Valikko

Tällainen on Noora Karman kauhutalo, jossa vieraat manaavat kuolleita ja näkevät kidutusta – testasimme

Aikuisille suunnatut – tai ainakin pieniltä lapsilta kielletyt – kauhutalot alkavat tehdä tuloaan Suomeen yhä enemmän.

Aikuisille suunnatut – tai ainakin pieniltä lapsilta kielletyt – kauhutalot alkavat tehdä tuloaan Suomeen yhä enemmän. Ja nyt on kauhutalojen sesonki: halloween-viikko.

Amerikkalaistyyliset kauhutalot ovat karmiviksi lavastettuja rakennuksia, joihin mennään yksin tai ryhmissä ja pelottelusta huolehtivat maskeeratut näyttelijät.

Suomen ensimmäinen kauhutaloyrittäjä oli After Dark Helsinki, joka avasi K–18-kauhukierroksen hylättyyn vuosaarelaishotelliin yhdeksi viikonlopuksi tasan vuosi sitten. Pienellä budjetilla ja talkoovoimin kasattu kokemus myytiin loppuun nopeasti.

Viime keväänä kauhukierros rakennettiin isompana Marian sairaalaan ja tänä syksynä After Dark on laajentanut toimintaansa Helsingin ulkopuolellekin, Imatralle.

Vielä kauhutaloista ei ole noussut samanlaista ilmiötä kuin esimerkiksi pakohuonepeleistä, joita järjestävät jo kymmenet yrittäjät ympäri Suomea, mutta nyt alalle on tullut uusi yrittäjä: tunnettu taikuri ja mentalisti Noora Karma.

Karma on vuokrannut Porvoosta historiallisen Näsin kartanon ja tehnyt siitä Kauhukartano-nimisen elämyskohteen kolmeksi viikonlopuksi. Ensimmäiset Kauhukartano-kierrokset käytiin viime perjantaina ja lauantaina.

After Dark Helsingin kauhutalot sisältävät rajua väkivaltaista ja seksuaalista kuvastoa, eikä Karma ole lähtenyt aivan yhtä rankalle linjalle. Kauhukartanon ikäraja on K-17 ja aikuisen seurassa K-14.

Kovasti sen pelottavuutta on silti hehkutettu ennakkoon. Onnistuuko taikuri-Karmalta myös kauhun herättäminen?

Koska Nyt.fi:ssä pyritään käymään läpi kaikki Suomen kauhutalokokemukset, kävimme testaamassa myös Karman kartanon. Tarkka kuvaus kierroksesta löytyy alempaa.

Kauhukartanokierrokset Näsin kartanossa (Näsinmäentie, Porvoo) 28.10, 29.10, 4.11. ja 5.11. klo 19–22. Osa kierroksista on loppuunvarattuja. Liput alkaen 29,50 e. Pyhäinpäivä 5. marraskuuta. Amerikkalaista halloweeniä vietetään 31. lokakuuta.

Jos aiot osallistua Kauhukartano-kierrokselle, älä lue juttua tätä pidemmälle!

Olennainen osa kauhutalojen tehoa on se, ettei kävijä tiedä, mitä kierroksella tulee vastaan. Jos siitä tietää liikaa etukäteen, kokemus on pilalla.

Eli SPOILERIVAROITUS!

Saavun Näsin kartanolle Porvoonjoen sillan tuntumaan puoli yhdeksän aikoihin illalla. Oman kierrokseni on määrä alkaa yhdeksältä.

Kauhukartanoksi koristeltua taloa ei ole valaistu, joten pimeässä sitä ei kunnolla näe edes viereiselle parkkipaikalle, mutta kuulee kyllä: Pihalta kaikuva mahtipontinen rituaalimusiikki kertoo, että oikeassa paikassa ollaan.

Näsin kartano on ainakin paikkana sopiva kauhukierrokselle. Rakennus on todellakin historiallinen. Sen tarkkaa rakennusajankohtaa ei edes tiedetä, arvioiden mukaan se on valmistunut 1700-luvun lopulla tai 1800-luvun alussa.

