Jep, superhittisarja Westworldista kiertää jo huikean monimutkainen faniteoria, jota tekisi mieli uskoa

HBO:n uutussarja Westworld on valtava hitti, josta kertovat sarjasta kiertävät faniteoriat.

Amerikkalaisen HBO:n Westworld on jo viiden jakson jälkeen lähellä klassikon statusta. Lisäksi sarja on suosittu: sen ensimmäiset jaksot ovat lyöneet eri maissa katsojamäärissä Game of Thronesin debyytin.

Mutta klassikkopotentiaalin aistii parhaiten verkkokuhinasta, ja sitä Westworld on synnyttänyt vähintään Game of Thronesin tahtiin.

Sarjasta liikkuu jo vain muutaman jakson jälkeen koko joukko faniteorioita – aivan kuin jo vuosia pyörineestä Game of Thronesista.

Esittelemme tässä teorioista kiinnostavimman.

Huomaa, että tästä eteenpäin tämä juttu siis sisältää merkittäviä juonipaljastuksia jaksoon viisi saakka.

SIIS: ÄLÄ JATKA LUKEMISTA JOS ET HALUA TIETÄÄ SARJAN TAPAHTUMISTA JAKSOISSA 1–5.

Jos jostain syystä et ole katsonut sarjaa, mutta luet tätä juttua, tässä perusasiat Westworldista.

Sarja kertoo tulevaisuuden huipputeknisestä huvi- tai elämyspuistosta, joka on pinta-alaltaan valtava Villin lännen maailma. Maailmaa asuttavat täysin ihmisen kaltaiset puolitietoiset androidit, jotka eivät tiedä olevansa koneita. Puistoon vierailulle tulevat ihmiset voivat tehdä koneiden kanssa mitä haluvat: tappaa täysin ihmisen näköisiä androideja, käyttää niitä hyväkseen tai huvitella niiden kanssa muuten. Jos androidi kuolee, se kärrätään kirurgien korjattavaksi, sen muisti tyhjennetään edellisistä kauheuksista ja se palautetaan peliin, tekemään samaa kuin ennen kuolemaansakin. Andoidit siis elävät joka päivä toistuvissa "silmukoissa". Androidien ympärille on kehitelty myös erilaisia seikkailujuonia, kuten saluunan ryöstö, joihin vieraat voivat osallistua.

Kaikkea hallinnoi "tukikohta", jossa androideja ohjelmoidaan, rakennetaan ja korjataan. Tukikohdassa asuu myös puiston toinen luoja, Ford, ja tämän työntekijät, jotka hallinnoivat Westworldin tapahtumia. Sarjan kuluessa osa androideista alkaa kuitenkin tulla tietoisiksi omasta olemassaolostaan, ja ne alkavat kyseenalaistaa puiston tapahtumia.

Mutta se teoria.

Westworldissa seurataan neljää pääjuonta, jotka osin limittyvät toisiinsa. Teoria liittyy siihen, miten nämä juonet on kytketty toisiinsa.

Ensinnäkin on ihmisten tukikohta, jossa asuvat muun muassa puiston perustaja Ford (näyttelijä Anthony Hopkins) ja tämän läheisin apuri Bernard Lowe (Jeffrey Wright). Keskuksessa seurataan viiden ensimmäisen jakson ajan erityisesti Fordin ja Lowen vuoropuheluja puiston vanhimman androidin, Doloresin (Evan Rachel Wood) kanssa.

Toiseksi pääosassa on salaperäinen "Mies mustissa" (Ed Harris). Mies kertoo käyneensä puistossa jo 30 vuotta, vaeltaa mustassa asussaan ympäri puistoa, harjoittaa summittaisen oloista väkivaltaa androideja kohtaan ja etsii salaperäistä "sokkeloa", josta uskoo löytävänsä puiston "tarkoituksen".

