Haluatko nauraa vedet silmissä, myös vähän itsellesi? Katso tämän hetken paras komediasarja, joka on nyt Yle Areenassa

Elämä on ihanaa, koska komediasarja Broad Cityn kaikki kolme kautta pamahtivat kuun alussa Yle Areenaan.

Yaas queen!

Elämä on ihanaa, koska komediasarja Broad Cityn kaikki kolme kautta pamahtivat kuun alussa Yle Areenaan. Sieltä ne ovat vapaasti katsottavissa seuraavat neljä kuukautta, ja vielä suomenkielisin tekstein.

Yhdysvalloissa se on viime vuosien puhutuimpia sarjoja.

Broad City kertoo New Yorkin Queensissa ja Brooklynissa asuvista bestiksistä Abbista (Abbi Jacobson) ja Ilanasta (Ilana Glazer). Niin kuin Sinkkuelämäässä, he deittailevat ja harrastavat seksiä. Mutta toisin kuin Tyhjätaskuissa (2 Broke Girls), heillä ei ole kunnianhimoista urasuunnitelmaa, jonka eteen he rehkisivät.

Tärkeintä on tietää, mistä saa halpaa punkkua, parasta ruohoa ja missä on kovimmat bileet.

Broad Cityn 20-minuuttisia jaksoja on yhdessä kaudessa vaivaiset 10, eikä niitä tarvitse katsoa tiukasti järjestyksessä. Ne ovat pullollaan ironisia metavitsejä elokuvista, luomuruokapiireistä ja pop-up-liikkeistä ja, koska ollaan Yhdysvalloissa, loputtomasti pilvenpössyttelyä. ”Yaas queen!”, on kikkaratukkaisen Ilanan lempihuudahduksia.

Sarjan hypernopea vitsailu- ja leikkaustahti ja viittauksien monikerroksellisuus tekevät siitä kirjoittamisesta vaikeaa, mutta yritetään!

Aluksi oli nettisarja, jossa Ilana Glazer ja Abbi Jacobson esittivät sekopäisiä versioita itsestään. Siitä tuli pienen piiirin Youtube-hitti.

Kun Puisto-osasto-komediasarjan luoja, tunnettu koomikko Amy Poehler innostui siitä, hän hyppäsi mukaan tuottajaksi. Vuonna 2014 Broad City alkoi pyöriä Comedy Central -kanavalla.

Nyt sarjan nelos- ja vitoskausillekin on jo myönnetty rahoitus.

Jaksojen aiheet ovat tuttuja kaikista nuorista aikuisista kertovista komediasarjoista: keskiössä ovat syntymäpäivien ja hautajaisten kaltaiset siirtymäriitit ja perhetapahtumat, seksi ja biletys. Sukupolvelleen tyypillisesti päähenkilöillä on alipalkatut, koulutusta huonosti vastaavat työpaikat.

Sarjan hauskuus piilee siinä, miten iloisesti se rikkoo totuttuja rajoja:

Abbi ja Ilana eivät ole fyysisesti koko ajan yhdessä, mutta he soittelevat, lähettelevät viestejä, kuvia, giffejä ja outoja biisejä jatkuvalla syötöllä. Tämä menee koko ajan yli, ja siitä huumoria juuri revitään.

Legendaarisessa avausjaksossa Abbi huomaa kauhukseen skypettävänsä Ilanan kanssa samalla kun Ilana harrastaa seksiä on/off-poikaystävänsä Lincolnin kanssa.

Tällaisilla jatkuvilla ylilyönneillä Broad City onnistuu kommentoimaan näppärästi aikaamme, jossa kaikki on internetin kautta tavallaan täysin julkista. Samalla se antaa paljon realistisemman kuvan seksistä kuin Sinkkuelämään kaikki jaksot yhteensä.

Aivan erityisen ihanaa sarjassa on seurata Abbin ja Ilanan ystävyyttä, jonka voimalla he selvittävät vastoinkäymiset ja ottavat epäreilusta maailmasta yliotteen. Tässä on kaksi naista, jotka kannustavat toisiaan ja tukevat toisiaan aina.

Ja se kantaa hedelmää.

Esimerkiksi kun Abbi ja Ilana lähtevät Ilanan yliopistokaverin järkkäämiin kattobileisiin (1. kausi 5. jakso), he laittavat päälle kunnon bilemekot. Arka Abbi on päättänyt alkaa vihdoin nauttia elämästään.

