Valikko

Alisaa, 19, kiusattiin keppihevosharrastuksesta, mutta hän ei antanut periksi – Nyt ”kepparointia” harrastavat Suomessa jo tuhannet

Alisa Aarniomäki, 19, on yksi Suomen 10 000:sta keppihevosharrastajasta. Se on auttanut häntä toipumaan ratsastusonnettomuudesta, joka vei hänet liikuntakieltoon

Kun Alisa Aarniomäki oli seiskalla, vuotta nuorempi poika aiheutti bussissa kohtauksen.

”Se rupesi vetämään jotain ihme kiljuhirnuntaa ja laukkasi ympäri bussia”, Aarniomäki kertoo ja pyöräyttää silmiään.

Siihen aikaan Aarniomäki reagoi tällaisiin tilanteisiin menemällä lukkoon: kääntämällä katseensa pois sanomatta mitään. Niin kävi, vaikka vastaavia ”tilanteita” oli ollut jo lukuisia.

Niin kävi, kun oli mennyt paljastumaan keppihevosharrastajaksi.

Nyt, viisi vuotta myöhemmin, Aarniomäki, 19, esittää yhtä pääosaa rakkaasta harrastuksestaan kertovassa dokumenttielokuvassa Hobby Horse Revolution, joka tulee Suomen ensi-iltaan helmikuussa. Sen on ohjannut Oscar-ehdokkaanakin ollut Selma Vilhunen.

Huhtikuussa Aarniomäki oli mukana järjestämässä keppihevosten suomenmestaruuskilpailuja, jo viidensiä lajissaan. Niiden yhteydessä hän organisoi flash mobin.

200 keppariharrastajaa käveli ylpeinä Narinkkatorilta Senaatintorin kautta Kaivariin. Alisa Aarniomäki käveli kulkueen etunenässä ja hihkui megafoniin: ”Kepparit kunniaan!”

Vain puoli vuotta aiemmin Aarniomäki oli joutunut ratsastusonnettomuuteen, joka muutti kaiken.

Alisa Aarniomäki aloitti ratsastamisen 10-vuotiaana. Sitä ennenkin hän oli käynyt ponin selässä, mutta porilaisessa ratsastuskoulu Zilpassa Aarniomäki pääsi hevosen selkään.

”Olin samantien ihan sataprosenttinen heppalapsi”, Aarniomäki kuvailee. Aivan kaikki hevosaiheinen kiinnosti.

Kun Aarniomäki ei ollut tallilla, hän pelasi Starshine Legacy -nimistä tietokonepeliä, jossa ratsastettiin ja osallistuttiin laukkakisoihin. Kun se oli koluttu läpi, Aarniomäki etsi netistä heti uusia pelejä. Yksi pc-pelejä myynyt tyyppi kauppasi myös keppihevosta.

”Ajattelin, että siisti juttu, mutta jätin sen vielä mieleen hautuun”, Aarniomäki sanoo selvällä porinmurteella.

Pian hän päätti kokeilla rakentaa keppihevosen eli kepparin itse. Se syntyi villasukasta. Mukaan lähti nopeasti kolme läheisintä kaveria. Se oli leikkiä: kuviteltiin, että puukepin päässä oleva pehmoleluturpa olisi oikea hevonen, ja kuljettiin sen kanssa ympäriinsä kuin ratsastaen.

Aarniomäki vaikeni visusti ulkopuolisille puuhistaan.

”Tiesin jotenkin heti, millaiset ennakkoluulot ihmisillä on tätä harrastusta kohtaan. Ne ei katso hyvällä jos 11-vuotias Alisa leikkii tällaista pikkulasten juttua.”

Harrastus paljastui koulussa, tietenkin, ja Aarniomäelle lälläteltiin sen johdosta. Perhekin suhtautui aluksi pienellä varauksella. Kaksi vuotta vanhempi isoveli piti pikkusiskon touhuja vähän noloina. Äiti oletti, että eiköhän tuo ole ohimenevää.

