Valikko

Pomo piilossa Suomi -sarjassa huvipuiston toimitusjohtaja maskeerataan romaniksi, tekijät vastaavat rasismisyytöksiin

Pomo piilossa Suomi -sarjassa Powerparkin toimitusjohtaja maskeerataan romanimies ”Allaniksi”. Soitimme.

Nelosen Pomo piilossa Suomi -realityohjelman tuorein jakso on nostattanut someraivoa jo ennen kuin se on esitetty:

Brittiläiseen tv-formaattiin perustuvassa sarjassa yritysjohtaja soluttautuu töihin omaan firmaansa tavallisena työntekijänä. Jotta johtaja ei heti paljastuisi, hän naamioituu peruukin, meikin ja vaatteiden avulla ja esiintyy toisena henkilönä.

Keskiviikkona nähtävässä jaksossa Powerpark-huvipuiston toimitusjohtaja Mikko Kiviluoma maskeerataan ”romanimies Allaniksi”.

”Mä valittin niistä kaikista roolihahmoista romaanin. Mä haluan kattoa asennetta, ennakkoluuloja ja tämmöisiä. Olla romanin roolissa ja kattoa, mitä se on”; Kiviluoma kertoo netistä jo löytyvässä klipissä.

”Allu on yli viiskymppinen kaveri, hyväntahtoinen, vähän ehkä vilkas”, Kiviluoma kuvailee hahmoa.

”Hienoa olla välillä komiakin!”

Kiviluoman kasvot maalataan punaruskeiksi, hänelle laitetaan musta peruukki, paksu kultainen kaulakoru sekä henkselit. ”Allanin” esiliinana sarjassa esiintyy myös valokuvaaja Marika Kiviharju, joka on pukeutunut roolihahmonsa vaimoksi ”Pirjoksi”.

Sosiaalisessa mediassa Kiviluoman valeasua on pidetty negatiivisena romanistereotyyppina ja meikkiä blackface-meikkinä eli loukkaavana ja rasistisena.

Soitimme ja kysyimme, miksi tällainen hahmo valittiin:

Powerparkin toimitusjohtaja Mikko Kiviluoma kertoo, että Allan oli yksi valmiista hahmoista, joita tuotantoyhtiö sarjaan osallistuville toimitusjohtajille tarjosi. Hän vakuuttaa, ettei tarkoitus ollut tehdä rasistista karikatyyriä romaneista.

”En ole missään nimessä rasisti.”

Kiviluoma ei halunnut valita hahmoa, joka olisi rajattu vain huvipuistopuolelle, vaan yleishahmon, jonka nahoissa pääsisi kokeilemaan laajemmin eri töitä. Kun hahmo oli valittu, Kiviluoma kertoo pyytäneensä promokuvia ottanutta valokuvaaja Marika Kiviharjua avukseen, jotta hän ei paljastuisi niin helposti.

”Sanoin, että mulla on niin haastava pärjätä tuolla, että lähe nyt vähän hämäämään. Oot kaunis tummaverikkö, menet tummasta, kauniista romaninaisesta. Siitä se tarina sitten muokkautui.”

Silti Kiviluoma myöntää, että häntä arvelutti promokuvia otettaessa, tulkittaisiinko hahmo rasistiseksi. Myös tuotantotiimissä ennakoitiin hänen mukaansa sitä, että hahmo saattaisi suututtaa ihmisiä.

Sekä tiimi että Kiviluoma konsultoivat romanituttaviaan varmistuakseen, että hahmo ei ollut loukkaava. ”Allanin” vaatteet lainattiin oikeilta henkilöiltä.

”Mulla on tuttuja, joilta kyselin, mitä he ovat mieltä tästä, ja ei ne pitäneet tätä minään loukkaavana. Ei kummassakaan päässä”, Kiviluoma sanoo.

”Mä en lähtenyt matkimaan heidän puhetapaansa mihinkään Pulttibois-tyyliin. Sellainen ei tullut mieleenkään”, hän sanoo.

Jo aiemmin Pomo piilossa -sarjan liioitellut ja tarkoituksellisen tökeröt maskeeraukset ovat herättäneet huomiota sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Kotipizza-jaksossa yhtiön toimitusjohtaja ”huijasi” alaisiaan suihkurusketukselta näyttävässä oranssissa meikissä ja vaaleassa moppitukkaperuukissa. Sarjan vastaava tuottaja Juha Vuorio kommentoi viikonloppuna Iltalehdelle, että pari kertaa ”on mennyt vähän överiksi”.