Paikan päällä näkyy pelkästään mallinnäköisiä naisia: pitkiä, hoikkia ja supermuodikkaita. Jossain toisessa sarjassa päähenkilöt saisivat paniikin tai vähintään nykisivät helmojaan hermostuneesti alaspäin.

Ei Broad Cityssa, jossa pääkaksikko vain innostuu entisestään: loistavaa, kellään ei ole yhtä muodokkaita peppuja täällä kuin meillä. Tänään käy varmasti flaksi!

Abbi ja Ilana kääntävät maailman antamat haasteet aina tällä samalla vallankumouksellisella liikkeellä voitokseen:

Jos töistä saa kenkää, voi keskittyä paremmin ystäviin ja muihin intohimoihinsa.

Jos pitkäaikaisen naapurin ja ihastuksen kanssa meneekin puihin, on vapaa katselemaan taas muihin suuntiin.

Jos putoaa rullaluistellessa New Yorkin keskuspuistossa syvään kuoppaan ja satuttaa jalkansa, voi polttaa pilveä ja järjestää taskusta löytyneelle parapähkinälle ja viikunalle Idols-tyyliset laulukilpailut (tässä kohtaa repesin täydellisesti).

Jos kukaan ei pyydä treffeille, voi mennä ja pyytää itse. Tai kuten Abbi sen ilmaisee (1. kausi 6. jakso): Odotteliko Amelia Earhart, että joku pyytäisi hänet maailmanympärysmatkalle?

(Toki, amerikkalainen ilmailun pioneeri Earhart kuoli yrittäesään maailmanympärilentoa vuonna 1937, mutta ”samalla kun hän teki sitä”, toteaa Ilana.)

Saman keskustelun lopuksi Abbi toteaa erittäin itsetietoisesti: ”Me olemme feminismin sankareita!”

Broad Citysta ei ole kirjoitettu läheskään niin paljon sen sisarsarja Girlsistä, josta mekin olemme tehneet juttuja. Girls kertoo aika samanlaisista tyypeistä kuin Abbi ja Ilana: parikymppisistä, yliopistosta valmistuneista, valkoisista, juutalaistaustaisista newyorkilaisystävyksistä, jotka riutuvat surkeissa duuneissa.

Siihen sarjojen yhtäläisyydet loppuvatkin.

Girlsin etu on, että se on HBO:n sarja, mikä tarkoittaa sitä, ettei Lena Dunhamin ja kumppaneiden nakuilua peitellä. Broad Cityssa etenkin Ilana paljastelee melkein koko ajan, mutta päälle tulevat ikävät blurrauslaatikot – näin jenkkitelevisiossa yleensä suhtaudutaan alastomuuteen.

Mutta siinä missä Girlsin hahmot eivät tiedä, mitä elämältään haluaisivat, ja ahdistuvat tästä tietämättömyydestä, Broad Cityn hahmot heittäytyvät samaan tietämättömyyteen pää edellä. Se onnistuu, koska he pitävät toisiaan kädestä.

Missään toisessa amerikkalaisessa tv-sarjassa ei ole maalattu yhtä hienoa kuvaa ystävyydestä kuin Broad Cityssa.

Eikä ole kiveen kirjoitettua, ovatko päähenkilöt ystäviä vai rakastavaisia – Ilana iskee Abbia monessa jaksossa ja kosiikin tätä sivulauseessa. Kaikki ruumiisiin liittyvät askareet pissaamisesta ja kakkaamisesta runkkaamiseen ja panemiseen ovat Abbin ja Ilanan välillä ”vapaata riistaa”.

LA Weekly kirjoittikin osuvasti, että vartaloista tulee Broad Cityssa leikkikenttiä, ei pelkästään ällötyksen lähteitä.

Täydellisesti tämä näkyy 3. kauden avauksen ensimmäisillä minuuteilla, jossa seurataan Abbin ja Ilanan erilaisia toimia omissa vessoissaan jaetun kuvaruudun avulla.

Se on hauskaa, koska hei, elämästä iso osa kuluu vessassa:

Eikä Broad Cityssä ole kyse vain Abbista ja Ilanasta. Ilanaan rakastunut hammaslääkäri Lincoln (Hannibal Buress) ja huumediileri Jaime (Arturo Castro) ovat rakastettavia sivuhahmoja, jotka tuovat päähahmoihin toilailuihin uusia ulottuvuuksia. Abbin kanssa asuva Bevers (John Gemberling) on täydellinen kauhukämppis: aina paikalla.