Pikkuhiljaa parkkipaikalle kerääntyy parikymmentä ihmistä, nuorempaa ja vanhempaa.

Vähän ennen yhdeksää vahtimestari tulee ja johdattaa meidät taskulampun kanssa pihan poikki ”tuomion ovelle” eli kartanon sisäänkäynnille.

Sitten mennään jonossa vastaanotolle, jossa Rocky Horror Picture Show -leffan yliampuvaan tyyliin pukeutunut ”teatterisihteeri Pipsa” tarkistaa liput ja kuittailee jokaiselle sisääntulijalle.

Sanon lippujonossa olevani lehdestä. ”Ja minä olen tasavallan presidentin siskontyttö, oletkos siitä kuullut”, sihteeri naljailee. Näyttelijä on mainio ja nostaa odotuksia itse kierrosta kohtaan.

Seuraavaksi kalpea, isokokoinen ja mykkä hovimestari ohjaa meidät aulaan odottelemaan. Kierroksen alkua odotellessa sihteeri naurattaa osallistujia eteisestä härskeillä jutuillaan.

Kartanon emäntä eli Karma toivottaa vieraat alkuun tervetulleiksi kaiuttimesta. Samalla hän käy läpi säännöt: keneenkään talossa ei saa koskea, mutta meille saa kuulemma tehdä mitä vain. Eikä kierrosta voi keskeyttää edes millään turvasanalla.

Hovimestari viittoo meidät isompaan saliin ja kerääntymään rinkiin pöydän ympärille. Pöydällä on viinilasi ja Tarot-korttipakka ja sen vieressä neljä tuolia. Mutta missä on itse emäntä?

Lopulta Noora Karma purjehtii huoneeseen synkeän emännän roolihahmossaan, mustassa hautajaismekossa ja kummitusmaisissa piilolinsseissä.

Pöydän ääreen asettuttuaan hän alkaa käydä läpi kartanon ja koko Porvoon historiaa 1500-luvulta lähtien. Historian oppiminen ei tietysti ole haitaksi, mutta esitelmä kestää turhan pitkään. Ehkä kartano on saatu vuokrattua kaupungilta sillä ehdolla, että kierrokseen kuuluu myös tällainen oppitunti?

Lopulta päästään asiaan: kartanossa kummittelee sen entinen omistaja, 1866 kuollut Johan Holm, Karma sanoo.

Karma yrittää maanitella Holmia näyttäytymään. Lasi rikkoutuu jossain paukahtaen. Muita poltergeist-ilmiöitä ei vielä näy tai kuulu.

Karma pyytää jotakuta tulemaan avuksi kannattelemaan ”henkikelloa.” Suostun apulaiseksi. Karma käskee minun pidellä kelloa aivan paikallaan – jos paikalla on henkiä, ne saavat kellon kilisemään, hän sanoo.

Onko täällä joku, Karma kysyy. Ja kyllä, kello kilisee, vaikken sitä itse liikuta milliäkään. Siinä ensimmäinen silmänkääntötemppu.

Muutaman lisäkysymyksen ja kellon kilinän perusteella nimenomaan Johan Holm -vainaa ilmoittaa paikallaolostaan.

Henkikellonumeron jälkeen Karma pyytää pöydän ääreen istumaan neljä vapaaehtoista. Tässä spiritismi-istunnossa heidän pitäisi saada pöytä liikkumaan kuin itsestään, ainoastaan pitämällä käsiä sen pinnalla.

Kovan manaamisen jälkeen Karma käskee nelikon nousta ylös tuoleistaan. Pöytä kohoaakin ilmaan heidän mukanaan, mutta kolahtaa myös aika pian takaisin lattiaan. Katsojana ei ole ihan varma, onnistuiko temppu täydellisesti.

