Valikko

Sanni rankkojen syytösten ja mediaryöpytyksen jälkeen: ”Kelasin, haluavatko ihmiset, että lopetan ja vaikenen kokonaan”

Sannille vuosi 2016 oli mediamylläkkää. Tähti kommentoi vihdoin ympärillään myrskynneitä kohuja. Sitten keskitytään olennaiseen – musiikkiin.

Hyvä pesukone.

Niin 23-vuotias Sanni Kurkisuo, taiteilijanimeltään Sanni, kuvailee kulunutta vuotta.

Vertaus on ymmärrettävä: perjantaina kolmannen, ytimekkäästi Sanniksi nimetyn albuminsa julkaiseva tähti on käynyt tänä vuonna läpi medialinkouksen, josta tolkuissaan selviytyminen on ihan oikea saavutus.

Kohukimara alkoi helmikuussa, jolloin Sannin single, uudelta levyltäkin löytyvä Että mitähän vittua nousi ronskin nimensä ansiosta otsikoihin. Nuorten fanien vanhemmista lasten idoli ei saanut kiroilla musiikissaan. Sannista kiistelty nimi oli ainoa oikea vaihtoehto. Kappaleessa fraasi tokaistaan, kun kertojahahmo saa kumppaninsa kiinni pettämisestä.

”Se oli yksinkertaisesti ensimmäinen lause, josta biisi lähti rakentumaan”, Sanni kertoo nyt ja sukii neonsinistä tukkaa kasvoiltaan.

”Että mitähän vittua -fraasia ihmiset tuolla huutavat, kun kumppani on ollut uskoton – ja sitä minäkin olen huutanut sillä oksettavalla epäuskon hetkellä. Kirosanat nyt vain tulevat suusta helposti tunnekuohuissa, ja vittu on nykyään sanana yhtä yleinen kuin että. Yksittäiset sanat eivät ole minulle tabuja. Minä kiroilen, fuck it.”

Raflaavan nimen paheksunta tuli Sannille yllätyksenä: hän itse on kasvanut avoimessa, liberaalissa perheessä, jossa ”joulupöydässäkin voi puhua seksistä, jos siltä tuntuu”. Nyt häntä pidettiin räävittömänä ja törkeänä.

”Silloin tuntui hetkittäin siltä, että tajuatteko te, että minäkin olen ihminen?”

Kurjalla kohulla oli tahattomuudestaan huolimatta myös kääntöpuoli: lopulta Sanni oli kiitollinen, että ne, jotka olivat kuulleet häneltä vain 2080-luvulla–kappaleen perehtyivät nyt tarkemmin hänen tuotantoonsa.

”Huuhaan jälkeen fokus olikin ihan oikeasti tekstissä, mikä oli kirjoittajalle kiinnostavaa. Minä olen kelannut lyriikkani loppuun asti viimeistä säettä myöten. Nyt niitä pengottiin ja analysoitiin läpi suurennuslasin kanssa.”

Kohussa numero kaksi ei ollut myönteistä vinkkeliä.

Se kohdistui Sannin painoon.

Hänen loppukesästä Facebookissa julkaisema lomakuvansa aktivoi niin nettiseuraajat kuin iltapäivälehdetkin spekuloimaan Sannin laihtumisella. Anoreksiadiagnoosia tarjoiltiin avokätisesti, häijyimmät leimasivat ”selkeeksi narkkariksi”.

”Olin ihan, että mitä”, Sanni puuskahtaa.

”Ne ovat rankkoja syytöksiä. Kyseessä oli itse postaamani kuva, jonka kuvakulma oli kai väärä. Hassuinta oli, että olin syönyt ison krepin jätskillä juuri ennen sen ottamista. Myönnän kyllä, että minulla on ollut viimeisen vuoden ajan hektinen tahti ja punttien nosteleminen on jäänyt. Kukaan läheiseni ei kuitenkaan ole minusta huolissaan, ja se riittää. He tietävät, millainen touhake olen.”

