Valikko

Pomo piilossa Suomi -sarjassa huvipuiston toimitusjohtaja maskeerataan romaniksi, tekijät vastaavat rasismisyytöksiin

Pomo piilossa Suomi -sarjassa Powerparkin toimitusjohtaja maskeerataan romanimies ”Allaniksi”. Soitimme.

Nelosen Pomo piilossa Suomi -realityohjelman tuorein jakso on nostattanut someraivoa jo ennen kuin se on esitetty:

Brittiläiseen tv-formaattiin perustuvassa sarjassa yritysjohtaja soluttautuu töihin omaan firmaansa tavallisena työntekijänä. Jotta johtaja ei heti paljastuisi, hän naamioituu peruukin, meikin ja vaatteiden avulla ja esiintyy toisena henkilönä.

Keskiviikkona nähtävässä jaksossa Powerpark-huvipuiston toimitusjohtaja Mikko Kiviluoma maskeerataan ”romanimies Allaniksi”.

”Mä valittin niistä kaikista roolihahmoista romaanin. Mä haluan kattoa asennetta, ennakkoluuloja ja tämmöisiä. Olla romanin roolissa ja kattoa, mitä se on”; Kiviluoma kertoo netistä jo löytyvässä klipissä.

”Allu on yli viiskymppinen kaveri, hyväntahtoinen, vähän ehkä vilkas”, Kiviluoma kuvailee hahmoa.

”Hienoa olla välillä komiakin!”

Kiviluoman kasvot maalataan punaruskeiksi, hänelle laitetaan musta peruukki, paksu kultainen kaulakoru sekä henkselit. ”Allanin” esiliinana sarjassa esiintyy myös valokuvaaja Marika Kiviharju, joka on pukeutunut roolihahmonsa vaimoksi ”Pirjoksi”.

Sosiaalisessa mediassa Kiviluoman valeasua on pidetty negatiivisena romanistereotyyppina ja meikkiä blackface-meikkinä eli loukkaavana ja rasistisena.

Soitimme ja kysyimme, miksi tällainen hahmo valittiin:

Powerparkin toimitusjohtaja Mikko Kiviluoma kertoo, että Allan oli yksi valmiista hahmoista, joita tuotantoyhtiö sarjaan osallistuville toimitusjohtajille tarjosi. Hän vakuuttaa, ettei tarkoitus ollut tehdä rasistista karikatyyriä romaneista.

”En ole missään nimessä rasisti.”

Kiviluoma ei halunnut valita hahmoa, joka olisi rajattu vain huvipuistopuolelle, vaan yleishahmon, jonka nahoissa pääsisi kokeilemaan laajemmin eri töitä. Kun hahmo oli valittu, Kiviluoma kertoo pyytäneensä promokuvia ottanutta valokuvaaja Marika Kiviharjua avukseen, jotta hän ei paljastuisi niin helposti.

”Sanoin, että mulla on niin haastava pärjätä tuolla, että lähe nyt vähän hämäämään. Oot kaunis tummaverikkö, menet tummasta, kauniista romaninaisesta. Siitä se tarina sitten muokkautui.”

Silti Kiviluoma myöntää, että häntä arvelutti promokuvia otettaessa, tulkittaisiinko hahmo rasistiseksi. Myös tuotantotiimissä ennakoitiin hänen mukaansa sitä, että hahmo saattaisi suututtaa ihmisiä.

Sekä tiimi että Kiviluoma konsultoivat romanituttaviaan varmistuakseen, että hahmo ei ollut loukkaava. ”Allanin” vaatteet lainattiin oikeilta henkilöiltä.

”Mulla on tuttuja, joilta kyselin, mitä he ovat mieltä tästä, ja ei ne pitäneet tätä minään loukkaavana. Ei kummassakaan päässä”, Kiviluoma sanoo.

”Mä en lähtenyt matkimaan heidän puhetapaansa mihinkään Pulttibois-tyyliin. Sellainen ei tullut mieleenkään”, hän sanoo.

Jo aiemmin Pomo piilossa -sarjan liioitellut ja tarkoituksellisen tökeröt maskeeraukset ovat herättäneet huomiota sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Kotipizza-jaksossa yhtiön toimitusjohtaja ”huijasi” alaisiaan suihkurusketukselta näyttävässä oranssissa meikissä ja vaaleassa moppitukkaperuukissa. Sarjan vastaava tuottaja Juha Vuorio kommentoi viikonloppuna Iltalehdelle, että pari kertaa ”on mennyt vähän överiksi”.

Tämänkertaisen jakson romanimiehen tumma maski on tulkittu blackface-meikkinä. Termi viittaa viime vuosisadan alun teatteriperinteeseen, jossa valkoiset amerikkalaisnäyttelijät meikkasivat kasvonsa mustiksi ja esittivät näin mustaihoisia. Blackface-kasvomeikki ymmärretään nykyään rasistiseksi.