Siihen esitys loppuu. Karma käskee meitä sitomaan vastaanotosta annetut silkkiliinat silmiemme päälle ja ottamaan vieressä olijaa kädestä kiinni.

Teemme työtä käskettyä. Näen liinan läpi hämärästi, mitä huoneessa tapahtuu. Porukkaa ohjataan jonossa ovelle, välillä Karma hivelee meitä kepillä ja heiluttelee kankaita kasvojen editse. Hän huomaa myös vakoiluni ja sitoo silmilleni paksumman liinan. Välillä hovimestari käy hönkimässä ja murisemassa naaman edessä.

Ovella side otetaan pois, ja sitten alkaa After Dark Helsingin kauhutaloista muistuttava kauhukierros-osuus. Siinä luovitaan muun muassa lakanalabyrintin ja kourivien käsien lävitse strobovalojen välkkyessä, vieraillaan kellarissa seuraamassa kidutusnäytelmää sekä kannibaalikokin verisessä keittiössä lakanoilla peitettyjen ”ruumiiden” nappaillessa yllättäen nilkoista.

Kierros ulottuu kartanon pihamaalle, jota koristavat repaleiset, roikkuvat lakanat. Maassa on lehtikasoja, joiden alta ponnahtaa tietysti lahkeita haparoivia zombeja. Niistä selvittyä eteen hyökkää pyöveli hirttoköysineen. Silmukka kaulassa siirrytään kohti parkkipaikkaa.

Niin vajaan tunnin mittainen elämys on ohi. Jotain saattoi pihalla tai talossa jäädä näkemättäkin, sillä aina ei ollut selvää, mihin kierroksella oli tarkoitus liikkua.

Kokonaisuutena Kauhukartano oli lievä pettymys etenkin After Dark Helsingin kauhutalot kokeneelle.

Kierros olisi voitu rakentaa ja suunnitella paremmin. Eniten ihmetytti, ettei erilaisia silmänkääntötemppuja tai trikkejä ollut mukana enemmän, ne kun ovat Noora Karman leipälaji. Taikatemppuihin panostamalla kierrokselle olisi myös saatu enemmän omaa ilmettä. Kauhukartanon kauhukuvasto oli sellaisenaan turhan tuttua jokaiselle lajityypin ystävälle.

Rytmitys ei myöskään täysin toiminut. Alussa oli liikaa odottelua ja lopun säikyttelyosuus siihen nähden melko nopeasti ohi.

Kauhukartanon Facebook-sivujen mukaan perjantain kierroksia ”vielä paikoin hiottiin”, eli ehkä osa ensi-iltapäivän ongelmista meni alkukankeuden piikkiin.

Jos on alle 18-vuotias, eikä halua kauhultaan äärielämyksiä, saa Kauhukartanosta varmasti muutaman kivan väristyksen. Ainakin esityksen aikana lähellä olleet osallistujat vaikuttivat säikkyvän. Liput ovat myös huokeammat kuin After Dark Helsingillä, jonka tämän vuoden kierrokset kustantavat 80 euroa.

Kauhukartanonkin kierroksista monet myytiin loppuun ennakkoon. Se kertoo, että tilausta interaktiivisille elämyksille riittää. After Dark Helsingin sekä Karman rinnalle voisi siis mahtua vielä muitakin kauhutaloyrittäjiä – onhan hieman samaa genreä edustavia pakohuonepelejäkin Suomessa jo kymmeniä.

