Ovatko nämä hahmot seuraavat Suomi-viihteen vientitähdet? Best Fiends -peleistä tehdään jo ison rahan animaatiota Yhdysvalloissa

Ovatko Best Fiends -pelisarjan etanat ja ötökät seuraava hahmojoukko, josta Suomi maailmalla tunnetaan?

Joitakin vuosia sitten suomalainen peliyritys Seriously etsi tulevaan peliinsä oliota, josta saisi pahiksen, jota kaikki rakastavat vihata. Vähän kuin Angry Birdsin possuja.

Vastaus löytyi yrityksen toisen perustajan, Petri Järvilehdon, kotikulmilta Espoon Suomenojalta. Siellä kuhisi espanjansiruetanoita – nilviäisiä, joista Suomessa on tullut jo pieni vitsaus.

”Niitä on siellä ihan levottomasti ”, Järvilehto sanoo.

Nyt etanat ovat päävihollisena Best Fiends -pelissä, suomalaisen peliteollisuuden yhdessä hittituotteessa. Tältä Suomenojan vitsaus näyttää pelin pahiksena:

Etanoita vastaan käyvät pelien ötökkäsankarit, esimerkiksi Temper, Jojo ja Bob, siis nämä tyypit:

Seriously kaavailee hahmoista omaa viihdeimperiumia. Ötökät ovat jo muuttuneet pehmoleluiksi, toinen peli ilmestyi vastikään ja Yhdysvalloissa on tekeillä hahmoista kertova animaatiokin.

Ovatko etanat ja ötökät siis seuraava hahmojoukko, josta Suomi maailmalla tunnetaan?

Seriously on monella tavalla ollut suomalaisessa peliteollisuudessa se kolmas yhtiö. Julkisuudessa esiintyvät Clash Royalella ja Clash of Clansilla rahaa takova Supercell ja elokuvabisnekseenkin Angry Birdseillä loikannut Rovio.

Seriously on oikeastaan sekoitus näistä kahdesta: ansaintamalli on kuin Supercellillä, viihdetuotteeksi muuntuva hahmogalleria kuin Roviolla.

Kolme vuotta vanhan yrityksen taustalta löytyy suomalaisen pelialan kovia tekijöitä. Seriouslyn perustivat aiemmin Roviolla johtotehtävissä toimineet Järvilehto ja Andrew Stalbow. Järvilehto, 44, on myös yksi Remedyn perustajista ja ensimmäisten Max Payne -pelien pääsuunnittelija. Nyt yrityksellä on Suomessa 45 työntekijää ja Yhdysvalloissa kahdeksan.

Ensimmäinen Best Fiends -peli julkaistiin 2014, ja sitä ladattiin heti ilmestymisviikollaan miljoona kertaa. Yhtäaikaisia pelaajia on Seriouslyn mukaan yhä parhaimmillaan kaksi miljoonaa päivässä.

Pelisarjan toinen osa Best Fiends Forever julkaistiin toissaviikolla. Sitä ladattiin ilmestymisviikollaan viisi miljoonaa kertaa. Peli käväisi myös halutussa Yhdysvaltain iOS-kaupan kärkikymmenikössä, mutta putosi listalta pian pois.

Millainen sitten ovat pelit, joilla viihdeimperiumia rakennetaan?

Ensimmäinen Best Fiends on hieman Candy Crushia muistuttava kepeä puzzle.

Jatko-osa Best Fiends Forever taas on ”clicker” eli naputuspeli. Siinä ruudulle ilmestyviä etanoita tuhotaan ja aarteita kerätään yksinkertaisesti nopeaan tahtiin ruutua naputtamalla.

Naputuspelit ovat tällä hetkellä yksi kovimmin nousevista mobiilipelitrendeistä, etenkin niin kutsutuissa casual-pelien piirissä. Termillä tarkoitetaan pelejä, jotka on äärimmäisen helppo oppia ja niitä voi helposti pelata lyhyissä parin minuutin pätkissä, vaikka välitunnilla tai bussia odottaessa.