Kolmas pääjuoni kertoo Doloresin ja puistoon saapuvan ihmisen Williamin (Jimmi Simpson) ja tämän ihmissukulaisen Loganin (Ben Barnes) tarinaa. Dolores tulee jatkuvasti tietoisemmaksi ympäristöstään, ja hyväntahtoinen William auttaa tätä puistossa, jonka armotonta menoa ei koe omakseen.

Neljäs juoni kertoo kapakan androidiprostituioidusta Maevesta, joka tulee tajuihinsa kesken korjausleikkauksen ja alkaa muistaa kaikki kauheudet, joita sille ja muille androideille on puistossa tehty.

Ja nyt tulee teorian keskeisin kohta.

Teorian mukaan äskeisen listan kolmas pääjuoni – Williamin ja Doloresin tarina – on oikeasti takauma, joka tapahtuu 30 vuotta aiemmin kuin koko muu sarja.

Samalla Williamin hahmo olisi sama ihminen nuorempana kuin "myöhemmässä" tarinassa nimettömäksi jäävä Mies mustissa. William ja Mies mustissa olisivat siis yksi ja sama hahmo.

Hyväntahtoisesta Williamista olisi näin kasvamassa myöhempien vuosien armoton musta kostaja. Näin sarja samalla selittäisi, mistä mustapukuisen miehen pakkomielle "sokkeloon" on alun perin syntyjään.

Teoria tuntuu aluksi oudolta, mutta sille on esitetty vakuuttaviakin todisteita.

William ja Logan eivät retkellään puistossa ainakaan viitosjaksoon mennessä ole tavanneet yhtäkään ihmishahmoa, joka on mukana muissa pääjuonissa.

Androideista he ovat tavanneet lähinnä Doloresin, jonka toisaalla kerrotaan olevan puiston vanhin androidi. Mutta ehkä Doloresin muisti onkin vanhojen tapahtumien jälkeen pyyhitty ja androidi palautettu vuosikymmeniksi loputtomaan kiertokulkuunsa?

Sarjassa myös viitataan toistuvasti 30 vuoden takaiseen outoon "tapahtumaan", joka liittyy tavalla tai toisella puiston toinen perustajan Arnold Weberin kuolemaan tai sitä seuranneisiin tapahtumiin. Sarjan edetessä selviää, että Weber oli pettynyt moraalisesti epäilyttäväksi muuttuneeseen maailmaan ja halusi jopa tuhota sen. Sen sijaan Arnold kuoli tai ainakin katosi puistoon, ilmeisesti itsemurhan tuloksena.

Kaikissa muissa juonikuluissa paitsi Williamin tarinassa tähän tapahtumaan viitataan kaukaisena historiana. William ja Logan käyvät viitosjaksossa kuitenkin vuoropuhelun, jossa tapahtuma vaikuttaa tuoreelta: Logan kertoo puiston alkaneen menettää rahaa toisen perustajan heitettyä henkensä, ja suunnittelevansa puiston ostamista. Ei vaikuta siltä, että nämä tapahtumat olisivat kaukana menneisyydessä - vaikka toisaalla sarjassa viittaillaankin yhtiön hallituksen huoleen "nykyisyyden" tilanteestakin.

Lisäksi William ja Logan tapaavat viitosjaksossa saman androidin, jonka Mies mustissa on vasta tappanut – mutta aivan toisessa roolissa. Olisiko androidi ehditty todella korjata näin nopeasti, vai onko se vain vuosikymmeniä sitten ollut toisessa roolissa?

Teorian mukaan Williamin ja Doloresin tarinan päätöspiste on tämä "tapahtuma", johon muualla sarjassa viitataan. Käytännössä tuo ”tapahtuma” voisi olla androidien kapina tai osittainen tietoiseksitulo, jonka keskiössä on Dolores-androidi. Tuo tapahtuma johtaa tragediaan, joka tekee Williamista katkeran Miehen mustissa, joka etsii vuodesta toiseen puiston salaisuutta – kenties keinoa tehdä Doloresista taas tietoinen olento.

