Valikko

Ruotsin Vain elämää -ohjelmasta supersuosituksi noussut laulajatähti on puoliksi suomalainen: ”Kun minä olin nuori, se ei ollut erityisen seksikästä”

25-vuotias Miriam Bryant esiintyi Ruotsin Vain elämää -ohjelmassa viime vuonna, ja nousi sen myötä supertähdeksi.

Ruotsalaislaulaja Miriam Bryant, 25, naurahtaa kireän hermostuneesti.

Se on epätavallista, koska ei hän Ruotsin TV4:n Så mycket bättre –ohjelmassa vaikuta lainkaan hermostuneelta. Päinvastoin.

Så mycket bättre on Ruotsin Vain elämää. Göteborgissa syntynyt, nykyään Tukholmassa asuva Miriam Bryant esiintyi ohjelmassa viime vuonna, ja nousi sen myötä Ruotsissa kertaheitolla supertähdeksi.

Sen jälkeen hän on tehnyt maassa listahistoriaa. Bryantin Så mycket bättre –ohjelmassa esittämänsä kappaleet menivät Ruotsin sinkkulistan Svensktoppenin sijoille yksi, kaksi ja kolme. Se oli ensimmäinen kerta Svensktoppenin historiassa kun kukaan pitää hallussaan koko kolmen kärkeä.

Bryantin tuorein single Black Car julkaistiin kesällä, ja Spotifyssa sitä on kuunneltu jo 18 miljoonaa kertaa.

Tässä Bryant hassuttelee Suomen kovimmin nousevan artistin Alman kanssa:

Me and my badass finnish Warner crew @cyberalma @annacyber

Kuva, jonka miriambryant (@miriambryant) julkaisi

Tässä haastattelussa Bryant on hermostunut siksi, että lupautui puhumaan suomea.

”Osaan sanoa suomeksi vain helppoja asioita. Puhun sitä ainoastaan äitini kanssa”, hän sanoo vaivaantuneesti.

Bryantin sukujuuret ovat nimittäin muualla kuin Ruotsissa. Hänen äitinsä on suomalainen ja ja isänsä englantilainen.

Hän olikin myös Ruotsin yleisradion suomenkielisessä Sisuradiossa ehdolla vuoden 2014 nuoreksi ruotsinsuomalaiseksi.

Kieli, identiteetti, vähemmistöstatus. Miriam Bryantin tapauksessa ennakkoluulot romuttuvat. Onko ruotsinsuomalaisuus tärkeä arvo nykyisille parikymppisille? Onko Sisuradio ainoa, joka siitä välittää?

”Ehkä se on. Luulen niin. Ei Ruotsissa kirjoiteta lehdissä suomalaisista mitään. Tai suomalaisia ei pidetä ongelmana, niin kuin se ehkä oli silloin kun kaikki suomalaiset tulivat Ruotsiin”, Bryant pohtii, ruotsiksi.

Niin: nyt ei enää puhuta helpoista asioista.

Suomalaisten suuri muuttoaalto Ruotsiin oli 1960- ja 1970-luvuilla, jolloin Ruotsin isoihin teollisuuskeskittymiin muutti Suomesta yli 300 000 henkeä. Silloin kauhisteltiin finnjäveleitä, Slussenilla mora taskussa päivystäviä juoppoja ja pikkurikollisia. Ennakkoluulot olivat kovat.

Sittemmin katukuva on siistiytynyt ja kansankodin ennakkoluuloille on löytynyt muita kohteita. Suomalaiset ovat sopeutuneet niin hyvin, ettei suomalainen nimikään enää herätä vierauden tunteita.

Toisaalta suomalaisuus ja ruotsinsuomalaisten identiteetti tuntuvat olevan nousussa. Maaliskuussa Ruotsin Yle eli SVT näytti Finnomani-sarjan, jossa kaksi ruotsinsuomalaista tutustui Suomeen. Kirjoitimme sarjasta tuolloin, ja nyt se on saamassa jatkoa.

