Suomalainen lyhytelokuva palkittiin Lovecraft-festivaaleilla – miksi kauhukirjailijan töitä on versioitu jo sadan vuoden ajan

Suomalaiselokuva voitti hiljattain palkinnon yhdysvaltaisilla elokuvafestivaaleilla.

Suomalaiselokuva voitti hiljattain palkinnon yhdysvaltaisilla elokuvafestivaaleilla.

Tapahtuma oli H.P. Lovecraft Film Festival. Se kokoaa vuosittain yhteen elokuvia, jotka perustuvat kauhukirjailija H.P. Lovecraftin (1890–1937)tuotantoon. Festivaali pidettiin Portlandissa, Oregonin osavaltiossa. Se järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1995.

Lyhytelokuva Hypnos voitti kilpailussa sarjan ”paras sovitus”. Elokuvana takana on joukko nuoria suomalaisia elokuvantekijöitä, ohjaajana Juho Aittanen, 25-vuotias elokuva-alan freelancer.

Miksi jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan on järjestetty elokuvafestivaali yhden kauhukirjailijan teoksista tehdyille elokuville? Kuka tämä kirjailija on?

H.P. Lovecraft (1890–1937) on yksi kaikkien aikojen tärkeimpiä kauhukirjailijoita, mahdollisesti toiseksi tärkein, heti Edgar Allan Poen jälkeen.

Hän loi omanlaisensa kauhukirjallisuuden tyylin. Hän kirjoitti tarinoita tähtien takaa tulleista Suurista muinaisista, jotka odottavat merten pohjissa ja maan alla, kuolleina uneksien, sekä synkistä kulteista, jotka niitä palvovat.

Tarinoiden päähenkilöt löytävät vihjeitä näistä salaisuuksista. He päätyvät yleensä joko mielisairaalaan tai hautaan. Juuri heidän maailmankatsomuksensa ajaa heidät järjen tuolle puolen. Olennaista on, että he muistuttavat hyvin paljon Lovecraftia itseään.

Lovecraft kirjoitti tavallaan samaa tarinaa uudestaan ja uudestaan, kuvausta siitä kuinka sivistynyt herrasmies kohtaa sanoinkuvaamattomia kauhuja. Kyllä, ne ovat nimenomaan sanoinkuvaamattomia. Silti Lovecraft yrittää kuvailla niitä sanoilla. Lovecraft venytti englanninkielen äärimmilleen. Tuloksena on vyöry omituisia adjektiiveja. Tyyli, jota jotkut rakastavat ja toiset taas eivät voi sietää.

Aittanen sanoo, että häntä kiehtoi nimenomaan Lovecraftin sanoinkuvaamattomuus. Sillä aivan yhtä vaikea kuin kuvailla kosmisia kauhuja järjen tuolta puolen sanoin, on esittää niitä kuvina. ”Elokuvantekijänä haaste on, että Lovecraftin teoksia pidetään mahdottomina kuvata. Se kuulosti juuri sellaiselta haasteelta, joka pitäisi tehdä.”

Niinpä hän esitteli Lovecraftin muulle ryhmälle, kaveriporukalle, joka tapasi toisensa Tampereen elokuvakoulussa. He olivat jo tehneet yhdessä ”yliampuvan zombielokuvan” Taistelu tri. Pretoriuksen kabinetista 1918 .

”Ajateltiin tehdä korkeammalle lentävää, ei vain korneja zombielokuvia.”

Hypnos on Lovecraftin vähemmän tunnettuja tekstejä. Se kertoo kuvanveistäjästä ja tämän rakastajasta. Taiteilija ja muusa matkaavat unessa omituisiin toisiin maailmoihin. Aittanen pohtii valinneensa tekstin kahdesta syystä.

Lovecraft tarkoitti vuonna 1922 kirjoittamansa novellin veljellisen platonisen rakkauden kuvaukseksi ja sellaisena hän omisti sen ystävälleen Samuel Lovemanille.

”Joka ikinen keskustelu Lovecraftista kääntyy kaverin umpinaisiin mielipiteisiin.”

Lovecraftin kirjailijuutta varjostaa hänen kiistaton rasisminsa.

”Oli hauska lukea tarina, jota luin täysin homoseksuaalisena rakkaustarinana. Vaikka Lovecraft ei edes tiennyt homoseksuaalisuudesta olemassa olevana modernina asiana.”

