Valikko

Opi säätelemään vuorokausirytmiäsi, opit nukkumaan – Nyt helsinkiläisnuorille näytetään, miten se tehdään

Tässä kuussa 7 500 helsinkiläisnuorta saa kirjeen.

Tässä kuussa 7 500 helsinkiläisnuorta saa kirjeen.


Se on kutsu unitutkimukseen, jollaista ei ole koskaan ennen yritetty missään päin maailmaa.


Jos tarpeeksi moni osallistuu, yksi ikäluokka helsinkiläisiä voi oppia nukkumaan.


Kysymys on niin arvokkaista taidoista, että moni huonosti nukkuva maksaisi niistä nyt heti maltaita.


Hankkeen nimi on SleepHelsinki! ja sitä vetää Helsingin yliopiston unitutkija ja kehityspsykologian professori Anu-Katriina Pesonen. Pesosen mukaan Suomessakin on korkea aika herätä unen merkitykseen.


”Me ajattelemme jatkuvasti liikuntaa, syömistä, kuinka tulla kauniimmiksi ja paremmiksi ihmisiksi tai paremmiksi ystäviksi”, hän sanoo.


”Uni on tässä listassa vain putoaminen johonkin toiseen todellisuuteen. Se, mitä me emme ajattele.”


Se on nurinkurista, koska unella on kaikissa edellämainituissa ja monessa muussakin ratkaiseva rooli.


Pesosen tutkimusryhmän teetättämissä peilipiirrustustehtävissä tulokset paranivat selvästi kun koehenkilöt ensin nukkuivat yöunet ja kokeilivat piirrostehtävää uudestaan aamulla.


Unen aikana tapahtuu paljon muistin organisoitumista. Siksi monenlaiset muistisuoritukset paranevat. Psykologian termein ”muistijäljet vahvistuvat”. Nukkumisen jälkeen se vaikealta tuntunut pianokappale tai skeittitemppu voikin sujua.


Jos ihminen taas saa liian vähän unta, muisti voi alkaa pätkiä. Pitkällä tähtäimellä univaikeudet ovat terveydelle vaarallisia.


Tietoa liian vähäisen unen vaaroista kyllä on, mutta ei se vielä auta.


Siihen vaaditaan vuorokausirytmin säätelytaitoja, ja juuri näitä SleepHelsinki!-unitutkimuksessa on tarkoitus tutkia.


Yli puolilla suomalaisnuorista on nukkumiseen liittyviä vaikeuksia. 15 prosentilla ne vaikeuttavat päivänaikaista toimintaa: on vaikea herätä tai pysyä hereillä, tulee keskittymisvaikeuksia, myöhästymisiä, poissaoloja.


Tämä ei ole välttämättä sama asia kuin iltavirkkuus. Iltavirkuiksi luetaan noin kolmasosa nuorista.


Uniongelmiin voi olla vaikea saada apua, koska ne eivät ole välttämättä kytköksissä mihinkään muuhun. Lievät sellaiset eivät kuulu varsinaisesti erikoissairaanhoitoon eikä kouluterveydenhuollossa välttämättä osata auttaa, koska auttamismenetelmistä on pulaa.


Yhdeksi ratkaisuksi on pohdittu koulunkäynnin myöhäistämistä. Tästä on tehty paljon tutkimuksia ja tulokset ovat ristiriitaisia, sanoo Pesonen.


”Joissakin tutkimuksissa nukkumisaikaa on onnistuttu pidentämään koulua myöhäistämällä, mutta osassa nukkumaanmeno on vain siirtynyt entistä myöhemmäksi. Se ei siis ole aina tuonut toivottua apua.”


Unitaitoja tarvitakseen ei tarvitse kärsiä unen puutteesta. Melkein kaikille on tuttu ilmiö, jota kutsutaan unitutkimuksessa sosiaaliseksi jetlagiksi: Jos viikonloppuna on valvonut ja seurauksena nukkunut todella myöhään, maanantaiaamun aikainen herätys voi tuntua samalta kuin aikaerorasitus.


Jos esimerkiksi herää sunnuntaina klo 14 ja maanantaina herätyskello soi klo 7, ”aikaeroa” tulee 7 tuntia.


