Tämän vuoksi Pokémon ja pellenä pelottelu levisivät ympäri maailmaa – elämme aikaa, jossa internet tulee kaduille ja paisuu maniaksi

Maailmaa ja sen mediaa riivasi viime viikolla erikoinen ilmiö.

Maailmaa ja sen mediaa riivasi viime viikolla erikoinen ilmiö. Pellet. Kyllä, pellet.

Erikoisista pellehavainnoista uutisoitiin niin Suomessa, Brasiliassa, Britanniassa kuin Yhdysvalloissakin. Kaduilla vaeltelevat klovnit pelottelivat lapsia ja aikuisia tai vain tuijottivat ohikulkijoita puskista. Joskus klovnilla oli kädessään veitsi, joskus ei mitään, kammottavia ne olivat aina.

Vaikutti, että klovneja oli kaikkialla: pellejä bongattiin sosiaalisessa mediassa ja ne olivat pääuutinen monessa maassa, myös Suomessa. Poliisi otti kantaa. Aihe oli viikonloppuna jo lehtien kannessa.

Sitten tuli maanantai, ja pelleistä ei kuulunut enää mitään.

Ei siis mitään: Ilmiötä maailmalla kartoittanut Twitter-tili löysi päivän aikana vain yhden ainoan havainnon. Klovnit katosivat yhtä nopeasti kuin ilmestyivätkin.

Mistä ihmeestä oli kyse?

No, olemme siirtyneet aikaan, jossa globaali internet ja sen kulttuuri tulevat kaduille. Aikaan, jossa trollit, meemit ja lulz-keikat eivät ole enää netin outouksia vaan odottavat kulman takana pahat mielessään. Ja tuo aika on nopea, absurdi ja vielä meille vieras.

Siis mitä? Katsotaanpa.

Pelleilmiön alkua on mahdotonta löytää, mutta arvauksia on. Ilmiö ei nimittäin ole uusi.

Amerikkalaisviestinten mukaan maassa on vuodesta 1981 saakka silloin tällöin kerrottu aaltona leviävistä pellehavainnoista, joita ovat levittäneet erityisesti lapset. Havainnot ovat yleensä osoittautuneet urbaaneiksi legendoiksi, joiden todenperäisyys on vähintäänkin kyseenalainen.

Tämänkertaisen pelleaallon juuret ovat erilaiset. Yksi ehdokas alkulähteeksi on Britannian Northamptonista syksyllä 2013 kansainväliseksi uutiseksi noussut pelletapaus.

Tuolloin kaupunkia riivasi outoihin paikkoihin ilmestyvä Se-kauhuminisarjan pelle, jonka kuvat alkoivat levitä internetissä. Pelle paljastui myöhemmin 22-vuotiaaksi opiskelijaksi, joka kertoi brittimediassa halunneensa vain ”tarjota ihmisille vähän huvitusta”.

Joku toinen voisi sanoa, että opiskelija halusi trollata, mutta tosielämässä.

Oli alkulähde Northampton tai mikä tahansa muu, logiikka on selvä. Ajatus kaduille mystisesti ilmestyvästä pelottavasta pellestä tuli internetiin, chaneille, Redditiin ja keskustelupalstoille. Internet kiinnostui siitä. Sitten internet teki siitä totta, koska niin internet toimii.

Tarkalleen ottaen internet toimii näin: Ensin yksi ihminen – ehkä kauhuelokuvafriikki, ehkä nettipalstojen vakikäyttäjä – pukee päälleen pelleasun. Kuvat pelottelusta ja mystinen tarina päätyvät nettiin, kenties paikallislehteen.

Palstoilla ollaan haltioissaan koko asian outoudesta ja siitä, miten muut reagoivat. Sitten puvun pukee päälleen jo kolme pelleä. Lisää kuvia, lisää uutisia. Yhdeksän pelleä. Kaksikymmentä pelleä. Uutisia. Kolmesataa pelleä, neljässä maassa. Somekohu. Pellejä kaikkialla. Lööppi.

Kun tällainen viraali-ilmiö käynnistyy, se kasvaa eksponentiaalisesti. Yksi some-postaus saattaa tavoittaa vuorokaudessa kymmeniä tai satoja miljoonia ihmisiä. Logiikka on täysin arvaamaton ja mittakaava valtava.

Tästä saatiin maailmanlaajuinen näyte jo aiemmin kesällä.

Tuolloin vastajulkaistu Pokémon Go -peli levisi vain parissa viikossa lähes koko maailman kattavaksi ilmiöksi. Se sai alkunsa nostalgiaa janonneiden Pokémon-fanien innosta ja levisi kulovalkean tavoin niiden keskuudessa, joita Pokémon oli lapsena liikuttanut.