Lovecraft tosiaan ei ilmeisesti käsittänyt homoseksuaalisuuden todellisuutta ennen kuin verrattain myöhäisellä iällä. Hänen myöhemmistä kirjeistä käy ilmi hänen kuvitelleen homoseksuaalisuuden olleen menneen maailman ilmiö. Ironista on, että Samuel Loveman itse oli homoseksuaali.

Aittanen ja elokuvan tehnyt työryhmä asettuvat osaksi pitkää perinnettä. Lovecraft on kirjailijana hyvin poikkeuksellinen yhdellä merkittävällä tavalla. Ei ole tiettävästi ketään toista länsimaista kirjailijaa, jonka luoman tarinamaailman jatkamiselle niin moni on omistanut suuren osan omasta luovasta työstään. Lukuisat kirjailijat ja muiden alojen taiteilijat ovat jatkaneet lovecraftilaisen fiktion perinnettä.

Lovecraftin luomusten suosio tuntuu koko ajan vain kasvavan. Näytelmäsovituksia, elokuvia, novelleja, sarjakuvia, esseitä, pelejä, leluja ja paljon muita oheistuotteita ilmestyy koko ajan.

Hypnosin tapaisia fanien tekemiä vähintäänkin puoliammattimaisia lyhytelokuvia on ilmestynyt paljon.

Lovecraftista tehdään koko ajan paljon pelejä. Niistä tunnetuin on Call of Cthulhu, on yksi kaikkien aikojen tärkeimmistä pöytäroolipeleistä.

Kuitenkin täysin onnistunut Lovecraftin teoksiin perustuva pitkä elokuva on edelleen tekemättä. Guillermo Del Toron pitkäaikainen elokuvahanke olisi voinut siinä onnistua. Hänellä on ollut pitkään valmiina käsikirjoitus sovituksesta Lovecraftin pienoisromaanista At the Mountains of Madness.

James Cameron oli lupautunut elokuvan tuottajaksi vuonna 2010. Esituotanto oli jo käynnissä, kun elokuvayhtiö vetäytyi hankkeesta. Se ei halunnut kustantaa kallista, outoa ja kylmää tarinaa, joka on vielä kielletty alle 16-vuotiailta.

Del Toro saattaa silti vielä toteuttaa unelmahankkeensa.

Mistä tämä Lovecraftin erikoislaatuisuus johtuu?

Aittasen mielestä Lovecraftissa olennaisinta on ”kosminen kauhu”. Hypnos-novelli tarjosi hänelle mahdollisuuden käsitellä juuri kosmista kauhua, ilman Lovecraft-sovituksiin turhan usein liitettyjä ulkoisia piirteitä.

”Mua ärsyttää Lovecraftin sovituksissa se, että aina pitää olla lonkeroita ja porukkaa sekoamassa hulluista kirjoista. Eli ne ulkoiset piirteet, ne lavasteet. Mä koen, että Lovecraftissa tärkeää on kosminen kauhu. Se on vaikea käsite, pelko ihmisen pienuudesta universumissa. Tätä harvoin saadaan aikaan lonkerohumpassa.”

Lonkerot, niistä Lovecraft tunnetaan. Moni hänen kauhistuttavista luomuksistaan sisältää lonkeroita.

Lovecraftin kosminen kauhu ei ole vain erityinen kauhukirjallisuuden laji. Se on kaikille ihmisille yhteinen peruskokemus. Kaiken puritaanisen ennakkoluuloisuuden ja koukeroisen ja vanhahtavan kielenkäytön alla on kysymys – mitä Lovecraft näki, kun hän katsoi tähtitaivasta yläpuolellaan?

Filosofi Immaneul Kant sanoi 1700-luvun lopulla, että kaksi asiaa täyttää hänet ihmetyksellä – tähtitaivas yläpuolella ja moraalilain vahvuus hänen sisällään.

Myös Lovecraft katsoi tähtitaivasta täynnä ihmetystä. Mutta ihmetys oli Lovecraftille aina kytköksissä pelkoon. Tähtitaivaan syvyys kertoi hänelle ihmisen mitättömyydestä kylmän, välinpitämättömän maailmankaikkeuden mittakaavassa. Lovecraft oli tiukan ateistinen ja luonnontiede oli hänelle syvin totuuden ilmaus.