Se on saman verran kuin jos lentäisi Atlantin yli New Yorkiin.


Tavallisesti nuoria lähestytään uniasioissa juuri koulun tai harrastusten kautta. Silloin paremmin nukkuminen kytkeytyy väkisin kouluun tai harrastuksiin liittyviin odotuksiin: Nuku paremmin, jotta pärjäisit paremmin koulussa!


Se on väärin Pesosen mukaan, koska nukkuminen on elämäntaito, joka on itsessään arvokas. Siksi SleepHelsinki!-niminen hanke on väestöpohjainen: melkein jokainen vuosina 1999–2000 syntynyt ja Helsingissä asuva saa kutsun tutkimukseen.


Ainoa rajaava tekijä on tutkimuksen rahoitus, jonka vuoksi se voidaan tehdä tässä vaiheessa vain suomeksi.


Jos historiallinen tutkimus onnistuu, se voidaan ehkä toistaa muualla maailmassa, kuten Australiassa, Norjassa tai Hollannissa, joissa tehdään myös korkealaatuista nuorten unitutkimusta.SleepHelsinki!-tutkimuksen ensimmäinen vaihe on nettikysely. Sen täyttämisessä ei mene kauempaa kuin 30 minuuttia, Pesonen lupaa.


Tieteilijät eivät paljasta yksittäisiä kysymyksiä, mutta kokonaisuutena janotaan hyvin monenlaista tietoa liittyen ihmisen mielialoihin, itsesäätelyyn, harrastuksiin ja uneen.


Yksi tutkijoita askarruttava kysymys on: Millaisilla tyypeillä ylipäänsä on vuorokausirytmin säätelyongelmia?


Aiemmin tehtyjen tutkimusten perusteella tiedetään, että heitä on monenlaisia.


Yhdelle joukolle vuorokauden tunnit eivät yksinkertaisesti riitä. He valvovat pidempään, koska mielenkiintoista tekemistä on yksinkertaisesti niin paljon.


Sitten ovat ne, jotka ”kelluvat vapaassa tilassa”. Nämä tyypit innostuvat tekemään omia juttuja, kuten pelaamaan tai hengaamaan netissä, illalla. Nukkumaanmeno venähtää helposti kahteen, vaikka koulu alkaa jo kahdeksalta.


”Nyt ei moralisoida tai tulla sanomaan, että hei, sun pitäisi nukkua enemmän. Tarkoitus on luoda yhteisö, jossa tutkitaan yhdessä tätä ilmiötä ja yritetään etsiä ratkaisuja.”


Ihmiset voi myös jakaa kahteen ryhmään sen mukaan, hahmottavatko he valvomisen ongelmaksi vai eivät.


Osa menee nukkumaan milloin menee eikä pohdi saati vaikeile sitä. Joillekin taas iskee päälle hirveä stressi kun he ovat menossa nukkumaan: Mitä jos en saakaan unta?


Kun tämä ajatus alkaa kiertää mielessä, uni karkaa yhä kauemmas.


Nyt tarkkana: On nimittäin olemassa optimaalinen aikaikkuna, jollon nukahtaminen on helpointa.


Se ajoittuu hetkeen, jolloin uneen vaikuttavat kaksi peruskomponenttia ovat synkroniassa.


Näitä ovat ihmisen sirkadiaaninen rytmi sekä unipaine, jonka voi tuntea väsymyksen tunteena.


Sirkadiaaninen rytmi käsittää paitsi elimistön lämpötilän, myös useita hormoneita, jotka kiertävät ihmisen kehossa 24 tunnin sykleissä ja säätelevät sitä, milloin me illalla nukahdamme. Tunnetuin on melatoniini, jota erittyy hämärtyessä.


Siksi monet nauttivat melatoniinilisää kesäisin kun valoisuus häiritsee nukahtamista.


Luontaisen väsymyksen tunteen saa varmistettu esimerkiksi harrastamalla fyysisesti rasittavaa urheilua hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Liian myöhään se nostaa vireystilaa ja vaikeuttaa nukkumista.


