen jotenkin romanttisena asiana tavata joku ja oikeasti kuulla ensimmäistä kertaa sen kuulumiset.

Jostain voi tietysti jäädä paitsi, jos somessa ei ole. Ylipäätään silloin saa vähemmän informaatiota, mikä voi olla hyvä tai huono asia. Mä olen kallistunut siihen suuntaan että se on hyvä juttu – että tekee hyvää ihmiselle.”

Noora Kivelä, 23, Helsinki, opiskelija

Ei ole koskaan ollut missään sosiaalisessa mediassa.

”Irc-gallerian aikaan ei ollut hirveästi edes laitteita ottaa itsestä kuvia, saati sitten halua jakaa niitä johonkin kun otti. Kaikki kaverit, joiden kanssa silloin pyörin, oli myös samassa koulussa: ei ollut tarvetta tavata niitä netissä, kun niitä näki muutenkin.

Ja kun Facebook tuli, tilanne oli yhä sama eli näin yhä samoja kavereita päivittäin. Ei tuntunut tarpeelliselta liittyä sinnekään.

Muutenkaan musta ei tuntuisi hyvältä repostella tekemisiäni kaikille. En tiedä mitä haluaisin itsestäni jakaa. Jos jotain yksittäistä kuvaa haluaa näyttää, sen voi lähettää jollekin Whatsapilla tai vaikka näyttää ihan livenä.

Vaikka kaikki kaverit menivät Facebookiin, ne oppivat tosi nopeasti että mulla ei sitä ole. Välillä joudun ’kiusaamaan’ niitä kyselemällä jostain tapahtumista ja kyllä ne välillä siitä kitisee, mutta aika hyvin ovat hyväksyneet sen että mulla ei Facebookia ole. Eikä se enää olekaan niin ihmeellistä kuin vielä pari vuotta sitten.

Snapchatin latasin joskus puhelimeen, mutten päässyt niin pitkälle että olisin tehnyt itselleni tilin. Aloin miettiä, että miksi tekisinkään, kun en todennäkoisesti olisi siellä koskaan paikalla.

En ole koskaan kokenut jääväni mistään paitsi. Vaihtoehtoisia väyliä saada tietoa on niin paljon. Ja jotain Twitteriäkin pääsee seuraamaan vaikkei olisi omaa tiliä. Kun olen pärjännyt tähänkin asti näin, niin enköhän pärjää jatkossakin.”

Jonatan Kanervo, 21, Helsinki, opiskelija

Ei ole koskaan ollut missään sosiaalisessa mediassa.

”Näin vaan on päässyt käymään. Enkä ole vieläkään kiinnostunut mistään somekanavasta sen vertaa, että jaksaisin mennä liittymään. Ja nyt alkaa mukana olla jääräpäisyyttäkin.

Mulla on aina ollut henkilökohtainen vastenmielisyys itsestäni kuvien ottamista kohtaan. Sellainen itsensä mainostaminen on kuitenkin aika iso osa näitä palveluita, ja se ei mua oikein huvita.

Tiedon saaminen esimerkiksi jostain tapahtumista on välillä vaikeaa, mutta se on sellanen asia mikä muiden pitää sitten ottaa huomioon, jos minut jonnekin haluavat. Jos siihen ei jaksa nähdä vaivaa, tuskin minunkaan tarvitsee nähdä sitä vaivaa että paikalle ilmestyisin.

En tunne, että olisin jäänyt mistään paitsi. Lisäksi ydinkaveriporukastani varmaan puolet on sellaisia, jotka eivät käytä somea. Uusilta tuttavuuksilta voi tulla vähän ihmettelyä, mutta onneksi ihmiset yleensä hallitsevat muitakin tapoja kommunikoida.

Myöhemmän työnhaun kannalta jostain ’someläsnäolosta’ olisi varmasti hyötyä. En tiedä, miten mairittelevaa se on, että jos mut googlaa, ainoa mitä löytyy on joku kolmannen luokan hiihtokilpailu. Mutta toisaalta tuntuu myös hyvältä tietää, että musta ei löydy netistä juuri mitään, mitä en itse tiedä sinne laittaneeni.

Ja jos joskus tulee sellainen tilanne, että sosiaalisessa mediassa on pakko olla, niin kyllähän sinne pääsee. Toistaiseksi ei ole sellaista tilannetta tullut.”

Helmi Neuvonen, 17, Kauniainen, lukiolainen

Ei ole koskaan ollut missään sosiaalisessa mediassa.

”Kun kaverit menivät yläasteen aikana sosiaaliseen mediaan, esimerkiksi Facebookiin, kaikki alkoivat olla välitunnillakin kännykässä kiinni. Siitä tuli mulle huono fiilis, ja päätin etten mene mukaan. En halunnut, että korvaisin ihmissuhteet sen kautta.