Ei ollut, kiitos internetin. Sitä kautta Aarniomäki löysi tiensä Suomen laajuiseen keppariharrastustoimintaan vuonna 2008.

”Hain heppafoorumilta kepparikavereita, koska siellä oli ihan oma palsta vain keppariharrastajille. Sieltä sain ekat netin kautta löydetyt kaverit, jotka on edelleen mun ystäviä.”

”Kisamatkat” veivät Aarniomäkeä Tampereelle, Lahteen, Turkuun ja ympäri pääkaupunkiseutua. Usein mentiin yöksi jonkun keppariharrastajan kotiin, esiteltiin omia keppareita toisille ja harjoiteltiin yhdessä.

Pikku hiljaa vanhemmatkin tajusivat, ettei tämä ollut ihan ohimenevä juttu. Aarniomäki oli kepparoinnin pioneereja Suomessa, ja monet seurasivat hänen esimerkkiään perässä.

Alakouluikäisille harrastajille kepparien kanssa toimiminen on usein leikkiä, johon eläydytään vahvasti. Keppari on oma heppa, jolla on erityinen luonne. Keppariharrastukselle pyhitetyllä Instagram-tilillä kerrotaan oman hepan kuulumisista.

Tämä leikki on mediasta tuttu kuva kepparoinnista, mutta se ei ole koko totuus.

”Nuoremmat harrastajat tekee kauheasti sellaista ”tänään minun heppa pukitti ja hänellä oli huono päivä”-leikkiä”, Aarniomäki sanoo.

”Vähän vanhemmilla se voi olla enemmänkin, että nyt tehdään heppa ja nyt mennään kovaa!”

Keppihevosharrastajia on Suomessa arviolta 10 000. Saksassa ja Ruotsissa se on kasvussa, mutta Suomi on jostain syystä kepparoinnin erikoismaa. Suurin osa harrastajista on tyttöjä. Aktiivisilla nettiheppafoorumeille voi olla osuutta lajin suosioon. Suomessa saattaa olla enemmän keppihevosharrastajia kuin missään muualla maailmassa, arvelee Aarniomäki.

Keppariliikkeet ovat suurimmalta osin ratsastuksesta lainattuja. Esimerkiksi kepparoinnin SM-kisoissa osallistujat mittelevät erikseen koulu- ja esteratsastuksessa.

Kepparistin on oltava samanaikaisesti hevonen ja ratsastaja: Ihmisen jalat ovat kepparoidessa hevosen jalat, useimmiten etujalat, mutta yläkroppa on ratsastajan yläkroppa.

Esimerkiksi kouluratsastuksesta tuttu piaffe-liike, jossa hevonen nostelee kavioitaan paikallaan pysyen, vaatii keppariversiona harrastajaltaan tanssijan kropanhallintaa ja lihaskuntoa.

”Suurimman osan ajasta olet päkiöidesi päällä. Kun toinen on jalka on ilmassa koukussa, nilkan täytyy pysyä koko ajan ojennettuna. Selkä lepää pyllyn päällä eli olet kevyessä istuma-asennossa samaan aikaan”, Aarniomäki kertoo.

Esteratsastus taas muistuttaa läheisesti korkeushyppyä: keppari haarovälissä juostaan ja hypätään esteen yli. Keppihevonen on urheiluväline, jonka kanssa parhaiten toimiva voittaa.

”Esteratsastus on sillä tavalla haastavampaa kuin peruskorkeushyppy, missä puomi ylitetään selkä edellä, että kädet pidetään mahdollisimman paikallaan ja jalat kropan alla”, Aarniomäki sanoo.

Ysiluokalla Aarniomäen kaikki vapaa-aika kului jo ratsastukseen ja kepparointiin: hän kävi kolme kertaa viikossa tallilla, 2–4 kertaa ratsastamassa kepparilla, teki omaa kepparia tai editoi kuvaamiaan kepparivideoita yhden päivän.

