Valikko

Riku Rantala kalasteli ministereitä terveysfirmaansa keskellä kirkasta päivää, koska ”sotesuhmuroinnit” on paljastettava

Seurasimme, miten Docventuresista tuttu toimittaja Riku Rantala yritti rekrytoida eduskuntatalon edessä kärkipoliitikkoja mukaan Panamalla toimivaan sotebisnekseen.

Toimittaja Riku Rantala seisoo Sibelius-Akatemian edessä. Kädessä hänellä on nippu esitteitä.

Niissä luvataan kaksinkertainen palkka, kattavat verosuunnitteluedut sekä ”100 % luottamus” niille, jotka lähtevät mukaan Rantalan uuteen yritykseen.

Akatemian tiloissa remonttia paossa olevilla kansanedustajilla on alkamassa täysistunto, joten poliitikkoja lappaa sisään ovesta. Ensimmäisenä paikalle saapuu puolustusministeri Jussi Niinistö (ps).

Rantala lähestyy Niinistöä esite ojossa: ”Herra ministeri, tässä olisi meillä hanke!”

Niinistö pysähtyy. ”Mikä on teidän hanke?”

”Ollaan lähdetty sotebisnekseen”, Rantala selittää.

”Ajateltiin, että olisi kiva rekrytoida yhteiskuntavaikuttajia ja yhteiskuntasuhdeosaajia. Helvetin paljon kivempi tehdä bisnestä kun on porukkaa, jotka tietää sisäpiirin juttuja.”

Hetkinen. Miksi Madventures- ja Docventures-ohjelmista tuttu maailmanparantaja Rantala kosiskelee yhtäkkiä poliitikkoja omaan firmaansa?

Rantala ja tämän kollega Tuomas ”Tunna” Milonoff tunnetaan erilaisista tempauksista.

Esimerkiksi vuonna 2014 Rantala vei säkillisen rahaa verotoimistoon protestoidakseen poliitikkojen verokikkailua. Tempauksen seurauksena tavalliset ihmiset lahjoittivat Rantalan ja Milonoffin perustaman Hyvinvointivaltion kummit ry:n kautta rahaa valtiolle yhteenä 10 000 euroa.

Nyt sama Hyvinvointivaltion kummit on muutettu yhdistyksestä julkiseksi osakeyhtiöksi eli oyj:ksi, Rantala kertoo.

Näin se voi ottaa osaa tulevaan Suomen sosiaali- ja terveyspalveluiden kilpailuttamiseen, tuohon ”aikamme Klondikeen”, kuten Rantala sitä kuvailee.

Jotta Hyvinvointivaltion kummit pääsisi osingoille, se tarvitsee avuksi ihmisiä, jotka tuntevat keskeiset lait ja päätöksiä tekevät henkilöt.

Ja heitä Rantala on nyt rekrytoimassa.

”Herra ulkoministeri! Hyvinvointivaltion kummeista päivää!”

Timo Soini (ps) pysähtyy utelias ilme kasvoillaan. Hän selvästi tunnistaa Rantalan kasvot, eikä ihme, ovathan ne tv:stä tutut: ”Päivää!”.

Rantala esittelee asiansa nopeasti Soinille. Nyt tarvittaisiin uuden terveyspalvelufirman riveihin yhteiskuntasuhdeosaajia. Sellaisia kuin Soini.

”Kuule, mä oon vielä kaks ja puol vuotta tän hallituksen ulkoministeri, että nyt tuli teille vesiperä”, Soini sanoo.

”Nyt kannattaa Timo olla varovainen, tuun sun taakse!”

Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Paavo Arhinmäki saapuu paikalle ja taputtaa Soinia kaverillisesti olalle.

Soini repeää nauruun ja vastaa taputukseen:

”Tuu vaan sinne! Nää rekrytoi kuule sulle sopivia hommia!”

”Otapa siihen Aleppoon nyt kantaa”, Arhinmäki tokaisee ja vilkaisee esitettä.

Sote-uudistus on pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen kärkihankkeita.

Uudistus on ollut työn alla eri hallituksilla viimeiset 10 vuotta. Siihen liittyvä lakipaketti – 600 sivua, 27 lakia – on paraikaa sosiaali- ja terveysministeriössä lausuntakierroksella.

Sieltä lait etenevät eduskuntaan marraskuussa, samaan aikaan asiakkaan valinnanvapautta koskevien lakien kanssa.

Monille on jäänyt epäselväksi, mitä sote tai sen keihäänkärjeksi nousut valinnanvapaus tarkoittavat.

Pähkinänkuoressa: sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu ja palvelujen tuotanto erotetaan toisistaan.

