Valikko

Jättikokoiset seinämaalaukset tulivat vihdoin kaupunkiin, ja tällaisia ne ovat – Lähdimme muraalikierrokselle Sörnäisistä

Maailmalla kokonaisen kerrostalon seinän kokoiset taideteokset eli muraalit ovat olleet arkea jo vuosia. Nyt ne ovat tulleet myös Helsinkiin. Lähdetään muraalikierrokselle, jonka oppaana toimii galleristi Umut Kiukas.

Siinä se nyt on: Helsingin suurin muraali eli seinämaalaus. Nuorisosäätiön kulmatalo Sörnäisissä on maalattu parvekkeiden sisäpintaa myöten.

Pohjaväri alkaa punaisesta ja päättyy ylhäällä keltaiseen. Sen päällä on valkoisia kukkia, lehtiä ja muita kasvin osia:

Tällaisia jättikokoisia seinämaalauksia on tehty Helsinkiin viimeisen kahden vuoden aikana seitsemän – ja lisää tulee. Uusia muraaleja puuhaa kaupunkiin esimerkiksi Upea16-katutaidefestivaali ja Lisää katutaidetta Helsinkiin -hanke, jonka takana ovat Yhteismaa ry ja katutaideryhmä G-REX.

Upea16 on katutaidetapahtuma, joka levisi syyskuussa seitsemään eri suomalaiskaupunkiin, ja sen yhteydessä toteutettiin yhdeksän suurta muraalia – niistä kolme Helsinkiin. Tapahtuman taustalla vaikuttaa Katutaideyhdistys Päävärit ry.

Mitä uutta tässä muka on? Onhan isoja seinämaalauksia tehty talojen kylkiin jo 1800-luvulla. Silloin ne olivat kuitenkin pääasiassa mainoksia. Ja sitä ne olivat vielä 1990-luvulla, jolloin yritykset tilasivat myös taiteellisempia teoksia. Tältä ajalta on säilynyt esimerkiksi Iltalehden sponsoroima, pallopäistä sarjakuvahahmoa esittävä maalaus Runeberginkadulla.

Nykymuraaleista puuttuvat kuitenkin tällaiset kaupalliset kytkökset.

Taiteen nimissä on toki tehty isoja seinämaalauksia paljon ennen vuotta 2015. Esimerkiksi taiteilija Viva Granlundin ensimmäiset työt koristivat Helsingin sillanalusia jo viime vuosikymmenellä.

Uutta on kuitenkin se, että teokset ovat yhä isompia ja näyttävämpiä. Nyt maalataan kymmenien metrien korkuisten kerrostalojen seiniä ja jopa kokonaisia taloja. Muraalista on tullut jopa synonyymi talon koko seinän peittävälle maalaukselle.

”Minulle sana muraali tarkoittaa kuitenkin mitä tahansa seinään tehtyä taidetta, työn koosta huolimatta”, linjaa Umut Kiukas.

Hän pyörittää Helsingissä Make Your Mark -taidegalleriaa ja graffititarvikekauppaa. Kiukas aloitti graffitien maalaamisen 1980-luvulla ja on seurannut muraalikulttuuria vuosia.

Nyt hän on lupautunut esittelemään ja arvioimaan meille Helsingin uusia seinämaalauksia.

Miltä italialaisen Tellas-nimimerkillä esiintyvän taiteilijan teos Nuorisosäätiön kulmatalossa sitten näyttää asiantuntijan silmin? Kylmässä syystuulessa hytisevä Kiukas on kriittinen.

”Kaukaa tämä on hyvännäköinen, mutta läheltä katsottuna yksityiskohdat näyttävät vähän huolimattomasti tehdyiltä”, hän sanoo.

Kiukas veikkaa, että syynä on ollut työn nopea aikataulu: maalausta ei ole ollut aikaa viilata viikkoja. Se taas näkyy pieninä maalin valumina siellä täällä. Kiitosta saa rohkea toteutus – se, että teos leviää kaikille mahdollisille pinnoille.