Tähän voisi viitata myös Fordin ja Doloresin viitosjaksossa käymä vuoropuhelu. Dolores kysyy Fordilta, ovatko nämä vanhoja ystäviä. ”En sanoisi ollenkaan niin”, vastaa Ford. Heidän historiassaan on siis jotakin synkkää, jota emme vielä tiedä. Kenties tämä liittyy juuri ”Williamin” tarinaan?

Vielä lisäosviittaa tulee Fordin ja Miehen mustissa vuoropuhelusta.

Siitä voi ymmärtää, että Mies mustissa oli paikalla, kun Arnold kuoli tai ainakin pian sen jälkeen. Miesten välillä on selvästi katkeruutta, joka liittyy menneeseen. Jotkut ovat epäilleet, että Mies mustissa olisi oikeasti Arnold, mutta nousevan teorian mukaan kyseessä olisi siis William, joka on pettynyt Fordin tekoihin kauan sitten.

Teoria tarkoittaisi samalla sitä, että puiston toinen perustaja Arnold on kuollessaan 30 vuotta siis yrittänyt käynnistää koneiden kapinaa (avunpyyntö, johon Dolores viittaa), joka kuitenkin on epäonnistunut.

Nyt 30 vuotta myöhemmin tuo sama yritys kuitenkin näyttää toistuvan, minkä vuoksi Dolores-androidinkin maailma alkaa järkkyä uudelleen ja mennyt, nykyinen ja tuleva alkavat sekoittua. Tähän voisi viitata viitosjakson salaperäisin kohtaus, jossa Dolores puhuu "tyhjyydelle" ja vakuuttaa, että ei kertonut suurta salaisuutta Fordille. Kuka muu olisi salaisuuden pitäjä kuin – kenties osaksi koneitaan – kadonnut Arnold?

Teoriaan liittyy myös eräs sivuhaara, joka voi laajentaa käsitystä sarjan keskeisen teeman eli simulaation laajuudesta.

Tämän teorian mukaan ”nykyisyydessä” tapahtuvassa aikajanassa myös osa ihmisiksi luulluista hahmoista olisi androideja tai ainakin jotakin muuta, kuin on esitetty. Yhtenä päätodisteena on pidetty Fordin apurin Bernard Lowen nimeä. Lowen nimi on anagrammi kadonneen perustajan Arnold Weberin nimestä. Tämä tuskin on sattumaa, joten onko niin, että Lowe onkin Weberin luoma androidi – vai halutaanko nimellä vain viitata miesten motiivien samankaltaisuuksiin?

Ehkä Westworld siis onkin kaksi tarinaa sisäkkäin: tarina hahmojen alkuperästä ja siitä, mihin tuo vuosikymmenten tragedia heidät on vienyt. Se sopisi myös sarjan teemaan tragedioista, silmukoista, vapaasta tahdosta ja käännekohdista, joissa ihminen määrittää itseään.

Emme tiedä, mutta ainakin Westworld saa aivot hyrräämään vähintään yhtä tehokkaasti kuin Game of Thrones!

Mitä mieltä olet? Onko teoria uskottava vai liian heikko? Kerro kommenteissa!

Lue myös: Tällainen on HBO:n ylistetty uusi suursarja Westworld, josta toivotaan ”scifin Game of Thronesia”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • keskustelu
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  70-vuotias lihasmassa tiivisti jälleen ihmiskunnan syvimmät tuntemukset ja neuvoi, mitä Trumpin olisi pitänyt sanoa

 2. 2

  Vertasimme: Suomessa on kaksi hittisaunaa vieri vieressä – kumpi on viime kädessä se mihin kannattaa mennä, Löyly vai Allas?