Yksi sarjan jatkuvista, sydäntäraastavista juonista on se, miten välinpitämättömästi Ilana kohtelee Lincolnia. Vaikka kyse on komediasarjasta, vaikeitakin asioita käsitellään, ja Ilanan ja Lincolnin suhteen solmuja käsitellään kolmoskaudella.

Jaimen ja Lincolnin kautta sarjassa käsitellään myös juuria, kansalaisuuksia, rodullistamista, maskuliinista herkkyyttä ja seksuaalisen suuntautumisen kirjoa.

Ja osaa sarja myös nauraa hahmojensa välillä näennäissuvaitsevaiselle, loppujen lopuksi hyvin itsekeskeiselle tyylille:

3. kauden avausjaksossa Ilana raivoaa Abbille saudianaisten ahdingosta ja miten täkäläiset naiset joutuvat pyytämään lupaa huoltajaltaan, jotta he voivat käydä yhtään missään:

”Ihmisten pitää kuulla näistä vääryyksistä!”

Sitten Abbi huomaa, että loputtomat mimosadrinkit on poistettu ravintolan brunssivalikoimasta, johon Ilana toteaa: ”Oletko tosissasi? Hirveää vääryyttä!”

Valkoinen, Lil’ Waynea fanittava Ilana käyttäytyy myös usein kuin hän kuuluisi johonkin etniseen vähemmistöön ja laukomaan suustaan mitä sattuu. Sen johdosta Abbi toteaakin yhdessä jaksossa legendaarisesti:

”Olet niin antirasistinen, että olet itse asiassa rasistinen.”

Broad Citylla on ollut myös oma osansa USA:n presidentinvaaleissa. Sarja nousi otsikoihin maaliskuussa, kun silloinen demokraattien ehdokas presidenttiehdokkaaksi Hillary Clinton esiintyi sarjassa (3. kausi 5. jakso).

Jaksossa Ilana päätyy pyörälähetin duunissa Clintonin vaalikampanjatoimistolle ja päätyy soittelemaan vaalipuheluita. Ilana tosin lopettaa hommat heti kun tajuaa, ettei niistä makseta mitään, mutta ennen sitä tytöt tapaavat idolinsa:

Moni kritisoi Glazeria ja Jacobsonia, koska nämä näyttivät asettuvan niin selvästi tukemaan yhtä vaaliehdokasta. Tekijät kiistivät Clintonin cameon olleen poliittinen kannanotto.

Silti totuus on, että kun jakso tuli ulos, Clinton kävi vielä kamppailua Bernie Sandersia vastaan ehdokkuuspaikasta. Sanders oli hyvin suosittu nimenomaan Ilanan ja Abbin kaltaisten tiedostavien, yliopistokoulutettujen nuorten amerikkalaisten keskuudessa.

Broad Cityn vallankumouksellisuutta tämäkään episodi ei pyörrä.

Katsotaanpa vaikka kohtausta jossa Abbi ja Ilana ovat menossa ravintolaan viettämään Ilanan 23-vuotissynttäreitä ja vastaantulevat miehet heittävät kehuun kääräistyn käskyn:

”Te olette nättejä. Hymyilkää.”

Abbi ja Ilana tekevät niin, taattuun Broad City -tyyliin:

Broad City katsottavissa Yle Areenassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Ulkomaat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 2. 2

  Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

 3. 3

  Tässä kokonaisuudessaan listaus Suomessa käytettävistä virallisista virkanimikkeistä, joissa esiintyy ”-nainen”

 4. 4

  Pikatestissä Namnam-ravintola, joka tarjoaa takuuvarmoja Vietnam-hittejä Flemarilla

 5. 5

  Lidl toi tänään kauppoihin vaatemalliston, joka näyttää ihan samalta kuin muutkin – ja juuri siksi ihmiset ovat niin innoissaan

 6. 6

  Töölöön avattu Daddy Greens tarjoilee newyorkilais-napolilaista pizzaa – ja se on todella, todella hyvää

 7. 7

  Näissä bailataan! Tässä yli 30 Helsingin aamuyön menopaikkaa

 8. 8

  Se leviää! Sipilä, Trump ja nyt jo Ayng San Suu Kyi syyttelevät kaikkia ääripäitä – tästä on kyse tuomitsemisessa, joka ei ole tuomitsemista