Kiukas kertoo, että Tellas tekee myös graffiteja. Monet nykyiset muraalimaalarit ovat kuulemma aloittaneet graffitien parissa.

”Graffitimaalareilla on perspektiivi hallussa. He ovat tottuneet maalaamaan kokonaisia junavaunuja pimeissä ja ahtaissa paikoissa. Siitä on hyötyä, sillä 50 metrin seinää maalatessa ei voi koko ajan laskeutua alas katsomaan miltä työ näyttää”, Kiukas sanoo.

Myös tekijöiden luonne vetää muraalien pariin.

”Iso osa graffitimaalareista on vähän suuruudenhulluja. He haluavat maalata suuria teoksia näkyviin paikkoihin ja saada nimeään esille.”

Mutta mikä edes on graffitin ja muraalin ero? Ainakin aihevalinnat ovat erilaisia. Siinä missä graffiteissa pääosassa ovat yleensä sanat ja kirjaimet, muraaleissa keskitytään esittäviin aiheisiin, kuten ihmis- ja eläinhahmoihin – tai Tellaksen tapauksessa lehtiin ja kukkiin.

Muraalit ovat myös useammin luvan kanssa tehtyjä. Kokonainen kerrostalon seinä olisikin toki hankala maalata salaa.

Jatketaan matkaa osoitteeseen Hämeentie 78, jossa on Helsingin tuorein muraali, australialaisen Guido van Heltenin teos.

Tänä aamuna se on vielä keskeneräinen, mutta seitsemänkerroksisen kerrostalon päätyseinän yläosassa erottuvat jo nuoren tytön kasvot. Valmistumassa on ­realistinen mustavalkoinen jättimuotokuva.

”Näkee, että tekijä on tosi taitava. Kasvojen piirtäminen näin isossa koossa on tosi hankalaa”, Kiukas arvioi.

”Van Heltenillä on myös erottuva ja omintakeinen tyyli. Hänen töissään on aina taustalla joku tarina, mutta tästä kuvasta se ei harmi kyllä avaudu, eikä teoksesta oltu kerrottu lisää taiteilijan sivuillakaan.”

Guido Van Helten on joka tapauksessa kansainvälisesti tunnustettu tekijä, joka on maalannut viimeisten viiden vuoden aikana lähes 40 ison mittaluokan tilaustyötä Australiassa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Nykymuotoinen muraali onkin kansainvälinen ilmiö, jonka yhtenä alkulähteenä voidaan pitää 2000-luvun alussa nähtyä katutaidebuumia.

Ympäri maailman piirrettiin omatekoisia tarroja, virkattiin neulegraffiteja ja maalattiin stencileitä eli spraymaalilla sapluunan läpi tehtäviä kuvia. Englantilaisesta Banksysta tuli maailmankuulu katutaiteilija, jonka teoksia irrotettiin seinistä ja myytiin isolla rahalla keräilijöille.

Moni tekijä siirtyi maalaamaan yhä suurempia ja suurempia töitä. Pian talon korkuisista muraaleista tuli arkipäivää ja esimerkiksi Berliinin tietyissä kaupunginosissa niitä voi nähdä vähän joka korttelissa.

Tarroja ja stencileitä tehtiin Helsingissäkin, mutta muraalit rantautuivat meille jälkijunassa. Siinä missä esimerkiksi Lappeenrannassa ja Porissa otettiin ensiaskelet jo vuonna 2012, täällä alkuun päästiin vasta 2015.

Kiukas uskoo, että syy on vuosien 1998–2008 Stop töhryille -projektissa, jonka haamu leijui pitkään kaikenlaisen seinään maalatun julkisen taiteen yllä.

