Valikko

Tällainen on Noora Karman kauhutalo, jossa vieraat manaavat kuolleita ja näkevät kidutusta – testasimme

Aikuisille suunnatut – tai ainakin pieniltä lapsilta kielletyt – kauhutalot alkavat tehdä tuloaan Suomeen yhä enemmän.

Aikuisille suunnatut – tai ainakin pieniltä lapsilta kielletyt – kauhutalot alkavat tehdä tuloaan Suomeen yhä enemmän. Ja nyt on kauhutalojen sesonki: halloween-viikko.

Amerikkalaistyyliset kauhutalot ovat karmiviksi lavastettuja rakennuksia, joihin mennään yksin tai ryhmissä ja pelottelusta huolehtivat maskeeratut näyttelijät.

Suomen ensimmäinen kauhutaloyrittäjä oli After Dark Helsinki, joka avasi K–18-kauhukierroksen hylättyyn vuosaarelaishotelliin yhdeksi viikonlopuksi tasan vuosi sitten. Pienellä budjetilla ja talkoovoimin kasattu kokemus myytiin loppuun nopeasti.

Viime keväänä kauhukierros rakennettiin isompana Marian sairaalaan ja tänä syksynä After Dark on laajentanut toimintaansa Helsingin ulkopuolellekin, Imatralle.

Vielä kauhutaloista ei ole noussut samanlaista ilmiötä kuin esimerkiksi pakohuonepeleistä, joita järjestävät jo kymmenet yrittäjät ympäri Suomea, mutta nyt alalle on tullut uusi yrittäjä: tunnettu taikuri ja mentalisti Noora Karma.

Karma on vuokrannut Porvoosta historiallisen Näsin kartanon ja tehnyt siitä Kauhukartano-nimisen elämyskohteen kolmeksi viikonlopuksi. Ensimmäiset Kauhukartano-kierrokset käytiin viime perjantaina ja lauantaina.

After Dark Helsingin kauhutalot sisältävät rajua väkivaltaista ja seksuaalista kuvastoa, eikä Karma ole lähtenyt aivan yhtä rankalle linjalle. Kauhukartanon ikäraja on K-17 ja aikuisen seurassa K-14.

Kovasti sen pelottavuutta on silti hehkutettu ennakkoon. Onnistuuko taikuri-Karmalta myös kauhun herättäminen?

Koska Nyt.fi:ssä pyritään käymään läpi kaikki Suomen kauhutalokokemukset, kävimme testaamassa myös Karman kartanon. Tarkka kuvaus kierroksesta löytyy alempaa.

Kauhukartanokierrokset Näsin kartanossa (Näsinmäentie, Porvoo) 28.10, 29.10, 4.11. ja 5.11. klo 19–22. Osa kierroksista on loppuunvarattuja. Liput alkaen 29,50 e. Pyhäinpäivä 5. marraskuuta. Amerikkalaista halloweeniä vietetään 31. lokakuuta.

Jos aiot osallistua Kauhukartano-kierrokselle, älä lue juttua tätä pidemmälle!

Olennainen osa kauhutalojen tehoa on se, ettei kävijä tiedä, mitä kierroksella tulee vastaan. Jos siitä tietää liikaa etukäteen, kokemus on pilalla.

Eli SPOILERIVAROITUS!

Saavun Näsin kartanolle Porvoonjoen sillan tuntumaan puoli yhdeksän aikoihin illalla. Oman kierrokseni on määrä alkaa yhdeksältä.

Kauhukartanoksi koristeltua taloa ei ole valaistu, joten pimeässä sitä ei kunnolla näe edes viereiselle parkkipaikalle, mutta kuulee kyllä: Pihalta kaikuva mahtipontinen rituaalimusiikki kertoo, että oikeassa paikassa ollaan.

Näsin kartano on ainakin paikkana sopiva kauhukierrokselle. Rakennus on todellakin historiallinen. Sen tarkkaa rakennusajankohtaa ei edes tiedetä, arvioiden mukaan se on valmistunut 1700-luvun lopulla tai 1800-luvun alussa.

Pikkuhiljaa parkkipaikalle kerääntyy parikymmentä ihmistä, nuorempaa ja vanhempaa.