Kauhukartanokierrokset Näsin kartanossa (Näsinmäentie, Porvoo) 28.10, 29.10, 4.11. ja 5.11. klo 19–22. Osa kierroksista on loppuunvarattuja. Liput alkaen 29,50 e. Pyhäinpäivä 5. marraskuuta. Amerikkalaista halloweeniä vietetään 31. lokakuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tapahtumat
 • taikuus
 • Porvoo
 • halloween
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

 2. 2

  Näyttelijä Johnny Depp yllätti faninsa Disneylandin Pirates of the Caribbean -ajelulla, kaikki sekosivat tietysti täysin

 3. 3

  Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

 4. 4

  ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

 5. 5

  Onko tässä elokuvateatterien tulevaisuus? Espooseen avattiin elokuvasali, jonka penkeissä on latauspisteet kännyköille ja läppäreille

 6. 6

  Hietsun rantakahvila on yrittäjille hankala paikka, ja vappuna siellä aukeava Badenbaden onkin ruokaravintola

 7. 7

  Menovinkkejä Helsingin vappuun – valitse tästä

 8. 8

  Kun julistetaan, että olet upea miltä tahansa näytätkin, osaa ärsyttää – Mistä se johtuu?

 9. 9

  Simpsonit kommentoi Trumpin ensimmäistä sataa päivää videolla, iva entisellään: ”presidentti” lähettää pitkän lakitekstin Fox Newsin tulkittavaksi

 10. 10

  Pyöreitä vartaloita esille enemmän, vaativat bloggarit ja tähdet, mutta onko se vain hyvä juttu?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

 2. 2

  Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

 3. 3

  22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

 4. 4

  Hietsun rantakahvila on yrittäjille hankala paikka, ja vappuna siellä aukeava Badenbaden onkin ruokaravintola

 5. 5

  Simpsonit kommentoi Trumpin ensimmäistä sataa päivää videolla, iva entisellään: ”presidentti” lähettää pitkän lakitekstin Fox Newsin tulkittavaksi

 6. 6

  Näyttelijä Johnny Depp yllätti faninsa Disneylandin Pirates of the Caribbean -ajelulla, kaikki sekosivat tietysti täysin

 7. 7

  Pyöreitä vartaloita esille enemmän, vaativat bloggarit ja tähdet, mutta onko se vain hyvä juttu?

 8. 8

  Kun julistetaan, että olet upea miltä tahansa näytätkin, osaa ärsyttää – Mistä se johtuu?

 9. 9

  Frozen 2 sai viimein julkaisupäivän: Elsa ja Anna palaavat valkokankaille marraskuussa 2019

 10. 10

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 2. 2

  ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

 3. 3

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 4. 4

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 5. 5

  Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

 6. 6

  Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

 7. 7

  Tällainen on Helsingin uusi K–18-kauhukierros, jonka edeltäjästä tehtiin rikosilmoitus – nyt paikkana on teatterimainen ”motelli”, joka pitää ensin löytää

 8. 8

  Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 9. 9

  Jenkkitavaratalo myy nettisivuillaan valemudattuja ”työmiesfarkkuja” reilulla 400 dollarilla, internet tietysti riemastui

 10. 10

  Game of Thronesin seitsemännen kauden ensimmäiset kuvat julkaistiin – analysoimme, mitä ne kertovat

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

 2. 2

  22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

 3. 3

  Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

 4. 4

  Mystinen ”Jakke” lyöttäytyy vierailulle ihmisten koteihin ja vie niistä tavaraa – poliisi pyytää vinkkejä koko pääkaupunkiseudulta

 5. 5

  Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

 6. 6

  Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

 7. 7

  Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

 8. 8

  Perussuomalaiset hävisi salkkujaossa kokoomukselle ja menetti valtaa turvapaikka­politiikassa – miksi se suostui tähän?

 9. 9

  Oulussa suurhälytys kemikaalitehtaalle – reaktoritornissa todennäköisesti vetyräjähdys

 10. 10

  Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

 2. 2

  Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

 3. 3

  ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

 4. 4

  Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

 5. 5

  Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

 6. 6

  Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

 7. 7

  Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

 8. 8

  Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikoksista on annettu kohtuullisen lieviä tuomioita”

 9. 9

  Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

 10. 10

  Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

 2. 2

  ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

 3. 3

  Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

 4. 4

  Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

 5. 5

  Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

 6. 6

  Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

 7. 7

  Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

 8. 8

  Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

 9. 9

  Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

 10. 10

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 11. Näytä lisää