”Ilmapiiri alkoi muuttua vasta kun Suvilahteen saatiin luvallinen graffitiseinä vuonna 2011. Silloin tajuttiin, että ei tämä niin vaarallista olekaan.”

Viiden vuoden aikana tapahtunut asennemuutos on suuri: nyt luvallisia graffitiseiniä on Helsingissä jo kahdeksan kappaletta.

Joidenkin mielestä graffitista ja katutaiteesta on tullut jopa sisäsiistiä. Tästä kielii se, että mu­seoiden kaltaiset instituutiot ovat ottaneet ne omakseen.

Taidemuseo Artsi on toiminut graffitin ja muraalien puolestapuhujana Vantaalla, ja Helsingin kaupungin taidemuseo HAM puuhaa parhaillaan katutaidenäyttelyä, joka aukeaa keväällä 2018. Näyttelyä kuratoivan Satu Oksasen mukaan nyt ollaan kiinnostavassa tilanteessa, sillä graffiti ja katutaide ovat olleet perinteisesti instituutioiden ulkopuolisia taidemuotoja.

”Mietimme parhaillaan, miten ne voidaan tuoda museoihin”, Oksanen kertoo.

Tähän mennessä taidemuseo on esittänyt graffititaidetta Kampin metroaseman laiturilla toimivassa HAM-metro-galleriassa, jossa on ollut esimerkiksi suomalaisen Egsin töitä.

Oksanen näkee, että värikäs ja iloinen muraalitaide lisää suuren yleisön ymmärrystä katutaidetta ja graffitikulttuuria kohtaan. ”Kesyyntymistä on nähtävissä.”

Hän uskoo muraalien määrän kasvun liittyvän osittain uuden kaupunkikulttuurin nousuun, johon kuuluvat Ravintolapäivän kaltaiset ilmiöt.

”Helsinkiin on tullut ruohonjuuritason toimijoita, joiden kautta nämä asiat lähtevät liikkeelle.”

Muraalikierros jatkuu seuraavaksi Sysmänkujalle, Helsingin ensikodin takapihalle. Sinne valmistui syyskuussa ruotsalaisen GraffitiSthlm-kaksikon muraali. Värikkäässä graffitityylisessä maalauksessa on muun muassa kirjaimia, sarjakuvahahmoja ja aikuisen käsi, joka pitelee lapsen kättä. Kiukas kehuu teosta.

”Tässä on huomioitu ympäristö hyvin. Symboliikka liittyy paikkaan ja värimaailma voi piristää hankalassa tilanteessa olevia lapsia.”

Muraalista erottuvat sanat Kaos ja Klive. Ne ovat maalareiden nimimerkit. Molemmat ovat Kiukaksen tuttuja ja pitkän linjan ruotsalaisia graffitintekijöitä.

Kiukas kertoo, että he maalaavat nykyään myös pienempiä teoksia kankaalle, joita esitellään ja kaupataan taidegallerioissa.

Keräilijöille ja museoille myytävistä teoksista onkin tullut katutaiteilijoille hyvä tulonlähde. Pelkällä muraalien maalaamisella ei välttämättä elä (ainakaan kovin leveästi), mutta ne auttavat tuomaan tekijöille nimeä, joka taas herättää maksukykyisten ostajien kiinnostuksen.

Hyvä esimerkki on brasilialainen Os Gemeos -duo, jonka tauluista on maksettu huutokaupoissa lähivuosina yli 100 000 dollarin hintoja. Kiukaksen mukaan he ovat Banksyn jälkeen maailman tunnetuimmat katutaiteen tekijät.

Mennään sitten Helsingin uuden muraalikulttuurin alkulähteelle.

Ensimmäisenä uuden aallon muraalina voidaan pitää turkulaisen Jukka Hakasen seinämaalausta, joka valmistui Hämeentie 128:n seinään kesällä 2015. Kiukas tuntee tekijän ja paljastaa, että Hakanen maalaa myös graffiteja nimimerkillä Pallo.