Olennaista on, että valta-asemassa oleva enemmistö tekee pilkkaa huonommassa asemassa olevasta vähemmistöstä.

Suomalaisessa televisioviihteessä blackfacella on pitkät juuret. Ehkä kuuluisin esimerkki on Pulttibois-sketsisarjan ”Nunnukamiehet” Naima-Aslak ja Soikhiapää. Olemme kirjoittaneet myös Kummelin epäkorrekteista sketseistä, kuten Musacorner-osiossa tehdyistä blackface-muusikkoparodioissa Jimi Hendrixistä ja George Bensonista.

Viime aikoina blackfacesta ja kulttuurisesta omimisesta ylipäänsä on puhuttu Suomessa ja maailmalla. HS uutisoi vastikään, miten Disney veti kaupoista uuteen Moana-animaatioelokuvaan liittyneet naamiaisasut, sillä asun hihoissa ja lahkeissa imitoitiin polynesialaisten tummaa ihoa. Täten niitä pidettiin yhtenä muotona blackfacesta.

Kesäkuussa 2015 MTV3:n 1001 Rikua -sarja joutui kohun keskelle, kun koomikko Riku Nieminen esiintyi yhdessä sketsissä blackface-meikissä. Muun muassa somalitaustainen kansalaisaktivisti Maryan Abdulkarim syytti Niemistä rasismista.

Abdulkarim kommentoi myös HS:n huhtikuisessa haastattelussa, miten suuren kansansuosion saavuttaneet Putous- ja Kingi-tähdet pönkittävät sketseillään rasistisia asenteita. Kummassakin sarjassa on nähty useita blackface-hahmoja.

Krista Kososen esittämä romanihahmo Tsiisus Nieminen voitti Kingin vuonna 2015:

"Kun Krista Kosonen esittää Kingissä romanimiehen karikatyyriä ja sitten sanoutuu irti rasismista, se on älyllisesti epärehellistä", Abdulkarim sanoi haastattelussa.

Viimeisimpänä keskustelu syttyi kun Armand Lohikosken ohjaama Pekka ja Pätkä neekereinä (1960) esitettiin syyskuussa televisiossa.

Mikko Kiviluoman mukaan ”Allanin” meikki ei ole blackface.

”Onko se nyt niin tumma... Mitä olen lehdistäkin nähnyt, se on enempi oranssi.”

Valeasun tekemiseen meikin kera meni joka aamu kaksi tuntia.

”Kun on ollut kritiikkiä tästä, niin kyllä suomalainen kansa näyttää aika tosikolta, jos ne kaivelee nyt tätä maskiasiaa. Tässä ei pistetä halvalla romaneita, ei missään nimessä”, Kiviluoma sanoo.

Kiviluoma sai hahmon nahoissa myös arvokkaita kokemuksia. Jotkut asiakkaat vaikuttivat kiertävän ”Allanin” kauempaa.

Tämä sai Kiviluoman pohtimaan suomalaisten asenteita vähemmistöjä kohtaan.

”Tosin siinä kävi kamerat koko ajan, että sekin saattoi olla syynä.”

Päivitys klo 12.51: Saimme kiinni Nelosen kanavajohtaja Ville Toivosen, joka vastaa jakson saamaan ennakkokritiikkiin:

”Tässä kyseisessä jaksossa Powerparkin toimitusjohtaja on halunnut piiloutua mahdollisimman hyvin ja tuotannossa on päädytty siksi tällaisiin maskeihin ja asuihin. Se on lähtenyt kyseisen toimitusjohtajan halusta.”

Tämän toimitusjohtajan eli Mikko Kiviluoman mukaan ohjelman tuotantotiimillä oli valmiina romanihahmo, jonka hän valitsi. Onko tuotantotiimillä ollut jokin valmis hahmogalleria, mistä hahmoja valitaan?

Ville Toivonen kieltäytyy kommentoimasta tätä, koska hän ei tiedä tarpeeksi yksityiskohtia.

”En osaa sanoa, millainen keskustelu siellä on käyty. En kommentoi tuohon mitään, koska en tiedä.”

Toivonen myöntää, että ohjelman maskeeraus on herättänyt jo aiemmin keskustelua ja kritiikkiä. Hän vetoaa kansainväliseen formaattiin, jonka mukaan suomalaistekijät toimivat.

”On totta, että ohjelman maskeerauksen laadusta on puhuttu paljon. Onko maskeeraus ylipäänsä onnistunut, siitä jokaisella on oma mielipide.”

Jaksossa esiintyvän Kiviluoman mukaan tuotantotiimiä oli epäilyttänyt etukäteen, tulisiko romanihahmosta sanomista, joten he olivat konsultoineet romaniyhteisön jäseniä.

Pitääkö tämä paikkansa?

”En osaa sanoa. Kysymys on liian yksityiskohtainen”, Toivonen sanoo.

”Allan” on luettu rasistiseksi stereotypiahahmoksi. Miten vastaatte tähän?