Kuin tyhjästä koko maailman kaupunkien kaduille ilmestyi kymmenien tai satojen pelaajien joukkoja, jotka metsästivät kartalle ilmestyviä virtuaaliotuksia. Poliisi varoitti pelaajia hortoilusta, ilmiötä ihmeteltiin lööpeissä ja lieveilmiöitä pelättiin.

Kun pelaajilta itseltään kysyi heinäkuun villitysviikkoina, miltä tuntuu, he olivat aivan yhtä häkeltyneitä: Kummallista, miten tällainen ilmiö syntyi näin nopeasti, mutta mahtavaa siinä on olla mukana, moni sanoi.

Oli kyse sitten pahasta eli pellemaniasta tai harmittomasta ja hauskasta eli Pokémonista, on logiikka lopulta täsmälleen sama.

Yksittäisestä sytykkeestä lähtevä ilmiö leviää sosiaalisen ja perinteisen median muodostaman megafonin kautta hetkessä ympäri maailmaa ja aktivoi vain muutaman päivän aikana sadat tai tuhannet ihmiset toimintaan. Sitten ilmiö hiipuu, yhtä nopeasti kuin alkoikin (myös Pokémon Gon suosio on vähentynyt selvästi, vaikka peli on yhä suosittu).

Kuviota ei voisi olla olemassa ilman sosiaalista mediaa, mutta uutismedialla on merkittävä rooli ilmiöiden paisuttamisessa. Pokémonista ja pelleistä tuli suuria uutisia, koska molemmat olivat ilmiöinä lähes käsittämättömän nopeita, ennennäkemättömiä ja erityisesti pellet myös perinpohjaisen outoja.

Siis aidointa internetiä.

Varmaa on, että Pokémon tai pellet eivät jää viimeiseksi tosimaailman läpi puhaltavaksi viraali-ilmiöksi.

Ilmiöt näyttävät nimittäin vain nopeutuvan: takavuosina villinnyt lankuttaminen (ilmiö, jossa erityisesti nuoret ottivat itsestään kuvia makaamassa tikkusuorana erikoisten asioiden päällä) tai hieman järkeenkäyvempi jäävesihaaste (jossa ihmiset kaatoivat päähänsä sangollisen jäävettä tukeakseen ALS-taudin-tutkimusta) levisivät useiden viikkojen tai kuukausien ajan.

Pokémonissa ja pelleissä manian huipussa kyse oli enää päivistä. Aika luultavasti lyhenee tästäkin, kun käyttäjien sosiaaliseen median tekemät suorat lähetykset yleistyvät. Ei ole mahdotonta kuvitella vaikkapa jännittävän suoran tanssiesityksen leviävän tunneissa ympäri maailmaa, toimistoihin, kouluihin ja koteihin.

Pellenä pelottelussa ei ole lopulta mitään hauskaa: säikyttelyllä voi aiheuttaa tahtomattaankin arvaamatonta vahinkoa.

Kolikon toisella puolella viraali-ilmiöt hauskuuttavat ja tekevät hyvää: jäävesihaaste tuotti ALS-tutkimukseen yli 100 miljoonaa dollaria, ja rahalla on saatu aikaan merkittäviäkin tuloksia.

Molempia kannattaa yrittää ymmärtää.

Ilmiöt näyttävät sitä suuremmilta, mitä enemmän me kaikki niistä puhumme. Ihan tavalliset ihmiset eli sosiaalinen media ja uutismedia muodostavat symbioosin, jossa ilmiöt ensin leviävät ja sitten laajenevat.

Kun ihmisten huomio aiheesta lisääntyy, mukaan tulevat myös viranomaiset. Jossakin vaiheessa mukaan tulee myös urbaaneja legendoja, kuten vuoden 1981 pellemaniassa. Näitä levisi myös Pokémonissa, ja yleensä ne koskivat pelaajien kokemia onnettomuuksia tai uskomattomia sattumia. Legendoja alkaa syntyä, kun kaikki haluavat mukaan ilmiöön, joka yhtäkkiä on ”kaikkialla”.

Tosimaailman viraali-ilmiöiden edessä sekä uutismedia että sosiaalista mediaa kännykästä tuijottava pellefani ovat samantapaisten kysymysten edessä: jakaako vai eikö jakaa – outoa ja marginaalia, tuomittavaa ja pelottavaa vai pientä ja hassua? Aina ilmiöstä ei edes osaa sanoa.

Joka tapauksessa helpoin tapa ymmärtää villityksen logiikkaa on hypätä yhteen harmittomaan viraaliaaltoon mukaan. Niin tekivät esimerkiksi tuhannet suomalaiset, jotka kesäkuumalla etsivät Helsingin kaduilta pokémoneja – vaikkapa vain Euroopasta löytyvää erikois-Pokémonia, Mr. Mimea.

Tuo haluttu hahmo on muuten ulkomuodoltaan pelle.