Suosiosta kertoo esimerkiksi se, että Nintendon tuleva Super Mario Run – syksyn kenties odotetuin mobiilipeli – perustuu yksinkertaiseen naputteluun, jota voi tehdä yhdellä kädellä.

Tällaisilla peleillä on hyvä mahdollisuus päästä isojen kansanjoukkojen suosioon. Niihin voi koukuttua, vaikkei olisi aktiivinen peliharrastaja – toisaalta jos casual-peli on hyvin suunniteltu ja sisältöä sekä etenemismahdollisuuksia on runsaasti, eivät harrastajatkaan niitä karsasta.

Mutta pääasia ovat tietysti hahmot, ötökät ja etanat. Jos ihmiset rakastavat niitä, he rakastavat myös peliä.

”Hahmot ovat se juttu, joka tekee pelistä uniikin. Kuka tahansa voi esimerkiksi tehdä tasohyppelypelin, mutta vain Nintendo voi tehdä Super Marion. Hahmovetoisuus oli yksi avaintekijöistä jo Remedyllä Max Paynea tehdessä.”

Best Fiendsissä hahmoja voi myös kasvattaa ja evolvata uusiin muotoihin, esimerkiksi toukista perhosiksi, vähän kuin Pokémon-peleissä. Järvilehto vertaakin Best Fiendsiä mieluummin Pokémoniin kuin Angry Birdseihin.

”Pokémonista ollaan saatu hurjan paljon inspiraatiota. Se on muutenkin loistava esimerkki hahmovetoisesta brändistä”, hän sanoo.

Tähän perustuu myös osa Seriouslyn kasvuhaaveista, vaikka yhtiö yrittääkin hillitä odotuksia.

Isompi satsaus on ”animaatiopuolen juttu”, jota työstetään parhaillaan Yhdysvalloissa. Järvilehto ei kuitenkaan kerro projektista edes sitä, onko kyseessä sarja, elokuva vai jokin verkkotuote. Se tiedetään, että animaation pääkirjoittajana on muun muassa Simpsoneita ja Futuramaa vuosia kynäillyt J. Stewart Burns.

Pelit tulevat silti olemaan aina Best Fiends -brändin keskiössä, hän sanoo. Siksi, koska niiden kautta pystyy tavoittamaan suuremman yleisön kuin vaikkapa elokuvalla tai tv-sarjalla ikinä.

”Jos miettii vaikka Candy Crushia, niin se on peli, jolla on parhaimmillaan yli sata miljoonaa päivittäistä pelaajaa. Sen tyyppinen mittakaava on täysin ennennäkemätön mille tahansa medialle.”

Best Fiends -peleistä on tarkoitus tulla trilogia. Kolmannenkin osan teko on Järvilehdon mukaan jo pitkällä.

Yksi Seriouslyn keskeisistä ideoista on se, että kaikki kolme peliä edustavat eri genreä. Näin jatko-osa ei ”korvaa” edellistä eikä yksikään niistä syö toisen menekkiä, ennemminkin päinvastoin. Järvilehto sanoo, että ensimmäinen Best Fiends sai jatko-osan ilmestymisestä jälleen uutta nostetta.

Peleihin lisätään uusia tasoja ja ominaisuuksia jatkuvasti. Järvilehto sanoo, että ensimmäisessä Best Fiendsissä oli julkaisuhetkellä 80 tasoa ja nyt jo lähes 800. Pelistä saatavat tulot kertyvät nykytyylin mukaan sisäisistä ostoista sekä mainoksista.

”Suuri osa ihmisistä ei varmaan edes ymmärrä, kuinka pitkä mobiilipelin elinkaari nykyään on. Menestyneellä se voi olla helposti viisi tai seitsemän vuotta.”