”Hänellä on hauska tyyli. Jokainen kirjain on jokin esine, esimerkiksi L-kirjain on wc-pönttö.”

Arabian teos ei kuitenkaan edusta Hakasen graffitityyliä, vaan on konservatiivisempi. Seinään on maalattu muun muassa raitiovaunu 6, Arabian tehtaat, Vanhankaupunginkoski sekä muita alueen symboleja ja maamerkkejä.

”Sopii tänne, mutta jos olisin saanut itse valita, olisin tehnyt tästä enemmän graffitityylisen. Toisaalta, jos teos olisi ollut radikaalimpi, meillä ei ehkä olisi nyt näin hyvä tilanne”, Kiukas pohtii.

Tällä hän viittaa juuri nykyiseen muraalitrendiin. Hämeentie 128:n teos toimi tienraivaajana ja pian muutkin taloyhtiöt uskaltautuivat tilaamaan jättimaalauksia seinilleen.

Kirjainpohjaisiin graffiteihin verrattuna esittävät muraalit ovatkin helpommin suuren yleisön nieltävissä. Harva kun vastustaa kauniita kuvia.

Mutta onko muraalista mitään käytännön hyötyä talon asukkaille?

”Ainakin se on hyvä maamerkki. On helpompi sanoa vieraille, että se on se talo, jossa on kyljessä se iso tytön kuva kuin kertoa joku talon numero, jonka ihmiset unohtavat saman tien.”

Käymme vielä Roihuvuoressa. Prinssitie 4:n päätyseinään on juuri valmistunut isokokoinen linnun kuva, jonka tekijä on puolalainen katutaiteilija Otecki. Kiukas arvelee maalauksen esittävän tunturipöllöä ja kehuu aihevalintaa. ”Ainakin hän on tehnyt taustatyöt ja löytänyt kuvaan jotain paikallista.”

Myös hallittu värien käyttö saa kiitokset. Jos ei tietäisi työn historiaa, olisi vaikea sanoa, onko se tehty nyt vai 40 vuotta sitten. Tyyli on ajaton.

Yksi asia häntä silti pännii tässä ja muissa nyt nähdyissä teoksissa.

”Viidestä muraalista vain yksi oli suomalaisen tekemä. Olisi kiva, että kotimaisiin taiteilijoihin luotettaisiin. Jos alan ihmiset eivät sitä tee, meidän oma kulttuurimme ei koskaan nouse.”

Tässä jutussa esitellään Helsingin ja Vantaan uudet muraalit.

Oikaisu 17.10. klo 16.43. Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että taiteilija Tellas toimisi myös nimimerkillä Nemco. Juttuun on myös lisätty maininta siitä, että uusia muraaleja puuhaa Helsinkiin myös Upea16-katutaidetapahtuma, ja sen yhteydessä on syntynyt kolme artikkelissa mainittua muraalia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Muraali
 • Seinämaalaus
 • Helsinki
 • Vantaa
 • Taide
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 3. 3

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 4. 4

  Emma Kantanen löysi Pekingistä lesboyhteisön ja piirsi kokemuksistaan sarjakuvan: ”Vaikka Kiinassa sensuroidaan verkkoa, piirit löytyivät yllättävän nopeasti mobiili-somesta”

 5. 5

  Kaupunkijuhannus vilkastuu: Lonnan saareen uusi juhannustapahtuma, tähtenä Paperi T

 6. 6

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 7. 7

  Pieni tyttö vaeltaa yksin ympäri kyliä, kun vanhemmat vain ryyppäävät – Nyt puhuvat suomalaisen uutuuspelin alkoholistiperheissä kasvaneet tekijät, joille projekti oli ”puhdistava kokemus”

 8. 8

  Naiset alistetaan synnytyskoneiksi, homoja silvotaan ja tapetaan: HBO:n The Handmaid’s Tale on pelottavin ja vaikuttavin tv-sarja juuri nyt, koska se voisi olla täyttä totta