Ja ihan kuin tämä ei olisi riittänyt, tuli vielä elokuinen Vahinko-video. Sen idea oli päähänpisto, kun Sannin Snapchat-viestilaatikko oli täyttynyt fanien huulisynkkaamista Vahinko-tulkinnoista. Hän keksi, että aktiivisille faneille olisi kiva saada ruutuaikaa.

Ehkä ihailijat voisivat tällä kertaa olla Vahinko-videon tähtiä – ihan mahtava idea!

Kaikkien mielestä ei ollut. Sannia syytettiin lasten houkuttelemisesta kyseenalaiselle videolle. Siitä hänelle tuli hemmetin paha mieli.

”Teoriat markkinointitempusta olivat ihan hulluja”, Sanni kiivastuu. ”Vahinko oli jo radiolistan ja Spotifyn kärjessä, kun video koostettiin. Mitä ihmettä olisin tehnyt tuollaisella mainoskikalla? Kuka siitä hyötyisi? Ennen kaikkea en koskaan käyttäisi fanejani hyväksi. En ikinä.”

Sitä paitsi Sanni ei ollut ajatellut Vahinkoa ”seksibiisinä”– eikä varsinkaan yllytyksenä kenenkään vahingoksi heittäytymiselle.

”Tekstihän vain kertoo, miten maailma makaa – että sellaistakin tapahtuu. Yhtä väärin tajuttiin aikanaan Pojat-kappaleen tekstini, jossa yritin kieli poskessa kritisoida sukupuolirooleja – sitä, miten pojat muka vain nostelevat puntteja ja juovat kaljaa siinä, missä tytöt hihittelevät ja pyörittelevät peppujaan.”

Sekin harmitti, sillä Sanni haluaa tietoisesti valloittaa alueita, jotka on perinteisesti varattu rockin kentällä miehille. Hän säveltää, sanoittaa ja soittaa keikoillaan kitaroita, rumpuja, sämpleriä.

”En kutsu itseäni feministiksi tai yhtään miksikään, mutta olen fiiliksissä siitä, että naiset ovat pitävät rohkeasti ääntä, johtavat, muuttavat maailmaa ja kantavat muuttolaatikkonsa itse. Näin juuri H&M-mainoksessa mimmin, jolla oli reteät kainalokarvat. Ihan mahtavaa! Sukupuoliroolien blendaantuminen on ihanaa. Juuri eilen laskeskelin, koska ensimmäisessä Disney-leffassa on mies- tai naispari.”

Vaikka Sanni vakuuttaa, että ei anna sosiaalisen median vaikuttaa itseensä, jonkin jäljen mylläkät ovat jättäneet. Vaikka uusi albumi on ennen kaikkea väkevä ihmissuhdelevy, yksi sen kappaleista on pysäyttävä raportti jatkuvan tarkkailun kohteena olemisesta, suora reaktio päivittäin kohdattuun ilkeilyyn ja pahimmillaan ahdisteluun.

Moukari-nimisellä kappaleella Sanni siteeraa klikkiotsikoita ja törkypalautetta:

Tosi kiva pusero/no ei vaiskaan/hei anna sun numero/mä haluun sut raiskaa/mä tiedän missä asut ja mä seuraan sua himaan/joo mä otan susta kuvia kun sä menet Siwaan/itsehän sä tätä halusit.”

Nämä ovat suoria lainauksia hänen saamistaan viesteistä ja nettikommenteista: no, Siwa nyt saattoi oikeasti olla K-Kauppa, mutta Siwa rimmasi kivasti ”himan” kanssa.

Kuuntelukokemus on pysäyttävä.

”Se, että myöntää kommentien kirpaisevan, tekee minusta haavoittuvan”, Sanni sanoo.

”Tietysti olisi helpompi esittää, että kova meininki, ei tunnu missään. Silloin nostaisin kuitenkin itseäni yhä korkeammalle tähteyden jalustalle. Totuus on, että mitään jalustaa ei ole olemassakaan. Meihin kaikkiin sattuu samalla tavalla. Halusin oksentaa sen tunteen ulos.”