Vähän ennen yhdeksää vahtimestari tulee ja johdattaa meidät taskulampun kanssa pihan poikki ”tuomion ovelle” eli kartanon sisäänkäynnille.

Sitten mennään jonossa vastaanotolle, jossa Rocky Horror Picture Show -leffan yliampuvaan tyyliin pukeutunut ”teatterisihteeri Pipsa” tarkistaa liput ja kuittailee jokaiselle sisääntulijalle.

Sanon lippujonossa olevani lehdestä. ”Ja minä olen tasavallan presidentin siskontyttö, oletkos siitä kuullut”, sihteeri naljailee. Näyttelijä on mainio ja nostaa odotuksia itse kierrosta kohtaan.

Seuraavaksi kalpea, isokokoinen ja mykkä hovimestari ohjaa meidät aulaan odottelemaan. Kierroksen alkua odotellessa sihteeri naurattaa osallistujia eteisestä härskeillä jutuillaan.

Kartanon emäntä eli Karma toivottaa vieraat alkuun tervetulleiksi kaiuttimesta. Samalla hän käy läpi säännöt: keneenkään talossa ei saa koskea, mutta meille saa kuulemma tehdä mitä vain. Eikä kierrosta voi keskeyttää edes millään turvasanalla.

Hovimestari viittoo meidät isompaan saliin ja kerääntymään rinkiin pöydän ympärille. Pöydällä on viinilasi ja Tarot-korttipakka ja sen vieressä neljä tuolia. Mutta missä on itse emäntä?

Lopulta Noora Karma purjehtii huoneeseen synkeän emännän roolihahmossaan, mustassa hautajaismekossa ja kummitusmaisissa piilolinsseissä.

Pöydän ääreen asettuttuaan hän alkaa käydä läpi kartanon ja koko Porvoon historiaa 1500-luvulta lähtien. Historian oppiminen ei tietysti ole haitaksi, mutta esitelmä kestää turhan pitkään. Ehkä kartano on saatu vuokrattua kaupungilta sillä ehdolla, että kierrokseen kuuluu myös tällainen oppitunti?

Lopulta päästään asiaan: kartanossa kummittelee sen entinen omistaja, 1866 kuollut Johan Holm, Karma sanoo.

Karma yrittää maanitella Holmia näyttäytymään. Lasi rikkoutuu jossain paukahtaen. Muita poltergeist-ilmiöitä ei vielä näy tai kuulu.

Karma pyytää jotakuta tulemaan avuksi kannattelemaan ”henkikelloa.” Suostun apulaiseksi. Karma käskee minun pidellä kelloa aivan paikallaan – jos paikalla on henkiä, ne saavat kellon kilisemään, hän sanoo.

Onko täällä joku, Karma kysyy. Ja kyllä, kello kilisee, vaikken sitä itse liikuta milliäkään. Siinä ensimmäinen silmänkääntötemppu.

Muutaman lisäkysymyksen ja kellon kilinän perusteella nimenomaan Johan Holm -vainaa ilmoittaa paikallaolostaan.

Henkikellonumeron jälkeen Karma pyytää pöydän ääreen istumaan neljä vapaaehtoista. Tässä spiritismi-istunnossa heidän pitäisi saada pöytä liikkumaan kuin itsestään, ainoastaan pitämällä käsiä sen pinnalla.

Kovan manaamisen jälkeen Karma käskee nelikon nousta ylös tuoleistaan. Pöytä kohoaakin ilmaan heidän mukanaan, mutta kolahtaa myös aika pian takaisin lattiaan. Katsojana ei ole ihan varma, onnistuiko temppu täydellisesti.

Siihen esitys loppuu. Karma käskee meitä sitomaan vastaanotosta annetut silkkiliinat silmiemme päälle ja ottamaan vieressä olijaa kädestä kiinni.

Teemme työtä käskettyä. Näen liinan läpi hämärästi, mitä huoneessa tapahtuu. Porukkaa ohjataan jonossa ovelle, välillä Karma hivelee meitä kepillä ja heiluttelee kankaita kasvojen editse. Hän huomaa myös vakoiluni ja sitoo silmilleni paksumman liinan. Välillä hovimestari käy hönkimässä ja murisemassa naaman edessä.

