Tällainen on Noora Karman kauhutalo, jossa vieraat manaavat kuolleita ja näkevät kidutusta – testasimme

Aikuisille suunnatut – tai ainakin pieniltä lapsilta kielletyt – kauhutalot alkavat tehdä tuloaan Suomeen yhä enemmän.

Aikuisille suunnatut – tai ainakin pieniltä lapsilta kielletyt – kauhutalot alkavat tehdä tuloaan Suomeen yhä enemmän. Ja nyt on kauhutalojen sesonki: halloween-viikko.

Amerikkalaistyyliset kauhutalot ovat karmiviksi lavastettuja rakennuksia, joihin mennään yksin tai ryhmissä ja pelottelusta huolehtivat maskeeratut näyttelijät.

Suomen ensimmäinen kauhutaloyrittäjä oli After Dark Helsinki, joka avasi K–18-kauhukierroksen hylättyyn vuosaarelaishotelliin yhdeksi viikonlopuksi tasan vuosi sitten. Pienellä budjetilla ja talkoovoimin kasattu kokemus myytiin loppuun nopeasti.

Viime keväänä kauhukierros rakennettiin isompana Marian sairaalaan ja tänä syksynä After Dark on laajentanut toimintaansa Helsingin ulkopuolellekin, Imatralle.

Vielä kauhutaloista ei ole noussut samanlaista ilmiötä kuin esimerkiksi pakohuonepeleistä, joita järjestävät jo kymmenet yrittäjät ympäri Suomea, mutta nyt alalle on tullut uusi yrittäjä: tunnettu taikuri ja mentalisti Noora Karma.

Karma on vuokrannut Porvoosta historiallisen Näsin kartanon ja tehnyt siitä Kauhukartano-nimisen elämyskohteen kolmeksi viikonlopuksi. Ensimmäiset Kauhukartano-kierrokset käytiin viime perjantaina ja lauantaina.

After Dark Helsingin kauhutalot sisältävät rajua väkivaltaista ja seksuaalista kuvastoa, eikä Karma ole lähtenyt aivan yhtä rankalle linjalle. Kauhukartanon ikäraja on K-17 ja aikuisen seurassa K-14.

Kovasti sen pelottavuutta on silti hehkutettu ennakkoon. Onnistuuko taikuri-Karmalta myös kauhun herättäminen?

Koska Nyt.fi:ssä pyritään käymään läpi kaikki Suomen kauhutalokokemukset, kävimme testaamassa myös Karman kartanon. Tarkka kuvaus kierroksesta löytyy alempaa.

Kauhukartanokierrokset Näsin kartanossa (Näsinmäentie, Porvoo) 28.10, 29.10, 4.11. ja 5.11. klo 19–22. Osa kierroksista on loppuunvarattuja. Liput alkaen 29,50 e. Pyhäinpäivä 5. marraskuuta. Amerikkalaista halloweeniä vietetään 31. lokakuuta.

Jos aiot osallistua Kauhukartano-kierrokselle, älä lue juttua tätä pidemmälle!

Olennainen osa kauhutalojen tehoa on se, ettei kävijä tiedä, mitä kierroksella tulee vastaan. Jos siitä tietää liikaa etukäteen, kokemus on pilalla.

Eli SPOILERIVAROITUS!

Saavun Näsin kartanolle Porvoonjoen sillan tuntumaan puoli yhdeksän aikoihin illalla. Oman kierrokseni on määrä alkaa yhdeksältä.

Kauhukartanoksi koristeltua taloa ei ole valaistu, joten pimeässä sitä ei kunnolla näe edes viereiselle parkkipaikalle, mutta kuulee kyllä: Pihalta kaikuva mahtipontinen rituaalimusiikki kertoo, että oikeassa paikassa ollaan.

Näsin kartano on ainakin paikkana sopiva kauhukierrokselle. Rakennus on todellakin historiallinen. Sen tarkkaa rakennusajankohtaa ei edes tiedetä, arvioiden mukaan se on valmistunut 1700-luvun lopulla tai 1800-luvun alussa.

Pikkuhiljaa parkkipaikalle kerääntyy parikymmentä ihmistä, nuorempaa ja vanhempaa.

Vähän ennen yhdeksää vahtimestari tulee ja johdattaa meidät taskulampun kanssa pihan poikki ”tuomion ovelle” eli kartanon sisäänkäynnille.

Sitten mennään jonossa vastaanotolle, jossa Rocky Horror Picture Show -leffan yliampuvaan tyyliin pukeutunut ”teatterisihteeri Pipsa” tarkistaa liput ja kuittailee jokaiselle sisääntulijalle.

Sanon lippujonossa olevani lehdestä. ”Ja minä olen tasavallan presidentin siskontyttö, oletkos siitä kuullut”, sihteeri naljailee. Näyttelijä on mainio ja nostaa odotuksia itse kierrosta kohtaan.