Aarniomäki saattoi mennä yksin metsään, pistää kuulokkeista Aviciin tai Martin Garrixin biisejä soimaan, juosta ja harjoitella liikkeitä kepparinsa kanssa.

Youtube-tilinsä kautta Aarniomäki alkoi saada nuorempia faneja, jotka seurasivat hänen tekemisiään ihastellen ja lähestyivät ujostellen kepparitapaamisissa. Se antoi itsevarmuutta.

Omia keppareita Aarniomäki oli tehnyt jo yli sata ja myynyt niitä 40 euron lähtöhintaan. Tienestit olivat tehneet vaikutuksen vanhempiin, jotka ihastelivat nyt kaikille tutuilleen, miten monipuolinen tyttären keppariharrastus oli.

Sitten tapahtui onnettomuus. Aarniomäki oli syyskuussa 2015 vuokrahevosensa kanssa maastossa Porin seudulla Nakkilassa.

Aarniomäki ei ollut laittanut sille kuolaimia, joilla hevosta pystyi helpommin kontrolloimaan, vaan piti pelkistä suitsista kiinni.

Yhtäkkiä hevonen intoutui pukkilaukkaan. Alisa Aarniomäki rämähti päälleen, minkä jälkeen hevonen laukkasi hänen päältään.

Yksi kavio vain raapaisi kylkeä, mutta yksi laskeutui suoraan vasemman nilkan päälle.

”Kyllä sen tunsi, että nyt tapahtui jotain”, Aarniomäki sanoo nyt. Kävely ei onnistunut. Jalka turposi palloksi. Mutta kun päivystyksessä ei löydetty mitään, Aarniomäki arveli, että nivelsiteet olivat vain menneet.

Vasta useiden röntgenkuvien jälkeen selvisi, että jalkapöydässä oleva telaluu oli murtunut. Jalka kipsattiin, mutta väärin, joten se luutui vinoon.

Vuosi onnettomuuden jälkeen Aarniomäki kävi leikkauksessa, jossa jalasta poistettiin verikudosta ja luuta muotoiltiin. Hän pystyy kävelemään mutta on liikuntakiellossa.

On epävarmaa, paraneeko jalka enää täysin.

”Syksyisin olen tottunut, että pääsen hevosen selässä tekemään pitkiä metsälenkkejä. Se turhauttaa tosi paljon ja tuntuu, että valitan vaan kavereille koko ajan”, Aarniomäki sanoo hiljaa.

”Mutta näillä mennään.”

Kaiken keskellä keppariharrastus on pitänyt Aarniomäen järjissään. Aarniomäki käy kuvaamassa erilaisissa kepparitapahtumissa ja ompelee omia keppareita. Haastattelussa mukana on vaaleankeltainen Buttersweet eli Poppari. Kotona odottaa isokoinen Done.

Alkuvuodesta Aarniomäki myös tilasi ystävältään uuden keppihevosen. Poksu on tehty sen hevosen pohjalta, joka mursi Aarniomäen jalan. Väritys on punaruskea, muoto siro.

”Halusin, että se on jonkun muun kädenjälkeä kuin mun”, hän perustelee valintaansa. Poksu on eräänlaista terapiaa.

Mikä oikealle Poksulle lopulta tuli sinä kohtalokkaana syyspäivänä? Hevonen oli ennenkin saanut hetkittäisiä ”pimahduskohtauksia” ja Aarniomäki tiesi niistä. Hän olisi voinut ottaa retkelle kuolaimet, joilla hevosta on helpompi kontrolloida, mutta ei ottanut.

”Jotenkin ajattelin, että jos annan sille enemmän mahdollisuuksia purkaa energiaansa, se syöksyisi vain eteenpäin. Se lähtikin hyppelemään”, Aarniomäki sanoo ja hymyilee.

”Ei sille tavallaan tullut mikään. Se on aina ollut sellainen.”

Niin, sellaisia oikeat hevoset nyt ovat.