 9. 9

  Putous jatkuu huomenna: Tällainen on sarjan uusi tähti Ernest Lawson, joka on näyttelijänä itseoppinut – ja jonka ihonväristä vitsaillaan jo sarjan trailerissa

 10. 10

  Nyt puhuu Selänne-imitaattori, jonka videota lätkätähden lakimies vaatii pois verkosta: ”Jos tässä suojellaan vain brändiä, kyse on sensuurista”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 3. 3

  Nyt puhuu Selänne-imitaattori, jonka videota lätkätähden lakimies vaatii pois verkosta: ”Jos tässä suojellaan vain brändiä, kyse on sensuurista”

 4. 4

  13 asiaa, jotka opin naisen sukupuolielimistä lukemalla yhden sarjakuvakirjan

 5. 5

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 6. 6

  Emma Kantanen löysi Pekingistä lesboyhteisön ja piirsi kokemuksistaan sarjakuvan: ”Vaikka Kiinassa sensuroidaan verkkoa, piirit löytyivät yllättävän nopeasti mobiili-somesta”

 7. 7

  Pieni tyttö vaeltaa yksin ympäri kyliä, kun vanhemmat vain ryyppäävät – Nyt puhuvat suomalaisen uutuuspelin alkoholistiperheissä kasvaneet tekijät, joille projekti oli ”puhdistava kokemus”

 8. 8

  Pikatesti: Friends & Brgrs on astetta laadukkaampi hampurilaisketju

 9. 9

  Mitä tehdä Helsingissä juhannuksena? Nytin kattava opas kaupunkijuhannukseen

 10. 10

  ”Kaikkien aikojen sarjakesä!” ”Täynnä toivottuja uutuuksia!” Tai sitten ei – Tässä tv-kanavien tiedotteet käännettynä selkokielelle

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Pieni tyttö vaeltaa yksin ympäri kyliä, kun vanhemmat vain ryyppäävät – Nyt puhuvat suomalaisen uutuuspelin alkoholistiperheissä kasvaneet tekijät, joille projekti oli ”puhdistava kokemus”

 3. 3

  Näin ex-perussuomalaisten Sininen tulevaisuus -puoluenimelle kuittaillaan internetissä

 4. 4

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 5. 5

  Kanavaranta on täynnä trendiravintoloita, ja nyt sinne tuodaan myös kaikille avointa kaupunkikulttuuria – ”Fiilis kuin Seinen rannalla”

 6. 6

  Somehaasteessa ihmisillä on pari sekuntia aikaa hypätä turvaan ”laavalta”, tulokset upeita – Soitimme suomalaisnaiselle, jonka video leviää maailmalla

 7. 7

  Uuden Wolfenstein-videopelin traileri julkaistiin ja internetin äärioikeisto hermostui, koska siinä taistellaan natseja vastaan – vaikka pelisarjassa on tehty samaa jo vuodesta 1992

 8. 8

  Tässä 10 Helsingin kiinnostavinta fine dining -ravintolaa

 9. 9

  ”Kaikkien aikojen sarjakesä!” ”Täynnä toivottuja uutuuksia!” Tai sitten ei – Tässä tv-kanavien tiedotteet käännettynä selkokielelle

 10. 10

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

 2. 2

  Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

 3. 3

  Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

 4. 4

  Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

 5. 5

  Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

 6. 6

  HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

 7. 7

  Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

 8. 8

  Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

 9. 9

  Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

 10. 10

  Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

 2. 2

  Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

 3. 3

  Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

 6. 6

  Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

 7. 7

  Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

 8. 8

  Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

 9. 9

  Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

 10. 10

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

 2. 2

  Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

 5. 5

  Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

 6. 6

  Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

 7. 7

  Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

 8. 8

  Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

 9. 9

  Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

 10. 10

  Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

 11. Näytä lisää