Tämänkertaisen jakson romanimiehen tumma maski on tulkittu blackface-meikkinä. Termi viittaa viime vuosisadan alun teatteriperinteeseen, jossa valkoiset amerikkalaisnäyttelijät meikkasivat kasvonsa mustiksi ja esittivät näin mustaihoisia. Blackface-kasvomeikki ymmärretään nykyään rasistiseksi.

Olennaista on, että valta-asemassa oleva enemmistö tekee pilkkaa huonommassa asemassa olevasta vähemmistöstä.

Suomalaisessa televisioviihteessä blackfacella on pitkät juuret. Ehkä kuuluisin esimerkki on Pulttibois-sketsisarjan ”Nunnukamiehet” Naima-Aslak ja Soikhiapää. Olemme kirjoittaneet myös Kummelin epäkorrekteista sketseistä, kuten Musacorner-osiossa tehdyistä blackface-muusikkoparodioissa Jimi Hendrixistä ja George Bensonista.

Viime aikoina blackfacesta ja kulttuurisesta omimisesta ylipäänsä on puhuttu Suomessa ja maailmalla. HS uutisoi vastikään, miten Disney veti kaupoista uuteen Moana-animaatioelokuvaan liittyneet naamiaisasut, sillä asun hihoissa ja lahkeissa imitoitiin polynesialaisten tummaa ihoa. Täten niitä pidettiin yhtenä muotona blackfacesta.

Kesäkuussa 2015 MTV3:n 1001 Rikua -sarja joutui kohun keskelle, kun koomikko Riku Nieminen esiintyi yhdessä sketsissä blackface-meikissä. Muun muassa somalitaustainen kansalaisaktivisti Maryan Abdulkarim syytti Niemistä rasismista.

Abdulkarim kommentoi myös HS:n huhtikuisessa haastattelussa, miten suuren kansansuosion saavuttaneet Putous- ja Kingi-tähdet pönkittävät sketseillään rasistisia asenteita. Kummassakin sarjassa on nähty useita blackface-hahmoja.

Krista Kososen esittämä romanihahmo Tsiisus Nieminen voitti Kingin vuonna 2015:

"Kun Krista Kosonen esittää Kingissä romanimiehen karikatyyriä ja sitten sanoutuu irti rasismista, se on älyllisesti epärehellistä", Abdulkarim sanoi haastattelussa.

Viimeisimpänä keskustelu syttyi kun Armand Lohikosken ohjaama Pekka ja Pätkä neekereinä (1960) esitettiin syyskuussa televisiossa.

Mikko Kiviluoman mukaan ”Allanin” meikki ei ole blackface.

”Onko se nyt niin tumma... Mitä olen lehdistäkin nähnyt, se on enempi oranssi.”

Valeasun tekemiseen meikin kera meni joka aamu kaksi tuntia.

”Kun on ollut kritiikkiä tästä, niin kyllä suomalainen kansa näyttää aika tosikolta, jos ne kaivelee nyt tätä maskiasiaa. Tässä ei pistetä halvalla romaneita, ei missään nimessä”, Kiviluoma sanoo.

Kiviluoma sai hahmon nahoissa myös arvokkaita kokemuksia. Jotkut asiakkaat vaikuttivat kiertävän ”Allanin” kauempaa.

Tämä sai Kiviluoman pohtimaan suomalaisten asenteita vähemmistöjä kohtaan.

”Tosin siinä kävi kamerat koko ajan, että sekin saattoi olla syynä.”

Päivitys klo 12.51: Saimme kiinni Nelosen kanavajohtaja Ville Toivosen, joka vastaa jakson saamaan ennakkokritiikkiin:

”Tässä kyseisessä jaksossa Powerparkin toimitusjohtaja on halunnut piiloutua mahdollisimman hyvin ja tuotannossa on päädytty siksi tällaisiin maskeihin ja asuihin. Se on lähtenyt kyseisen toimitusjohtajan halusta.”

Tämän toimitusjohtajan eli Mikko Kiviluoman mukaan ohjelman tuotantotiimillä oli valmiina romanihahmo, jonka hän valitsi. Onko tuotantotiimillä ollut jokin valmis hahmogalleria, mistä hahmoja valitaan?

Ville Toivonen kieltäytyy kommentoimasta tätä, koska hän ei tiedä tarpeeksi yksityiskohtia.

”En osaa sanoa, millainen keskustelu siellä on käyty. En kommentoi tuohon mitään, koska en tiedä.”

