Valikko

Sanni rankkojen syytösten ja mediaryöpytyksen jälkeen: ”Kelasin, haluavatko ihmiset, että lopetan ja vaikenen kokonaan”

Sannille vuosi 2016 oli mediamylläkkää. Tähti kommentoi vihdoin ympärillään myrskynneitä kohuja. Sitten keskitytään olennaiseen – musiikkiin.

Hyvä pesukone.

Niin 23-vuotias Sanni Kurkisuo, taiteilijanimeltään Sanni, kuvailee kulunutta vuotta.

Vertaus on ymmärrettävä: perjantaina kolmannen, ytimekkäästi Sanniksi nimetyn albuminsa julkaiseva tähti on käynyt tänä vuonna läpi medialinkouksen, josta tolkuissaan selviytyminen on ihan oikea saavutus.

Kohukimara alkoi helmikuussa, jolloin Sannin single, uudelta levyltäkin löytyvä Että mitähän vittua nousi ronskin nimensä ansiosta otsikoihin. Nuorten fanien vanhemmista lasten idoli ei saanut kiroilla musiikissaan. Sannista kiistelty nimi oli ainoa oikea vaihtoehto. Kappaleessa fraasi tokaistaan, kun kertojahahmo saa kumppaninsa kiinni pettämisestä.

”Se oli yksinkertaisesti ensimmäinen lause, josta biisi lähti rakentumaan”, Sanni kertoo nyt ja sukii neonsinistä tukkaa kasvoiltaan.

”Että mitähän vittua -fraasia ihmiset tuolla huutavat, kun kumppani on ollut uskoton – ja sitä minäkin olen huutanut sillä oksettavalla epäuskon hetkellä. Kirosanat nyt vain tulevat suusta helposti tunnekuohuissa, ja vittu on nykyään sanana yhtä yleinen kuin että. Yksittäiset sanat eivät ole minulle tabuja. Minä kiroilen, fuck it.”

Raflaavan nimen paheksunta tuli Sannille yllätyksenä: hän itse on kasvanut avoimessa, liberaalissa perheessä, jossa ”joulupöydässäkin voi puhua seksistä, jos siltä tuntuu”. Nyt häntä pidettiin räävittömänä ja törkeänä.

”Silloin tuntui hetkittäin siltä, että tajuatteko te, että minäkin olen ihminen?”

Kurjalla kohulla oli tahattomuudestaan huolimatta myös kääntöpuoli: lopulta Sanni oli kiitollinen, että ne, jotka olivat kuulleet häneltä vain 2080-luvulla–kappaleen perehtyivät nyt tarkemmin hänen tuotantoonsa.

”Huuhaan jälkeen fokus olikin ihan oikeasti tekstissä, mikä oli kirjoittajalle kiinnostavaa. Minä olen kelannut lyriikkani loppuun asti viimeistä säettä myöten. Nyt niitä pengottiin ja analysoitiin läpi suurennuslasin kanssa.”

Kohussa numero kaksi ei ollut myönteistä vinkkeliä.

Se kohdistui Sannin painoon.

Hänen loppukesästä Facebookissa julkaisema lomakuvansa aktivoi niin nettiseuraajat kuin iltapäivälehdetkin spekuloimaan Sannin laihtumisella. Anoreksiadiagnoosia tarjoiltiin avokätisesti, häijyimmät leimasivat ”selkeeksi narkkariksi”.

”Olin ihan, että mitä”, Sanni puuskahtaa.

”Ne ovat rankkoja syytöksiä. Kyseessä oli itse postaamani kuva, jonka kuvakulma oli kai väärä. Hassuinta oli, että olin syönyt ison krepin jätskillä juuri ennen sen ottamista. Myönnän kyllä, että minulla on ollut viimeisen vuoden ajan hektinen tahti ja punttien nosteleminen on jäänyt. Kukaan läheiseni ei kuitenkaan ole minusta huolissaan, ja se riittää. He tietävät, millainen touhake olen.”

Ja ihan kuin tämä ei olisi riittänyt, tuli vielä elokuinen Vahinko-video. Sen idea oli päähänpisto, kun Sannin Snapchat-viestilaatikko oli täyttynyt fanien huulisynkkaamista Vahinko-tulkinnoista. Hän keksi, että aktiivisille faneille olisi kiva saada ruutuaikaa.

Ehkä ihailijat voisivat tällä kertaa olla Vahinko-videon tähtiä – ihan mahtava idea!

Kaikkien mielestä ei ollut. Sannia syytettiin lasten houkuttelemisesta kyseenalaiselle videolle. Siitä hänelle tuli hemmetin paha mieli.

