Valikko

Riku Rantala kalasteli ministereitä terveysfirmaansa keskellä kirkasta päivää, koska ”sotesuhmuroinnit” on paljastettava

Seurasimme, miten Docventuresista tuttu toimittaja Riku Rantala yritti rekrytoida eduskuntatalon edessä kärkipoliitikkoja mukaan Panamalla toimivaan sotebisnekseen.

Toimittaja Riku Rantala seisoo Sibelius-Akatemian edessä. Kädessä hänellä on nippu esitteitä.

Niissä luvataan kaksinkertainen palkka, kattavat verosuunnitteluedut sekä ”100 % luottamus” niille, jotka lähtevät mukaan Rantalan uuteen yritykseen.

Akatemian tiloissa remonttia paossa olevilla kansanedustajilla on alkamassa täysistunto, joten poliitikkoja lappaa sisään ovesta. Ensimmäisenä paikalle saapuu puolustusministeri Jussi Niinistö (ps).

Rantala lähestyy Niinistöä esite ojossa: ”Herra ministeri, tässä olisi meillä hanke!”

Niinistö pysähtyy. ”Mikä on teidän hanke?”

”Ollaan lähdetty sotebisnekseen”, Rantala selittää.

”Ajateltiin, että olisi kiva rekrytoida yhteiskuntavaikuttajia ja yhteiskuntasuhdeosaajia. Helvetin paljon kivempi tehdä bisnestä kun on porukkaa, jotka tietää sisäpiirin juttuja.”

Hetkinen. Miksi Madventures- ja Docventures-ohjelmista tuttu maailmanparantaja Rantala kosiskelee yhtäkkiä poliitikkoja omaan firmaansa?

Rantala ja tämän kollega Tuomas ”Tunna” Milonoff tunnetaan erilaisista tempauksista.

Esimerkiksi vuonna 2014 Rantala vei säkillisen rahaa verotoimistoon protestoidakseen poliitikkojen verokikkailua. Tempauksen seurauksena tavalliset ihmiset lahjoittivat Rantalan ja Milonoffin perustaman Hyvinvointivaltion kummit ry:n kautta rahaa valtiolle yhteenä 10 000 euroa.

Nyt sama Hyvinvointivaltion kummit on muutettu yhdistyksestä julkiseksi osakeyhtiöksi eli oyj:ksi, Rantala kertoo.

Näin se voi ottaa osaa tulevaan Suomen sosiaali- ja terveyspalveluiden kilpailuttamiseen, tuohon ”aikamme Klondikeen”, kuten Rantala sitä kuvailee.

Jotta Hyvinvointivaltion kummit pääsisi osingoille, se tarvitsee avuksi ihmisiä, jotka tuntevat keskeiset lait ja päätöksiä tekevät henkilöt.

Ja heitä Rantala on nyt rekrytoimassa.

”Herra ulkoministeri! Hyvinvointivaltion kummeista päivää!”

Timo Soini (ps) pysähtyy utelias ilme kasvoillaan. Hän selvästi tunnistaa Rantalan kasvot, eikä ihme, ovathan ne tv:stä tutut: ”Päivää!”.

Rantala esittelee asiansa nopeasti Soinille. Nyt tarvittaisiin uuden terveyspalvelufirman riveihin yhteiskuntasuhdeosaajia. Sellaisia kuin Soini.

”Kuule, mä oon vielä kaks ja puol vuotta tän hallituksen ulkoministeri, että nyt tuli teille vesiperä”, Soini sanoo.

”Nyt kannattaa Timo olla varovainen, tuun sun taakse!”

Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Paavo Arhinmäki saapuu paikalle ja taputtaa Soinia kaverillisesti olalle.

Soini repeää nauruun ja vastaa taputukseen:

”Tuu vaan sinne! Nää rekrytoi kuule sulle sopivia hommia!”

”Otapa siihen Aleppoon nyt kantaa”, Arhinmäki tokaisee ja vilkaisee esitettä.

Sote-uudistus on pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen kärkihankkeita.