”Ohjelman tarkoitus on hyvä, pomot haluavat selvittää, millaista työpaikoilla oikeasti on. Ei tietenkään haluta, että sarjasta kenenkään mieli pahoittuu.”

Helsingin Sanomat ja Nelonen ovat osa samaa konsernia. Pomo piilossa Suomi keskiviikkona klo 20 Nelosella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

 2. 2

  Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

 3. 3

  Sörnäisten rantatien kupeeseen tulossa ravintola- ja vapaa-ajan keskittymä – Tarkoitus avata jo tänä kesänä

 4. 4

  Helsinkiläinen rakennusalan opiskelija kuvaa kerrostaloja Instagramiin, brittien The Guardian -lehti ihastui

 5. 5

  Räppäri Kevin Tandun elämästä oli suunta kadoksissa, nyt se on taas löytynyt – ja siitä hän kiittää Suomen armeijaa

 6. 6

  Naisen kanssa: Seksi parisuhteessa pelottaa miestä, ja pelko on aiheellinen

 7. 7

  Facebookiin tuli suurin muutos vuosikausiin, nyt Suomessakin: Ruutuun ilmestyivät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 8. 8

  Nolo Irc-Galleria-kuvasi saattaa nyt löytyä tästä suositusta blogista – soitimme tekijälle

 9. 9

  Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

 10. 10

  Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

 2. 2

  Sörnäisten rantatien kupeeseen tulossa ravintola- ja vapaa-ajan keskittymä – Tarkoitus avata jo tänä kesänä

 3. 3

  Helsinkiläinen rakennusalan opiskelija kuvaa kerrostaloja Instagramiin, brittien The Guardian -lehti ihastui

 4. 4

  Facebookiin tuli suurin muutos vuosikausiin, nyt Suomessakin: Ruutuun ilmestyivät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 5. 5

  Räppäri Kevin Tandun elämästä oli suunta kadoksissa, nyt se on taas löytynyt – ja siitä hän kiittää Suomen armeijaa

 6. 6

  Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

 7. 7

  Pelottavan pellen paluu: Stephen Kingin Se-kirjasta tulee uusi elokuva, ensimmäinen traileri nyt julki

 8. 8

  New York Times vieraili Helsingin Teurastamossa ja innostui suomalaisesta viskistä ja shampoosta

 9. 9

  Nämä asiat voisimme oppia keppihevosia harrastavilta tytöiltä, jotka tsemppaavat toisiaan ja taistelevat latistamista vastaan, psykologi kertoo

 10. 10

  Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

 5. 5

  Facebookiin tuli suurin muutos vuosikausiin, nyt Suomessakin: Ruutuun ilmestyivät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 6. 6

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 7. 7

  Sörnäisten rantatien kupeeseen tulossa ravintola- ja vapaa-ajan keskittymä – Tarkoitus avata jo tänä kesänä

 8. 8

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 9. 9

  Helsinkiläinen rakennusalan opiskelija kuvaa kerrostaloja Instagramiin, brittien The Guardian -lehti ihastui

 10. 10

  Räppäri Kevin Tandun elämästä oli suunta kadoksissa, nyt se on taas löytynyt – ja siitä hän kiittää Suomen armeijaa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Nuukan aviomiehen kuolema paljasti leskirouvalle jättiomaisuuden – Nordea tarjosi neuvojaan ja yhtäkkiä rahat hupenivat

 2. 2

  Suuren urheilusponsorin perijä välttelee oikeudenkäyntiä kuolonkolarista – ja viettää yhä ylellistä elämää

 3. 3

  Pahoinpitelyn silminnäkijänä minut haastettiin todistajaksi – oikeus kertoi nimeni syytetyille, ja pelkään nyt kostoa

 4. 4

  Palkittu kerrostalo osoittautui seulaksi Helsingin Jätkäsaaressa – kukaan ei tiedä, mistä vesi vuotaa ihmisten koteihin

 5. 5

  Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

 6. 6

  ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

 7. 7

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 8. 8

  Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

 9. 9

  Kelan maksujen takkuaminen aiheuttaa jo ongelmia vuokrien maksamisessa – ”Moni on kertonut, että nyt on häätöuhka päällä”

 10. 10

  Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

 2. 2

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 3. 3

  ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

 4. 4

  Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

 5. 5

  Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

 6. 6

  Radikaali rehellisyys voi muuttaa elämäsi ja tuhota parisuhteesi, mutta on sen arvoista, sanoo Tuuli Syvänen: ”Vaihtoehto on elää feikkaamalla”

 7. 7

  Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

 8. 8

  Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

 9. 9

  Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

 10. 10

  Putin on valmis tapaamaan Trumpin Suomessa – Niinistö: ”Isännöimme ilomielin, mutta pitää olla myös jotain sanottavaa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 3. 3

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 4. 4

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 5. 5

  Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

 6. 6

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 7. 7

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 8. 8

  Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

 9. 9

  Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

 10. 10

  Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

 11. Näytä lisää