”Teoriat markkinointitempusta olivat ihan hulluja”, Sanni kiivastuu. ”Vahinko oli jo radiolistan ja Spotifyn kärjessä, kun video koostettiin. Mitä ihmettä olisin tehnyt tuollaisella mainoskikalla? Kuka siitä hyötyisi? Ennen kaikkea en koskaan käyttäisi fanejani hyväksi. En ikinä.”

Sitä paitsi Sanni ei ollut ajatellut Vahinkoa ”seksibiisinä”– eikä varsinkaan yllytyksenä kenenkään vahingoksi heittäytymiselle.

”Tekstihän vain kertoo, miten maailma makaa – että sellaistakin tapahtuu. Yhtä väärin tajuttiin aikanaan Pojat-kappaleen tekstini, jossa yritin kieli poskessa kritisoida sukupuolirooleja – sitä, miten pojat muka vain nostelevat puntteja ja juovat kaljaa siinä, missä tytöt hihittelevät ja pyörittelevät peppujaan.”

Sekin harmitti, sillä Sanni haluaa tietoisesti valloittaa alueita, jotka on perinteisesti varattu rockin kentällä miehille. Hän säveltää, sanoittaa ja soittaa keikoillaan kitaroita, rumpuja, sämpleriä.

”En kutsu itseäni feministiksi tai yhtään miksikään, mutta olen fiiliksissä siitä, että naiset ovat pitävät rohkeasti ääntä, johtavat, muuttavat maailmaa ja kantavat muuttolaatikkonsa itse. Näin juuri H&M-mainoksessa mimmin, jolla oli reteät kainalokarvat. Ihan mahtavaa! Sukupuoliroolien blendaantuminen on ihanaa. Juuri eilen laskeskelin, koska ensimmäisessä Disney-leffassa on mies- tai naispari.”

Vaikka Sanni vakuuttaa, että ei anna sosiaalisen median vaikuttaa itseensä, jonkin jäljen mylläkät ovat jättäneet. Vaikka uusi albumi on ennen kaikkea väkevä ihmissuhdelevy, yksi sen kappaleista on pysäyttävä raportti jatkuvan tarkkailun kohteena olemisesta, suora reaktio päivittäin kohdattuun ilkeilyyn ja pahimmillaan ahdisteluun.

Moukari-nimisellä kappaleella Sanni siteeraa klikkiotsikoita ja törkypalautetta:

Tosi kiva pusero/no ei vaiskaan/hei anna sun numero/mä haluun sut raiskaa/mä tiedän missä asut ja mä seuraan sua himaan/joo mä otan susta kuvia kun sä menet Siwaan/itsehän sä tätä halusit.”

Nämä ovat suoria lainauksia hänen saamistaan viesteistä ja nettikommenteista: no, Siwa nyt saattoi oikeasti olla K-Kauppa, mutta Siwa rimmasi kivasti ”himan” kanssa.

Kuuntelukokemus on pysäyttävä.

”Se, että myöntää kommentien kirpaisevan, tekee minusta haavoittuvan”, Sanni sanoo.

”Tietysti olisi helpompi esittää, että kova meininki, ei tunnu missään. Silloin nostaisin kuitenkin itseäni yhä korkeammalle tähteyden jalustalle. Totuus on, että mitään jalustaa ei ole olemassakaan. Meihin kaikkiin sattuu samalla tavalla. Halusin oksentaa sen tunteen ulos.”

Sanni on Kurkisuolle ”minuksi tulemisen levy”. Sanni toteaa, että vaikka jokainen albumi on tekijälleen tärkeä, yltiörehellisessä kolmoslevyssä on jotakin erityistä – jopa siinä määrin, että artisti tahtoi sen valmistuttua painattaa artistilogonsa pysyvästi ihoonsa. Hän vilauttaa logosta napattua kuviota käsivarressaan.

”Vaikka tajuan, että 23-vuotias ei voi vielä tietää tarkalleen kuka on, olen hahmottanut tämän vuoden aikana uudella tavalla rajojani. Ylimääräinen lärpätys ja kohina eivät enää vaikuta minuun.”

Siksi hän ei enää suostu valvomaan öitään, vaikka hänen musiikkinsa kohauttaisi tai kiukuttaisi.

”Pahimpina ahdistusiltoina kelasin sängyssä, halusivatko ihmiset ihan oikeasti, että lopetan ja vaikenen kokonaan. Tulin siihen tulokseen, että eivät. Päinvastoin – nehän haluavat lisää ja reagoida tekemisiini aina vain uudelleen. Se oli ahaa-elämys. Sain pontta sille, että en sensuroi itseäni ollenkaan. Minua saa inhota tai minua saa rakastaa, ihan sama. Teen omaa juttuani. En aio jarruttaa tai pyydellä anteeksi enää.”

