Valikko

Tuleeko ihmiselle kylmä ennen kuolemaa? Tässä ovat elokuvaväkivallan 7 kliseetä, lääkäri kertoo, mitkä ovat totta

Kysyimme ortopedian ja traumatologian esikoislääkäri Tuomas Lähdeojalta, mitkä leffaväkivaltakliseet pitävät paikkansa ja mitkä ovat hölynpölyä.

Elokuvissa ihmisiä lyödään ja kovaa. Mitkä leffaväkivallan monista toistuvista tilanteista vastaavat todellisuutta?

Tuomas Lähdeoja on ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri. Hän työskentelee Töölön sairaalassa, myös sen tapaturma-asemalla. Traumatologia on lääketieteen osa-alue, joka käsittelee vammojen syntyä ja hoitoa, tarvittaessa kirurgisesti.

Lähdeoja piti tänä vuonna roolipelitapahtuma Ropeconissa luennon siitä, miten ihmiselle todellisuudessa kävisi, jos vastassa olisi lohikäärme. Lyhyt vastaus on – hyvin huonosti.

Kysyimme häneltä muutamasta elokuvissa nähtävistä usein toistuvista kohtauksista, mikä niiden todellisuuspohja on lääkärin näkökulmasta.

1. Ihmistä lyödään päähän ja hän menettää tajuntansa, joskus ilman että päässä on edes haavaa.

Totta: ”Kyllä on mahdollista. Aivot ovat vähän sellaista kiinteää hyytelöä ja aivosolujen toiminta häiriintyy iskun vaikutuksesta, mutta iskun tuottaman tajuttomuuden tarkka mekanismi on epäselvä.

Aivot ovat myös – ainakin ajoittain – suuntaherkkiä, nyrkkeilijöiden tyrmäyksistä on opittu, että samanlainen isku tietyssä suunnassa voi viedä tajun, mutta vähän eri suunnasta niin ei käykään.

Esimerkiksi liikenneonnettomuuksissa nähdään, että ihmiset ovat tajuttomana, mutta ei ole välttämättä isoa haavaa. Jos iskupinta on tarpeeksi tylppä, ei siinä välttämättä iholle kuinkaan käy.

Erilaiset tyrmäykset ovat sellaisia, että niihin pääsääntöisesti liittyy jonkinlainen aivovamma. Niistä voi tulla jälkiseurauksia, jotka elokuvissa unohdetaan. Eikä tajuttomuudesta herääminen käy niin kuin leffoissa, vaan oikeasti ihminen on sekava ja kärsii muistikatkoksesta.

Täsmäkolkkaaminen on vaikeaa, eli on todella hankalaa lyödä sellaisella voimalla, että menee taju, mutta ei synny esimerkiksi kallonsisäistä verenvuotoa johon kohde jonkin ajan kuluttua menehtyy. Esimerkiksi Batman, joka ei tapa roistoja vaan lyö heidät tajuttomaksi, elää veitsen terällä.”

2. Kasvot kestävät toistuvia iskuja.

Tarua: ”Elokuvissa menee aina väärin se, että ihmiset kestävät hakkaamista kauheasti. Käytännössä kunnon nyrkin iskusta saa helposti kasvoluiden tai leukaluiden murtuman. Yksi isku riittää. Kasvoluut eivät ole kovin kestäviä.

Oikeassa elämässä jos lyö monta kertaa tai vaikka rautaputkella päähän, niin siinä käy aika äkkiä huonosti. Uhri saa jonkun merkittävän kallo- ja aivovamman. Ne ovat hyvin vaarallisia. Tappelu loppuu aika pian.

Myös käyttäytyminen päävamman jälkeen on elokuvissa ihan epärealistista. Jos saa ison vamman, ei pysty toimimaan kunnolla.