Ovella side otetaan pois, ja sitten alkaa After Dark Helsingin kauhutaloista muistuttava kauhukierros-osuus. Siinä luovitaan muun muassa lakanalabyrintin ja kourivien käsien lävitse strobovalojen välkkyessä, vieraillaan kellarissa seuraamassa kidutusnäytelmää sekä kannibaalikokin verisessä keittiössä lakanoilla peitettyjen ”ruumiiden” nappaillessa yllättäen nilkoista.

Kierros ulottuu kartanon pihamaalle, jota koristavat repaleiset, roikkuvat lakanat. Maassa on lehtikasoja, joiden alta ponnahtaa tietysti lahkeita haparoivia zombeja. Niistä selvittyä eteen hyökkää pyöveli hirttoköysineen. Silmukka kaulassa siirrytään kohti parkkipaikkaa.

Niin vajaan tunnin mittainen elämys on ohi. Jotain saattoi pihalla tai talossa jäädä näkemättäkin, sillä aina ei ollut selvää, mihin kierroksella oli tarkoitus liikkua.

Kokonaisuutena Kauhukartano oli lievä pettymys etenkin After Dark Helsingin kauhutalot kokeneelle.

Kierros olisi voitu rakentaa ja suunnitella paremmin. Eniten ihmetytti, ettei erilaisia silmänkääntötemppuja tai trikkejä ollut mukana enemmän, ne kun ovat Noora Karman leipälaji. Taikatemppuihin panostamalla kierrokselle olisi myös saatu enemmän omaa ilmettä. Kauhukartanon kauhukuvasto oli sellaisenaan turhan tuttua jokaiselle lajityypin ystävälle.

Rytmitys ei myöskään täysin toiminut. Alussa oli liikaa odottelua ja lopun säikyttelyosuus siihen nähden melko nopeasti ohi.

Kauhukartanon Facebook-sivujen mukaan perjantain kierroksia ”vielä paikoin hiottiin”, eli ehkä osa ensi-iltapäivän ongelmista meni alkukankeuden piikkiin.

Jos on alle 18-vuotias, eikä halua kauhultaan äärielämyksiä, saa Kauhukartanosta varmasti muutaman kivan väristyksen. Ainakin esityksen aikana lähellä olleet osallistujat vaikuttivat säikkyvän. Liput ovat myös huokeammat kuin After Dark Helsingillä, jonka tämän vuoden kierrokset kustantavat 80 euroa.

Kauhukartanonkin kierroksista monet myytiin loppuun ennakkoon. Se kertoo, että tilausta interaktiivisille elämyksille riittää. After Dark Helsingin sekä Karman rinnalle voisi siis mahtua vielä muitakin kauhutaloyrittäjiä – onhan hieman samaa genreä edustavia pakohuonepelejäkin Suomessa jo kymmeniä.

Kauhukartanokierrokset Näsin kartanossa (Näsinmäentie, Porvoo) 28.10, 29.10, 4.11. ja 5.11. klo 19–22. Osa kierroksista on loppuunvarattuja. Liput alkaen 29,50 e. Pyhäinpäivä 5. marraskuuta. Amerikkalaista halloweeniä vietetään 31. lokakuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tapahtumat
 • taikuus
 • Porvoo
 • halloween
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 3. 3

  Pieni tyttö vaeltaa yksin ympäri kyliä, kun vanhemmat vain ryyppäävät – Nyt puhuvat suomalaisen uutuuspelin alkoholistiperheissä kasvaneet tekijät, joille projekti oli ”puhdistava kokemus”

 4. 4

  13 asiaa, jotka opin naisen sukupuolielimistä lukemalla yhden sarjakuvakirjan

 5. 5

  Nyt puhuu Selänne-imitaattori, jonka videota lätkätähden lakimies vaatii pois verkosta: ”Jos tässä suojellaan vain brändiä, kyse on sensuurista”

 6. 6

  ”Kaikkien aikojen sarjakesä!” ”Täynnä toivottuja uutuuksia!” Tai sitten ei – Tässä tv-kanavien tiedotteet käännettynä selkokielelle

 7. 7

  Emma Kantanen löysi Pekingistä lesboyhteisön ja piirsi kokemuksistaan sarjakuvan: ”Vaikka Kiinassa sensuroidaan verkkoa, piirit löytyivät yllättävän nopeasti mobiili-somesta”