Toivonen myöntää, että ohjelman maskeeraus on herättänyt jo aiemmin keskustelua ja kritiikkiä. Hän vetoaa kansainväliseen formaattiin, jonka mukaan suomalaistekijät toimivat.

”On totta, että ohjelman maskeerauksen laadusta on puhuttu paljon. Onko maskeeraus ylipäänsä onnistunut, siitä jokaisella on oma mielipide.”

Jaksossa esiintyvän Kiviluoman mukaan tuotantotiimiä oli epäilyttänyt etukäteen, tulisiko romanihahmosta sanomista, joten he olivat konsultoineet romaniyhteisön jäseniä.

Pitääkö tämä paikkansa?

”En osaa sanoa. Kysymys on liian yksityiskohtainen”, Toivonen sanoo.

”Allan” on luettu rasistiseksi stereotypiahahmoksi. Miten vastaatte tähän?

”Ohjelman tarkoitus on hyvä, pomot haluavat selvittää, millaista työpaikoilla oikeasti on. Ei tietenkään haluta, että sarjasta kenenkään mieli pahoittuu.”

Helsingin Sanomat ja Nelonen ovat osa samaa konsernia. Pomo piilossa Suomi keskiviikkona klo 20 Nelosella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 2. 2

  Antti Tuisku, Haloo Helsinki, JVG, Sanni ja Profeetat esiintyvät kaikki viikonloppuna Tikkurila-festivaaleilla: ”Ei tarvitse miettiä, että mikä tuo örzingörzin-bändi on”

 3. 3

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 4. 4

  Jaajo Linnonmaa puhuu niin rumia kuin voi, ja siksi hän on pian Suomen suurin tähti

 5. 5

  Apple paljasti uudet emoji-hahmot – Tulossa ovat muun muassa hijabiin pukeutunut nainen, zombi ja dinosaurus

 6. 6

  Pikatestissä oman panimon tuotteita tarjoileva Ohrana, jonka oluet on tehty juotavuus edellä: ”Mukavia nautiskelujuomia”

 7. 7

  Game of Thronesin seitsemäs kausi alkaa 16. heinäkuuta – lue kymmenen asiaa, mitä uudella kaudella mahdollisesti tapahtuu

 8. 8

  6 tapaa lelliä huonekasvia – mukana oluen juottaminen

 9. 9

  Helsingissä järjestetään lauantaina retropelimyyjäiset: fiilistelyyn kuuluvat Zelda, Donkey Kong ja Mario Bros

 10. 10

  Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 3. 3

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 4. 4

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 5. 5

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 6. 6

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 7. 7

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 8. 8

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 9. 9

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 10. 10

  Antti Tuisku, Haloo Helsinki, JVG, Sanni ja Profeetat esiintyvät kaikki viikonloppuna Tikkurila-festivaaleilla: ”Ei tarvitse miettiä, että mikä tuo örzingörzin-bändi on”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 9. 9

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 10. 10

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

 2. 2

  Jalankulkijat kävelevät päin punaisia ja pyöräilijät ajelevat jalkakäytävillä – miksei liikenne­sääntöjen rikkomisesta sakoteta?

 3. 3

  Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

 4. 4

  Räjähtäviä kaasuputkia ja rapistuvia moottoriteitä – edes Trumpin lupailemat tuhat miljardia eivät riitä korjaamaan USA:n rapakuntoon päässyttä infrastruktuuria

 5. 5

  Kun Sakari Paakkisen leski-isä kuoli kesken työpäivän, poika meni heti iltalypsylle ja otti sukutilan hoitaakseen – näin poikamiehen elämä mullistui 30 vuodessa

 6. 6

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 7. 7

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 8. 8

  Viileä kesä on oikeasti luksusta

 9. 9

  Lapseton elämä ei ratkaise maapallon ongelmia

 10. 10

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 2. 2

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 3. 3

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 4. 4

  Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

 5. 5

  ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

 6. 6

  Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

 7. 7

  Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

 8. 8

  Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

 9. 9

  Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

 10. 10

  Kehäradan lipunmyynti on ajoittain ruuhkautunut Helsinki-Vantaalla – ”Oli säälittävää nähdä turhautuneet ulkomaalaiset ja kärsimättömät suomalaiset yhden lippuautomaatin edessä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 3. 3

  Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

 4. 4

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 5. 5

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 6. 6

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 7. 7

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 8. 8

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 9. 9

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 10. 10

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 11. Näytä lisää