Oikaisu 15.19: Sannin lyriikoihin viittaavassa osiossa K-kauppa ja Siwa olivat vaihtaneet epähuomiossa paikkoja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 2. 2

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 3. 3

  Halla-aho valitti, miten häneltä ei kysytä kuin maahanmuutosta, sitten käytti kampanjapuheensa puhuakseen pelkästään siitä

 4. 4

  Bumtsibum-juontaja, kehuttu Kirka ja hittibiisien tekijä – 27-vuotiaalla Kalle Lindrothilla on nyt kaikki, mutta se oli vähällä maksaa hänelle ystävän

 5. 5

  Vihdoin! Pokémon Go -peliin tuli yli 80 uutta pokémonia

 6. 6

  Tämä mies haluaa kumota tasa-arvoisen avioliittolain – miksi?

 7. 7

  Metallican keikan kallein lippu maksaa 2 400 euroa – vip-liput ovat tulleet jäädäkseen, sanoo tapahtumajärjestäjä

 8. 8

  Supertähti joutui sairaalaan naistensairaudesta, josta Suomessakaan ei puhuta tarpeeksi – ja kertoo siitä häpeän poistamiseksi nyt kaiken

 9. 9

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 10. 10

  Työkkärin naiset tarjoavat sääliseksiä reppanamiehille kotimaisessa elokuvassa, jonka voi nyt katsoa Yle Areenasta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 2. 2

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 3. 3

  Metallican keikan kallein lippu maksaa 2 400 euroa – vip-liput ovat tulleet jäädäkseen, sanoo tapahtumajärjestäjä

 4. 4

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 5. 5

  Hyvää sushia Alppiharjusta, vaikka paloittain: Pikatestasimme kuljetuspalvelussakin suositun ravintolan, jota pyörittää kolme opiskelijaa

 6. 6

  Miksi meikkaaminen on pinnallista, mutta mopojen rassaus kehittävää?

 7. 7

  Ensi-iltaan tulevan Chips-elokuvan suomenkielinen nimi on Paskalakit pyörillä, kysyimme miksi

 8. 8

  Pikatestissä tapasbaari Kampin Korttelin korkeuksissa: viihtyisät tilat ja, kyllä, hyvät tapakset

 9. 9

  Arkistoherkku Ylellä: 9-vuotias Li Andersson sanoo suorat sanat isästään

 10. 10

  Yksi uusista Power Rangerseista on homoseksuaali – ensimmäinen kerta koskaan isossa supersankarileffassa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 4. 4

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 5. 5

  Some repesi, kun vaalitilaisuudessa Vihteljärvellä mainostettiin tarjoiluna ”kakkoja” – some ei tiennyt, että kakko on oikeasti satakuntalaista leipää

 6. 6

  Emma Watson petti feminismin paljastamalla rintansa, syyttävät kriitikot – tästä on kyse Kaunotar ja hirviö -tähden kohussa

 7. 7

  Cheekin osaomistama yökerho avataan Makkarataloon parin viikon päästä – nyt paljastettiin nimi Skohan, josta vihjailtiin jo Cheekin ja Elastisen yhteisbiisissä

 8. 8

  Öljymiljonääri käytti unelmiensa kauhuelokuvaan 13 vuotta ja miljoonia dollareita, teki erikoistehosteetkin itse – elokuva julkaistiin nyt, tekijän kuoleman jälkeen

 9. 9

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 10. 10

  Halla-aho valitti, miten häneltä ei kysytä kuin maahanmuutosta, sitten käytti kampanjapuheensa puhuakseen pelkästään siitä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 2. 2

  Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

 3. 3

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 4. 4

  Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

 5. 5

  ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

 6. 6

  Neljä kuollut ja ainakin 20 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

 7. 7

  Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

 8. 8

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 9. 9

  Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

 10. 10

  Lontoon iskun alta pelastunut opiskelija HS:lle: ”Poistuimme parlamenttitalosta – ja 30 sekunnin päästä takanamme kuului pamahdus”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 2. 2

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 3. 3

  Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

 4. 4

  ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

 5. 5

  Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

 6. 6

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 7. 7

  Neljä kuollut ja ainakin 20 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

 8. 8

  Espoossa avattiin ruokakauppa, jossa ei ole yhtään myyjää – ”Oikeastaan tämä on kuin valtava automaatti”

 9. 9

  Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

 10. 10

  Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 2. 2

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 3. 3

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 4. 4

  Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

 5. 5

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 6. 6

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 7. 7

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 8. 8

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 9. 9

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 10. 10

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 11. Näytä lisää