”Voin sanoa oikeastaan vain sen, että kun minä olin nuori niin ei ollut mitenkään erityisen seksikästä olla suomalainen”, Bryant sanoo.

Mutta hänen isänsä oli englantilainen, joka ehkä oli vähän seksikästä.

”No joo, ehkä, mutta siellä missä minä kasvoin Göteborgissa, olin kuitenkin mieluummin suomalainen kuin ruotsalainen. Siellä valehdeltiin mieluummin, että perhe oli jostain muualta kuin tunnustauduttiin ruotsalaisiksi. Se oli sen tyyppinen alue”, Bryant kertoo.

Hän kävi koulunsa Norra Hisingenin Brunnsbossa. Wikipedian mukaan siellä oli vuonna 2014 asukkaita 6 726. Vuonna 2009 alueen asukkaista oli maahanmuuttajaperäisiä 5 600.

”Minun koulussani ruotsalaiset olivat vähemmistössä. Siellä oli coolimpaa olla suomalainen ja englantilainen kuin ei mitään, joka on sinänsä aika hassua”, hän muistelee.

Bryant on ruotsalaisissa haastatteluissa jyvittänyt oman melankolisuutensa äitinsä suomalaiseksi perinnöksi.

Tunteeko hän olevansa jotenkin kulttuurien välissä?

”En tiedä liittyykö se niinkään kulttuureihin, mutta minun on aina ollut vaikea peitellä tunteitani. En ole niinkään melankolinen kuin ailahteleva, joskus alamaissa, joskus ylhäällä. Pystyn kokemaan elämäni huonoimman päivän ja parhaimman päivän saman päivän aikana. Olen aika suodattamaton”, hän pohtii.

”En tiedä onko sillä mitään identiteetin kanssa tekemistä. Ehkä olen bipolaarinen (en kyllä ole)”, Bryant lisää ja naurahtaa.

Hän jatkaa aiheesta. Hänen mukaansa on täysin mahdollista, että hänen rehellisyytensä on voinut tulla kummalta vain vanhemmista. Se voi siis olla yhtä hyvin suomalaista kuin englantilaistakin perua, jos niin haluaa asian ajatella.

”Joskus ajattelen vanhempiani ja sitä kuinka häiriintyneitä he ovat, tarkoitan siis kuinka inhimillisiä ja rikkonaisia he ovat. Ymmärrän kuinka vähän meillä on tekemistä keskenämme, sen lisäksi, että olemme kasvaneet yhdessä tai he ovat auttaneet minua kasvamaan vanhemmaksi.

”Sitten ajattelen sitä kuinka minun elämäni on vahingoittanut minua ja kuinka olisi todella ikävää, jos se johtuisi jotenkin minun taustastani”, hän sanoo, suodattamattomasti.

Nyt Bryant on joka tapauksessa yksi Ruotsin kovimmin nousevista poplaulajista.

Miltä se mahtaa tuntua? Mitä hänelle merkitsi vaikkapa se, että hän teki maassa listahistoriaa?

”Ei niin kauhean paljon. Se oli ihan hauskaa, että ihmiset innostuivat siitä niin paljon.”

Ja tänä vuonna hän sai Rockbjörn-palkinnot parhaana naispuolisena liveartistina ja vuoden ruotsalaisesta kappaleesta. Oliko niilläkään merkitystä?

”Nooh, niillä olisi varmaan ollut enemmän merkitystä, jos en olisi saanut niitä, tiedätkö? Se Grammis, jota en saanut? Se sattui. Mutta jos olisin saanut sen, niin se olisi päätynyt hyllylle pölyttymään. Sitä haluaa mitä ei voi saada.”

Grammis on Ruotsin suurin musiikkialan palkinto, joka vastaa Yhdysvaltain Grammy-palkintoa ja Suomen Emmoja. Vuoden 2015 Grammis jäi Bryantilta saamatta, mutta voisi kuvitella, että nyt palkinto on jo ihan nurkan takana.

”Sitten en välitä siitäkään. Who cares!”, nauraa Bryant.