 8. 8

  Näin ex-perussuomalaisten Sininen tulevaisuus -puoluenimelle kuittaillaan internetissä

 9. 9

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 10. 10

  Mies varasti amputoidun varpaan kanadalaisesta baarista, pilasi paikan erikoiscocktailin (johon varvas kuuluu)

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 3. 3

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 4. 4

  Nyt puhuu Selänne-imitaattori, jonka videota lätkätähden lakimies vaatii pois verkosta: ”Jos tässä suojellaan vain brändiä, kyse on sensuurista”

 5. 5

  Emma Kantanen löysi Pekingistä lesboyhteisön ja piirsi kokemuksistaan sarjakuvan: ”Vaikka Kiinassa sensuroidaan verkkoa, piirit löytyivät yllättävän nopeasti mobiili-somesta”

 6. 6

  13 asiaa, jotka opin naisen sukupuolielimistä lukemalla yhden sarjakuvakirjan

 7. 7

  Mies varasti amputoidun varpaan kanadalaisesta baarista, pilasi paikan erikoiscocktailin (johon varvas kuuluu)

 8. 8

  ”Kaikkien aikojen sarjakesä!” ”Täynnä toivottuja uutuuksia!” Tai sitten ei – Tässä tv-kanavien tiedotteet käännettynä selkokielelle

 9. 9

  Pieni tyttö vaeltaa yksin ympäri kyliä, kun vanhemmat vain ryyppäävät – Nyt puhuvat suomalaisen uutuuspelin alkoholistiperheissä kasvaneet tekijät, joille projekti oli ”puhdistava kokemus”

 10. 10

  Naiset alistetaan synnytyskoneiksi, homoja silvotaan ja tapetaan: HBO:n The Handmaid’s Tale on pelottavin ja vaikuttavin tv-sarja juuri nyt, koska se voisi olla täyttä totta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Pieni tyttö vaeltaa yksin ympäri kyliä, kun vanhemmat vain ryyppäävät – Nyt puhuvat suomalaisen uutuuspelin alkoholistiperheissä kasvaneet tekijät, joille projekti oli ”puhdistava kokemus”

 3. 3

  Näin ex-perussuomalaisten Sininen tulevaisuus -puoluenimelle kuittaillaan internetissä

 4. 4

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 5. 5

  Kanavaranta on täynnä trendiravintoloita, ja nyt sinne tuodaan myös kaikille avointa kaupunkikulttuuria – ”Fiilis kuin Seinen rannalla”

 6. 6

  Somehaasteessa ihmisillä on pari sekuntia aikaa hypätä turvaan ”laavalta”, tulokset upeita – Soitimme suomalaisnaiselle, jonka video leviää maailmalla

 7. 7

  Uuden Wolfenstein-videopelin traileri julkaistiin ja internetin äärioikeisto hermostui, koska siinä taistellaan natseja vastaan – vaikka pelisarjassa on tehty samaa jo vuodesta 1992

 8. 8

  Tässä 10 Helsingin kiinnostavinta fine dining -ravintolaa

 9. 9

  ”Kaikkien aikojen sarjakesä!” ”Täynnä toivottuja uutuuksia!” Tai sitten ei – Tässä tv-kanavien tiedotteet käännettynä selkokielelle

 10. 10

  Kesän jättikonserteissa korostuu tukeva makkaraperunarock – Suurimmille kiertueille Suomi ei ole tarpeeksi kiinnostava

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

 2. 2

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 3. 3

  Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

 4. 4

  Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

 5. 5

  Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

 6. 6

  Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

 7. 7

  5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

 8. 8

  Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

 9. 9

  Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

 10. 10

  Saaressa juhannusta viettänyt hukkui Puumalassa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

 3. 3

  Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

 4. 4

  13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

 5. 5

  Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

 6. 6

  Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

 7. 7

  Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

 8. 8

  Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

 9. 9

  Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

 10. 10

  Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

 2. 2

  Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

 3. 3

  Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

 4. 4

  Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

 5. 5

  Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

 6. 6

  Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

 7. 7

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 8. 8

  Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

 9. 9

  Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

 10. 10

  Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

 11. Näytä lisää