Näin kehität muistiasi kuin Sorjonen tai Sherlock – Hittisarjojen muistitekniikat toimivat, sanovat asiantuntijat

Onko kyse pelkästä fantasiasta vai voiko ihmisen muistia tehostaa käyttämällä erilaisia tekniikoita?

Rikostutkija Sorjonen tekee kummallisia juttuja.

Nimeään kantavan suomalaisen uuden rikossarjan päähenkilö Kari Sorjonen (Ville Virtanen) on poikkeuksellisen älykäs, tarkka havainnoija ja hyvä lukemaan ihmisiä.

Sen lisäksi hänellä on erikoinen metodi, johon liittyy todistusaineiston katselu lattialle rajattujen nelikulmioiden sisällä.

Sorjonen muistuttaa tässä mielessä hieman Benedict Cumberbatchin esittämää uutta Sherlock Holmesia. Sherlock on useaan kertaan käyttänyt juttujen ratkaisemiseksi ”mielen palatsia”. Se näyttäisi olevan tapa, jolla hän säilyttää ja hakee valtavan määrän erilaista tietoa.

Mitä nämä tv-sarjojen sankarit oikein tekevät? Onko kyse pelkästä fantasiasta vai voiko ihmisen muistia tehostaa käyttämällä erilaisia tekniikoita?

Kyllä voi, vastaavat asiantuntijat.

Virpi Kalakoski on Työterveyslaitoksen erikoistutkija, joka tutkii muun muassa muistia.

”Muistitekniikat ovat kaikki opittuja ja opeteltavissa olevia tekniikoita. Niitä on käytetty antiikista asti”, Kalakoski sanoo. Ehkä tunnetuin tekniikka on reittimenetelmä. Menetelmää käytettiin antiikissa puheen pääkohtien jäsentämiseen.

”Reittimenetelmässä lista asioita sijoitetaan maamerkeiksi matkalle tai muihin kohteisiin. Kuvittelemalla luodaan assosiaatio muistettavan asian ja maamerkin välille.”

Muisti toimii nimenomaan assosiaatioiden eli mielleyhtymien avulla. Mutta jos ensin painan mieleeni reitin maamerkkeineen ja sen jälkeen lisään jokaiseen maamerkkiin vielä toisen asian – enkö täytä muistiani kaksin verroin? Eikö se tee muistamisesta vaikeampaa?

”Tässä on juuri se paradoksi. Me kuvittelemme, että pienempi yksikkö olisi helpompi muistaa. Päinvastoin – olennaista on, että rikastetaan muistettavaa asiaa.”

Yllättävä tosiasia nimittäin on, että muistin riittävyys ei ole ongelma. Muistiimme kyllä mahtuu asioita vaikka kuinka paljon. Ongelma on siinä, miten ne palautetaan mieleen. Muistimenetelmät vastaavat juuri tähän ongelmaan.

Kalakoski havainnollistaa miksi useampi asia on helpompi muistaa.

”Rikastettu muisto on kuin verkko, jossa on monta narua, jotka johtavat samaan solmuun. Siksi verkolla on helpompi vetää se solmu esiin kuin vain yhdellä narulla.”

Mitä tämä voisi olla käytännössä?

”Otetaan pelkistetty lause ’mies joi kupin kahvia’. Rikastetaan se kuvittelemalla. ’Suurikokoinen tummatukkainen nuori mies joi ahneesti suuren kupin lämmintä mustaa kahvia.’ Siitä syntyy tarina ja konteksti, jolla pääsee ydinasiaan käsiksi.”

Reittimenetelmä sopii lineaarisen tiedon jäsentämiseen, eli vaikkapa juuri puheen pääkohtien mieleen palauttamiseen.

”Monimutkaisempaan tietoon on parempi käyttää hierarkkista rakennetta, jossa on erilaisia luokitteluja.”

Toisin sanoen, mielen palatsia. Tämä on se, mitä Sherlock tv-sarjassa tekee.

Miten Kalakoski kommentoi Sherlockin palatsi-tekniikkaa? Miten hän säilöö kaiken mahdollisen informaation ”mielen palatsiinsa”?