Aiemmin kunnat järjestivät ja tuottivat alueensa asukkaiden lääkäri-, hoiva- ja mielenterveyspalvelut.

Sote-uudistuksen myötä valtio antaisi maakunnille rahaa ja maakunnat valitsisivat, miten ne rahan käyttävät eli mitkä tahot palveluita tuottavat, julkiset vai yksityiset.

Jos kaikki menee hallituksen suunnitelmien mukaan, uudistus tulee voimaan vuonna 2019. Sen on määrä tasavertaistaa terveyspalveluiden saantia ja parantaa suomalaisten saamaa hoitoa koko maassa.

Soten olisi tarkoitus pysäyttää vuosia jatkunut kehitys syrjäseuduilla. Esimerkiksi Rääkkylän kunta ulkoisti vuonna 2011 kaikki sotepalvelunsa jättiyritys Attendolle, koska kunta ei pystynyt houkuttelemaan lääkäreitä ja hoitamaan kasvavaa vanhusväestöään.

2012 Tohmajärvi päätyi samaan ratkaisuun.

Viimeisimpänä näin teki Sulkava vuonna 2016.

Sote-uudistusta ajavien mukaan uudistus estää sen, että Attendon kaltaiset isot kansainväliset firmat valtaisivat kokonaan Suomen markkinoita. Tähän asti kehitys on ollut hallitsematonta, mutta soten myötä pienillä ja keskisuurilla yrityksillä olisi mahdollisuus päästä mukaan.

Toisaalta oppositio pelkää, että julkinen terveydenhuolto ei pärjää kilpailussa. Terveyskeskusten pitäisi ottaa kokonaisvastuu ihmisen hyvinvoinnista.

Muuten vaarana on, että järjestelmä kannustaa yksityisille yrityksille tulosta tahkoavia lääkäreitä teettämään aina vain kalliimpia toimenpiteitä.

Rantala on ehtinyt esitellä ideaansa jo useille tunnetuille poliitikoille ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsestä (kok) Teuvo Hakkaraiseen (ps) ja Sampo Terhoon (ps) kun tulee hetkellinen stoppi.

Paikalle saapuu eduskunnan virastoesimies Aleksi Hosioja. Hän tiedustelee Rantalalta, onko tämä ollut yhteydessä eduskunnan turvamiehiin tai tiedotukseen. Rantala vastaa kieltävästi.

Hosioja antaa Rantalan jatkaa sillä ehdolla, että tämä ei estä kansanedustajia kulkemasta.

”Ehdottomasti, me ei estetä kenenkään kulkua, päinvastoin”, Rantala sanoo.

”Mehän halutaan vaan, että he huomioivat, että tämmönenkin mahollisuus on jos hommia haluaa tehä muuallakin kuin politiikassa. Eli ihan työmarkkinoiden, heidän oman cv:n ja uran kannalta tässä ollaan liikkeellä.”

Varmaan arvasitte jo: Oikeasti tässä on kyse performanssista, jolla Rantala ja Milonoff haluavat kiinnittää ihmisten huomion julkisen terveysjärjestelmän myymiseen yksityisille firmoille.

Tällä kertaa tempaus on tehty ajan hengen mukaisesti:

”Jos haluaa kiinnittää ihmisten huomiota johonkin tärkeään asiaan, se pitää tehdä sillä tavalla, että erottuu. Jos se vaatii sitä, että mennään eduskunnan eteen värvärivarusteissa, niin sitten mennään”, Rantala perustelee.

”Meistä on hirveän kiinnostavaa, että tästä aiheesta keskustellaan niin vähän. Mitään ei olla tekemässä esimerkiksi sille, että päällä ovat valtavan suuret suhmurointimahdollisuudet.”

”Suhmurointimahdollisuuksilla” Rantala viittaa poliittisiin lehmäkauppoihin, joita usein tehdään kun siirrytään julkiselta yksityiselle puolelle. Samat henkilöt, jotka ovat ensin ajamassa sote-uudistusta, ovat loikanneet yksityisiin terveyspalveluyrityksiin, jotka tulevat hyötymään uudistuksesta.

Samalla yrityksiin voi siirtyä arvokasta tietoa, joka voi olla tavallisten kansalaisten edun vastaista mutta hyödyttää yritystä taloudellisesti.

Esimerkiksi kokoomuksen ministeriryhmän ykkösavustaja Joonas Turunen kertoi viime viikolla siirtyvänsä Mehiläisen palvelukseen.

Samaan aikaan HS:n sekä Alma Median teetättämistä gallupeista selviää, että suomalaiset pelkäävät sote-uudistuksen heikentävän palveluiden laatua. Suhmurointia ja laadun heikkenemistä pelkäävät myös professorit, jotka olivat itse mukana soten asiantuntijaryhmässä.