Ensi vuonna Bryant julkaisee toisen albuminsa ja samalla hän saapuu konsertoimaan myös Suomeen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 4. 4

  Tällainen on Helsingin K-18-kauhukierros, jonka poliisi kielsi toisesta kaupungista – rääkkäys ja nöyryytys kesti kaksi tuntia

 5. 5

  Sushibuffetit valtasivat Helsingin – Testasimme neljä lounasbuffettia

 6. 6

  Heippa ysäri, muotia on nyt nollari: 20 upeaa asiaa 2000-luvun ensikymmeneltä

 7. 7

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 8. 8

  Helsinkiin pystytettiin päiväksi K-18-kauhutalo, jossa klovnit sitoivat tuoliin ja teurastaja uhkaili – testasimme

 9. 9

  Tinder – näin nettideittailun uusi aalto valtasi Suomen

 10. 10

  Herttoniemeen ilmestyi Putin-patsaita

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 2. 2

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 3. 3

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 4. 4

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 5. 5

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 6. 6

  JVG:n Jare ja VilleGalle täyttävät 30 vuotta – ”synttäribileet” syksyllä Hartwall-areenalla

 7. 7

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 8. 8

  Ympäri maailmaa levinnyt Buddha-Bar vierailee Helsingissä huhtikuussa

 9. 9

  Suomi-jazz valmiina Bremeniin – Näillä keinoilla Suomi pärjäisi vielä paremmin kansainvälisessä kilpailussa

 10. 10

  Kun Hollywood-tähti huutaa oudolla videolla "Just do it!", taustalla on tämä suomalaisnainen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 6. 6

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 10. 10

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koirarotu – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

 2. 2

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 3. 3

  Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

 4. 4

  Varastetun rynnäkkökiväärin takaisin hankkineen poliisin toiminnasta alkoi tutkinta – poliisin epäillään suojelleen rikollista

 5. 5

  Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

 6. 6

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 7. 7

  Verovaroilla hankitut Helsingin opetusviraston laitteet eivät koskaan edes käyneet kouluissa – päätyivät poliisin mukaan suoraan vääriin käsiin

 8. 8

  Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

 9. 9

  Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”

 10. 10

  Kahvi uhkaa loppua, jos ilmastonmuutos etenee – ”Tämä on dramaattisen vakavaa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 2. 2

  Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

 3. 3

  Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

 4. 4

  Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

 5. 5

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 6. 6

  Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

 7. 7

  Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

 8. 8

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 9. 9

  Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

 10. 10

  Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 4. 4

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 5. 5

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 8. 8

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 9. 9

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 10. 10

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Karhut maalaavat tauluja ja apinat valokuvaavat – Heikki Lehtosaaren intohimona on eläinten tekemä taide, kokoelmassa on jo noin kolmesataa teosta
 3. Ministerit kertoivat uusista keinoista vauhdittaa vientiä – Hallitus perustaa uuden yksikön yhdistämällä Tekesin ja Finpron
 4. Verovaroilla hankitut Helsingin opetusviraston laitteet eivät koskaan edes käyneet kouluissa – päätyivät poliisin mukaan suoraan vääriin käsiin
 5. Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”
 6. Markku Kanerva lupaa muutoksia Huuhkajien kokoonpanoon illan otteluun: ”Pohjalla on tietty ajatus, katson vähän pidemmälle”
 7. Apteekeilla on nyt poikkeuksellisia vaikeuksia saada mielialalääkkeitä ja ehkäisyrenkaita – voi katkaista jatkuvia lääkityksiä
 8. Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat
 9. Varastetun rynnäkkökiväärin takaisin hankkineen poliisin toiminnasta alkoi tutkinta – poliisin epäillään suojelleen rikollista
 10. Apu loppuu poliisin suruviestin jälkeen, syytetyn joutuu kohtaamaan taukohuoneessa – näin henkirikoksen uhrien omaiset kuvaavat kärsimystään
 11. Nuorten suoratoistokuuntelu kannattelee äänitemyyntiä – ala kasvoi jo toista vuotta peräkkäin
 12. Näytä lisää