Mielen palatsi -tekniikassa kuvitellaan mielessä ihan oikea rakennus. Kun reittimenetelmässä käytetään jotain tuttua reittiä, palatsi voi olla joku tuttu riittävän suuri rakennus. Taitava mielikuvituksen käyttäjä voi myös rakentaa oman ison kartanonsa tai palatsinsa mielessään. Olennaista on siis kuitenkin, että on yksi ja sama, riittävän suuri rakennus, joka toimii mielen palatsina.

”Huippuekspertit, kuten vaikka shakin pelaajat, luovat aina assosiaation johonkin heille tuttuun tietoon. Heillä on oma muistikehikkonsa, johon he linkittävät tiedon. Mielen palatsi on juuri tällainen kehikko. Sillä on hierarkkinen rakenne.”

Siinä missä reitti kulkee aina samassa järjestyksessä, mielen palatsi on kuin valtava varasto, jossa voi tarpeen mukaan käydä eri osastoilla. Myös mielen palatsi perustuu siihen, että muistoja rikastetaan, eli tehdään niitä verkkoja narujen sijaan.

”Palatsissa voi olla tietty määrä kerroksia, joissa on omat asiansa. Siinä voi olla useita siipiä, joihin asioita jäsennetään. Niissä kaikissa voi olla vielä tietyt erilliset huoneensa. Kaikki tieto pakotetaan tähän rakenteeseen. Kun Sherlock tekee uuden havainnon tai ratkaisee uuden tapauksen, hän jäsentää ne aina tämän kautta.”

Mentalisti Pete Poskiparta tuntee muistitekniikat erittäin hyvin, sillä hän käyttää niitä työssään lavalla – mutta myös yksityiselämässään.

Poskiparta ei käytä mielen palatsi -menetelmää, vaan seinäkoukkutekniikkaa.

”Seinäkoukkutekniikassa nimensä mukaan mielessä laitetaan seinälle koukkuja, joihin ripustetaan asioita.”

Jos pitää vaikka muistaa kahdenkymmenen esineen lista, niin seinällä on kaksikymmentä koukkua.

Seuraava vaihe on tehdä muistisääntö jokaiselle numerolle.

”Numero yksi on vaikka ’one is a gun’. Mikä tahansa asia on ensimmäisenä, niin ammun sen mielessäni rikki.”

Toinen vaihtoehto on muuttaa numerot kuviksi, jotka näyttävät numeroilta. ”Vaikka niin että yksi on kynttilä, kaksi on joutsen, kolme on avatut käsiraudat jne.”

”Jos pitää tallettaa asioita mieleen pitkäksi aikaa, luon koukusta mielikuvan, joka liittyy asiaan ja ehkä numeroon. Siinä koukussa se mielessä roikkuu.”

Poskiparta sanoo, että muistiin painettavia asioita pitää liioitella. ”Pitää tehdä mahdollisimman absurdeja asioita. Tavallisia asioita ei muista. Siksi esimerkiksi one is a gun – jos ammun asian tuusannuuskaksi, se jää mieleen.”

”Kun ajattelee mahdollisimman villisti ja erikoisesti, se jää aina mieleen. Kun sata ihmistä kävelee vastaan, et ikinä muista ketään. Mutta jos yksi on alasti, muistat sen aina.”

Poskiparta käyttää muitakin menetelmiä. Numerosarjojen muistamiseen hänellä on järjestelmä, jossa jokainen numero vastaa konsonanttia.

”Muodostan niistä sanoja lisäämällä väliin vokaaleja. Muistan hyvinkin pitkiä numerosarjoja. Esimerkiksi Numerot 294 ovat n,p ja r, eli vaikka nappi ja ruoho.”

Poskiparta vertaa järjestelmän opettelemista kielen oppimiseen. ”Itse opin järjestelmän autossa rekisterikilpiä katsomalla. Siitä tulee toinen luonto. Nyt minulla on ikään kuin toinen kieli päässä, joka aukeaa vain kun haluan.”

Siitä on käytännön hyötyä. Poskiparta tallentaa kaikki pinit, salasanat ja korttien tunnukset tällä menetelmällä.