Uudistus on ollut työn alla eri hallituksilla viimeiset 10 vuotta. Siihen liittyvä lakipaketti – 600 sivua, 27 lakia – on paraikaa sosiaali- ja terveysministeriössä lausuntakierroksella.

Sieltä lait etenevät eduskuntaan marraskuussa, samaan aikaan asiakkaan valinnanvapautta koskevien lakien kanssa.

Monille on jäänyt epäselväksi, mitä sote tai sen keihäänkärjeksi nousut valinnanvapaus tarkoittavat.

Pähkinänkuoressa: sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu ja palvelujen tuotanto erotetaan toisistaan.

Aiemmin kunnat järjestivät ja tuottivat alueensa asukkaiden lääkäri-, hoiva- ja mielenterveyspalvelut.

Sote-uudistuksen myötä valtio antaisi maakunnille rahaa ja maakunnat valitsisivat, miten ne rahan käyttävät eli mitkä tahot palveluita tuottavat, julkiset vai yksityiset.

Jos kaikki menee hallituksen suunnitelmien mukaan, uudistus tulee voimaan vuonna 2019. Sen on määrä tasavertaistaa terveyspalveluiden saantia ja parantaa suomalaisten saamaa hoitoa koko maassa.

Soten olisi tarkoitus pysäyttää vuosia jatkunut kehitys syrjäseuduilla. Esimerkiksi Rääkkylän kunta ulkoisti vuonna 2011 kaikki sotepalvelunsa jättiyritys Attendolle, koska kunta ei pystynyt houkuttelemaan lääkäreitä ja hoitamaan kasvavaa vanhusväestöään.

2012 Tohmajärvi päätyi samaan ratkaisuun.

Viimeisimpänä näin teki Sulkava vuonna 2016.

Sote-uudistusta ajavien mukaan uudistus estää sen, että Attendon kaltaiset isot kansainväliset firmat valtaisivat kokonaan Suomen markkinoita. Tähän asti kehitys on ollut hallitsematonta, mutta soten myötä pienillä ja keskisuurilla yrityksillä olisi mahdollisuus päästä mukaan.

Toisaalta oppositio pelkää, että julkinen terveydenhuolto ei pärjää kilpailussa. Terveyskeskusten pitäisi ottaa kokonaisvastuu ihmisen hyvinvoinnista.

Muuten vaarana on, että järjestelmä kannustaa yksityisille yrityksille tulosta tahkoavia lääkäreitä teettämään aina vain kalliimpia toimenpiteitä.

Rantala on ehtinyt esitellä ideaansa jo useille tunnetuille poliitikoille ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsestä (kok) Teuvo Hakkaraiseen (ps) ja Sampo Terhoon (ps) kun tulee hetkellinen stoppi.

Paikalle saapuu eduskunnan virastoesimies Aleksi Hosioja. Hän tiedustelee Rantalalta, onko tämä ollut yhteydessä eduskunnan turvamiehiin tai tiedotukseen. Rantala vastaa kieltävästi.

Hosioja antaa Rantalan jatkaa sillä ehdolla, että tämä ei estä kansanedustajia kulkemasta.

”Ehdottomasti, me ei estetä kenenkään kulkua, päinvastoin”, Rantala sanoo.

”Mehän halutaan vaan, että he huomioivat, että tämmönenkin mahollisuus on jos hommia haluaa tehä muuallakin kuin politiikassa. Eli ihan työmarkkinoiden, heidän oman cv:n ja uran kannalta tässä ollaan liikkeellä.”

Varmaan arvasitte jo: Oikeasti tässä on kyse performanssista, jolla Rantala ja Milonoff haluavat kiinnittää ihmisten huomion julkisen terveysjärjestelmän myymiseen yksityisille firmoille.

Tällä kertaa tempaus on tehty ajan hengen mukaisesti:

”Jos haluaa kiinnittää ihmisten huomiota johonkin tärkeään asiaan, se pitää tehdä sillä tavalla, että erottuu. Jos se vaatii sitä, että mennään eduskunnan eteen värvärivarusteissa, niin sitten mennään”, Rantala perustelee.