 3. 3

  Mukava kundi haluaa palkintoseksiä normaalista käytöksestä

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

 5. 5

  Sörnäisiin tulee ihan kohta uusi ravintolalaiva, tällainen se on

 6. 6

  Legendaarinen Ronnie Scott’s laskeutui Helsinkiin – Tätä huippuyhtyettä voit vielä kuulla ilmaiskonsertissa, jos pidät kiirettä

 7. 7

  Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

 8. 8

  Yksinhuoltajaisä deittailee muita isiä ja setvii tyttärensä huolia uutuuspelissä, joka nousi yllätyshitiksi – testasimme

 9. 9

  Tänä syksynä elokuvia voi katsoa ulkona ympäri Helsinkiä – Kivinokassa näytetään yllätyselokuva, Tähtitorninmäellä Tom of Finland ja Altaalla festarisuosikkeja

 10. 10

  Baarikärpänen lähtee Mikonkadulta 15 vuoden jälkeen – siirtyy Bar Bäkkärin yläkertaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  70-vuotias lihasmassa tiivisti jälleen ihmiskunnan syvimmät tuntemukset ja neuvoi, mitä Trumpin olisi pitänyt sanoa

 2. 2

  Vertasimme: Suomessa on kaksi hittisaunaa vieri vieressä – kumpi on viime kädessä se mihin kannattaa mennä, Löyly vai Allas?

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

 4. 4

  Tänä syksynä elokuvia voi katsoa ulkona ympäri Helsinkiä – Kivinokassa näytetään yllätyselokuva, Tähtitorninmäellä Tom of Finland ja Altaalla festarisuosikkeja

 5. 5

  Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

 6. 6

  Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

 7. 7

  Legendaarinen Ronnie Scott’s laskeutui Helsinkiin – Tätä huippuyhtyettä voit vielä kuulla ilmaiskonsertissa, jos pidät kiirettä

 8. 8

  Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

 9. 9

  Norjalais-amerikkalainen sauna-asiantuntija iloitsee löylykulttuurin kukoistuksesta Suomessa: ”Nuoret ovat taas löytäneet saunan”

 10. 10

  Miten terrori-iskuihin kannattaa reagoida sosiaalisessa mediassa? Entä miten ei missään nimessä? Kysyimme terrorismitutkijalta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

 2. 2

  Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

 3. 3

  Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

 5. 5

  Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

 6. 6

  Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

 7. 7

  Flow-festivaalin turvallisuudesta vastannut yritys ei ole nähnyt todisteita pahoinpitelystä – ”aika harvoin kukaan syyttömänä putkasta herää”

 8. 8

  70-vuotias lihasmassa tiivisti jälleen ihmiskunnan syvimmät tuntemukset ja neuvoi, mitä Trumpin olisi pitänyt sanoa

 9. 9

  Oletko ihaillut Game of Thronesin laatua ja yksityiskohtien tarkkuutta? Harkitse vielä – puvustuksessa käytetään Ikean mattoja

 10. 10

  Vertasimme: Suomessa on kaksi hittisaunaa vieri vieressä – kumpi on viime kädessä se mihin kannattaa mennä, Löyly vai Allas?

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

 2. 2

  Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

 3. 3

  Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

 4. 4

  Solidaarisuus­mielenilmaus kerännyt Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristää tunnelmaa Turun keskustassa

 5. 5

  70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

 6. 6

  Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

 7. 7

  Turun puukotukset mietityttävät Helsingin keskustassa liikkuvia naisia – ”Äidiksi tulemisen jälkeen ahdistuneisuus on kasvanut”

 8. 8

  Oppositio­puolueet tuomitsevat puukotukset – vaativat niin uuden tiedustelu­lainsäädännön kiirehtimistä kuin suojeluskuntien välitöntä perustamistakin

 9. 9

  Mitä Isis haluaa? – Terroristit tappavat viattomia ihmisiä, mutta umpimähkäisellä väkivallalla on myös laajempia tavoitteita

 10. 10

  Poliisi etsii Virolahdella kahta vakavasta väkivaltarikoksesta epäiltyä miestä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

 2. 2

  Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

 3. 3

  Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

 4. 4

  Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

 5. 5

  Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

 6. 6

  Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

 7. 7

  Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

 8. 8

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 9. 9

  Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

 10. 10

  70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

 2. 2

  Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

 3. 3

  Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

 4. 4

  Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

 5. 5

  Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

 6. 6

  Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

 7. 7

  Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

 8. 8

  Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

 9. 9

  Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

 10. 10

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 11. Näytä lisää