Rantala kehottaakin ihmisiä tuomaan huolensa päivänvaloon: ottamaan yhteyttä kansanedustajaansa, twiittaamaan aiheesta hashtagilla #PelastetaanSote ja vaatimaan vastauksia.

”Poliitikot ovat ennenkin muuttaneet suunnitelmiaan jos he ovat huomanneet, että suunnitelmista olisi seurauksena kenkää.”

Lisätietoa Hyvinvointivaltionkummit.fi. Docventures keskiviikkoisin Yle TV2 klo 21. Keskiviikkona 5.10 teemana suhmurointi ja illan dokumenttielokuvana Merchants of Doubt.

Oikaisu 13.42: Aiemmin jutussa mainittiin virheellisesti hashtagi #PelastakaaSote. Oikea on #PelastetaanSote.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Kotimaa
 • Docventures
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 2. 2

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 3. 3

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 4. 4

  Arviossa Helsingin keskustan uusi tapaspaikka, josta saa loistavia minipurilaisia

 5. 5

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 6. 6

  JVG esiintyy ensi kesänä Flow-festareilla – sekä ulkomaiset Goldfrapp, The Afghan Whigs ja Death Grips

 7. 7

  Miesten seksuaalisuus pitää vapauttaa, jotta miehetkin voisivat nauttia seksistä enemmän, sanoo tutkija – ja näin se tapahtuu

 8. 8

  Miksi meikkaaminen on pinnallista, mutta mopojen rassaus kehittävää?

 9. 9

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 10. 10

  Zombielokuvien klassikko, jota ilman The Walking Deadiakaan ei olisi, näytetään pian Helsingissä valkokankaalla – leffan musiikin tehnyt kulttibändi tulee säestämään esitystä livenä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 2. 2

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 3. 3

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 4. 4

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 5. 5

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 6. 6

  Arviossa Helsingin keskustan uusi tapaspaikka, josta saa loistavia minipurilaisia

 7. 7

  JVG esiintyy ensi kesänä Flow-festareilla – sekä ulkomaiset Goldfrapp, The Afghan Whigs ja Death Grips

 8. 8

  Miksi meikkaaminen on pinnallista, mutta mopojen rassaus kehittävää?

 9. 9

  Zombielokuvien klassikko, jota ilman The Walking Deadiakaan ei olisi, näytetään pian Helsingissä valkokankaalla – leffan musiikin tehnyt kulttibändi tulee säestämään esitystä livenä

 10. 10

  Metallican keikan kallein lippu maksaa 2 400 euroa – vip-liput ovat tulleet jäädäkseen, sanoo tapahtumajärjestäjä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 4. 4

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 5. 5

  Some repesi, kun vaalitilaisuudessa Vihteljärvellä mainostettiin tarjoiluna ”kakkoja” – some ei tiennyt, että kakko on oikeasti satakuntalaista leipää

 6. 6

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 7. 7

  Emma Watson petti feminismin paljastamalla rintansa, syyttävät kriitikot – tästä on kyse Kaunotar ja hirviö -tähden kohussa

 8. 8

  Cheekin osaomistama yökerho avataan Makkarataloon parin viikon päästä – nyt paljastettiin nimi Skohan, josta vihjailtiin jo Cheekin ja Elastisen yhteisbiisissä

 9. 9

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 10. 10

  Öljymiljonääri käytti unelmiensa kauhuelokuvaan 13 vuotta ja miljoonia dollareita, teki erikoistehosteetkin itse – elokuva julkaistiin nyt, tekijän kuoleman jälkeen

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen poliittiseen painostukseen taipumisesta

 3. 3

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 4. 4

  Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

 5. 5

  Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

 6. 6

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 7. 7

  Belgian poliisi pidätti miehen, jonka epäillään yrittäneen ajaa väkijoukkoon Antwerpenissa

 8. 8

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 9. 9

  Ylen hallituksen puheenjohtaja: Jääskeläisen irtisanominen olisi ”aivan outo ratkaisu” – arvioi kohun vähentävän painostusyrityksiä

 10. 10

  Yritykset lopettavat Youtube-mainonnan kyseenalaisten videoiden takia: Google pyysi anteeksi, mutta boikotti laajenee

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 3. 3

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  Neljä kuoli ja 40 loukkaantui terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

 6. 6

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 7. 7

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 8. 8

  Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

 9. 9

  Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

 10. 10

  Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 2. 2

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 3. 3

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 4. 4

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 5. 5

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 6. 6

  Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

 7. 7

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 8. 8

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 9. 9

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 10. 10

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 11. Näytä lisää