Seuraavaksi kalpea, isokokoinen ja mykkä hovimestari ohjaa meidät aulaan odottelemaan. Kierroksen alkua odotellessa sihteeri naurattaa osallistujia eteisestä härskeillä jutuillaan.

Kartanon emäntä eli Karma toivottaa vieraat alkuun tervetulleiksi kaiuttimesta. Samalla hän käy läpi säännöt: keneenkään talossa ei saa koskea, mutta meille saa kuulemma tehdä mitä vain. Eikä kierrosta voi keskeyttää edes millään turvasanalla.

Hovimestari viittoo meidät isompaan saliin ja kerääntymään rinkiin pöydän ympärille. Pöydällä on viinilasi ja Tarot-korttipakka ja sen vieressä neljä tuolia. Mutta missä on itse emäntä?

Lopulta Noora Karma purjehtii huoneeseen synkeän emännän roolihahmossaan, mustassa hautajaismekossa ja kummitusmaisissa piilolinsseissä.

Pöydän ääreen asettuttuaan hän alkaa käydä läpi kartanon ja koko Porvoon historiaa 1500-luvulta lähtien. Historian oppiminen ei tietysti ole haitaksi, mutta esitelmä kestää turhan pitkään. Ehkä kartano on saatu vuokrattua kaupungilta sillä ehdolla, että kierrokseen kuuluu myös tällainen oppitunti?

Lopulta päästään asiaan: kartanossa kummittelee sen entinen omistaja, 1866 kuollut Johan Holm, Karma sanoo.

Karma yrittää maanitella Holmia näyttäytymään. Lasi rikkoutuu jossain paukahtaen. Muita poltergeist-ilmiöitä ei vielä näy tai kuulu.

Karma pyytää jotakuta tulemaan avuksi kannattelemaan ”henkikelloa.” Suostun apulaiseksi. Karma käskee minun pidellä kelloa aivan paikallaan – jos paikalla on henkiä, ne saavat kellon kilisemään, hän sanoo.

Onko täällä joku, Karma kysyy. Ja kyllä, kello kilisee, vaikken sitä itse liikuta milliäkään. Siinä ensimmäinen silmänkääntötemppu.

Muutaman lisäkysymyksen ja kellon kilinän perusteella nimenomaan Johan Holm -vainaa ilmoittaa paikallaolostaan.

Henkikellonumeron jälkeen Karma pyytää pöydän ääreen istumaan neljä vapaaehtoista. Tässä spiritismi-istunnossa heidän pitäisi saada pöytä liikkumaan kuin itsestään, ainoastaan pitämällä käsiä sen pinnalla.

Kovan manaamisen jälkeen Karma käskee nelikon nousta ylös tuoleistaan. Pöytä kohoaakin ilmaan heidän mukanaan, mutta kolahtaa myös aika pian takaisin lattiaan. Katsojana ei ole ihan varma, onnistuiko temppu täydellisesti.

Siihen esitys loppuu. Karma käskee meitä sitomaan vastaanotosta annetut silkkiliinat silmiemme päälle ja ottamaan vieressä olijaa kädestä kiinni.

Teemme työtä käskettyä. Näen liinan läpi hämärästi, mitä huoneessa tapahtuu. Porukkaa ohjataan jonossa ovelle, välillä Karma hivelee meitä kepillä ja heiluttelee kankaita kasvojen editse. Hän huomaa myös vakoiluni ja sitoo silmilleni paksumman liinan. Välillä hovimestari käy hönkimässä ja murisemassa naaman edessä.

Ovella side otetaan pois, ja sitten alkaa After Dark Helsingin kauhutaloista muistuttava kauhukierros-osuus. Siinä luovitaan muun muassa lakanalabyrintin ja kourivien käsien lävitse strobovalojen välkkyessä, vieraillaan kellarissa seuraamassa kidutusnäytelmää sekä kannibaalikokin verisessä keittiössä lakanoilla peitettyjen ”ruumiiden” nappaillessa yllättäen nilkoista.

Kierros ulottuu kartanon pihamaalle, jota koristavat repaleiset, roikkuvat lakanat. Maassa on lehtikasoja, joiden alta ponnahtaa tietysti lahkeita haparoivia zombeja. Niistä selvittyä eteen hyökkää pyöveli hirttoköysineen. Silmukka kaulassa siirrytään kohti parkkipaikkaa.

Niin vajaan tunnin mittainen elämys on ohi. Jotain saattoi pihalla tai talossa jäädä näkemättäkin, sillä aina ei ollut selvää, mihin kierroksella oli tarkoitus liikkua.

Kokonaisuutena Kauhukartano oli lievä pettymys etenkin After Dark Helsingin kauhutalot kokeneelle.

Kierros olisi voitu rakentaa ja suunnitella paremmin. Eniten ihmetytti, ettei erilaisia silmänkääntötemppuja tai trikkejä ollut mukana enemmän, ne kun ovat Noora Karman leipälaji. Taikatemppuihin panostamalla kierrokselle olisi myös saatu enemmän omaa ilmettä. Kauhukartanon kauhukuvasto oli sellaisenaan turhan tuttua jokaiselle lajityypin ystävälle.