Hahmobrändin kehittelyyn uppoaa myös valtavasti rahaa. Vaikka Seriouslyn liikevaihto oli viime vuonna 18,6 miljoonaa euroa ja tänä vuonna se luultavasti tuplaantuu, yhtiö tekee vielä tappiota.

Best Fiendsin otökkähahmojen visuaalisesta ilmeestä vastaa Rovion entinen päähahmosuunnittelija Miguel Francisco ja pelien musiikeista isoja animaatiofilmejä (mm. Smurffit, Itse ilkimys, Kätyrit) säveltänyt Heitor Pereira. Brändisuunnittelua tekee amerikkalainen Pilot Studios, jonka aiemminsta töistä löytyy Star Wars - ja Transformers-leffoja.

Tällaiset nimet maksavat, Järvilehto myöntää. Oma iso siivunsa menee vielä markkinointiin.

”Vielä viisi vuotta sitten maailman huipulle saattoi päästä pelkästään hyvällä pelillä. Kolmisen vuotta sitten piti olla jo hyvä peli ja hyvä markkinointi. Nyt pitää olla näiden lisäksi myös hyvä määrä pääomaa takana. Nykyään kaikilla muillakin alkaa olla se hyvä peli ja kaikki muutkin alkavat oppia markkinoimaan”, hän sanoo.

”On sekin edelleen mahdollista, että kaksi tyyppiä autotallissa voi saada tehtyä menestyspelin, mutta tuolta pohjalta on hankala rakentaa pitkäjänteistä juttua. Jos lähtökohta on että ’kylläpä kävi tuuri’, sen toistaminen on aika vaikeaa.”

Yhtiön talous on kuitenkin Järvilehdon mukaan hyvällä pohjalla. Isoja ulkopuolisia rahoittajia saatiin mukaan hyvin aikaisessa vaiheessa joten investointeja sekä pitkäjänteistä työtä saa tehdä rauhassa. Viime vuonna Seriously sai sijoittajilta 16,4 miljoonaa euroa pääomarahoitusta.

Järvilehto korostaa muutenkin Seriouslyn kasvavan kontrolloidusti, sanoo koko yrityksen matkan olevan vasta alussa ja varoo maalailemasta pilvilinnoja. ”Ei tässä ole mihinkään kiire” tai ”tehdään yksi juttu kerrallaan.”

Se onkin fiksua: varoittavana esimerkkinä päinvastaisesta toimii hyvin esimerkiksi Rovio, joka nousi Angry Birdsillä miljardiluokan yritykseksi mutta on viime vuonna paininut talousvaikeuksien kanssa. Talouselämä haastatteli viime vuonna entisiä Rovio-johtajia, jotka kertoivat nimettöminä muun muuassa menestystä seuranneesta vauhtisokeudesta ja huonoista päätöksistä.

Järvilehdolta ei tosin saa nyhdettyä Roviosta mitään negatiivista sanottavaa.

Kaikki Seriouslyssä kuulostaa joka tapauksessa siltä, että yritys on lähtenyt heti alusta asti hakemaan pelimaailmassa isoa menestystä. Ehkä siitä kertoo firman nimikin (seriously on suomeksi tosissaan tai vakavissaan)?

”Lähinnä se kertoo meidän huumorintajusta. Kun nimeä mietittiin, tykättiin Seriouslystä siksi, että se voi olla sekä kysymys että vastaus”, hän naurahtaa.

”Mutta kyllä se pitää paikkansa, että alusta asti lähdettiin hakemaan onnistumista. On paljon eri tapoja tehdä pelejä. Yksi on, että tehdään monta pientä konseptia ja katsotaan mikä niistä lähtee. Meidän tapa oli ottaa yksi konsepti ja tehdä se alusta niin hyvin kuin voidaan.”