”Vaikka en olisi käyttänyt jotain korttia vuoteen, muistan numeron koska olen tehnyt neljästä numerosta jonkun hassun mielikuvan.”

Nimet hän opettelee myös omalla menetelmällään. ”Jos nimi kuvaa jotain, teen siitä mielikuvan. Omasta nimestäni ajattelisin sellaiset metrin mittaiset poskiparrat.”

Jos nimi ei tarkoita jotain, hän kääntää sen johonkin lähelle osuvaan.

”Vaikka Pentti Pajanen, ajattelen Bajamajaa. Sillä on Bajamaja päässään pystyssä. Se on outo mielikuva, siinä yhdistyvät assosiaatio ja mielikuvitus.”

Oli menetelmä mikä tahansa, kaikessa näyttäisi olevan kysymys assosiaatioista eli mielleyhtymistä. Ikään kuin muistia pitäisi huijata, houkutella se tuomaan mieleen haluttu asia käyttämällä toista asiaa välineenä.

”Koko muistihomma on kykyä kuvitella asioita uudelleen oudolla tavalla”, sanoo Poskiparta. ”Se mikä pitää muistaa ei ole juuri se asia mikä pitää muistaa. Oudolla tavalla se ohjaa todellisuuteen.”

Myös Kalakoski sanoo, että kyse on assosiaatioista.

”Muisti toimii niin, että yksi asia muistuttaa toisesta. Toistan asioita etteivät ne unohdu, työstän niitä jotta saan niistä pysyviä muistoja, sekä käytän rakennetta jolla saan vedettyä ne tarvittaessa esiin.”

Kalakosken mukaan assosiaatioiden ei välttämättä tarvitse olla outoja. ”Hullunkurisia ja mielikuvituksellisia assosiaatioita on tutkittu, mutta ei ole varmoja tuloksia siitä, että ne toimisivat paremmin.”

Sekä Kalakoski että Poskiparta rohkaisevat kokeilemaan muistitekniikoita. Poskiparta harmittelee, että moni pitää niitä monimutkaisina, vaikka ne ovat täysin opittavissa.

Kalakoski muistuttaa, että muistitekniikat ovat opittuja taitoja, eli ne eivät heti suju. Niitä, kuten mitä tahansa uutta asiaa, pitää opetella ensin.

”Kannattaa kokeilla jonkin aikaa ja kehitellä sitä itselleen sopivaksi. Miten luo mielleyhtymiä ja mikä on itselle helppo muistikehikko.”

Uusi Sherlock Holmes siis käyttää mielen palatsia. Entä sitten Kari Sorjonen, mikä on hänen menetelmänsä?

Sorjonen kokoaa asuntonsa kellariin taululle kuvia todistusaineistosta. Hän jakaa taulun viivoilla osiin ja kirjoittaa avainsanoja tapauksesta eri alueille.

Lattialle taulun eteen hän tekee maalarinteipillä alueiksi jaetun kentän. Hän seisoo lattialla kentällä ja katselee todistusaineistoa.

Virpi Kalakoski ei ole nähnyt Sorjosta, sillä hänellä ei ole televisiota. Selitän hänelle mitä Sorjonen tekee ja kysyn hänen tulkintaansa.

”Voisin luoda tällaisen tulkinnan siitä mitä siinä tapahtuu. Näen seinällä sen maailman, jossa asiat ovat eri paikoissa. Jos minulla on älyttömän hyvä kuvittelukyky, voin projisoida sen lattialle. Sitten katson sitä eri suunnasta. Voin katsoa sitä ylhäältä päin ja eri kulmista, aivan kuin ottaisin kartan ja kääntäisin sitä.”

Kalakoski miettii menetelmän hyötyä.

”Se voisi auttaa näkemään yhteyksiä, joita ei näe jos katsoo taulua vain yhdestä suunnasta. Olenkin yhtäkkiä kaiken sen keskellä.”

Kyse ei oikeastaan ole muistitekniikasta. ”Tämä on samantapainen kuin luovassa ongelmanratkaisussa käytetyt tekniikat.”