Toinen tärkeä tekijä Lovecraftin perinnön muodostumisessa olivat Lovecraftin kirjoittamat kirjeet. Hänen kirjeenvaihtonsa oli jättimäistä. Lovecraft kirjoitti tuhansia, mahdollisesti kymmeniä tuhansia kirjeitä. Niitä on julkaistu laajalti.

Kirjeidensä kautta hän loi verkoston, jossa levitti omaa näkemystään siitä, millainen oudon tarinan tulisi olla. Hän oli hyvin vaikutusvaltainen.

”Aikana ennen internetiä hän pystyi täysin käsin kirjoittamalla luomaan massiivisen verkoston ihmisiä, joita hän kannusti tekemään ja viemään oman kaltaisensa kauhun sanomaa eteenpäin.”, Aittanen sanoo.

”Lovecraft nimenomaan kannusti ottamaan elementtejä tarinoistaan ja leikkimään hänen legoillaan. Hän tarjosi monille carte blachen käyttää samoja palikoita. ”

Lovecraftin eläessä hänen tarinoitaan julkaistiin vain halvoissa viihdelehdissä. Maineeseen hän nousi vasta kuolemansa jälkeen. ”Aluksi hänellä oli suurempi vaikutus läheisiin tekijöihin kuin lukijoihin.”

Pian Lovecraftin kuoleman jälkeen hänen ystävänsä ja kollegansa perustivat Arkham House -kustantamon hänen tuotantonsa julkaisemista varten. Arkham House tuotteisti Lovecraftin teoksia ja rakensi niistä eräänlaisen yhtenäisen ”mytologian”. Tätä työtä teki ennen kaikkea August Derleth.

”Derleth kirjoitti selkeyttäviä kaavioita siitä, kuka olento oli suhteesssa kehen jumalaan ja mitä ne edustivat. Se ei sopinut periaatteessa yhtään tarinoihin, ja moni karsastaa sitä nykyään. Mutta ne lopulta tekivät Lovecraftin tuotannon helpommaksi lähetystä. Eksistentiaalista kauhua on vaikea myydä.”

Aittanen ei vierasta Lovecraftin teosten kaupallistamista. Hänen omakin Lovecraft-harrastuksensa alkoi sivutuotteen kautta.

”Se alkoi siitä, että pelasin kaverin kanssa Arkham Horror -lautapeliä kymmenen vuotta sitten. Sitä voi pitää tyhmänä sivutuotteena, mutta mulle se oli porttihuume.”

Kolmas tekijä Lovecraftin jatkuvassa suosiossa on hänen paikkansa modernin ja menneen maailman välissä.

Lovecraft oli Aittasen mielestä ”saranakohdassa vanhan maailman ja sen välillä, mitä me miellämme moderniksi”.

Hän kuvailee sitä, kuinka ensi kertaa Lovecraftia lukiessa ”palaset loksahtavat paikalleen.”

”Näkee, että täältähän nämä tulevat. Lovecraftmaisia elementtejä löytyy kaikesta 1950-luvun jälkeen kirjoitetusta kauhusta, Stephen Kingiä myöten.”

Kenneth Hite kirjoittaa pienessä, mutta erinomaisessa Lovecraft-kommentaarissaan Tour de Lovecraft – The Tales, siitä kuinka Lovecraft kirjoitti auki nykyajan myyttisen kuvaston. Hän teki sen Hiten mukaan teoksessa At the Mountains of Madness. Siinä samassa, jonka Guillermo Del Toro haluaa tehdä elokuvaksi.

Pienoisromaani sisältää suunnilleen kaikki vaihtoehtokulttuurin myytit.

Lista on pitkä. Siitä löytyvät muinaiset astronautit ja avaruuden muukalaisten ihmisille tekemät oudot tieteelliset kokeet, Antarktiksen kätketyt salaisuudet, salaiset historiat ja kryptidit eli lumimiehen kaltaiset oudot eläimet. Samalla Lovecraft jatkaa Frankenstein/Prometheus-teeman käsittelyä, kun tarinassa on geenimanipulaation tapaan luotuja olentoja.

Tarina toistaa myytit tuntemattomista maista kuten Tiibet, goottilaisesta kummituslinnasta, arkeologisten kaivausten myytin, joka tulee myöhemmin tutuksi Manaajasta ja Indiana Jonesista, sekä ajatuksen valtavasta kätketystä maanalaisesta maailmasta.