Sanni on Kurkisuolle ”minuksi tulemisen levy”. Sanni toteaa, että vaikka jokainen albumi on tekijälleen tärkeä, yltiörehellisessä kolmoslevyssä on jotakin erityistä – jopa siinä määrin, että artisti tahtoi sen valmistuttua painattaa artistilogonsa pysyvästi ihoonsa. Hän vilauttaa logosta napattua kuviota käsivarressaan.

”Vaikka tajuan, että 23-vuotias ei voi vielä tietää tarkalleen kuka on, olen hahmottanut tämän vuoden aikana uudella tavalla rajojani. Ylimääräinen lärpätys ja kohina eivät enää vaikuta minuun.”

Siksi hän ei enää suostu valvomaan öitään, vaikka hänen musiikkinsa kohauttaisi tai kiukuttaisi.

”Pahimpina ahdistusiltoina kelasin sängyssä, halusivatko ihmiset ihan oikeasti, että lopetan ja vaikenen kokonaan. Tulin siihen tulokseen, että eivät. Päinvastoin – nehän haluavat lisää ja reagoida tekemisiini aina vain uudelleen. Se oli ahaa-elämys. Sain pontta sille, että en sensuroi itseäni ollenkaan. Minua saa inhota tai minua saa rakastaa, ihan sama. Teen omaa juttuani. En aio jarruttaa tai pyydellä anteeksi enää.”

Oikaisu 15.19: Sannin lyriikoihin viittaavassa osiossa K-kauppa ja Siwa olivat vaihtaneet epähuomiossa paikkoja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Miksei tätä ole kerrottu aiemmin? Invavessaa saa käyttää häpeilemättä, vaikkei olisi vammainen

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 4. 4

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 6. 6

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 7. 7

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 8. 8

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 9. 9

  Sushibuffetit valtasivat Helsingin – Testasimme neljä lounasbuffettia

 10. 10

  Skinit hyökkäsivät somalien kimppuun, siitä kasvoi somalisukupolven urbaanilegenda, ja nämä koomikot tekivät tappelusta voimabiisin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 5. 5

  Miksei tätä ole kerrottu aiemmin? Invavessaa saa käyttää häpeilemättä, vaikkei olisi vammainen

 6. 6

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 7. 7

  Pikatestissä Espoon idyllisin museokahvila, jossa saa palvella itseään, mutta myös ihailla upeaa merinäköalaa

 8. 8

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 9. 9

  ”Kun ihmiset eivät tiedä, mitä tehdä, juodaan kahvit” – Niskavuori-näytelmien kaikki kahvihetket koostettiin yhdeksi esitykseksi

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 5. 5

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 6. 6

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 7. 7

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 8. 8

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 9. 9

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Palkittu eliittisotilas Trumpille: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

 2. 2

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 3. 3

  Washington hyytyi Trumpin sotkuihin

 4. 4

  Poliisin USA:ssa ampuman naisen kuolemasta uutta tietoa – Ampuminen saattoi johtua poliisiauton läpsäisystä

 5. 5

  Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

 6. 6

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 7. 7

  Miksei tätä ole kerrottu aiemmin? Invavessaa saa käyttää häpeilemättä, vaikkei olisi vammainen

 8. 8

  Suomen juomavesi on maailman parasta – Miksi tänne silti tuodaan vettä moninkertaisesti enemmän kuin täältä viedään?

 9. 9

  Munkkivuoren puukottaja tuomittiin taposta – oikeus ei pitänyt tarinaa jäätelön leikkaamisesta uskottavana

 10. 10

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 2. 2

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 3. 3

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 4. 4

  Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

 5. 5

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 6. 6

  Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

 7. 7

  Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

 8. 8

  200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

 9. 9

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 10. 10

  Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 2. 2

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 3. 3

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 4. 4

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 5. 5

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 6. 6

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 7. 7

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 8. 8

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 9. 9

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 10. 10

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 11. Näytä lisää