”Kun seisoo keskellä näkee vain osan. Seinällä näkee kaikki. Se on kuin valokeila, joka osuu tiettyyn kohtaan ja paljastaa jonkun yhteyden. Sorjoselle voisi toimia myös se, että käyttää valokeilaa joka osuu eri paikkoihin.”

Kalakoski osuu itse tässä täsmälleen oikeaan. Sarjan aikana Sorjonen nähdään mietteliäänä katsomassa lattiaan, sytyttäen ja sammuttaen taskulampun valokeilaa, kuin kohdistaen huomionsa tapauksen yksityiskohtiin, jotka hänen mielensä maalaa hänen silmiensä eteen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Muisti
 • Psykologia
 • Uusi Sherlock
 • Televisio
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

 3. 3

  Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

 4. 4

  Suosikkisarjojen vuotamista ja etukäteen katsomista halveksitaan – ja se kertoo paljon siitä, miten viihdettä nyt katsotaan

 5. 5

  Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

 6. 6

  Yksinhuoltajaisä deittailee muita isiä ja setvii tyttärensä huolia uutuuspelissä, joka nousi yllätyshitiksi – testasimme

 7. 7

  Annankadulle nouseva viinibaari tähtää Helsingin ykköspaikaksi – ”Standardit ovat täällä olleet vähän liian alhaalla”

 8. 8

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kauden paras jakso vahvisti odotetun ja pelätyn teorian sarjasta

 9. 9

  Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

 10. 10

  Jätä videopelit tai muuta pois, sanoivat vanhemmat – nyt 21-vuotias Lasse tienaa satoja tuhansia euroja vuodessa pelaamalla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

 2. 2

  Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

 3. 3

  Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

 5. 5

  Donald Trump näki väkivaltaa molemmilla puolilla, ja internetin meemuilijat kaivoivat asiasta esimerkkejä – Harry Potter ja Star Warsin kapinalliset eivät hekään olleet puhtaita pulmusia

 6. 6

  Suosikkisarjojen vuotamista ja etukäteen katsomista halveksitaan – ja se kertoo paljon siitä, miten viihdettä nyt katsotaan

 7. 7

  Annankadulle nouseva viinibaari tähtää Helsingin ykköspaikaksi – ”Standardit ovat täällä olleet vähän liian alhaalla”

 8. 8

  Yksinhuoltajaisä deittailee muita isiä ja setvii tyttärensä huolia uutuuspelissä, joka nousi yllätyshitiksi – testasimme

 9. 9

  Game of Thronesin seuraava jakso julkaistiin vahingossa etuajassa HBO Nordicilla

 10. 10

  Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

 2. 2

  Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

 3. 3

  Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

 5. 5

  Internet vuotaa todellisuuteen – kulttihahmo, okkultisti ja uusnatsi Pekka Siitoin valjastettiin markkinointi­tempauksen mannekiiniksi

 6. 6

  Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

 7. 7

  Flow-festivaalin turvallisuudesta vastannut yritys ei ole nähnyt todisteita pahoinpitelystä – ”aika harvoin kukaan syyttömänä putkasta herää”

 8. 8

  Sotatanner – raportti Malmön monikulttuurisesta helvetistä

 9. 9

  Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kauden paras jakso vahvisti odotetun ja pelätyn teorian sarjasta

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja 80 loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

 2. 2

  TV 2

 3. 3

  Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

 4. 4

  Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

 5. 5

  ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

 6. 6

  Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää

 7. 7

  Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

 8. 8

  Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

 9. 9

  Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

 10. 10

  Twitter-käyttäjät vastaavat Barcelonan terrori-iskuun kissoilla – ”Kunnioitetaan tämän kauheuden uhreja”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

 2. 2

  Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja 80 loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

 3. 3

  Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

 4. 4

  Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

 5. 5

  Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

 6. 6

  Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

 7. 7

  Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

 8. 8

  Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

 9. 9

  Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

 10. 10

  Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

 2. 2

  Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

 3. 3

  Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

 4. 4

  HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

 5. 5

  Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

 6. 6

  Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

 7. 7

  Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

 8. 8

  Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

 9. 9

  Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

 10. 10

  ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

 11. Näytä lisää