Lovecraft vei kauhun yliluonnollisesta avaruuden muukalaisuuteen ja siirsi sen maasta kylmään kosmokseen. Lovecraft teki kauhusta modernia tekemällä tieteestä kaikkein syvimpien kauhujen lähteen.

Näin hän kirjoittaa Cthulhun kutsun ensimmäisillä kohtalokkailla riveillä. Tiede kertoo meille asioita, jotka ovat niin musertavia, että jos me todella ymmärtäisimme ne, mielisairaus olisi ainoa perusteltu vastaus.

Hypnos esitetään Night Visions –festivaaleilla 9.–13.11. Helsingissä. Elokuva tulee ilmaiseksi katsottavaksi nettiin parin kuukauden sisällä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kauhu
 • Kauhukirjallisuus
 • Kirjallisuus
 • lyhytelokuva
 • Elokuva
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

 3. 3

  Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

 4. 4

  Suosikkisarjojen vuotamista ja etukäteen katsomista halveksitaan – ja se kertoo paljon siitä, miten viihdettä nyt katsotaan

 5. 5

  Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

 6. 6

  Yksinhuoltajaisä deittailee muita isiä ja setvii tyttärensä huolia uutuuspelissä, joka nousi yllätyshitiksi – testasimme

 7. 7

  Annankadulle nouseva viinibaari tähtää Helsingin ykköspaikaksi – ”Standardit ovat täällä olleet vähän liian alhaalla”

 8. 8

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kauden paras jakso vahvisti odotetun ja pelätyn teorian sarjasta

 9. 9

  Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

 10. 10

  Jätä videopelit tai muuta pois, sanoivat vanhemmat – nyt 21-vuotias Lasse tienaa satoja tuhansia euroja vuodessa pelaamalla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

 2. 2

  Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

 3. 3

  Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

 5. 5

  Donald Trump näki väkivaltaa molemmilla puolilla, ja internetin meemuilijat kaivoivat asiasta esimerkkejä – Harry Potter ja Star Warsin kapinalliset eivät hekään olleet puhtaita pulmusia

 6. 6

  Suosikkisarjojen vuotamista ja etukäteen katsomista halveksitaan – ja se kertoo paljon siitä, miten viihdettä nyt katsotaan

 7. 7

  Annankadulle nouseva viinibaari tähtää Helsingin ykköspaikaksi – ”Standardit ovat täällä olleet vähän liian alhaalla”

 8. 8

  Yksinhuoltajaisä deittailee muita isiä ja setvii tyttärensä huolia uutuuspelissä, joka nousi yllätyshitiksi – testasimme

 9. 9

  Game of Thronesin seuraava jakso julkaistiin vahingossa etuajassa HBO Nordicilla

 10. 10

  Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

 2. 2

  Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

 3. 3

  Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

 5. 5

  Internet vuotaa todellisuuteen – kulttihahmo, okkultisti ja uusnatsi Pekka Siitoin valjastettiin markkinointi­tempauksen mannekiiniksi

 6. 6

  Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

 7. 7

  Flow-festivaalin turvallisuudesta vastannut yritys ei ole nähnyt todisteita pahoinpitelystä – ”aika harvoin kukaan syyttömänä putkasta herää”

 8. 8

  Sotatanner – raportti Malmön monikulttuurisesta helvetistä

 9. 9

  Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kauden paras jakso vahvisti odotetun ja pelätyn teorian sarjasta

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja 80 loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

 2. 2

  TV 2

 3. 3

  Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

 4. 4

  Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

 5. 5

  ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

 6. 6

  Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää

 7. 7

  Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

 8. 8

  Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

 9. 9

  Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

 10. 10

  Twitter-käyttäjät vastaavat Barcelonan terrori-iskuun kissoilla – ”Kunnioitetaan tämän kauheuden uhreja”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

 2. 2

  Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja 80 loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

 3. 3

  Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

 4. 4

  Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

 5. 5

  Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

 6. 6

  Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

 7. 7

  Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

 8. 8

  Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

 9. 9

  Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

 10. 10

  Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

 2. 2

  Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

 3. 3

  Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

 4. 4

  HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

 5. 5

  Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

 6. 6

  Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

 7. 7

  Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

 8. 8

  Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

 9. 9

  Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

 10. 10

  ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

 11. Näytä lisää