Lähivuosina selviää, kuinka pitkälle Suomenojan etanat yltävät.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pelit
 • Mobiilipelit
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

 2. 2

  Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

 3. 3

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 4. 4

  Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

 5. 5

  Oletko varmasti yli 50-vuotias? K-50-diskon bileissä nimittäin kysytään paperit

 6. 6

  Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

 7. 7

  Talvi tulee useammin kuin kerran: Game of Thronesiin kuvataan useita loppuja

 8. 8

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 9. 9

  Ihmiskunta elää hyvin mahdollisesti jonkun muun luomassa simulaatiossa, sanovat johtavat tiedeihmiset – mitä siitä pitäisi ajatella?

 10. 10

  Tällaista on yöelämä Helsingissä vuonna 2017 – kävimme kierroksella yökerhoissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

 2. 2

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 3. 3

  Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

 4. 4

  Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

 5. 5

  Tässä kokonaisuudessaan listaus Suomessa käytettävistä virallisista virkanimikkeistä, joissa esiintyy ”-nainen”

 6. 6

  Töölöön avattu Daddy Greens tarjoilee newyorkilais-napolilaista pizzaa – ja se on todella, todella hyvää

 7. 7

  Arviossa Torikorttelien Chapter, joka osoittautui ruokakeitaaksi – tarjoaa rentoa ja hifistelevää pohjoismaista ruokaa

 8. 8

  Pikatestissä Namnam-ravintola, joka tarjoaa takuuvarmoja Vietnam-hittejä Flemarilla

 9. 9

  Se leviää! Sipilä, Trump ja nyt jo Ayng San Suu Kyi syyttelevät kaikkia ääripäitä – tästä on kyse tuomitsemisessa, joka ei ole tuomitsemista

 10. 10

  Lidl toi tänään kauppoihin vaatemalliston, joka näyttää ihan samalta kuin muutkin – ja juuri siksi ihmiset ovat niin innoissaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 2. 2

  24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

 3. 3

  Tässä kokonaisuudessaan listaus Suomessa käytettävistä virallisista virkanimikkeistä, joissa esiintyy ”-nainen”

 4. 4

  Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

 5. 5

  Trumpin ykkösvalehtelijan armahdus tv-gaalassa vaikuttaa oikealta emämokalta – Mitä ihmettä tapahtui?

 6. 6

  Trumpin ex-tiedottaja ilmaantui yllättäen televisiogaalan lavalle pilkkaamaan Trumpia, yleisö ja internet eivät pääse yli

 7. 7

  Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

 8. 8

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: täydellisesti toistensa sisään sujahtavat asiat -porno

 9. 9

  Talvi tulee useammin kuin kerran: Game of Thronesiin kuvataan useita loppuja

 10. 10

  Lidl toi tänään kauppoihin vaatemalliston, joka näyttää ihan samalta kuin muutkin – ja juuri siksi ihmiset ovat niin innoissaan

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

 2. 2

  Krista heräsi siihen, että häntä raiskattiin – Helsingin poliisin tilastoissa toistuu klassinen tarina

 3. 3

  24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

 4. 4

  Nobinan lakko voi sekoittaa pääkaupunkiseudun bussiliikenteen torstaina – kaikki nämä linjat uhkaavat pysähtyä

 5. 5

  Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

 6. 6

  Ymmärrän, miksi presidentti Trumpia ketuttaa

 7. 7

  Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

 8. 8

  Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

 9. 9

  Ylen kannattaa vastedeskin uskoa vahvuuksiinsa

 10. 10

  Rahahanojen ylivartijat vaihtuvat Atlantin molemmilla puolilla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

 2. 2

  Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

 3. 3

  24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

 4. 4

  Nobinan lakko voi sekoittaa pääkaupunkiseudun bussiliikenteen torstaina – kaikki nämä linjat uhkaavat pysähtyä

 5. 5

  ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

 6. 6

  ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

 7. 7

  Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

 8. 8

  Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

 9. 9

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 10. 10

  ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

 2. 2

  Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

 3. 3

  ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

 4. 4

  Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

 5. 5

  Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

 6. 6

  Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

 7. 7

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 8. 8

  ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

 9. 9

  Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

 10. 10

  Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

 11. Näytä lisää