Unipaine tarkoittaa sananmukaisesti luontaista nukahtamistarvetta, joka kasvaa sitä mukaa kun ihminen pysyy hereillä. Jos herää puoliltapäivin, ei unipaine ole vielä ehtinyt kasvaa tarpeeksi suureksi, että iltayhdeksältä nukuttaisi.


SleepHelsinki!-hankkeen kakkosvaiheessa opetellaan käytännön taitoja, miten omaa, yksilöllistä vuorokausirytmiään voi säädellä. Tämä vaihe alkaa vuodenvaihteessa, jolloin osa osallistujista valitaan satunnaisesti erilaisiin ryhmiin.


Yksi käytännöistä on Skypen kautta tehtävä univalmennus. Univalmennuksessa asiantuntijan kanssa etsitään unta ylläpitäviä keinoja ja yritetään tukea niitä yksilöllisesti.


”Jos joku on ongelmapelaaja, unta ylläpitävät keinot ovat erilaisia kuin sille, joka ei saa sänkyyn mentyä kolmeen tuntiin unta, koska stressaa ja huolehtii”, Anu-Katriina Pesonen sanoo.


Lisäksi on kirkasvalohoito, jota varten Helsingin yliopiston tutkijat tuovat kokeeseen osallistuvien koteihin tarvittavat kirkasvalolamput. Valohoitoa tulee ottaa heti aamulla kun on herännyt, noin puolesta tunnista tuntiin.


Lisäksi käytössä on Helsingin yliopiston kehittämä Sleep Factory -kännykkäsovellus, jolla voi seura omaa vuorokausirytmiä ja tulla näin tietoisemmaksi omasta unirytmistään ja virkeystiloistaan.


Tietoisuuden lisäämisestä voi olla jo itsessään apua.


”Tätä nykyä kaikki lehdet ovat täynnä erilaisia vinkkejä, että tee näin niin nukut paremmin”, Pesonen sanoo.


”Nyt haetaan yksilöllisempiä ratkaisuja.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Uni
 • Tiede
 • Kotimaa
 • Sanoma Pro
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 2. 2

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 3. 3

  JVG:n Jare ja VilleGalle täyttävät 30 vuotta – ”synttäribileet” syksyllä Hartwall-areenalla

 4. 4

  Arkistoherkku Ylellä: 9-vuotias Li Andersson sanoo suorat sanat isästään

 5. 5

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 6. 6

  Ympäri maailmaa levinnyt Buddha-Bar vierailee Helsingissä huhtikuussa

 7. 7

  Tietokoneiden virheet paljastavat meille niiden pimeän puolen ja kertovat myös meistä itsestämme, sanoo tutkija – nyt hän valmistelee bugeista taidenäyttelyä

 8. 8

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 9. 9

  Kun Hollywood-tähti huutaa oudolla videolla "Just do it!", taustalla on tämä suomalaisnainen

 10. 10

  Nyt valitsi keskustan parhaat vauvakahvilat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 2. 2

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 3. 3

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 4. 4

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 5. 5

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 6. 6

  JVG:n Jare ja VilleGalle täyttävät 30 vuotta – ”synttäribileet” syksyllä Hartwall-areenalla

 7. 7

  Ympäri maailmaa levinnyt Buddha-Bar vierailee Helsingissä huhtikuussa

 8. 8

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 9. 9

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 10. 10

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 6. 6

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 10. 10

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

 2. 2

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 3. 3

  Miksi laihduttaminen on niin vaikeaa? Lihavuuden syy voi olla aivoissa

 4. 4

  Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

 5. 5

  Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

 6. 6

  Lapsille annetaan nyt uusvanhoja ja raamatullisia nimiä – Frozenin siivittämä Elsa-buumi hiipui, Sofia ja Onni palasivat kärkeen

 7. 7

  Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

 8. 8

  Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

 9. 9

  Kokoomus johtaa Helsingin vaalitaistoa niukasti, vihreät aivan tuntumassa

 10. 10

  Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 2. 2

  Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

 3. 3

  Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

 4. 4

  Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

 5. 5

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 6. 6

  Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

 7. 7

  Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

 8. 8

  Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

 9. 9

  Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

 10. 10

  Suurpalon sammutus jatkuu läpi tiistain vastaisen yön Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 4. 4

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 5. 5

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 8. 8

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 9. 9

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 10. 10

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 11. Näytä lisää