Yleisempänä asiana mikä elokuvissa menee usein pieleen on vammojen “paheneminen” tai niiden vaikutusten esiintulo ensitunteina. Traumatologiassa on “kultaisen tunnin” käsite, eli vakavasti loukkaantuneen potilaan hyväksi voidaan tehdä eniten ensimmäisen tunnin aikana, ennen kuin elimistön kompensaatiomekanismit joko pettävät tai alkavat olla haitaksi. ”

3. Kun joku on kuolemassa, hän sanoo, että hänellä on kylmä.

Luultavasti tarua: ”En tiedä kuinka usein niin käy, mutta se liittynee verenkierron vajeeseen. Voi olla, että tämä on keksintöä. Me emme näe kuolevia ihmisiä niin paljon, että kenellekään kertyisi kokemusta asiasta. En tiedä, onko tämä vain urbaani legenda.

Kovan verenvuodon takia ihmiselle voi tulla vuotoshokki. Silloin tulee jano, joka liittyy veren vähyyteen. Mutta siinä tilanteessa veden antamisesta ei ole apua, vaan lähinnä haittaa. Vesi ei ehdi imeytyä, ja jos imeytyykin, laimeneminen on yleensä haitallista. Maha on täynnä vettä ja oksettaa. Neste pitäisi antaa suoneen.”

4. Kun joku on kuolemassa, hänelle sanotaan, että pysy tajuissasi.

Tarua: ”Sillä ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Se on joko elokuvien keksintöä tai jostain väärästä lähteestä peräisin. Aktiivinen tajuissaan pysymisen pyytäminen ei vaikuta henkiin jäämiseen tuon taivaallista.

Sairaalassa itse asiassa vaikeasti vammautuneet usein nukutetaan, jotta heitä voidaan hoitaa – potilaat ovat usein sekavia.

Myös teatraalinen korina ei vastaa todellisuutta. Ihmiset lähinnä hiipuvat pois.”

5. Kun pää leikataan irti, veri suihkuaa ulos.

Totta: ”Niin käy, se on ihan totta. Kun sydän pumppaa ja puristaa verta eteenpäin, stressitilanteessa valtimopaine on 150 – 200 elohopeamillimetriä. Kun tulee äkillinen valtimohaava, veri lentää monta metriä, joskaan ei kauhean kauaa.”

6. Kun Rambo tai Hurtta Clegane (Game of Thrones) saa haavan, hän ompelee sen itse.

Totta: ”Ihan helppoa, ei ole ongelma. Neula pistää vähän, mutta jos on tottunut tähän, ei se ole mikään ongelma.”

7. Jotkut ihmiset kestävät kipua paljon enemmän kuin toiset.

Totta: ”Ihmisten kivunsietokyky vaihtelee erittäin paljon. Se vaihtelee sekä yksilöiden välillä ja tilanteesta toiseen. Myös akuutin ja kroonisen kivun välillä on suuri ero. Kivunsietokykyä voi harjaannuttaa, ja joidenkin kamppailulajien harrastajat tekevät sitä. Toinen kysymys on, mikä on kipukynnyksen määritelmä. Se, että sattuu vai se että haittaa? Voi olla että sattuu, mutta se ei haittaa. Siitä ei tarvitse välittää.

Urbaani legenda kamppailulajipiireissä on, että mustelmia tulee vähemmän, kunhan niitä ensin tulee tarpeeksi paljon. Se voi olla vain harha, joka liittyy kuvitelmiin. En tiedä, onko siitä tutkimustietoa.

Tutkimuksissa näyttää siltä, että suhteellisen lievätkin toistuvat iskut päähän aiheuttavat aivovaurioita, jotka saattavat johtaa varhaiseen dementiaan, eli ainakaan päätä ei pidä hakata seinään harjoittelumielessä.