 9. 9

  Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

 10. 10

  Nämä naiset romuttivat radiotiimien miehisen kaavan, valloittivat somen – ja seuraavaksi television

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 2. 2

  Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

 3. 3

  Tässä kokonaisuudessaan listaus Suomessa käytettävistä virallisista virkanimikkeistä, joissa esiintyy ”-nainen”

 4. 4

  Lidl toi tänään kauppoihin vaatemalliston, joka näyttää ihan samalta kuin muutkin – ja juuri siksi ihmiset ovat niin innoissaan

 5. 5

  Pikatestissä Namnam-ravintola, joka tarjoaa takuuvarmoja Vietnam-hittejä Flemarilla

 6. 6

  Se leviää! Sipilä, Trump ja nyt jo Ayng San Suu Kyi syyttelevät kaikkia ääripäitä – tästä on kyse tuomitsemisessa, joka ei ole tuomitsemista

 7. 7

  Suomen kieli on mieskeskeinen ja muita sukupuolia syrjivä, ja asialle pitäisi tehdä jotakin, sanoo kielentutkija

 8. 8

  Trumpin ykkösvalehtelijan armahdus tv-gaalassa vaikuttaa oikealta emämokalta – Mitä ihmettä tapahtui?

 9. 9

  Pertti Kurikan Nimipäivät lopetti, mutta ei hätää! Bändi järjestää levyraadin tiistaina Tavastialla

 10. 10

  Trumpin ex-tiedottaja ilmaantui yllättäen televisiogaalan lavalle pilkkaamaan Trumpia, yleisö ja internet eivät pääse yli

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 2. 2

  Tässä kokonaisuudessaan listaus Suomessa käytettävistä virallisista virkanimikkeistä, joissa esiintyy ”-nainen”

 3. 3

  Trumpin ykkösvalehtelijan armahdus tv-gaalassa vaikuttaa oikealta emämokalta – Mitä ihmettä tapahtui?

 4. 4

  Trumpin ex-tiedottaja ilmaantui yllättäen televisiogaalan lavalle pilkkaamaan Trumpia, yleisö ja internet eivät pääse yli

 5. 5

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: täydellisesti toistensa sisään sujahtavat asiat -porno

 6. 6

  Talvi tulee useammin kuin kerran: Game of Thronesiin kuvataan useita loppuja

 7. 7

  Lidl toi tänään kauppoihin vaatemalliston, joka näyttää ihan samalta kuin muutkin – ja juuri siksi ihmiset ovat niin innoissaan

 8. 8

  South Park palasi televisioon, ja sai ihmisten älykodit puhumaan valtavista kiveksistään

 9. 9

  Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

 10. 10

  Töölöön avattu Daddy Greens tarjoilee newyorkilais-napolilaista pizzaa – ja se on todella, todella hyvää

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

 2. 2

  Pidättely sekoittaa suoliston eikä hyvältä tuntuva vatsa aina voi hyvin – Nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

 3. 3

  Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi, nousi liikkeen vanhimmistoon ja salaisuuden paljastuttua joutui sen eteen – ”Olen tiennyt aina kristallinkirkkaana, että pidän miehistä”

 4. 4

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 5. 5

  Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

 6. 6

  Nuoret kiinalaiset matkailijat haluavat Suomesta mustikkapiirakkaa ja prinsessa Leian koruja – ”He ostivat 42 000 euron edestä kelloja ja koruja

 7. 7

  Muistisairauksia on todettu jo kolmekymppisillä – Unohtelu ja väsymys johtuvat yleensä silti jostain muusta kuin muistisairaudesta

 8. 8

  Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

 9. 9

  Katossa reikä ja kellarissa vettä – pala suomalais-virolaista kulttuurihistoriaa uhkaa tuhoutua rakennusyhtiön omistuksessa

 10. 10

  Voimakas maanjäristys surmasi ainakin lähes 150 Meksikossa – järistys runnoi myös miljoonakaupunki Méxicoa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 2. 2

  Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

 3. 3

  Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

 4. 4

  Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

 5. 5

  Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

 6. 6

  Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

 7. 7

  Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

 8. 8

  Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

 9. 9

  Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

 10. 10

  ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

 2. 2

  Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

 3. 3

  ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

 4. 4

  Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

 5. 5

  Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

 6. 6

  Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

 7. 7

  Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

 8. 8

  ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

 9. 9

  ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

 10. 10

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

 11. Näytä lisää