”Meistä on hirveän kiinnostavaa, että tästä aiheesta keskustellaan niin vähän. Mitään ei olla tekemässä esimerkiksi sille, että päällä ovat valtavan suuret suhmurointimahdollisuudet.”

”Suhmurointimahdollisuuksilla” Rantala viittaa poliittisiin lehmäkauppoihin, joita usein tehdään kun siirrytään julkiselta yksityiselle puolelle. Samat henkilöt, jotka ovat ensin ajamassa sote-uudistusta, ovat loikanneet yksityisiin terveyspalveluyrityksiin, jotka tulevat hyötymään uudistuksesta.

Samalla yrityksiin voi siirtyä arvokasta tietoa, joka voi olla tavallisten kansalaisten edun vastaista mutta hyödyttää yritystä taloudellisesti.

Esimerkiksi kokoomuksen ministeriryhmän ykkösavustaja Joonas Turunen kertoi viime viikolla siirtyvänsä Mehiläisen palvelukseen.

Samaan aikaan HS:n sekä Alma Median teetättämistä gallupeista selviää, että suomalaiset pelkäävät sote-uudistuksen heikentävän palveluiden laatua. Suhmurointia ja laadun heikkenemistä pelkäävät myös professorit, jotka olivat itse mukana soten asiantuntijaryhmässä.

Rantala kehottaakin ihmisiä tuomaan huolensa päivänvaloon: ottamaan yhteyttä kansanedustajaansa, twiittaamaan aiheesta hashtagilla #PelastetaanSote ja vaatimaan vastauksia.

”Poliitikot ovat ennenkin muuttaneet suunnitelmiaan jos he ovat huomanneet, että suunnitelmista olisi seurauksena kenkää.”

Lisätietoa Hyvinvointivaltionkummit.fi. Docventures keskiviikkoisin Yle TV2 klo 21. Keskiviikkona 5.10 teemana suhmurointi ja illan dokumenttielokuvana Merchants of Doubt.

Oikaisu 13.42: Aiemmin jutussa mainittiin virheellisesti hashtagi #PelastakaaSote. Oikea on #PelastetaanSote.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Kotimaa
 • Docventures
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 2. 2

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 5. 5

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 6. 6

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 7. 7

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 8. 8

  Miksei tätä ole kerrottu aiemmin? Invavessaa saa käyttää häpeilemättä, vaikkei olisi vammainen

 9. 9

  ”Kun ihmiset eivät tiedä, mitä tehdä, juodaan kahvit” – Niskavuori-näytelmien kaikki kahvihetket koostettiin yhdeksi esitykseksi

 10. 10

  Tässä 9 kiinnostavinta pizzeriaa Helsingissä juuri nyt

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 2. 2

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 3. 3

  Miksei tätä ole kerrottu aiemmin? Invavessaa saa käyttää häpeilemättä, vaikkei olisi vammainen

 4. 4

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 6. 6

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 7. 7

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 8. 8

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 9. 9

  Pikatestissä Espoon idyllisin museokahvila, jossa saa palvella itseään, mutta myös ihailla upeaa merinäköalaa

 10. 10

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 5. 5

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 6. 6

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 7. 7

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 8. 8

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 9. 9

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 2. 2

  Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

 3. 3

  Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

 4. 4

  Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

 5. 5

  Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

 6. 6

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 7. 7

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 8. 8

  Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

 9. 9

  Miksi ihminen pitää luomua ylivertaisena tai uskoo Jumalaan? Marjaana Lindeman tutkii työkseen ihmisten ajattelua ja uskomuksia, jotka voivat johtaa vaarallisiinkin tekoihin

 10. 10

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 2. 2

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 3. 3

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 4. 4

  Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

 5. 5

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 6. 6

  Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

 7. 7

  Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

 8. 8

  Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

 9. 9

  ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

 10. 10

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 2. 2

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 3. 3

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 4. 4

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 5. 5

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 6. 6

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 7. 7

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 8. 8

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 11. Näytä lisää