Korjattu klo 11.56: Jäävesihaasteella tuettiin ALS-taudin tutkimusta. Jutussa haasteen kerrottiin aiemmin virheellisesti liittyneen Alzheimerin tautiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Kolumni
 • Kolumnit
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  70-vuotias lihasmassa tiivisti jälleen ihmiskunnan syvimmät tuntemukset ja neuvoi, mitä Trumpin olisi pitänyt sanoa

 2. 2

  Vertasimme: Suomessa on kaksi hittisaunaa vieri vieressä – kumpi on viime kädessä se mihin kannattaa mennä, Löyly vai Allas?

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

 4. 4

  Pikatesti: Vallilan Stoorin vahvuus on kirpputori – kahvila jää sivuosaan

 5. 5

  13 asiaa, jotka opin naisen sukupuolielimistä lukemalla yhden sarjakuvakirjan

 6. 6

  Tinder paljastaa, ovatko Facebook-kaverisi deittisovelluksessa – käyttäjät tyrmistyivät

 7. 7

  Tänään tv:ssä: Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä ja palasi kotiin

 8. 8

  Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

 9. 9

  Nämä 13 asiaa opin, kun fanina luin vuosien jälkeen kirjan YUP:sta, 90-luvun parhaasta bändistä

 10. 10

  Nettisivu paljastaa, onko tuttusi Tinderissä – käyttäjät järkyttyivät

 1. 1

  70-vuotias lihasmassa tiivisti jälleen ihmiskunnan syvimmät tuntemukset ja neuvoi, mitä Trumpin olisi pitänyt sanoa

 2. 2

  Vertasimme: Suomessa on kaksi hittisaunaa vieri vieressä – kumpi on viime kädessä se mihin kannattaa mennä, Löyly vai Allas?

 3. 3

  Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

 5. 5

  Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

 6. 6

  Yksinhuoltajaisä deittailee muita isiä ja setvii tyttärensä huolia uutuuspelissä, joka nousi yllätyshitiksi – testasimme

 7. 7

  Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

 8. 8

  Tänä syksynä elokuvia voi katsoa ulkona ympäri Helsinkiä – Kivinokassa näytetään yllätyselokuva, Tähtitorninmäellä Tom of Finland ja Altaalla festarisuosikkeja

 9. 9

  Suosikkisarjojen vuotamista ja etukäteen katsomista halveksitaan – ja se kertoo paljon siitä, miten viihdettä nyt katsotaan

 10. 10

  Norjalais-amerikkalainen sauna-asiantuntija iloitsee löylykulttuurin kukoistuksesta Suomessa: ”Nuoret ovat taas löytäneet saunan”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

 2. 2

  Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

 3. 3

  Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

 5. 5

  Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

 6. 6

  Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

 7. 7

  Flow-festivaalin turvallisuudesta vastannut yritys ei ole nähnyt todisteita pahoinpitelystä – ”aika harvoin kukaan syyttömänä putkasta herää”

 8. 8

  Oletko ihaillut Game of Thronesin laatua ja yksityiskohtien tarkkuutta? Harkitse vielä – puvustuksessa käytetään Ikean mattoja

 9. 9

  70-vuotias lihasmassa tiivisti jälleen ihmiskunnan syvimmät tuntemukset ja neuvoi, mitä Trumpin olisi pitänyt sanoa

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kauden paras jakso vahvisti odotetun ja pelätyn teorian sarjasta

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

 2. 2

  Pääministeri Sipilä: Ei ole mitään näyttöä siitä, että Turun puukotukset olisivat olleet terroritekoja

 3. 3

  Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja kahdeksan loukkaantui – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi alkanut kuulustella kiinniotettuja

 4. 4

  Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

 5. 5

  Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

 6. 6

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 7. 7

  Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

 8. 8

  Tutkija pitää Turun puukotuksia hyvin poikkeuksellisina Suomen oloissa: ”En muista viime vuosikymmeniltä vastaavanlaista tapausta”

 9. 9

  Turun puukkohyökkäys nousi otsikoihin ulkomailla

 10. 10

  Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja kahdeksan loukkaantui – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi alkanut kuulustella kiinniotettuja

 2. 2

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 3. 3

  Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

 4. 4

  Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

 5. 5

  HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

 6. 6

  Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

 7. 7

  Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

 8. 8

  Yksi sairaalaan Turun puukotustapauksen takia tuoduista on kuollut – kahdeksan hoidossa

 9. 9

  Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

 10. 10

  Pääministeri Sipilä: Ei ole mitään näyttöä siitä, että Turun puukotukset olisivat olleet terroritekoja

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

 2. 2

  Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja kahdeksan loukkaantui – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi alkanut kuulustella kiinniotettuja

 3. 3

  Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

 4. 4

  Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

 5. 5

  Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

 6. 6

  Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

 7. 7

  Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

 8. 8

  Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

 9. 9

  ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

 10. 10

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 11. Näytä lisää