Toisaalta sidekudokset muokkautuvat. Esimerkiksi luiden kestävyys muuttuu. Jos makaa sohvalla koko elämänsä, luut kestävät paljon vähemmän kuin jos liikkuu koko ajan. Kestävyys tulee kuormituksen sivutuotteena.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Väkivalta
 • lääkäri
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 2. 2

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 3. 3

  Metallican keikan kallein lippu maksaa 2 400 euroa – vip-liput ovat tulleet jäädäkseen, sanoo tapahtumajärjestäjä

 4. 4

  Muistatko 80-luvun suosikkiravintolat? Tältä ne näyttävät nyt

 5. 5

  Ensi-iltaan tulevan Chips-elokuvan suomenkielinen nimi on Paskalakit pyörillä, kysyimme miksi

 6. 6

  105 annosta, joita pitää syödä Helsingissä

 7. 7

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 8. 8

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 9. 9

  Päivän trendi: Miehen kulmakarvat pitää nyt trimmata – ja kunnolla maskuliinisen tuuheiksi

 10. 10

  Metallica tulee Suomeen ensi vuonna kahdelle keikalle

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 2. 2

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 3. 3

  Metallican keikan kallein lippu maksaa 2 400 euroa – vip-liput ovat tulleet jäädäkseen, sanoo tapahtumajärjestäjä

 4. 4

  Hyvää sushia Alppiharjusta, vaikka paloittain: Pikatestasimme kuljetuspalvelussakin suositun ravintolan, jota pyörittää kolme opiskelijaa

 5. 5

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 6. 6

  Miksi meikkaaminen on pinnallista, mutta mopojen rassaus kehittävää?

 7. 7

  Pikatestissä tapasbaari Kampin Korttelin korkeuksissa: viihtyisät tilat ja, kyllä, hyvät tapakset

 8. 8

  Ensi-iltaan tulevan Chips-elokuvan suomenkielinen nimi on Paskalakit pyörillä, kysyimme miksi

 9. 9

  Arkistoherkku Ylellä: 9-vuotias Li Andersson sanoo suorat sanat isästään

 10. 10

  Yksi uusista Power Rangerseista on homoseksuaali – ensimmäinen kerta koskaan isossa supersankarileffassa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 4. 4

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 5. 5

  Some repesi, kun vaalitilaisuudessa Vihteljärvellä mainostettiin tarjoiluna ”kakkoja” – some ei tiennyt, että kakko on oikeasti satakuntalaista leipää

 6. 6

  Emma Watson petti feminismin paljastamalla rintansa, syyttävät kriitikot – tästä on kyse Kaunotar ja hirviö -tähden kohussa

 7. 7

  Cheekin osaomistama yökerho avataan Makkarataloon parin viikon päästä – nyt paljastettiin nimi Skohan, josta vihjailtiin jo Cheekin ja Elastisen yhteisbiisissä

 8. 8

  Öljymiljonääri käytti unelmiensa kauhuelokuvaan 13 vuotta ja miljoonia dollareita, teki erikoistehosteetkin itse – elokuva julkaistiin nyt, tekijän kuoleman jälkeen

 9. 9

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 10. 10

  Halla-aho valitti, miten häneltä ei kysytä kuin maahanmuutosta, sitten käytti kampanjapuheensa puhuakseen pelkästään siitä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 2. 2

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 3. 3

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

 6. 6

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 7. 7

  Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

 8. 8

  Euroopan kovimmat reissaajat asuvat Suomessa – ”Opimme rakastamaan maita, joihin pääsee helposti”

 9. 9

  ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

 10. 10

  Peruskoulu tuottaa passiivisia poikia – liian moni valinnaisaine on suunnattu tytöille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 2. 2

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 3. 3

  Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

 4. 4

  ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

 5. 5

  Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

 6. 6

  Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

 7. 7

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 8. 8

  Espoossa avattiin ruokakauppa, jossa ei ole yhtään myyjää – ”Oikeastaan tämä on kuin valtava automaatti”

 9. 9

  Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

 10. 10

  Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 2. 2

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 3. 3

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 4. 4

  Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

 5. 5

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 6. 6

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 7. 7

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 8. 8

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 9. 9

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 10. 10

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 11. Näytä lisää