Rytmitys ei myöskään täysin toiminut. Alussa oli liikaa odottelua ja lopun säikyttelyosuus siihen nähden melko nopeasti ohi.

Kauhukartanon Facebook-sivujen mukaan perjantain kierroksia ”vielä paikoin hiottiin”, eli ehkä osa ensi-iltapäivän ongelmista meni alkukankeuden piikkiin.

Jos on alle 18-vuotias, eikä halua kauhultaan äärielämyksiä, saa Kauhukartanosta varmasti muutaman kivan väristyksen. Ainakin esityksen aikana lähellä olleet osallistujat vaikuttivat säikkyvän. Liput ovat myös huokeammat kuin After Dark Helsingillä, jonka tämän vuoden kierrokset kustantavat 80 euroa.

Kauhukartanonkin kierroksista monet myytiin loppuun ennakkoon. Se kertoo, että tilausta interaktiivisille elämyksille riittää. After Dark Helsingin sekä Karman rinnalle voisi siis mahtua vielä muitakin kauhutaloyrittäjiä – onhan hieman samaa genreä edustavia pakohuonepelejäkin Suomessa jo kymmeniä.

Kauhukartanokierrokset Näsin kartanossa (Näsinmäentie, Porvoo) 28.10, 29.10, 4.11. ja 5.11. klo 19–22. Osa kierroksista on loppuunvarattuja. Liput alkaen 29,50 e. Pyhäinpäivä 5. marraskuuta. Amerikkalaista halloweeniä vietetään 31. lokakuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tapahtumat
 • taikuus
 • Porvoo
 • halloween
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  ”Hyvänä hetkenä voi tienata 160 euroa tunnissa” – Kiersimme Helsingin parhaat katusoittopaikat ja kysyimme muusikoilta, miten saa seteleitä kolikoiden sijaan

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 4. 4

  Kuka voittaa Game of Thronesin ja saa Rautavaltaistuimen? Äänestä suosikkiasi

 5. 5

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 6. 6

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 7. 7

  Arnold Schwarzenegger ei olisi mitään ilman hänen elokuvissaan esiintyviä lukemattomia naisia – Testaa, montako heistä tunnistat

 8. 8

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 9. 9

  Näin teet Helsinki-kierroksen Uuno Turhapuron jalanjäljissä

 10. 10

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 2. 2

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 3. 3

  Kuka voittaa Game of Thronesin ja saa Rautavaltaistuimen? Äänestä suosikkiasi

 4. 4

  Arnold Schwarzenegger ei olisi mitään ilman hänen elokuvissaan esiintyviä lukemattomia naisia – Testaa, montako heistä tunnistat

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 6. 6

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 7. 7

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 8. 8

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 9. 9

  Ensi viikolla Helsingissä nähdään esitys, jonka yleisöltä kerätään heidän Facebook-päivityksiään ja niitä käytetään osana show’ta – tästä on kyse

 10. 10

  Tässä 9 kiinnostavinta pizzeriaa Helsingissä juuri nyt

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 4. 4

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 5. 5

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 6. 6

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 7. 7

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 8. 8

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 9. 9

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 10. 10

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Yhdysvaltain senaatti kaatoi yhdellä äänellä Obamacaren ”laihan kumouksen” – McCain taas ratkaisijoiden joukossa

 2. 2

  Trumpin uuden viestintäjohtajan alatyylinen vuodatus vei Valkoisen talon sisäiset riidat uudelle tasolle – haukkui kansliapäällikköä ”skitsoksi” ja uhkasi erottaa kaikki alaisensa

 3. 3

  Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

 4. 4

  Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

 5. 5

  Kymmenet arvokkaat huvilat rapistuvat Helsingin käsiin, koska kaupunki ei ole pystynyt kunnostamaan tai myymään niitä

 6. 6

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 7. 7

  ”Lapsena silvottu nainen ei välttämättä tiedä, miltä sukuelimien tulisi näyttää” – Britanniassa silpomisesta saa kovan rangaistuksen, Suomessa ei ole edes silpomista koskevaa lakia

 8. 8

  Suomalaislapsilta vaaditaan liikaa itsenäisyyttä – Ranskassa pikku koululaisten ei tarvitse viettää iltapäiviään yksin

 9. 9

  Vuoden parhaassa nuortenelokuvassa on muskeleita, räjähtäviä taloja ja feministinen sankari, jollaista satavuotias Suomi kipeästi kaipaa

 10. 10

  Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 2. 2

  Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

 3. 3

  Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

 4. 4

  Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

 5. 5

  Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

 6. 6

  Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

 7. 7

  Niinistö ja Putin kävivät oopperassa Putinin Suomen-vierailun päätteeksi – faniseurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

 8. 8

  Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

 9. 9

  Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

 10. 10

  Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 2. 2

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 3. 3

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 4. 4

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 7. 7

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 8. 8

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 11. Näytä lisää