Tässä on hyötyjä ja haittoja. Hyödyllistä on se että ehtii tehdä kaikkea muuta, kun somessa olo vie niin paljon aikaa. Haittana voi olla, että jotain informaatiota jää saavuttamatta – esimerkiksi koulun viestitkin kulkevat usein Facebookin kautta. Mutta kyllä muitakin kanavia tiedonsaantiin löytyy, vaikka niiden etsiminen voikin vaatia nykyään vähän vaivaa.

En koe jääväni mistään paitsi. Joskus koulussa oli joku raitapaitapäivä josta en saanut tietoa kun en ole Facebookissa. Ja kun tapaa uusia ihmisiä, olen huomannut että monilla on isompi kynnys pyytää puhelinnumeroa kuin pyytää seuraamaan vaikka Instassa.

Monet kaverit arvostavat tätä mun päätöstäni, koska ne tajuavat itsekin kuinka paljon some vie aikaa. Tosin kyllä mua usein yritetään houkutella vaikka Snapchatiin, koska monen mielestä siellä olisi niin paljon helpompaa jutella. Instagramin idea on mustakin sinänsä kiva, mutta loppujen lopuksi olen ajatellut, että siitäkin olisi enemmän haittaa kuin hyötyä.

Jos tulisi joku sosiaalisen median sovellus, josta kokisin olevan jotain hyötyä, niin sellaista voisin harkita. Mutta en menisi mihinkään someen pelkän huvikäytön vuoksi.”

Keskustele aiheesta alla!

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Sosiaalinen media
 • keskustelu
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

 2. 2

  Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

 3. 3

  Räppäri Kevin Tandun elämästä oli suunta kadoksissa, nyt se on taas löytynyt – ja siitä hän kiittää Suomen armeijaa

 4. 4

  Facebookiin tuli suurin muutos vuosikausiin, nyt Suomessakin: Ruutuun ilmestyivät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 5. 5

  Pelottavan pellen paluu: Stephen Kingin Se-kirjasta tulee uusi elokuva, ensimmäinen traileri nyt julki

 6. 6

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 7. 7

  Tämän elokuvan pelottava pelle riivaa lapsia sukupolvesta toiseen – tästä on kyse periytyvässä kauhuilmiössä, joka tehdään nyt uusiksi

 8. 8

  Pikatestissä Kampin pieni salaattiravintola, jossa annoksista saa selville kaiken mahdollisen

 9. 9

  New York Times vieraili Helsingin Teurastamossa ja innostui suomalaisesta viskistä ja shampoosta

 10. 10

  Nämä asiat voisimme oppia keppihevosia harrastavilta tytöiltä, jotka tsemppaavat toisiaan ja taistelevat latistamista vastaan, psykologi kertoo

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

 2. 2

  Facebookiin tuli suurin muutos vuosikausiin, nyt Suomessakin: Ruutuun ilmestyivät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 3. 3

  Räppäri Kevin Tandun elämästä oli suunta kadoksissa, nyt se on taas löytynyt – ja siitä hän kiittää Suomen armeijaa

 4. 4

  New York Times vieraili Helsingin Teurastamossa ja innostui suomalaisesta viskistä ja shampoosta

 5. 5

  Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

 6. 6

  Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

 7. 7

  Pelottavan pellen paluu: Stephen Kingin Se-kirjasta tulee uusi elokuva, ensimmäinen traileri nyt julki

 8. 8

  David Beckhamin kiinalaiset fanit suuttuivat jalkapallotähden some-päivityksestä – editoi päivitystä ja suututti lisää faneja

 9. 9

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 10. 10

  Nämä asiat voisimme oppia keppihevosia harrastavilta tytöiltä, jotka tsemppaavat toisiaan ja taistelevat latistamista vastaan, psykologi kertoo

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

 6. 6

  Facebookiin tuli suurin muutos vuosikausiin, nyt Suomessakin: Ruutuun ilmestyivät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 7. 7

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 8. 8

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 9. 9

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 10. 10

  Räppäri Kevin Tandun elämästä oli suunta kadoksissa, nyt se on taas löytynyt – ja siitä hän kiittää Suomen armeijaa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

 2. 2

  Putin on valmis tapaamaan Trumpin Suomessa

 3. 3

  Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

 4. 4

  Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

 5. 5

  Tampereen teknillinen yliopisto halusi tehdä etiopialaisesta tyrannista kunniatohtorin – yliopistolta vaaditaan anteeksipyyntöä

 6. 6

  Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

 7. 7

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 8. 8

  Perheet kertovat pakkolääkittyjen ihmisoikeusjuristien kidutuksesta Kiinassa – rotat näykkivät nenää ja korvia

 9. 9

  Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

 10. 10

  Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

 3. 3

  Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

 4. 4

  Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

 5. 5

  Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

 6. 6

  Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

 7. 7

  Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

 8. 8

  Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

 9. 9

  Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

 10. 10

  Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 3. 3

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 4. 4

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 5. 5

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 8. 8

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 9. 9

  Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

 10. 10

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 11. Näytä lisää