Sen sijaan keppihevonen tekee aina kuten sen ohjastaja haluaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kotimaa
 • Ratsastus
 • Internet
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 2. 2

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 3. 3

  Uutiset kuin Whatsappissa: Nytin sovellus kertoo, mitä pitää tietää

 4. 4

  Metallican keikan kallein lippu maksaa 2 400 euroa – vip-liput ovat tulleet jäädäkseen, sanoo tapahtumajärjestäjä

 5. 5

  Muistatko 80-luvun suosikkiravintolat? Tältä ne näyttävät nyt

 6. 6

  Ensi-iltaan tulevan Chips-elokuvan suomenkielinen nimi on Paskalakit pyörillä, kysyimme miksi

 7. 7

  105 annosta, joita pitää syödä Helsingissä

 8. 8

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 9. 9

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 10. 10

  Päivän trendi: Miehen kulmakarvat pitää nyt trimmata – ja kunnolla maskuliinisen tuuheiksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 2. 2

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 3. 3

  Metallican keikan kallein lippu maksaa 2 400 euroa – vip-liput ovat tulleet jäädäkseen, sanoo tapahtumajärjestäjä

 4. 4

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 5. 5

  Hyvää sushia Alppiharjusta, vaikka paloittain: Pikatestasimme kuljetuspalvelussakin suositun ravintolan, jota pyörittää kolme opiskelijaa

 6. 6

  Miksi meikkaaminen on pinnallista, mutta mopojen rassaus kehittävää?

 7. 7

  Pikatestissä tapasbaari Kampin Korttelin korkeuksissa: viihtyisät tilat ja, kyllä, hyvät tapakset

 8. 8

  Ensi-iltaan tulevan Chips-elokuvan suomenkielinen nimi on Paskalakit pyörillä, kysyimme miksi

 9. 9

  Arkistoherkku Ylellä: 9-vuotias Li Andersson sanoo suorat sanat isästään

 10. 10

  Yksi uusista Power Rangerseista on homoseksuaali – ensimmäinen kerta koskaan isossa supersankarileffassa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 4. 4

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 5. 5

  Some repesi, kun vaalitilaisuudessa Vihteljärvellä mainostettiin tarjoiluna ”kakkoja” – some ei tiennyt, että kakko on oikeasti satakuntalaista leipää

 6. 6

  Emma Watson petti feminismin paljastamalla rintansa, syyttävät kriitikot – tästä on kyse Kaunotar ja hirviö -tähden kohussa

 7. 7

  Cheekin osaomistama yökerho avataan Makkarataloon parin viikon päästä – nyt paljastettiin nimi Skohan, josta vihjailtiin jo Cheekin ja Elastisen yhteisbiisissä

 8. 8

  Öljymiljonääri käytti unelmiensa kauhuelokuvaan 13 vuotta ja miljoonia dollareita, teki erikoistehosteetkin itse – elokuva julkaistiin nyt, tekijän kuoleman jälkeen

 9. 9

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 10. 10

  Halla-aho valitti, miten häneltä ei kysytä kuin maahanmuutosta, sitten käytti kampanjapuheensa puhuakseen pelkästään siitä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 2. 2

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 3. 3

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

 6. 6

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 7. 7

  Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

 8. 8

  ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

 9. 9

  Euroopan kovimmat reissaajat asuvat Suomessa – ”Opimme rakastamaan maita, joihin pääsee helposti”

 10. 10

  Peruskoulu tuottaa passiivisia poikia – liian moni valinnaisaine on suunnattu tytöille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 2. 2

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 3. 3

  Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

 4. 4

  ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

 5. 5

  Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

 6. 6

  Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

 7. 7

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 8. 8

  Espoossa avattiin ruokakauppa, jossa ei ole yhtään myyjää – ”Oikeastaan tämä on kuin valtava automaatti”

 9. 9

  Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

 10. 10

  Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 2. 2

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 3. 3

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 4. 4

  Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

 5. 5

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 6. 6

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 7. 7

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 8. 8

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 9. 9

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 10. 10

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 11. Näytä lisää